Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > HI-TECH i informatički svijet > Hardware
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Novi PC - mišljenja i savjeti
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Novi PC - mišljenja i savjeti

Odgovori Odgovori Stranica  12>
Korisnik
Poruka
Buki View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Weed Expert

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Buki Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Novi PC - mišljenja i savjeti
    Objavljeno: 20.Studeni/Nov.2009 u 11:59
Imam u planu u skorije vrijeme kupiti novi komp, jer ovaj koji trenutno imam više nije adekvatan za današnje vrijeme.

Dugo nisam mijenjao komp i nisam baš previše stručan u odabiru novog, pa molim za pomoć i savjet.

Imam u planu uzeti samo novo kučište (znači bez monitora, tipkovnice, miša, zvučnika itd...)

Planiram uzeti neki Intel-ov Dual Core, ATI grafičku karticu, 4GB RAM-a, oko 500GB Hard Disk...

Zamolio bih vas da mi preporučite šta točno da uzmem, znači koji procesor, matična, napajanje, grafička, hard disk itd.

Unaprijed zahvaljujem na savjetima. Tongue
Na vrh
outside View Drop Down
Translator
Translator

Joe Purdy - music legend

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj outside Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Studeni/Nov.2009 u 12:07
a kako raspolažeš sa novcimaSmile
Na vrh
Buki View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Weed Expert

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Buki Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Studeni/Nov.2009 u 12:09
Originalno postovano od strane outside outside piše:

a kako raspolažeš sa novcimaSmile

Pa ne znam, za sada još nikakoLOL, razmišljao sam izdvojiti negdje oko 3000 kuna, eventualno do 3500. Znači do nekih 450 - 500 eura.

Ažurirao Buki - 20.Studeni/Nov.2009 u 12:09
Na vrh
iromafia111 View Drop Down
Administrator
Administrator
Nabadač engleskog poznat i kao Gazda

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Studeni/Nov.2009 u 13:18
Sa kućištem, napajanjem, DVD pržilicom ili ćeš to uzeti sa starog kompa?
Na vrh
Buki View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Weed Expert

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Buki Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Studeni/Nov.2009 u 13:23
Originalno postovano od strane iromafia111 iromafia111 piše:

Sa svime, neću ništa uzimati sa starog kompa. Wink
Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Studeni/Nov.2009 u 15:32
Definitivno uzmi AMD i AMD(ATI) graficku,jer to je ista firma.Ne bi razdvajao i uzeo intel i ati grafiku.

I trazi ATi seriju 5 grafickih kartica jer su one nove i imaju directx 11,a nvidia jos nema,uzimati bilo koju nvidia je bacanje para.

A 5570 kosta oko 150e.

Uzmes nekog phenoma quad(oko120e),i neku visu srednju klasu ploce(oko 100).Trazi ploce koji podrzavaju DDR3 memoriju,nemoj ddr2 koja radi na 1333mhz(70e),nego ddr3 koja radi na 1333mhz ili 1600 plus hard i napajanje,ali ce te to izaci do 550e

Negde ustedi ako ti je puno.

Ažurirao AcaN - 20.Studeni/Nov.2009 u 15:33
I don't try to be someone I'm not - I've always followed my heart and trance has always been my main sound.

- Armin van Buuren

Na vrh
iromafia111 View Drop Down
Administrator
Administrator
Nabadač engleskog poznat i kao Gazda

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Studeni/Nov.2009 u 20:12
Originalno postovano od strane Buki Buki piše:

Originalno postovano od strane iromafia111 iromafia111 piše:

Sa svime, neću ništa uzimati sa starog kompa. Wink

JCensoredi ga, to troje će ti uzeti soma kuna.

Što se ostalog tiče, uglavnom ti sve piše gore. Ati + AMD, 4GB DDR3, HDD 500GB do 1 TB...
Na vrh
Buki View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Weed Expert

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Buki Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Studeni/Nov.2009 u 21:34
Hvala vam, a vidjeti ću, ima još vremena, ne žurim se sa kupnjom kompa. Tongue
Inače do sada sam uvijek imao kombinaciju Intel/ATI i nisam imao nikakvih problema.
Na vrh
Movie Master View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Matori laf 21.03.1957. - 02.11. 2017.

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Movie Master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2009 u 01:44

Intel je bio i ostao tata za procesore (i5, i7 - 800. i7 - 900 nje kompatibilan sa P55, samo sa X58 zbog podnožja), matična je itekako bitna - P55 LGA 1156 sa DDR3 do 10Gb.Grafička nije previše bitna u srednjoj klasi ako nije za igrice, ali je ATI više napredovao.Takođe treba kupiti kvalitetne RAM module (kritična stavka) i napajanje od najmanje 600W (precenjena stavka novčano, ali ne može drugačije) i kvalitetni Sata kablovi za povezivanje.

Za stariji Core 2 Duo na LGA 775, preporučujem E8400 koji imam i radi savršeno, a bolji je od mnogih Core 2 Quad.Uz njega ide P43 - 45 ploča i DDR2 RAM.

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2009 u 06:03
Originalno postovano od strane Buki Buki piše:

Hvala vam, a vidjeti ću, ima još vremena, ne žurim se sa kupnjom kompa. Tongue Inače do sada sam uvijek imao kombinaciju Intel/ATI i nisam imao nikakvih problema.

Niko i ne kaze da ces imati problema,samo je kompatibilnost bolja,posto je ista firma.
I don't try to be someone I'm not - I've always followed my heart and trance has always been my main sound.

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2009 u 18:02
pa quad je bolji u svakom slucaju jel ima 4 jezgra.

Samo ne znam kako moze biti taj e8400,bolji od quad-a?

- Armin van Buuren

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2009 u 18:17
Originalno postovano od strane boOya boOya piše:

Pa ne znam ni meni nije jasno , Movie Master tako kaze gore u svom post-u Ermm...

Ako hoces da kompresujes onda ti je quad bolji jer ima 4 jezgra.

To sto skidas ti nista ne trosi.Sto vise operacija radis to ti je bolje da imas quad,a ne core 2 duo.Ja imam q6600.koji je star 2,5 godina i jede malu decu.

Pa covece malo proguglaj pa ces videti.

e8400 ce ti mozda biti bolje ako kupis do jaja plocu i do jaja hladjenje i da ga nasviras na 4,5GHZ,ali ti si oghranicen sa budzetom i samim tim kupovina tog procesora nije najpametnija ideja,jer ga neces moci klokovati bez dobrog hladjenja i dobre ploce.

A za 500e to sve ne moze da se upakuje.Pa onda odluci.

Ali u svakom slucaju ti ne preporucujem ni jedan od ta 2 jer su matori,treba nesto mladje traziti.

Ažurirao AcaN - 21.Studeni/Nov.2009 u 18:19

- Armin van Buuren

Na vrh
let4mi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj let4mi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2009 u 21:40
ne znam u koje potrebe ces koristiti komp, i da li je taj budzet definitivan, ali cu iznti svoje misljenje kao da sklapam komp za sebe, trenutno, kupio bi jedino x58 plocu i i7 cpu, jer na tu plocu za koju godinu mozes da ubodes i i9 procesore koji ce izaci, a s obzirom da c2q procesori tipa 6600 i sl na trzistu stoje pri vrhu vec dobrih 3-3.5 godine i iako su izasli kasnije i procesori 8 i 9 generacije (yorkfield), q6600 je bio best-buy, tako da je moje misljenje da ako sad uzmes i7 i mozda za koju godinu - zamenis ga sa i9 sigurno neces pogresiti i imaces dovoljno jaku mashinu za svaku vrstu posla u narednih bar 5-10 :) godina...
jes da je sad malo skupo, al ako kupujes novo, zasto kupovati nesto sto je vec po svojoj tehnologiji zastarelo, i onda ces za godinu ili mozda i manje da se kajes sto nisam uzeo nesto drugo...
i kad kupujes , uzmi dobro napajanje i plocu, sve ostalo sto u nju bodes mozes kasnije da menjas uz manje izdatke, a ovo ti je osnov...
Na vrh
icemaher View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
RIP 12.9.1982.-15.4.2024.

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj icemaher Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2009 u 21:48
Ja imam Gigabyte GA-MA790X DS4 maticnu plocu koja ima podrsku za AM3 procesore i DDR3 ram memoriju. Ranije sam imao ASUS M2N plocu, ali u planu sam da uzmem neki Phenom i jacu memoriju nego trenutnu pa sam zato uzeo tu Gigabyte plocu, ona je 100eura kod nas. Napajanje imam Spire650W. Buki ako zelis da igras najnovije igrice bacaj pare na jacu konfiguraciju, ako ti je samo za gledanje filmova, pa i Full HD, i po neka igrica, onda ti je i vise nego dovoljan pc koji ti je predlozio AcaN, cak sto vise sa njim ces i te kako da igras najnovije igrice... 
Na vrh
Buki View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Weed Expert

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Buki Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2009 u 22:37
Originalno postovano od strane icemaher icemaher piše:

ako ti je samo za gledanje filmova, pa i Full HD, i po neka igrica, onda ti je i vise nego dovoljan pc koji ti je predlozio AcaN, cak sto vise sa njim ces i te kako da igras najnovije igrice... 

Pa više je za ovo, da, ne treba mi neki brutalno dobar komp. Wink
Makar s druge strane opet mora biti dovoljno i dobar. LOL

Na vrh
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Movie Master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2009 u 23:05
Originalno postovano od strane AcaN AcaN piše:

Odnosi se na isti cenovni rang, pa čak i na neke skuplje quad procesore.Otkucaš lepo na Gogle - E8400, i kad ti izbaci sve što je našao, odabereš sajt sa testovima gde je uporedno testiran sa gomilom procesora.Tako sam ja odlučio da dam za njega 12 500 dinara, za koje sam mogao da kupim Core 2 Quad 6600, i to baš zbog video renderovanja.Film od recimo...2 h,sa kropovanjem, promenom rezolucije i bitrate-a tona, u AviReComp završi za nekih 40-45min a skidanje sa DVD u avi sa AutoGk za najviše sat vremena, oba u dva prolaza i to bez ubrzavanja rada cooler-a.(P43 ploča,2Gb RAM).Procesor je svuda hvaljen kao vrhunac Core2Duo serije.Mislim da mu je cena pala nakon pojave i5 i i7 serije, ali je još uvek na ceni (ako ga ima u vašem mestu).

Ne može da se poredi sa skupim quad procesorima, naročito serije i5,i7,i9 - ali to je već druga cenovna priča.

Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2009 u 23:35
Originalno postovano od strane Movie Master Movie Master piše:

Originalno postovano od strane AcaN AcaN piše:

Odnosi se na isti cenovni rang, pa čak i na neke skuplje quad procesore.Otkucaš lepo na Gogle - E8400, i kad ti izbaci sve što je našao, odabereš sajt sa testovima gde je uporedno testiran sa gomilom procesora.Tako sam ja odlučio da dam za njega 12 500 dinara, za koje sam mogao da kupim Core 2 Quad 6600, i to baš zbog video renderovanja.Film od recimo...2 h,sa kropovanjem, promenom rezolucije i bitrate-a tona, u AviReComp završi za nekih 40-45min a skidanje sa DVD u avi sa AutoGk za najviše sat vremena, oba u dva prolaza i to bez ubrzavanja rada cooler-a.(P43 ploča,2Gb RAM).Procesor je svuda hvaljen kao vrhunac Core2Duo serije.Mislim da mu je cena pala nakon pojave i5 i i7 serije, ali je još uvek na ceni (ako ga ima u vašem mestu).

Ne može da se poredi sa skupim quad procesorima, naročito serije i5,i7,i9 - ali to je već druga cenovna priča.

Gledaj,ne mozes da me ubedis kao mnoge druge da je u video obradi dvojezgras bolji od cetvorojezgrasa i tacka,TACKA.

Bolje je u igranju i nekim drugim stvarima,ali kad treba da se vise operacija rade od jednom i kod video obrade QUAD JE ZAKON.

Citaj malo da ne trazim linkove.

Svako svoga konja hvali!

Ja sam moj Q6600 platio u decembu 2007 17.500 din,a na drugim mestima je bio oko 19,da ne objasnjavam kako.

Sad si me naterao da trazim i nasao sam i malo pogledaj.

http://www.tomshardware.co.uk/forum/page-248327_10_0.html

sve ti ovde pise.Cak klokovan na 4,2 ne daje bolje rezultate i tamo gde daje to je za nijansu bolje od quad-a koji radi na 3,6 i o cemu mi pricamo ?

Pogledaj dole i za konvertovanje!!KOliko manje vremena treba Quad-u.

Ažurirao AcaN - 21.Studeni/Nov.2009 u 23:49

- Armin van Buuren

Na vrh
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Movie Master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22.Studeni/Nov.2009 u 02:05
Pričao sam o tome da je odnos cena-kvalitet bila na njegovoj strani (12500:17000) za relativno malu razliku u kvalitetu.Na nekim testovima je bio bolji od 6600, ima manju potrošnju, rađen je u 45nm prema 65 kod 6600, itd...Sve ovo pada u vodu s vremenom.I njega i Q seriju je pregazilo vreme.Nova 'i' serija je mnogo bolja ali i mnogo skuplja (bar će tako biti još neko vreme).Preporučio sam ga jer imam dobra iskustva s njim i mislim da može da se nađe za relativno malo para (opet manje od Q6600) uz odgovarajuće jeftiniju ploču, RAM...a još uvek je odličan procesor (kao što i napisah:Za starije procesore....).
Na vrh
AcaNDr View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
tranceXplosion

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AcaNDr Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22.Studeni/Nov.2009 u 10:38
Originalno postovano od strane boOya boOya piše:

Malo sam listao neke stranice i po meni je ovaj i5 za  pare od 170 e vise nego dobra kombinacija ,plus ima neki stos sa tim turbo boost-om da kad radis neke operacije recimo igras igrice kada je samo jedno jezgro aktivno ,ispravite me ako gresim, sam procesor prepoznaje taj trenutak i SAM  ga overclock-uje sa 2,67 na 3,2Ghz loodilo i eto ti najbolje od oba procesora :D
" <span ="Apple-style-span" style="color: rgb68, 68, 68; font-family: Tahoma, Geneva, Helvetica, 'Segoe UI', Arial, sans-serif; font-size: 11px; line-height: 16px; ">Turbo“ sistem. Ova funkcija ima zadatak da „oseti“ kada je pokrenuta aplikacija koja nije u stanju da upotrebi sva raspoloživa jezgra, a u tom momentu procesor sam overklokuje jedno jezgro kako bi povećao brzu izvršavanja dotičnog pojedinačnog thread-a. Tako se automatski preko „turbo“ funkcije takt jednog jezgra kod Core i7 870 procesora može povećati čak na 3.6 GHz sa osnovnih 2.93 GHz, pa i ovaj detalj treba imati u vidu prilikom tumačenja rezultata iz tabele. Kod Core i5 750 procesora „turbo“ daje takt od 3.2 GHz za određeno jezgro, u odnosu na osnovnih 2.67 GHz.</span>
<font ="Apple-style-span" color="#444444" face="Tahoma, Geneva, Helvetica, 'Segoe UI', Arial, sans-serif" size="3"><span ="Apple-style-span" style="font-size: 11px; line-height: 16px;"></span>
<font ="Apple-style-span" color="#444444" face="Tahoma, Geneva, Helvetica, 'Segoe UI', Arial, sans-serif" size="3"><span ="Apple-style-span" style="font-size: 11px; line-height: 16px;">Kažemo eventualno, jer oba procesora bez problema dostižu takt od 3.4 GHz bez ikakve korekcije radnog napona. Sve vrednosti nakon toga zavise od hlađenja, tj. kvaliteta kulera, a uz neki od boljih modela moguće je čak ići i na 3.6 GHz sa nominalnim naponom ili blizu njega"</span>
<font ="Apple-style-span" color="#444444" face="Tahoma, Geneva, Helvetica, 'Segoe UI', Arial, sans-serif" size="3"><span ="Apple-style-span" style="font-size: 11px; line-height: 16px;"></span>
<font ="Apple-style-span" color="#444444" face="Tahoma, Geneva, Helvetica, 'Segoe UI', Arial, sans-serif" size="3"><span ="Apple-style-span" style="font-size: 11px; line-height: 16px;">A ovo ide i do 4Ghz sto neko malopre rece bez problema samo sa nekim "malo" jacim coolerom...</span>

ja msilim da tako svi rade,jer ovaj moj kad miruje onda radi na 2GHz,a kad se krene znojati,onda pun gas,.

Opet ti kazem uzmi nesto novo,nemoj razmisljati ni o jednom od ova dva procesora.

Ili phenom ili I

- Armin van Buuren

Na vrh
BELI View Drop Down
Uploader
Uploader
OZNA SVE DOZNA

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj BELI Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23.Studeni/Nov.2009 u 00:55
Potraži kao westmere, clarkdale, http://techreport.com/discussions.x/16399

i znaj da je sledeći korak da se integriše i grafika, tako da...

Ja bih sačekao da vidimo šta će to Intel izbaciti skorije. Sve ove velike rasprodaje su rasprodaje budjave robe. Kada budeš kupovao, biraj pametno.

"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."

Schopenhauer
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  12>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,324 sekundi.