Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Precious: Based On The Novel Push By Sapphire (2009)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Precious: Based On The Novel Push By Sapphire (2009)

Precious

Precious (2009)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Godina:

2009

Žanr:

drama

Trajanje:

110 min

Režija:

Lee Daniels

Scenarij:

Sapphire
, Geoffrey Fletcher

Glavne uloge:

Mariah Carey
  >  Ms. Weiss
Lenny Kravitz
  >  Nurse John
Nealla Gordon
  >  Mrs. Lichtenstein
Mo'Nique
  >  Mary
Kimberly Russell
  >  Katherine
Bill Sage
  >  Mr. Wicher
Sherri Shepherd
  >  Cornrows
Paula Patton
  >  Ms. Rain
Chyna Layne
  >  Rhonda
Aunt Dot
  >  Toosie
Angelic Zambrana
  >  Consuelo
Amina Robinson
  >  Jermaine
Gabourey Sidibe
  >  Precious
Barret Helms
  >  Tom Cruise
Xosha Roquemore
  >  Joann
Stephanie Andujar
  >  Rita
Grace Hightower
  >  Socialworker
Susan Taylor
  >  Fairy Godmother

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
luka0037 View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Zakeralo

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj luka0037 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Precious: Based On The Novel Push By Sapphire (2009)
    Objavljeno: 08.Ožujak/Mar.2010 u 20:14

Gabourey Sidibe ... Precious
Mo'Nique ... Mary
Paula Patton ... Ms. Rain
Mariah Carey ... Mrs. Weiss
Sherri Shepherd ... Cornrows
Lenny Kravitz ... Nurse John
Stephanie Andujar ... Rita
Chyna Layne ... Rhonda

Radnja filma se dešava 1987. godine u Harlemu, a zasnovana je na romanu "Guraj", koji je napisala američka spisateljica Safir (Ramona Lofton).

Film prati sudbinu gojazne i nepismene tinejdžerke po imenu Kleris "Dragocena" Džouns, koja je već drugi put trudna sa svojim ocem, koji ju je silovao.

Ona život provodi u tišini i usamljenosti, trpeći fizičko i emocionalno zlostavljanje od majke (glumi je Monik), koja živi od socijalne pomoći i čitav život provodi ispred televizora, u zamračenom stanu.

"Dragocena" je mračna i teška drama, a baš takvi filmovi se smatraju favoritima za Oskara, iako je primećen trend po kojem publika u vreme krize preferira optimistične priče.

Film je dobio pohvale mnogih filmskih poznavalaca, među njima i filmskog kritičara časopisa Varajeti, Džona Andersona, koji ga opisuje kao "neobrađen dijamant".

Ipak, tragična sudbina Dragocene će se promeniti na bolje, pod uticajem posvećene nastavnice (Pola Peton), koja će joj pomoći da pronađe samopouzdanje i da se izbori sa situacijom u kojoj se nalazi.

Mnogi kritičari smatraju da je vrednost ove priče upravo način na koji ona prevazilazi probleme.

Film je do sad dobio 2 oskara i jos 59 drugih nagrada i priznanja sto govori o njemu dosta 

takodje u promovisanje filma se ukljucilo i dosta javnih licnosti ukljucujuci i cuvenu voditeljku Opre Vinfri 

Podsećanje na sopstvena iskustva

"Za ljude koji su preživeli slične nedaće, a ja sam jedan od njih, poruka filma je nada", izjavio je glumac Tajler Peri, koji je takođe izvršni producent ovog ostvarenja.

Film u kojem glumi Tajler Peri "Sve mogu sam da uprskam" (I Can Do Bad All By Myself) je trenutno najgledaniji film u SAD.

"Na kraju priče, ona se po prvi put nada i veruje u ljubav i život. Nadam se da će to motivisati publiku da i oni slično misle", prokomentarisao je Peri, govoreći o filmu "Dragocena".

Mnogi ljudi, koji su bili uključeni u stvaranje ovog filma, kažu da je priča izazvala jake emocije i ostavila snažan utisak na njih.

Tako je bilo i sa Meri Džej Blajdž, čija se pesma "Vidim u boji" čuje u ključnoj sceni filma.

Ona je bila veoma potresena kada su je pitali kakva osećanja je želela da prenese pesmom.

Višestruka dobitnica nagrade Gremi objasnila je da je zaplet filma podseća na njeno detinjstvo, koje je provela u Jonkersu, u Njujorku.

"Stalno mi je u mislima bio moj komšiluk. Osećala sam da poznajem tu devojku, Dragocenu, jer sam i sama prolazila kroz slične nedaće".

Tridesetsedmogodišnja pevačica je izjavila da je živela "crno-beli život", sve dok se nije suočila sa činjenicom da je zlostavljana kao dete.

"Kada sam konačno shvatila da više ne mogu da živim na taj način, učinilo mi se da konačno vidim u boji", objasnila je Meri Džej Blajdž.

Opra Vinfri je najavila da će film promovisati u svojoj emisiji, zbog velikog značaja teme koja se u njemu obrađuje.

Na kraju je zaključila: "Poruka filma je da ne smemo da dopustimo da ljudi poput Dragocene ostanu neprimećeni".

Na vrh
bubba ho-tep View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
brkovi gore, brkovi dole

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bubba ho-tep Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Ožujak/Mar.2010 u 02:36
Nisam puno očekivao od ovog filma kad ono... Odlična gluma Gabourey Sidibe i Mo'Nique, odlična glazba, scenarij, režija, kamera, montaža. Film posvemašnje iznenađenje. Vrlo uvjerljiva pričao o svoj surovosti života u getu, na trenutke se čovjek smrzne nad načinom na koji se stvari odvijaju u glavama glavnih protagonista. Posebno su upečatljive dvije scene:
SPOILER Kad Preciousina majka kaže kćeri da je sigurna da nema AIDS jer nije dala u ''bulju'', odn. kad socijalnoj radnici objašnjava kako je njena kćerka zavela njenog ''muškarca'' već sa tri godine... aaaEND OF SPOILER
Uglavnom, obavezno pogledati, ocjena 10/10

Ažurirao bubba ho-tep - 10.Ožujak/Mar.2010 u 02:41
Na vrh
nebojsa66 View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Ludi Milojko

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj nebojsa66 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Rujan/Sep.2010 u 15:36
Film je predobar!
Kad sam bio vidio trailer, rekao sam ovo moram pogledat i nisam se razočarao. Film je strava, stvarno to što kažeš vrlo uvjerljiv, i zapanjujuće scene. Odlična gluma. Meni se film jako svidio. Još kad sam ga davno gledao... LOL

Nisam lud, mater me testirala!
Na vrh
judita-tomic View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj judita-tomic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Rujan/Sep.2017 u 19:14
Odličan film, veoma mi se dopao.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.