| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
La madre muerta Aka The Dead Mother (1993) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77226 |
Opcije posta
Thanks(2)
Citiraj Odgovor
Tema: La madre muerta Aka The Dead Mother (1993)Objavljeno: 20.Lipanj/Jun.2022 u 17:00 |
|
Za svoje vreme prilično nesvakidašnja,divlja priča o izuzetno nasilnom tipu, hladnokrvnom ubici-razbojniku Ismaelu, koji na samom početku filma upada u stan gde prilikom pljačke, i ne trepnuvši, ubija ženu i ostavlja njenu malu kći istraumiranu, ispostaviće se katatoničnu/od sveta oduzetu za čitav život. Potom se priča seli
više godina unapred, gde ponovo vidimo Ismaela, i dalje brutalnog i hladnog čoveka koji sa svojom podjednako divljom devojkom živi u napuštenoj kući, sklonjen od očiju zakona, večito u kakvim prljavim poslovima, sa tek paravanom u vidu usputnog posla u baru, gde uz svoju gadnu narav svakako ne može ostati duže. Na njegovo iznenađenje, Ismael tu, u svom komšiluku, prepoznaje nekadašnju devojčicu, sada devojku koja živi
u obližnjoj ustanovi za mentalno obolele, te je u strahu da bi ga ova mogla prepoznati, otima, sa namerom da je zauvek ućutka, no ubrzo uviđa da to ipak nije u stanju učiniti, što se njegovoj ljubomornoj devojci ni malo ne sviđa...
Nije uvek lako razlučiti sve slojeve ovih likova, njihovih motiva i postupaka, univerzum u kojem oni vode svoje sumorne i divlje živote je često (meni) tako nestvaran, nedefinisan, kompulsivan, šizofren, mada sam uživao u svakom minutu filma.
Volim da ga doživljavam i kao neobičnu, nasilnu i pomračenu ljubavnu priču,
što je vazda bio poseban soj filmova/priča, taman moj broj, makar mi je lepše tako doživeti priču, njene junake, negoli kao još jedan film o svojevrsnom iskupljenju, ili još glupljeg Ismaelovog prepoznavanja svojih limita u oduzetoj devojci, bljak, za mene je ovo svakako ljubavna priča. La Madre Muerta takođe biva i film ambijenta,
vizuelno upečatljiv, za razliku od mnogih tipično verbalnih španskih filmova, ovde je podosta toga prećutno, suptilno, u pokretima i pogledima junaka, uživancija. Sa druge strane, rekoh već, film je na izvesni način, poput svoje katatonične junakinje, oduzet od realnosti, deluje bajkovito, često nerealno, mislim da neće biti blizak baš svakome, no meni je, eto, itekako prijao.
|
|
![]() |
|
Vladika
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
>> Virus Guru << Pridružen: 25.Veljaca/Feb.2005 Lokacija: UZICE/SRBIJA Status: Offline Points: 1944 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 20.Lipanj/Jun.2022 u 21:20 |
|
Gledao, te 1993 i ostavio na mene izuzetno snazan utisak. Scena kada otima devojku, pokusava da uspostavi kontakt sa njom je apsolutno fenomenalna!
|
|
|
Vladika
|
|
![]() |
|
aleksayu
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 10.Lipanj/Jun.2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Points: 1849 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.Prosinac/Dec.2023 u 17:47 |
|
Hvala na prikazu ovog filma. Ovo cu obavezno pogledati.
|
|
![]() |
|
aleksandar-kojic
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Pridružen: 05.Kolovoz/Aug.2012 Lokacija: Gradiška Status: Offline Points: 186 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.Prosinac/Dec.2023 u 19:20 |
|
Uuuu,baš filmčina!
|
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.Prosinac/Dec.2023 u 19:36 |
|
I ja se slazem, dobar je film.
|
|
![]() |
|
aleksayu
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 10.Lipanj/Jun.2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Points: 1849 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.Prosinac/Dec.2023 u 19:46 |
|
Alex, sto me spijuniras
![]() |
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.Prosinac/Dec.2023 u 19:53 |
|
Mora malo, upectljiv je film kao i prethodni Alas de mariposa (1991) koji mi je isto dobar, onaj na putu koji je sledio date zaboravio sam o cemu se radi .
Ažurirao AlexDeLarge - 15.Prosinac/Dec.2023 u 19:59 |
|
![]() |
|
aleksayu
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.Prosinac/Dec.2023 u 20:29 |
|
Skoro mi je direktor arhiva Kinoteke sa kojim saradjujem trazio Alas de mariposa u dobroj rezoluciji za nekog engleza kolegu.
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |