Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > SAJT I FORUM > Predlozi, pitanja, problemi, kritike...
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Tag za zemlju porekla filmova, serija
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Tag za zemlju porekla filmova, serija

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
HogiTR View Drop Down
member
member

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj HogiTR Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Tag za zemlju porekla filmova, serija
    Objavljeno: 30.Srpanj/Jul.2025 u 20:25
Predlog:
Ako nađete da je to i drugima od koristi - predlog da se na info stranama za filmove/serije ubaci i tag zemlje porekla.

Inspiracija:
Često u različitim periodima imam naviku fokusiranja na upoznavanje određene nacionalne kinematografije.
U nasumičnim pretragama i pokušajima nalaženja inspirativnih naslova na drugim sajtovima i aplikacijama to i nije problem odraditi, tj. naći zanimljiv naslov.
No, takv avanturistički pokušaj je na Titlovima neizvodljiv, drastično otežan. Tj. prvo nađem nešto zanimljivo na drugim stranama, a onda tek mogu da na Titlovima tražim i prevod, pod uslovom da je i tu naslov zaveden pod imenom na koje sam na drugom mestu naišao (tipična primer Koreanci/Kinezi/drugi Azijci i donekle Rusi: 100 varijanti transkripcija i  prevoda naslova, pa budi Bog s nama dok ubodeš pod kojim imenom je na kom sajtu/aplikaciji zaveden... :-(
Drugo - džabe nađem film/seriju na drugim stranama kad tek posle vidim da nema i prevoda za taj naslov... :-/
Ovako, uz uvođenje taga zemlje porekla (znam da je to ponekad nezahvalno kod višenacionalnih projekata, pa onda samo kod izrade taga staviti da to polje može da ima više vrednosti, a ne samo jednu...) bilo u naprednoj pretrazi, bilo klikom na tag u zesbno otvorenoj strani/view (dajem meni poznate uzore iz lako dostupnih rešenja u Drupalu, pa videti šta je za ovaj tip sajta najadekvatnije rešenje...) može da se daleko lakše otkrivaju ne samo filmovi već i na sajtu dostupni prevodi za određene nacionalne kinematografije (često i vredni prevodilački trudovi pojedinaca koji ostaju manje vidljivi zbog manje poznatih naslova).

Uzor:
IMDb, Coollector (sjajna aplikacija bez koje "živet ne mogu" ;-) :-D - ko event.nije imao prilike da je već upozna: www.coollector.com ), ...

Čisto predlog, tj. podeljeno razmišljanje naglas, pa vi procenite koliko bi to bilo od koristi i drugima.

PS
Uvek sam bio "fanatik" za različite napredne pretrage kao korisnik, i sa druge strane onaj koji je drugima na svojim sajtovima pravio što lakše pristupe informacijama "iz različitih uglova"; pa kao takvom ("fanatiku" tog tipa ;-) ) nije garancija da je ovo neophodno i širim masama!? Vi to bolje znate il event. kroz neku anketu dobiti povratne reakcije, ako se ima volja/snaga za taj dodatni trud...
Na vrh
HogiTR View Drop Down
member
member

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj HogiTR Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30.Srpanj/Jul.2025 u 20:34
PS
Za sada me po pitanju Rusa spašavaju pretrage po pojedinim prevodiocima (Ljubica,...) i spoljne liste naslova, ...
Takođe, globalno pomaže i onaj "klik" na imena glumaca (na info strana ostvarenja) pa da se tako postepeno krećem kroz mrežu njihovih projekata...
Zlata vredne su i različite objeve o filmovima/serijama...
Al opet, nije to to...
Ovako omdah pored naslova dobijem i fotku, linkove za IMDb, dostupne prevode,... Potpuno drugi nivo.
Na vrh
LjubicaSP View Drop Down
Moderator
Moderator
upir translator

Status: Online
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj LjubicaSP Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Kolovoz/Aug.2025 u 23:23
Ne mogu ti pomoći za druge kinematografije, ali kompletan spisak svih ruskih prevoda pedantno vodi naš kolega tplc:

Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.