| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
The Zone of Interest (2023) |
Odgovori
|
Stranica 123 4> |
| Korisnik | |
TotenhemovFanatik
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Tema: The Zone of Interest (2023)Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 12:44 |
|
Odgledah ga sinoć, ali mi je muka bila da pišem recenziju. (Zato što ljude boli patka za moje recenzije). Uglavnom, katastrofa od filma. Ima tu par dobrih stvari, ali ovo da ima ocjenu 7.9 i da uzima mjesto danskom ostvarenju "Promised Land", pa to je zločin.
|
|
![]() |
|
mile-milic
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 13:28 |
|
Uvek mi je interesantno koliko jedan isti film može da izazove potpuno, čak dijametralno, različite utiske. Gledajući ovaj film ,a bio sam upoznat šta je tema, sve vreme sam osećao duboku uznemirenost. Ona verovatno proizilazi upravo iz fenomenalne realizacije, pre svega, rediteljske ideje i postupka kao i dosledne ( svedene) glumačke igre koja je na momente gotovo dokumentaristička. Pitanje koje me je i dugo i nakon filma proganjalo je - kako je moguće da ljudi postanu toliko neosetljivi i nezainteresovani za nešto što se događa tu, pored njih. Nikakve emocije. Nikakve. Da ne pominjem empatiju koje nema ni u naznakama. Ta hladnoća, sistematičnost i čak i mogućnost da se uživa u životu dok je sveprisutna patnja takoreći (pa i bukvalno) u vazduhu. Film Konferencija koji govori o čuvenom sastanku na kome se rešavalo jevrejsko pitanje imao je tu neku bezdušnu atmosferu, ali i činjenicu da se radnja samog filma ipak odvija daleko od mesta stradanja i taj birokratski pristup najjezivijim planovima (koji postoji i u Zoni Interesa) nekako je bilo lakše razumeti. Ovde je, po meni, najveća vrednost filma upravo to što ne ostavlja prostora kod normalnog ljudskog bića za bilo kakvo opravdanje i opominjuće poručuje da se zapitamo šta su uzroci ( a ne bavi se njima) koji dovode do toga da ljudi postanu neljudi, i da posle svega mogu da kažu : ,,Samo sam radio svoj posao".
|
|
![]() |
|
2b0rn0t0b
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 26.Listopad/Oct.2017 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 293 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 13:46 |
Napiši ti svoj prikaz, ima nas koje interesuju tuđi stavovi i viđenja i koji smo spremni na diskusije, oponiranja i rasprave bez namere da po svaku cenu budemo u pravu. Eto, npr. ja Bastarden (2023) AKA The Promised Land, koji sam sa zanimanjem pogledao, uopšte ne smatram jako bitnim ili dobrim filmom. Sve je u njemu dobro, od glumaćke podele, preko scenografije, kostimografije, priče i atmosfere, ali mi je naprosto bio predvidiv i nekako shematičan. Od svih glumaca, Mads mi je tu bio i najmanje uverljiv. Sa druge strane, jedan drugi, dansko-islandski film, preporučujem svima. Reč je o Vanskabte land (2022) poznatijem kao Godland. |
|
|
http://ethio-pain-music.blogspot.rs/
|
|
![]() |
|
NORRIN RADD
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 14:28 |
|
Svaka ti čast Iga kad smiješ reći CAR JE GO! Ovaj film sam dugo iščekivao pa je razočaranje tim veće.Kaze neko u komentaru ,,hvaljen od cijele zapadne kritike". Pa hajde probaj da ga ne pohvališ.Odmah si antisemit,neo-nacista itd. I kakav sastanak o konačnom riješenju? Kada je taj sastanak održan Hess je već pola godine bio u londonskom toweru. I zar bi tip koji se boring rukama I nogama (bar u filmu) da ostane u Aušvicu na svoju ruku odletio u Britaniju.A autoru filma može se predložiti da snimi film otrenutnom stanju u Palestini. Evo mu od mene naslov ZONE OF GENOCIDE. |
|
![]() |
|
TotenhemovFanatik
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 14:28 |
|
@2b0rn0t0b Naravno, mušljenja su različita i tu su da se dijele, naročito na mjestima na kojima je raspravka zdrava i striktno argumentativna, bez nametanja stavova. Mogu da se složim sa tobom oko "Obećane Zemlje", jer si apsolutno u pravu. Ponavljam, film mi se toliko dopao, da mislim da bi trebao da ima svoje mjesto na dodjeli, ali sam svjestan svega što si naveo. Što se tiče "Godland", gledao sam ga čim je izašao. Dobar dobar
|
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 14:31 |
Sigurno nikog ne boli patka, svi pogledi su dobrodosli zato i postoji forum. Bila je samo nepotrebna diskusija kod prevoda korejskih filmova, znam jer sam se zahvalio za prevod.
|
|
![]() |
|
mile-milic
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 14:43 |
To nije Isti Hess. Postoje dva Rudolfa Hesa . Jedan je bio Hitlerov zamenik u stranci i hteo da sklopi mir sa Velikom britanijom i uhapšen je u Škotskoj 1940. Drugi je Rudolf Hes komandant logora u Aušvicu da 1943. Uhvaćen 1946 i obešen pored krematorijuma u Aušvicu.
|
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 14:58 |
|
Nije, i prezimena im se drugacije pisu, nisam siguran ali ja mislim da on nije ucestvovao na koferenciji (Wannsee ) 20. januara 1942. godine, i u istoimenom protokolu, mozda gresim , onda je krenulo u Ausvicu i Treblinki.
|
|
![]() |
|
mile-milic
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 15:08 |
|
Nije učestvovao a ne znam i zašto je to bitno. Ja sam pominjao taj film koji se bavi Wannsee konferencijom samo kao primer.
|
|
![]() |
|
NORRIN RADD
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 16:12 |
|
Eh onda sorry ja sam million da postoji samo jedan Rudolf Hes. Nisam ti je mlad pa da odmah trazim po internetu. Ali ipak mislim da je film mogao biti bolji. Pa u film nategnuto I braća Grim ispadoše nacisti |
|
![]() |
|
bgvracar
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 19:44 |
|
Rudolf Hess, Hitlerov zamenik ![]() Rudolf Höss, komandant koncentracionog logora Aušvic ![]() |
|
![]() |
|
Oldeuboi
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 19:46 |
|
Mislim da je problem sa ovom recenzijom to što je previše pristrasna. IgaBiva je ovaj film shvatila ili shvatio kao svoj poklon za 13. rođendan u vreme kada je/ga drma pubertet. Film na originalan, nepatetičan način prikazuje bezdušnost pripadnika jedne nacije koje je proizvelo najveće stradanje jednog naroda u 20. veku. (nemojte o filmu da sudite zbog trenutne situacije na Bliskom istoku). Ja bih umesto ove gore kritike ubacio komentar korisnika @mile-milic koji je shvatio poruku filma.
|
|
![]() |
|
Mizi
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 22.Travanj/Apr.2009 Lokacija: Ćoposlavija Status: Offline Points: 2421 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 19:46 |
|
Nazi manijaci!!!
|
|
![]() |
|
JoxerTM
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Veljaca/Feb.2024 u 19:51 |
|
Naci manijazi! Mici.
|
|
![]() |
|
Sorin
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Pridružen: 14.Svibanj/May.2006 Lokacija: Zimbabwe Status: Offline Points: 2 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 24.Veljaca/Feb.2024 u 09:39 |
|
Tragično promašena oficijelna recenzija, ne po prvi put. U mnogo manje reči @mile-milic je objasnio sve. Dodao bih da značajnu notu u filmu daje Rudolfova supruga, Hedvig. Toliku, da bih ustvrdio da je ovo film o njima, a ne (samo) njemu. Jer, njenu bezdušnost i hedonizam pokraj vrata ljudskoga pakla teško je rečima opisati.
|
|
![]() |
|
marijana-vuckovic
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 24.Veljaca/Feb.2024 u 13:04 |
|
Za mene je ovaj film skoro pa remek djelo.
|
|
![]() |
|
Sandra91Bgd
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 24.Veljaca/Feb.2024 u 14:02 |
|
Imam baš velika očekivanja od ovog filma, uzela sam karte za Fest, ali su do sad svi komentari i mišljenja takva da ispada da je film skoro pa gubljenje vremena. Svakako ću ga pogledati, ali se sada već ničemu ne nadam. :)
|
|
![]() |
|
aleksandar-kojic
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Pridružen: 05.Kolovoz/Aug.2012 Lokacija: Gradiška Status: Offline Points: 186 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 24.Veljaca/Feb.2024 u 15:33 |
|
Sve pohvale mile-milicu.Sjajan komentar.Kratko,jasno a opet sveobuhvatno.Mislim da je zaslužio komentar nedelje.
|
|
![]() |
|
NORRIN RADD
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 24.Veljaca/Feb.2024 u 16:48 |
|
Pa poštovani Mile vi ili niste sa ovih prostora ili barem niste bili tu za vrijeme rata.Ako jeste onda ne mogu da shvatim vas komentar. Ja sam baš u ratu vidio sličnu situaciju,kako komšije preotimaju stanove I uredjuju balkone a ljudi nestaju preko noći I nikog nije briga.Tako da znam o tom iz prve ruke. LP.
|
|
![]() |
|
klass
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 24.Veljaca/Feb.2024 u 17:45 |
|
^ Tacno. I, to je samo jedan primer. Covek je veoma prilagodljiva zverka. Brzo se privikne i na dobre a i na lose promene i pocinje da radi neke stvari koje nije ni zamisljao da bi mogao da ih radi. I to je jace od njega.
Masa ljudi nije ni svesna da krsi neke zakone, norme... Jednostavno, prilagodi se ili... I kada, ako, dodje vreme za naplatu njima nije jasno sta su to lose radili. Radio sam svoj posao..Takva su vremena bila... Bez uvrede ali kome je to nesto novo..kao da zivi u staklenom zvonu ili bas nista ne zna o zivotu.
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
Stranica 123 4> |
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |