Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > HI-TECH i informatički svijet > Software
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Naglašavanje u dijalogu kod titlova
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Naglašavanje u dijalogu kod titlova

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
suadnovic View Drop Down
Banned user
Banned user

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj suadnovic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Naglašavanje u dijalogu kod titlova
    Objavljeno: 15.Ožujak/Mar.2010 u 21:17
Prilikom prevođenja, neko voli da mu u linijama dijalozi između dva lika budu prikazani na ovaj način

81
00:11:39,614 --> 00:11:41,098
- Sa majonezom?
- Ne.

82
00:11:41,198 --> 00:11:43,171
- Majonez ide sa tim.
- Majonez nije zdrav.

83
00:11:43,539 --> 00:11:45,942
- Kakav je hleb bio?
- Crni sa sirom.

Dakle, istaknute su obe rečenice koje likovi izgovaraju.

=================
Ja lično, više volim da to bude ovako

81
00:11:39,614 --> 00:11:41,098
Sa majonezom?
- Ne.

82
00:11:41,198 --> 00:11:43,171
Majonez ide sa tim.
- Majonez nije zdrav.

83
00:11:43,539 --> 00:11:45,942
Kakav je hleb bio?
- Crni sa sirom.

dakle, da bude istaknut samo drugi dijalog, jer je logično da ide posle prvog. Jednostavno, tako sam navikao, a ima i svog rezona kod sinhronizacije, kao i razdvajanja u dve linije, bla, bla,...
te uvek kad skinem neki titl potrošim neko vreme da u čitavom titlu posklanjam te crtice kod prvih dijaloga.

Interesuje me ovo: Postoji li neki način da se kroz čitav titl uklone te crtice u prvom dijalogu, u svim linijama u kojima postoje?

Pretpostavljam da bi možda neka skripta mogla odraditi taj posao. Nemam baš nikakvu ideju kako bi se to moglo uraditi u nekom tekst editoru.

Algoritam za ono što želim je vrlo prost, i bio bi nešto poput ovog:

1) Ispitati da li linija titla u prvom redu ima crticu ispred. Ako ima, brisati je.
2) Ako linija ima drugi red, i crticu ispred, ne dirati je.

I to bi sad trebala da bude neka petlja.(Od prve do zadnje linije titla)

I još nešto što bih želeo da se može brzo uraditi:

U linijama dosta često u redovima bude
-Nešto
a mnogo je prijatnije ako to izgleda kao
- Nešto

Najzad, kod prenošenja dijaloga iz jedne linije u drugu, mnogi koriste tačkice
nešto... (na kraju prve) i ...nešto (na početku druge)
a opet mi se čini da je prijatnije da bude ovako
nešto ... i ... nešto

Dakle, želeo bih brz način da se podesi ovaj drugi razmak.

Kamo lepe sreće kad bi to moglo da se uradi u SW.

Ažurirao suadnovic - 15.Ožujak/Mar.2010 u 21:58
Na vrh
taxidell View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj taxidell Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Ožujak/Mar.2010 u 21:56
sve ovo rešiće ti subtitle workshop bez problemaWink
live long and prosper
Na vrh
suadnovic View Drop Down
Banned user
Banned user

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj suadnovic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Ožujak/Mar.2010 u 22:21
Originalno postovano od strane taxidell taxidell piše:

sve ovo rešiće ti subtitle workshop bez problemaWink

Ja sam u SW jedino sposoban da ručno idem od linije do linije. A za to treba u proseku dvadesetak minuta.
Pored toliko programa koji se bave videom, nekako su titlovi, kao važan deo filma, ostali zapostavljeni na neki način.

Ažurirao suadnovic - 15.Ožujak/Mar.2010 u 22:24
Na vrh
prijatel-MKD View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj prijatel-MKD Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Ožujak/Mar.2010 u 22:23
Evo ti skriptica da obrises sve crtice samo u prvom redu
Obrisi prvu crticu

i kako da nastimas SW 2.51 da ti obrise tackice
0123456789 Само десет цифри, а толку многу главоболие!
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.
Na vrh
Movie Master View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Matori laf 21.03.1957. - 02.11. 2017.

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Movie Master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Ožujak/Mar.2010 u 22:51

http://forum.titlovi.com/fix-srt-lines_t31822.html

Tebe će zanimati samo druga stavka, ali ni prva nije na odmet.

Podešavanja koja ja koristim za kontrolu grešaka su:

1.

2.

3.

Na vrh
suadnovic View Drop Down
Banned user
Banned user

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj suadnovic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Ožujak/Mar.2010 u 22:57
@prijatel-MKD
Obriši crticu je fajlić Remuve First Dash.pas od manje od 1KB. U EmEditoru izgleda ovako:
==============================

// by kugi

program removefirstdash;

function Remove (title : String) : String;

var
   startIndex : Integer;
   len : Integer;

begin    
   len := Length(title);
   for startIndex := 1 to len-1 do
       begin
       if((Copy(title, startIndex, 1) <> '-') and (Copy(title, startIndex, 1) <> ' ')) then break;

if((Copy(title, startIndex, 1) = '-') or (Copy(title, startIndex, 1) = ' ')) then
      begin
      Delete(title, 1, 1);
      len := len - 1;
      startIndex := startIndex - 1;
      end;
       end;
   result := title;
end;

var
   titleIndex : Integer;
   title : String;

begin
   for titleIndex := 0 to GetSubtitleCount - 1 do

begin
       title := GetSubtitleText(titleIndex);
       title := Remove(title);
       SetSubtitleText(titleIndex,title);
       end;
end.
=========================
Kako se ovo koristi?

Ažurirao suadnovic - 15.Ožujak/Mar.2010 u 23:04
Na vrh
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj prijatel-MKD Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Ožujak/Mar.2010 u 23:03
Kopiraj ga u C:\Program Files\URUSoft\Subtitle Workshop\PascalScripts
A u SW 2.51 upotrebuje se preko meni Tools/Pascal scripts/Remuve First Dash
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.
Na vrh
suadnovic View Drop Down
Banned user
Banned user

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj suadnovic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Ožujak/Mar.2010 u 23:10
Pa tako kaži komšija. Hvala i tebi i Movie Master-u na objašnjenju. A moj problem je što ja eto i neznam šta sve SW 2.51 ima, jer koristim uglavnom SW4 b4. Moraću da posetim onu sobu za (m)učenje.
BTW, skripta radi i u SW 4 b4.

Ažurirao suadnovic - 16.Ožujak/Mar.2010 u 13:24
Na vrh
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj prijatel-MKD Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Ožujak/Mar.2010 u 23:32
Pa SW 2.51 je prakticno program sw, a ver 4 je samo dodatak u kome je pokusano da se srede neke male nedostatke koje nije moguce srediti u sw2.51. Za 100% rezultat je ne samo potrebno, vec neminovno ubotrebiti oba dve istovremeno.
Na vrh
iromafia111 View Drop Down
Administrator
Administrator
Nabadač engleskog poznat i kao Gazda

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Ožujak/Mar.2010 u 08:48
Originalno postovano od strane suadnovic suadnovic piše:

A moj problem je što ja eto i neznam šta sve SW 2.51 ima, jer koristim uglavnom SW4 b4.

Zašto ljudi koriste BETA verzije pored žive, zdrave i funkcionalne pune verzije programa? Da li bi netko od vas instalirao u kuću neku beta verziju npr. plinske peći za koju baš i nije sigurno što sve može napraviti ili bi se grijao na neki provjereni način? Confused
Na vrh
Packy View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Packy Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Ožujak/Mar.2010 u 12:00
Budi srećan da nije prevodio i uzdahe, škripnjavu poda, lavež kerova i ostalo... :D Prevod treba da bude maksimalno pojednostavljen sa što manje reči, da može nešto i da se odgleda, a ne da juriš sa čitanjem 50 slova za 2 sekunde. Uz sve te dugačke bukvalne prevode, ima i onih koji stave tri tačke u rečenici koja se nastavlja u sledećem redu. Zamislite da se knjige štampaju sa tri tačke kada okrećete stranu, a rečenica nije dovršena. :D
Na vrh
suadnovic View Drop Down
Banned user
Banned user

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj suadnovic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Ožujak/Mar.2010 u 13:13
Originalno postovano od strane iromafia111 iromafia111 piše:

ljudi koriste BETA verzije pored žive, zdrave i funkcionalne pune verzije programa?

Beta verziju koristim samo iz dva razloga: U SW 2.51 mi je komplikovano da napravim sinhronizaciju, naime neznam kako da unesem pravo vreme za otpočinjanje dijaloga.

Kod brzih i zgusnutih dijaloga, teško mi je da podesim pravo vreme u njemu, jer strelice kod štelovanja daju samo stote delove sekunde, koje ponekad ne zadovoljavaju. U SW 4 b4 to mogu ručno da unesem, po volji.

Drugi razlog je što SW 4 b4 ima klizač za zvuk, te ne moram da petljam sa Master Volume-om svaki čas.

Ažurirao suadnovic - 16.Ožujak/Mar.2010 u 13:15
Na vrh
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj prijatel-MKD Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Ožujak/Mar.2010 u 13:18
Khm, pa sto ne pitas? sw 2.51 klikni u polje tamo gde su vremena dole, upisi i Enter.
Na vrh
suadnovic View Drop Down
Banned user
Banned user

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj suadnovic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Ožujak/Mar.2010 u 20:09
I još jedno pitanje oko naglašavanja:
Može li u liniji sa dva reda, samo jedan red da bude naglašen, recimo italik slovima, a drugi ne?
Probao sam nešto, ali gde god da stavim markere <i> i </i> (samo u prvom redu, ili samo u drugom redu), uvek je cela linija naglašena.
Ima li leka ovome? Dakle, da se prilikom reprodukcije filma pokaže onako kako se želi?

Ažurirao suadnovic - 20.Ožujak/Mar.2010 u 20:13
Na vrh
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj prijatel-MKD Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Ožujak/Mar.2010 u 20:30
U sw to nije moguce, ako se postavi tag, on ce vaziti za ceo titl.
Trbalo bi da ih unosis rucno (samo da otvoris tag "<i>" na pocetku u drugi red.
A moglo bi ako kasnije u notepadu ili slicno dodas/upises tagove gde zelis, (otvoris "<i>" i zatvoris tag "</i>).

E da, zaboravio da napomenem da ako unses tagove u sw ili notepadu, taj titl ne unosi vise u SW jer ce ti posao biti zaludan, svuda gde ima tagove, promenice ih da vaze za ceo titl.

Ajmo, evo i primer.
Upisao sam u sw:
Ti ne gubis
<i>vreme, zar ne?

i dobio sam

Ako ovo ovako odradis u sw, to treba da odradis odjednom za ceo titl i da taj titl vise nikad ne otvoris u sw kako bi se to formatiranje zacuvalo.

Ažurirao prijatel-MKD - 20.Ožujak/Mar.2010 u 20:42
Na vrh
King Eric View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj King Eric Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Ožujak/Mar.2010 u 20:59
Krivo, može.

Odi u Settings -> Settings -> General i označi Work with stile tags.
Nakon toga ćeš moći ručno postavljati tagove na jednu ili više riječi ili jedan red.
U playeru od SW-a će ti i dalje cijelu liniju prikazivati u italicu, ali kod gledanja u
MPC-u, BS playeru ili GOM-u italici će biti normalno prikazani. Za ostale playere ne znam
jer ih nisam provjeravao.
Evo i par slika da se uvjeriš.
Ovo označi:
http://i42.tinypic.com/313rtxz.jpg
Ovako će to izgledati u SW-u. Obrati pažnju na liniju 66.
http://i44.tinypic.com/2s0im9i.jpg
Ovo je završni rezultat u MPC-u.
http://i44.tinypic.com/ifaouh.jpg

Na vrh
suadnovic View Drop Down
Banned user
Banned user

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj suadnovic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Ožujak/Mar.2010 u 05:42
Originalno postovano od strane King Eric King Eric piše:

... U playeru od SW-a će ti i dalje cijelu liniju prikazivati u italicu, ali kod gledanja u MPC-u, BS playeru ili GOM-u italici će biti normalno prikazani....

Ne shvatam ovo. Pa zar SW ne može da se naštima da mu defoltni player bude neki od instaliranih player-a? Ako ga player sam za sebe prikazuje ispravno, trebao bi to i kad radi u SW režimu. To mi izgleda nekako logično.
A u Notepad-u, tagove mogu biti postavljeni po volji... Koja je onda svrha uređivanja titla, po tom pitanju, u SW? (Osim brzog nalaženja mesta gde se tagovi trebaju postaviti)

Ažurirao suadnovic - 21.Ožujak/Mar.2010 u 05:49
Na vrh
Sentinel View Drop Down
Master translator
Master translator

Walking Time-Bomb

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Sentinel Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Ožujak/Mar.2010 u 11:33
cijela ova rasprava je prelijevanje iz supljeg u prazno...
zasto ovo?
kad je ovako zasto nije onako?
kako ovako, ja bi onako?

dobio si odgovore, za detalje imas urusoft pa se s njima nadmudruj.
sva daljnja rasprava je mindfuck
Svi titlovi koje trebate a ne mozete ih NIGDJE naci, ili ste skinuli film prije TRI dana i jos nema titlova, nalaze se OVDJE
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,156 sekundi.