Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na filmove
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Ash & Dust (2022)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Ash & Dust (2022)

Ash & Dust

Ash & Dust (2022)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Godina:

2022

Žanr:

kriminalistički

Trajanje:

85 min

Režija:

Adrian Langley

Scenarij:

Adrian Langley

Glavne uloge:

Britt Douyon
  >  Officer 1
Olivia Tilley
  >  Lindsey
John Andrews
  >  Antique Dealer
Andile Win
  >  Officer 2
Dave Coleman
  >  Leonard Morrow
Michael Clarke
  >  Veterinarian
Mac Dale
  >  Tortured Man
Simon Phillips
  >  Zach
Nick Biskupek
  >  Nik
Michael Swatton
  >  Wade
Kayla Meyer
  >  Bronwyn
Anne-Carolyne Binette
  >  Hannah
Carly Fawcett
  >  Samantha
Doug Phillips
  >  Murrow
Blake Canning
  >  Joel

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
AlexDeLarge View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Ash & Dust (2022)
    Objavljeno: 12.Ožujak/Mar.2022 u 10:57
Film koji mi je ostavio podeljene utiske. Ocena na IMDB je pala na 5.0 , dok na Rotten Tomatoes i Metacritic nema. Nema ni komentara Smile.

Sto se opisa tiče ipak je ( ime lika neće puno značiti, kao ni ime glumca) glumac Michael Swatton našao slučajno ispred kuće pomenutu kutiju kopajući... ( nisu  dva nego jedan bračni par,  ako su uopšte ne vidi se venčani prsten, drugi se ubacuje u pricu, ali ajde nije bitno, bitno je ko je našao i da će biti na meti onih koji su zaduženi da je dostave određenoj osobi). Ali pre toga bitna je jedna scena i dole navedene reči pod znacima navoda.

Ovako, film za koji bih više voleo da je urađen u formi kratkog filma ( neke scene su mi suvišne, neke predugo traju, dok su one bitne taman dozirane) do dužine trajanja koji definiše Akademija filmskih nauka i umetnosti. 

Žanr, pa nema baš elemente kriminalističkog, već može da se po prikazanom svrsta u pshilološki triler, jer ima osnovne elemente, dok su neki delovi u noir stilu ( malo su eksperimentisali), negde su stavili i plavi filter.

Autori kroz estetiku, zvučnu i vizuelnu komunikaciju ( minimalistički pristup dijalozima i likovima) žele da učvrste dve "premise" sa početka filma "Od sudbine se ne moze pobeći" i " Pre nego što krenete na put osvete , iskopajte dva groba"-Konfučije. Vidi se i simbolika na kraju filma. Sada je pitanje, da li se slažete sa navedenim? Autor (scenarista/reziser) je hteo da prikaže ( način je malo specifičan i neće svima prijati) i istraži, i dao je na kraju svoje mišljenje.  U suštini tema koja je dosta puta obradjivana u književnosti a kasnije i u  kinematografiji, meni se najviše svidja kako je obradio francuski dramaturg i romanopisac.

Sledeća stvar, nije misteriozna kutija, već tajna porekla njenog sadržaja.

Takođe ne smatram da ima anahronizma u filmu, što deluje na prvi pogled. Tu sam morao da se vratim na dve scene.

Sledeća stvar je hronološki tok u narativu, koji ide napred-nazad, šta su želeli sa time da postignu pa imam svoje mišljenje, nekome će se videti, nekome neće, nekome će biti konfuzno i pitaće se zašto baš takva realizacija narativa koji bi bez gubljenja na opštosti mogao da bude linearan.

Takođe proželi su "krvavi pir" (kao i sa policajkom koja je kao obican čovek/gledalac svedok prethodno navedenom kao metafora nerazumevanja, kao i epilog koji se intezivira ponavljanjem i kadriranjem jednog natpisa) , dehumanizaciju, pohlepu, pogrešan čovek ( vidimo i kroz san) na pogrešnom mestu, još jedna stvar je kako u osveti postaješ ... što se vidi ponavljanjem tudjih reci protagoniste.

Sve nešto dodajem, utisak mi je da u ovoj formi film gubi na kvalitetu, kinematografski da je dobro urađen ali da je trebao da bude u formi kratkog filma ili promenjene neke scene. Na kraju ostaje da se razmisli o dve "premise" sa početka filma ali da ne bih ništa propustio da ga nisam odgledao.

Ažurirao AlexDeLarge - 12.Ožujak/Mar.2022 u 12:57
Na vrh
Black Raven View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Black Raven Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Ožujak/Mar.2022 u 13:11
Film je nov, pa zato nigde nema kometara. Solidan kanadski krimić, ali stvarno mu fali malo više teksta, mogli su barem još 100 linija da ubace i daju neku reč pandurima. Režiser filma je Adrian Langley (snimio je i film Butchers (2020), isto ga ja preveo).
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Ožujak/Mar.2022 u 13:35
Originalno postovano od strane Black Raven Black Raven piše:

Film je nov, pa zato nigde nema kometara. Solidan kanadski krimić, ali stvarno mu fali malo više teksta, mogli su barem još 100 linija da ubace i daju neku reč pandurima. Režiser filma je Adrian Langley (snimio je i film Butchers (2020), isto ga ja preveo).

Nisam ni gledao kad je izasao, tek sad videh :) Gledao sam sa eng. tit. a posle uvideo da mi ni ne treba.
A ovo sam pre gledanja prosao IMDB, RT, Meta..., zanr i opis da pogledam,  posto cesto nisu dobro napisani na IMDB, i videh da nema ocena ni komentara, osim ocene na IMDB.
Ali je " zahvalan" za komentarisanje, posebno u kinemat. delu, malo sam i skratio, izostavio sam glumu, npr.
Butchers sam preskocio, gledao sam dovoljno o poremecenim...., ima jedan dobar francuski na tu temu kad mladici i devojke dodju na farmu, kod poremecenih mucitelja, zaboravih kako se zove, hteo sam tad da uletim u ekran da se razracunam :)  a nije sa Cassel-om.

Ažurirao AlexDeLarge - 12.Ožujak/Mar.2022 u 13:47
Na vrh
Black Raven View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Black Raven Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Ožujak/Mar.2022 u 14:14
Originalno postovano od strane AlexDeLarge AlexDeLarge piše:

Butchers sam preskocio, gledao sam dovoljno o poremecenim...., ima jedan dobar francuski na tu temu kad mladici i devojke dodju na farmu, kod poremecenih mucitelja, zaboravih kako se zove, hteo sam tad da uletim u ekran da se razracunam :)  a nije sa Cassel-om.

možda je... Calvaire (2004) ili Haute Tension (2003)

Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Ožujak/Mar.2022 u 16:17
Originalno postovano od strane Black Raven Black Raven piše:

Originalno postovano od strane AlexDeLarge AlexDeLarge piše:

možda je... Calvaire (2004) ili Haute Tension (2003)

Haute Tension nije, taj znam i onaj preokret na kraju, ovaj Calvaire mislim da nije, nisam siguran, lici, ali skinucu ga da pogledam. Hvala
Ovaj sam hteo u potraznji, ali nemam mnogo podataka, drze ih zatvorene ili okovane u podrumu kuce ili nekom pomocnom objektu na selu, secam se da jednom seku ahilovu tetivu, da ne moze da bezi, i da je jedan od njih je crnac, mislim da je neko pobegao na kraju i da se vraca po osvetu.

Na vrh
puppet_master View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Ožujak/Mar.2022 u 16:27
Frontière(s), verovatnije. 
Sve su to fini filmovi (zapravo taj iznad pomenuti sa Casselom, Sheitan tj, mi je nekako najmanje legao LOL)
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Ožujak/Mar.2022 u 17:01
Originalno postovano od strane puppet_master puppet_master piše:

Frontière(s), verovatnije. 
Sve su to fini filmovi (zapravo taj iznad pomenuti sa Casselom, Sheitan tj, mi je nekako najmanje legao LOL)

Da taj je , hvala, izbledela su secanja, pa se pomesalo sa ostalim. Nesto mi se cinilo da je ukljucen i kanibalizam, a da nije hotel nego neko seosko gazdinstvo, ali nisam bio siguran.
Na vrh
puppet_master View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Ožujak/Mar.2022 u 17:20
Ni ja se odavno ne sećam koječega, tek ponekog detalja. Imam svoje osvrte za sve to na nekom od HDD. Nadam se da ću spasiti to jedared, kada budem mogao da zakačim IDE na ovaj novi SATA3 ili šta je već. Nebitno, francuski horori su bili interesantni tih godina. Thumbs Up
Na vrh
beogradski View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj beogradski Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Ožujak/Mar.2022 u 16:56
Prekinuo sam
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.