Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Kreacionizam ili Evolucija

Web: Titlovi.com
Kategorija: Generalne rasprave i zabava
Ime foruma: Spam, spam i samo spam
Opis foruma: Treba li dodatno objašnjavati što vas ovdje čeka?
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=41548
Datum ispisa: 22.Srpanj/Jul.2026 u 23:52
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: Kreacionizam ili Evolucija
Objavio: mijko
Tema: Kreacionizam ili Evolucija
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 16:40
Prevodio sam dokumentarac o stvaranju planete Zemlje, pa mi palo na pamet da vidimo šta naša "javnost" misli po ovom pitanju. Dakle Kreacionizam vs Evolucija. Pod kreacionizam ne svrstavam isključivo Boga, nego inteligentno, moćno, biće koje je sve to eventualno pokrenulo. Moj glas dobija kreacionizam, malo mi je previše slučajnosti za tako savršena stvorenja...

Molim i vaše obrazloženje zašto je to što izaberete, vaš izbor.

-------------
Don`t drink and drive, take LSD and teleport...

Odgovori:
Objavio: nebojsa66
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 17:32
Ako misliš da smo mi savršena bića, think again! LOLLOL

Ja dajem glas evoluciji i ako netko pita kako to da sad majmuni ne postaju ljudi lupit ću vam šamar!
LOL

-------------

Nisam lud, mater me testirala!

Objavio: taxidell
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 17:41
Originalno postovano od strane mijko mijko piše:

Prevodio sam dokumentarac o stvaranju planete Zemlje, pa mi palo na pamet da vidimo šta naša "javnost" misli po ovom pitanju. Dakle Kreacionizam vs Evolucija. Pod kreacionizam ne svrstavam isključivo Boga, nego inteligentno, moćno, biće koje je sve to eventualno pokrenulo. Moj glas dobija kreacionizam, malo mi je previše slučajnosti za tako savršena stvorenja...

Nemoj vise kolega da prevodis ovakve stvari...vidi sta ti uradi dokumentaracLOLLOLLOL

-------------
live long and prosper

Objavio: VBojana
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 17:59
Kao bivšem prirodnjaku i zamalo genetičaru, evolucija mi izgleda logičnije (genetska povezanost, stadijumi u embrionalnom razvitku itd). No mislim da je istina najverovatnije nešto treće.  LOL

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=FgUhVR1msMo" rel="nofollow -
You find a way

Objavio: morph.kuja
Kao što reče Asimov u jednoj od svojih knjiga da je nevjerovanje u evoluciju podjednako nevjerovanju u gravitaciju...

-------------
"But man is not made for defeat," he said. "A man can be destroyed but not defeated."
E.H.

Objavio: outside
Nešo, a kako onda da sad majmuni ne postaju ljudi?Approve

Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:01
Originalno postovano od strane nebojsa66 nebojsa66 piše:

Ako misliš da smo mi savršena bića, think again! LOLLOL

Ja dajem glas evoluciji i ako netko pita kako to da sad majmuni ne postaju ljudi lupit ću vam šamar!
LOL

Nisam mislio perfektni u smislu razmišljana nego što se tiče svih životnih funkcija koje nas drže u životu, srce, jetra, bubrezi, mozak, koža, oko...

-------------

Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:04
Jeste nešo isto pitanje, kako sad majmuni ne postaju ljudi, nego ljudi postaju majmuni?

-------------

Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:08
Originalno postovano od strane taxidell taxidell piše:

Nemoj vise kolega da prevodis ovakve stvari...vidi sta ti uradi dokumentaracLOLLOLLOL

Veruj mi da sam zamalo odustao kad sam video milijarde godina puta par triliona slučajnosti...ali šta ćeš kad sam obećao. Inače sam fasciniran živim svetom i neide mi oslanjanje na evoluciju jer su potrebni više desetina procesa u organizmu da bi bilo koje biće moglo da održava osnovne životne funkcije. 

-------------

Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:27
Vidim ja da ste vi mene opet počeli ozbiljno shvaćati... LOLLOLLOL

Znam da si mislio na kompleksnost svih sustava u nama i oko nas, ali baš zbog te kompleksnosti evolucija i jest logičan izbor jer nije savršena i pri malim "pogreškama" promijeni tijek stvari i dobiješ nešto novo, poboljšano ili pogoršano, a mislim da je vjera u neko svemoćno biće stvorena zbog ljudskih psiholoških potreba.
Nemojte me krivo shvatiti, i ja sebe smatram nekim vjernikom, ne baš velikim, ali vjerujem u nešto... Samo kažem da naša današnja saznanja i ograničenja uma ne mogu pojmiti da je neka jedna svemoćna sila stvorila sve ovo i diktira svime ovime pa mi se zato logičnijim čini evolucija.

-------------

Objavio: Dee_Monk
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:54
Kreacionizam

-------------
Hajde, Bože, budi drug, pa okreni jedan krug unazad planetu....

Objavio: Titivillus
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 18:58
Evolucija.

Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:15
Originalno postovano od strane nebojsa66 nebojsa66 piše:

Vidim ja da ste vi mene opet počeli ozbiljno shvaćati... LOLLOLLOL

Znam da si mislio na kompleksnost svih sustava u nama i oko nas, ali baš zbog te kompleksnosti evolucija i jest logičan izbor jer nije savršena i pri malim "pogreškama" promijeni tijek stvari i dobiješ nešto novo, poboljšano ili pogoršano, a mislim da je vjera u neko svemoćno biće stvorena zbog ljudskih psiholoških potreba.
Nemojte me krivo shvatiti, i ja sebe smatram nekim vjernikom, ne baš velikim, ali vjerujem u nešto... Samo kažem da naša današnja saznanja i ograničenja uma ne mogu pojmiti da je neka jedna svemoćna sila stvorila sve ovo i diktira svime ovime pa mi se zato logičnijim čini evolucija.

Da kompleksnosti ali i još jedne činjenice, da recimo oko 50 ili čak i 100 (lupam cifre, možda i više) procesa zavise jedan od drugog a ako jedan ne radi kako treba sve se raspada, tačnije sve se ruši i ne sme da zafali ni jedan da bi sve "kliktalo" kako treba.

-------------

Objavio: mahoni
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:28

Tema je definitivno filozofska, jer su u pitanju stvari koje nisu potkrepljene dokazima, ili su oni nejasni , pa je moguće drugačije sagledavanje. Što je još gore, smatram da čovek nije ničim opravdao svoje postojanje. Sve ideologije su propale ili trpele znatne negativne promene iz vrlo jednostavnog razloga, zavisile su od čoveka i njegovog destruktivnog ponašanja.  

Kreacionizam je hipoteza po kojoj je celokupno čovečanstvo i sva živa bića, Zemlja, ili kosmos kao sveobuhvatna celina, posljedica božanskog stvaralaštva, ili jednostavno Boga.

Evolucija (lat. evolutio: razvoj, razvitak), razvoj iz nižega u više, iz jednostavnoga u složeno, nekoga prirodnog ili društv. procesa (npr. umnih sposobnosti, sredstava za proizvodnju); manifestacija neke pojave, događaja ili ideje sukcesivno, u jednom sledu.

Obe stvari su izmišljene od strane čoveka, a istorija i činjenice ih svakodnevno pobijaju.

Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:42
Originalno postovano od strane mahoni mahoni piše:

Tema je definitivno filozofska, jer su u pitanju stvari koje nisu potkrepljene dokazima, ili su oni nejasni , pa je moguće drugačije sagledavanje. Što je još gore, smatram da čovek nije ničim opravdao svoje postojanje. Sve ideologije su propale ili trpele znatne negativne promene iz vrlo jednostavnog razloga, zavisile su od čoveka i njegovog destruktivnog ponašanja.  

Kreacionizam je hipoteza po kojoj je celokupno čovečanstvo i sva živa bića, Zemlja, ili kosmos kao sveobuhvatna celina, posljedica božanskog stvaralaštva, ili jednostavno Boga.

Evolucija (lat. evolutio: razvoj, razvitak), razvoj iz nižega u više, iz jednostavnoga u složeno, nekoga prirodnog ili društv. procesa (npr. umnih sposobnosti, sredstava za proizvodnju); manifestacija neke pojave, događaja ili ideje sukcesivno, u jednom sledu.

Obe stvari su izmišljene od strane čoveka, a istorija i činjenice ih svakodnevno pobijaju.

Tako je s jedne strane su dokazi u nekoj prastaroj knjizi u koju treba verovati da bi se sve složilo. A opet s druge strane je tu evolucija koja skoro sve objašnjava ali u sam početak života za koji definitivno nema objašnjenja isto tako treba verovati. Pa bih rekao da je tema i filozofska i verska. Napominjem da je ovo čisto anketa koja ima zadatak da ustanovi ko ima kakvo mišljenje, definitivno nije za neka ne daj bože vređanja i prepucavanja.

-------------

Objavio: faithlessmary
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 19:53
Do skoro sam mislila da je odnos ljudi prema ovoj temi 50:50. Pola misli da je Evolucija, druga polovina Bog. Kažem do skoro dok slučajno nisam u najtrezvenijem odeljenju u školi slučajno to pitala i od njih 27 mi je 26 reklo da veruje da je to Bog učinio. Onda sam shvatila koliko je pogubna veronauka u školama. Ne zato što ne volim veronauku, naprotiv, nego što u potpunosti isključuje sve ostale teorije i bilo kakvo kritičko mišljenje, nego teraj jedno i nemoj da si se u životu dvoumio oko nečega. Uh samo da ovo ne preraste u dublju raspravu, samo sam navela primer ne obraćajte pažnju na mene.

Ja sam glasala za evoluciju iako ne negiram u potpunosti postojanje neke više sile u životu.   

-------------
Veži konja gde ti gazda kaže

Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 20:10

Koliko god voleli jedno ili drugo ili mrzeli isto na sreću ni jedna od ovih tema nema poguban uticaj na ljude. Ovo su samo sučeljene teme, ništa drugo. Ja umesto zaključka mogu kao čovek da postavim pitanja. Jedno je povodom tvrdnje da smo tvorevina Boga, pa shodno toj tvrdnji odakle tolika mržnja i destrukcija. Što se tiče novije tvrdnje o Evoluciji po meni isti problem, pa gde je to poboljšanje ili sazrevanje ljudske rase. Znači pitanje je isto, a odgovora nema.

Ja verujem u Boga, ali jedino čega se stvarno držim je logična stvar da ne činim nikome nešto što se meni ne bi svidelo da mi neko učini. Pa i danas danju ljudi otkrivaju "toplu vodu". Aristotlel je objasnio puno više bitnih stvari od savremenih mislilaca u vreme kada je "točak tek izumljen".Wink

Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 20:13
Nemoguće je raspravljati o ovoj temi, a da se u jednom momentu ne dotaknemo vere u Boga ili potpuno odbacivanje istog. Najlakše je ali ne i najispravnije verovati da je sve oko nas stvorilo neko uzvišeno biće. Sa druge strane postoji niz nedostataka u vezi evolucije. Kako? I Kada? Su pitanja koja ostaju otvorena i biće tako još dugo, dugo... Tema je neiscrpna, bezbroj tumačenja, i tvrdnji koje nikada nisu sa apsolutnom sigurnošću dokazane. Meni je ovo prilično interesantno kao tema i nadam se da će se uključiti još neko ko ima nešto da kaže s ovim u vezi. Samo se nadam da se neće pretvoriti u raspravu oko religije ili tako nečega...

-------------
live long and prosper

Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 20:25
Odlično ste svi rekli, ali izgleda da u većini stvari čovjek uvijek mora pronaći neku zlatnu sredinu, pa tako i ovdje. Bilo bi super kad bismo mogli odgovoriti na ova teška pitanja koja nas muče, a možda još nismo dovoljno umno sazreli da saznamo odgovore pa ih ne možemo ni vidjeti, a nalaze nam se pred nosom. Jedan veliki upitnik...

-------------

Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 20:49
To je pitanje na koje čovjek ne može dati odgovor..Može imati neka svoja uvjerenja, ali nitko ne zna pravu istinu....Stoga po mom mišljenju je glupo zamarati se stvarima na koja ne možemo dati odgovor... Jedno je sigurno, a to je da ćemo svi umrijeti...I stoga ako se ne vjeruje u Boga ili neku veću silu, smrt bi značila kraj, a to je po meni jako tužno i prazno.... Ali opet i na to pitanje, odgovora nema, stoga je nastanak svijeta, nastanak ljudi, smrt..najveće tajne svih tajni, i mislim da postoji razlog zašto najveći znanstvenici, filozofii, općenito mi ljudi nismo u stanju dokučiti odgovore na ta pitanja...Smile

Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 21:45
Slušao sam jednog naučnika kreacionistu koji je pričao u vezi Biblije i svega što se tiče stvaranja na temelju onoga što piše u Bibliji. I po tome šta je on pričao, sve se svodi na to iz kog aspekta se gleda na ceo događaj. Tačnije ako izbacite inteligentno biće iz cele jednačine onda milioni i milijarde godina vam odgovaraju i evolucija je ok samo što nema gomile odgovora na pitanja, pa čak ni sam početak života. Ako se opet oslonite na inteligentno biće (ev. Boga) onda milioni i milijarde godina nemaju smisla jer tamo lepo piše sve u vezi toga. I opet se sve svodi na pitanje vere. U ostalom i to da su dinosaurusi skroz izumrli je nedokazano pitanje, jer postoje ogromna prostranstva na kojima ljudi (civilizacija) nije kročila, a verovali ili ne više od 70% dinosaurusa nisu bili veći od kokoške. I tu ima još dosta stvari da se dokaže.

-------------

Objavio: morph.kuja
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2011 u 23:56
Originalno postovano od strane faithlessmary faithlessmary piše:

Kažem do skoro dok slučajno nisam u najtrezvenijem odeljenju u školi slučajno to pitala i od njih 27 mi je 26 reklo da veruje da je to Bog učinio. Onda sam shvatila koliko je pogubna veronauka u školama. Ne zato što ne volim veronauku, naprotiv, nego što u potpunosti isključuje sve ostale teorije i bilo kakvo kritičko mišljenje, nego teraj jedno i nemoj da si se u životu dvoumio oko nečega.

Mislim da je ovo veliki problem. U osnovnim školama djeca su zastrašena drugim dolaskom gospodnjim i jednom od prvih biblijskih priča sa kojom se sreću, o Nojevoj Arki, gdje bog "milosrdno" daje mogućnost spasenja dvjema jedinkama iz svake vrste. Sa ovom pričom se možete sresti u Epu o Gilgamešu, u hebrejskoj i gotovo svakoj drugoj drevnoj mitologiji. To je najvjerovatnije bilo neko burno geografsko dešavanje, kome je pridato božansko porijeklo u cilju da se izbjegne razmišljanje. To je tada bilo sasvim normalno s obzirom na njihovo nepoznavanje nauke. Ne znam kako je u drugim obrazovnim sistemima, ali kod nas se u 9. razredu osnovne škole učenici bave isključivo sektama. Ako neka organizacija nešto drugačije tumači Bibliju, pojedini vjeroučitelji se trude da izazovu gnjev učenika protiv te "sekte". Prema drugim religijama se odnose drugačije samo zbog toga što imaju milione članova i mnogo više finansija i nekretnina.

Uzeo bih za primjer bogumile, koji su se potpuno odricali materijalnih dobara i ako se posmatra iz jednog ugla bili veći Hrišćani od onih koji su se smatrali pravim Hrišćanima. Naravno, nije u interesu vladajuće klase, a ni crkve, koja je u to vrijeme bila vrlo bogata, da se neko odrekne materijalnog. Ali, kakvu sliku učenici stiču o njima?

U srednjoj školi situacija je nešto drugačija. Još uvijek postoje oni koji su vjernici, ali 90% njih ili ne zanima da li bog postoji, ili vjeruju u njega, ali tako da ga u svakoj drugoj rečenici spomenu u pogrdnom kontekstu. Naravno, nisu svi dio ovog stereoripa.

Osim pojednostavljenog tumačenja geografskih pojava, religija se od postanka svjesnog čovjeka oslanjala na astrologiju. Svi datumi, kao što su vrijeme smrti i rođenja Hrista ili bilo kog drugog boga izvođeni su na osnovu položaja zvijezda. Sve je to prepisivano sa malim ispravkama i tako su nastajale nove religije.

"Kad bog ne bi postojao, trebalo bi ga izmisliti." Djelimično se slažem s ovom Volterovom tvrdnjom. Iako religija sužava opseg razmišljanja, u nekim djelovima svog postojanja, ona je nametala moralne principe, koji su oblikovale čovjeka da bude dobar. Tako je spriječavala destruktivnost u ljudima, koji su strahom od pakla i boga bili spriječeni da počine zlo. Međutim, ne smije se zaboraviti period inkvizicije.

Maloprije sam spomenuo način na koji su ljudi tumačili geografska dešavanja. Sa razvojem civilizacije i nauke, objašnjavali su ove jednostavnije pojave i nisu ih pripisivali bogu. Kada je postalo apsurdno negirati naučno dokazanu činjenicu, onda su je jednostavno prihvatali. Odnos ljudi prema heliocentričnom sistemu prije 500 godina bio je sličan odnosu današnjeg čovjeka prema evoluciji. Samo što nas srećom ne spaljuju na lomači. Ali nismo daleko ni od toga. U nekim islamskim zemljama prelazak na neku drugu vjeru ili odricanje od vjere kažnjava se smrtnom kaznom. U Iranu kamenovanjem. Kako je čovječanstvo napredovalo! Koliko vidim crkva ide prema tome da prihvati i evoluciju, naravno uz svoje apstraktno tumačenje.

Jedno vrijeme bio sam agnostik. Moj današnji stav je da bog apsolutno ne postoji. Ako zanemarimo filozofski stav da se ni za jednu činjenicu ne može tvrditi da je sigurno tačna, 100% sam ubijeđen da bog ne postoji u vidu Hrista, a u vidu natčovječanskog bića 99% sa dosta devetki iza decimalnog zareza.

Za evoluciju postoje dokazi, ali neću se mučiti da išta dokazujem ovdje u vezi sa tim, jer mi je poznat ishod sličnih diskusija. Ima dosta literature o tome, koju su pisali ljudi koji se bave tim, pa bi bilo i pomalo nesuvislo da ja pišem o evoluciji. Samo ću reći da je evolucija spor proces, i da mutacija, kao jedan od uzroka nastanka nove vrste, zavisi od mnogobrojnih faktora i u praksi je nemoguće da se pod različitim uslovima okoline dese dva potpuno ista evolutivna procesa. Čovjek se zaista danas izdvojio kao superioran nad ostalim vrstama, i to po umnoj sposobnosti, a ne po rasporedu organa, po kome je na nivou svinje. Prirodnom evolucijom ga niko ne može nadmašiti (u okvirima Zemlje), ali uvijek postoji mogućnost da ga nadmaši njegova tvorevina...

-------------
"But man is not made for defeat," he said. "A man can be destroyed but not defeated."
E.H.

Objavio: prijatel-MKD
Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 00:13
Sve vise mislim da se je covjek doselio s druge planete ovakav kakav sto je i danas, mozda uz male razlike. Tehnologiju nije mogao ponesi s sobom, ali mozda i nije hteo (ima li neko kome nije jasno da nas tehnologija brze vodi prema kraju). A pravo reci nije losa ni teorija da je sve ovo jedan veliki hologram.

Ono sto mnogi ljudi misle i grese je to da je planeta zemlja jedan veliki kamen (stone).
Nije kamen, vec je jedna velika zivotinja, da zemja je zivi organizam a covjek je samo najveci parazit tog organizma.
Od ovoga proizlazi da svaki komentar za slozenosti covjekovog sistema je banalan i apsurdan (Dali je buha slozeniji organizam od macku ili psa?). To samo covjek nije dorasnuo da shvati kako sva biohemija funkcionise u celini, cak i ovakvom malom organizmu kao sto je covjek.

Postaviti covjeka u sredini svjeta i misla da se zivot vrti oko covjeka i da ova planeta pripada covjeku je najvecu glupost i greska koju je covjek ikada napravio.
Sve dok opstanak covjeka ovisi od paradajza, paradajz ce biti znacajnji od covjeka do vas.
Ova planeta u samo jedan visi nivo pripada rastitelnom svjetu, a covjek je samo parazit rastitelnog svjeta (Naravno covjek tu je napredovao u parazitstvom pa pojede i konkurente koje su mu pojeli travu.) .

Znaci, organizam koji da bi opstojao jede samo deo drugog veceg organizma u nikom slucaju ne moze biti slozeniji od njega. Covjek je jedna od najprostijih forma zivota na planetu Zemlja. Pitanje je kad ce to shvatiti.

Toliko o slozenosti covjeka.
Idemo nastanak covjeka.

Prvo cu da pitam "Sta je covjek"? Zar nije samo skup hemiskih procesa?

Religija kaze da je covjek napravljen/nastao od blato. Verski = tacno; Naucno = tacno.
Sve hemiske sustavne delove i elemente koje se nalaze u gradnju covjeka postoje na ovu planetu. Sve sto je bilo potrebno da se rodi zivot je bio jedan "savrseni bog" (oko postojanja savrsenstva cu kasnije) da pokrene hemiske procese.

Savrsenstvo postoji. Verski = tacno; Naucno = netacno.
Ova dva nalik sasvim razlicita odgovora i nisu tako razliciti, tj. sasvim su isti jer se jedan nalazi na 0° a drugi na 360° sto ih postavlja na sasvim istom mjestu.
Jasno je da imamo ovo takozvano zivot bas zato sto je nesavrsenstvo naveliko prisutno oko nas i svakome treba biti jasno da se jedna hemiska reakcija dogodi samo zato sto jednom atomu nedostaju elektroni (atom koji nije savrsen i tezi prema tome da popuni prazninu i postane savrsen).
Kad bi atom bio savrsen i ne bi se spajao s drugim atoma da kreira molekulu, jednostavno ostao bi jedan atom kao celina koji je nevidljiv i neopipljiv za prirodnog covjeka. Sve bi bilo samo atomski prah, ceo univerzum, i ne bi bilo zivota jer atom nemoze biti zivotinja.

Savrsenstvo je isto ko da se nalazi u drugu dimenziju i ko da nepostoji za covjeka. Zato i nemozete vidjeti boga, ali savrseni bog je svuda oko nas, to lepo pise u religiskim knjigama.
U religiskim knjigama pise i da svako ko pozeli postati savrsen (ili da postane bog) je u tom trenutku osudjen na ... pogodite sta.
Kad ce sledeci put savrseni sa svom savrsenstvu doci na zemju, to je trenutak od koga se ljudi trebaju bojati/plasiti, i svi oni koji ne veruju u zadgrobnom zivotu ce se suociti s time da je tisuce godine zivot bio zaludan.
Savrsenstvo je trenutak kad se krug zatvori ponovo na pocetku, ili stigne na 360° i sve sto je postojalo postane isto ko u prvobitnom stanju sto je jednako isto ko da nikad i nije postojalo.
btw. Pitanje ovde je kako to da savrseni bog bio tako savrsen pa se ubijao od dosade i odlucio igrati se s blatom? Ili savrseni nije tako savrsen i poceo graditi molekule, ili je savrsen i nemoze graditi molekule sto za covjeka je isto ko da ne postoji, tj. kamo srece da ne postoji.
Ne kazem da savrseni atom ne postoji, vrlo je moguce da postoji svuda oko nas ali ga mi nemozemo vidjeti i dotaknuti kako bi znali da postoji. Preostaje samo da verujemo religiji da je savrseni atom, pardon Bog, svuda oko nas i da se trebamo bojati njega (Mozda su neki bili svjedoci sta se dogodilo zivotom na drugoj planeti).

Postujem religiske knjige i filozofiju jer se u njima opisuju (kljucna stvar je pre tisuce godine) stvari koje nauka danas polako jedno po jedno potvrduje. Preskocicu puno stvari koje religiske knjige sasvim tacno opisuju i doci cu do tog kako su opisani deo simptome koje najavljuju povratka savrsenog (kraj za covjeka na planeti znace, trenutak kad ce savrseni odluciti koga gde ce da posalje i niko se nece moci sakriti i ostati na zemji) koji su sasvim isti prema svim naucnim teorijama za to sto prirodno ocekuje ovu planetu u buducnosti blizeci se svom organskom kraju.
+ Mnogo vise postujem ideju za pravila ponasanja covjeka kako bi se postigao mirni zivot. Ali nazalost dosli su nasilnike i oruzjem preuzeli vlast, pa su nakon toga svi morali shvatiti da jednina odbrana od takvog napada je klin se klinom izbija.

Evolucija. Koja evolucija kad evo covjek se nije promjenio ni-malo u zadnjih 5000 godina, sve sto ima je traktor da lakse proizvodi paradajz, i naravno opasnijih predmeta s kojim se moze prigrabiti tudji paradajz.

Od izbora u anketu moram odabrati evoluciju jer ne mogu da verujem da je savrsenstvo pokrenulo biohemiske procese za nastanak covjeka.
Ako se neko uvredio od gore opisanog covjeka, nisam ja kriv sto je priroda odlucila za njega da bude parazit, vrlo lako je mogao biti cvece. Mislim sasvim lako jer sve je napravljeno iz istog blata, zar ne?

A i moram reci da se religija kao filozovija zivota i crkva ne mesaju 100%. Crkveni sustav je u odredjenim periodima bio vlada i upravljac politike odredjenih regiona, sto nije uvek bilo u skladu s religijom.
Nije i neka razlika medju onim sto danas nazivamo institut i ono sto je bilo nekada crkovna skola, manastor, itd. i ove i one su dobijali naknadu od radnog naroda da legace i razmisljaju kako olaksati zivot i komunikacije. Poljoprivreda (proizvodnja hrane) je imala prioritet i najveci razvoj modernog odgajanja je zapravo delo ljudima iz crkvenih sistema. Normalne skole takodje, dok su kralevi i ostali vladari imali samo vojne skole za obuku vojske.

-------------
0123456789 Само десет цифри, а толку многу главоболие!
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.

Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 00:24
Citiraj Od izbora u anketu moram odabrati evoluciju jer ne mogu da verujem da je savrsenstvo pokrenulo biohemiske procese za nastanak covjeka.

-------------

Objavio: nitkov
Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 12:30

Ajme! Big smile
Otvorili ste pandorinu kutiju. Dead

Znači li ovo da ćemo uskoro imati rubrike Povijest, Religija, Vijesti i politika itd?
Ode forum u tri fine... LOL

Da sam stigao na vrijeme, dao bih jedan mali savjet, kratko i jasno:
Ovu temu zaključajte odmah i zaboravite da je ikad postojala. Wink

Ali eto, već kasnim. Tako da...
Vidimo se nakon potopa. Wink

Objavio: bojanadj
Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 12:41
Originalno postovano od strane Titivillus Titivillus piše:

Evolucija.

Tiše, malo LOLLOLLOL

Originalno postovano od strane outside outside piše:

...I stoga ako se ne vjeruje u Boga ili neku veću silu, smrt bi značila kraj, a to je po meni jako tužno i prazno....

Ne slažem se sa tobom. Utehu možeš naći ne samo u religijama, već i u nauci, koja takođe podržava stanovište "kruga života" (doduše materijalno, a ne duhovno, ali ako se vodiš naukom duhovno ni ne ganjašWink).

Ja se držim mišljenja moje šestogodišnje kćerke : "Mislim da je Bog stvorio majmuna od koga je posle nastao čovek" LOL S obzirom da sam trenutno u

Originalno postovano od strane morph.kuja morph.kuja piše:

agnostik.

fazi LOL odgovara mi da prihvatim "njenu teoriju" LOLLOLLOL

Originalno postovano od strane morph.kuja morph.kuja piše:

Za evoluciju postoje dokazi

Evoluciju, da, ali sam nastanak/početak ostaje zavijen u misteriju, odnosno predstavlja se putem teorija - da li religijskih ili naučnih svejedno je, jer su teorije i ništa više od toga. Drugim rečima, milion neodgovorenih pitanja na oba polja, a mene je teško kupiti LOL

Originalno postovano od strane prijatel-MKD prijatel-MKD piše:

jedna hemiska reakcija dogodi samo zato sto jednom atomu nedostaju elektroni (atom koji nije savrsen i tezi prema tome da popuni prazninu i postane savrsen).

Dakle, za sve je kriv prvi nesavršeni atom. Da smo znali, više bi ga tukli dok je bio mali LOLLOLLOL

Originalno postovano od strane prijatel-MKD prijatel-MKD piše:

Pitanje ovde je kako to da savrseni bog bio tako savrsen pa se ubijao od dosade i odlucio igrati se s blatom?

Davno sam čitala knjigu u kojoj se ateista zaljubio u još ne zaređenu časnu sestru i da bi je nagovorio da napusti manastir (tj veru u Boga) govori joj:
"Ako je Bog svemoguć, on može da stvori kamen koji niko i ništa ne može da pomeri.
AKo je Bog svemoguć on bi trebalo da može da pomeri taj kamen"

Najobičnija "igra reči" može da poljulja veru i u Boga i u evoluciju.Wink

Volim ovakve teme i uvek se oduševim nekim novim mišljenjima i stavovima, a s obzirom da ne postoje dokazi koji potvrđuju ni jednu teoriju i da su ovo sve samo naša mišljenja oformljena na osnovu dosadašnjeg znanja i emocija, nadam se da nećete postati isključivi, već da se možemo malo igrati. Wink Predlažem da mi koji ne kupujemo ni jednu teoriju postavljamo pitanja "vernicima/pristalicama", a da nam vi - na osnovu vašeg prikupljenog znanja iz tih oblasti i mišljenje/vere odgovorite. Može? Čisto igre, razgovora i saznanja radi, bez želje za takmičenjem i padanjem u vatru Wink

Imam pitanje i za jedne i druge, u skladu sa teorijama,

1.kreacionisti, s obzirom da je čovek nastao po "liku boga svoga":

2. evolucionisti, s obzirom da se evolicija/razvoj dešava u cilju boljeg prilagođavanja uslovima života:

Zašto postoje "nesavršenstva" u stvaranju/rađanju u fizičkom smislu?
(dakle, ne zašto je neko zao, već zašto se stvaraju/rađaju životinje i ljudi sa posebnim potrebama/fizičkim nedostacima i to u sve većem broju poslednjih decenija)

-------------
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 12:49
Originalno postovano od strane nitkov nitkov piše:

Ajme! Big smile

Znači li ovo da ćemo uskoro imati rubrike Povijest, Religija, Vijesti i politika itd?

Ne razumijem čemu ta splašenost oko ovakvih tema, svatko ima pravo na svoje mišljenje...I svačije mišljenje treba uvažiti...Nije važno u što vjeruješ ili što ne vjeruješ, koje si vjeroispovijesti, koje si rase...Jedino što je važno je kakva si osoba..., svi su tu iznijeli svoje mišljenje, i to je to...I poslije svih komentara i rasprava, mislim da nitko neće promijeniti svoje mišljenje...Tako da, ovo je zanimljiva tema, i volio bi čuti tuđa mišljenja, a siguran sam da su svi barem jednom razmišljali o ovoj temi...Smile

Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 13:20
1.kreacionisti, s obzirom da je čovek nastao po "liku boga svoga":

2. evolucionisti, s obzirom da se evolicija/razvoj dešava u cilju boljeg prilagođavanja uslovima života:

Zašto postoje "nesavršenstva" u stvaranju/rađanju u fizičkom smislu?
(dakle, ne zašto je neko zao, već zašto se stvaraju/rađaju životinje i ljudi sa posebnim potrebama/fizičkim nedostacima i to u sve većem broju poslednjih decenija)

Evo ovako koliko sam upoznat: Verska literatura govori da se čovek vremenom kvari i propada, to važi i za njegov genetski materijal, koji je u početku bio jako čist i ne pokvaren nekim fantomskim genima itd. 

Zato su u početku mogli da se razmnožavaju brat i sestra i nije bilo debila jer je genetski kod imao mnogo više varijanti nego što je to danas. Danas je tako da smo možda toliko daleka rodbina da ni naši pradedovi to ne pamte ali se može desiti da se poklope neodgovarajući geni i to ti je to.insane Inače je poznato da je bilo kakva mentalna bolest u stvari duševna bolest, pa zašto uzrok takvoj bolesti ne bi bio duševno propadanje (hipotetičko pitanje). 

"po liku Boga svoga" se ne misli da je u stvari Bog neko sa bradom, ušima, nogama...već na duh, duša i telo kao što je Bog Otac, Sin i Duh(tri dela). Ako je verovati Bibliji ljudi su nekad živeli više stotina godina, najstariji je bio 969 godina star kad je umro. Ali čovek je napusti prisustvo svog Boga, pobunio i odrekao se njegovih normi, a to je izazvalo propadanje.

S druge strane Evolucija tvrdi da se čovek (i bilo koje drugo živo biće) vremenom poboljšava (složio bih se sa time da čovek sebi život poboljšava, ali se sam u stvari kvari sve više), a sama si rekla da to u stvari nije slučaj, molim nekog drugog da da adekvatan odgovor.

-------------

Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 13:25

Ajme! Big smile

Ne razumijem čemu ta splašenost oko ovakvih tema, svatko ima pravo na svoje mišljenje...I svačije mišljenje treba uvažiti...Nije važno u što vjeruješ ili što ne vjeruješ, koje si vjeroispovijesti, koje si rase...Jedino što je važno je kakva si osoba..., svi su tu iznijeli svoje mišljenje, i to je to...I poslije svih komentara i rasprava, mislim da nitko neće promijeniti svoje mišljenje...Tako da, ovo je zanimljiva tema, i volio bi čuti tuđa mišljenja, a siguran sam da su svi barem jednom razmišljali o ovoj temi...Smile

Ako krene vređanje onda treba brisati temu i fraj! I onoga što je pokrenuo poguzi....čekaj to sam bio jablush...njega treba samo iskuliratiWink

-------------

Objavio: nitkov
Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 13:50

Da sam stigao na vrijeme, dao bih jedan mali savjet...

Ne razumijem čemu ta splašenost oko ovakvih tema...

Tako da, ovo je zanimljiva tema, i volio bi čuti tuđa mišljenja, a siguran sam da su svi barem jednom razmišljali o ovoj temi...Smile

OK, to nije jednostavno objasniti. Ali ću pokušati, ukratko.

Nije stvar u tome da se plašim teme.
Ono što me brine su pojedinci koji nisu jednom razmišljali o ovoj temi, već svakodnevno, neovisno o kojem se ekstremu radilo - evolucijskom ili kreacijskom. Da budem jasan, pritom ne mislim na ovdje aktivne članove foruma, već na one koji su aktivni na velikim nespecijaliziranim forumima (forumima koje svakodnevno posjećuju tisuće ljudi sa temama iz svih dijelova života), poglavito na temama koje imaju veze s religijom.

Dovoljno bi bilo da naleti jedan. Držim fige da se to ne dogodi. Smile

Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 13:52
Nema nikakve potrebe da dolazi do bilo kakvog vređanja. A ako su nečija ubeđenja toliko duboka i opredeljena jednoj od datih opcija ne mora ni da učestvuje u raspravama ovakvog tipa. Jedan forum ne čine samo neozbiljne teme, možda se i na ovaj način upoznamo malo bolje. Što se tiče različitosti u mišljenjima, pa to je najnormalnija stvar na svetu i da nije tako bilo bi jaaaako dosadno. Svako od nas je poseban i jedinstven na neki svoj način i upravo je to osnov za uvažavanje bilo kakvog stava i mišljenja. Svi smo mi jedni, jedini i neponovljivi, a da li je to zasluga "uzvišenog bića" ili evolucije...Zar je stvarno toliko bitno. Živeli vi meni, bez obzira da li ste "stvoreni" ili "samo" evoluirali...

-------------
live long and prosper

Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 14:18

Da sam stigao na vrijeme, dao bih jedan mali savjet...

Ne razumijem čemu ta splašenost oko ovakvih tema...

Tako da, ovo je zanimljiva tema, i volio bi čuti tuđa mišljenja, a siguran sam da su svi barem jednom razmišljali o ovoj temi...Smile

OK, to nije jednostavno objasniti. Ali ću pokušati, ukratko.

Nije stvar u tome da se plašim teme.
Ono što me brine su pojedinci koji nisu jednom razmišljali o ovoj temi, već svakodnevno, neovisno o kojem se ekstremu radilo - evolucijskom ili kreacijskom. Da budem jasan, pritom ne mislim na ovdje aktivne članove foruma, već na one koji su aktivni na velikim nespecijaliziranim forumima (forumima koje svakodnevno posjećuju tisuće ljudi sa temama iz svih dijelova života), poglavito na temama koje imaju veze s religijom.

Dovoljno bi bilo da naleti jedan. Držim fige da se to ne dogodi. Smile

Što se religioznosti tiče to se nesekiraj, za to ti treba fanatik. Ja jesam religiozan i relativno konzervativan ali mi ne pada na pamet da se kačim sa bilo kim, to tako ne ide i tako ljude samo nerviraš i ljutiš, a ovo nije neka teološka ili naučna rasprava već čisto opušten razgovor. Nazdravlje respektprijatelmkd

-------------

Objavio: VBojana
Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 15:19

1. Verska literatura govori da se čovek vremenom kvari i propada, to važi i za njegov genetski materijal, koji je u početku bio jako čist i ne pokvaren nekim fantomskim genima itd. 

Zato su u početku mogli da se razmnožavaju brat i sestra i nije bilo debila jer je genetski kod imao mnogo više varijanti nego što je to danas. 

2.S druge strane Evolucija tvrdi da se čovek (i bilo koje drugo živo biće) vremenom poboljšava

1. Logički gledano, genetski materijal nije mogao biti raznovrsniji nekada kada je bilo 100 ljudi na planeti nego sada kada nas je šest milijardi. A što se genetskog koda tiče - ni sami genetičari, na osnovu saznanja kojima raspolažu, ne mogu da utvrde da li se s vremenom menjao ili je oduvek isti, pa ne može ni verska literatura.

2. Evolucija je proces usložnjavanja organizama, a ne nužno i "poboljšavanja". Wink Osim toga, ne mislim da je čovek u moralnom i duhovnom smislu danas gori nego ranije - sada samo ima mnoogo više mogućnosti da: a) ispolji svoju iskvarenost; b) da se informiše o tuđoj iskvarenosti(šta je nekada običan čovek znao šta se dešava u Somaliji i Sudanu?). Ako se baci pogled unatrag, uvek je bilo ratova i ugnjetavanja i oduvek je vladao zakon jačeg.

Meni je, iskreno, verovanje u to da smo, na primer, svi deo role play igrice koju igraju dokoni vanzemaljci podjednako verovatno kao i teorija da nas je stvorio bog ili da je sve počelo od primordijalne kaše i koacervata.

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=FgUhVR1msMo" rel="nofollow -
You find a way

Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 15:35
Drugi deo.

Zatvoranje ili ibegavanje ovakve teme je neprihvatljivo, beze samo oni koji znaju da razgovor o istini im nece biti u koristi. Tj. "Samo onaj koji te nemoze stici kaze da si pogresio put".
Od bezanje i cutanje nas je stigla veronauka, sto je sledece?
Necu reci koji problem imaju mnogo drzave s postojanjem crkve i ostale crkva-image sisteme u drugim religijama, tu su i ove balkanske koje su nacisto poludele da vracaju snagu crkve.
Jedino je USA donekle uspjela da resi problem s crkvenom sistemu preko sponzoriranje veci broj religija koje su dovele do delenje tog monolitnog snaznog crkvenog sistema na mnanje grupacije.
Da bude na cisto da ovo nema veze s verom i vjernicima, vec s sitemom koji je prisvojio tu versku osnovu i deluje u njeno ime.

Dansnji zakonik i biblija se u osnovi ne razlikuju, imaju isti cilj, samo na razliciti nacin pokusavaju postici isto.
Image savrsenog boga prema kome se trebaju steremiti ljudi je duh (znaci ne postoji fizicki ako ga neko trazi), duhovno savrsenog covjeka koji ne krade, ne ubija ljude, ne ubija zivotinje zbog zabave vec samo onoliko koliko mu je potrebno za hranu, ne unistava prirodu oko sebe, itd. puno stvari koje duzi i mirni drustveni zivot znace. U ovom sistemu najveci problem je kako treba covjek odgovoriti ako se pojavi neko ko deluje sasvim suprotno i to je pravi konflikt i problem, jedno za drugom, ovaj onome, onaj ovome, i sve ode u ambis pogotovo zato sto su vjernici nesto kao ljubavno vezani za verovajnje. U osnovi religisko socijalno uredjenje ima za cilj postici pravednosti.
Zakonik ima svoju osnovu u snagu, i on deluje suprotno od religiju i za razliku ne kaze kako se treba covjek ponasati vec samo kako ne-treba se ponasati. Svako ko prekoraci ne-treba pravila stici ce ga snaga. U osnovi na pocetku proklamira pravednosti, a kasnije kad se vidi da je to nemoguce preokrece se i izmisljava novi koncept da prodaje "pravo" i ostane na vlast.

U trnutku kad je bilo jasno na socijalni sistem religije nemoze dovesti do rezultat pravde, bio je zamjenjen sa zakonikom koji pa je zreo za promjenu jer ljudima netreba pravo vec pravda.
Nedostatke sistema da se prodaje pravo mislim da su jasni svakome u danasnje vreme, sem onima kojima odgovara jer reka ide preko njihovom polju.

Visoko cenim ljude koji su vjernike i streme se prema postovanju takvih pravila za nacin ponasanja, ne ove sto samo po inerciju (ko sto glasaju na izborima) kazu da su ovakve ili onakve pripadnike neke religije.
Mrzim verske fanatike koje neumorno pokusavaju da nekoga ubjede da bog postoji kao neka energija ili bilo sta, ne osporavam im pravo da sami po svoju odluku veriju da ta energija postoji.

-------------
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.

Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2011 u 16:02

Evo ovako koliko sam upoznat: Verska literatura govori da se čovek vremenom kvari i propada, to važi i za njegov genetski materijal, koji je u početku bio jako čist i ne pokvaren nekim fantomskim genima itd. 

Nemoguce. Covjek je stvoren od boga na pocetku ovakav kakav sto je i danas. Bilo kakva promjena kod covjeka je neprihvatljiva religiski, da ne kazem ni promjena od majmuna u covjek a kamo li od covjeka u majmun.

Zato su u početku mogli da se razmnožavaju brat i sestra i nije bilo debila jer je genetski kod imao mnogo više varijanti nego što je to danas.

Netacno. Budi siguran da si u svom zivotu sreo najmanje jednog dedica koji je b-s proizvod i zdravog i zivog doziveo preko 80 god. starosti.
Ima jednu grupu ljudi na planeti koji se jos na ovaj nacin razmnozavaju, pa pazi nisu debili kao sto crkve navode.

Odluka za zabranu ovakvog b-s proizvoda je jedna od najboljih odluka i zakona kojih je crkveni sistem uveo.
Razmisli samo da pricas o genetskom kodu pre samo stotinu godina a ne pre hiljadu godina? Praktika b-s proizvoda je u osnovi vodjena od sebicnosti, lakomosti, itd. (najcesce zacuvati bogatstvo i imanje za koje religija kaze da se treba podjeliti s dugima koji nemaju) koje su prema religiju jednih od najgorih osobina i ponasanja covjeka.

Odluka za b-s brakove je 99% bila odluka roditelja, ne mladima, ili mladima pod uticajem i skolovanjem roditelja.
Nepobitan fakt je da se kod ljudima javlja odredjeni osecaj privlacnosti prema nekoj licnosti, cesto zvano kao ljubav. Sve dok je bila oficijana i nezabranjena b-s praktika nije bilo mogucnosti za izbor partnera. Sa ovu zabranu je izbor postao realnost za obicnog covjeka, a za bogatstvo i danas je ista prica "voda-vuce-vodu".
Kad bi siromasni covjek isao svakodnevno u lokalu gde je flasa piva 10 eur. pa uz to da moze se sresti bogatstvom? Cjene proizvoda sami po sebe djele reku gde ce voda ici.

-------------

Objavio: novy78
Datum objave: 29.Lipanj/Jun.2011 u 15:08
Pri čistoj svesti i zdravom razumu duboko verujem da je sve stvorilo neko "svemoćno" biće Smile
Jasno mi je da bilo šta što napišem ja ili bilo ko drugi teško može promeniti stav nekome ko o ovom pitanju već ima svoj stav, ali to mi i nije cilj.
Po prirodii sam prilično skeptična i racionalna osoba i potrebno mi je da se zaista mnogo kockica uklopi na svoje mesto da bih stvorio stav o nečemu. Ovo je jedna od tema o kojima oduvek razmišljam i ma koliko otpora mi je ispočetka razum pružao u pogledu ideje da smo "stvoreni" od strane natprirodnog bića, taj isti razum (u koji mnogo polažem) me je doveo do zaključka da je to jedini "logičan" ishod.
[Spoiler - ko ne voli "filozofiranje" bolje da ne čita tekst ispod LOL]
Stvar je po meni logički vrlo prosta - nešto ne može da nastane iz ničega. Jedina kreativna sila bi morala da ima atribute iznad "prirodnih" i "ljudskih" zakona i zakonitosti. Razum u određenoj meri moramo odbaciti jer je početna premisa (večnost)  neobjašnjiva ljudskim razumom i to nema nikakve veze sa razvojem nauke i neće se sigurno razvojem iste razjasniti.
Zato me je oduvek nerviralo kada neko ideju o postojanju nekog natprirodnog bića nazove "nerazumnom". Jadan je razum u pokušajima da se odgonetnu takve stvari. Većina ljudi greši kada početno pitanje postave na razinu toga da li je moguće da je ovakav kompleksan univerzum mogao nastati iz tamo nekog "velikog praska" (btw. meni to zvuči krajnje neverovatno) umesto da se zapita da li moguće da su ta "pramasa" i procesi koji su omogućili da se ona "pokrene" nastali sami od sebe tj. ni iz čega. Po logici stvari i "Bog" bi morao nastati ni iz čega (pitanje ko je stvorio Boga), ali koncept "svemoćnog bića"  bar počiva na premisi "natprirodnog" pa možemo reći da naš razum to jednostavno ne može da shvati, dok se  pramasi i ostalim "pokretačkim" faktorima ne može prikačiti taj atribut pa samim tim se po zakonima logike može apsolutno odbaciti ta misao da je nastala sama od sebe, jer je to nemoguće.
Jedan od problema u dilemi natprirodno biće/evolucija kao produkt "prirodnih" procesa je i u tome što se ljudi često hvataju za nesuštinska pitanja tipa "Ako postoji neki svestan tvorac, kako je moguće da ljudi rade to što rade" "Ako postoji bog (hrišćanski, jevrejski, muslimanski), kako je moguće da crkva radi to što radi itd." "Zar nije "religija" samo produkt ljudske potrebe za smislom i otklanjanja straha od ništavila postojanja" itd.
Ne kažem da su ova pitanja inače nebitna, ali nemaju suštinske veze sa pitanjem postanka i razvoja univerzuma i čoveka. Isto tako je besmisleno stvarati jednačine tipa evolucija=razum kreacionizam=nerazum. Takođe (bez obzira kako glasila crkvena učenja), moguće je da je natprirodno biće (tvorac) stvorilo univerzum u svoj kompleksnosti i pokrenulo proces evolucije (tj. razrađivalo svoju "ideju").
Znači, ako verujete da je koncept "tvorca" bezveze, to je okej i svačije legitimno pravo. Ali, čini mi se da ateizam kod mnogih  u dobroj meri javio kao reakcija na glupe postupke crkve i pokušaj indoktrinacije, što je greška jer je pitanje mnogo bitnije od toga. Ja bih veliki deo postupaka crkve bacio na smeće, ali to mi nikako ne negira postojanje Boga onako kako ga vidi hrišćanstvo.
Znam da je tema previše kompleksna da bi se ovde mogla dublje raspraviti, ali eto, to su neki moji stavovi  Smile

-------------
Don't ever wrestle with a pig. You'll both get dirty, but the pig will enjoy it

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 10:29

Čini mi se da se u svemu slažem sa tobom po pitanju stvaranja sveta LOL

Originalno postovano od strane novy78 novy78 piše:

"Zar nije "religija" samo produkt ljudske potrebe za smislom i otklanjanja straha od ništavila postojanja" itd.

+ 1 (100000000000000000%)

Mom "duhovnom vođi" aka kumi (koja je duboko pogođenja mojim "gubitkom vere") imam običaj da kažem "deluje da je verovati teško, jer dokazi ne postoje, ali zapravo mnogo je lakše živeti kada imaš koga/čega/šta da smatraš odgovornim za sve i dobro i loše. Mnogo je teže koračati kada misliš da je svaki korak samo tvoj i da niko i ništa drugo ne stoji iza njega."

Takođe (bez obzira kako glasila crkvena učenja), moguće je da je natprirodno biće (tvorac) stvorilo univerzum u svoj kompleksnosti i pokrenulo proces evolucije (tj. razrađivalo svoju "ideju"). 

Vraćamo se na tezu moje kćerke koja je i meni trenutno najprihvatljivija LOL

čini mi se da ateizam kod mnogih  u dobroj meri javio kao reakcija na glupe postupke crkve i pokušaj indoktrinacije, što je greška jer je pitanje mnogo bitnije od toga. Ja bih veliki deo postupaka crkve bacio na smeće, ali to mi nikako ne negira postojanje Boga onako kako ga vidi hrišćanstvo.

I u ovome se slažem sa tobom. Kada logično razmišljaš zapisi o verovanju da natrpirodna/svemoguća bića utiču na našu sudbinu datiraju iz vremena mnoooog pre nego se pojavilo hrišćanstva i zato mi doktrine bilo koje crkve(religije) ne piju vodu, ali se slažem da u njima ima mnooooogo toga dobrog što je potrebno iskoristiti. No, kao i uvek kad su ljudi aka razumska bića u pitanju - "sto ljudi sto ćudi"..."sto religija - milion tumačenja"... jedno dobro je uvek propraćeno sa bar 10 loših....

-------------
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 12:40
Originalno postovano od strane bojanadj bojanadj piše:

Mom "duhovnom vođi" aka kumi (koja je duboko pogođenja mojim "gubitkom vere") imam običaj da kažem "deluje da je verovati teško, jer dokazi ne postoje, ali zapravo mnogo je lakše živeti kada imaš koga/čega/šta da smatraš odgovornim za sve i dobro i loše. Mnogo je teže koračati kada misliš da je svaki korak samo tvoj i da niko i ništa drugo ne stoji iza njega."

Može se to i na ovaj način gledati...Puno je lakše živjeti bez da vjeruješ da postoji nešto, bez da vjeruješ da postoji život nakon ovoga, i da postoji taj sud kada napustiš ovaj svijet..Da vjeruješ da samo imaš ovaj život, i onda možeš sve raditi onako kako tebi paše, bez da te brine jel to ispravno ili ne.....Teže se držati pravila religije, pogotovo se držati tih pravila u današnjem svijetu gdje se malo tko drži tih pravila, vjerovati u nešto što cijeloga svog života nećeš vidjeti itd,itd...Ovisi kako gledašSmile

Moram i reći npr. da se dogodi nekakva nesreća bližnjemu, malo je onih koji ne bi u takvim trenucima tražili pomoć Boga, iako ga možda ne priznaju...Čudni smo mi ljudiLOL

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 13:10
Ljudima je ipak komotnije živeti ako su sami svoji gospodari. Jedino se u momentima malo dubljeg razmišljanja mnogi uplaše kada se suoče sa idejom o ništavilu nakon smrti pa onda kažu sebi - "dobro 'ajde, moguće je da postoji tamo nešto", čisto da malo ublaže strah.
Poenta je da ljudske potrebe (strah od smrti, potreba za smislom) ipak ne oblikuju objektivnu istinu. Ili ne postoji ništa i sve je produkt puke slučajnosti i nastalo je ni iz čega ili postoji "nešto"-  viši nivo postojanja i svesti sa kapacitetom samopostojanja i stvaranja.
Istina je ipak samo jedna, ma koliko ljudi filozofirali. Samo je treba otkriti Smile

-------------

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 13:47
Niste me baš razumeli...ili jeste, ali drugačije razmišljamo Wink
Po meni je "lakše" prihvatiti nepravdu, baksuzluk, nepravdu, smrt... sa onom "čudni su putevi Božiji" nego sa tim da je to jednostavno "nepravda, baksuzluk, nepravda, smrt" i ništa više i ništa manje od toga

-------------

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 14:12
Čekaj bojo, znači ti priznaješ da postoji Bog, ali ne prihvaćaš religije?..

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 14:12
Boja je u principu agnostik Smile
Ja sam te razumeo Bojo Smile U pravu si što se toga tiče, ali ja sam mislio da je "komotnije" živeti "bez Boga" u smislu da je onda lakše staviti sebe u centar i ne potčinjavati se nikakvim pravilima osim onim koja su baš neophodna za zajednički život s drugim ljudima. Tada i moralni kodeksi polako opadaju i osećaj krivice i odgovornosti polako nestaju.
To je jedan od razloga zašto su mnogi mislioci govorili da i ako nema Boga, onda ga treba izmisliti. Religija bi trebalo da doprinosi smanjenju haosa i egocentrizma, pa i čovečanstvu generalno koncept institucionalizovanog božanstva odgovara.
Ali opet kažem, nije bitno šta odgovara čoveku (šta mu je komotnije), šta odgovara vlastodršcima itd. To ne utiče na objektivnu stvarnost i eventualno postojanje tvorca.

-------------

Objavio: bubba ho-tep
Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 14:25
''Bog'' nesporno postoji, kao energija u svima nama. Crkva i religije su bezbožne institucije koje šire razdor, diskriminirajuju ljude po pripadnosti, generiraju mržnju i sukobe te su od začetka u službi državnog aparata. Crkva je institucija koja se puni, uz čast iznimkama, priglupim desničarima zadojenim strahom i mržnjom jer je takve najlakše kontrolirati. Paradoksalna je to pojava iz koje svećenici sa tribine pozivaju na linč onih koji su drugačiji i koje ne mogu kontrolirati, dok je s druge strane Isus ljubio gubavce...

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 14:41
Originalno postovano od strane bubba ho-tep bubba ho-tep piše:

''Bog'' nesporno postoji, kao energija u svima nama. Crkva i religije su bezbožne institucije koje šire razdor, diskriminirajuju ljude po pripadnosti, generiraju mržnju i sukobe te su od začetka u službi državnog aparata. Crkva je institucija koja se puni, uz čast iznimkama, priglupim desničarima zadojenim strahom i mržnjom jer je takve najlakše kontrolirati. Paradoksalna je to pojava iz koje svećenici sa tribine pozivaju na linč onih koji su drugačiji i koje ne mogu kontrolirati, dok je s druge strane Isus ljubio gubavce...

Ja sam vidio puno takvih iznimka Smile Koji apsolutno nemaju ni trunke mržnje u sebi a nemaju ni trunku straha, već žive baš po onome što Biblija govori, žive ljubav... Ali naravno da u svemu, pa tako i u religijama ima i loših strana, to se slažem s tobom...Ali jednostavno o religiji govoriti kao jednoj cjelini je nemoguće...Jer ima onih koji vjeruju i predivne su osobe, a ima i onih koji "vjeruju" a po pravilima te vjere uopće ne žive... I opet tako treba gledati i svećenike, jedan govori i žive po Bibliji, širi ljubav itd..dok se drugi npr miješa u politiku, osuđuje itd....Ono što je najvažnije, je to da su i svećenici samo ljudi...Svi smo mi samo ljudi koji griješi to je jednostavno tako...Ali ne treba osuđivati, treba živjeti svoj život... Treba biti dobra osoba, a to je li netko vjernik ili ne, je manje bitno... Smile

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 14:50

Čekaj bojo, znači ti priznaješ da postoji Bog, ali ne prihvaćaš religije?..

Boja je u principu agnostik Smile

Ja uživam u tradiciji, inovacijama, mistici, jednostavnosti, lepom, dobrom, logičnom, totalno neobjašnjivom i neracionalnom.... nije meni lako, veruj mi LOLLOLLOLLOL

''Bog'' nesporno postoji, kao energija u svima nama.

i oko nas, bato Wink (što se opet može svesti na fiziku, hemiju, zakone prirode i opet zavrtismo ringišpil LOL)

Crkva i religije su bezbožne institucije koje šire razdor, diskriminirajuju ljude po pripadnosti, generiraju mržnju i sukobe te su od začetka u službi državnog aparata.

+ 1 (milion procentno LOLLOLLOL)

-------------

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 14:52
Crkva kada je nastala, nije bila takva kao danas. Bila je zasnovana na Hristovom učenju i to je bio jedini autoritet za nju. Protekom vremena i petljanjem sa državom (sve je počelo sa Konstantinom), crkva postaje pretendent ne samo na "carstvo Božije" nego i na ovo zemaljsko, a to nema veze sa hrišćanskim učenjem.
Samo, ipak i u crkvi ima mnogo onih koji imaju u sebi to božansko i koje kada upoznate zaista i pomislite da Bog živi u njima. Šteta je samo što nisu u većini i što nisu na rukovodećim mestima. Sve se kvari protekom vremena Bubba (čovek je to), pa i crkva... To ipak ne znači da su osnove na kojima crkva i hrišćanstvo počivaju loši.
Premisa je da je Bog čoveku (pa i crkvi) dao slobodu izbora i da to ako je nešto postalo loše ne znači da Bog stoji iza toga. Mnogi onda pitaju "Pa kako to onda dopušta?", misleće pri tome i na zlo i nepravdu u svetu i na zlo u crkvi. Ne pretendujem da dam apsolutan odgovor na ovako kompleksna pitanja, ali moje mišljenje je da je Bog (ili ga nazovite kako želite) dao čoveku potpunu slobodu izbora u koju je uključen i kapacitet za vršenje loših stvari, jer je to jedini način da čovek bude autonoman u volji i da ako izabere ili ne izabere Boga uradi to po slobodnom izboru. Kako to da dopušta svo to u svetu i zašto ga ne uništi? Pa onda bi nas sve uništio jer po kojem kriterijumu razlikovati laganje, psovanje, krađu, silovanje, ubistvo...? Ljudski zakon to može da uradi, ali što se Boga tiče, ili će nas sve uništiti (jer smo svi ponekad učinili zlo) ili će dopuštati da zlo ipak postoji u svetu. No dobro, da ne zalazim previše duboko.

-------------

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 15:09

Crkva kada je nastala, nije bila takva kao danas. Bila je zasnovana na Hristovom učenju

Koje je nastalo iz logičkog razmišljanja određenog pojedinca rođenog u pravo vreme i na pravom mestu koji je bio idealista i želeo bolji svet. Kad samo pomisliš da je on bio Mesija po doktrini neke druge religije (koja ga je, usput budi rečeno, odbacila/negirala) i onda je nastala/oformljena nova vera (učenje) koja je kao PRAVA vera, a ona što ga je odbacila je šta? kriva?...A onda se PRAVA vera podelila na "pravu i praviju"?!...mislim, što bi rekla omladina wtf?! LOLLOLLOL meni tu fali mnooogo logike LOL (da zanemarimo milion usputnih pitanja LOL)

To ipak ne znači da su osnove na kojima crkva i hrišćanstvo počivaju loši.

Daleko od toga, mnooogo dobrog oni propovedaju...No, kad pričamo o religijama, ako pogledamo Islam i on ima "osnovne" osnove koje su i više nego dobre (navodim ono malo što znam, neka mi oproste oni što znaju više ako negde pogrešim) - molitva 5 puta na dan pre koje je OBAVEZNO pranje ruku i umivanje i ne jesti svinjetinu u predelu gde temperature idu preko 40 stepeni...više nego logično i korisno...čak im je to oko ne jela zajedničko sa pripadnicima judeizma...sa kojima dele svakodnevnicu na visokim temperaturama Wink

Premisa je da je Bog čoveku (pa i crkvi) dao slobodu izbora i da to ako je nešto postalo loše ne znači da Bog stoji iza toga. ..Bog (ili ga nazovite kako želite) dao čoveku potpunu slobodu izbora u koju je uključen i kapacitet za vršenje loših stvari, jer je to jedini način da čovek bude autonoman u volji i da ako izabere ili ne izabere Boga uradi to po slobodnom izboru. .

Da li ti spadaš u one koji veruju u Boga, ali ne i u Đavola?!

-------------

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 15:44

Dragi moji prijatelji, mislim da vam je vreme da se batalite ove temeWink. Ako mi ne verujete pročitajte naziv teme i vaših zadnjih 10-tak postova. Ušli ste u raspravu o crkvi kao nosiocu religije, a ja sam mislio da su to ljudi. LOL

P.S.Ni jedna religija (aktivnaWink) na svetu ne propoveda mržnju, već ljubav, a gde smo se mi izgubili ...ko će ga znati.

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 15:49

P.S.Ni jedna religija (aktivnaWink) na svetu ne propoveda mržnju, već ljubav, a gde smo se mi izgubili ...ko će ga znati.

Potpuno se slažemSmile

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 16:01
Originalno postovano od strane bojanadj bojanadj piše:

Da li ti spadaš u one koji veruju u Boga, ali ne i u Đavola?!

Hehe... ne Bojo, ako verujem u Boga verujem i u Đavola Smile

Dragi moji prijatelji, mislim da vam je vreme da se batalite ove temeWink. Ako mi ne verujete pročitajte ime teme i vaših zadnjih 10-tak postova. Ušli ste u raspravu o crkvi kao nosiocu religije, a ja sam mislio da su to ljudi. LOLP.S.Ni jedna religija (aktivnaWink) na svetu ne propoveda mržnju, već ljubav, a gde smo se mi izgubili ...ko će ga znati.

U pravu si Mahoni, crkva nije nosilac religije i nije suštinska tema u ovoj raspravi. Za ovo drugo si još više u pravu.

-------------

Objavio: bubba ho-tep
Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 19:05
Crkva i religija i jesu ljudske, sebične, izmišljotine grupacija željnih kontrole pa kao takve nikad niti nisu imale element ljubavi, ljudskosti i altruizma izvan okvira interesa koji žele postići. Kad bi barem ljudi vjerovali u Isusa i njegovu riječ te živili po tim principima, umjesto u crkvu i njene principe...

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 20:22
Drug i jesmo i nismo izaši iz okvira. Tema je toliko opšta da je nemoguće ne dotaći se svega...a ako kaVana ima hiljade i hiljade strana, možemo i ovde po 5 strana odvojiti na svaki aspekt Wink Uostalom, šef je rekao da imamo prostora na serveru LOLLOLLOL

-------------

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 20:39

Dragi moji prijatelji, mislim da vam je vreme da se batalite ove temeWink. Ako mi ne verujete pročitajte naziv teme i vaših zadnjih 10-tak postova. Ušli ste u raspravu o crkvi kao nosiocu religije, a ja sam mislio da su to ljudi. LOL

Zato ni ja nisam baš hteo da se upuštam u daljnje diskusije. Jer sve posle prvog posta polako klizi prema religioznim diskusijama, što ovde nije bio cilj. U glavnom mišljenja su razna, a anketa je samo pokazala koliko procenata ljudi misli o jednom ili drugom rešenju nastanka sveta. 

-------------

Datum objave: 30.Lipanj/Jun.2011 u 20:50

Crkva kada je nastala, nije bila takva kao danas. Bila je zasnovana na Hristovom učenju i to je bio jedini autoritet za nju. Protekom vremena i petljanjem sa državom (sve je počelo sa Konstantinom), crkva postaje pretendent ne samo na "carstvo Božije" nego i na ovo zemaljsko, a to nema veze sa hrišćanskim učenjem.
Samo, ipak i u crkvi ima mnogo onih koji imaju u sebi to božansko i koje kada upoznate zaista i pomislite da Bog živi u njima. Šteta je samo što nisu u većini i što nisu na rukovodećim mestima. Sve se kvari protekom vremena Bubba (čovek je to), pa i crkva... To ipak ne znači da su osnove na kojima crkva i hrišćanstvo počivaju loši.
Premisa je da je Bog čoveku (pa i crkvi) dao slobodu izbora i da to ako je nešto postalo loše ne znači da Bog stoji iza toga. Mnogi onda pitaju "Pa kako to onda dopušta?", misleće pri tome i na zlo i nepravdu u svetu i na zlo u crkvi. Ne pretendujem da dam apsolutan odgovor na ovako kompleksna pitanja, ali moje mišljenje je da je Bog (ili ga nazovite kako želite) dao čoveku potpunu slobodu izbora u koju je uključen i kapacitet za vršenje loših stvari, jer je to jedini način da čovek bude autonoman u volji i da ako izabere ili ne izabere Boga uradi to po slobodnom izboru. Kako to da dopušta svo to u svetu i zašto ga ne uništi? Pa onda bi nas sve uništio jer po kojem kriterijumu razlikovati laganje, psovanje, krađu, silovanje, ubistvo...? Ljudski zakon to može da uradi, ali što se Boga tiče, ili će nas sve uništiti (jer smo svi ponekad učinili zlo) ili će dopuštati da zlo ipak postoji u svetu. No dobro, da ne zalazim previše duboko.

Jednostavna priča i odgovor na pitanje zašto Bog nešto dopušta;

Otišao propovednik kod berberina da se podšiša i obrije,
i normalno po običaju berberin opleo po crkvi religiji i Bogu.
Na kraju je izjavio "Ja ne verujem da Bog postoji,
da postoji sigurno na svetu ne bi bilo zla, bolesti, ratova
ubijanja, lopovluka..."
Propovednik je samo prećutao platio i izašao na ulicu, prešao je 20-tak metara
i naišao na prljavog, čupavog i neobrijanog čoveka. Odmah se okrenuo i otišao nazad
u salon, stao na vrata i izjavio, "Ja ne verujem da postoje berberi, da je tako na svetu ne bi
bilo neošišanih i neobrijanih ljudi". Berberin sav zbunjen kaže: "Pa kako ne veruješ kad sam tu,
a u ostalom oni ljudi treba da dođu do mene da ih sredim da budu skockani." 
Propovednik je samo rekao "Upravo tako" okrenuo se i otišao.

-------------

Datum objave: 02.Srpanj/Jul.2011 u 01:28
Malo na niskom nacinu cu opisati pogled da je savrseni stvorio univerzum pa kasnije od blata stvorio zivot.
Uzme covjek od dosade da cuva ribice u akvarijumu kako bi imao cime da se zabavlja a i sebe nauci na red i obaveze.
Prvi dan cak i ne spava, 24 sati bulji u akvarijumu i na svakih 5 min. dodaje hranu ribicama.
Drugi dan malo opere oci i bilji 1 sat manje,
itd. do dana kad ih gleda samo po oko 30 minuta u vreme kad im daje hranu.
Prodje jos neko vreme i covjek poce zaboravljati povremeno da im da hranu, a oni zatvoreni u akvarijumu nemaju gde.
Kad nekoliko dana za redom ne dobiju hranu ribice pocinju ratovati i ubijati se medjusobno za opstanak.

Mislim, ako bog cuva ljude ko sto covjek cuva ribice u akvarijumu, dali se covjek uopste treba truditi zivjeti? Pa zato je bog siso s neba i postao duh u i svuda oko nas.

Vselena (space) nije nastala/o s Big Bang om. (Sami eng. naziv znaci bukvalno "prostor"), zvezde su nastale Big Bangom. Space je bio tu i pre zvjezde i pre planete, a bice tu i nakon njima.

Crkva kao sistem ima svoje mjesto u istoruju i svoje zasluge.
Koji sistem su imali kraljeve, careve, vojskovodje? S vojskom idu iz sela u sela, pljackaju hranu normalnog radnog covjeka, cak mu i mutiku uzmu da naprave maceve i stitove za vojku, kidnapiraju mladice za vojnike, itd. i to tako dugih godina, ako se neko pobuni odmah mu presude.
Crkva je imala snagu da ljudima da nadu za bolju buducnost u koju ce samo oni koji imaju placati danak koji ce se pa deljiti onima koji nemaju. Ljudi su dali podrsku da crkva dodje na vlast, ali kad ideal nije uspjeo mnoge su se crkve odale na metode koji nisu u skladu te vere.
Ipak da ne zaboravimo da su vecina vodja revolucije izasli bas iz te crkvene skole i kad su osvojili vlast uveli su novi sistem zvani socijalizam, nisu povratili crkvu na vlast.
Crkva je zacetak ovog drustvenog sistema koji danas imamo, mozda je nanela stetu ali nemoze se negirati da je i u veliku meru doprinela razvoju i napretka koji danas imamo.

Razmisljanje da ljudi su izmislili bog zbog strah od smrti.
Ne postoji strah od smrti x 101%
To je strah od zivota u osnovi. + Covjek se boji da mozda nece biti icega poslje smrti dok je ziv, nakon smrti bojim se da nece patiti od osecaje. Te su dve stvari zbog kojih covjek bi i danas izmislio boga ako ga do juce nije bilo, pa ce za nekoliko huiljada godine od sada neki raspravljati sta su odavno ljudi imalu u glavi pa izmislili takve stvari.

Neki razmiljaju da ako nema boga sta bi nas onda sprjecilo da radimo sta nam je na drumu.
Tako su nacisti razmisljali.

-------------

Datum objave: 02.Srpanj/Jul.2011 u 01:32

Crkva kada je nastala, nije bila takva kao danas. Bila je zasnovana na Hristovom učenju i to je bio jedini autoritet za nju.

Pazi malo, crkva je postojala i pre Hrista i nije moguce da je nastala na osnovu hristovog ucenja!

[ Edit open:
E moram i ne mogu se uzdrzati.
Verovanje u boga ovakvog kakvog je i danas potice jos od vremena kad su jevreju jos bili robove u Africi.
Hrist se je kasnije pojavio kad je crkva vec uhvatila veliki zamah u skupljanje danak i izgradnju velikih hramova i ostalih stvari kako bi ujacali to malo njihovo kralstvo.
Hristova struja je bila protiv tog rasipnickog ponasanja nalik dotadasnjih militarnih vladara i prpagirala da se novac trosi za pomoci onih koji nemaju i gladuju.
Hrist je bio osudjen slicno ko sto su mnogi revolucioneri bili osudjeni, delovao je otvoreno kontra vlasti.

Onih cija se religija zasniva na hrist kao bog se nazivaju "katolici", za razliku od "pravoslavni" kojima bog je hristov otac (tj. pravi bog kako sami kazu).
Za pravoslavnu crkvu po pravilima katolicizam je prakticno samo jos jedna sekta (samo sto je dovljno velika i brojna i mocna i bogata da zasluzuje svoje postovanje).
Razlika dali je sunce ili mjesec bog je prava razlika medju ovih dve religije, a ne neki kaledar ko sto se sve cesce pominje.
:Edit close ]

Hrist nije pohvalio (cak i prezirao, ali on nije mogo prezirati) nacin na koji crkva radi i reko ljudima da im crkva netreba da bi bili s boga. Tad je bog siso s neba i postao svuda oko nas.

A u ostalom, da, crkva je u pocetku verovatno nastala kao grupa koja je imala za cilj produbociti svoja razmisljanja i verovanja.

-------------

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk