Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - District 9 (2009)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

District 9 (2009)

District 9

District 9 (2009)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Okrug 9

Godina:

2009

Žanr:

akcija, znanstvena fantastika, triler

Trajanje:

112 min

Režija:

Neill Blomkamp

Scenarij:

Neill Blomkamp
, Terri Tatchell

Glavne uloge:

Jed Brophy
  >  James Hope - Police Officer
Greg Melvill-Smith
  >  Interviewer
Sylvaine Strike
  >  Dr Katrina McKenzie
John Sumner
  >  Les Feldman - MIL Engineer
William Allen Young
  >  Dirk Michaels
Nat Boltt
  >  Sarah Livingstone - Sociologist
Sharlto Copley
  >  Wikus Van De Merwe
Nick Blake
  >  Francois Moraneu - CIV Engineer Team
Jason Cope
  >  Christopher Johnson
Jason Cope
  >  Grey Bradnam - UKNR Chief Correspondent
Louis Minnaar
  >  Piet Smit
Barry Strydom
  >  Interviewee
Mzwandile Nqoba
  >  Interviewee
Themba Nkosi
  >  Interviewee
Morena Busa Sesatsa
  >  Interviewee
Elizabeth Mkandawie
  >  Interviewee

Odgovori Odgovori Stranica  12>
Korisnik
Poruka
darije View Drop Down
Administrator
Administrator
Infernal Affairs

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj darije Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: District 9 (2009)
    Objavljeno: 06.Rujan/Sep.2009 u 21:44

http://www.imdb.com/title/tt1136608/

Citiraj Radnja filma je smeštena u Johanesburg gde se nalazi oblast pod nazivom "District 9", a koja predstavlja rezervat za vanzemaljce. Firma koja kontroliše rezervat ima plan da ostvari veliki profit ukoliko uspe da napravi oružje koje vanzemaljci poseduju...

U najavama filma koje sam čuo pre nego sam ga pogledao, jedino što se jasno čulo jeste: "Peter Jackson". Iskren da budem to me je pomalo uplašilo u smislu krajnjeg prozvoda - filma. Na moju ogromnu sreću, veoma sam se prevario. Film je odličan.

Osnova, pa čak i neopravdano izostavljeni uvod filma "District 9", leže u kratkom filmu "Alive in Joburg" istog reditelja... Priča o vanzemaljcima, prinudno i privremeno nastanjenim na zemlji, njihovom odnosu sa ljudima suština je ovog kvazi-dokumentarnog, akciono, SF filma.
Suština ali samo na prvi pogled. Možda ja preterujem i vidim ono što nije ali ovaj film veze nema sa vanzemaljcima. Svi učesnici filma su itekako zemljani samo drugačijih kultura, vera, boja kože, tradicije...

U nastavku komentara su mogući spojleri.
Šta biste rekli da vam kažem da imigraciona policija dolazi u "kartonsko naselje" kako bi uzela potpise stanovnika i time dobila zeleno svetlo za "dobrovoljno" preseljenje. Među stanovnicima ovog divljeg naselja je i izvesni gospodin Christopher Johnson, koji nije baš voljan da stavi svoj potpis znajući da će time on, njegova porodica i sunarodnici biti odvedeni, pa slobodno mogu reći, u savremenu vrstu logora. Vidite li ovde negde vanzemaljce?
Jedan od segmenata...

Sledeći...

Pri raseljavanju vanzemaljaca policija nailazi na kuću koja bi se mogla nazvati ležište vanzemaljaca sa jajima mladunaca. I onda ide komentar "šefa" operacije:
"Čujete? Čujete? To što čujete je pucanje, poput kokica. Maleni želi pobeći i onda pukne."
Pričam li ja o nacističkim logorima i iživljavanju i eksperimentisanju nad stanovništvom?

I sledeći...

E ovde imamo prelomni momenat. Isti taj šef operacije biva zaražen "vanzemaljskim" "sokom"... I sa pozicije lovca i nemilosrdnog (ali pomalo zatupastog) "naciste" postaje lovina, postaje plen, mora da se krije od svojih dojučerašnjih prijatelja...
Pričam li ja ovde, recimo, o čoveku koji biva zaražen HIV virusom?

Ako zanemarimo sve ovo; da li u filmu u onoj prašini južne Afrike možemo prepoznati neku severniju zemlju istog kontineta ili možda neku azijsku zemlju, punu rasizma u čije se rešavanje upliće "Svetski policajac"?

Možemo li vanzemaljce poistovetiti sa napaćenim narodom Iraka ili Somalije ili...
Mislim da se neki metaforični prikazi jednostavno sami nameću a možda i ja smaram pa je ovo samo još jedan običan SF film, doduše sa malo promenjenim uglom gledanja.

Iako je glavna uloga poverena totalnom anonimusu, mislim da je Sharlto Copley obavio sjajan posao i fenomenalno odglumio. Njegova transformacija iz poluretardiranog pijuna, kao čoveka do "Ramba 1, 2, 3 i 4" (u psihičkom smislu) kao mutanta je odlično odrađena.
Sve čestitke i reditelju Neill Blomkamp kome je ovo prvo pravo režiranje...

Uz sjajnu muziku i odlične efekte ovaj film sa budžetom oko 30 miliona dolara zaista zaslužuje sjajnu ocenu. Od mene 9.

Zaboravih da kažem da je kraj ostavljan taman kako treba za nastavak...

Ažurirao kadetoni - 26.Veljaca/Feb.2021 u 19:14
Na vrh
Vladika View Drop Down
Senior translator
Senior translator
>> Virus Guru <<

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Vladika Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.Rujan/Sep.2009 u 22:18
Upravo ga odgledah i zapanjih kako su ga dobro skockali. Ne znam zasto ali ovaj film mi je bas "legao" kako treba. Svaka preporuka za gledanje!!!
Vladika
Na vrh
bubba ho-tep View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
brkovi gore, brkovi dole

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bubba ho-tep Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Rujan/Sep.2009 u 08:09
Darije, uzeo si mi tekst iz usta.
Taman pogledao film i mogu reći da sam oduševljen! Krenuo ovdje pisati kritiku pa skužio da si me pretekao.

Šta još nadodati?

Ideja. To je ono što pokreće svijet.
Uz relativno mali budžet i anonimne glumce (fenomenalni Sharlto Copley), Neill Blomkamp je uz pomoć Petera Jacksona napisao povijest.
Ovaj film je sve samo ne običan SF. Zapravo, kako Darije kaže, najmanje je SF-a u njemu.
Sve je to poprilično zemaljski: apartheid (nije slučajno da se radnja odvija u Johannesburgu), humano preseljenje, eksperimenti, rasizam, borba moćnika za razvojem naoružanja i kontrolom nad svijetom... Sve tako ljudski ''blisko''.
Koliko god nevjerojatno zvučalo, film je mješavina Cloverfielda i Krvavog Dijamanta!
Pogledati obavezno 10/10
Na vrh
outside View Drop Down
Translator
Translator

Joe Purdy - music legend

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj outside Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Rujan/Sep.2009 u 08:17
ovo moram pogledati,još više što čujem da je sličan cloverfieldu..pozdrav
Na vrh
The Legend Of
The Legend Of
brkovi gore, brkovi dole

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bubba ho-tep Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Rujan/Sep.2009 u 08:33
Originalno postovano od strane outside outside piše:

ovo moram pogledati,još više što čujem da je sličan cloverfieldu..pozdrav

Više je drama s elementima komedije, ali ima dodirnih točaka po načinu snimanja, akciji te naravno samoj materiji (vanjska opasnost)...
Na vrh
dadica View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj dadica Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Rujan/Sep.2009 u 14:24
Nakon dosta vremena odlican film, postoje tu elementi koji su poprilicno kopirani ali tako su sklopljeni da se dobija odlican-originalan film.
Na vrh
ZM View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ZM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Rujan/Sep.2009 u 01:09

Navodno, uz relativno skroman budjet, oko 30 mil.$, sa odličnom idejom i nepoznatim ali i neistrošenim glumcima, za mene odlican film ... 9/10 ... toplo preporucujem ...
Na vrh
IvanBM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj IvanBM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Listopad/Oct.2009 u 12:54
solidan film ali po meni nije za kino, a kamoli za veliki američki kino hit.
sada će doći u hrvatska kina, ja ga nebi išao gledati jer kao što rekoh nije mi film za kino
ali za niskobuđetni film je ovo super.
da je više takvih!LOL 
S Poštovanjem!
Ivan B.M.
Na vrh
MarkoZmaj View Drop Down
Uploader
Uploader
Kafana Staff

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj MarkoZmaj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Listopad/Oct.2009 u 13:12
Posle ovakvih komentara definitivno skidam Thumbs Up
"Postoji izvesna sumnja da sam te umislio takvu,da zapravo nikad nisi bila ni nalik ženi po kojoj sam izvajao svoje ludosti."
Na vrh
The Legend Of
The Legend Of
brkovi gore, brkovi dole

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bubba ho-tep Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Listopad/Oct.2009 u 13:29
Originalno postovano od strane IvanBM IvanBM piše:

solidan film ali po meni nije za kino, a kamoli za veliki američki kino hit.
sada će doći u hrvatska kina, ja ga nebi išao gledati jer kao što rekoh nije mi film za kino
ali za niskobuđetni film je ovo super.
da je više takvih!LOL 

Film je izvrstan i daleko bolji od svih kino ''hitova'' ove godine... Amerikanci su odavno izgubili kompas, nažalost naši kinooperateri ih još uvijek forsiraju...
Na vrh
jakaka View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj jakaka Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Listopad/Oct.2009 u 20:01
Film je predobar, u zadnje vrijeme što sam sve pogledala skroz me oduševio, tko ga još nije pogledao svakako preporuka Smile
Na vrh
HennesseySR View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj HennesseySR Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.Listopad/Oct.2009 u 16:36
odlican film koji drzi paznju svih 90 i kusur minuta,ocena 8/10
Nekad smeska se povoljna prilika za bolje,nekad spasi te dusman a izigra te voljen...
Na vrh
Buki View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Weed Expert

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Buki Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Ožujak/Mar.2010 u 19:38
Upravo sam odgledao ovaj film, iako mi je film dobar, nisam baš pretjerano oduševljen.
Definitivno se slažem da je nešto između Cloverfielda i Blood Diamond-a.
S obzirom na budžet, film je super ispao, gluma sasvim zadovoljavajuća.

Film kao film mi je solidan, kao i sama priča, ali ništa posebno.

Ocjena - 7(10).

Na vrh
faithlessmary View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Neprikosnovena Mary

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj faithlessmary Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Ožujak/Mar.2010 u 19:42
Film je sjajan 10/10
Veži konja gde ti gazda kaže
Na vrh
luka0037 View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Zakeralo

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj luka0037 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Ožujak/Mar.2010 u 21:33

film je dokaz da sa malo para moze da se snimi odlican film 

meni se svideo  extra 10/10

Na vrh
outside View Drop Down
Translator
Translator

Joe Purdy - music legend

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj outside Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Ožujak/Mar.2010 u 00:28
ma vhunski film...čista 10-ka..
Na vrh
lukas123 View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj lukas123 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Travanj/Apr.2019 u 00:25
Film je zapravo realno rečeno katastrofa.
Na vrh
Black Raven View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Black Raven Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Travanj/Apr.2019 u 14:10
Film je dobro uradjen, ali uopste mi se nije dopao. Ovaj film nije za svakog, dosta odbojan film. Ocena 6,5/10
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Veljaca/Feb.2021 u 17:57
Film je genijalan.

Pa će po modernim teorijama urote postat glupi ko amerikanci oni koji se cijepe američkim cjepivom, kosooki oni koji se cijepe kineskim te pjančine oni koji se cijepe ruskim (ček, pa to već jesmo).
A film će napraviti genetski darmar jer je scifi, a ne teorija urote koja je kao i sve druge istinita i po istinitim događajima. Tongue

Drugo, radnja filma nisu oku ugodne CGI površine i krivulje, nego de facto smetlište, odvratno i gadljivo da čovjeka tjera na povraćanje. A sve u skladu sa odvratnom i gadljivom civilizacijom kojoj su vanzemaljci "došli u posjetu".

Ne bih uopće dopisivao dojmove o filmu kojega sam gledao prije 100 godina, iako ga se sjećam ko da je bilo jučer.
Međutim upravo je najavljen District 10.
Nastavak, da.
I neka je.

Jer meni je D9 remekdjelo.

Ažurirao JoxerTM - 26.Veljaca/Feb.2021 u 18:02
Na vrh
Danilo-Naissus View Drop Down
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Veljaca/Feb.2021 u 19:08
2009. na prvo gledanje....
Ovaj film je bio super i za preporuku...
Danas... pa verujem da bi ipak izdržao test vremena. 👍🏅

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  12>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,328 sekundi.