Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Generalne rasprave i zabava > Selo nadomak Irine kavane
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - 118. Prosranstvo
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Zatvorena tema118. Prosranstvo

Odgovori Odgovori Stranica  123 14>
Korisnik
Poruka
baho View Drop Down
Senior translator
Senior translator
🍴Bahro Burek sa sirom🍴

Status: Offline
Direktni link do posta Tema: 118. Prosranstvo
    Objavljeno: 11.Listopad/Oct.2019 u 22:11

Svemir, konačna granica. Ovo su putovanja...
   - Stani malo, nije ti ovo Star Trek. – dobaci neko iz mase.

Nekada davno... U galaksiji veoma dalekoj...
   - Opet fula. De ba, Baho, koji ti je?

U 23. vijeku, ljudi su kolonizirali Sunčev sistem.
   Ujedinje titlovačke nacije (UTN – nekadašnje UN) kontroliraju Zemlju i Lunu (Mjesec).
   Titlovačka republika Mars (TRM) je nezavisna vojna sila, koja je počela kao kolonija UTN-a, ali se zahvaljujući predanosti svojih građana uspjela otrgnuti Zemljinog stiska i stvoriti najjaču svemirsku mornaricu sistema.
   Unutrašnji planeti zavise od resursa iz asteroidnog pojasa (Pojasa). Belteri (stanovnici Pojasa i šire) žive i rade u svemiru. Njihove interese zastupa vojnopolitička organizacija Alijansa spoljnih Titlova (AST). To je šarolika grupa, s mnogo frakcija raštrkanih širom Pojasa.
   U Pojasu su zrak i voda dragocjeniji od zlata. Tenzije su rasle decenijama. Zemlja, Mars i Pojas se nalaze na ivici rata. Dovoljna je jedna jedina iskra...
   - Dobro, sad si već na pravom tragu, ali to sve znamo. – javi se opet glas iz mase – Sve smo to gledali. Znamo već, Zrinka Andromeda Mao je zbrisala sa Zemlje u Pojas, gdje se pridružila AST-u. A onda je misteriozno nestala. Njen otac Ge-Wehr Mao je unajmio Isophusa Millera da je pronađe, otme i pošalje nazad. Istovremeno je traži i Fred Silentius Johnson, a Edenson Dawes je nešto znao, jer mu se pokušala javiti, ali se ušutio kao piz*a. Zato Johnson pošalje posadu Rosulje (kako odmilja zovu svoj brod Rocinante) da je pronađu. Nađu je na Erosu zaraženu protomolekulom, koji usput zarazi 100.000 Beltera. I tu nastaje sva fertutma. Daj nešto novo.

Dobro, de. Znači, došlo je do opšteg nepovjerenja među svim stranama u Sunčevom sistemu, pa i među njihovim frakcijama. Ali svi su svjesni da bi bilo kakav nepromišljen potez mogao dovesti do totalnog rata i uništenja ljudske vrste. Stoga su se dogovorili da se njihovi predstavnici okupe na Cereri, najvećem patuljastom planetu Pojasa. Tačnije u Cereri, jer se sav život tamo odvija u podzemnim hodnicima. Gravitaciju zahvaljuje centrifugalnoj sili, jer da bi se tamo moglo živjeti morali su je zavrtiti, tako da u odnosu na površinu hodaš naglavačke.
   - Preskoči te tehničke detalje. I to znamo. – javi se opet onaj dosadni – Pređi više na stvar.

Sala za sastanke guvernerove palate na Cereri. Oko stola su se okupili svi junaci ove priče, a bome i neki koji to nisu, ali im tako pao grah.

- Dobro došli na Cereru, dame i gospodo. – počeo je Edenson Dawes, vođa lokalnog ogranka AST-a, osoba koja vedri i oblači Cererom, a to se često odnosi i na kriminalne aktivnosti. - Uzeo sam sebi za pravo da kao ovdašnji otvorim ovaj sastanak. Dakle, ono što se dogodilo na Erosu veoma je ozbiljno. Znam da ste navikli upirati prstom u mene, ali preskočite me jedan krug barem.
   - Šta nemojte? – uskoči Ge-Wehr Mao, koji praktično ne odgovara nijednoj strani, pošto njegova korporacija nadilazi sve granice i ima uticaj širom sistema. – A to što sam izgubio svoju Zrinku, nikom ništa, ha? Neko će mi debelo platiti sve ovo.
   - Polako, monsieur Mao. – uskoči Fred Silentius Johnson, vođa ogranka AST na stanici Tihi, nekadašnji pukovnik UTN-a, koji se odmetnuo i prešao na stranu Beltera, nakon što je uvidio šta sve „Unutrašnji planeti“ (Zemlja i Mars) rade Belterima. – Ne zaboravite ni vi da je na Erosu poginulo 100.000 Beltera.
   - Kao predstavnica Marsa moram odmah kategorički odbaciti bilo kakvu vezu naše kolonije s tim đavoljim protomolekulom. – Javi se Bonnie Draper, 2 metra i nekoliko kusura visoka Marsovka, pozamašnih mišića, uvijek spremna za akciju. Zatim lupi šakom od sto, koji je na svu sreću bio od masivnog drveta, inače ne bi ostalo ništa od njega. – Nama neko smješta od početka. Još od uništenja našeg najboljeg bojnog broda, Donnagera. E ne može više! – A zatim pokaza prema posadi Rosulje. – Još ste nam maznuli Tachi. - Tako se prvobitno zvao Rocinante iliti Rosulja. – Ma đe su mi one sikirice?
   - To je bilo legitimno prisvajanje. – Javi se kapetan Rosulje, Daniles Holden, Zemljanin, samopozvani borac za pravdu (poput Don Quijotea na svom Rocinanteu), koji odmah mora sve objaviti na nečemu što nalikuje društvenim mrežama. Neki bi rekli spammer. – Jedva smo izvukli živu glavu.
   - I da se ne zaboravi da smo prije toga preživjeli i uništavanje Canterburryja. – doda Metalex Kamal, pilot Rosulje, koji najbolje pravi pite od gljiva u cijelom sistemu. – I sâm sam Marsovac. – Tačno, Metalex je s Marsa. – Ali Rocinante je naš legitimni plijen.
   - Tako je. Canterbury. – Uskoči Ljubinka Drummer, Belterka, glavni inžinjer na stanici Tihi i desna ruka Johnsona. – Pamtite Cant! – izreče parolu koja je brzo postala popularna širom pojasa. – Kako god okreneš, mi Belteri smo donji.
   - UTN je u posljednje vrijeme pratio aktivnosti većine frakcija AST-a i prema našim saznanjima spremaju nešto golemo. – reče Hogar Cotyar, predstavnik Cersjen Avasarala, Generalne sekretarice UTN-a. – Da precizno citiram šeficu, „Reci tim Belterima tamo da se ne zaje*avaju, inače ću nekom je*ati mater.“ Dakle, iza svega ovoga vjerovatno stoje...
   - Nemoj ti nama, Belteri ovo, Belteri ono. – odbrusi Anaomi Nagata, Belterka, inžinjer na Rosulji i djevojka kapetana Holdena. – Godinama nas tako tlačite i dovoljan vam je bilo kakav izgovor da napravite masakr.
   - Šefice, da ga mlatnem? – upita je Nešos Burton, bivši mafijaš sa Zemlje, mehaničar na Rosulji i osoba koja u svemu sluša Anaomi. – Samo reci i gotov je. – Na šta mu Anaomi gestom rukom pokaza da ne treba.
   - Ja bih ga mogao odvesti u šetnju da vidi kakav je zrak s druge strane zračne komore. – došapnu joj u šali Isophus Miller, detektiv s Cerere, koji sprovodi zakone na sebi svojstven način. Na šta se Anaomi samo nasmija. – Ne brini, ne bi mi bio ni prvi ni posljednji Zemljanin, kojeg sam poslao u vakuum.

U sali nasta žamor, gdje se više nije znalo ko koga optužuje i zašto. 

- Narode! – prodera se Daniles, uvijek spreman za konstruktivne ideje. – Hajde da napravimo pauzu, nešto pojedemo, obavimo... znate već... Da ohladimo glave, pa će sve ići lakše.

Nastade opšte odobravanje i svi se raziđoše.

Nakon nekih sat vremena su se ponovo okupili u sali. Jedino nije bilo Hogara Cotyara. Nije bilo potrebno mnogo vremena da ustanove kako Hogar nikad nije ni stigao daleko od sale. Pronašli su ga ukočenog u dobro znanoj pozi iznad čučavca u WC-u. Tačnije, pronašli su ono što je ostalo od njega. Treba li napominjati da su između članaka bile rastegnute spuštene roza tange?
   - Tragovi kandži i ove dlake. Hmm... – reče Isophus, razgledajući iskusnim detektivskim okom sve detalje na mjestu zločina. – Već sam vidio ovako nešto... Dlako-nešto...
   - Dlakomlat? – upita Ljubinka.
   - Misliš kao ono kad je stradao Robi? – reče Edenson. – Vu...
   - Vukodlak. – sjeti se Isophus.
   - Jbt... Koje PROSRANSTVO. – doda Nešos.

1 vidovnjak, 1 izdajnik, 1 vukodlak i 7 običnih seljana.

Rok za glasanje 22:00.
Vidovnjak se može javiti.

Uloge:

Gevera kao Ge-Wehr Mao
Danilo kao Daniles Holden
Eden kao Edenson Dawes
Nešo kao Nešos Burton
Ispravljač kao Isophus Miller
Ana kao Anaomi Nagata
Ljuba kao Ljubinka Drummer
Metalac kao Metalex Kamal
Boni kao Bonnie Draper
Tihi kao Fred Silentius Johnson

Gostujuće uloge:

Zrinka kao Zrinka Andromeda Mao (R.I.P.)
Cersei kao Cersjen Avasarala
Hogi kao Hogar Cotyar (R.I.P.)
Robi kao Robi (R.I.P.)

Ažurirao baho - 14.Listopad/Oct.2019 u 19:48
Na vrh
baho View Drop Down
Senior translator
Senior translator
🍴Bahro Burek sa sirom🍴

Direktni link do posta Objavljeno: 11.Listopad/Oct.2019 u 22:42
Eto... Malo sam još dotjerao neke greškice... Nadam se da vas nisam udavio... LOL

Ponavljam (kao prošli put): Ništa akademske minute i folovi. Ko glasa do 22:00 glasao je.
Na vrh
LjubicaSP View Drop Down
Moderator
Moderator
upir translator

Direktni link do posta Objavljeno: 11.Listopad/Oct.2019 u 22:47
Do 22:00? Onda si 11 minuta zakasnio s postavljanjem priče LOLLOLLOL
Na vrh
baho View Drop Down
Senior translator
Senior translator
🍴Bahro Burek sa sirom🍴

Direktni link do posta Objavljeno: 11.Listopad/Oct.2019 u 22:49
A... sebe sam ogradio... rekao sam da će biti oko 22:00, pola sata gore dolje... LOL
Na vrh
Danilo-Naissus View Drop Down
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Direktni link do posta Objavljeno: 11.Listopad/Oct.2019 u 23:02
Odlična priča, sada već tradicionalno. Bravo.      
* i večeras ću odgledati SO1EP1 ove serije, što znači da ova igrica deluje edukativno i motivišuće na igrače.
** neki okvirni uvod sam već pročitao u Baho's Intro story-ju.   

Na vrh
baho View Drop Down
Senior translator
Senior translator
🍴Bahro Burek sa sirom🍴

Direktni link do posta Objavljeno: 11.Listopad/Oct.2019 u 23:07
Što se serije tiče, nekima je trebalo da ih "uhvati" do 4. epizode.
Mene je odmah, ali u principu, ima dosta toga što treba da te uvede u čitav taj svijet (pomenuti "worldbuilding"). Pa je nekima trebalo toliko da pohvataju. Čisto da ne odustaješ ako budeš jedan od tih...
Na vrh
NaEdenCovekBratMu View Drop Down
Administrator
Administrator
Eden/Zeleni/Šon Bin/Bogomoljka/Mutivoda

Direktni link do posta Objavljeno: 11.Listopad/Oct.2019 u 23:28
Javite se svi sa Cerere, da se prebrojimo i da organizujemo našim gostima jedan divan doček ala Walder Frey.
Na vrh
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Direktni link do posta Objavljeno: 11.Listopad/Oct.2019 u 23:52
E sad dok pokapiramo ko je gde.
Odoh opet na čitanje uvodne priče.
...i hvatanje beleški.    

Na vrh
baho View Drop Down
Senior translator
Senior translator
🍴Bahro Burek sa sirom🍴

Direktni link do posta Objavljeno: 12.Listopad/Oct.2019 u 00:05
Ovako vam izgleda Stanica Cerera:

Scena s početka serije.
Na vrh
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Direktni link do posta Objavljeno: 12.Listopad/Oct.2019 u 00:27
Originalno postovano od strane NaEdenCovekBratMu NaEdenCovekBratMu piše:

Javite se svi sa Cerere, da se prebrojimo i da organizujemo našim gostima jedan divan doček ala Walder Frey.

Brate posle 1h sam pročitao do kraja a ne na brzinu post i povezao "Walter Frey".
Pandurska posla.   

* bio sam na multitaskingu pri prvom čitanju a muškarac sam, jednostavno - ne ide.   

Hvala za klip Baho.   

Na vrh
Administrator
Administrator

Direktni link do posta Objavljeno: 12.Listopad/Oct.2019 u 01:44
Jesi li ti sa Cerere?

Ako nisi, zanemari taj moj post, spremamo malo iznenađenje za vas, goste.
Na vrh
nebojsa66 View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Ludi Milojko

Direktni link do posta Objavljeno: 12.Listopad/Oct.2019 u 10:06
Dobro jutrooo!!! LOL

Priča maestralna kao i uvijek i sviđa mi se što sam tako nabrijan mehaničar i mafijoza. Totalno liči na mene.
LOLLOLLOLLOL

Nisam lud, mater me testirala!
Na vrh
baho View Drop Down
Senior translator
Senior translator
🍴Bahro Burek sa sirom🍴

Direktni link do posta Objavljeno: 12.Listopad/Oct.2019 u 11:34
Dobar dan... LOL
Slabo ste se nešto raspisali...

I da... Sretan rođendan našoj badass Marsovki:

Sve najbolje, Boni... Wink
Na vrh
nebojsa66 View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Ludi Milojko

Direktni link do posta Objavljeno: 12.Listopad/Oct.2019 u 11:47
Spavaju svi i mamurni od sinoć možda. Jedino vukodlakčica preživa svoj plijen. Jadni Hogy. Cry

LOLLOLLOLLOL

Na vrh
MetalikeOperiteKose View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Direktni link do posta Objavljeno: 12.Listopad/Oct.2019 u 15:02
Ah, selo se priprema za još jednu partiju tokom koje niko nikoga neće optuživati LOL
Danilo i Boni su najsumnjiviji !!!!!!!!!!!!!! cudak
Na vrh
nebojsa66 View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Ludi Milojko

Direktni link do posta Objavljeno: 12.Listopad/Oct.2019 u 15:09
Meni se nekako zbog ovoga čini da bi Ljubinka mogla biti.

Dlakomlat? – upita Ljubinka.

Kao pravi se naivna da ne zna... LOLLOLLOL

Al' možemo sačekati malo da vidimo razvoj situacije. 

Na vrh
Administrator
Administrator

Direktni link do posta Objavljeno: 12.Listopad/Oct.2019 u 16:08
Koliko sam shvatio, ja, Silentius, Ljubinka, Nešus, Anaomi i Isophus smo Belteri. Svi ostali su neprijatelji.

Od ovih ostalih, čuvao bih Danilesa, jer uvek spodeljuje zemaljske tajne na društvenim mrežama, što je korisno za Pojas.

Za sada neka bude Mao. Ima previše uticaja i može biti veliki problem Pojasu u budućnosti.
Na vrh
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Direktni link do posta Objavljeno: 12.Listopad/Oct.2019 u 16:40
Danilo kao Daniles Holden - Montana, Zemlja
Nešo kao Nešos Burton - Zemlja
Gevera kao Ge-Wehr Mao - Luna, Mjesec

Ana kao Anaomi Nagata - Belter, Pojas
Ispravljač kao Isophus Miller - Belter, Pojas radi kao detektiv za Zemlju, oblači se kao Zemljanin,
Ljuba kao Ljubinka Drummer - Belter, Pojas (ali je još nisam video u seriji)
Eden kao Edenson Dawes - Belter, Pojas

Metalac kao Metalex Kamal - Mars
Boni kao Bonnie Draper - Mars
Tihi kao Fred Silentius Johnson - Mars (još ga nisam video u seriji)

Gledam 4 epizodu sezone 1 i so far so good.   

Na vrh
LjubicaSP View Drop Down
Moderator
Moderator
upir translator

Direktni link do posta Objavljeno: 12.Listopad/Oct.2019 u 16:53
Originalno postovano od strane nebojsa66 nebojsa66 piše:

Meni se nekako zbog ovoga čini da bi Ljubinka mogla biti.

Dlakomlat? – upita Ljubinka.

Kao pravi se naivna da ne zna... LOLLOLLOL

Al' možemo sačekati malo da vidimo razvoj situacije. 

Samo napred, pa će da bude: šta sam vam rekla LOL
Opet, možda je to faru Bonki rođendanski poklon?
Na vrh
baho View Drop Down
Senior translator
Senior translator
🍴Bahro Burek sa sirom🍴

Direktni link do posta Objavljeno: 12.Listopad/Oct.2019 u 16:53
Za ovu dvojicu nisi u pravu:
Mao je sa Zemlje... Sjedište korporacije je na Mjesecu. Mislim da živi u Francuskoj, a dijelom je kineskog porijekla.
Johnson je sa Zemlje. Ne znam tačno odakle Ali se odmetnuo. LOL

Burton je iz Baltimorea. Poslije Boni najopasniji lik.
Miller je s Cerere. Do početka serije čak nije nikad izašao u svemir. Čak ga kasnije jedan Belter (Diogo) zeza: "Kakav si ti to Belter, pampa?".
Kamal je iz doline Mariner, pakistansko-teksaškog porijekla...
Nagata je odrasla na Cereri (ne znam je li rođena tamo). Otišla je zbog nekih "duhova iz prošlosti".
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 14>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,187 sekundi.