| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Roma (2018) |
Odgovori
|
Stranica 12> |
| Korisnik | |
vito-belucci
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: Roma (2018)Objavljeno: 10.Prosinac/Dec.2018 u 19:55 |
|
Dobar.
|
|
![]() |
|
titlovi.com
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Approval team
Pridružen: 27.Studeni/Nov.2009 Lokacija: internet Status: Offline Points: 239 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Prosinac/Dec.2018 u 21:32 |
|
Prijevod je najavio jovandekab ⚡
|
|
![]() |
|
2b0rn0t0b
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 26.Listopad/Oct.2017 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 293 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Prosinac/Dec.2018 u 09:13 |
|
Pohvala prevodiocu!
|
|
|
http://ethio-pain-music.blogspot.rs/
|
|
![]() |
|
2b0rn0t0b
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 26.Listopad/Oct.2017 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 293 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Prosinac/Dec.2018 u 14:34 |
|
IZVANREDAN FILM, usuđujem se reći - REMEK DELO! Posle nestrpljivog iščekivanja nekih ovogodišnjih filmova, a zatim razočaranja istim, konačno jedno pravo oduševljenje! Alfonso kao da ne zna da napravi osrednji,a kamoli loš film. Ovo je, bez sumnje, apsolutno i nedvosmisleno film godine! Jedan od onih filmova koji se ne zaboravljaju, Jedan od onih u kojima život pobeđuje a umetnost nadahnjuje i leči. Od naizgled male životne priče o jednoj kućnoj pomoćnici i porodici u kojoj radi, Cuaron gradi čitav univerzum univerzalnih poruka i ljudskih sudbina. Od duge početne scene pranja psećih govana, pa do završne, kada se naša junakinja simbolički uzdiže u nebo, film je besprekorna lirska freska (malo deluje protivurečno, ali nije). Topao i surov u isto vreme, ovaj film je, vreme će pokazati, jedan od retkih ugaonih kamenova i trenutaka kada kinematografija neštedimice nagrađuje svoje gledaoce. Preporuka svima - pogledajte film otvorenog uma i srca i prepustite se hipnotičkim slikama i temi. |
|
|
|
|
![]() |
|
alterego
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Prosinac/Dec.2018 u 17:31 |
|
vrlo dobar film 7.5/10
|
|
![]() |
|
dzabaludin
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior translator
Opcije posta
Thanks(3)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 07.Sijecanj/Jan.2019 u 17:13 |
|
Film ide otprilike ovako: ništa, ništa, ništa, blic, ništa, blic, ništa, gdje ovo "ništa" traje otprilike po 30 min, a blic petinu od toga. Dakle, potrebno je preko sat i po dok se "nešto" smisleno počne događati. Onda opet sve to stane pa po starom, opet sve "ništa".
Sve te "suptilne poruke" koje nam se šalju kroz to "ništa", od uparkiravanja auta, preko čišćenja govana pa do familijarno-"robovlasničke" strukture učesnika su prikazane ne malo, nego malo-mnogo-turbo-mega-giga usporenim tempom. Cijelo vrijeme čekate da se nešto počne događati i čekate i čekate... nešto, bilo što, ali nakon određenog vremena shvatite da će film tako guslati do kraja. Onda mi bude žao prekinuti, jer sam već utrošio neko vrijeme pa ga nastavim "odrađivati" (umjesto uživati) do kraja. Od starta me (kroz cijeli film) nervira "camera pan", gdje 5 minuta prati sluškinju kako se pentra stepeništem. Volim crno-bijelu tehnologiju, ali ovdje mi se ne sviđa, ne znam zašto, neki kontrasti ili osvjetljenje je takvo da često ne prepoznajem likove. Možda je to i do širokokutnog objektiva? Volim ne-američke ne-blokbastere. Volim španske redatelje. Volim neke Alfonsove filmove, ali ovaj NE! Pošto vidim da ga svi mnogo hvale, a posebno kritika, ipak postoji nešto u čemu se svi slažemo: neće se producenti "leba najesti" od prikazivanja ovog filma po kinima, ako uopće bude i prikazivan u njima. U svemu ostalom se NE SLAŽEMO, ali "ti (vi) i ja, dva smo sveta različita..." Naravno, sve je ovo isključivo moje laičko mišljenje nepotkrijepljeno nikakvim filmsko-umjetničkim teorijama (za što nisam obrazovan), već lično-osobno-personalnim ugođajem nakon gledanja ovog ne-remek djela. |
|
![]() |
|
2b0rn0t0b
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Sijecanj/Jan.2019 u 14:52 |
|
Apsolutno se ne mogu složiti ni sa jednim retkom koji je napisao dzabaludin. Uvek kada pišem na ovom forumu razmišljam i o ljudima koji film nisu pogledali, ali su došli da pročitaju nešto o njemu što bi ih ili motivisalo da ga vide ili im makar dalo neke osnovne podatke o filmu. E, zato je ovo upućeno baš takvima, koji tek žele da ga pogledaju. Ja im odavde dovikujem : ne slušajte dzabaludina, to što piše nije tačno! ![]() Jasno mi je i da je dzabaludin svoj prikaz napisao malo slobodnije, uz malo hiperbolisanja, i da napisano predstavlja samo njegov utisak ili viđenje filma, a ne neku objektivnu kritiku filmskog kritičara. Čovek se pošteno ogradio u poslednjem pasusu, svaka čast. (BTW, trudim se da ne polemišem sa osobama, već njihovim idejama). U tom smislu, ovo što pišem nije lično upućeno njemu i nije kritika, već pokušaj polemike. Ni sam nisam filmski kritičar (ne objavljujem filmske kritike, osim na svom FB profilu; ne živim od pisanja ili rada na filmu, etc) ali imam, ili barem mislim da imam, onaj neophodni "filmski nerv", i onu toliko potrebnu otvorenost prema umetničkom delu koja me neće zarobiti u kavez ličnog očekivanja, ili ličnih dopadanja/nedopadanja prema žanru, režiseru, glumcu ili bilo čemu .. Roma uopšte nije film lak za gledanje. Ali Roma je fantastičan, dubok i emotivan film. Ko ne voli sporije filmove bez puno radnje,neka ga, možda, zaobiđe. Napisao sam gore par redaka o njemu i stao. To ni izbliza nije sve ono što bih o ovom filmu imao da kažem, ali me je strah da o njemu pišem jer ne znam koliko mogu da ga približim, ajmo reći, prosečnom gledaocu. Roma je film satkan od paučine. Nežan je, suptilan, sav u prelivima i naznakama, atmosferičan, auditivan, koliko i vizuelan, film koji vam dopušta kontempliranje dok ga gledate. Dakle, jedan veoma složeno struktuiran film, sa motivima koji se ponavljaju kao refren (avion, npr), film izvanrednog portretisanja jednog vremena, ali i ljudi. (Trudim se da ovo sve pišem bez spojlera, jer ne želim da novom gledaocu pokvarim ugođaj otkrivanja i na kraju krajeva, onu neverovatni katarzičnu energiju kojom se završava.) Roma je nežan, ali istovremeno i brutalno oštar, bolan film. Novi gledaoče, ne trči za radnjom ovog filma, ona nije ono najbitnije u njemu, te radnje nema previše, već posmatraj slike, upijaja zvukove, atmosferu, muziku ...i obrati pažnju na te male, obične ljude. Cuaron će te sve negde do polovine filma majstorski "lagati" i navoditi da pomisliš kako su ta majka i deca glavni junaci filma, ali nisu. Glavni junak ovog FENOMENALNOG, ANTOLOGIJSKOG FILMA, FILMA KOJI OSTAJE ZA SVA VREMENA, FILMA KOJI MOŽE PROMENITI I SAMIM ČINOM GLEDANJA VEĆ MENJA TVOJ ŽIVOT i TVOJ POGLED NA ONO ŠTO ŽIVOT JESTE je jedna mala, uboga sluškinja. (Nisu ni ostali likovi nebitni, paralalizam sluškinje sa porodicom je ogromna, jer i ona i porodica, simbolički prolaze kroz slično iskustvo i na kraju "pobeđuju") Roma je film u kojem život pobeđuje sve nedaće i probleme, film u kojem trijumfuje dobrota i plemenitost, film koji je zapravo jedno snažno spiritualno iskustvo. Da, baš tako, ja sam ga doživeo ne samo očima, ili ušima, već celokupnim bićem i pogotovo dušom. Roma je film koji se ne obraća vašem intelektu, koji ne testira vaša znanja, veštine, obrazovanja, Roma je film koji se obraća vašoj duši i onom najplemenitijem u vama. Pogledajte film, nemojte ga propustiti! (Prećutao sam mnoge stvari koje htedoh reći, da vam ne otkrivam previše)
Ažurirao 2b0rn0t0b - 25.Sijecanj/Jan.2019 u 14:58 |
|
|
|
|
![]() |
|
Danilo-Naissus
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior moderator
Mολών Λαβέ Pridružen: 04.Sijecanj/Jan.2015 Lokacija: Niš, Srbija Status: Offline Points: 23761 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Sijecanj/Jan.2019 u 01:40 |
|
Od filma koji ima 10 nominacija za Oskara, plus dolazi iz Meksika sam očekivao 10 puta bolji i kvalitetniji film.
Možda je ovo film samo za ljubitelje Alfonsa Kuarona, svi "kritičari" hvale ovaj art film, dramsku hroniku, "jedan od najboljih ako ne i najbolji film" 2018.,... Svi hvale Alfonsa pa bih bio zahvalan da čujem zašto ga toliko hvale. Gravity (2013) me nije impresionirao. "Roma je jedna duboko intimna posveta prepuna snažnih emocija i istinske, prirodne ljepote koja oduševlja kako svojom samotazajnom skromnošću, tako i svojom neobičnom, a opet grandioznom ljepotom." Iskreno, scena, kostimi, ambijent, muzika... slažem se da je vrhunski odrađeno ali film nije samo lepa slika ili lep pejzaž ili nostalgičan osvrt na prošlost, na 70', četvrt Romu (i političko, ekonomsko, finansijsko stanje toga vremena o kome malo ili nimalo znamo). Vidim samo da su cene u dolarima, vidim služavku koja radi sizifovski posao čišćenja psećeg izmeta (alo, ženo, veži tog kera jednom i nauči kako se čisti. Inače to kenja kao tele a ne kao ker ili se ne ćisti 7 dana...), vidim morbidne preparirane glave kućnih pasa na zidu iznad kreveta,... vidim jednu pravolinijsku, ravnu, svakodnevnu, uobičajnu životnu dramu uz niz sporednih dramica... vidim sporadično nerealne scene... Nema neke radnje, nema emocija, nema katarze, nema pouke,... film se može prepričati u dve rečenice... umesto da se gleda više od 2 sata. "Emotivna snaga i uverljivost"... na to nisam naišao. Nisam upućen trenutno koji su sve nominovani "strani filmovi" tako da ne mogu komentarisati da li je ovo najbolji strani film. Originalan scenario? Pa moglo je ovo da se napiše bilo gde pa i kod nas, "Varljivo leto jedne služavke 1968" npr sa svim elementima. Oskar za scenario sigurno ne, Oskar za fotografiju - 100%. Naravno, nekome će se a nekome neće svideti ovaj film, ali generalno ne očekujte previše od Rome. * ps.inače, pomislio sam da muž ide na "službeni put" kad ono međutim, običan muž preletač, otac četvoro deteta, kapacitet, muž za primer... Žena sa ovih prostora ga ne bi grlila u suzama već bi mu se na#ebala nane. I neke scene su čini mi se manje-više "romansirane" i idealizovane. Ili možda ipak ima ovakvih poslodavaca, tolerantnih, humanih. ** i ona scena u bioskopu Kleo i Fermin je predvidljiva, a njoj treba overen pečat i potpis da ukapira neke stvari. IMDB: 8,0 (na 57 hiljda glasova). Lična: 4,0 Last p.s. Dobiće Roma garant neki Oskar kao kompenzaciju za "Berlinski zid 2" koji se godinama lagano gradi između najdemo(n)ktatskije Imperije na Svetu i "ocrnjenog u Holivudu" Meksika. Gringosi versus Desperadosi. U onom Ferminovom i Ramonovom Selu bez vodovoda samo fale skupljači perja i jata gusaka po onom blatnjavom seoskom trgu.. |
|
![]() |
|
Bulvay
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Banned user
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Sijecanj/Jan.2019 u 13:54 |
|
Џабалудин је 100% у праву. Слажем се са њим до у слово. Једино што бих додао је питање: зашто се побогу овај филм зове Рома? |
|
![]() |
|
Hogar Strašni
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
Sujo Veličanstveni Pridružen: 21.Sijecanj/Jan.2013 Lokacija: Ekonomski Tigar Status: Offline Points: 57022 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Sijecanj/Jan.2019 u 14:51 |
|
Pa, valjda zato što je radnja smeštena u deo Meksiko Sitija koji se zove Roma.
|
|
|
As you journey through life take a minute every now and then to give a thought for the other fellow. He could be plotting something.
|
|
![]() |
|
Bulvay
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Banned user
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Sijecanj/Jan.2019 u 18:16 |
|
Хогаре, јеси ли то закључио из филма (пошто ја очигледно нисам) или ти је одраније познат тај податак? Ažurirao Bulvay - 26.Sijecanj/Jan.2019 u 22:39 |
|
![]() |
|
Hogar Strašni
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
Sujo Veličanstveni Pridružen: 21.Sijecanj/Jan.2013 Lokacija: Ekonomski Tigar Status: Offline Points: 57022 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Sijecanj/Jan.2019 u 18:34 |
|
Nisam još pogledao film, tako da ne znam da li je jasno iz radnje odakle naziv filma. Znam iz članaka u novinama i na internetu da je radnja smeštena u deo grada koji se zove Colonia Roma, ili skraćeno Roma. Ako sam dobro razumeo, Kuaron je odrastao u tom kraju.
Ažurirao Hogar Strašni - 26.Sijecanj/Jan.2019 u 18:50 |
|
|
As you journey through life take a minute every now and then to give a thought for the other fellow. He could be plotting something.
|
|
![]() |
|
Danilo-Naissus
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior moderator
Mολών Λαβέ Pridružen: 04.Sijecanj/Jan.2015 Lokacija: Niš, Srbija Status: Offline Points: 23761 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Sijecanj/Jan.2019 u 20:31 |
|
Plus što Roma zvuči staro, antički, svetski brend... Odličan i suvišan detalj koji privlači pažnju.
Kad sam video one Indijance znao sam da nema veze sa Italijom. Mogli su da ga nazovu i San Angel, Santa Fe, Kojoakan, Tlalpan ili Sočimilko ali ne bi bilo tako zvučno, lako prepoznatljivo i lako za pamćenje. Inače, moj lični stav se odnosi isključivo na film a ne na publiku kojoj se sviđa ili ne sviđa ovaj film. Respekt za svakog gledaoca, a možemo i ne moramo da imamo isti stav o ovom filmu. Ps.bio sam malo prestrog. Lična ocena: 5,0. Može da se pogleda a i ne mora. ![]() ![]() Ps.Roma je danas najelitniji deo Meksiko sitija, u samom centralnom jezgru grada. Pun i pravi naziv je "Roma Norte". Više u linku ispod. https://www.theworldorbust.com/best-neighborhood-in-mexico-city-roma-norte/ Ažurirao Danilo-Naissus - 26.Sijecanj/Jan.2019 u 20:40 |
|
![]() |
|
Hogar Strašni
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Sijecanj/Jan.2019 u 21:08 |
|
Zapravo, pun naziv je Colonia Roma, a Roma Norte je deo Rome. Kuća Kuaronove porodice je bila prekoputa kuće u kojoj je sniman film.
|
|
|
|
|
![]() |
|
Goran87BG
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Pridružen: 16.Rujan/Sep.2015 Lokacija: Beograd Status: Offline Points: 577 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 30.Sijecanj/Jan.2019 u 22:13 |
|
Ovde oskara zasluzuje samo onaj ko uspe da ga odgleda do kraja...
![]() |
|
![]() |
|
DanteHellbender
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.Veljaca/Feb.2019 u 22:14 |
|
Banalno, pretenciozno, high art concept b price spanske sapunice.
|
|
![]() |
|
beogradski
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 03.Prosinac/Dec.2011 Lokacija: Beograd Status: Offline Points: 172 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.Veljaca/Feb.2019 u 19:08 |
|
Ne bih da dajem komentar za film koji nisam gledao a iskreno niti planiram, ali nagrada Oskar kao nagrada mi je nesto precenjeno. Recimo kao i film Roma, koji trenutno skidam, ali ne za sebe i The Eife sam bio skinuo ali nisam ga hteo gledati. A pritom mi je na neki nacin ''glumatanje'' crno-beli film ali neki ce reci, ili u ovom slucaju napisati, to je ''art''-umetnost. Ali lepo je Robert Redford pomogao nama koji volimo independent tj. nezavisne filmove. A bas sto se tice tih ''poznatih'' filmova, poznajem osobu koja gleda samo upravo to sto je poznato i aktuelno. I sad npr. takva osoba odgleda 6-8 filmova, nebitno mesecno-godisnje i ako je to bas npr. Roma, ta osoba je kao veci fan filma od nekog ko odgleda i preko 365 filmova godisnje? Ali mi koji necemo gledati ovaj film ili neko kome se nije dopao ovaj film, neko ce reci da ne kapiramo umetnost i sl. A zapravo je to jedno veliko filozofiranje.
|
|
![]() |
|
Vilin
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 24.Studeni/Nov.2017 Lokacija: Srbija, Niš Status: Offline Points: 1084 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Veljaca/Feb.2019 u 09:21 |
|
Dobar je film, nije da nije. Samo mi je nekako isuviše trendovski, odnosno, isuviše se uklapa su trend koji u kinematografiji vlada veće neko vreme, a to je da se filmom prikazuju svakodnevne životne priče "običnih" ljudi. Ovaj prikaz života jedne porodice u Meksiku, sedamdesetih godina dvadesetog veka je upravo to - južnoamerički kliše porodice u kojoj bogati beli intelektualci imaju sluge neobrazovane starosedeoce, koji žive svoj "običan" život i trpeljivo prihvataju sve nedaće koje ih snalaze, dok bele gazde histerično reaguju na mnogo manje bolne događaje. Dobro je ispričana priča i izaziva emocije, ali je bleda senka donekle slične radnje fantastičnog brazilskog filma "Durga majka" odnosno "Que Horas Ela Volta?".
|
|
![]() |
|
dzabaludin
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Veljaca/Feb.2019 u 15:25 |
|
E volim više nego pare koje sam zaradio na kladari što ovo larpurlartističko njesra nije dobilo Oskara, nego, kako sam i predvidio (ali ne zbog kvalitete filma, nego zbog ispravne pretpostavke o mentalitu glasača) Green Book. Razmislit ću o promjeni nick-a u Nostradamus :)
|
|
![]() |
|
2b0rn0t0b
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Veljaca/Feb.2019 u 16:07 |
|
@ dzabaludin : Šta kaže nepristrasna analiza broja i kategorija dobijenih Oskara za Green book i Romu : (prema onome što je objavljeno na ovom sajtu) Najbolji film: Green Book Najbolji scenario: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly (Green Book) Najbolji glumac u sporednoj ulozi: Mahershala Ali (Green Book) UKUPNO 3 Najbolji film van engleskog govornog područja: Roma Najbolji reditelj: Alfonso Cuarón, (Roma) Najbolja fotografija: Alfonso Cuarón, (Roma) Najbolji kostim: Ruth E. Carter, (Roma) Najbolja muzika: Ludwig Göransson, (Roma) UKUPNO 5 Prve dve kategorije navedene u spisku su kompatibilne, recimo da se potiru. Opet ostaje Roma sa više Oskara (za koje mi, inače, puca prsluk, ali hajde da se na njih referiramo.) Uz to, ko ono beše dobio Zlatnu palmu u Kanu ? ![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
Stranica 12> |
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |