| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Anniversary (2025) |
Odgovori
|
Stranica 123 4> |
| Korisnik | |
TotenhemovFanatik
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(2)
Citiraj Odgovor
Tema: Anniversary (2025)Objavljeno: 08.Prosinac/Dec.2025 u 23:52 |
|
Što se mene tiče, prebrutalan film, perfektan scenario, sve je sjajno. E jedino ono što ne znam da li mi se sviđa je kraj. SPOILER ALLERT. Najviše zbog toga što ne znam, da li je na kraju Liz cijelu stvar, cijeli proces, od stupanja u vezu, preko braka i dobijanja djece sa Joshom i rasturanja cijele porodice izvela zbog svoje političko-ideološke ambicije ili sve to da bi se osvetila svojoj profesorici. Ako je razlog karijera, onda imamo vrhunsku trilerčinu sa elementima distopije. Trilerčinu koja nosi jasnu poruku da se u svijetu budi neofašizam i pokazuje nam šta sve to može da nam uradi. A ako je Liz sve uradila iz osvete, onda imamo samo priču o psihopati, izopačenoj osobi, koja je spremna da uradi sve, pa i da žrtvuje svoj život, kako bi povrijedila nekog. Nekako mi ta druga tematika djeluje tanka i ne uvjerava me kao da će ozbiljno da utiče na kinematografiju 21. vijeka. Međutim, ako je u pitanju ova prva opcija, onda imamo nešto vrijedno nominacije za oskara. Ili je na kraju sve to do mog trenutnog senzibiliteta. U svakom slučaju, jedan od najboljih filmova 2025. godine.
|
|
![]() |
|
alterego
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 09.Prosinac/Dec.2025 u 08:10 |
|
Vrlo dobar 7.5/10
|
|
![]() |
|
beogradski
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 03.Prosinac/Dec.2011 Lokacija: Beograd Status: Offline Points: 179 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 10.Prosinac/Dec.2025 u 06:06 |
|
Ukratko. Stavio sam ga na listu za gledanje )
|
|
![]() |
|
Crimson Ghost
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 10.Prosinac/Dec.2025 u 15:46 |
|
Svaka preporuka za film, na mene je ostavio i najveći utisak ove godine, odličan.
|
|
![]() |
|
ar8c
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 10.Prosinac/Dec.2025 u 22:54 |
|
Nakon recenzije ekspresno ga stavih na listu i da, apsolutno je isporučio! Fantastičan film, bez ikakve sumnje jedan od najjačih u godini, a kao takav nadilazi i suštinu samog filma, te služi kao snažna i duboka opomena svima nama. Doduše, rekao bih, prekasno!
Ovaj film po automatizmu odlazi u kućnu kolekciju, a vremenom i na reprizna podsećanja. Po jačini doživljaja i senzibilitetu ovo je nešto najbliže osećaju koga sam nekada davno imao nakon premijere jednog od najboljih i najvažnijih filmova u mom životu - V For Vendetta! Oba filma opominju, snažno naglašavaju značaj lične slobode i prava na izbor, a još snažnije kritikuju totalitarizam/fašizam i distopiju kakve su režiseri mogli da zamisle u momentu kada su pravili svoje kreacije. Doduše, V For Vendetta korene vuče iz nekih drugih medija i istorijskih događaja, dok je novitet očigledno maksimalno inspirisan aktuelnim političkim trendovima lokalno i globalno. Iga je sve to prilično lepo sažeo u recenziji, a postoji samo jedna rečenica sa kojom se nisam potpuno složio. Nije ova materija namenjena da je samo intelektualci izučavaju! Naprotiv, intelektualcima, ili barem većini njih, mnogo toga viđenog ovde u startu je jasno i prepoznato. Ovo je film koga pre svega treba da pogleda obična raja, oni kojima nije sve jasno, koji dozvoljavaju da budu izmanipulisani naizgled snažnim i moćnim porukama (zajedništvo, promene, jedinstvo, patriotizam i slično), a iza kojih se krije čista manipulacija i banditizam. Ovaj film nije samo film i tako ga se ne treba smatrati. Sviđa mi se i utisak kolege TotenhemovFanatik! Ostao je u dilemi nakon svršetka filma, iako ja uopšte ne mislim da je posebno bitno kako se film okončava (po meni baš kako treba, uz nepoznanicu i moguće račvanje u dva smera razmišljanja). Nije posebno bitno kakva je gluma (a zaista je sjajna!), niti je posebno bitno bilo šta što karakteriše film kao regularan proizvod za zabavu. Kao što rekoh, ovo je više od toga. Mnogo više. SPOILER ALERT: Mislim da na koncu nije potpuno bitno ni da li je mlada dama zakotrljala kamen i napravila strahovitu lavinu samo zarad osvetničkog čina, ili usled sopstvenih uverenja. Moje je mišljenje da ima i jednog i drugog! Očigledno je da je imala određena politička uverenja (i ambiciju) još dok se nije konfrontirala sa profesorkom, a isto tako je više nego očigledno da je bila u vrlo smišljenom osvetničkom pohodu. Jedno je izrodilo drugo, ali za potrebe ukupnog zaključka ta finesa i nije presudna. To je neki moj stav. SPOILER END! Usled snažnog utiska filmom malo sam istražio kako se isti sada kotira. U startu je bilo oduševljenja pričom, šuškalo se i o ozbiljno dobrim šansama za Oscara za Diane Lane, ali je dosta brzo stišan entuzijazam. Mnogi, pa čak i među samim glumcima su se prilično ogradili od svega, premijera je prošla daleko tiše od očekivanja... Više je nego očigledno da se film buši jer je nekoga opasno nagazio. To je bilo za očekivati, ali ako u demokratiji takva materija ne doseže tamo i toliko koliko bi trebalo, onda znači da je demokratija vrlo ugrožena, te da ovakav film apsolutno ima smisla i važnost! Naravno, puno toga se poklapa sa onim što i ja ovde stalno izvlačim iz rukava kao papagaj: - hipnotisati masu šarenilom interneta i banalnošću društvenih mreža, - obesmisliti i urušiti kompletan obrazovni sistem kakvog ga mi stariji pamtimo, - kao posledicu otupiti buntovni duh i oštricu kritičkog razmišljanja, pre svega u mladih, - u eri sveprisutnih kamera i oka Velikog brata, nastupajuće AI i pristajanja na gubitak privatnosti (opet društvene mreže!) postajemo plodno tle za završni udarac, - konačno, masa postaje samo mleveno meso i roblje raspomamljenih političara i moćnih manipulatora. Lična sloboda postaje samo privid, a na kraju više ni to. Totalitarizam, kontrola, distopija, fašizam... Napisao je ponešto o tome i neki tamo Orvel svojevremeno. Gde se trenutno nalazimo na skali ove lestvice, procenite sami svako za sebe. Lično mislim da je već sada prekasno za preokret i pozitivan ishod. Duh je pušten iz boce u obliku telefona i računara. Opomene u vidu ovako moćnih filmova maše cilj i stižu prekasno. Ostaju samo podsećanja za onu manjinu koja razume neke stvari i čine da se makar malo bolje osećaju u spoznaji da nisu sasvim sami. Možda nekome delujem prilično depresivno i crno, ali uvek pokušavam da gledam prilično unapred i za sada se neke gadne stvari lagano obistinjuju. Za istinski preokret, plašim se, trebaće ozbiljan reset čovečanstva i/ili prilično radikalna revolucija sa ozbiljnim žrtvama... Uzgred, Guy Fawkes, odnosno V, nisu imali tako jakog neprijatelja kakav je naša paralelna digitalna stvarnost. Beše dovoljna jedna maska, malo baruta i pre svega puno zdrave i buntovne energije u ljudi koje je samo trebalo malo potpaliti. Danas? Mnogo zeznutije i bilo bi baš gadno, kako za Fawkesa, tako i za našeg prijatelja V pod maskom! Na kraju, što bi rekli the last, but not the least - puno hvala Payuttiju na još jednom sjajno odrađenom poslu, ovaj put na prilično važnoj stvari! Ažurirao ar8c - 10.Prosinac/Dec.2025 u 23:00 |
|
![]() |
|
sasa-stipisic
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 10.Prosinac/Dec.2025 u 23:33 |
|
Mogu i ja ustvrditi da je ovo jako dobar film, svakako jedan od upečatljivijih/provokativnijih filmova socijalne tematike što su izašli ove godine, a da sam ih pogledao, čak bih rekao i zadnjih par godina da se izdvaja od te sorte. Film koji je neka mješavina drame, romanse, psihološke drame, trilera, može se reći distopijski. Zadnja trećina filma mi je odlična, što za prvu i drugu ne mogu baš reći, ali skupa čine jednu zaokruženu, zanimljivu cijelinu. Svakako se isplati pogledati.
|
|
![]() |
|
TotenhemovFanatik
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(2)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 10.Prosinac/Dec.2025 u 23:39 |
|
Ostavio sam komentar prije Igine recenzije i jedva sam čekao da vidim utiske ostalih. Za sad nas nema mnogo, ali se jako radujem da se većini, da ne kažem svima, apsolutno dopao film i da smo itekako pronašli mnogo važnih, (ne)skrivenih poruka u njemu. Jednostavno, genijalizam je genijalizam. Uvijek sam tvrdio i uvijek ću ostati pri mišljenju da su najbolji filmovi oni koji, koliko god tešku temu obrađvali, u svakom trenutku mogu da zadrže pažnju gledaoca i da mu omoguće da razumije makar osnove tematike. Koliko ima filmova koji su samo zahvaljujući renomeu režisera i glumačke postave dobijali visoke ocjene i pozitivne kritike, a zapravo su teški promašaji i nevješto ispričane priče. Ovaj film zaslužuje oskara, dakle, apsolutno zaslužuje oskara. Uz "Sinners", trenutno najbolji film ove godine. Ali jasno je zašto mu podmeću nogu,a ja bukvalno nemam obraza da govorim bilo šta, jer je gospodin ar8c sve rekao i ja bih samo ponavljao. nego, zaista nas je premalo za sad. Hajde ljudi, šta se čeka, zanimaju nas vaši utisci, Da vidimo ima li iko da mu se film nije dopao, što je opet sasvim regularno i ljudski :D
|
|
![]() |
|
jojo385
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 11.Prosinac/Dec.2025 u 02:17 |
|
Film....prosječan. Generalna priča već viđena, i sa sijaset rupa. Radnja za ovakvu tematiku se događa prebrzo. Od revolucionarne ideje do potpunog preobražaja društva...u nekoliko minuta. Sinovljeva gluma...dosta neuvjerljiva ...itd. Živi prosjek. Žene u brijačnicama laprdaju o nastavku, kojeg ne planiram gledati.
|
|
![]() |
|
klass
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 11.Prosinac/Dec.2025 u 13:41 |
|
Hm, prvi deo filma jos i nekako, ne bas upecatljiva porodicna drama puna intelektualnog palamudjenja, al' ajde. Medjutim u drugom delu, kada su presli na The handmaid's tale, usrali su motku. Totalno. Pogubili su se, nisu znali ni gde ni sta. Sa te porodicne price, kakve takve ali gledljive, presli su na politiku, pa malo policijsku drzavu... Nekako, kao da su se plasili da potpuno otvoreno kopiraju Sluskinju, pa su nastavili sa porodicom ali pricom vidjenom x puta, tipa jedno dete je vlast, drugo je revolucionar, itd. Gluposti. Sve u svemu, film nije za preporuku. Ocena 4.
|
|
![]() |
|
Mizi
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 22.Travanj/Apr.2009 Lokacija: Ćoposlavija Status: Offline Points: 2424 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 11.Prosinac/Dec.2025 u 18:40 |
|
Skip.....
|
|
![]() |
|
ar8c
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 11.Prosinac/Dec.2025 u 19:22 |
|
Film kao film, ništa epohalno novo i svakom po želji. Tu će biti i zadovoljnih i nezadovoljnih, u skladu sa različitim ukusima.
Film kao poruka, to je već nešto drugo. Ali trumpistima, ljubiteljima čvrstorukaša, pobornicima onoga što se podvodi pod "tradicionalne, patrijarhalne vrednosti" ne bih preporučivao. U tom slučaju zaista najbolje skip! Pa neka svako vaga prema svojim uverenjima. |
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.Prosinac/Dec.2025 u 09:11 |
|
Jedan tvit
, meni je film ok. |
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77221 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.Prosinac/Dec.2025 u 09:44 |
|
I još jedan, da parafraziram kolega beogradskog, prekinuo sam.
|
|
![]() |
|
dmauka
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Pridružen: 24.Kolovoz/Aug.2007 Lokacija: Serbia Status: Offline Points: 1 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.Prosinac/Dec.2025 u 10:29 |
|
Jedan od retkih filmova u poslednje vreme koji drži pažnju. A drži je zato što karikira stvarnost i zato što se u situaciji za situacijom prepoznaju dešavanja oko nas.
Za ostalo bih preporučio komentar ar8c člana koji je obuhvatio sve što treba da se shvati u ovom filmu.
I naravno, o ukusima...
|
|
![]() |
|
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77221 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.Prosinac/Dec.2025 u 11:01 |
|
Ne samo ukusi, afiniteti, senzibiliteti, interesovanja, različiti su nam i životi koje vodimo, poimanje sveta oko nas, ono što neko može da kupi a neko drugi i ne baš, nisu nam ni slične stvari bliske ili pa daleke. Ja sa ovim likovima, njihovim ponašanjem, temama razgovora, uopšte načinu na koji se obraćaju jedni drugima, kako se osećaju jedni kraj drugih, prosto nisam u stanju da provedem duže od nekoliko minuta a i to mi je vrlo neprijatno iskustvo (obično volim uznemiravajuće filmove ali u sasvim pedesetom kontekstu od ovoga o kojem govorim). Nije mi tu presudno gde će me eventualno priča sve odvesti, ukoliko ja na prvom mestu nisam u stanju putovati sa tako napisanim likovima. Izdržah dobrih pola sata, ne drži mi pažnju i iritira me suviše toga, neka hvala. Svakom svoje ionako.
To kako su ukusi različiti i o njima ne bi trebalo raspravljati je lepa parola, avaj u većini slučajeva se nađe ipak kakav mudrijaš koji potom krene da ubeđuje, šatro zna bolje, te priče o tome ko je kao pametan, ko glup, ko razume, ko ne razume, tipična nezrela patetika. Čitava poenta je da svako kaže svoje a ne da deli iole slična mišljenja i doživljaje. No, jbg, net. 😂 Bolje je lately, iako mi je forum ruglo ionako, no makar niko ikome ne soli pamet. 🤗 Ažurirao puppet_master - 12.Prosinac/Dec.2025 u 11:14 |
|
![]() |
|
bgvracar
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.Prosinac/Dec.2025 u 11:07 |
|
Mene je ovo ostvarenje, u smislu gušenja slobode mišljenja i političkog delovanja od strane totalitarnog režima, podsetilo na Bredberijev roman "Farenhajt 451", te ekranizaciju istog u vidu istoimenog Trifoovog filma iz 1966. Lično sam u delu priče vezanom za opskurnu knjigu koju je napisala snaja Elizabet, a koja kasnije postaje svojevrsni manifest represivne, totalitarne vlasti, video paralelu sa pojavom knjige "Mein Kampf" u Vajmarskoj Nemačkoj. U oba slučaja se takvi pamfleti pojavljuju u društvima, zahvaćenim ozbiljnom političkom i ekonomskom krizom. U uslovima podeljenih društava, prvo što popuca po šavovima, jeste porodica.
Film mi se dopao jer bez ulepšavanja pokazuje naličje naizgled savršene porodice i savršenog društva.
|
|
![]() |
|
ar8c
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.Prosinac/Dec.2025 u 16:30 |
|
Jako lepo rečeno kolega bgvracar! U mom osvrtu najviše sam se bavio političkim segmentom i po(r)ukama. Porodica kao osnovna zajednica i stub društva zaslužuje najveću pažnju svakako. A u kriznim vremenima i političkim lomovima porodica je ta koja je pod najjačim udarom i izazovom. Likovi, kakvi god da su, simpatični ili antipatični, tek zanimljivo (i zastrašujuće) je videti kako je u filmu prezentovan kompletan slom iste.
|
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.Prosinac/Dec.2025 u 18:22 |
Taman me podseti da pogledam ponovo.
|
|
![]() |
|
vinarija-arandelovic
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Pridružen: 30.Sijecanj/Jan.2021 Lokacija: Prokuplje Status: Offline Points: 6 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 20.Prosinac/Dec.2025 u 01:55 |
|
Sjajan film, Sjajna recenzija. Mnogo bolje od Dikaprijeve Bitke. Drago mi je da Hollywood brani svoju čast, liberalizam i demokratiju. Nadam se da i Evropa ima snage za slično. i veliko bravo za ono "NAŠ" u naslovu.
|
|
![]() |
|
fragolan
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Pridružen: 07.Svibanj/May.2007 Lokacija: Serbia Status: Offline Points: 22 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Prosinac/Dec.2025 u 01:54 |
|
Film kao film... jedna od često ponavljanih kratkih rečenica kada pokušavamo da sumiramo utisak pred nekim, a još ga nismo jasno formirali.
U poplavi gluposti, mora se priznati korektna ideja, daleko smislenija od Civil War, da nam pokaže deo podeljenosti Amera, pošto većina balkanerosa na taj deo sveta uvek gleda sa divljenjem i prosvetljenjem spram njihovih podeljenih prćija. Za to od mene dobija čistu 10-ku što se usudio da čačne u osinje gnezdo ljudskih ubeđenja, mada nisam siguran da je cela namera priče to za šta sam ga ja pohvalio. Ali nakon polazne 10-ke, kao što ga je "prozvalo" par komentatora, uočavamo da je radnja toliko brza i predvidljiva (nalik svim novim filmovima), svodi se na pretrčavanje da bi se stiglo do kraja, konačnog razrešenja... a koji je bio poznat još posle prvog sastanka oba "ideologa" na početku filma. I tu upravo i dolazimo do poente ovog filma, barem moje. Odlična stvar što je ovaj snimljen film, ali baš u smislu da pokaže praznoglavnost i nemoć liberalizma pred ovim drugim. Film bi imao daleko ozbiljniju poentu da smo recimo saznali odakle Polu lova za restoran, za Džoša znamo - neuspešan neostvareni pisac koji se skućio pod repom nekog drugog, malo žene, malo kompanije. Bilo bi idealno da saznamo koliko je plaćao latino radnice. Pošto vidimo da je zaradio ozbiljan novac za kućetinu pored reke/jezera, profesorka teško da ga je zaradila. Da vidimo tu "ljudsko" notu koja nestaje pred nadolazećim zlom... Možda bismo saznali nešto više, konkretnije. Ovako, samo je falilo plakanje na rastanku radnice koja mora da preživi i prokuženog nekad uspešnog biznismena koji je gordo odbio pomoć svog korumpiranog i zabludelog sina. Fascinantno kako je porodična idila brižno građena na principima slobode, nestala u par rečenica zaljubljenog neostvarenog goluba. Zato za to pretrčavanje, pojednostavljivanje i praznoglavost na ovako ozbiljnoj temi, čista 0. U proseku 5 I bez gledanja filma nakon početka smo znali šta sledi. Mada... mada, možda je i ta brzina imala svoju poentu, možda je i bila namera prikazati površnost, pa ako je tako može onda i dobra 7. Scena u kojoj se Ana "hrabro" razračunava sa nesitomišljenicima, na vrlo "miroljubiv" i pristojan način, suštinski odlično pokazuju trenutnu međusobnu netrpeljivost dva pola američkog društva, onakvom kakva zaista i jeste. Ajde da se nadam da je reditelj sve to imao na umu kad je ovako ubrzao. Suma sumarum, odlično je bilo videti film koji govori o sadašnjosti vodeće sile, društva, jasno čak i u svom ovom pretrčavanju. Čisto da znamo da i od nas na Balkanu ima ozbiljno većih budala. By the way... Neko je pomenu Mein Kampf kao analogiju knjizi Change iz filma... Interesantno bi bilo kad bi smo malo analizirali koje upravljao određenim segmentima kulture i društva u vremenu nastanka Mein Kampf i ko upravlja istim tim segmentima danas... Mislim da ta analogija vredi mnogo više od analogije obe knige... i plaši u isto vreme. E tu čekam nekog frajera iz Holivuda da pokaže petlju i snimi film. Saspe sve u lice svima i liberalima i konzervativcima. Mrtva trka između Olivera Stouna i Mela Gibsona... Mada Mel malo naginje na drugu stranu, ali mu nije strano da udari po svima. Ažurirao fragolan - 25.Prosinac/Dec.2025 u 02:02 |
|
|
Okreni se ka Suncu i senka ce biti iza tebe
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
Stranica 123 4> |
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |