| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
4 filma Alana Kornoa |
Odgovori
|
| Korisnik | |
Filaret
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Senior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: 4 filma Alana KornoaObjavljeno: 14.Travanj/Apr.2010 u 18:33 |
|
4 filma Alana Kornoa ![]() Alain Corneau (1943) Francuski režiser koji je prošao kroz nekoliko razvojnih i tematskih faza. Ova 4 filma su deo njegove prve faze koju karakteriše opčinjenost američkim žanrovskim filmom i težnja da se žanrovski obrazac obogati evropskim individualnim izrazom. Pravi je naslednik Žan - Pjer Melvila i nastavljač njegove nostalgične "evroamerikane", tipične za niz evropskih autora (Venders, Tavernije, povremeno Šabrol, Tadić, Šijan). Njegovi rani filmovi imaju čvrstu strukturu, jasno profilisane likove, svedene dijaloge i obeležava ih neka vrsta melanholije i čežnje za ljudskim vrednostima. Dosledan Bresonovskom minimalizmu, Korno poštuje gledaoca i ne trudi se da izmišlja dramske situacije da bi objasnio tok radnje ili postupke svojih likova. Jednostavno, priča teče dalje, do kraja, bez moralisanja i kajanja. 1. Police Python 357 (1976) (Policijski pištolj 357) Inspektor Fero (Iv Montan) je sticajem okolnosti umešan u ubistvo devojke sa kojom je u tajnoj vezi (Stefanija Sandreli), ne znajući da ona ima odnos i sa njegovim šefom. ![]() ![]() Po mom laičkom mišljenju, uz Melvilov Crveni krug, najbolji francuski (samim tim i evropski) detektivski film. 2. La menace (1977) (Pretnja) Verovatno najslabiji od ova 4 filma. Opet Iv Montan, sada kao čovek koji bi da prekine jednu i započne drugu vezu, ali ne može da pobegne od sopstvene prošlosti. ![]() 3. Série noire (1979) (Crna serija) Sasvim drugačiji, skoro dijametralan u odnosu na američke žanrovske obrasce, film prati tragikomičnog gubitnika u pokušajima da se izvuče iz problema. Meni najdraži Kornoov film. O filmu je opširnije pisala Kneginja na ![]() ![]() 4. Le choix des armes (1981) (Izbor oružja) Jedan bivši kriminalac (Iv Montan, pogodili ste), njegova žena (Katrin Denev) i jedan sadašnji i frustrirani lopov u bekstvu (Žerar Depardje) ukštaju puteve i niko ne ostaje pošteđen. U ovom filmu se ponajbolje uočava Kornoova težnja da svoje junake predstavi kao žrtve situacije i sticaja okolnosti. Ne tako dobar kao Python, ali odličan film. ![]() ![]() Posle ovih, Korno u svijoj drugoj fazi snima remekdelo Sva jutra sveta (Tous les matins du monde, 1991), nekoliko dokumentarnih filmova i odličan triler Doušnik (Le cousin, 1997). Poslednji njegovi filmovi su teško shvatljive kulturološke i civilizacijske sinteze u formi komedije ili avanturističkog filma i daleko su od ovih ostvarenja.
|
|
![]() |
|
darije
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
Infernal Affairs Pridružen: 16.Veljaca/Feb.2005 Status: Offline Points: 38972 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Travanj/Apr.2010 u 18:46 |
|
Veliko hvala za ove opise.
|
|
|
|
![]() |
|
Kneginja
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
Sto me ne ubije... ide u moje memoare. Pridružen: 21.Srpanj/Jul.2005 Status: Offline Points: 16383 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Travanj/Apr.2010 u 19:19 |
|
Filaret, puno hvala za prevode kao i opise ovih odlicnih filmova
|
|
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
|
|
![]() |
|
yolix83
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Travanj/Apr.2010 u 00:19 |
|
I ja se zahvaljujem na opisima a posebno na titlovima. Zvuči mi zanimljivo. Stavljam u bookmark da ne zaboravim kasnije da skinem.
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |