Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Inception (2010)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Inception (2010)

Inception

Inception (2010)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Početak

Godina:

2010

Žanr:

akcija, znanstvena fantastika, triler, avantura

Trajanje:

148 min

Režija:

Christopher Nolan

Scenarij:

Christopher Nolan

Glavne uloge:

Leonardo DiCaprio
  >  Cobb
Tom Berenger
  >  Browning
Michael Caine
  >  Miles
Pete Postlethwaite
  >  Maurice Fischer
Lukas Haas
  >  Nash
Marion Cotillard
  >  Mal
Joseph Gordon-Levitt
  >  Arthur
Tom Hardy
  >  Eames
Cillian Murphy
  >  Robert Fischer
Elliot Page
  >  Ariadne
Ken Watanabe
  >  Saito
Dileep Rao
  >  Yusuf
Tai-Li Lee
  >  Tadashi
Claire Geare
  >  Phillipa (3 years)
Magnus Nolan
  >  James (20 months)

Odgovori Odgovori Stranica  <1 567
Korisnik
Poruka
yolix83 View Drop Down
Translator
Translator

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj yolix83 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Studeni/Nov.2010 u 13:18
Sad sam malo čitao šta ste pisali ovdje i vi mene ZBUNJIVATE. U vezi tog totema... svaki pojedinac mora jedino on znati istinski osjećaj totema u svojoj ruci, njegovu težinu, i ne smije drugima ga davati tako da ga drugi ne bi mogli u snu rekreirati. Znači taj feel u ruci je jedino relevantan a to okretanje tog vrtuljka ostali mogu rekreirati jer ga vide. Logično je da ako se vrti beskonačno da je onda san, ali ako padne nije dokaz ničega. Ne znam zašto onda pričate da ako je u finalnoj sceni pao vrtuljak da je onda zapravo stvarnost?

A ja koliko sam skontao on je taj vrtuljak preuzeo od Mal u limbu što će reći da on ne zna kakav je taj vrtuljak u stvarnosti, tako da ispada da je taj totem nepouzdan. To možda implicira da ni Leo više ne zna šta je stvarnost, a onaj vrtuljak se vrti pa malo se zadrma pa nastavi da vrti, čisto onako da nam pokaže da ni mi kao ni Leo ne možemo znati.

Na vrh
ghostwheel View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ghostwheel Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Studeni/Nov.2010 u 15:50
...evo mog nekontrolisanog bulažnjenja o filmu. Možda nije razumno i jasno, ali je zato obimno. I možda ima po koji spojler.

Inception sam pogledao još letos u bioskopu, ali sam sa konačnim komentarom sačekao dok se pojavio na videu, jer mene veliko platno uvek opčini pa sam u stanju i najgorem smeću da progledam kroz prste.

Inception je najbolji Nolanov film još od Mementa. To ne mora ništa da znači jer Nolan nema naročito impresivan opus. Inception je upao da popuni rupu angažovanog “ozbiljnog” sf-a koji je falio ove sezone i ta ozbiljnost je i najveća vrlina i najveći problem filma. Nolanu je ta težnja da pravi filmove kao smrtno ozbiljna dela iako su sami materijali infantilni, postala deo stila, tj. Nolan se načinom izrade trudi da svojim filmovima pripiše svojstva koja oni nemaju, tako smo dobili The Dark Knight koji ispada “hilarious” baš zato što se previše trudi da bude “dark”. Slično je i sa Inception, priča koja se odvija u snovima i podsnovima, propuštena kroz Nolanov rukopis, je naizgled vrlo potentna u simboličnom ili alegorijskom tumačenju; istina je da u Inception nema ništa od toga.

U Inception ne ostaje nijedan intrigantan segment, u smislu da je sad mašti gledalaca prepušteno da sami protumače ono što nije direktno prikazano. Naprotiv, sve je sažvakano, servirano, spremno za konzumaciju. Ovde ne mislim na eventualne logičke nedoslednosti (kojih ima u svakom filmu) ili rupe u fabuli, niti bi sam Nolan želeo da mu se diskusija o filmu svede na to da li je Cobb sve sanjao. Da malo pojasnim. Nolan je pažnju na sebe skrenuo Mementom gde je pokazao da jedna naizgled klišeizirana priča korišćenjem fragmentarne strukture i obrnutog pripovedanja može da se izrodi u moćan triler. Ali svi njegovi potonji filmovi su izrazito pravolinijski, prosti za praćenje i eventualna odstupanja su samo digresije a ne deo pripovedačkog postupka. I onda naiđe Inception koji je dušu dao za poigravanje formom i učitavanje podteksta, a Nolan ga snimi tako linearno, tako “objašnjeno”, “nacrtano” da gledaocima ne preostaje nijedna (značenjska) dilema. Nekada su žanrovski filmovi prevashodno snimani kao zabava i nisu se previše upuštali u objašnjavanja već su tumačenja i učitavanja ostajala publici, prosto se nisu trudili da nešto kažu. A Inception (i uopšte novi talas sf-a) se iz petnih žila trudi da bude jako pametan, a to nije, i tu ta pretencioznost najviše smeta. Nije ovde stvar u tome što je film prazan, nego što se se prikazuje kao jako bistar. Spolja gladac, a iznutra jadac.

Ali kad se ta nametljivost ostavi po strani, Inception je više nego dobar film. Ima zaista zavodljivu ljušturu. Prvo, nije se upustio u trend prebacivanja u 3D gde bi se insistiralo na dubini kadrova, ili ne daj bože, naknadnom prebacivanju u 3D, što bi dovelo do poluproizvoda (Clash of The Titans) .

Dalje, Nolan je okupio izuzetnu ekipu, pre svih njegov stalni saradnik DP Wally Pfister, i autor muzike Hans Zimmer koji je možda dao i najefektniji skor u dosadašnjoj karijeri.

Možda se nekome ne sviđa DiCaprio ali on redovno snima sa najznačajnijim autorima, od Camerona do Scorcesea i Nolana, pa ako je njima dobar… Na kraju glumci samo glume u filmovima, neki drugi ljudi su tu bitniji.

Ali za mene su otkrovenje Tom Hardy i posebno Joseph Gordon-Levitt koji u pravom underplayu krade svaku scenu u kojoj se pojavi, ako neko ne zna kako da se sa što manje ekspresije, kreveljenja i balavljenja dočara lik nek pogleda ovog glumca.

Nolan dobro vodi film, kad jednom vožnja krene, film drži pažnju. Akcija se kreće od maestralne matriksolike scene u hotelu, potcrtane Zimmerovim “glasnim” skorom, do traljavo snimljenog okršaja na tvrđavi gde se vidi da Nolan nije izvorno akcioni reditelj tj. da se u eksterijerima ne snalazi baš najbolje; bolje da je angažovao nekog  second unit reditelja.

Eto, izložio sam što sam imao, uglavnom nepovezano, nejasno i maglovito, no uvek mogu da se ubijem i tako probudim iz ovog limba raspisanosti.

Na vrh
ghostwheel View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ghostwheel Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Studeni/Nov.2010 u 15:59
...još nešto sam zaboravio, možda to ne zna mnogo ljudi ali ova priča "među javom i međ' snom" nije baš toliko originalna, naime dosta podseća na Joseph Rubenov Dreamscape. To samo onako pominjem, nije mnogo ni važno, ionako su sve priče već ispričane...
Na vrh
Filaret View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Filaret Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Studeni/Nov.2010 u 03:02
   Uz svo poštovanje onima kojima se film dopao, moram da kažem da je ovo jedno od najlepše upakovanih propagandnih usađivanja koje sam u životu video. Za mene ništa više.

Ovde san nije nekontrolisano polje fantazmagorične iskrenosti nego suvo sredstvo kapitalističke rasprodaje sreće. One realne, naravno, jer snovi ovde služe samo za povratak u tu istu realnost, koje opet ima samo na filmu U tom smislu je di Kaprio (nekako neprirodno oglavatio) isto što i prosečni Amerikanac pred TV ekranom, a borba za život isto što i borba za daljinski upravljač. Sanjati ženu 100 puta goru od onakve kakva je i tako lečiti komplekse, to je uteha za infantilnu potrebu za uvek dovoljno koka-kole, sendviča i real-time-wired-wannabe ušuškanost u ono što je tako lako nazvati istinom, samo ako znaš da je negde loše kao u snu. Ta perverzna inverzija života u privilegovanu sigurnost pukog postojanja (inače najveća podvala Holivuda uopšte), u filmu je maskirana primitivnim svođenjem čovekove podsvesti na nekakve spratove i limbove. (sic!) Limb je rimokatoličko čistilište, ovde nekakav bonus, rezervna smrt, kao u video igri. Nekako podcenjen film Dreamcatcher (2003) Loresa Kesdena, koji mi je pao na pamet, je imao više obzira prema ljudskoj podsvesti nego ova haj-tek papazjanija.

Da ne ostane samo slikovnica, film nam podmeće ideju o dobrom sinu kapitalisti, od oca zlog kapitaliste, koji sve plačući jedva čeka da svet učini boljim.

Dok ga gledaju svetlucave oči naših anđela od junaka...

Mora da se Fric Lang sa Metropolisom prevrće u grobu ako može da vidi kako se Holivud od fabrike snova pretvara u NATO i MMF našminkanu pešadiju...

Lično filmu ne pridajem nikakvu važnost, ali zbog dobrog, pristojnog i pametnog sveta koji ga je ishvalio, svima preporučujem da ga pogledaju.

Ažurirao Filaret - 04.Studeni/Nov.2010 u 03:08
Na vrh
bojanadj View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bojanadj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Studeni/Nov.2010 u 07:58
Originalno postovano od strane yolix83 yolix83 piše:

A ja koliko sam skontao on je taj vrtuljak preuzeo od Mal u limbu

On je u limbu "zavrteo" čigru nije je uzeo...logikom stvari, uzeo je posle njene smrti da bude njegov totem

Originalno postovano od strane ghostwheel ghostwheel piše:

no uvek mogu da se ubijem i tako probudim iz ovog limba raspisanosti.

a šta da radimo mi što umiremo polako čitajući onoliki post LOLLOL gde se iz limba pada? LOL

Ostvrt na tvoj postLOL: volim što ništa ne znam o određenim režiserima, producentima, muzičarima... to neznanje me poštedi očekivanja ili skeptičnosti i omogući mi da film gledam "opušteno i otvorenog uma" i da ge ne gledam kroz prizmu prošlosti/sadašnjosti/budućnosti određenih tvoraca. Naravno, svakom je njegov pristup materiji najbolji i to ne sporim, samo konstatujem Wink (to mi ustvari često pada na pamet kad čitam šefove, bubbine, tvoje, bardemove... postove i pitam se da li se vama ikada neki film može dopasti, a da ne bude onog "ali"LOL)
Što se tiče 3D - iako nisam ljubitelj toga, ali moram reći, "vau, zamisli kako bi snovi izgledali u 3D projekciji"Smile

Originalno postovano od strane Filaret Filaret piše:

Da ne ostane samo slikovnica, film nam podmeće ideju o dobrom sinu kapitalisti, od oca zlog kapitaliste, koji sve plačući jedva čeka da svet učini boljim.

Dok ga gledaju svetlucave oči naših anđela od junaka...

LOL Vidiš ja sam to skroz drugačije "svarila". Gledajući tim očima "upakovanih propagandnih usađivanja"- oni idu na to da za jednog biznismena unište imperiju drugog - dakle ne da sinčić svet učini boljim mestom, već da omogući drugom biznismenu da izgradi svoju imperiju. Uz to, "kidnapuju čoveka" - jer ono uspavljivanje u prvoj klasi u kojoj su samo oni, je ipak neka vrsta kidnapovanja. Taj sam razlog za usađivanje ideje je potisnut akcijom u snu i našim pitanjima o njegovoj ženi i time šta se desilo. Čak i kad se film završi ne razmišljamo o tome zašto je sve to počelo Wink A meni je to na neki način vredno Clap Niko se uopšte ne pita o moralnosti i etici toga šta oni rade, jer smo obuzeti razmišljanjima o totemima, nivoima, limbovima, (ne)stvarnošću...

Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Na vrh
Filaret View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Filaret Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Studeni/Nov.2010 u 10:15

Veruj mi da sad ne bih umeo da prepričam film koji sam noćas gledao i da prebrojim nivoe i limbove LOL Od onog buđenja u vozu mi se učinilo da ću prateći narativni tok izgubiti oslonac i da od kuglice neću videti ni fliper ni onog ko prodaje žetone... Zato sam ga gledao kao "izvrnutu čarapu", više ga poredeći sa filmovima na koje me je podsetio nego što sam se trudio da varim tu furioznu igru dizajna i psihologije. 

E, onda ti ostane gorak ukus i utisak o filmu kao o nosaču aviona. Priznajem da u neku ruku nije fer ovako gledati filmove, ali eto...

Fliper mi je tiltovao, ali je Nebojša odlično titlovao LOL

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28.Studeni/Nov.2010 u 21:27
Ne sviđa mi se baš ta tematika snova, stvaranje virtuelnih svetova u tuđim snovima i ulazak i sna u san....
u nekim momentima više nisam ni znao u koliko su snova ušli..... malo je zbunjeno, tj. malo više. Kontam da sam sve konce
povatao. Mogao je da traje ipak ispod 120 minuta, a ne 150. Gluma je extra. Leo i ona mala su odigrali vrhunski.....
Muzika je perfektna. Nešto se ne sećam da sam skoro gledao filma, da je bio ovako muzički potkovan.Kako sam se
obradovao kad sam video sneg i svu tu prirodu pod beli pokrivačem....... Neprocenjivo...
I don't try to be someone I'm not - I've always followed my heart and trance has always been my main sound.

- Armin van Buuren

Na vrh
HeadBurn3r. View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj HeadBurn3r. Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.Prosinac/Dec.2010 u 13:41
Najbolji film koji sam odgledao ove godine. Istina, malo je umršen, ali baš mi se zbog toga i sviđa.
Nije tip filma "mozak na otavu" tako da sam siguran da ko god da je gledao film sa pažnjom svideo mu se.

10/10
Na vrh
darije View Drop Down
Administrator
Administrator
Infernal Affairs

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj darije Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Sijecanj/Jan.2011 u 00:46
Originalno postovano od strane cudak_31177 cudak_31177 piše:

film nije nimalo komplikovan ako se lepo isprati, a intelektualno je nadmoćniji od svih holivudskih sranja kojim nas bombarduju godinama unazad.

Pali su nam standardi i zaglupljeni smo Holivudskim ispiranjem mozga. Inače, po pričama koje sam čuo ja sam očekivao "mozgalicu" i koncentrisao se maksimalno, kad ono.. Pa Pulp Fiction mi je zamršeniji. LOL
Originalno postovano od strane outside outside piše:

Film je dobar, nije mi sad neko remek djelo, ali je ok...po mom mišljenju ocjena 9.1 i 3 mjesto na imdb je pretjerano...

Originalno postovano od strane bubba ho-tep bubba ho-tep piše:

Film je skroz predvidljiv i natrpan jeftinom akcijom koja ne služi ničemu, da ne govorim o manjku na idejno-razumskom planu...

Originalno postovano od strane bubba ho-tep bubba ho-tep piše:

Ma film nije uopće kompliciran, štoviše, pre jednostavan je, do te mjere da me razočarao. nakon 20 minuta gledanja sam pogodio kraj, s time da sam ga bolje u svojoj glavi zamislio. LOLOčekivao sam kao što sam već napisao neku jaču priču, a ne akciju koja pršti na sve strane bez ikakvog dubljeg smisla ili potrebe...

Originalno postovano od strane enad enad piše:

Dobar film,  ali brate mili pretjeraše ga sa tim razinam sna i limbovima. Mislio
sam na kraju da će se pojaviti i Robin Williams i početi vikati " A di je moja žena"?
Ali barem je malo efektniji od zadnjih par sranja sta sam gleda...

Mnogi se ne slažu ali je meni What Dreams May Come jedan od najboljih filmova ikad.

Za Inception od mene 8.
Na vrh
Salvador View Drop Down
Banned user
Banned user
Vlad Tepeš aka Vlad Nabijač

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Salvador Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Sijecanj/Jan.2011 u 01:00
Mnogi se ne slažu ali je meni What Dreams May Come jedan od najboljih filmova ikad.
Evo ja se slažem da je film predobar.Priča sadržajna,puna emocija a o vizualnom doživljajua da i ne govorim.Ma savršenstvo.
Na vrh
nebojsa66 View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Ludi Milojko

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj nebojsa66 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Sijecanj/Jan.2011 u 01:03
Originalno postovano od strane Salvador Salvador piše:

Originalno postovano od strane darije darije piše:

Evo ja se slažem da je film predobar.Priča sadržajna,puna emocija a o vizualnom doživljajua da i ne govorim.Ma savršenstvo.

Šlihtanje, ha? ulizica

LOLLOLLOL

Nisam lud, mater me testirala!
Na vrh
Salvador View Drop Down
Banned user
Banned user
Vlad Tepeš aka Vlad Nabijač

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Salvador Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Sijecanj/Jan.2011 u 01:06
poguzi
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Kolovoz/Aug.2021 u 01:00
Gledam ga jednom godišnje i nikad ne dosadi.
9/10.
Na vrh
Heryshaf View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Heryshaf Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Prosinac/Dec.2025 u 21:36
Ideja o snovima je genijalna, ali pola filma neke loše, besomučne akcije i jurnjave sankama po snegu je teška glupost. Ocenio bih film sa 5, samo zbog ideje i DiCapria, inače, po mom mišljenju, nije ni toliko zaslužio.
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Prosinac/Dec.2025 u 22:03
Originalno postovano od strane Heryshaf Heryshaf piše:

Ideja o snovima je genijalna, ali pola filma neke loše, besomučne akcije i jurnjave sankama po snegu je teška glupost. Ocenio bih film sa 5, samo zbog ideje i DiCapria, inače, po mom mišljenju, nije ni toliko zaslužio.

Pa čime da se jure po snegu, rolerima ili spinerima???

LOL

Kako bre možeš 5 da daš ovom remek-delu?

Embarrassed
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 567
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.