Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam predstavljaju - Ex-Yu filmove i serije
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Koreni (2018)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Koreni (2018)

Koreni

Koreni (2018)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Godina:

2018

Žanr:

drama

Glavne uloge:

Zarko Lausevic
  >  Acim Katic
Sloboda Micalovic
  >  Simka
Milan Kolak
  >  (2018)

Odgovori Odgovori Stranica  <12
Korisnik
Poruka
Stole Haringa View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2018 u 20:22
Originalno postovano od strane mahoni mahoni piše:

@ Stole

Namerno sam stavio "učenjaci", a ne učeni ljudi. Mislio sam na ozbiljan naučni rad i tehnološki napredak. Da sam siguran da neće bolje da bude, seti se jedne zanimljive stvari koja se desila nakon zadnje revolucije. Koja je institucija bila među prvim zatvorena, usled i pritiska spolja, ali i uz pomoć domaćih mentola? Drug moj, zatvoren je institut u vinče, jerbo će usled nemarnosti i neukosti doći do nuklearne havarije. Kakva ogromna glupost na koju smo pali. Eto, pokušah da pojasnim da nisam tehnokrata, daleko od toga. Po meni elitu čine dokazani majstori nauke i zanata, a ne oni koji su samo završili neku školu.

Bojim se da su i takvi natpisi u štampi i internetu zlonamerni. kakva politika? Ako budu uspeli da svedu ceo roman na politiku onda će svašta da se dešava. Ovo je puno jače delo i vezano je uz damar ovog naroda. 

Ja sam namerno napisao školarci jer do naučnika ima još da se gilja. Trudio sam se da ne pređem period koji je nametnuo Ćosić.

„Obrazovanje mora biti sveopšte, obavezno, besplatno i što je najvažnije: troškom celog naroda. Uzalud je zakonom propisivati da je otac dužan da vaspita svoju decu, kad otac nema hleba ni za se, može biti, a kamoli da izdržava svoje dete u školi da se uči. Međutim, celom je narodu u interesu da mesto jednog glupaka (od koga u sirotinji može postati najgori zlikovac) ima izobražena i vredna privrednika.”

Svetozar Marković

Da ne ostanem nedorečen, Svetozara ne bi trampio za polovinu onih koji čine SANU. Isto važi i za Tucovića, njega ne bih menjao za preostalu polovinu i hiljade generala trifunovića. Utopizam navedenih velikana može da se opravda neiskustvom, naivnošću ili bilo čim drugim osim zlom namerom. Oni su bili klasa za sebe. Isto važi i za famozni razred profesora Koste Vujića. To se ne može napisati za školarce koji su posle povratka sa prezirom gledali na svog brata Živorada, oca ili majku koji su živeli u mlađem neolitu. Oni su koren pokoljenja koje su tako dobro opisali Nušić i Domanović. Urušavanje društva, grada i sela, počinje sa fiktivnim Katićima i nastavlja se do danas. Ćosić je to lepo primetio pre 60 i kusur leta jer je i sam sa sela. Nikad nije izgubio svoj akcenat iz Velike Drenove, nije se trudio da se prilagodi okolini i zato je bio omražen. Nadimak Kalemar sigurno nije dobio u Drenovi već u Beogradu.

Božićna scena je dobra iz više razloga. Naoko nebitne sitnice dobro opisuje karakter oca i sinova. Napisah da je stari bio poput Kajafe koji nije dozvolio Aci da ga poseti. Poručio mu je da je on (Aca) gazda u državi a ne u njrgovoj kući ili avliji. Starom je važniji obraz od para (1000 dukata) i tu se nije odmakao daleko od svojih praočeva. Ono u čemu je degradirao je raskid sa tradicijom koja ne dozvoljava svađu u vreme Božića i onakvo gašenje sveće. Školarac Vukašin je gadljiv na mahinacije svog starog, ne odobrava neplaćanje poreza, otimanje opštinske zemlje itd. Pun je ideala dok se ne spomenu pare na koje nije gadljiv. Naprasno mu postaje svejedno kako ih je tatko zaradio, on je došao po svoj deo.

Ono što se dešavalo nekad dešava se i danas. Razlika je jedino u ljudskom materijalu koji je  počeo da se menja posle 1918-te. Ćosić i njegovi savremenici nisu to uvideli, zato su kasnili, nisu bili vizionari poput Svetozara ili Dimitrija. Da su bar bili utopisti...
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2018 u 20:27

Originalno postovano od strane mahoni mahoni piše:

@ Stole

Bojim se da su i takvi natpisi u štampi i internetu zlonamerni. kakva politika? Ako budu uspeli da svedu ceo roman na politiku onda će svašta da se dešava. Ovo je puno jače delo i vezano je uz damar ovog naroda. 

Čestitam na intuiciji.

Ova gospoda su u stanju kliker da pokvare. Ovu svinjariju ne želim da komentarišem, svaki je komentar je za mene suvišan.
Na vrh
Danilo-Naissus View Drop Down
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2018 u 21:08
"Srpska napredna stranka je bila jedna od četiri najvažnije političke stranke u Srbiji pre I svetskog rata.

Osnovana je u januaru 1881. godine oko grupe mladokonzervativaca okupljenih oko lista "Videlo". Prvaci Napredne stranke su bili Milan Piroćanac (prvi predsednik, do 1886), Milutin Garašanin (drugi predsednik, do 1898), Stojan Novaković (predsednik posle obnove 1906) i Čedomilj Mijatović.

SNS je došla na vlast podržana od strane kneza Milana Obrenovića i sprovodila je liberalne reforme, uverena da je to jedini put stvarnog osamostaljenja i napretka Srbije.

U prvo vreme bili su u savezništvu sa radikalima ali su brzo ušli u sukob i oko vlasti i oko političkih načela. Donela je prve i napredne zakone o prosveti, sudovima, političkim strankama, Narodnoj banci i stajaćoj vojsci.

Nakon Timočke bune 1883. i Srpsko-bugarskog rata 1885. postaje zavisna od kralja Milana, ali i nepopularna u narodu. Posle 1887. godine nalazi se u opoziciji, da bi oko 140 naprednjaka bilo iz osvete pobijeno 1889. godine, kada su radikali formirali vladu. Predstavnici naprednjaka i kasnije učetvuju u neradikalskim ili neutralnim vladama."   (Wiki)

Ali meni najdraži deo: (kaže)

"Posle I svetskog rata, naprednjaci zajedno sa samostalcima, liberalima, jednim delom radikalskih prvaka i većim delom srpskog i manjim hrvatskog krila Hrvatsko-srpske koalicije učestvuju u stvaranju Demokratske stranke (Ljubomira Davidovića)."

Na vrh
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2018 u 21:19
Vezano za temu:

Mislim da je apsolutna i bezgranična glupost menjati "Naprednjaka Tošića" u "Liberala Tošića".    

Vukašin Katić je apsolutno najsloženiji, najdublji i najzanimljiviji lik u ovom serijalu. Negde sam čuo da je alter ego Dobrice Ćosića. Jaka individua, sin radikalskog prvaka, intelektualac, nova politička pojava u konzervativnoj Srbiji. Mislim da nije bio ni radikal ni liberal već moderna frakcija radikala, proevropska. Ako ne grešim. Vukašin sa "proročkim vizijama", za pomirenjem sa Bugarskom i širenjem Srbije na Zapad a ne na jug. Nešto apsolutno nezamislivo u ondašnjoj Srbiji.

Nadam se da će ova prepravka biti zadnja - a realno - vrlo očekivan potez. Više bih se čudio da ništa nisu dirali u scenariju.

Razlog: zato što Napredna stranka tada i sada nije ista stranka po programu i ciljevima, samo po imenu. Isto važi i za radikale i za liberale.

Na vrh
mahoni View Drop Down
Administrator
Administrator
štap i šargarepa

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mahoni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2018 u 01:01

Danilo, druže moj, sve što si taksativno naveo jeste ono što piše u novoj istoriji.

Kralj Milan je prvo teško prekršio ustav, a onda ga i ukinuo uvođenjem prekog suda i policijske uprave, a u isto vreme prekrajao izborne rezultate i proglašavao koga je on hteo, a ne koga je narod izabrao. Imao je svojih 40 poslanika(kao kralj, što zvuči neverovatno) i to mu je bilo malo. Čovek je bio bolesnik . Ono što je zanimljivo je to što ja ne znam ni danas danju koliko je ljudi pobijeno u toj buni. Samo se navode one presude i izvršene egzekucije, ali niko ne priča o običnim ljudima kojima je vojska prvo pucala u noge i ruke i onda "overavala" u glavu. Oficiri i vojnici su imali duple plate od oca otadžbine. Bolesno do same srži.

Srpska napredna stranka nije poznata po pameti već po tome da je uvek bila dvorska partija i da se 3 puta sama gasila, koliko je bila popularna. Računam da je prestala zanavek da postoji kad se u"utopila" u demokratsku, kao i uostalom i narodna radikalna koja se utopila u komunističku. Bezveze je uopšte pisati o sistemima ili programima koje retko ko može uopšte da razume. liberalni konzervativizam, pa majku mu, deder da mi neko objasni ovu pojavu. Pošto su "kao" hteli da budu na papiru liberalni, a već je postojala liberalna partija u valjevu, onda su hteli da postanu konzervativni u liberalizmu. smešno.

Ma, knjiga je fenomenalna. Daleko od toga da ima veze sa politikom. Ovo je prvo priča o jednom narodu koji prolazi kroz nešto što može teško da sasvim razume i onda smo svedoci raspada sistema. Od ličnih, porodičnih, pa sve do sveukupnog socijalnog urušavanja. Zato i navodim da te političke odrednice treba zanemariti. Nisu u pitanju političari, več domaćini, vredni ljudi koji prvo gledaju na svoju kuću, tako da sticajem okolnosti postaju (ne svojom voljom) pripadnicikojekakvih organizacija.

Da, ne treba grešiti dušu. Cilj svakog normalnog čoveka je da ga naslednik premaši, što po pitanju inteligencije, što po pitanju udobnosti života. Cilj tadašnjih domaćina su upravo bile škole i bolja agrarna tehnologija, dok je cilj vlasti bila kontrola života svojih podanika. Čak su zahtevali da se žigoše stoka i imali su običaj da haraju po kućama istih tih domaćina. Na žalost, ovde je uvek bilo opasno uspeti u životu i radu. To ti niko nije opraštao. Tako se vidi i u knjizi. Svi žele da im deca "budu bolja", šta god to značilo.

Bolje živeti jedan dan kao lav, nego ceo život kao miš
Na vrh
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2018 u 01:15
Tako je, da budu bolje njihove kopije,... unapređena, apdejtovana verzija... Da Vukašin zaseni i svog oca u Narodnoj radikalnoj stranci. Da bude novi Pašić.

Inače, po čemu je "loš" ili "problematičan" naprednjak Tošić: zato što ima prelepu i vrlo pametnu kćer? Zato što ima za zeta jednog izuzetnog intelektualca? Zašto bi branio da svojoj kćerki da se uda za Vukašina iako se zna čiji je sin? Zašto on ne vidi to kao izdaju? Zašto se ne odriče svoje kćerke? Kao što to radi stari radikalski vuk Aćim.

Umesto da taj brak spoji "protivničke" strane i pomiri ih.... U pravu si, to je vrlo sitan deo koji ne utiče na priču ali smešno zvuči.

Trebali su da stave da je Aćim Katić naprednjak.... Lepo zvuči, Ali ga sin "izdaje". Ali ne ide uz Pašića. Ili ipak sve može da prođe kod nas.

Doduše ima i simbolike u tome da se radikalski sin odriče oca i prelazi u naprednjake.

Još samo fali da formiraju Srpsku Demokratsku stranku za par godina i krug je zatvoren. Ima svi da glasaju za njih. Jer nemaju više za koga.      

Na vrh
mahoni View Drop Down
Administrator
Administrator
štap i šargarepa

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mahoni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2018 u 01:26

Zamisli ovaj scenario. U taj kraj, kao komšija tih ljudi došao Nikola Tesla, sagradio sve one zgrade, postavio uređaje i počeo sa ispitivanjima. Iznad njegove kuće svako veče elektricitet i isijavanje. Onda zamisli da nekom od tih seljaka ugine krava (od deteline) u toku jedne od večeri, ili još bolje propadne posejana pšenica. Zamisli šta bi se dogodilo.

Ipak je u pitanju kompleksnija priča od samo političke. U pitanju je tradicija i karakter ljudi koji se susreću sa kojekakvim uticajima. Onda se najčešće vidi prosvetljenost grupe ili pojedinca.

Na vrh
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2018 u 01:41
Vidim da postoji polemika da se navodno u nekim izdanjima "Korena" pominje samo "Tošić" bez političke odrednice.    

Poenta je da je to Aćimu Katiću najljući politički protivnik, "narodna krvopija" kako sam Aćim kaže. Komunista - nije. Laburista - nije. Socijalista - nije? Demohrišćanin - nije?... Pa zna se koje su bile 2 najmoćnije stranke tog vremena.

Da je to običan Tošić, radnja ne bi imala zaplet kakav ima.    

"Вукашин тешко изговори:
— Tошићева ћерка.
— Tошићева ћерка?! напредњака Тошића?
— Јесте, његова.
— Мој син да се ожени ћерком мог највећег непријатеља? Народног крвопије.
Мој Вукашин Тошићев зет! — шапуће загледан у два велика ока, туђа и пуста, мора да га гледа.
— Јесте. Али ћерка није што и отац.
— После толико година дошао си кући то да ми кажеш? Аћимов син — Тошићев
зет! Ђорђе, гаси свећу да се не гледамо више!"   / крај цитата.

(30 strana aktuelne školske lektire. Izdanje 2009. Kraj rasprave o izdanjima).

http://www.tehnickaskolava.rs/pdf/knjige/cosic_koreni.pdf

Na vrh
mahoni View Drop Down
Administrator
Administrator
štap i šargarepa

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mahoni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2018 u 02:17

Da, ali problem nije u njima već u sistemu koji okreće ljude na takav način. Da je svaki ubica kažnjen istom kaznom i da je svaki lopov bio kažnjen istom kaznom ne bi bilo "nedodirljivih". Svako voli da bude iznad, a pametne vođe koriste takve ljude. Pametniji, bolji, srtučniji bi svakako trebali da predvode, ali i da budu kažnjeni za ono što su pogrešno uradili. Sami smo to napravili, samo su "pametniji" to iskoristili i doveli skoro do savršenstva. 

Naprednjaci, dvorska svita u to vreme, poslušnici koji su bili nagrađivani od gazde za to. U ono vreme su bili nosioci kraljevih ideja, a ne nekakvih naprednih. Otimali su što se moglo oteti, u buni učestvovali i u policiji i u komisijama, odvodili na robije i streljanje. Zbog svoje patološke sklonosti da budu "nad" su izvršili puno zločina protiv naroda i to je dokazano. Sada su to neki novi, da li žuti, beli, crveni, šareni, jedno im je zajedničko. Patološka želja da budu"nad", da su oni odabrani i stvoreni da vode. To je problem koji aktivira sve ostale nevolje, pa i osvetu, koja je po meni normalan čin. E kod odabranih to je samo poštapalica da nekoga sklone ili da ga prave budalom. Naprednjaci iz tog vremena su bili "nad" srbi, tako se ponašali i tako i završili. Opet kažem, to su neljudi koji su bili organizovani, kao i danas danju.

Puno puta sam razmišljao zašto sam uvek i posle razmatranja gomile socijalnih i psihičkih zavrzlama ostao pobornik smrtne kazne. Baš zbog toga. Ako svaki čovek zna da postoji limit preko kojeg ne sme, onda i neće ići, bar dok ima nekog iznad njega. Naravno, sem ubistva iz samoodbrane. Zašto bi neko imao pravo da oduzme drugom ljudskom biću život i onda za kaznu ostao živ? ne razumem.

Zamisli da su zakoni u nirbergu bili primenjeni na sve vođe koje su ubijale ljude i masovne ili pojedinačne ubice. Misliš li da bi ih bilo ovoliko? Misliš li da bi se neko plašio da će sud da bude blag prema takvoj osobi i onda se svetio? ne bi. Sve bi bilo transparentnije nego sad. Bar bi bilo bolje, bilo bi manje ludaka. Bar ja tako mislim. Da lopovi imaju kazne radne robije, da li bi se kralo ovoliko? Da li bi nestajale milijarde evra naših para? Ne bi. Sada bi deci pokazivali ljude u šarenim odelima pored auto puteva i rudnika i objašnjavali im da će tako da završe ako budu krali. Isto to se događalo tada i događa se sada i biće doveka, jer mi nismo dobri.

Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31.Listopad/Oct.2018 u 00:34

Koliko me pamćenje služi, neko je pre 150 i kusur leta potpisao Dunabsku deklaraciju koja nam je trasirala put na jug umesto na zapad. To je neka druga priča.

Knjaz Miloš je imao svoje pedagošle mere. Novčana kazna u kombinaciji sa batinjanjem na javnom mestu i smrtna kazna kao poslednje rešenje. Klasičnog mardelja nije bilo, praktikovao se pritvor za odabrane i posebne slučajeve.

Nismo imali feudalni sistem već smo uleteli direktno u kapitalizam i to nije prošlo bez posledica. Miloš je kao svaki autokrata i diktator držao kapitaliste na distanci, njegovi naslednici nisu. Posledica je nepostojanje elite koja je mogla i trebala da zauzda vladara kad počne da greši. Konkretno, uređena društva su imala tri staleža (plemstvo, sveštenstvo i sve ono što ozlazi van okvira prva dva staleža), mi nismo imali plemstvo koje bi zauzdalo vladara. Kraljevina Srbija i Crna Gora behu jedine države koje su imale dinastiju i monarhe bez ijednog plemića koji nije član njihove porodice. Plemstvo čini i stvara elitu kao korektivni faktor. Umesto toga imamo još uvek samo talentovane pojedince koji nisu produkt sistema, oni su produkt slučaja. Kralj Milan je stborio i školovao oficire koji nisu bili samo slepi poslušnici već ljudi koji su mislili svojom glavom. Oni su bili elita. Na primer, Voja Tankosić (opet on) je sprečio već ugovorenu kupovinu oružja neposredno pred Prvi balkanski rat. Francuzi su podmitili državne činovnike koji su kaparisali neispravno oružje i oruđe. Razlog je provizija, sitni ćar koji je trebao da završi u nečijem džepu. Izgleda da je pala berba ušiju pa se od te štetne trgovine odustalo.

Ovako svaki naš državnik sa greškom ili greške bez državnika rade šta žele zahvaljujući kvazi eliti koja se prodaje za položaj ili neku siću. To su potomci školaraca koji se stide svog porekla. Imaju svoju Biblij, svoju filozofiju palanke. Slobodan Antonić je u zadnjoj svojoj opservaciji lepo opisao jednog takvog. Pisao je o izvesnom Skočajiću, elitnom primerku koji mi je prošao uspod radara. Isplati se pronaći i pročitati šta je Antonić nedavno napisao. Rezultat je vidljiv, potomci školaraca su evoulirali za 100 i kusur leta, postali su mnogo gori od svojih praočeva sa kojim žeje da prekinu svaku kopču koja ih povezuje. Ćosićevi Koreni zato izgkedaju poznato, izgleda kao da se ništa nije promenilo. Ondašnja elita, neka to bude famozni SANU, uredno je višekratno nogirala Teslu koji je slao svoje generalije. Današnji SANU mi izgleda mnogo gori od ondašnjeg jer su šomkahnitali straci nedodirljivi. Član SANU danas ne mora da ima nijedno objavljeno naučno delo, dovoljna su dva svedoka i veza. Zato genetičar Miodrag Stojković ne može da bude član SANU iako je kvalifikovan i priznat u svetu. Ko ne veruje neka prouči biografiju. Za Antonića se ne bojim, bio je predložen i nije prošao. Možda je i bolje ovako, šta imaju da traže pojedinci u društvu takvih ljudi. Elita se stvara, neguje i formira. Ćosić je jedan od talentovanih pojedinaca koji su vremenom postajali sve bolji i bolji. To znači da je radio na sebi jer nije stagnirao. Dobro je poznavao svoje seljake i drugove i to se iz priloženog da videti. Zbog drugova se našao u situaciji da nijedan izdavač u Srbiji nije želeo ili smeo da štampa njegove knjige. Štampao ih je Otokar Keršovani iz Rijeke. Nije imao tu sreću kakvu je imao jedan Andrić lad je dobio Nobelovu nagradu. Ivo je bio pre toga bojkotovan, bio je živi mrtvac koji je redovno dolazio i odlazio u klub književnika. Niko nije želeo ili smeo da sa njim razgoravara. Ivo je imao svoje šetnje i zasede mlađih kolega koji su iskakali ispred njega da pitaju za neki savet. Tito je pumpao i forsirao Krležu koji je izvisio i tad je Andrić iskoristio prisustvo stranih novinara koji su ga čekali ispred stana. Bio je u šetnji i pojma nije imao o Nobelu, Titu i Krleži kojima je pokvarena zabava. Odbio je da momentalno pohodi Bele Dvore i tito je morao da sačeka. Ti je neka druga priča.

Koreni su odraz onog vremena. To je surova, realna i na momente mračna i deprisivna slika sela i ljudi koji su, da su bili drugačiji, izgubili ratove koji su usledili. Nije to bajka Janka Veselinovića, idila romantičara i njima sličnih koji veličaju selo i nevinog i naivnog seljaka. Seljak nije cvećka kao što nisu ni građani, i on je pretrpeo i trpi promene. Nije bio ni Ćosić koji je trebao da se drži pisanja a ne politike koja je jedna ogromna mrlja na kraju njegovog života i karijere.

Druga epizoda je takođe dobra iako se vidi da iza kamere stoje ljudi koji veze nemaju sa selom i običajima. Jedine životinje koje videh su konji i belo krme koje se moglo videti taman onoliko koliko i bela vrana. Nema goveda, živine koja šeta po dvorištu, ovaca...Ako to nisu mogli da nađu mogli su bar da nađu malo slame da razbacaju po sobama. Ipak je Božić. Badnjak takođe nedostaje.

Na vrh
chiba View Drop Down
Active member
Active member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj chiba Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Studeni/Nov.2018 u 09:18
Odlična serija. Najbolje što je snimio RTS ove godine.
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.Studeni/Nov.2018 u 02:39

Милосављевић: Српске поделе од „Корена“ до данас

Драматург Ђорђе Милосављевић, сценариста серије „Корени“, која се емитује недељом на РТС-у наводи да је од времена радње „Корена“ до данас, наше друштво оптерећено поделама.

Српске поделе су у непрекидној линији и трају од 1892. године, рекао је за емисију Седмица Радио Београда сценариста серије Корени Ђорђе Милосављевић.

„Поделе у друштву су постојале и раније, али узимам ту годину, јер је она почетна за Корене. Фасцинантно је да поделе трају до данас и да смо и данас културно подељено друштво – друштво између европеизма и традиционализма. Решење је наравно у помирењу, а оно никако да дође. Ја не видим разлог да та поларизација буде толико интензивна, а зашто је то тако, битно је због будућности наше културе“, оцењује Милосављевић.

У вези са полемиком на друштвеним мрежама, која је настала због спора да ли је Катићев непријатељ либерал или напредњак, Милосављевић каже да је то ситуација „изгубљено-изгубљено“ – како год окренеш, неко ће наћи начин да те нападне, прозове или придикује.

„Позиција је свакако била јако осетљива. У питању је била једна реч 'напредњак', која се појављује само једном и само у последњој верзији романа из 2011. године. И ми смо били пред озбиљним упитом шта радити. У свим осталим местима у роману, Тодор Тошић је либерал. На том једном месту, у реплици, он се експлицитно спомиње као напредњак. Тако га, наиме, Аћим Катић назове у реплици обрачуна са сином... и знали смо да је то осетљиво место“, наводи сценариста.

Додаје да ће увек бити прозивке, како год да се урадило.

„Како год да урадите, неко ће се наћи позван да вас прозове – да ли зато што подилазите странци која је на власти, или пак се плашите ње. Као сценариста поступио сам како ми се чинило да је најлогичније. Ставио сам реч 'напредњак' зато што се налази у последњем издању романа, али, знајући за ову дилему, редитељ је донео одлуку, по мом мишљењу сасвим оправдану, да Аћим Катић противника назове 'либерал'. И опет је дошло до полемичких тонова. А расправа не заслужује толику пажњу колику је добила“, истиче Милосављевић.

Сматра да друштвене мреже служе да се политичка тензија преусмери у другом правцу.

„Кад пратите друштвене мреже, видите да постоји цела једна булумента људи која испушта своју политичку енергију на нерационалне глупости, а тиме се ништа не постиже. Тиме се само тај балон политичког ангажмана (које свако друштво треба да има) издувава. Банална је нада да ми захваљујући друштвеним мрежама можемо да се политички ангажујемо. Не. Оне служе томе да се политичка тензија преусмери у другом правцу, на пример на јачање те поларизације о којој смо говорили. Добар савет политичарима био би да толику поларизацију смање. Кад је екстремна и кад се сви делимо на нас и њих, кад смо као два племена која се гледају преко плота, онда је то поразно за све“, наводи сценариста.

Корени су већ победили ријалитије

Сматра да су Корени победили ријалитије.

„Ако већ код човека постоји мазохистичка црта да гледа неку бесмислену штроку, шта ви можете? Не можете ништа, сем да целој публици понудите садржај за који верујете да је квалитетан и да верујете да ће се ствар преокренути. Мислим да су Корени у томе успели. Цео тај феномен ријалитија је наметнут. У целом свету, ријалити је мање-више напуштена прича, само још код нас пролази. Али мислим да су они битку већ изгубили и да ће квалитетнији садржаји, а Корени то јесу, натерати публику да окрене главу ка оном што има смисла“, оцењује Милосављевић.

Ђорђе Катић фаворит 

Наводи да је његов фаворит у серији и прави јунак Корена – Ђорђе Катић.

„Мој фаворит у серији је мој имењак. Без обзира на то што је он најмање вољен лик у Коренима, Ђорђе је прави јунак, зато што он прође кроз најтежу трансформацију. Његова прича је најтежа, она подразумева и Симкину причу, која има још трагичнији крај. Трансформација, промена која захвати Ђорђа Катића је највећа и он је за мене прави јунак Корена! Аћим, као и Вукашин Катић, омиљени му син, наравно, занимљиви су карактери за анализирање, тумачење и размишљање о њима, али Ђорђе је тај мученик. Ђорђева је драма најзанимљивија и задатак ми је био да од њега, упркос томе шта ради и говори направим драг лик“, објашњава сценариста.

Додаје да мора у том смислу да помене и глумца Игора Ђорђевића који је, како каже, спектакуларно успео да изведе – да од једног мрачног, болесног и безнадежног човека направи фигуру, коју, чак и кад не можемо да разумемо, желимо да разумемо.

Наводи да није очекивао оволики успех серије.

„Обично сте као сценариста хронично незадовољни, примећујете где ствари у серији крећу у правцу супротном од оног који сте замислили. Ово је заиста ретка ситуација у којој су глумци, редитељи и цела реализаторска екипа Корена успели да из мог сценарија извуку најбоље“, истиче Милосављевић.

Наводи да је његова жеља да са РТС-ом настави сарадњу и на другим Ћосићевим романима, и верује да ће серија Корени покренути превредновање Ћосићевог дела.

„Ћосића сам познавао само као писца, читајући његова дела, а што се његових политичких контроверзи тиче, упознат сам са његовим ангажманом деведесетих, који сматрам апсолутно оправданим, без обзира на то што је кратко трајао и што није имамо ефекат на нашу заједничку судбину, какав је Ћосић желео. За разлику од контроверзи његовог живота, његова дела су непроблематична из било које перспективе“, сматра сценариста.

На питање како он сагледава личност Добрице Ћосића, који је био комуниста, па прозван националистом и касније „оцем нације“, Милосављевић одговара да Ћосића види пре свега као писца.

„Апсолутно сте у праву кад указујете на те преломне тачке писца, које су заиста екстремне, али то је перспектива других. Он је заиста био комуниста, националиста никад није био у смислу шовинизма. Њега треба, пре свега, гледати као писца, јер је у његовим делима ствар много једноставнија и јаснија. Његово дело је прича о људима и проблемима којима је и сам Ћосић био захваћен – проблемом идеологије, расцепљености између породичног живота и историјског тока који меље све“, наводи Милосављевић.

Додаје да је Добрица Ћосић апсолутно српски писац и да су Корени српска прича.

„Али Корени су, пре свега, универзална прича коју би свако могао да разуме, припадао српском корпусу или не“, закључио је сценариста за Радио Београд.

Odgledao sam treću epizodu. Opet sam vraćao scene sa Lauševićem. Svi su dobri a on odskače, toliko mi je dobar.

Na vrh
deklica View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj deklica Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Studeni/Nov.2018 u 01:05
Uh, baš je dobra... Desi se i da Rts ne zabrlja... Gluma i dijalozi odlični...
Na vrh
sasa-sale-milanovic View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj sasa-sale-milanovic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Prosinac/Dec.2018 u 18:53
Ova serije je čista budalaština i neistinita, ovo je fantazija a ne drama , šta reći a ne zaplakati.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.