| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
The Swimmer (1968) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
robin12345
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Senior translator
precednik Titlovačke republike Pridružen: 03.Travanj/Apr.2013 Lokacija: Winterfell Status: Offline Points: 11390 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: The Swimmer (1968)Objavljeno: 03.Listopad/Oct.2016 u 13:43 |
|
" The Swimmer"
Odgledao ga sada. Dobar film, izvaredni Burt Lancaster u ulozi koja nosi cijeli film na leđima. Znao sam od prvoga začuđenog pogleda uz rub bazena što nije u redu, pa onda je krajnji cilj bio samo kako se desilo. No nisam dobio odgovor. Film je minimalstički odrađen i to je uspjelo u cijelosti. Od fragmenata razgovora gradimo pomalo sliku njegova života kao pripadnika društvene elite onoga doba u SAD-u. Doba bazena i obilja. Ponavljam dobar film. Moja ocjena 6/10... |
|
![]() |
|
Alreadydead
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.Listopad/Oct.2016 u 17:53 |
|
Dobar film, nije los. Gluma, scenario, sve super. Samo mi je malo ostao nedorecen. Ocena: 7/10
|
|
![]() |
|
NikolaJe
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Master translator
Ćino Pridružen: 13.Studeni/Nov.2011 Lokacija: Srbija, Niš Status: Offline Points: 4090 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.Listopad/Oct.2016 u 13:56 |
|
Prelepa prva polovina filma. Prijatna muzika dodatno udara u srce, kao i atmosfera. Dobio bi veću ocenu od mene da nije tako lako provaljivo da je čovek lud i da su prikazali njegove ćerke i ženu ili bar da su obznanili jesu li žive ili mrtve, ili kako su umrle ako je ovo drugo u pitanju itd.
Ocena 7. |
|
![]() |
|
NikolaJe
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Master translator
Ćino Pridružen: 13.Studeni/Nov.2011 Lokacija: Srbija, Niš Status: Offline Points: 4090 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.Listopad/Oct.2016 u 18:54 |
Zainteresovao sam se za njegovu porodicu jer je toliko spominje, radoznao sam. ![]() Sad mi ništa nije jasno, ja se nisam ni malo stavio na njegovo mesto niti sam zapazio ovo iznad podebljano samo drugim rečima rečeno: "A zašto vidiš trun u oku brata svog, a brvna u oku svom ne osećaš?". Jednostavno mi je bilo očigledno da ima neki psihički poremećaj čim je zaboravio deo svog života a ostalo je pomešao. Voli ženu, za malo da ispadne pedofil, varao ženu i opet bi itd... Kao da se radi o višestrukoj ličnosti. U nekim rečenicama se spominju njegove ćerke, ali ni po tome se ne zna jesu li žive. Može se reći da nisu ni žive ni mrtve jer toga nema u scenariju. ![]() |
|
![]() |
|
Alreadydead
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.Listopad/Oct.2016 u 19:03 |
|
Nedorecen mi je jer gledalac ne zna o cemu se radi. Ne znas sta se sa njim desava, da li je lud, sta je sa njegovom porodicom, vidi se da ga ljudi dugo nisu videli ali odakle je dosao, kao da je pao sa neba, samo znas da ima zelju za plivanjem a zasto, ni to mi nije jasno,mnogo toga nije receno, mnogo toga gledalac ne zna, mozda je tako namerno uradjeno. Meni je poslednja scena objasnila samo to da njegova porodica ne zivi na tom mestu i da je on mozda lud. Sta znam, mozda ja nisam shvatio film... Ali bio mi je interesantan.
|
|
![]() |
|
bojanadj
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Pridružen: 19.Srpanj/Jul.2009 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 31500 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 09.Listopad/Oct.2016 u 15:07 |
|
Uh, uh, uh... Ponekad kao da svi gledamo različit film.
![]() Kako sam ja do kraja svhatila- on nije voleo svoju ženu, jer je jedna od onih bogatašica koja sve određuje, naređuje, uvodi pravila u društvenu zajednicu i slično (devojčice uvek u belom, s belim rukavicama- drugim rečima izlog). S druge strane, on je bio plejboj, zavodnik, šarmer i preljubnik koji je voleo zabave i druženja, drugim rečima večiti dečak, neodoljiv, ali neodgovoran, koji se sa svojim kćerkama igrao, ali se nije posvećivao ni njima ni njihovom odgoju. Kćerke su sad odrasle, postale su propalice/problematične, nesavesne i neodgovorne, ujedno ga ismejavaju na svakom koraku, bez mrve poštovanja. U nekom momentu su doživeli neki finansijski krah (koliki to se ne saznaje u filmu, ali očigledno je da više nisu bogati) i preselili se negde drugo, na neko brdo. Jedino što je meni nedorečeno je odakle je on došao, ali pošto je neko spomenuo da su se preselili negde na brdo, pretpostavljam da je on krenuo od svoje kuće, kupao se na planinskom jezeru, s kog kroz šumu dolazi do prvog bazena i prvih prijatelja. Kad je sreo stare prijatelje u njemu kreće zaluđenost da se njegov život nije raspao i da je sve kao nekad, kad su mu kćerke bile male, kad je on bio šarmer, svima drag, kad je bio u braku, bogat, popularan i sve je bilo idealno. Naravno, od kuće do kuće se razvija film i kako se vreme, priroda i njegovo fizičko stanje menjaju, tako i otkrivamo da mu se život zapravo raspao. E sad, jedino što mi je ostala kao prava nedoumica je spominjanje nekog muškarca koji je nešto uništio/napravio u njihovoj kući. To nisam uspela da shvatim i povežem, ali je očigledno da je to uticalo na raspad njihovog života. Da li je njegova žena našla nekog drugog ili je neki momak od njegovih kćerki ili onaj prijatelj koji je mrtav, a čija majka ga je izbacila iz dvorišta... Taj deo mi je jedini u mraku. U svakom slučaju, film od mene dobija 7/10, jer me nije emotivno dotakao. Dobio bi i 6/10, ali kadrovi su bili suviše lepi. Bez obzira na svu dramu i lepotu na oči, izgleda da prosto nije my cup of tea. |
|
|
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...
|
|
![]() |
|
Hogar Strašni
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
Sujo Veličanstveni Pridružen: 21.Sijecanj/Jan.2013 Lokacija: Ekonomski Tigar Status: Offline Points: 57014 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 09.Listopad/Oct.2016 u 15:58 |
|
Dobar film. Hvala kolegi na preporuci.
![]() Lankaster sjajan u naslovnoj ulozi. Režija vrhunska, sa odličnim kadrovima. Od samog početka je jasno da nešto nije u redu, a na kraju se celo klupko odmota. Odsustvo razjašnjenja njegovih porodičnih/finansijskih/društvenih problema mi ne smeta, jer na konkretnim primerima i nije fokus filma. Kroz priču o čoveku koji je najverovatnije doživeo nervni slom, ukazuju nam se zablude u kojima američki viši stalež živi. Ne bih to toliko vezivao za Ameriku ili taj famozni "američki san", već generalno za ljude iz tih krugova, bez obzira na deo sveta. Svidelo mi se kako se sve zajedno menja tj. propada. Vreme koje od sunčanog stiže do oluje, njegovo fizičko stanje koje je sve gore kako saznajemo sve više o njegovom propalom životu i sve lošiji odnos ljudi prema njemu kako se približava svom odredištu. Svi elementi filma su odlični. Gluma, režija, priča, muzika. Ipak, nedostaje mi "ono nešto", onaj subjektivni osećaj oduševljenosti zbog kog bi mi se film dovoljno izdvojio da mu dam najviše ocene. Stoga jedna osmica od mene. Ažurirao Hogar Strašni - 09.Listopad/Oct.2016 u 16:02 |
|
![]() |
|
NaEdenCovekBratMu
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
Eden/Zeleni/Šon Bin/Bogomoljka/Mutivoda Pridružen: 02.Srpanj/Jul.2011 Lokacija: Titluša Donja Status: Offline Points: 23296 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 10.Listopad/Oct.2016 u 02:07 |
|
Ne znam kako da ocenim The Swimmer. Svideo mi se, ali u isto vreme ga nisam shvatio.
![]() Možda je to i bio cilj pisca, da gledatelj sam napravi svoj film o tome šta se sve dešavalo ranije na osnovu one "nasoke" koji su dati tokom filma. ![]() Ja mislim da je on zapravo svesan za sve što se desilo ili šta je uradio njegovoj porodici, ali ne želi da prihvati to, pa pliva bazenima kako bi "očistio" svoju dušu od svojih grehova. ![]() Kao što sam već napisao, ne znam koju ocenu da dam, ali neka bude 8/10 zato što je režiser bio lenj i nije nacrtao sve kako treba.
![]() |
|
![]() |
|
CSInvestigator
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator
Lady Justice Pridružen: 01.Sijecanj/Jan.2010 Lokacija: Mesto zločina Status: Offline Points: 11287 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 13.Listopad/Oct.2016 u 01:01 |
|
Hm, zanimljiv je koncept filma i način pripovedanja, unatraške.
Hvala Bogu pa su onakve muške kupaće gaće izašle iz mode ![]() Što reče Boja, film me nije emotivno dotakao, niti me je oduševio nekom scenom ili dijalogom, stoga mu dajem 6/10. |
|
Your soul could never grow old, it's evergreen
|
|
![]() |
|
kadetoni
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Moderator
Pridružen: 02.Sijecanj/Jan.2014 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 14940 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 13.Listopad/Oct.2016 u 09:35 |
|
Pogledao sam film bez "početka i kraja". Gledao sam filmove bez "početka", odnosno uvoda, ali na kraju uklaviriš početak. I bez "kraja", pa ga zamišljaš-biraš sam. Alegoričan film, koji bi mi bio jasniji u toku gledanja, da je bio neki uvod u njegovo (Ned) mentalno stanje i status, a na kraju opet ne dobijem jasnu sliku. Nedovoljno sažvakan film.
Uglavnom, obilazeći komšije iz snobovskog društva ( kojima samo tako bane i nikome nije čudno što je samo u kupaćim gaćama) plivajući u njihovim bazenima, on pliva kroz svoj život, sukobljavajući se sa zabludama iz prošlosti. Shvatam da je iščašen lik i pomislim možda je on čitavu porodicu smakao, pa krenuo u suludi obilazak komšija. Film nije za usputno gledanje u većem društvu, već za kino atmosferu bez ometanja koncentracije, da bi se pohvatale sve metafore. Ja sam ga pažčlljivo gledao, ( čak sam primetio pobrkani kadar u 80-toj min. kad prelazi auto-put ) ali nisam načisto šta je sve hteo da kaže režiser. A sad teži deo, ne volim da ocenjujem, jer ne težim da ulazim neke velike dubine kvaliteta filma, nego je ocena koliko je meni legao film. Samo zato što sam ga pogledao čitavog, a nešto me teralo da ga gledam dalje, da stignem do nečega, 5/10 Očigledno ovaj film nije za mene, ili ja nisam za ovakav film. |
|
|
|
|
![]() |
|
Subtitle fan
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior moderator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 13.Listopad/Oct.2016 u 22:42 |
Slažem se. Nekako mi film nije legao. Čak ni priča, bar meni, nije neka, ali je gluma svakako odlična. One šume kroz koje je prolazio baš su bile lepe i to mi najbolji deo filma. Ocena 5/10.
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |