| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Dersu Uzala (1961) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
linux
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Senior translator
Pridružen: 15.Svibanj/May.2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Points: 200 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Tema: Dersu Uzala (1961)Objavljeno: 18.Ožujak/Mar.2012 u 09:13 |
|
Malo poznata verzija "Dersu Uzala" iz 1961.
http://www.imdb.com/title/tt0411281/ Istinita priča - predivan avanturistički film koji toplo preporučujem za sve uzraste, jer nosi duboko humane poruke o odnosu prema ljudima i prirodi. Uz prijevod ovog filma vezana je zanimljiva priča. Naime, zatražio sam pomoć za prijevod filma od kolegice prevoditeljice iz Rusije, koja mi je tada pribavila i poslala kopiju originalne knjige snimanja na ruskom, prema kojoj sam rekonstruirao dijalog, uradio tajming, preveo film najprije na engleski (za Karagargu), a zatim i na hrvatski. Možete samo zamisliti koliko je vremena i napora trebalo za ovakav jedan prevodilački projekt. ![]() Prijevod na engleski: http://titlovi.com/titlovi/dersu-uzala-140794/ Prijevod na hrvatski: http://titlovi.com/titlovi/dersu-uzala-143042/ 16 godina poslije, Akira Kurosawa snima remake za koji dobiva Oscara. DVD cover: SCREENSHOTS: Radnja: Dersu Uzala iz 1961. god. je ruski film, snimljen na temelju romana Vladimira Arsenjeva, o istraživačkoj ekspediciji na dalekom istoku Rusije, kojoj je kao vodič služio Dersu Uzala, lovac iz tajge, pripadnik plemena Nanai (Gold). Film je osvojio nagradu "Zlatni lav" 1961 na festivalu u Bukureštu. Fotografija Dersu Uzale, Koju je snimio sam Arsenjev: Arsenjev i Dersu za vrijeme ekspedicije:
|
|
![]() |
|
LEMONZOO
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Uvijek u pravu. Pridružen: 29.Prosinac/Dec.2008 Status: Online Points: 2706 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 18.Ožujak/Mar.2012 u 16:03 |
|
svaka čast na trudu, malo ko je spreman na takvu žrtvu.
Inače meni je prijatelj donio nedavno veerziju iz 1975, kad ono sinkroniziran na talijanski ![]() |
|
![]() |
|
dobro
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 22.Ožujak/Mar.2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Points: 64 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 24.Ožujak/Mar.2012 u 17:54 |
|
Imam oba filma odavno već...Kurosavin sa prevodom a ovaj iz 1961 bez ...i nisam se ni nadao da će nekoga zainteresovati da to prevede ... Veliko Hvala linux
|
|
![]() |
|
brgljez
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 09.Travanj/Apr.2025 u 10:47 |
|
za razliku od poznatijeg i novijeg uratka, ovaj je puno kraći i priče su ispričane na ponešto drukčiji način.
no ne znači i puno lošiji. čak ne bih niti upotrijebio riječ lošiji nego da je kurosawina verzija nešto bolja. jer film je jako jako dobar. većinom se za neke filmove kaže da su predugi, za ovaj bih reko da je prekratak. i to mu smatram jedinom ozbiljnom manom. mislim da se moglo još tu ispričat da se dobije bolji dojam.
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |