| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Tag za zemlju porekla filmova, serija |
Odgovori
|
| Korisnik | |
HogiTR
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: Tag za zemlju porekla filmova, serijaObjavljeno: 30.Srpanj/Jul.2025 u 20:25 |
|
Predlog:
Ako nađete da je to i drugima od koristi - predlog da se na info stranama za filmove/serije ubaci i tag zemlje porekla. Inspiracija: Često u različitim periodima imam naviku fokusiranja na upoznavanje određene nacionalne kinematografije. U nasumičnim pretragama i pokušajima nalaženja inspirativnih naslova na drugim sajtovima i aplikacijama to i nije problem odraditi, tj. naći zanimljiv naslov. No, takv avanturistički pokušaj je na Titlovima neizvodljiv, drastično otežan. Tj. prvo nađem nešto zanimljivo na drugim stranama, a onda tek mogu da na Titlovima tražim i prevod, pod uslovom da je i tu naslov zaveden pod imenom na koje sam na drugom mestu naišao (tipična primer Koreanci/Kinezi/drugi Azijci i donekle Rusi: 100 varijanti transkripcija i prevoda naslova, pa budi Bog s nama dok ubodeš pod kojim imenom je na kom sajtu/aplikaciji zaveden... :-( Drugo - džabe nađem film/seriju na drugim stranama kad tek posle vidim da nema i prevoda za taj naslov... :-/ Ovako, uz uvođenje taga zemlje porekla (znam da je to ponekad nezahvalno kod višenacionalnih projekata, pa onda samo kod izrade taga staviti da to polje može da ima više vrednosti, a ne samo jednu...) bilo u naprednoj pretrazi, bilo klikom na tag u zesbno otvorenoj strani/view (dajem meni poznate uzore iz lako dostupnih rešenja u Drupalu, pa videti šta je za ovaj tip sajta najadekvatnije rešenje...) može da se daleko lakše otkrivaju ne samo filmovi već i na sajtu dostupni prevodi za određene nacionalne kinematografije (često i vredni prevodilački trudovi pojedinaca koji ostaju manje vidljivi zbog manje poznatih naslova). Uzor: IMDb, Coollector (sjajna aplikacija bez koje "živet ne mogu" ;-) :-D - ko event.nije imao prilike da je već upozna: www.coollector.com ), ... Čisto predlog, tj. podeljeno razmišljanje naglas, pa vi procenite koliko bi to bilo od koristi i drugima. PS Uvek sam bio "fanatik" za različite napredne pretrage kao korisnik, i sa druge strane onaj koji je drugima na svojim sajtovima pravio što lakše pristupe informacijama "iz različitih uglova"; pa kao takvom ("fanatiku" tog tipa ;-) ) nije garancija da je ovo neophodno i širim masama!? Vi to bolje znate il event. kroz neku anketu dobiti povratne reakcije, ako se ima volja/snaga za taj dodatni trud... |
|
![]() |
|
HogiTR
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 30.Srpanj/Jul.2025 u 20:34 |
|
PS
Za sada me po pitanju Rusa spašavaju pretrage po pojedinim prevodiocima (Ljubica,...) i spoljne liste naslova, ... Takođe, globalno pomaže i onaj "klik" na imena glumaca (na info strana ostvarenja) pa da se tako postepeno krećem kroz mrežu njihovih projekata... Zlata vredne su i različite objeve o filmovima/serijama... Al opet, nije to to... Ovako omdah pored naslova dobijem i fotku, linkove za IMDb, dostupne prevode,... Potpuno drugi nivo. |
|
![]() |
|
LjubicaSP
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Moderator
upir translator Pridružen: 08.Kolovoz/Aug.2010 Lokacija: Beograd Status: Online Points: 51176 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 02.Kolovoz/Aug.2025 u 23:23 |
|
Ne mogu ti pomoći za druge kinematografije, ali kompletan spisak svih ruskih prevoda pedantno vodi naš kolega tplc:
|
|
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |