Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Generalne rasprave i zabava > Spam, spam i samo spam
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Kreacionizam ili Evolucija
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Kreacionizam ili Evolucija

Odgovori Odgovori Stranica  123>
Anketno pitanje: Pitanje sad!
Izbor Glasova Statistika ankete
6 [31,58%]
13 [68,42%]
Ne možete sudjelovati u ovoj anketi

Korisnik
Poruka
mijko View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mijko Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Kreacionizam ili Evolucija
    Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 16:40
Prevodio sam dokumentarac o stvaranju planete Zemlje, pa mi palo na pamet da vidimo šta naša "javnost" misli po ovom pitanju. Dakle Kreacionizam vs Evolucija. Pod kreacionizam ne svrstavam isključivo Boga, nego inteligentno, moćno, biće koje je sve to eventualno pokrenulo. Moj glas dobija kreacionizam, malo mi je previše slučajnosti za tako savršena stvorenja...

Molim i vaše obrazloženje zašto je to što izaberete, vaš izbor.

Ažurirao mijko - 16.Lipanj/Jun.2011 u 16:42
Don`t drink and drive, take LSD and teleport...

Na vrh
nebojsa66 View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Ludi Milojko

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj nebojsa66 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 17:32
Ako misliš da smo mi savršena bića, think again! LOLLOL

Ja dajem glas evoluciji i ako netko pita kako to da sad majmuni ne postaju ljudi lupit ću vam šamar!
LOL

Nisam lud, mater me testirala!
Na vrh
taxidell View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj taxidell Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 17:41
Originalno postovano od strane mijko mijko piše:

Prevodio sam dokumentarac o stvaranju planete Zemlje, pa mi palo na pamet da vidimo šta naša "javnost" misli po ovom pitanju. Dakle Kreacionizam vs Evolucija. Pod kreacionizam ne svrstavam isključivo Boga, nego inteligentno, moćno, biće koje je sve to eventualno pokrenulo. Moj glas dobija kreacionizam, malo mi je previše slučajnosti za tako savršena stvorenja...

Nemoj vise kolega da prevodis ovakve stvari...vidi sta ti uradi dokumentaracLOLLOLLOL
live long and prosper
Na vrh
VBojana View Drop Down
Translator
Translator
Skvoglavica

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj VBojana Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 17:59
Kao bivšem prirodnjaku i zamalo genetičaru, evolucija mi izgleda logičnije (genetska povezanost, stadijumi u embrionalnom razvitku itd). No mislim da je istina najverovatnije nešto treće.  LOL
Na vrh
morph.kuja View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj morph.kuja Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 17:59
Kao što reče Asimov u jednoj od svojih knjiga da je nevjerovanje u evoluciju podjednako nevjerovanju u gravitaciju...
"But man is not made for defeat," he said. "A man can be destroyed but not defeated."
E.H.
Na vrh
outside View Drop Down
Translator
Translator

Joe Purdy - music legend

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj outside Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 17:59
Nešo, a kako onda da sad majmuni ne postaju ljudi?Approve
Na vrh
mijko View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mijko Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:01
Originalno postovano od strane nebojsa66 nebojsa66 piše:

Ako misliš da smo mi savršena bića, think again! LOLLOL

Ja dajem glas evoluciji i ako netko pita kako to da sad majmuni ne postaju ljudi lupit ću vam šamar!
LOL

Nisam mislio perfektni u smislu razmišljana nego što se tiče svih životnih funkcija koje nas drže u životu, srce, jetra, bubrezi, mozak, koža, oko...

Na vrh
mijko View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mijko Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:04
Jeste nešo isto pitanje, kako sad majmuni ne postaju ljudi, nego ljudi postaju majmuni?

Na vrh
mijko View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mijko Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:08
Originalno postovano od strane taxidell taxidell piše:

Originalno postovano od strane mijko mijko piše:

Nemoj vise kolega da prevodis ovakve stvari...vidi sta ti uradi dokumentaracLOLLOLLOL

Veruj mi da sam zamalo odustao kad sam video milijarde godina puta par triliona slučajnosti...ali šta ćeš kad sam obećao. Inače sam fasciniran živim svetom i neide mi oslanjanje na evoluciju jer su potrebni više desetina procesa u organizmu da bi bilo koje biće moglo da održava osnovne životne funkcije. 

Na vrh
nebojsa66 View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Ludi Milojko

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj nebojsa66 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:27
Vidim ja da ste vi mene opet počeli ozbiljno shvaćati... LOLLOLLOL

Znam da si mislio na kompleksnost svih sustava u nama i oko nas, ali baš zbog te kompleksnosti evolucija i jest logičan izbor jer nije savršena i pri malim "pogreškama" promijeni tijek stvari i dobiješ nešto novo, poboljšano ili pogoršano, a mislim da je vjera u neko svemoćno biće stvorena zbog ljudskih psiholoških potreba.
Nemojte me krivo shvatiti, i ja sebe smatram nekim vjernikom, ne baš velikim, ali vjerujem u nešto... Samo kažem da naša današnja saznanja i ograničenja uma ne mogu pojmiti da je neka jedna svemoćna sila stvorila sve ovo i diktira svime ovime pa mi se zato logičnijim čini evolucija.

Na vrh
Dee_Monk View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Dee_Monk Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:54
Kreacionizam
Hajde, Bože, budi drug, pa okreni jedan krug unazad planetu....
Na vrh
Titivillus View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Titivillus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:58
Evolucija.
Na vrh
mijko View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mijko Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:15
Originalno postovano od strane nebojsa66 nebojsa66 piše:

Vidim ja da ste vi mene opet počeli ozbiljno shvaćati... LOLLOLLOL

Znam da si mislio na kompleksnost svih sustava u nama i oko nas, ali baš zbog te kompleksnosti evolucija i jest logičan izbor jer nije savršena i pri malim "pogreškama" promijeni tijek stvari i dobiješ nešto novo, poboljšano ili pogoršano, a mislim da je vjera u neko svemoćno biće stvorena zbog ljudskih psiholoških potreba.
Nemojte me krivo shvatiti, i ja sebe smatram nekim vjernikom, ne baš velikim, ali vjerujem u nešto... Samo kažem da naša današnja saznanja i ograničenja uma ne mogu pojmiti da je neka jedna svemoćna sila stvorila sve ovo i diktira svime ovime pa mi se zato logičnijim čini evolucija.

Da kompleksnosti ali i još jedne činjenice, da recimo oko 50 ili čak i 100 (lupam cifre, možda i više) procesa zavise jedan od drugog a ako jedan ne radi kako treba sve se raspada, tačnije sve se ruši i ne sme da zafali ni jedan da bi sve "kliktalo" kako treba.

Ažurirao mijko - 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:16

Na vrh
mahoni View Drop Down
Administrator
Administrator
štap i šargarepa

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mahoni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:28

Tema je definitivno filozofska, jer su u pitanju stvari koje nisu potkrepljene dokazima, ili su oni nejasni , pa je moguće drugačije sagledavanje. Što je još gore, smatram da čovek nije ničim opravdao svoje postojanje. Sve ideologije su propale ili trpele znatne negativne promene iz vrlo jednostavnog razloga, zavisile su od čoveka i njegovog destruktivnog ponašanja.  

Kreacionizam je hipoteza po kojoj je celokupno čovečanstvo i sva živa bića, Zemlja, ili kosmos kao sveobuhvatna celina, posljedica božanskog stvaralaštva, ili jednostavno Boga.

Evolucija (lat. evolutio: razvoj, razvitak), razvoj iz nižega u više, iz jednostavnoga u složeno, nekoga prirodnog ili društv. procesa (npr. umnih sposobnosti, sredstava za proizvodnju); manifestacija neke pojave, događaja ili ideje sukcesivno, u jednom sledu.

Obe stvari su izmišljene od strane čoveka, a istorija i činjenice ih svakodnevno pobijaju.

Na vrh
mijko View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mijko Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:42
Originalno postovano od strane mahoni mahoni piše:

Tema je definitivno filozofska, jer su u pitanju stvari koje nisu potkrepljene dokazima, ili su oni nejasni , pa je moguće drugačije sagledavanje. Što je još gore, smatram da čovek nije ničim opravdao svoje postojanje. Sve ideologije su propale ili trpele znatne negativne promene iz vrlo jednostavnog razloga, zavisile su od čoveka i njegovog destruktivnog ponašanja.  

Kreacionizam je hipoteza po kojoj je celokupno čovečanstvo i sva živa bića, Zemlja, ili kosmos kao sveobuhvatna celina, posljedica božanskog stvaralaštva, ili jednostavno Boga.

Evolucija (lat. evolutio: razvoj, razvitak), razvoj iz nižega u više, iz jednostavnoga u složeno, nekoga prirodnog ili društv. procesa (npr. umnih sposobnosti, sredstava za proizvodnju); manifestacija neke pojave, događaja ili ideje sukcesivno, u jednom sledu.

Obe stvari su izmišljene od strane čoveka, a istorija i činjenice ih svakodnevno pobijaju.

Tako je s jedne strane su dokazi u nekoj prastaroj knjizi u koju treba verovati da bi se sve složilo. A opet s druge strane je tu evolucija koja skoro sve objašnjava ali u sam početak života za koji definitivno nema objašnjenja isto tako treba verovati. Pa bih rekao da je tema i filozofska i verska. Napominjem da je ovo čisto anketa koja ima zadatak da ustanovi ko ima kakvo mišljenje, definitivno nije za neka ne daj bože vređanja i prepucavanja.

Ažurirao mijko - 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:44

Na vrh
faithlessmary View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Neprikosnovena Mary

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj faithlessmary Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:53
Do skoro sam mislila da je odnos ljudi prema ovoj temi 50:50. Pola misli da je Evolucija, druga polovina Bog. Kažem do skoro dok slučajno nisam u najtrezvenijem odeljenju u školi slučajno to pitala i od njih 27 mi je 26 reklo da veruje da je to Bog učinio. Onda sam shvatila koliko je pogubna veronauka u školama. Ne zato što ne volim veronauku, naprotiv, nego što u potpunosti isključuje sve ostale teorije i bilo kakvo kritičko mišljenje, nego teraj jedno i nemoj da si se u životu dvoumio oko nečega. Uh samo da ovo ne preraste u dublju raspravu, samo sam navela primer ne obraćajte pažnju na mene.

Ja sam glasala za evoluciju iako ne negiram u potpunosti postojanje neke više sile u životu.   
Veži konja gde ti gazda kaže
Na vrh
mahoni View Drop Down
Administrator
Administrator
štap i šargarepa

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj mahoni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 20:10

Koliko god voleli jedno ili drugo ili mrzeli isto na sreću ni jedna od ovih tema nema poguban uticaj na ljude. Ovo su samo sučeljene teme, ništa drugo. Ja umesto zaključka mogu kao čovek da postavim pitanja. Jedno je povodom tvrdnje da smo tvorevina Boga, pa shodno toj tvrdnji odakle tolika mržnja i destrukcija. Što se tiče novije tvrdnje o Evoluciji po meni isti problem, pa gde je to poboljšanje ili sazrevanje ljudske rase. Znači pitanje je isto, a odgovora nema.

Ja verujem u Boga, ali jedino čega se stvarno držim je logična stvar da ne činim nikome nešto što se meni ne bi svidelo da mi neko učini. Pa i danas danju ljudi otkrivaju "toplu vodu". Aristotlel je objasnio puno više bitnih stvari od savremenih mislilaca u vreme kada je "točak tek izumljen".Wink

Na vrh
taxidell View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj taxidell Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 20:13
Nemoguće je raspravljati o ovoj temi, a da se u jednom momentu ne dotaknemo vere u Boga ili potpuno odbacivanje istog. Najlakše je ali ne i najispravnije verovati da je sve oko nas stvorilo neko uzvišeno biće. Sa druge strane postoji niz nedostataka u vezi evolucije. Kako? I Kada? Su pitanja koja ostaju otvorena i biće tako još dugo, dugo... Tema je neiscrpna, bezbroj tumačenja, i tvrdnji koje nikada nisu sa apsolutnom sigurnošću dokazane. Meni je ovo prilično interesantno kao tema i nadam se da će se uključiti još neko ko ima nešto da kaže s ovim u vezi. Samo se nadam da se neće pretvoriti u raspravu oko religije ili tako nečega...
live long and prosper
Na vrh
nebojsa66 View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Ludi Milojko

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj nebojsa66 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 20:25
Odlično ste svi rekli, ali izgleda da u većini stvari čovjek uvijek mora pronaći neku zlatnu sredinu, pa tako i ovdje. Bilo bi super kad bismo mogli odgovoriti na ova teška pitanja koja nas muče, a možda još nismo dovoljno umno sazreli da saznamo odgovore pa ih ne možemo ni vidjeti, a nalaze nam se pred nosom. Jedan veliki upitnik...

Na vrh
outside View Drop Down
Translator
Translator

Joe Purdy - music legend

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj outside Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 20:49
To je pitanje na koje čovjek ne može dati odgovor..Može imati neka svoja uvjerenja, ali nitko ne zna pravu istinu....Stoga po mom mišljenju je glupo zamarati se stvarima na koja ne možemo dati odgovor... Jedno je sigurno, a to je da ćemo svi umrijeti...I stoga ako se ne vjeruje u Boga ili neku veću silu, smrt bi značila kraj, a to je po meni jako tužno i prazno.... Ali opet i na to pitanje, odgovora nema, stoga je nastanak svijeta, nastanak ljudi, smrt..najveće tajne svih tajni, i mislim da postoji razlog zašto najveći znanstvenici, filozofii, općenito mi ljudi nismo u stanju dokučiti odgovore na ta pitanja...Smile
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,250 sekundi.