| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Howl (2010) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
Kneginja
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
The Legend Of
Sto me ne ubije... ide u moje memoare. Pridružen: 21.Srpanj/Jul.2005 Status: Offline Points: 16383 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: Howl (2010)Objavljeno: 03.Sijecanj/Jan.2011 u 18:41 |
|
Howl (2010) ( Urlik)
http://www.imdb.com/title/tt1049402/
Režija: Rob Epstein, Jeffrey Friedman
Howl je ambiciozni projekat koji se ne bavi samo istorijskim i biografskim podacima,
izvor:inter.okr.
|
|
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
|
|
![]() |
|
Kneginja
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
Sto me ne ubije... ide u moje memoare. Pridružen: 21.Srpanj/Jul.2005 Status: Offline Points: 16383 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.Sijecanj/Jan.2011 u 21:24 |
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
|
|
![]() |
|
mita53
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator Legend
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.Sijecanj/Jan.2011 u 09:15 |
|
HOWL 2010
Režija: Rob Epstein, Jeffrey Friedman
Scenario: Rob Epstein, Jeffrey Friedman
Uloge tumače: James Franco, Aaron Tveit, Jon Hamm, David Strathairn, Mary-Louise Parker, Jon Prescott, Alessandro Nivola, Bob Balaban, Jeff Daniels, Treat Williams
“ koji su izbacivani sa akademija zbog ludosti i i izdavanja opscenih oda na prozorima lobanje,”
– Allen Ginsberg, “Howl”
Marta 25, 1957, carinski službenici zapleli su 520 primeraka pesme Alena Ginzberga “Urlik” kad je bila uvezena od izdavača iz Londona — zaplena je bila izvršena zbog stiha: “ koji su dopuštali svetačkim motociklistima da ih jebu u dupe i vrištali od radosti,” Protiv domaćeg izdavača pesme, Lawrence Ferlinghetti-jevog City Lights Bookstore, poveden je proces pod optužbom za opscenost.
Howl prikazuje suđenje zbog opcenosti, oslanjajući se na dijalog uzet doslovno iz zapisnika sa suđenja. Howl takođe tumači “Urlik” preko jednog intevjua koji je Ginsberg dao magazinu Life kao i čitanje same pesme; animirane interpretacije Ginsbergovog “Urlika” studija Monk ubačene su između.
Prema Ginsbergovom intervjuu u magazinu Life, “Urlik” govori o iskrenosti i otvorenoj diskusiji o kulturnim tabuima. U Urliku, Ginsberg i “Urlik” jesu prozori u mnogo veću raspravu o tome kako se tumači umetnost i ko je kvalifikovan ( i autorizovan) da tumači umetnost na osnovu svojih moralnih i etčkih poruka. Šta je važnije: sloboda izraza ili pravoverne hrišćanske vrednosti? Preko Ferlighetti-jevog elokventnog branioca Jake Ehrlich (Jon Hamm), Urlik takođe donosi poruku o snazi retorike koja menja mišljenja.
Iako nije neophodno “gay film,” Urlik veoma jasno predstavlja “drugu” perspektivu LGBT zajednice kojoj se, čak i danas, govori da je manje vredna od heteroseksulane zajednice. “Urlik” je bio napisan kad je homoseksulanost bila krivično delo i smatrala se za mentalnu bolest (Ginsberg je i sam proveo osam meseci u “odeljku ćaknutih” dok nije obećao da će biti normalan). Urlik (i “Urlik”) traži od publike da slavi radost neprilagođenosti i da bude kreativna, širokih shvatanja i slobodna.
Preko njegove slobodne i tangencijalne narativne strukture, Urlik predstavlja aletnativni pristup kinematografiji. (Urlik krši mnogo kinematografskih pravila kao što je to “Urlik” svojevremeno uradio u poeziji.) Jedini pravi zaplet je onaj u sudnici, ali retko kad ostanemo u sudnici više od nekoliko minuta — tehnika koja efikasno stavlja naglasak više na slučajne ujede tužioca (David Strathairn) i advokata odbrane nego na ceo proces suđenja. Urlik može da koristi reči iz rasprave ali to nije rasprava o suđenju opscenosti, baš kao što film nije o intervjuju magazinu Life ili o samoj pesmi. Tim scenarista-režisera-producenata Rob Epstein i Jeffrey Friedman stvara tapiseriju reči iz tri izvora, isprelićući ih na takav način da bi se otkrio veći značaj, svrha i smisao. Rezultat je brilijantan.
Kinematografija je poetična i lepa; kostimi i scenografija su svrsishodni. A što se tiče animacije, pa…ja razumem da je stvaranje vizualne interpretacije pesme nesiguran posao uglavnom zato što se neće svi složiti s interpretacijom. Slike su same po sebi lepe (mada to zavisi od toga da li će se publika složiti s ovom interpretacijom “Urlika” — pesma je otvorena za bezbrojna tumačenja), ali meni je problematičan stil animacije koji je The Monk Studio koristio za predstavljanje Ginsbergovih reči. Povremeno (meni) ovo liči na programiran muzički rok video, drugi put kao da je uzeto iz Alan Parkerovog Pink Floyd- The Wall (kad ja zaišljam “Urlik” ne vidim ništa čak ni izdaleka nalik na Pink Floydov The Wall).
Strathairn je savršen kao konzervativni tužilac sklon pravljenju grubih grešaka Ralph McIntosh; Hamm je jednako privlačan kao Jake Ehrlich. Franco je pogodio Ginsbergov jedinstveni nagasak, kadencu, i snagu dihjfragme; ali ja ne mogu da prestanem da mislim, “Ovo je James Franco.” To je sjajna gluma, ali postoji neštko kod Franka što me sprečava da ga potpuno prihvatim kao Ginsberga. Možda ću biti u stanju da otkrijem šta je to. (Možda naočare i garderoba bitnika nisu bile dovoljne da me ubede?)
Suđenje opscensti je dobilo široki publicitet (uključujući članke u magazinima Time i Life) što je jasno iniciralo i hranilo popularnost i ozloglašenost „Urlika.” (Suđenje je objavio Ferlinghetti-jev vodeći advokat Jake Ehrlich u knjizi pod nazivom Urlik cenzora.) Ferlinghetti je dobio slučaj kad je sudija Clayton Horn odlučio da pesma ima “iskupljujući društveni značaj.” Ja delim to mišljenje!
” da bi nanovo stvorili sintaksu i meru sirote ljudske proze…”
– Allen Ginsberg, “Howl” |
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |