| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
The Gambler (1974) |
Odgovori
|
| Korisnik | ||
Gajtana
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Junior moderator
Pridružen: 03.Travanj/Apr.2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Points: 5466 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: The Gambler (1974)Objavljeno: 23.Sijecanj/Jan.2015 u 13:02 |
|
|
Radnja filma:
Axel Freed pametan je i poštovan profesor književnosti na glasovitu njujorškom sveučilištu,
koji koristi velika književna djela kao odskočnu dasku za istraživanje moralnih i filozofskih pitanja kod svojih studenata. No kada nije pred školskom pločom, Axel ima velik problem – beznadno je ovisan o kockanju. Axel će se kladiti u gotovo sve i živi samo od opojnog osjećaja dobitka, koji ne ostvaruje često, a Axelov zadnji gubitnički niz doveo ga je do 44.000 $ duga kladioničarima, mnogo više nego što sveučilišni profesor može platiti. Čak i nakon što posudi novac od svoje majke, djeda i svoje djevojke, Axel još duguje tisuće svom kladioničaru Hipsu, koji ubrzano gubi strpljenje s Axelom, posebno nakon što sazna da je Axel, umjesto da vrati dug, svoje dobitke iskoristio za daljnje klađenje... i izgubio sve. Izvor: http://tvprofil.net
Ažurirao Gajtana - 23.Sijecanj/Jan.2015 u 13:05 |
||
|
Kad pitaju kako ste, uvijek recite ODLIČNO! Razveseliti će te prijatelje i rastužiti neprijatelje!
|
||
![]() |
||
Kneginja
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
Sto me ne ubije... ide u moje memoare. Pridružen: 21.Srpanj/Jul.2005 Status: Offline Points: 16383 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 27.Sijecanj/Jan.2015 u 19:43 |
|
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
|
||
![]() |
||
osman2510
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Kukuruz kokičar iliti Deadpools Ass Pridružen: 08.Listopad/Oct.2012 Lokacija: Prijedor Status: Offline Points: 2089 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 28.Sijecanj/Jan.2015 u 09:14 |
|
|
Nema na čemu
|
||
|
لا إله إلا الله محمد رسول ا
|
||
![]() |
||
aleksayu
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 10.Lipanj/Jun.2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Points: 1843 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 13.Veljaca/Feb.2015 u 22:10 |
|
|
Ovo je jedan od vaznijih prevoda u poslednjih godinu dana. Ne mogu da verujem da ljudi do sada nisu preveli ovo remek delo! Svala cast autoru prevoda Ocena 10/10 za film
|
||
![]() |
||
aleksayu
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 10.Lipanj/Jun.2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Points: 1843 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 08.Srpanj/Jul.2020 u 13:09 |
|
|
Ovo je inace na neki sloboodan nacin savremena adaptacija romana Kockar Fjodora Dostojevskog.
|
||
![]() |
||
aleksayu
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 09.Srpanj/Jul.2022 u 00:33 |
|
|
Evo na danansji dan kada je umro James Can , ponovo sam polgedao film.
Can je jedan od glumaca koji su obeleazili moju mladost, Kum, Rolebor itd..
Film je dobar , mada danas posle toliko dugo godina mozda izgleda za nijansu prevazidjeno.Interesantan je kraj. Finalnu scenu sam doziveo kako osvescivanje i transcendiranje glavnog junaka. Dosao je do dna svog primalnog krika i uvida u svoju patolosku potrebu da se stalno kocka....
|
||
![]() |
||
TotenhemovFanatik
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 30.Svibanj/May.2026 u 04:46 |
|
|
Jedan od rijetkih kockarskih filmova, koje do sada nijesam odgledao, a od večeras jesam i njega. Prvi put kad sam saznao da ovaj film postoji je nakon gledanja rimejka sa Mark Volbergom. Htio sam da prođe neko vrijeme, pa da ga odgledam. Jedan od rijetkih filmova iz 70ih koji je vrhunskog kvaliteta. Uživao sam od početka do kraja. Džejms Kan u vrhunskoj ulozi., sjajna gluma. Baš ga je u nekoj objavi pomenuo IgaBiva, podsjetio me je i rekoh, taman sad da ga odgledam.
|
||
![]() |
||
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 30.Svibanj/May.2026 u 09:50 |
|
|
Tu je i odlicni The Cincinnati Kid. Njega mogu uvek da pogledam. |
||
![]() |
||
payutti
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 30.Svibanj/May.2026 u 11:43 |
|
Da li je moguće da stvarno tako misliš?! Kum 1 i 2, Let iznad kukavičjeg gnezda, Lovac na jelene, Taksista, Kineska četvrt, Pasje popodne, Serpiko, Apokalipsa danas, Ratovi zvezda, Isterivač đavola, Ajkula, Paklena pomorandža, Bliski susreti treće vrste, Prrljavi Hari, Keri, Tri kondorova dana, Roki, Groznica subotnje večeri, Noć veštica, Maratonac, Meš, Žaoka, Svi predsednikovi ljudi, Sav taj džez, Ponoćni ekspres, Psi od slame, Dobro došli, gospodine Čens, Supermen, Tv mreža, Bari Lindon, Pakleni toranj... Mrzi me više da nabrajam, 70-e su jedna od najboljih decenija u istoriji filma. Uporedi to sa današnjim filmovima, čast izuzecima. Nebo i zemlja. |
||
![]() |
||
leo-mesi
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Pridružen: 24.Kolovoz/Aug.2022 Lokacija: Šimanovci Status: Offline Points: 453 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 30.Svibanj/May.2026 u 12:26 |
|
Iduća decenija je bila najplodonosnija...80.-ih je snimljeno toliko kvalitetnog materijala. Pogledajmo samo šta je jugoslovenska kinematografija dala u tom periodu... Ove godine nisu izašla ni dva dobra filma... |
||
![]() |
||
payutti
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 30.Svibanj/May.2026 u 12:46 |
|
|
Pa rekoh da su 70-e jedna od najboljih decenija u istoriji filma. Ne da su i najbolje. Slažem se i za 80-e.
|
||
![]() |
||
TotenhemovFanatik
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 30.Svibanj/May.2026 u 23:52 |
|
Odgledao sam oba, naravno, fenomenalni su. Inače pojma nemam o kartama, pokeru, kocki, ali oduvijek sam obožavao filmove na tu temu.
|
||
![]() |
||
TotenhemovFanatik
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Svibanj/May.2026 u 00:32 |
|
Sve što si nabrojao su kultni filmovi i osim Apokalipse Danas i Sav Taj Džez, svi su mi se dopali, a neki su mi i među omiljenima. Ali 70te su najgora filmska dekada ikada. A zašto je to tako? Ajde zanemarimo te kultne filmove i bazirajmo se na one druge, manje poznate, manje skupe, manje medijski zastupljene- Dakle 90% filmova, logično, jer kultni filmovi neka čine 10% snimljenih 70ih, ako ne i manje. Ti drugi filmovi su , blago rečeno, uvrjedljivi za inteligenciju. Ogroman je jaz između kultnog i običnog filma 70ih. Taj neki senzibilitet, to neko sivilo, monotonija, izostanak umjerenosti, a opet amaterska prenaglašenost u mnogim segmentima, nekreativan scenario, fokus na golotinji, na na uštrb poenti... to je haos. Odgledao sam mnogo špijunskih filmova, trilera, akcije iz 70ih, to su najdosadniji filmovi tog žanra ikad. Dok recimo isti takvi filmovi decenijama ranije i kasnije, koliko god bili marginalni, ubjedljivo su kvalitetniji i interesantniji od tih iz 70ih. Pada mi na pamet "The Driver" sa Rajanom O Nilom. Užas od filma. Pa onda "Eraser Head". "Badlands", "Mean Streets", "Death Jurney","The Conversation"... sve , za moj ukus, katastrofalni filmovi, koji bi bili fenomenalni da su snimani ili ranije ili kasnije. Horore da i ne pominjem. "Teksaški Masakr" je generalno jako loš serijal, glupav. Ali prvi dio je posebno uvredljiv. Ajde uporedimo ga sa nekim hororima iz 50ih, 60ih... A ne daj Bože sa 80im i 90im, koje su najbolja dekada filmske umjetnosti. Te 70te su bile jako bolna prekretnica i period kad se dosta eksperimentisalo u filmovima. Radilo se na nekim inovacijama. To je bio tranzicioni period između zlatnog doba filma i modernog filma. Za moj ukus, jako ružan period, uz drastičan pad kvaliteta kinematografije.Bitan uticaj na to je imala i popularna kultura, depresivna muzika, hipici, droga, vijetnamski rat, svjetska politika, sve je počelo da se mijenja, pa tako i film. A ako bi govorili o rimejcima? Uporedimo "I spit on your grave", "The last house on the left", "Hils have eyes"... Originali iz tog perioda u odnosu na današnje verzije djeluju kao da se neko mentalno zaostalo dijete uhvatilo kamere. Ali zato filmovi iz 30ih, 40ih, 50ih, 60ih , koji su dobili rimejke u okviru moderne kinematografije, razlikuju od njih jedino po trajanju i kvalitetu slike, što je logično. Mnogi od njih su bolji, nego rimejci. Ajde neka bude da sam ja jedini koji ovako misli i govori, ali moje mišljenje je jako čvrsto i što više gledam filmove iz 70ih, sve sam uvjereniji u to. Završiću izlaganje konstatcijom da možda meni lično ne prija senzibilitet 70ih i to što one pronose kroz filmove i da je to kod mene stvorilo averziju. Svaki put kad odgledam film iz tog perioda, a dopadne mi se, ja to smatram čudom. |
||
![]() |
||
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Svibanj/May.2026 u 08:35 |
|
|
Meni zanimljivo jer nesto nisam bas obracao paznju , ali bilo je dobrih filmova , payutti je nabrojao tridesetak. Ovako iz glave tesko hajde da ne ponovim, dosta njih se necu ni setiti. Npr. evo od Kana Rollerboll, pa dalje npr nf. `Silent Running`,` Logan`s run,` `Stalker` `Solaris`, The Man `who Fell to Earth `, `Pobesneo Maks`. `Westworld`. Da tu su npr. `Duel `, `The French Connection`,` Network`, `Deliverance`, `The Conversation `meni nije los film.` Eraserhead` meni je ok , mnogima nije legao, od Lynch-a ipak volim neke druge filmove. Dalje tu je i `The Wicker Man` . Da tu su od Argenta `Profondo rosso` i `Suspiria` . Od Polanskog `The Tenant `, onda Felini i `Amarcord`, pa npr. Pasolini i `Salo`. Ovako se setih rezisera pa npr. australijska tri, dva su od Weir-a `Picnic at Hanging Rock` i `Last Wave`, i film `Walkabout`. Onda Fassbinder ` Marriage of Maria Braun` prvi iz trilogije i Fear Eats the Soul ( dobro zasnovan je na.., kao sto i npr. Friedkin-ov` Sorcerer` podjednako volim kao i izvorni `The Wages of Fear` ), Malick-ov `Days of Heaven`. Od Lumet-a su pominjani evo `The Parallax View` od Pakule . Setih se filma Brazil , a onda filma `The Boys from Brazil` . Onda `Hardcore` mi je dobar film. Bergman i `Autumn Sonata`. Onda se setih `The Last of Sheila`, od Imamure `Vengeance Is Mine`, iranski mislim da je tu na granici `The Cow` i skoro nadjen i preveden `Chess of the Wind`, od kompilatora Bunjuela `The Discreet Charm of the Bourgeoisi`, od Costa-Gavrasa `State of Siege`, svidja mi se i od Liliane Cavani `Night Porter`, od Melvilla mi je ok `The Red Circle`, itd. Pricasmo o zatvorskim filmovima kako zaboravih Papillon ![]() Ažurirao AlexDeLarge - 31.Svibanj/May.2026 u 09:03 |
||
![]() |
||
payutti
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Svibanj/May.2026 u 18:40 |
|
|
Prethodni komentar sam pisao na brzinu, pa nisam ni uzeo u obzir evropsku kinematografiju koju mnogo volim.
Dodao je Alex još dosta filmova koji su mi dragi. U svakom slučaju, 70-te su doba tzv. Novog Holivuda, gde su Skorseze, Spilberg, Kopola, Brajan De Palma preuzeli glavnu reč. Kažeš da zamenarim te kultne filmove. Ali, opet ih ima gomila. I da je 10%, to je jako respektabilan broj. Razumem šta želiš da kažeš kada pominješ sivilo i monotoniju, ali ono što ti vidiš kao manu, ja vidim kao najveću vrlinu te dekade. Film je tada prestao da bude samo zabava i postao je ogledalo društva koje je prolazilo kroz ogromne potrese (Vijetnam, Votergejt, ekonomska kriza). Mislim da su 80-e i 90-e, iako tehnički ispeglanije i zabavnije, zapravo početak kraja prave umetničke slobode. Osamdesete su uvele koncept blokbastera i počele da tretiraju film kao proizvod. Film je postao estradizovan. Devedesete su donele vrhunsku produkciju, ali su često igrale na sigurno, prateći utvrđene šablone. Sedamdesete su bile jedina dekada kada su reditelji bili važniji od producenata i kada se verovalo inteligenciji gledaoca da može da istrpi sporiji tempo zarad dublje poente. Razumem da ti taj senzibilitet ne prija. 70-e su zahtevale strpljenje i često ostavljale gorak ukus. Danas je sve tehnički savršeno, ali često isprazno. 70-e su imale dušu, makar ona bila mračna i siva. Inače, osamdesete su mi bile najlepši period života, ali ne i što se filma tiče. Iako je i tada bilo sjajnih filmova. By the way, čestitam na opstanku u Premijer ligi. Jedva se izvukoste.
|
||
![]() |
||
TotenhemovFanatik
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Lipanj/Jun.2026 u 02:22 |
|
|
E momci moji dobri, ispašće da vam kontriram, ali pola ovoga što ste naveli, meni baš nije leglo. @Payutti, ti si lijepo primijetio i to je istina, 70te jesu bile dekada kada je režiserski posao bio slobodniji, ali upravo u tome i leži problem. Mnogi režiseri ne bi smjeli da imaju toliko slobode, jer to što su oni pravili od filma za mene nije umjetnost, već baljezgarija. Ne govorim sad konkretno o filmovima koje ste vi naveli, već uopšteno.
Ali opet, s obzirom na to da 80ih nijesam ni postojao na planeti zemlji, a tek ne 70ih, moguće je da je i to jedan od razloga zašto meni ne prija takva vrsta umjetničke slobode. Mora da dođe do kompromisa, rad na filmu je timski rad. Pa čak ni moja ljubav i vječiti miljenik Hičkok, nije imao potpunu slobodu da radi šta poželi, već je često morao svoje zamisli da prilagođava produkciji. Čak i "Psiho", koji je radio u sopstvenoj produkciji, od svog novca, morao je da prilagođava Paramountu, samo da bi mu dozvolili da na početku filma stoji njihov zaštitni znak. I opet je na kraju uvršten u nacionalno blago Amerike. Ali poenta je da čak i najveći genije mora da ima dogovor sa nekim i da radi u timu, a ne sam. Mada u Hičkokovom slučaju, kako god bilo, sve je remekčurda, osim "Familiy Plot" (Opet 70te), koji je snimao bez velikog motiva, skrhan i svojom, ali i bolešću svoje Alme. Što se mene tiče, 80te su moja omiljena dekada, bio sam opsjednut njom. Ne samo zbog filma, već i zbog svijeta kakav je tada bio, mode, muzike, za koju tvrdim da je tada dostigla vrhunac. Većina pjesama na playlisti su mi iz tog perioda. A kada su u pitanju 90te, one su najbolja filmska dekada u istoriji, sa najboljim filmovima ikad. Čak i oni najniskobudžetniji filmovi imaju strašan kvalitet. Najbolji filmovi u svakom žanru, jednostavno vrhunac filmske umjetnosti, i to prilagođene svačijem ukusu.
|
||
![]() |
||
TotenhemovFanatik
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Lipanj/Jun.2026 u 02:24 |
|
|
I hvala Payutti na čestitci, ja sam se nadao ispadanju pa da Jevreji prodaju klub i da se restartujemo. Ovako idemo opet po istom.
|
||
![]() |
||
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Lipanj/Jun.2026 u 07:11 |
|
|
Setih se, u okviru casopisa Sight and Sound ( Britanski filmski institut) 2022. razni ljudi u okviru kriticara su napisali po 10 najboljih filmova i poslali, i na prvom mestu je Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) , 2012. je bio na trideset i nekom mestu tada je Vertigo bio prvi. Samo kao zanimljivost. |
||
![]() |
||
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Lipanj/Jun.2026 u 10:33 |
|
Ma samo razmenjujemo misljenja, delim i misljenje sa payuttiem, naveo ovako iz glave neke filmove koji su mi se svideli a iz 70-ih su. Jesu `80 lepe godine i meni bile kao klincu. Ma svaki period je donosio nesto novo, ti i payutti ste pisali. Opet sva neka `nadmetanja` koji je bolji, rangiranja su hajde da kazem besmislena, kao i u drugim umetnostima. Ali opet kazem daju ipak neki uvid , razlicite poglede i utiske. Naravno gledaju se i teme, price, svi elementi, pa i istorijski kad su koji prvi uvedeni, korisceni, dakle podosta stvari, naravno i individualno sta su kome prioriteti. |
||
![]() |
||
Mizi
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 22.Travanj/Apr.2009 Lokacija: Ćoposlavija Status: Offline Points: 2367 |
Opcije posta
Thanks(2)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Lipanj/Jun.2026 u 11:21 |
|
|
Reci NE kockanju!
|
||
![]() |
||
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |