Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na filmove
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975)

Salò o le 120 giornate di Sodoma

Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Godina:

1975

Žanr:

drama, ratni

Trajanje:

116 min

Režija:

Pier Paolo Pasolini

Scenarij:

Pier Paolo Pasolini
, Pupi Avati
, Sergio Citti
, Marquis de Sade

Glavne uloge:

Paolo Bonacelli
  >  The Duke
Lamberto Book
  >  Lamberto Gobbi - Male Victim
Caterina Boratto
  >  Signora Castelli
Giorgio Cataldi
  >  The Bishop
Umberto Chessari
  >  Male Victim
Claudio Cicchetti
  >  Male Victim
Elsa De Giorgi
  >  Signora Maggi
Sergio Fascetti
  >  Male Victim
Franco Merli
  >  Male Victim
Bruno Musso
  >  Carlo Porro - Male Victim
Antonio Orlando
  >  Tonino - Male Victim
Umberto Paolo Quintavalle
  >  The Magistrate (as Umberto P. Quintavalle)
Sonia Saviange
  >  The Pianist
Hélène Surgère
  >  Signora Vaccari (as Helene Surgere)
Aldo Valletti
  >  The President

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
AlexDeLarge View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975)
    Objavljeno: 19.Sijecanj/Jan.2022 u 21:09
Nije za svakoga,brutalan je, citao sam knjigu, Ali preporuka.
Na vrh
puppet_master View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Sijecanj/Jan.2022 u 21:21
Gle, prvi post je tek Alexov, nije li mita svojevremeno imao sjajan post glede ovog filma...jesam li baš toliko poblesavio Disapprove

Našao, ipak je bio po sredi dokumentarac o Pazoliniju, uz priču o Salo...nisam (toliko) pobenavio ipak Approve

Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Sijecanj/Jan.2022 u 22:04
Ajmo ovako.
Kad vam dođe netko i kaže da ne gleda više filmove jer je sve već vidio i svi su kopije kopija, gurnite mu ovaj.
Ne samo ovaj, ali eto, za početak.

Naravno da sadržaj filma analizirati neću, ovaj film je najbolje gledati kad se o njemu ništa ne zna.
Međutim dojma sam da je Pasolini ne samo s ovim filmom htio reći mejnstrimu, jer je mejnstrim i tada postojao, pa dosta je više bilo jednoteistih stvari, da ne kažem sranja.
Pa je prodrmao filmsku kolotečinu, ali ne blago nego najžešće što je mogao.

Na žalost, nakon njega, šamaranje što pratilaca mejnstrima što filmskih studija koji pare daju samo mejnstrim sigurušama, postalo je prava rijetkost.
Srećom postoji nekoliko japanskih (bolesnih?) autora i onaj grk Lanthimos.

Ne mora vam se sviđati, zapravo ideja i jest da vaš komentar na kraju neće biti "meni se baš sviđa film".

U ovom slučaju preporuka je jesti prije filma. Nikako za vrijeme filma. A nakon filma, ako niste jeli prije, ostat ćete gladni.
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Sijecanj/Jan.2022 u 12:31
Originalno postovano od strane puppet_master puppet_master piše:

Gle, prvi post je tek Alexov, nije li mita svojevremeno imao sjajan post glede ovog filma...jesam li baš toliko poblesavio Disapprove

Našao, ipak je bio po sredi dokumentarac o Pazoliniju, uz priču o Salo...nisam (toliko) pobenavio ipak Approve

Naravno da ce kroz dijalog sa rediteljem da se sazna vise o istom, a Pasolini je bio svestran pa moze da se puno prica o njemu, a cak mu je prvi roman   kako su naveli zbog vulgarnosti dosao do suda. A posle  zavrsetka datog filma,tj. pre premijere je ubijen i jos prica za gazenje kolima . Da li zbog privatnog zivota ( vezano za seksualnost) a pre zbog politickih stavova.

A film je adaptacija tj. prilagodjena je, knjge koju je Donatien Alphonse Francois tj.  Marquis de Sade kako je izjavio napisao za kratko vreme dok je bio u zatvoru ( a bio je dugo tokom zivota), a i zivot mu je bio skandalozan, a poznat sto je kroz dela provukao pervezne seksualne fantazije, sadizam, blasfemiju  itd...

Ažurirao AlexDeLarge - 20.Sijecanj/Jan.2022 u 13:29
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Sijecanj/Jan.2022 u 12:37
Originalno postovano od strane JoxerTM JoxerTM piše:

Kad vam dođe netko i kaže da ne gleda više filmove jer je sve već vidio i svi su kopije kopija, gurnite mu ovaj.
Ne samo ovaj, ali eto, za početak.

Naravno da sadržaj filma analizirati neću, ovaj film je najbolje gledati kad se o njemu ništa ne zna.

.

Slazem se, u nekom prethodnom post-u sam rekao da ne treba komentarisati film ili citati komentare, iako je forum vec jednostavno pogledati. Ja sam ipak citao knjigu pre filma, tako da sam znao sta me ocekuje, dok kod knjige nisam.
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Sijecanj/Jan.2022 u 19:15
I ja se slažem, osim sa onim oko nekakvog šamaranja ljudi koji prate i vole mainstream, to mi nema ama baš ikakvog smisla. Nevezano tek za Pazolinija, mada i oko njega, ta jedno je kritika potrošačkog društva ili što reče Joxer, prodrmavanje filmske kolotečine...no kakvi sada šamari, koliko god figurativni, pratilaca mainstreama. Užas. Dead

Svi ljudi do kojih mi je ikada bilo stalo, kao i ovog trenutka uostalom, su pratili i voleli (i) to nešto što bi nazivali mainstreamom. Moja majka je volela filmove Hari Belafontea (htela je da se uda za njega kada poraste LOL) i Alen Delona, dok je tetka, žena koja me je odgajila tj, volela Lethal Weapon filmove, Bogarta, Dustin Hoffmana, Paćina i masu onih klasičnih američkih westerna, matori je voleo McQueena, Venturu, Bud Spencera LOL, moja devojka voli npr Bohemian Rhapsody, moji drugari Matrix (i filmove sa ajkulama LOL) and so on... Pa šta su oni dužni nečijeg tobože šamaranja, moraju li svi kopati za kakvom uzvišenom umetnošću šatro, nije li film ujedno i zabava, eskapizam, užitak upravo i u onim jednostavnim pričama, ljudskim, neka i x puta viđenim. Svašta. 

Opet, jedno je dizati glas protiv serviranog đubreta, konzumerizma, urlanje o individualizmu, težnja ka originalnosti i štagod već a nešto pedeseto kakav mesija trip o spasavanju (jel dobro, Ljubo? nema "š" LOL) tobože davljenika u mainstreamu. Ne verujem da je to bio Pazolinijev cilj. Italijanskom filmu već posle rata, onog, svetskog, drugog, nije bilo potrebno filmsko buđenje, koliko god originalna i specifična bila figura Pazolinija u toj kinematografiji, ako ih je neko imao mnogo, to su bili oni, ljubi ih majka. Istina, nekada. Pa svako valjda dodaje onaj deo sebe koji misli da fali kojem god toku, nije to nužno pljuvanje (buđenje, šamaranje) po ovim ili onim gledateljima. 

Mainstreamu fali koješta, danas pogotovo (po meni), no vala ima i biće sjajnih filmova upravo u mainstreamu. Mada i to etiketiranje :kolutaočima: 

Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Sijecanj/Jan.2022 u 20:27
Bez šamaranja publike nema društvu naprijed - znali su to još i stari Grci. Tongue
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Sijecanj/Jan.2022 u 20:32
To nema smisla ikakvog LOL 
Izazivati, jok šamarati.

Uostalom, ne blesavi se, ti prvi odgledaš npr Nobody, Mortal Kombat, novi Marvel, blablabla, ne može glavniji tok, pa šta, svuda ima zabave, svašta može zaintrigirati, nema te šta ko šamarati zbog toga.
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Sijecanj/Jan.2022 u 21:50
Valjda je jasno da se ne radi o semantici. Nema tu šta protiv (publike), već za (novu priču, stil, staru priču-novi način, nove nijanse, šta god). Publika će sama reagovati ili ne. Izazivanje je ok, mada mislim da je pre do inercije. 
Ako je do društva tj, društvo ionako ide uvek napred, čak i onda kada ide nazad LOL. Neće publiku izmeniti npr Pazolini, taj ili neki novi. Pre će se interesovanje promeniti posle eto par decenija vladavine npr Disney studija (u svim svojim oblicima). Po inerciji. Zasićenju. I oni koji su skakali momentalno na sve to, izgubiće interes, zbog svog tog nezasitog bombardovanja po kalupu. Dovoljan je sam Disney, to je šamaranje (izazivanje, buđenje uspavljivanjem LOL), publika će potom, verujem, sama pogledati na neku drugu stranu. Ima ih mnogo zapravo. Publika je stvorila novi talas, ne npr Godar, publika je, neka i zbog studijske mašinerija koja izumire, stvorila Novi Holivud, ne Peter Fonda niti Dennis Hopper, publika je otkrila Sundance tj novi nezavisni film, ne Sodeberg, Linklater ili Tarantino. Itd. Svaka njima svima čast, hvala im što postoje (ili što su postojali), no zbilja verujem da nije do njihovog buđenja-šamaranja-izazivanja publike. Oni, ili i bolje, neki novi, neka rade svoj posao na svoj način, bez starog kalupa, publika će ih naći. Uz malo sreće LOL Možda i grešim, svet je maglovit sa mojeg drveta. LOL
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Sijecanj/Jan.2022 u 22:09
Originalno postovano od strane puppet_master puppet_master piše:

Uostalom, ne blesavi se, ti prvi odgledaš npr Nobody, Mortal Kombat, novi Marvel, blablabla, ne može glavniji tok, pa šta, svuda ima zabave, svašta može zaintrigirati, nema te šta ko šamarati zbog toga.
Da, ali ja se ne držim samo toga i ne odmahujem rukom na apsolutno sve što nije u trendu. Wink
Znaš ti jako dobro kakvih ljudi ima, Eternalse će pogledati kakvi god da jesu jer je to sad u điru, ali na Minnal Murali nećeš ih ni metlom natjerati.
Dobro, nisu ti Eternalsi toliko ni loši kakav obično mejnstrim zna biti.
I uostalom, ko kaže da moram slušati klasiku ili metal po cijeli dan, nekad mi baš odgovara ono elektronsko beskonačno ponavljajuće lupanje mudima po samaru. LOL

Ne treba šamarati tebe koji si trenutno opsjednut određenim autorom iz HK-a, nego one koji mu nisu ni dali šansu jer jebga večeras se gleda najdosadniji diznijev crtani film Frozen 2. Ouch
Samo probaj zamisliti da u kinu gledateljima koji su došli gledati taj bezvezni Frozen, neko greškom pusti Salo. Nije li to (nenamjerni) šamar?
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Sijecanj/Jan.2022 u 22:26
Njega (Johnnie To-a) sam voleo još pre 20ak godina, posle Ringo Lam-a, tj kada je Lam otišao u Hollywood a ja odgledao odavno Woo-a LOL nisam mogao da izbegnem Johnnie To-a.  Sada sam tek podelio svoju radost sa forumom, pisah to sve odavno. Pozajmih ovih dana par komada koje sam propustio, no komplikovano je kod mene sve. Uz malo tih još nepogledanih To-a, želim da overim u cugu i par neoverenih filmova sa Takeshi Kaneshirom..ali jbg neću da me devojka ostavi a ni da dobijem otkaz (dobro de, ne bi mi teško pao ni kakav novi posao), tj ne mogu nikako da izbalansiram i To-Kaneshiro bindžovanje i posao i ljubav i vražiji forum, neko (well, koliko sam organizovan,svi verovatno LOL) mora i da ispašta. 

Gledaću te Eternalse i ja, mada moram prvo i onog Feng Shui-ja Approve, tj Chen Zhen-a, u stvari Shang Chi-a, fu.ck, neću se hleba najesti kao ambasador u Kini...

Ažurirao puppet_master - 20.Sijecanj/Jan.2022 u 22:36
Na vrh
Gewehr98 View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Gewehr98 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Sijecanj/Jan.2022 u 00:12
Ovo se gleda, al' kad se budu, da prostite, skupila muda.
Dok se odgleda Come and See, pa Painted Bird, pa polako.
Ne verujem da je film bespotrebna skupina nasilja, seksa, al' treba imati želudac spreman.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.