| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Kreacionizam ili Evolucija |
Odgovori
|
Stranica 123> |
| Korisnik | ||
mijko
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Junior translator
Pridružen: 08.Svibanj/May.2011 Lokacija: Vojvodina Status: Offline Points: 181 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: Kreacionizam ili EvolucijaObjavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 16:40 |
|
|
Prevodio sam dokumentarac o stvaranju planete Zemlje, pa mi palo na pamet da vidimo šta naša "javnost" misli po ovom pitanju. Dakle Kreacionizam vs Evolucija. Pod kreacionizam ne svrstavam isključivo Boga, nego inteligentno, moćno, biće koje je sve to eventualno pokrenulo. Moj glas dobija kreacionizam, malo mi je previše slučajnosti za tako savršena stvorenja...
Molim i vaše obrazloženje zašto je to što izaberete, vaš izbor.
Ažurirao mijko - 16.Lipanj/Jun.2011 u 16:42 |
||
![]() |
||
![]() |
||
nebojsa66
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Ludi Milojko Pridružen: 08.Rujan/Sep.2009 Lokacija: Avernum Status: Offline Points: 19362 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 17:32 |
|
|
Ako misliš da smo mi savršena bića, think again!
![]() ![]() Ja dajem glas evoluciji i ako netko pita kako to da sad majmuni ne postaju ljudi lupit ću vam šamar!
|
||
|
Nisam lud, mater me testirala! |
||
![]() |
||
taxidell
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Pridružen: 16.Rujan/Sep.2009 Lokacija: Ban. Karlovac Status: Offline Points: 1635 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 17:41 |
|
![]() ![]()
|
||
|
live long and prosper
|
||
![]() |
||
VBojana
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator
Skvoglavica Pridružen: 01.Rujan/Sep.2009 Lokacija: Beograd Status: Offline Points: 7891 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 17:59 |
|
|
Kao bivšem prirodnjaku i zamalo genetičaru, evolucija mi izgleda logičnije (genetska povezanost, stadijumi u embrionalnom razvitku itd). No mislim da je istina najverovatnije nešto treće.
|
||
![]() |
||
morph.kuja
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
|
|
Kao što reče Asimov u jednoj od svojih knjiga da je nevjerovanje u evoluciju podjednako nevjerovanju u gravitaciju...
|
||
|
E.H. |
||
![]() |
||
outside
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator
Joe Purdy - music legend Pridružen: 16.Travanj/Apr.2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Points: 6250 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
|
|
Nešo, a kako onda da sad majmuni ne postaju ljudi?
![]() |
||
![]() |
||
mijko
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior translator
Pridružen: 08.Svibanj/May.2011 Lokacija: Vojvodina Status: Offline Points: 181 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:01 |
|
Nisam mislio perfektni u smislu razmišljana nego što se tiče svih životnih funkcija koje nas drže u životu, srce, jetra, bubrezi, mozak, koža, oko...
|
||
![]() |
||
![]() |
||
mijko
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:04 |
|
|
Jeste nešo isto pitanje, kako sad majmuni ne postaju ljudi, nego ljudi postaju majmuni?
|
||
![]() |
||
![]() |
||
mijko
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:08 |
|
Veruj mi da sam zamalo odustao kad sam video milijarde godina puta par triliona slučajnosti...ali šta ćeš kad sam obećao. Inače sam fasciniran živim svetom i neide mi oslanjanje na evoluciju jer su potrebni više desetina procesa u organizmu da bi bilo koje biće moglo da održava osnovne životne funkcije.
|
||
![]() |
||
![]() |
||
nebojsa66
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Ludi Milojko Pridružen: 08.Rujan/Sep.2009 Lokacija: Avernum Status: Offline Points: 19362 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:27 |
|
|
Vidim ja da ste vi mene opet počeli ozbiljno shvaćati...
![]() ![]() ![]() Znam da si mislio na kompleksnost svih sustava u nama i oko nas, ali baš zbog te kompleksnosti evolucija i jest logičan izbor jer nije savršena i pri malim "pogreškama" promijeni tijek stvari i dobiješ nešto novo, poboljšano ili pogoršano, a mislim da je vjera u neko svemoćno biće stvorena zbog ljudskih psiholoških potreba. Nemojte me krivo shvatiti, i ja sebe smatram nekim vjernikom, ne baš velikim, ali vjerujem u nešto... Samo kažem da naša današnja saznanja i ograničenja uma ne mogu pojmiti da je neka jedna svemoćna sila stvorila sve ovo i diktira svime ovime pa mi se zato logičnijim čini evolucija. |
||
|
||
![]() |
||
Dee_Monk
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 18.Studeni/Nov.2009 Lokacija: Nedođija BB Status: Offline Points: 3300 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:54 |
|
|
Kreacionizam
|
||
|
Hajde, Bože, budi drug, pa okreni jedan krug unazad planetu....
|
||
![]() |
||
Titivillus
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:58 |
|
|
Evolucija.
|
||
![]() |
||
mijko
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:15 |
|
Da kompleksnosti ali i još jedne činjenice, da recimo oko 50 ili čak i 100 (lupam cifre, možda i više) procesa zavise jedan od drugog a ako jedan ne radi kako treba sve se raspada, tačnije sve se ruši i ne sme da zafali ni jedan da bi sve "kliktalo" kako treba.
Ažurirao mijko - 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:16 |
||
![]() |
||
![]() |
||
mahoni
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
štap i šargarepa Pridružen: 07.Prosinac/Dec.2006 Lokacija: odmah iza ćoška Status: Offline Points: 6275 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:28 |
|
|
Tema je definitivno filozofska, jer su u pitanju stvari koje nisu potkrepljene dokazima, ili su oni nejasni , pa je moguće drugačije sagledavanje. Što je još gore, smatram da čovek nije ničim opravdao svoje postojanje. Sve ideologije su propale ili trpele znatne negativne promene iz vrlo jednostavnog razloga, zavisile su od čoveka i njegovog destruktivnog ponašanja. Kreacionizam je hipoteza po kojoj je celokupno čovečanstvo i sva živa bića, Zemlja, ili kosmos kao sveobuhvatna celina, posljedica božanskog stvaralaštva, ili jednostavno Boga. Evolucija (lat. evolutio: razvoj, razvitak), razvoj iz nižega u više, iz jednostavnoga u složeno, nekoga prirodnog ili društv. procesa (npr. umnih sposobnosti, sredstava za proizvodnju); manifestacija neke pojave, događaja ili ideje sukcesivno, u jednom sledu. Obe stvari su izmišljene od strane čoveka, a istorija i činjenice ih svakodnevno pobijaju. |
||
![]() |
||
mijko
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:42 |
|
Tako je s jedne strane su dokazi u nekoj prastaroj knjizi u koju treba verovati da bi se sve složilo. A opet s druge strane je tu evolucija koja skoro sve objašnjava ali u sam početak života za koji definitivno nema objašnjenja isto tako treba verovati. Pa bih rekao da je tema i filozofska i verska. Napominjem da je ovo čisto anketa koja ima zadatak da ustanovi ko ima kakvo mišljenje, definitivno nije za neka ne daj bože vređanja i prepucavanja.
Ažurirao mijko - 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:44 |
||
![]() |
||
![]() |
||
faithlessmary
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Neprikosnovena Mary Pridružen: 07.Listopad/Oct.2007 Status: Offline Points: 2742 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:53 |
|
|
Do skoro sam mislila da je odnos ljudi prema ovoj temi 50:50. Pola misli da je Evolucija, druga polovina Bog. Kažem do skoro dok slučajno nisam u najtrezvenijem odeljenju u školi slučajno to pitala i od njih 27 mi je 26 reklo da veruje da je to Bog učinio. Onda sam shvatila koliko je pogubna veronauka u školama. Ne zato što ne volim veronauku, naprotiv, nego što u potpunosti isključuje sve ostale teorije i bilo kakvo kritičko mišljenje, nego teraj jedno i nemoj da si se u životu dvoumio oko nečega. Uh samo da ovo ne preraste u dublju raspravu, samo sam navela primer ne obraćajte pažnju na mene.
Ja sam glasala za evoluciju iako ne negiram u potpunosti postojanje neke više sile u životu.
|
||
|
Veži konja gde ti gazda kaže
|
||
![]() |
||
mahoni
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
štap i šargarepa Pridružen: 07.Prosinac/Dec.2006 Lokacija: odmah iza ćoška Status: Offline Points: 6275 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 20:10 |
|
|
Koliko god voleli jedno ili drugo ili mrzeli isto na sreću ni jedna od ovih tema nema poguban uticaj na ljude. Ovo su samo sučeljene teme, ništa drugo. Ja umesto zaključka mogu kao čovek da postavim pitanja. Jedno je povodom tvrdnje da smo tvorevina Boga, pa shodno toj tvrdnji odakle tolika mržnja i destrukcija. Što se tiče novije tvrdnje o Evoluciji po meni isti problem, pa gde je to poboljšanje ili sazrevanje ljudske rase. Znači pitanje je isto, a odgovora nema. Ja verujem u Boga, ali jedino čega se stvarno držim je logična stvar da ne činim nikome nešto što se meni ne bi svidelo da mi neko učini. Pa i danas danju ljudi otkrivaju "toplu vodu". Aristotlel je objasnio puno više bitnih stvari od savremenih mislilaca u vreme kada je "točak tek izumljen". |
||
![]() |
||
taxidell
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Pridružen: 16.Rujan/Sep.2009 Lokacija: Ban. Karlovac Status: Offline Points: 1635 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 20:13 |
|
|
Nemoguće je raspravljati o ovoj temi, a da se u jednom momentu ne dotaknemo vere u Boga ili potpuno odbacivanje istog. Najlakše je ali ne i najispravnije verovati da je sve oko nas stvorilo neko uzvišeno biće. Sa druge strane postoji niz nedostataka u vezi evolucije. Kako? I Kada? Su pitanja koja ostaju otvorena i biće tako još dugo, dugo... Tema je neiscrpna, bezbroj tumačenja, i tvrdnji koje nikada nisu sa apsolutnom sigurnošću dokazane. Meni je ovo prilično interesantno kao tema i nadam se da će se uključiti još neko ko ima nešto da kaže s ovim u vezi. Samo se nadam da se neće pretvoriti u raspravu oko religije ili tako nečega...
|
||
|
live long and prosper
|
||
![]() |
||
nebojsa66
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 20:25 |
|
|
Odlično ste svi rekli, ali izgleda da u većini stvari čovjek uvijek mora pronaći neku zlatnu sredinu, pa tako i ovdje. Bilo bi super kad bismo mogli odgovoriti na ova teška pitanja koja nas muče, a možda još nismo dovoljno umno sazreli da saznamo odgovore pa ih ne možemo ni vidjeti, a nalaze nam se pred nosom. Jedan veliki upitnik...
|
||
|
||
![]() |
||
outside
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator
Joe Purdy - music legend Pridružen: 16.Travanj/Apr.2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Points: 6250 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Lipanj/Jun.2011 u 20:49 |
|
|
To je pitanje na koje čovjek ne može dati odgovor..Može imati neka svoja uvjerenja, ali nitko ne zna pravu istinu....Stoga po mom mišljenju je glupo zamarati se stvarima na koja ne možemo dati odgovor... Jedno je sigurno, a to je da ćemo svi umrijeti...I stoga ako se ne vjeruje u Boga ili neku veću silu, smrt bi značila kraj, a to je po meni jako tužno i prazno.... Ali opet i na to pitanje, odgovora nema, stoga je nastanak svijeta, nastanak ljudi, smrt..najveće tajne svih tajni, i mislim da postoji razlog zašto najveći znanstvenici, filozofii, općenito mi ljudi nismo u stanju dokučiti odgovore na ta pitanja...
![]() |
||
![]() |
||
Odgovori
|
Stranica 123> |
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |