Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

The Zone of Interest (2023)

Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=104873
Datum ispisa: 09.Srpanj/Jul.2026 u 01:52
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: The Zone of Interest (2023)
Objavio: TotenhemovFanatik
Tema: The Zone of Interest (2023)
Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 12:44
Odgledah ga sinoć, ali mi je muka bila da pišem recenziju. (Zato što ljude boli patka za moje recenzije). Uglavnom, katastrofa od filma. Ima tu par dobrih stvari, ali ovo da ima ocjenu 7.9 i da uzima mjesto danskom ostvarenju "Promised Land", pa to je zločin.

Odgovori:
Objavio: mile-milic
Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 13:28
Uvek mi je interesantno koliko jedan isti film može da izazove potpuno, čak  dijametralno, različite utiske. Gledajući ovaj film ,a bio sam upoznat šta je tema, sve vreme sam osećao duboku uznemirenost. Ona verovatno proizilazi upravo iz fenomenalne realizacije, pre svega, rediteljske ideje i postupka kao i dosledne ( svedene) glumačke igre koja je na momente gotovo dokumentaristička. Pitanje koje me je i dugo i nakon filma proganjalo je - kako je moguće da ljudi postanu toliko neosetljivi i nezainteresovani za nešto što se događa tu, pored njih. Nikakve emocije. Nikakve. Da ne pominjem empatiju koje nema ni u naznakama. Ta hladnoća, sistematičnost i čak i mogućnost da se uživa u životu dok je sveprisutna patnja takoreći (pa i bukvalno) u vazduhu. Film Konferencija koji govori o čuvenom sastanku na kome se rešavalo jevrejsko pitanje imao je tu neku bezdušnu atmosferu, ali i činjenicu da se radnja samog filma ipak odvija daleko od mesta stradanja i taj birokratski pristup najjezivijim planovima (koji postoji i u Zoni Interesa) nekako je bilo lakše razumeti. Ovde je, po meni, najveća vrednost filma upravo to što ne ostavlja prostora kod normalnog ljudskog bića za bilo kakvo opravdanje i opominjuće poručuje da se zapitamo šta su uzroci ( a ne bavi se njima) koji dovode do toga da ljudi postanu neljudi, i da posle svega mogu da kažu : ,,Samo sam radio svoj posao". 

Objavio: 2b0rn0t0b
Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 13:46
Originalno postovano od strane TotenhemovFanatik TotenhemovFanatik piše:

Odgledah ga sinoć, ali mi je muka bila da pišem recenziju. (Zato što ljude boli patka za moje recenzije). Uglavnom, katastrofa od filma. Ima tu par dobrih stvari, ali ovo da ima ocjenu 7.9 i da uzima mjesto danskom ostvarenju "Promised Land", pa to je zločin.

Napiši ti svoj prikaz, ima nas koje interesuju tuđi stavovi i viđenja i koji smo spremni na diskusije, oponiranja i rasprave bez namere da po svaku cenu budemo u pravu.

Eto, npr. ja Bastarden (2023) AKA The Promised Land, koji sam sa zanimanjem pogledao, uopšte ne smatram jako bitnim ili dobrim filmom. Sve je u njemu dobro, od glumaćke podele, preko scenografije, kostimografije, priče i atmosfere, ali mi je naprosto bio predvidiv i nekako shematičan. Od svih glumaca, Mads mi je tu bio i najmanje uverljiv. 

Sa druge strane, jedan drugi, dansko-islandski film, preporučujem svima. Reč je o Vanskabte land (2022) poznatijem kao Godland

-------------
http://ethio-pain-music.blogspot.rs/

Objavio: NORRIN RADD
Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 14:28
Svaka ti čast Iga kad smiješ reći CAR JE GO! Ovaj film sam dugo iščekivao pa je razočaranje tim veće.Kaze neko u komentaru ,,hvaljen od cijele zapadne kritike". Pa hajde probaj da ga ne pohvališ.Odmah si antisemit,neo-nacista itd. I kakav sastanak o konačnom riješenju? Kada je taj sastanak održan Hess je već pola godine bio u londonskom toweru. I zar bi tip koji se boring rukama I nogama (bar u filmu) da ostane u Aušvicu na svoju ruku odletio u Britaniju.A autoru filma može se predložiti da snimi film otrenutnom stanju u Palestini. Evo mu od mene naslov ZONE OF GENOCIDE.

Objavio: TotenhemovFanatik
Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 14:28
@2b0rn0t0b Naravno, mušljenja su različita i tu su da se dijele, naročito na mjestima na kojima je raspravka zdrava i striktno argumentativna, bez nametanja stavova. Mogu da se složim sa tobom oko "Obećane Zemlje", jer si apsolutno u pravu. Ponavljam, film mi se toliko dopao, da mislim da bi trebao da ima svoje mjesto na dodjeli, ali sam svjestan svega što si naveo. Što se tiče "Godland", gledao sam ga čim je izašao. Dobar dobar

Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 14:31
Originalno postovano od strane TotenhemovFanatik TotenhemovFanatik piše:

Sigurno  nikog ne boli patka, svi pogledi su dobrodosli zato i postoji forum. Bila je samo nepotrebna diskusija  kod prevoda korejskih filmova, znam jer sam se zahvalio za prevod. 

Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 14:43
Originalno postovano od strane NORRIN RADD NORRIN RADD piše:

Svaka ti čast Iga kad smiješ reći CAR JE GO! Ovaj film sam dugo iščekivao pa je razočaranje tim veće.Kaze neko u komentaru ,,hvaljen od cijele zapadne kritike". Pa hajde probaj da ga ne pohvališ.Odmah si antisemit,neo-nacista itd. I kakav sastanak o konačnom riješenju? Kada je taj sastanak održan Hess je već pola godine bio u londonskom toweru. I zar bi tip koji se boring rukama I nogama (bar u filmu) da ostane u Aušvicu na svoju ruku odletio u Britaniju.A autoru filma može se predložiti da snimi film otrenutnom stanju u Palestini. Evo mu od mene naslov ZONE OF GENOCIDE.

To nije Isti Hess. Postoje dva Rudolfa Hesa . Jedan je bio Hitlerov zamenik u stranci i hteo da sklopi mir sa Velikom britanijom  i uhapšen je u Škotskoj 1940. Drugi je Rudolf Hes komandant logora u Aušvicu da 1943. Uhvaćen 1946 i obešen pored krematorijuma u Aušvicu.

Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 14:58
Nije, i prezimena im se drugacije pisu, nisam siguran ali ja mislim da on nije ucestvovao na koferenciji  (Wannsee ) 20. januara 1942. godine, i u istoimenom protokolu, mozda gresim , onda je krenulo u Ausvicu i Treblinki.

Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 15:08
Nije učestvovao a ne znam i zašto je to bitno. Ja sam pominjao taj film koji se bavi Wannsee konferencijom samo kao primer.

Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 16:12
Eh onda sorry ja sam million da postoji samo jedan Rudolf  Hes. Nisam ti je mlad pa da odmah trazim po internetu. Ali ipak mislim da je film mogao biti bolji. Pa u film nategnuto I braća Grim ispadoše nacisti

Objavio: bgvracar
Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 19:44
Rudolf Hess, Hitlerov zamenik

https://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Hess" rel="nofollow - https://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Hess

Rudolf Höss, komandant koncentracionog logora Aušvic

https://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_H%C3%B6ss" rel="nofollow - https://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_H%C3%B6ss

Objavio: Oldeuboi
Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 19:46
Mislim da je problem sa ovom recenzijom to što je previše pristrasna. IgaBiva je ovaj film shvatila ili shvatio kao svoj poklon za 13. rođendan u vreme kada je/ga drma pubertet. Film na originalan, nepatetičan način prikazuje bezdušnost pripadnika jedne nacije koje je proizvelo najveće stradanje jednog naroda u 20. veku. (nemojte o filmu da sudite zbog trenutne situacije na Bliskom istoku). Ja bih umesto ove gore kritike ubacio komentar korisnika @mile-milic koji je shvatio poruku filma.

Objavio: Mizi
Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 19:46
Nazi manijaci!!!

Objavio: JoxerTM
Datum objave: 23.Veljaca/Feb.2024 u 19:51
Naci manijazi!
Mici.

Objavio: Sorin
Datum objave: 24.Veljaca/Feb.2024 u 09:39
Tragično promašena oficijelna recenzija, ne po prvi put. U mnogo manje reči @mile-milic je objasnio sve. Dodao bih da značajnu notu u filmu daje Rudolfova supruga, Hedvig. Toliku, da bih ustvrdio da je ovo film o njima, a ne (samo) njemu. Jer, njenu bezdušnost i hedonizam pokraj vrata ljudskoga pakla teško je rečima opisati.

Objavio: marijana-vuckovic
Datum objave: 24.Veljaca/Feb.2024 u 13:04
Za mene je ovaj film skoro pa remek djelo.

Objavio: Sandra91Bgd
Datum objave: 24.Veljaca/Feb.2024 u 14:02
Imam baš velika očekivanja od ovog filma, uzela sam karte za Fest, ali su do sad svi komentari i mišljenja takva da ispada da je film skoro pa gubljenje vremena. Svakako ću ga pogledati, ali se sada već ničemu ne nadam. :)

Objavio: aleksandar-kojic
Datum objave: 24.Veljaca/Feb.2024 u 15:33
Sve pohvale mile-milicu.Sjajan komentar.Kratko,jasno a opet sveobuhvatno.Mislim da je zaslužio komentar nedelje.

Datum objave: 24.Veljaca/Feb.2024 u 16:48
Pa poštovani Mile vi ili niste sa ovih prostora ili barem niste bili tu za vrijeme rata.Ako jeste onda ne mogu da shvatim vas komentar. Ja sam baš u ratu vidio sličnu situaciju,kako komšije preotimaju stanove I uredjuju balkone a ljudi nestaju preko noći I nikog nije briga.Tako da znam o tom iz prve ruke. LP.

Objavio: klass
Datum objave: 24.Veljaca/Feb.2024 u 17:45
^ Tacno. I, to je samo jedan primer. Covek je veoma prilagodljiva zverka. Brzo se privikne i na dobre a i na lose promene i pocinje da radi neke stvari koje nije ni zamisljao da bi mogao da ih radi. I to je jace od njega. 

Masa ljudi nije ni svesna da krsi neke zakone, norme... Jednostavno, prilagodi se ili... I kada, ako, dodje vreme za naplatu njima nije jasno sta su to lose radili. Radio sam svoj posao..Takva su vremena bila...

Bez uvrede ali kome je to nesto novo..kao da zivi u staklenom zvonu ili bas nista ne zna o zivotu. 

Datum objave: 24.Veljaca/Feb.2024 u 19:11
Drago mi je da je film otvorio ovu vrsu debate. Znači da je uspeo. Svi koji smo živeli 90-ih , nažalost se sećamo, ako ne iz prve, a ono makar iz druge ruke o nepojmljivom ponašanju ljudi koje smo mislili da poznajemo. Zato je važno da prepoznamo kada stvaru počinju da se otimaju kontroli. I da li uopšte to možemo? Da li je zakon krda iznad ličnog digniteta? Kada to nenormalno postane normalno? Uz dužno poštovanje svih žrtava ipak mislim da je obim zločina koji se  dogodio tokom II svetskog rata, a koji je pokušan da bude čak i zakonski opravdan ( i opravdavan) - poseban fenomen upravo zato jer se događao u vreme kada su civilizacijski napredak i tehnološka dostignuća trebala da poguraju stvari u nekom sasvim drugom smeru. Ali ako tada te stvari nisu bile nikakva garancija mira i prosperiteta, zašto ne učimo na greškama i učinimo da danas budu? Ili neće(mo)?

Datum objave: 24.Veljaca/Feb.2024 u 19:31
Pitanje ti je na mjestu, ako smo napravili neopisivo ekstreman tehnološki skok, zašto smo i dalje psihološki i sociološki ostali na razini pećinara.
Ne svi naravno, ali mene je zapravo sram kad moram odgovarati da je ovo 21. stoljeće. postovima koji pripadaju nekakvim mračnim dobima.

Svi znaju da zaobilazim povijesno-biografske drame, posebno ratne.
Ali oni koji se sjećaju, znaju da itekako gledam one koje su utjecale na nekog zakonodavca da promijeni zakone u svojoj državi.

Iskreno se nadam da će ovaj film iznjedriti nekakav zakon sličan onome o nepružanju pomoći na cesti.
Pored tvog dvorišta se događaju neopisivi zločini, a ti živiš nekakav bajkoviti život. I na kraju balade, ne dobiješ niti šamar? Je li to doseg civilizacije?
Film govori samo o dijelu priče ovdje, što je s onima koji su upirali prstom u odjednom ilegalne nacije (osim ponajviše Židova, nemojmo zaboraviti da su i Romi bili masovno likvidirani), mentalne bolesnike, komuniste, LGBT-ovce itd? Ljude bi odveli, a prokazivačima se dogodilo? Jedno veliko ništa.
Treba krenuti od tog, ne znam kojom rječju bih najbolje opisao, izdajničkog ološa i šljama koji su u stanju iz puke zlobe bili odati najboljeg prijatelja ili susjeda.
Žao mi je djece koja ničega tu nisu bila svjesna, a ako jesu, do kraja života će biti istraumatizirana.

Datum objave: 25.Veljaca/Feb.2024 u 11:24
Originalno postovano od strane Prckonja Prckonja piše:

Ako odete u Aušvic videćete da je tamo bilo bazena za kupanje, bioskopa i pozorišta,

Da, bas tako. A Rubinstajn je svake subote odrzavao koncert da bi im digao moral jer su imali ogroman problem. Posto su preko nedelje jeli iskljucivo teletinu i jagnjetinu, nisu znali sta ce za nedeljni, malo svecaniji, rucak. I onda je dolazilo do svadja, a nacisti k'o nacisti to nisu mogli da gledaju pa su sve cinili da ih oraspoloze. Cak su im specijalno preko Romela i Africkog korpusa nabavljali urme, koje su bile prava retkost, samo da bi ih primirili, da se ne svadjaju, da zive i uzivaju u zivotu kakav nisu ni imali pre logora. 

Datum objave: 25.Veljaca/Feb.2024 u 11:27

@ prckonja

Koga ti ovde praviš ludim?
Pročitao sam more knjiga i svedočenja o Aušvicu i ostalim nacističkim konclogorima i nigde, apsolutno nigde ne postoji podatak o nekakvom apokrifnom kustosu koji je to ustvrdio.Niti sam naišao na podatak da su Rusi sazidali krematorijum. Potpuna i namerna LAŽNA INFORMACIJA.
Prava istina je da Amerikanci i drugi saveznici nisu poverovali Sovjetima kada su 27.1 1945. oslobodili Aušvic i poslali im informaciju o strahotama koje su tamo zatekli. Amerikanci i Britanci su odbijali da o tome izveste svoje javnosti pod izgovorom da je u pitanju sovjetska propaganda.

Našao si ovaj portal da širiš svoje revizije istorije. U stvari, nije ni čudno. To je metod, modus operandi, neofašista i neonacista. Među pravom istoriografskom literaturom ovakve tvrdnje bi bile ismejane i odbačene pa takvi kao ti pokušavaju da na ovakav, difuzan način, poseju svoje ideje.   

Opet su neki zli Rusi krivi za prebacivanje krivice na nevine naciste koji su, avaj, samo pokušavali da malo prevaspitaju Jevreje, Cigane, Srbe, Ruse i brojne druge narode Evrope.

Ja da se pitam, banovao bih te sa ovog portala.

-------------

Datum objave: 25.Veljaca/Feb.2024 u 11:39
E baš je prckonja. Sa malim p.

Objavio: bojan969
Datum objave: 25.Veljaca/Feb.2024 u 12:43
Gospodin s uvredljivim stavovima je banovan, a njegov post uklonjen.bubba

-------------

Objavio: ar8c
Datum objave: 25.Veljaca/Feb.2024 u 16:14
Auh, kakav post... Neverovatno Ne čudi me više, danas se svašta nešto piše i dozvoljava, a niko za ništa ne odgovara. Nažalost, posto nisam ni video na ovom mestu, ali i dalje opstaje na temi gde je pogrešno ostavljen (The End We Start From), pa bi bilo poželjno da ga administracija i odatle počisti!

Inače načeta je teška tema, ali o kojoj je izgleda i dalje neophodno pričati. Slažem se praktično sa svim učesnicima izuzev onih banovanih, a Mile-Milic je baš onako lepo sublimirao svoj komentar. I Joxer fino zbori, mada odgovor na ona najteža pitanja više nije teško prepoznati. Jesmo se kao civilizacija tehnološki jako pomerili unapred, ali moralno, kulturno, obrazovno, sociološki, empatski,...., ma bilo kako - apsolutno nismo! I ne da se nismo pomerili napred, već je očigledno da je možda po prvi put u istoriji točak evolucije krenuo unatrag! Dakle, imamo proces deevolucije što je zaista zastrašujuće.

Ono što je trebala biti najveća tehnološka i životna tekovina (internet) ispostavio se kao najveća tragedija. Društvene mreže i "pametni" telefoni dokusuriće ovu civilizaciju. Od tolikog informativnog, kulturnog, naučnog blaga koje je sada svima na dohvat ruke i za koje više ne moraju da se obijaju biblioteke ili da se kopa po nekim arhivama, zapravo se koristi u najprimitivnije svrhe, za kačenje selfija po mrežama, ogovaranje, lečenje frustracija i dodatno zatupljivanje. Po prvi put imamo slučaj da mlade generacije zaostaju po intelektualnom kapacitetu za svojim roditeljima i za tako nešto već postoje potvrde i vrlo ozbiljna istraživanja, a to je dragi moji srž svih problema.

I onda gde imate manjak kulture, obrazovanja, poštovanja i nekih elementarnih kvaliteta, tu je plodno tlo za nametanje agresije kroz medije, sveopšteg besa, za revizije istorije, bujanje nacionalizma (kao preduslov za neka nova ratna stradanja), kao i religiozne zatupljenosti i fanatizma, što je tek posebna priča u svemu ovome. Kad to sve stavite na tas vidite da je nestalo i ljudskog saosećanja, odnosno empatije kao najuzvišenijeg osećaja i brige za drugog. Sve u svemu, da sažmem u jednu reč - naj***li smo!!! Možda mi matori baš i ne toliko, ali mlađi...

Da sve napisano prebacim i na teren filma o kome se piše. Nisam ga još pogledao i nisam nešto ni imao nameru jer smatram da sam apsolutno dovoljno video i naučio na tu temu, a nije baš ni da mi fali nekog osvešćivanja. Takođe, pretpostavljam da će i Iga Biva u jednom biti u pravu i zaista mi je teško poverovati da bi mi ovo ostvarenje moglo biti bolje od mučnog i sjajnog The Boy In The Striped Pyjamas. Ali debata me je navela da pomenuti film ipak potražim, te će biti stavljen na meni narednih dana. Ne zato da bih pravio bilo kakve komparacije ili mu davao neki rejting, već samo iz razloga da se ispoštuje jedna mučna i sramna tema, te da se dodatno odoli naletima želje za revizijom istorije.

Datum objave: 25.Veljaca/Feb.2024 u 16:43
Krasno, znači lik nije na samo jednom mjestu prepisao nečiju doktorsku disertaciju sa uglednog sveučilišta fejsbuk d.o.o., maloprije sam mu ubrao vjerojatno isti teorija urote post u drugoj temi.

Iako jesam protiv zabrane pisanja bilo čega, u ovom slučaju moram podržati ban iz prostog razloga.
Sajt je o filmovima i serijama te titlovima za iste. Očekuje se, valjda, da se komentira film iz teme i njegova što umjetnička, što znanstvena, što zabavna vrijednost, ako ih ima.
Odnosno, barem ja tako smatram, titlovi.com nije fejsbuk. Tko želi fejsbučiti, nek ide tamo.

Objavio: mita53
Datum objave: 26.Veljaca/Feb.2024 u 00:23
Ljudi se dokopaju vlasti i odjednom ime je sve na tanjiru. Mogu da rade baš sve, ne ograničava ih ništa, sami donose zakone, sami ih sprovode, niko ih ne kontroliše, a "bog" je uvek na njihovoj strani. zvuči poznato, zar ne!

Ključna rečenica filma je ona kad majka kaže ćerki: "Dete moje, ti si baš stala na svoje noge!" Majka takođe odlazi od ćerke bez pozdrava, kad se svojim očima uveri kako je to njena ćerka stala na svoje noge i distancira se od svog deteta na jedini mogući ispravan način na koji jedna obična žena može. 

Film zaslužuje sve pohvale koje je dobio.

Ne tako davno bio jednom jedan logor (da je samo jedan!).  jedina rekacija meštana bila je da se plaše da bi logoraši mogli da pobegnu i da im naude. urađeno je sve da se za logor ne sazna. kad je ukinut, urađeno je sve da se logor ne obeleži i da se  zaboravi da je ikad postojao.

kad se žrtva dehumanizuje, onda nikog ne zanima kakva je njena sudbina.

film prikazuje kako izgleda normalan život kad nenormalno postane normalno. 
to je jasno prikazao imre kertes u svom romanu bessudbinstvo.
istina, za to nam nisu potrebni filmovi i knjige. 

manje više svi smo doživeli to, bilo kao žrtve, bilo kao nasilnicii.     

Datum objave: 26.Veljaca/Feb.2024 u 09:20
Juce poceh da pisem, i izbrisa se sve kad je..., sad ukratko, procitah i komentare, pa slazem se , da to je ste i bio cilj autora, nosi uopstenu poruku. Voleo bih da je bilo  vise detalja oko nekih stvari ali dobro samo su dotakli ovde, nesto su mogli i da dodaju,  a opet neke scene su mi dugacke i visak, moje licno misljenje,  Citah `Besudbinstvo` (u izdanju izdavacke kuce `LOM`) Imre Kertesa , ja mislim da je on bio u tri logora, a da je bas 1944. godine u poznatoj operaciji  prebacen u Ausvic. Dobro citao sam sam i neka druga dela ili delove, gde se ovo vidi ,da ne navodim sad. Meni su licno drugi filmovi ostavili jaci utisak, bili mucniji i jeziviji, eto i pomenuti, mozda pre Conspiracy (2001) plus jedan dokumentarni, drugi pomenuti pa tesko je zaboraviti desavanja i kraj istog.

Datum objave: 26.Veljaca/Feb.2024 u 11:28
Jeste vezano i za film, postavljamo pitanja, tako se i npr. pre 100 godina po svedocenjima i pisanju govorilo i pisalo u Parizu i u drugim gradovima, itd, isto tako razmisljali ljudi nakon toga, a videli smo sta se desilo.  Eto i najveca tadasnja dostignuca u hemiji i fizici se iskoristila  6 i 9. avgusta, pa i pre toga posebno u hemiji, pa je bilo konvencijom zabranjen, a nedugo zatim prekrsen, pa je bilo masovnog trovanja .  Pa i World Wide Web je postao besplatan u cilju nauke i pronalazanjena cestica vezananih za slabu i jaku interakciju, tj dve fundamentalne sile, itd.  Ja mislim da smo smo tehnoloskim napretkom, cast izuzecima, posrnuli, a nismo pronasli odgovore na pitanja, da kazem od beskonacnog Univerzuma do ` beskonacnih` ljudskih problema. 

Datum objave: 26.Veljaca/Feb.2024 u 15:57
Tehnologija (uključujući internet) jeste samo sredstvo, oruđe, alat, a na čoveku je da odluči kako će alat da koristi. Što će reći - čovek je izvor i srž svih problema.

Interesantno je videti (da ne kažem žalosno i tragično) kako smo uz ovakav nivo tehnološkog napretka došli do toga da negiramo ili sumnjamo u mnoga naučna dostignuća, da imamo bukvalno masovan pokret ljudi koji veruju da je Zemlja ravna, da smo na domak povratka raznih boleština za koje smo verovali da su (zahvaljujući nekim pametnim ljudima i njihovim vakcinama) zauvek istrebljene, da je prisutna negativna selekcija u bukvalno svim porama društva...

Dakle čovek je kriv, bez obzira što je zaveden šarenilom virtuelnog sveta i algoritmima koji izazivaju zavisnost, što se dohvatio "čarobnog" pametnog telefona kao relikvije koju ne ispušta iz ruku. Čovek je kriv zato što je slab i zato što ne ume da se odupre lošim trendovima čak i ako su takvi masovno prihvaćeni, te nude naizgled lakši i bezbolniji put. Na kraju krajeva čovek bira i da li će da bude čovek, ili će prihvatiti neko "novo normalno" dok se u njegovom susedstvu, često i pod njegovom komandom milioni drugih istrebljuju i spaljuju kao bezvredne krpe, a ne ljudska bića. Nema opravdanja, samo suočavanja sa posledicama!

Mlade tu najviše krivim, a upravo oni će najviše da ispaštaju. Dozvolili su da ih šarenilo društvenih mreža potpuno otupi, ulenji, izbriše ambiciju, (buntovni) duh, istraživački crv.... Umesto da svoju sudbinu čvrsto ščepaju u svoje ruke, da povedu civilizaciju napred svojom ambicijom i energijom, da se kroz muziku, knjigu, film (kulturu generalno) bore tamo gde im sistem ne dozvoljava da se izraze (kao tolike generacije pre njih!), oni su anestezirani, amputirani od realnosti, prividno zadovoljni i ušuškani u svom šarenom svetu koga čak nisu sami ni kreirali! I što je još gore, masovno su zavedeni raznim propagandistima, prekrajača istorije, teoretičarima zavere i zlonamernim likovima koji su prosto procvetali u ovom dobu eksplozije informacija bez ikakve kontrole i odgovornosti za ono što rade.

Kako će svet da izgleda kad se mi matoriji konačno sklonimo sa scene i prepustimo tim mlađima upravljanje ovim svetom (politikom, zdravstvenim sektorom, izgradnjom i održavanjem sistema ključnim za funkcionisanje civilizacije, obrazovanjem,....) ostaje da se vidi, ali ja zaista počinjem da verujem da su kreatori filma Idiocracy iz 2006. zapravo bili neverovatno dobri vizionari, u meri da je to zastrašujuće.

Datum objave: 26.Veljaca/Feb.2024 u 16:46
Pa jeste ar8c , ja vidim kroz rad sa studentima, da odavno tu nesto ne stima, i u prosveti i u nauci, a trudimo se da odrzavamo da ne bude gore, bas `rovovska ` bitka, mada starije generacije vidim da  posustaju i odustaju, mladji nezaintereovani, ili ne umeju, rekoh cast izuzecima. Rekoh to se i vidi u delom u filmu  https://titlovi.com/filmovi/das-lehrerzimmer-3207444/" rel="nofollow - Das Lehrerzimmer (2023) , baci pogleda ako nisi, mada ima i drugih., vidi se tenzija i odraz trenutnog stanja .

A mnogi su bili vizionari, da treba pogledati Idiocracy naravno ali mislim da ce to ipak biti mali broj mladih. Ali  kad pogledas i knjizevnost, ali i film npr . Fritz Langa sa suprugom , delo i film `Metropolis`, pa nadalje, pa sve filmove koje smo pogledali , evo Garland sprema `Civil war`  slucajno, bas me interesuje i  Coppola sto sprema `Megalopolis`.

A stvarno ovaj  film otvara jedno vazno pitanje, i salje poruku, salju i drugi ali stvarno treba se zapitati, i  delati, malo po malo.

Datum objave: 26.Veljaca/Feb.2024 u 19:31
Može se o ovome svemu naširoko i dugo polemisati, ali nije baš odgovarajuće mesto. Malo smo sebi dali oduška, delom i isprovocirani neprimerenim komentarom. U svakom slučaju javiću se još sa utiscima o filmu kad ga pogledam. Moram tempirati tajming kad budem u raspoloženju da se ponovo bavim takvim temama. Najradije pobegnem u neki SF jer je najlepše tamo gde je sve moguće i gde mašta radi prekovremeno...

Objavio: aleksandar-kojic
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2024 u 12:25
Moram se nadovezati na ovu debatu vezano za mlade. Već 20 godina predajem likovnu kulturu u Osnovnoj školi i prošle godine odaberem jedan "jak" osmi razred (deca od 15 godina) i zadam im temu - portret poznate ličnosti. Rezultati su bili poražavajući - Coby, Baka Prase, Klinac, Crni Cerak, Karleuša, Jala, Rasta , Baja Mali Knindza , Izet (Lud,zbunjen...) , neke starlete i reality likovi ,meni nepoznati. Zaista strašno! Od 23 rada,samo su dva "normalna" - Messi i Dr House.

Objavio: LjubicaSP
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2024 u 14:24
Da... Što bi se danas reklo - šta reći, a ne zaplakati. Pogledam nekad kviz Potera, mada televiziju retko gledam, i svaki put se zgranem nad opštim stanjem i znanjem, bez obzira na godine učesnika. Ono što je normalno znati se nagađa, a kao iz topa odgovara koji je sportista uradio to i to ili prešao u neki tim. Ni pitanja nisu bez grešaka, makar pravopisnih. Vidim da ni u svetu, na koji se toliko ugledamo, nije drugačije. Kao da je neko odjednom odlučio da ljudima ne treba znanje i obrazovanje - takvima se lakše upravlja.

-------------

Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2024 u 18:44
Citam, citam..i moram..Gospodo, gospodje.. imate li ogledalo? Ako imate, nemojte traziti krivce u obrazovanju, internetu, drustvu, ulici, ovome ili onome..Vi ste krivi. Vi, imenom i prezimenom. I ja ovo pisem ne da bih vas kritikovao, vec vas nacin razmisljanja, jer najlakse je upreti prstom tamo negde i reci oni su krivi. Svaka cast svima ali roditelji su ti koji od rodjenja uce decu i usadjuju im neke vrednosti za koje oni - roditelji smatraju da dete treba da ih prihvati, nauci, i da zivi po njima.

Evo, ja vam tvrdim da u vasem blizem okruzenju, porodici, komsiluku, na poslu..ima osoba koje se na bilo koji nacin ne uklapaju u tzv. drustvene norme a vi nista ne cinite povodom toga. Mozda ste nekada nesto pokusali, nije uspelo i digli ste ruke..Sada gledate sa strane, ponekada prokomentarisete ili se jednostavno pravite da ne vidite, a vasa deca gledajuci vas, usvajaju taj vas obrazac, i u zivotu, u zavisnosti od situacije, ce ga i primeniti.

Sada zamislite kako je to bilo u Nemackoj posle WWI, kada su se pojavili "spasioci" i godinama, polako, "pumpali" narod protiv Jevreja, koje ionako niko nije voleo, i kada je pocela "igranka" sa Jevrejima, Slovenima...u WWII, Nemacki narod jednostavno nije obracao paznju. Malobrojni koji su se pobunili su nestali, a velika vecina je to prihvatila kao nesto normalno. 

Pa u Poljskoj, kada su ih slali u geta, komsije Poljaci su bili najrevnosniji u tome. Bukvalno su slavili. Ne svi, naravno ali vecina.  

U prirodi svake zivotinje, pa i coveka, bukvalno svakog coveka, je da dominira. Bilo nad drugim vrstama bilo nad drugim ljudima. Ne postoji covek koji, ukoliko ima priliku i ne plasi se mogucih posledica, nece pokusati da drugima nametne nesto, da ih uskrati za nesto...i ukoliko je dovoljno (nad)mocan ostali iz okruzenja ce ga prihvatiti, neki ce mu se ulizivati, neki ce ga bukvalno sluziti a neki ce poslusno ili ne ispunjavati njegove zelje, planove...

Ako taj obrazac prebacimo na vise nivoe, dobicemo silne ratove, istrebljenja...To se desava i dan danas i desavace se dok je sveta i veka jer je to nasa, ljudska priroda.

He, samo videti kako i da li uopste ljudi reaguju na pokusaje zapadne civilizacije da nametne istoku neke svoje norme, svoja pravila igre, i sa druge strane kako taj istok pokusava zapadu da nametne svoja pravila. Obican narod ne da ne reaguje vec to zdusno podrzava. I to traje vekovima, nebitno da li se zove verski rat, pljackaski ili bilo koji..zna se sta je cilj svakog rata, oruzanog, medijskog...

A nama, koji nismo u mogucnosti, ili ne zelimo, da nesto ucinimo, promenimo...ostaje samo da palamudimo na nekim forumima i da krivca za sve lose trazimo u drugima. 

Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2024 u 19:57
Gospodine klass, uz dužno poštovanje, ali Vaš post maši temu debelo i na više nivoa. Rekoh da neću širiti priču, ali bukvalno sam prinuđen.

Prvo, do kada tačno roditelj treba da bude odgovoran za postupke svoje dece? Do kraja svog života? Da li baš sve što neko usvoji za život dolazi isključivo od roditelja, ili ima tu malo i neke dalje genetike, uticaja okoline, društvenog sistema, obrazovnih institucija... Ja kao roditelj odbijam da se doživotno gledam u ogledalo i u sebi tražim krivca, a živ sam primer da i pored najbolje volje i truda nije ispalo baš sve kako sam želeo. Sigurno ne isključivo iz razloga što sam ja nešto radio pogrešno! I samo da dodam, po toj teoriji da je roditelj odgovoran (i kriv za sve) značilo bi da dete kriminalca sigurno mora ispasti kriminalac i propalitet, a dete naučnika ili u globalu dobre i kulturne osobe da sigurno mora ispasti isto takvo!? Svedoci smo da to baš ne ide tako i nije normalno da bude tako jer bi u protivnom sudbina novorođenčeta bila određena samim rođenjem!

Odrastao sam i dočekao najlepše godine života u najgorem okruženju, ratovima, sankcijama, inflaciji, nemaštini, političkoj represiji... I eto, to me nije sprečilo da počnem da razmišljam svojom glavom, da se trudim maksimalno i ne očekujem da mi sve u životu roditelj obezbedi i nauči me. Svoj bunt sam izražavao kroz svoj stil, muziku, literaturu, film, a kad mi se nije svideo politički sistem udružio sam se sa drugim mladima, krenuli smo mic po mic dok nismo dovoljno uticali na neke promene. Dakle suprotno izrečenoj teoriji, dok se točak evolucije okretao kako treba, očekivao sam da ja moram po svemu nadmašiti svoje roditelje, baš kao što je bilo logično da me danas moje dete i mlađi naraštaji u svemu nadmaše, te da ovaj svet formiraju po svojoj volji, a da usput prema starijima osećaju dužno poštovanje kao što je normalno.

Ponavljam, sve se to radilo u daleko težem okruženju, uz ratove, bombe, neizvesnost... Nismo imali internet, pa smo samim tim zavisili od kontrolisanih medija i sigurno se nismo mogli organizovati kao danas, putem Facebooka, Viber grupa i slično. Za sve što se želelo znati moralo se pitati, otići do biblioteke, a za sve što se želelo naučiti nije bilo YouTube klipova i komplet znanja čovečanstva na dohvat ruke! A opet, imao sam daleko više nego moji roditelji, oni su znali i mogli više od njihovih roditelja, dedova,....

Ponavljam, nikada ranije u istoriji mlada osoba nije lakše mogla da se obrazuje, da nešto nauči, da se organizuje, udruži, potraži istomišljenike, srodne osobe, pa čak i partnere. I uz sve to sadašnje generacije na ovim prostorima ipak uživaju u kakvom takvom miru i slobodi. I sada neko treba da od mene očekuje, čoveka uveliko u šestoj deceniji, da se ja gledam u ogledalo, da osećam neku krivicu zato što mladi ne znaju šta će sa sobom i što svoje živote traće na najbesmisleniji mogući način!? Čast izuzecima, ali ovde ipak govorim o opštem trendu! Ma hajde molim vas! Moja savest je mirna 1000%, a mladi imaju zadatak da u zatečenim uslovima preuzmu svoj deo odgovornosti za svet u kome žive i koga treba upravo oni da prilagode svojim potrebama.

Ako prevedemo na teren nacija, tu zavisi naravno od političara i same vrhuške, ali njih opet bira narod, odnosno pojedinci u masi. Svest se jako sporo menja, to je užasno spor i mučan proces, ali mora da se menja i pojedinac mora da sazreva, baš kao i same nacije. Nemci su nakon WWII morali da se suoče sa onim što su uradili, to je svakako bio bolan, a donekle i iznuđen proces. Ono što zasigurno znam jeste da oni sami nisu negirali krivicu i prekrajali istoriju kao što to danas pokušavaju neki i na ovom mestu! Kancelar Vili Brant je pre više od 50 godina, jedva da sam tada bio i rođen, simbolično kleknuo na grobu u Varšavi i tim gestom doprineo bolnom pomirenju naroda. Plašim se da na ovim prostorima niko nije preuzeo svoj deo krivice, da se i dalje negiraju neke stvari, a pumpaju neke druge i to će zasigurno dovoditi do novih lomova na buretu baruta na kom sedimo. Onoliko koliko jedna individua može da učini u celoj priči jeste samo da sebe pomera napred, da širi pozitivnu energiju i uticaj, da se kroz kulturu i medije čuje i takav glas, a upravo jedan ovakav forum jeste od ogromnog značaja iz razloga što se bavi kulturom i uzvišenim stvarima, a uz to okuplja ljude različitih naroda, vera, mišljenja i istorije koja je zapravo nekada ranije bila zajednička i meni svakako takva istorija nikada nije smetala. Naprotiv!

Drugo, zašto uklapanje u norme? Pa ja sam upravo neko ko iskače iz mnogih nametnutih normi i živim neki svoj fazon koji je najčešće manjinski. Ali poenta i jeste negovanje različitosti. Tolerancija. Posebno tolerancija većine prema manjini, što je odlika naprednih, civilizovanih i demokratskih društava. Upravo ukalupljenje i jednoumlje predstavlja najveću prepreku razvitku svesti i širenja pozitivnosti na svim nivoima. Dakle, cilj nije jednoumlje i norme, već podizanje svesti svake individue, razumevanje, obrazovanje, pa sve do ultimativne stvari koja se zove empatija, a koja nam omogućava da razumemo drugog, da se stavimo u njegovu kožu i da na kraju osetimo njegov bol kao svoj, a njegovu sreću kao svoju. Naravno, neke civilizacijske norme, zakoni, pravila i običaji moraju da postoje u uređenom društvu, ali to je neka druga priča. Daleko je ovo šira i ozbiljnija tema da se o njoj ovako površno priča, ali i ovde važi ono sa početka - ne može se sve staviti na pleća roditelja i očekivati da oni do kraja života rade sve za svoju decu. Istorija je, recimo, jako dobar učitelj za onog ko želi da uči, pa je tako i WWII, a i film iz ove teme, jako dobro štivo za nekoga ko želi da ga razume i oseti. Ko ne želi taj će kao i obično biti ponavljač lekcija iz istorije.

Treće, naravno da se zna kakva je ljudska priroda. Pitanje je da li to treba da bude opravdanje za povratak u kameno doba, ili zamajac da čovek konačno razvije svoju svest do nivoa da drugom čoveku ne bude vuk, već čovek? Ja ne znam kuda će civilizacija da nastavi (iako mi se uopšte ne dopada trenutni pravac i to sam ranije obrazložio), ali ono što znam jeste da ja kao individua pokušavam i do sada sam pokušavao da budem najbolja moguća osoba prema sebi i drugima! Računam da ako svako dovoljno poradi na sebi, da kritična masa treba da pokreće stvari unapred. Više od toga ja zaista ne mogu, niti bilo koji pojedinac!

I konačno, uz izvinjenje zbog dužine posta, gospodine klass, ne znam da li ste u ovom momentu roditelj i kakvi su Vaši planovi po tom pitanju, ali ako je odgovor pozitivan, sada ili negde u futuru, od srca i potpuno iskreno Vam želim da Vaše dete (decu) uspete da naučite baš sve što treba i da ih oblikujete tačno onako kako Vi želite, bez ikakvih uticaja sa strane! Tako sam, inače i ja razmišljao pre nekih 30+ godina!

Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2024 u 21:04
Holivud vam mozak melje, niko od nas nije birao roditelje!

Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2024 u 21:27
Prebacili ste pricu na decu, to jest, kao da samo prvi pasus mog posta postoji, a on je tu samo da bi naglasio odnos coveka prema okruzenju i prilagodjavanje raznim zivotnim situacijama, a sto je vezano za film. Znaci sve osim tog prvog, maltene nebitnog pasusa. Ali, hajde kad vec pominjete...

"Prvo, do kada tačno roditelj treba da bude odgovoran za postupke svoje dece? Do kraja svog života? Da li baš sve što neko usvoji za život dolazi isključivo od roditelja, ili ima tu malo i neke dalje genetike, uticaja okoline, društvenog sistema, obrazovnih institucija..."

Roditelj formira coveka, njegovu licnost, i to pocinje danom rodjenja. Da, ima tu nesto i genetike ali najveci uticaj vrsi roditelj. Najvaznije doba za formiranje licnosti je otprilike do polaska u skolu, mada Frojd kaze da je to do pete godine. Svi ostali uticaji, drustvo, ulica, skola...sve je to prolazno. Nesto ce od toga da prihvati, nesto ce da odbaci ali to u najvecoj meri zavisi od toga kako su ga roditelji oblikovali u najranijem detinjstvu.

Do kada je roditelj odgovoran.. Zakonodavac je to lepo predvideo..do cetrnaeste godine. Indirektno..ceo zivot. Roditelj ga je stvorio, roditelj je udario temelje njegove licnosti. Sve ostalo je nadogradnja koju dete bira svesno ili podsvesno.

Kazete mladi su ovakvi, onakvi..ne znaju sta ce sa sobom...To jednostavno nije tacno. Ogromna vecina radi ono sto zeli, sad ako se to ne uklapa u vasa ocekivanja..sta da se radi. Zasto moraju da rade i zive po vasem? Da slusaju muziku koju vi volite, da citaju knjige koje im vi preporucujete, da uce - studiraju to sto vi zelite..Imaju svoj zivot, neko ce da uspe, neko ce da ode na onu stranu..sve je to normalno. I tako i treba da bude. Sto se ranije osamostale, odu od roditelja, bolje za sve.

"Ali poenta i jeste negovanje različitosti. Tolerancija. Posebno tolerancija većine prema manjini, što je odlika naprednih, civilizovanih i demokratskih društava."

Hm..kojih to "naprednih, civilizovanih i demokratskih društava"? Bas bih voleo konkretno. 

"Zna se kakva je ljudska priroda".. Pa ako se zna, cemu onda postovi koji su, ajd' da kazem iznenadjeni ponasanjem porodice Hes?!

Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2024 u 23:32
Opet opšta mesta i suvo teoretisanje, ovaj put uz citate i Frojda, a daleko od suštine priče

Hajde ovako - umesto klasične priče o roditeljstvu pitanje - dokle ja da budem odgovoran za svet u kome žive mladi i deca? Kada dođe to vreme da neko mlad preuzme odgovornost i povuče? Nekada ranije nije bilo tih problema, mladi su imali ambiciju i gurali sa nekim ciljem, jedva čekajući da "otmu" i oblikuju svet za sebe.

Danas? Ja treba da grbačim do smrti, da radim šest poslova, da se bavim politikom, ekonomijom, radovima, naravno i odbranom zemlje, a mladi će da leže po ceo dan, da budu depresivni, da govore starijima da su budale što rade, da im idoli budu influenseri, youtuberi, kvazifilozofi i teoretičari zavera, a onda kad se ne obogate preko noći od lajkova i pratilaca opet da se ubijaju od tuge i depresije? Naravno, da budu najglasniji u veličanju patriotizma i ispravljanju svetskih nepravdi, a da pri tome vojsku nisu služili niti potrčati mogu!

OK, ja prvi ne volim generalizacije bilo koje vrste, ali osvrnite se malo oko sebe, izvucite glavu iz peska, pogledajte statistike, lekarske izveštaje, bolničku statistiku, duševno stanje nacije (i sveta), broj zavisnika svih vrsta... Globalno! Ne moram ja ništa da pričam, sve se vidi ako neko želi. A pojedinaca i izuzetaka uvek ima. Srećom. Možda ih vi znate dosta i to je super. Opet, izuzeci samo potvrđuju pravilo, kao i uvek.

Generacijski gledano, da je moj pokojni otac meni ostavio svet kakvog ostavljam na upravljanje mom detetu, gde bi mi samo bio kraj! Nemerljivo više, bolje, slobodnije, zdravije, sa beskonačnom mogućnošću izbora. A kad sam ja postajao čovek i kada je meni kao udarnoj i nosećoj generaciji ostavljeno da potegnem u kreiranju sveta, prvo sam sa 18 morao da državi dam najlepših godinu dana kroz služenje vojnog roka, a odmah pri povratku krenuše ratovi i sav haos koji mladi ni zamisliti ne mogu. Oba roditelja ostala bez posla, nisam mogao da studiram ono što sam želeo, borba i za hleb i za život, kasnije vanredne studije, ali paralelno uz rad danju i učenje noću, prihvatanja posla koji god sam mogao da pronađem i dobijem, samo da imam svoj dinar i da guram napred.

Da li sam ikada kukao na svet koga su mi drugi ostavili u nasleđe? Da li sam ikada krivio oca i tražio da se gleda u ogledalo? Bez obzira što su moji roditelji tada daleko teže razumeli mene i omladinu nego što je to danas slučaj. Makar kad je moja malenkost u pitanju. Apsolutno ne! Čak naprotiv, uvek sam bio zahvalan roditeljima za svaku žrtvu koju su podneli odgajajući me i pružajući onoliko koliko su mogli. Bekrajno sam zahvalan i uvek sam se kasnije trudio da pomognem i uzvratim koliko god je bilo moguće. Ali svoj stil sam imao, svoju ambiciju i niko nije mogao da me spreči da se kulturno uzdižem i izborim za sve što sam mislio da mi treba.

Da li mi matori ostavljamo mlađima savršen svet za živeti? Apsolutno ne! Da li je moglo bolje? Apsolutno jeste! Da li je bolje sada nego neposredno posle WWII ili pre 30 godina na ovom istom prostoru? Apsolutno jeste! Ne sviđa vam se? Pa menjajte sve što ne valja! Ja ne stojim nikom na putu i podržavam put kojim želite ići ako uopšte želite. Kamo sreće da hoćete da menjate. Eto, ne moram više ni da glasam, birajte sami i svoje političke predstavnike (privilegija koju ja nisam imao kad mi je trebala, a vi opušteno dozvoljavate da ovde i po svetu vladaju ljudi osamdesetogodišnjaci, neki celu karijeru u politici!) jer ja uskoro trebam u penziju i da malo odmorim, a zabole me iskreno kuda će dalje ovaj svet. Ne želim sebe da gledam u ogledalu i da mi neko nabija krivicu, već neka svi sjašu sa grbače jer od mene je dosta. Ni ja nisam nikome tražio idealan svet, niti da mi neko titra ceo život dok ja samo ležim i filozofiram!

A što se ostalog tiče, idealno društvo ne postoji. Postoji samo ideal kome se stremi, savršenstvo koje se želi dostići, ali uvek bude prostora za napredak i usavršavanje. E sad, možete ići, recimo, u Severnu Koreju pa da tamo testirate stepen slobode i ljudskih prava, a možete otići u neko napredno zapadno društvo (opet nesavršeno, naravno i podložno kritici i korekcijama) pa da uporedite. Svakom po želji i ukusu. Problem je samo što oni koji izjednačavaju i ne prave razlike obično ispadnu licemerni jer ne vidim talase izbelica, imigranata i gastarbajtera iz naprednih u problematične zemlje. Samo obrnuto!

A ljudska priroda? Pa rekoh već - promena svesti jeste jezivo dugotrajan proces. Svako je odgovoran za sebe, da se pogura u pravom smeru. Ako sistem nije dobar, ako postoje prepreke, uvek postoje i načini za nekog ko hoće. Kulturno osvešćivanje jeste najlepši i najbolji proces ako se ja pitam. Pametni ljudi su iz generacije u generaciju pravili vredne stvari, a to je skupljano i danas je svima dostupnije nego ikada ranije. I istorija je poznata ko želi da je upozna.

Poenta - ponašanjem porodice Hes može biti iznenađen samo neko mlađi ili neko baš neupućen, a retko neko stariji i sklon istorijskom istraživanju. Pogotovo neko ko se makar amaterski (za)bavi ljudskom psihologijom. OK je ako se neko neupućen iznenadi. Taj neko će upravo uz umetnost, uz taj film da nešto nauči, da pronikne dublje u ljudsku psihologiju, da bude i zaplašen stepenom crnila ljudske duše ukoliko se ukvari. A kada dođe do te spoznaje pomeriće svoje biće i svoju svest malo napred. Osetiće malo empatije prema ugnjetenima, uticaće možda na nekog drugog time što je naučio ili saznao. Kamenčić po kamenčić, kasnije grudva, a jednog dana lavina promena. Tako se utiče na promenu svesti, tako se pomera čovečanstvo. Utopija? Verovatno, a sasvim izvesno za mog života. Opet, to je pravac kojim valja ići, pa kad ko stigne. U tom smislu jako je važno postojanje ovakvih filmova i postojanje ovakvih diskusija. Zaborav je mnogo gadna stvar, pogotovo kada se usled izobilja oko sebe čovečanstvo dodatno uljuljka i opusti u sopstvenom hedonizmu...

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2024 u 00:07
Originalno postovano od strane ar8c ar8c piše:

Opet opšta mesta i suvo teoretisanje, ovaj put uz citate i Frojda, a daleko od suštine priče

Pa to je samo bio odgovor na pitanje koje sam citirao. Konkretan odgovor. I volim konkretne stvari i da pisem i da citam a ne neka politicka razmisljanja. Politicka u smislu da se puno prica a malo kaze.

Nego, ja ne dobih odgovor na prosto pitanje, pa da ponovim - 

"Ali poenta i jeste negovanje različitosti. Tolerancija. Posebno tolerancija većine prema manjini, što je odlika naprednih, civilizovanih i demokratskih društava."

Hm..kojih to "naprednih, civilizovanih i demokratskih društava"? Bas bih voleo konkretno. 

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2024 u 10:11
Pošto smo se upustili u raspravu o moralu i vaspitanju, a ovo je ipak filmski forum, koristim priliku da preporučim jedan film koji se bavi time na pomalo duhovit način https://titlovi.com/titlovi/roditeli-strogogo-rezhima-376707/" rel="nofollow - Roditeli strogogo rezhima (2022)

-------------

Objavio: kjovo
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2024 u 10:32
Kad citam postove od Klass i Ar8c ne mogu da ne primetim da vam stavovi u sustini i nisu toliko razliciti. Slozio bih se sa klass da su u velikoj vecini roditelji krivi za ovo kakva su nam deca i omladina ,to se vidi samo po tome ko je bio na nekom roditeljskom sastanku kako skoro nijedan roditelj ne priznaje da mu je dete krivo za losu ocenu ili lose ponasanje vec po pravilu uvek krive nastavnike.profesore.... Naravno desi se uvek i pored sve zrtve i truda roditelja da ne ispadne uvek kako bi mi to zeleli ,i sam sam primer toga sta je sve moj otac radio upisivao me na tri cetiri faksa i ja sam sam odmah posle srednje upiao masinski otisao u vojsku i posle godinu dana odustao,sve isvasta radio i jbga na kraju nisam zavrsio ,otac razocaran ali prihvatio uspeo sam na drugoj strani,sada da li je on kriv naravno da nije on je sve ucinio da pomogne . Danasnja deca imaju sve na izvolte i tu je najveci problem ,jer kad ne moras da se trudis za nesto onda i stagniras u svakom pogledu. tako danisu ni ona kriva jednostavno je takvo stanje svesti  u svetu i bice sve gore po meni,nisam uopste optimista po tom pitanju. 
I klass ne bih se slozio sa tobom da je u svakom coveku potreba da se dominira nad drugim, to po meni jednostavno nije tacno ,ja govorim iz licnog primera i moje okoline,naravno ne moras mi verovati ali tako mislim. 
Film nisam pogledao ne verujem ni da cu ,vec sam vise puta rekao izbegavam teske teme i drame ima toga prevse u zivotu,samo ako je u obliku Sf onda gledam . 

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2024 u 12:04

Jeste duga je tema, usmeno je tesko, a kamoli pisati. Pa kad zasednemo ovako na NNV ili konferenciji, drustvu,  pa sa kolegama iz oblasti psihologije, sociologije, medicine.

Upravo je to cilj da vidimo gde je ta granica , sta uslovljava ( mada ipak materijalno, pa sve ostalo) i  hiprokriziju, netoleranciju, nepostovanje, da vidimo zasto bahato ponasanje sve lakse prolazi, 

Zaborvljamo i vaspitacice, uciteljice , pa tek onda nastavnike  .  Zakazale su i institucije. Nastavnici nisu oni nezadovoljani u sustini  platama, nego kako se ophode prema njima. Uvideo sam i kod  ucenika i studenata da su nezainteresovani, kao i cilj  samo da prodjem , da li cu proci informacija, znanje, saznanje ,spoznaja, nije bitno, ostaju na informacijama i samo doticu znanje, .  Koliko finih zanimanja ima koja izumiru. Jeste i Kjovo sto rece na roditeljskom, ali nije samo na njima i ovako pojedinacno, i svakodnevno. 

Ne moraju da citaju dela, slusaju muziku , gledaju filmove  isto sto koje i mi i da im namecemo, ali je fino da ih uputimo, ali npr. pesme koje su aktuelne,  tekst mi je besmislen, melodija uzasna ili jednostavna, i pritom ne znaju da pevaju, ista  to trebaju da slusaju. Ja kupujem Zabavnik dete kupuje `Skandal` kako se vec zvao tabloid.  Ovi sto strimuju, strumuju gluposti i odgovorno tvrdim izvrsili smo analizu sadrzaj , strimuje kako se kocka, itd ( i kockanje je u porastu, malo pa kladionica, poker, rulet, trke pasa, itd). Dalje ko je kupio skuplje ovo, ko je ono, ko je koga jeb....., ko je koga zaje...., ko se namlatio i kako.  

Oko citanja citaju slabo u globalu, cak ni lektiru ne procitaju, ali ne mogu  oni da razumeju u prvoj godini ili drugoj ta dela, ja sam neka tek razumeo u trideset i nekoj, neka procitaju , sto moraju da razumeju, dozivece na svoj nacin, bar ce obogatiti jezik u krajnjem,   a tu je degradirana i  sporna uloga bibliotekara,   bilo je u `Trezoru ` jako zanimljiva emisija i prica na tu temu zao mi je sto nisam snimio, bio sam ocaran kako su pricali. 

Gde cu crtani filmovi, sta je sa obrazovnim programom?

Internet , eto i kad je nastao WWW, koristan je bio jako, samo treba kanalisati i znati izvore, reference, i drustvene mreze pa nekad su i korisne oko komunikacije ili ako nesto treba brzo ali normalno proslediti. Skoro dobih pismo iz inostranstva, a i ja sam isto tako pisao i slao, sto da ne nekako mi je i uzivanje.  U nastavi i nauci dobar jer je dostupnost radovima brzi, pre si morao da cekas da dodje, pa su neke drzave bile zatvorene po tom pitanju, pa da odes na odredjena mesta trazis pa dok pronadjes, itd.

Eto i pre bioskopi,  video klubovi, sedelo se u drustvu i caskalo, bilo je okupljanje,  ja i sada cesto u drustvu sa prijateljima diskutujem o filmovima, muzici, koncertima, sportu.  Rekoh posednjih godina je to malo utihnulo kod filmova, hajde forum , nismo svi tu u blizini, a i da se cuju komentari, utisci, a tu su i prevodi,  pa konkretno ja kad ih ima, gledam sa nasim prevodima, volim, kad je engleki nekad volim i da slusam pre nego da citam, ali ne mogu cesto iz odredjenih drzava da gledam sa engleskim prevodom, osim naravno ako nema nasih , nekako mi ne stima, volim i improvizacije, ko sto rece profa iz NS nekako fino sto se jezika tice. 

Samo sam nabacao, ima tu svega i svacega, i da se prica, ali ja se sa nekom svojom ekipom  i dalje trudim i zajedno se borimo u nasoj sferi da ne bude `gore`, tj. bar da bude odrzivo.

I da ako vidimo da neko nije u normama i reagujemo, a ja sam reagovao, nije dalo rezultata, sta raditi onda, hajde klass je to pomenuo nek mi da odgovor, pa je bilo sudjenja, olako mozes da izgubis posao, nije moj slucaj oko posla, ili je direktor, ili je dekan i samo si namagarcen i ostade bez posal, ali sudjenje jeste,  pa proces, pa ti sj... deo zivota, stres.  Udruzivanje jeste neko bolje resenje, ali postoji strah kod drugih i jos stosta. To se videlo kod protesta i strajkova. 

A da sto se tice filma mene iznenadjuje ponasanje, iako znam pa i mnoge profesionalce pa su mi pricali stavri koje su im ostale u secanju, da  u tim trenucima nisu mogli da veruju, da su bili u soku, , ako nekog to ne iznenadjuje ok postujem.  Neki pak nisu mogli da biraju,uperena cev  ili sledi metak, ili raka, tj. dozive sudbinu drugih,  sta god, neko je bio zaslepljen, neko je psihopata, neko je sociopata.  Eto jedan primer kod nas u jedinici za posebne namene , dakle tu su , oficir moj prijatelj je bio zacudjen ponasanjem jedne grupe, pa mi je rekao podredjeni da su ludi, i onda su napravili glupost, sva sreca sad su tamo gde treba. Ima mnogo primera. Ja sam i dalje pod utiskom npr. opsada Montsegura sta su radili  Katarima  i sta su izgovarali, pa pregrst primera kroz istoriju, pa dekret i Lidice, ostade mi ta prica oko Sagomona Telirijan, jednog jermenskog sela...

Dobro izneo sam  pre samo kratak utisak o filmu, ovo mi doslo onako da napisem, ne mogu protiv sebe.

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2024 u 16:59
Kjovo i Alex, potpuno se slažem i tema je tako kompleksna i opširna, mada je forumsko pisanje krajnje nepodesno da se čovek potpuno izrazi i bude shvaćen, a ne izgubljen u prevodu. Ono što je bitno jeste da baš nikoga ne aboliram od krivice i nema u ovom svetu nevinih i bezgrešnih. Ipak, u fokusu su mi upravo mladi i upravo zbog njih dobijam bukvalno napade besa i ogromnog razočarenja. Imaju neslućene mogućnosti i nikad bolju startnu poziciju (generalno), a tako malo i loše sve to koriste!

Ja apsolutno nisam protiv mladih i ne bih voleo da se takav utisak stekne. Naprotiv, od srca navijam za njih! Pa i moje dete je u toj grupaciji, kako da budem protiv!!?? Spreman sam da se i dalje žrtvujem, da ih podržavam, pa i da se potpuno isključim iz procesa odlučivanja jer danas oni treba da oblikuju ovaj svet, a ne mi matoriji. Ali pre svega toga treba da prepoznam neku inicijativu, ambiciju, mladalačku pokretačku energiju, treba da izađu iz te apatije i virtuelnog sveta, da se pobrinu za svoju budućnost i da krenu u akciju. Ako to ne učine posledice će biti jako loše i to pre svega po njih.

Mladi uopšte više ne mare za politički angažman i upravo time dopuštaju da o njihovoj sudbini odlučuju osamdesetogodišnjaci koje je već vlast (uz starost) dovoljno deformisala i transformisala. Negde jedni te isti političari sede na vlasti decenijama i upravljaju generacijama kao faraoni. To prosto ne može biti dobro i nema smisla. Ali takvi neće sami da odu. Treba neko da ih "motiviše" i skloni. Ali da ne širim, tek je ovo duga priča. Važno mi je samo da moji motivi budu jasni i precizno navedeni.

Samo da navedem neke od najbogatijih i najuspešnijih ljudi koji su i pokrenuli čitavu IT revoluciju, a dalje i medijsku, trgovinsku i svaku drugu koja je eksplodirala razvojem računara i pojavom interneta. Gates, Jobs, Musk i čitava plejada ljudi koji su ptotresli i promenili svet, a svi su oni manje više generacija nas matorijih na ovom forumu i svi su oni revoluciju pokretali vrlo mladi, ali sa vizijom i ogromnom ambicijom.

Danas među mladima ne vidim ni blizu takav potencijal niti uopšte želju da se svet menja, da se lansiraju nove ideje, napravi neko ogromno naučno otkriće, dalje osvaja svemir i bezbroj drugih ideja i izazova za avanturiste i istraživače kakvi su oduvek gurali ovaj brod napred. Imam utisak da je danas jedini cilj "leba bez motike" na lak način i bez muke i truda jer je došlo vreme da je sramota raditi! Bukvalno svako istraživanje, ali lično opažanje dovodi do istoj rezultata. Opadanje IQ, sve lošije obrazovanje, propadanje mnogih poslova i zanata, oglasi jakih firmi u kojima se prednost daje pedesetogodišnjacima jer su mladi nezainteresovani za rad, nikad više zavisnika, depresivaca, duševno obolelih, izgubljenih... E, to je ono što baš boli. Makar mene, ali ponavljam - bez ikakvih problema se pogledam u ogledalo i savest mi je apsolutno čista!

Za kraj da odgovorim i kolegi klassu, iako sam odgovor već dao, samo što izgleda nije shvaćeno i prepoznato

Apsolutno idealno i do kraja izgrađeno, demokratsko i pravično društvo naravno ne postoji. Postoje samo ona društva/države koje su više napredovale u procesu demokratizacije i one koje u tome zaostaju. Zaostalim društvima vladaju autokrate/faraoni, stepen slobode je minimalan, baš kao i mogućnost izražavanja, javno ili privatno. U naprednijim društvima (u kojima sam i lično provodio neko vreme) političari su smenjiva roba, a u onim najnaprednijim običan čovek ni ne zna ko su mu aktuelni političari, već slobodno radi i živi svoj život. Bio sam i u zemljama gde političari na posao idu biciklima i gde skoro da ne postoji službeno vozilo. Ima država gde se i predsednik pozove na odgovornost, gde mu se sudi, pa i gde padne smena. U onim drugim državama slike političara vise po zidovima domova, oni su više od medijskih zvezda i gospodari života i smrti decenijama. U takvim državama se ide na robiju ako se pomisli ružno o vlastodršcu, a kamoli da se kroz muziku, film, knjigu bez dlake na jeziku proziva sistem. Dakle, u onim prvim društvima ima mnogo više tolerancije, a u ovim drugim mnogo manje i nadam se da je barem to očigledno.

Ako ni ovo nije dovoljno kao odgovor reći ću da u sadašnjem ustrojstvu (i stepenu svesti) najbolji sistem po meri čoveka jeste kapitalizam, ali sa visokim stepenom socijalne komponente i zaštite pojedinca. Otprilike nešto što je zaživelo u skandinavskim zemljama. Naravno, šire gledano, za naprednije i civilizovanije zemlje smatram one koje spadaju pod pojam "zapad" i u najvećem broju tih zemalja mogao bih bez problema da živim i da se osećam slobodnije nego sada. Opet, ima i takvih primera da mi je poredeći sa njima sadašnja situacija bukvalno oaza slobode i demokratije. Sve, dakle, zavisi od perspektive. I ponavljam još jednom - nijedno društvo niti država nije do te mere uznapredovala da im se ponešto ne može zameriti i da se ne može dosta toga promeniti na bolje. Najmanje zadovoljni treba da su mladi i oni bi trebali biti najveći generatori promena za svoje dobro. Kao što je oduvek bilo i kao što je normalno.

P.S. Hvala i Ljubici na preporuci Pošto ovo jeste filmski forum izlišno je reći da mi fali i neki novi mladi talas filmskih kreatora koji bi i umetnost pogurali korak dalje. Nije slučajno i umetnost, a samim tim i film, zapala u zastoj i kolotečinu, a neretko i regresiju.

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2024 u 19:58
Auh.. "Ja apsolutno nisam protiv mladih i ne bih voleo da se takav utisak stekne. Naprotiv, od srca navijam za njih!"

A malo kasnije mladi su ovakvi, mladi su onakvi.. LOL  

I to samo zato sto mladi zive na svoj nacin i ne obracaju paznju na nicije "zelje i pozdrave" Big smile

Originalno postovano od strane ar8c ar8c piše:

Za kraj da odgovorim i kolegi klassu, iako sam odgovor već dao, samo što izgleda nije shvaćeno i prepoznato

Ma da, naravno. Samo..napisao si ovo - "Posebno tolerancija većine prema manjini, što je odlika naprednih, civilizovanih i demokratskih društava."

Sada, po tvome pisanju, takvo drustvo uopste ne postoji ali se sta, tezi ka tome?!  Smile

"Apsolutno idealno i do kraja izgrađeno, demokratsko i pravično društvo naravno ne postoji. Postoje samo ona društva/države koje su više napredovale u procesu demokratizacije i one koje u tome zaostaju. Zaostalim društvima vladaju autokrate/faraoni, stepen slobode je minimalan, baš kao i mogućnost izražavanja, javno ili privatno. U naprednijim društvima (u kojima sam i lično provodio neko vreme) političari su smenjiva roba, a u onim najnaprednijim običan čovek ni ne zna ko su mu aktuelni političari, već slobodno radi i živi svoj život. Bio sam i u zemljama gde političari na posao idu biciklima i gde skoro da ne postoji službeno vozilo. Ima država gde se i predsednik pozove na odgovornost, gde mu se sudi, pa i gde padne smena. U onim drugim državama slike političara vise po zidovima domova, oni su više od medijskih zvezda i gospodari života i smrti decenijama. U takvim državama se ide na robiju ako se pomisli ružno o vlastodršcu, a kamoli da se kroz muziku, film, knjigu bez dlake na jeziku proziva sistem. Dakle, u onim prvim društvima ima mnogo više tolerancije, a u ovim drugim mnogo manje i nadam se da je barem to očigledno."

Kazes - "naprednija drustva". Zasto izbegavas da konkretno napises koja su to drustva - drzave, u pitanju, da ih malo rasclanimo.. da vidimo kako su to "napredniji", po cemu su bolji od nekih drugih zemalja..i ko je postavio te norme, ta pravila koja odredjuju ko je "napredniji".. Tvrdim da su sve te drzave prepune raznoraznih korupcija, silnih prevara na drzavnim projektima..i niko ne odgovara jer vrana vrani oci ne vadi..

Cuj, politicar vozi bicikl..Pa sta? To automatski znaci da je dobar, posten, nece da namesti neku izgradnju zel. stanice svom prijatelju, ili parce auto puta, ili nece da napada bezrazlozno druge drzave i da im namece "demokratiju"??? Videli smo '99. na nasem primeru kako se postuju medjunarodne norme, pravila...pa su te "napredne" drzave resile malo da pokazu sta znaju. Da ne pominjem Bliski istok i visedecenijsko unistavanje..

I citiracu sebe - "He, samo videti kako i da li uopste ljudi reaguju na pokusaje zapadne civilizacije da nametne istoku neke svoje norme, svoja pravila igre, i sa druge strane kako taj istok pokusava zapadu da nametne svoja pravila. Obican narod ne da ne reaguje vec to zdusno podrzava. I to traje vekovima, nebitno da li se zove verski rat, pljackaski ili bilo koji..zna se sta je cilj svakog rata, oruzanog, medijskog..."

Tragicno je, zaista tragicno, i to ozbiljno kazem, da vi, ti i svi ostali koji tako misle, vi ste taj obican narod koji sam pomenuo, ne shvatate koliko gresite i koliko tim vasim nacinom razmisljanja, zivljenja...ste naneli silnu patnju drugima koji ne misle kao vi, koji ne zive kao vi, koji imaju potpuno drugacija pravila.. A mozda i shvatate samo vas boli uvce, bitno je da namecete svoju igru. Posledice licno vas ne kace..

Ko ste vi? Ko vama daje za pravo da odredjujete, na bilo kom nivou, sta i kako? Ko vama daje za pravo da napadate druge zemlje, da menjate njihove sisteme, njihova uredjenja, da pljackate njihova bogatstva, da "sirite demokratiju", da namecete oruzjem svoj nacin zivljenja... unistavajuci citave narode...

Prodaje se prica o toleranciji, postovanju... Evo, ne mogu gradom da prodjem od silnih demonstranata koji se bune protiv Izraelskog istrebljivanja Palestinaca. Da, hocete toleranciju ali po vasim uslovima, a ko ih ne prihvata, zna se.. 

Pominjes Skandinaviju.. Mozda si te zemlje video na TV-u. ili si samo turisticki bio koji dan.. pa te "zanela svetla velikoga grada". Kao neko ko je decenijama ziveo u Svedskoj, a i obisao pola sveta, tvrdim da vecih rasista nije bilo u Evropi od Svedjana. Maltretirali su strance samo tako. Svedska deca u skolama kako su se ophodila prema stranoj deci..uhhh, maltretirali su ih na sve moguce nacine, ponizavali..A sve je to nauceno ponasanje.. Roditelji!!! 

Uvozili su najjeftiniju radnu snagu, i to im se sada polako vraca. Somalijci, Kurdi, Iracani..doci ce im glave. Ima x razreda u Malmeu, Geteborgu..gde nema ni jedno svedsko dete. Sve stranci. I tako i treba. Itd.

Zavrsavam

Datum objave: 29.Veljaca/Feb.2024 u 20:56
"Gospodine" klass, sva problematika tebe i generacije sa kojom se poistovećuješ upravo je sažeta u jednom ovako agresivno sročenom postu. Obratio sam ti se sa "gospodine" i "Vi" iako je izvesno da ti otac mogu biti, a ti pokazuješ svo raskošno poštovanje kakvo inače krasi generaciju koju ću uvek zbog toga da kritikujem. A poistovetiti kritiku sa mržnjom može samo neko ko je nezreo i nedorastao dijalogu.

To šta sam ja video i gde sam bio u životu stvar je samo moja i ne pada mi na pamet da se tebi ispovedam. Tvoje "znanje" o svetu, geoplotici i svemu ostalom prepuno je floskula i poštapalica koje si izvesno pokupio na internetu. Priču o demokratiji i toleranciji preokrećeš u izolovane slučajeve, temu korupcije i razne druge stvari koje sa suštinom veze nemaju. No, naravno, moje mišljenje nije sveto pismo kako ti inače svoje doživljavaš, pa imaš svu slobodu ovog sveta da demokratiju i toleranciju pronađeš gde god ti paše. Eno, Severna Koreja kao najsvetliji primer jedva te čeka

I poslednji put kažem, zaobiđi me priče o krivici. Odradio sam pošteno gotovo ceo radni vek, nikada nikog nisam prevario, a državi i njenim institucijama sam dao četvrt veka svog života, od vojske, policije, pa da državnih organa, ali i političkog angažmana kada je trebalo staviti i život i posao na kocku kako bih tebi i mlađim generacijama omogućio da živite neki lepši, bolji i mirniji život nego što sam to ja mogao! Sve sam dao i žrtvovao da moje dete, ali i druga deca imaju bolju šansu i polaznu osnovu, a ti ćeš da me ovde pljuješ i govoriš o nanošenju patnje!!!!!????

Tu nema normalnog i civilizovanog dijaloga, samo provokacije i otvorenog nezadovoljstva za koje valja uvek okriviti drugog, a najbolje starije i panzionere. Na tome počiva sva vaša filozofija. Potraži uzroke tako velike ogorčenosti koja te je navela da ovde pišeš kako ja napadam neke zemlje, menjam sisteme i slično!!??

I treba da završiš jer za dijalog nisi! Ja svakako stavljam tačku jer ovo mesto ne zaslužuje rasprave ovog tipa.

Datum objave: 04.Ožujak/Mar.2024 u 14:42
Originalno postovano od strane mile-milic mile-milic piše:

Uvek mi je interesantno koliko jedan isti film može da izazove potpuno, čak  dijametralno, različite utiske. Gledajući ovaj film ,a bio sam upoznat šta je tema, sve vreme sam osećao duboku uznemirenost. Ona verovatno proizilazi upravo iz fenomenalne realizacije, pre svega, rediteljske ideje i postupka kao i dosledne ( svedene) glumačke igre koja je na momente gotovo dokumentaristička. Pitanje koje me je i dugo i nakon filma proganjalo je - kako je moguće da ljudi postanu toliko neosetljivi i nezainteresovani za nešto što se događa tu, pored njih. Nikakve emocije. Nikakve. Da ne pominjem empatiju koje nema ni u naznakama. Ta hladnoća, sistematičnost i čak i mogućnost da se uživa u životu dok je sveprisutna patnja takoreći (pa i bukvalno) u vazduhu. Film Konferencija koji govori o čuvenom sastanku na kome se rešavalo jevrejsko pitanje imao je tu neku bezdušnu atmosferu, ali i činjenicu da se radnja samog filma ipak odvija daleko od mesta stradanja i taj birokratski pristup najjezivijim planovima (koji postoji i u Zoni Interesa) nekako je bilo lakše razumeti. Ovde je, po meni, najveća vrednost filma upravo to što ne ostavlja prostora kod normalnog ljudskog bića za bilo kakvo opravdanje i opominjuće poručuje da se zapitamo šta su uzroci ( a ne bavi se njima) koji dovode do toga da ljudi postanu neljudi, i da posle svega mogu da kažu : ,,Samo sam radio svoj posao".

Pridružio bih se prethodnicima koji su ovaj komentar izdvojili kao najbolji, najsažetiji prikaz ideje i poruke filma. 
Svaka čast i sa moje strane, nije čest slučaj da neko sa ovako malo reči iskaže toliko mnogo toga.

Zato ću pokušati da dodam nešto svoje pored već napisanog, prvenstveno vodeći računa da onima koji film još nisu gledali ne otkrivam previše.

Nakon što sam ga juče pogledao doživeo sam pomalo šizofreno osećanje. S jedne strane bio sam pomalo raočaran, jer sam očekivao emocijama nabijen film, a sa druge strane, film me je itekako dojmio, ali na drugi, racionalni način. Sve ovo što pišem pokušaj je i da sam sebi to objasnim.

Naprosto, ja i nisam prava osoba koja će film objektivno oceniti jer sam pročitao mnogo, možda i previše knjiga o holokaustu. Nekome ko je u mladosti "progutao" "Anus mundi, uspomene iz Osvjenćima/Aušvica" Vjeslava Kjelara, ne postoji neka druga knjiga ili film koji u njemu mogu izazvati veći užas i nespokoj od već doživljenog. 

Za sve one, pretpostavljam mlađe gledaoce zbog kojih je, uostalom, ovaj film i snimljen i koje je dotakao i pokrenuo da saznaju nešto više o Aušvicu, Treblinki, Belzecu, Majdaneku, Sobiboru, Dahau i mnogim drugim koncentracionim logorima, postavljam ovde 3 linka: 

jedan je kratki faktografski uvod, se objašnjenjima o vrstanam i namenama koncentracionih logora tokom nacističke vladavine u Evropi, 
drugi je spisak knjiga, literature, najčešće memoarske ali i umetničke proze, koji obrađuju ovu tešku temu:
treći link je na filmove koji govore o holokaust

https://sr.wikipedia.org/sr/Nacisti%C4%8Dki_koncentracioni_logori" rel="nofollow - https://sr.wikipedia.org/sr/Nacisti%C4%8Dki_koncentracioni_logori

https://www.xxzmagazin.com/holokaust-u-knjizevnosti" rel="nofollow - https://www.xxzmagazin.com/holokaust-u-knjizevnosti

https://www.imdb.com/search/keyword/?keywords=nazi-occupied-poland&ref_=kw_ref_key&sort=moviemeter,asc&mode=detail&page=1" rel="nofollow - https://www.imdb.com/search/keyword/?keywords=nazi-occupied-poland&ref_=kw_ref_key&sort=moviemeter,asc&mode=detail&page=1

The Zone of Interest je neobična priča o holokaustu i koncentracionom logoru Aušvic, prikazana životom porodice šefa logora, Rudolfa Hesa, koji je 1947. zbog svog učešća u smrti preko 3 miliona ljudi osuđen na smrt i pogubljen. Razumljiva je intencija režisera da napravi nešto drugačiji film o koncentracionom logoru. Ko se malo potrudi, pronaći će mnoštvo filmova o toj temi. Kako obraditi temu na nov način?

(Na kraju komentara ostaviću i kraći spisak manje poznatih filmova o holokaustu koje preporučujem.)

U filmu je upečatljivo odsustvo grafičkog nasilja i slika užasa, ali je osećanje užasa sveprožimajuće. Režiser se odlučio za minimalistički pristup temi šo je i izazvalo poprilične kontraverze kod auditorijuma. Deo polemike reflektovao se i na našem portalu.

Delo počinje produženim, neprirodno dugim crnim kadrom ispunjenim zlokobnom muzikom koji sugeriše i daje uvodnu intonaciju filmu. Još jedan takav, crveni produženi kadar imamo i oko polovine filma, nakon  slika cveća iz rajskog vrta hesovih.

Sam pogrom, šoa, holokaust, odvija se u pozadini prikazanih slika, sugerisan zvučnom kulisom koja je neprekidno prisutna. Pogotovo je efektan onaj ravni ali razarajući industrijski zvuk/huk koji ne staje ni na tren, ni tokom scena noćne idile porodice koju pratimo, i u kojem se povremeno razaznaju pucnji, uzdasi i krici žrtava. 

Od gotovo idiličnog početka prikaza piknika jedne naoko obične porodice, i rođendanskog slavljaa našeg junaka, do završnih kadrova njegovog silaska niz stepenice u nekakav mračni prostor (metafora je jasna, silazak u Had, u pakao), odvija se drama koja ne izazovav fizički strah ili gađenje, već mentalni, racionalni, etički i egzistencijalni užas i zapitanost, potpuno racionalnu zapitanost o prirodi zla i ljudskom odnosu prema njemu. 

Ko su i kakvi su to ljudi, sposobni da, uz samu fabriku smrti iz koje se vije crni dim krematorijuma, sa takvim mirom grade svoj mali porodični raj,  potpuno neosetljivi prema ljudskim patnjama kojima su svedoci?

Dugo sam se pitao zašto je film tako naslovljen? 
Rudolf je zbog svog kreativnog odnosa prema poslu i brojnih inovacija koje je u njega uneo, postao glavni za ceo sistem koncentracionih logora. To napredovanje donosi i njegov premeštaj.
Film govori o egoističnoj potrebi porodice Hes, Rudolfa ali prvenstveno njegove supruge Hedvig da po svaku cenu zadrže deo svog sagrađenog porodičnog raja, podignuog uz samu ivicu koncentracvionog logora.

Radnja filma je redukovana, fabula je data u naznakama i sve se doima kao kolaž situacija datih u dugim kadrovima. U čitavom filmu nema ni jednog zaista krupnog kadra lica, ni jednog kadra detalja, sve je prikazano totalima, srednjim planovima ili ameriken kadrovima, čestim putovanjem kamere levo ili desno u vidnom polju, što pojačava snažan osećaj hladnoće i otuđenosti junaka prema surovoj stvarnosti koju žive. 
Ni iedno lice nije prikazano anfas, ako ih i vidimo, lica su mahom slikana iz profila i poluprofila, Sa druge sterane, režiser i nas, gledaoce, postavlja na distancu. Kao da je namera autora filma bila da nas maksimalno udalji od pojavne strane zloćina da bi nas približio njegovoj suštinskoj dimenziji. Jer ovaj film govori o zlu u čoveku, o neverovatnoj sposobnosti čoveka ne samo da čini zlo, već i da uz zlo živi, opravdava ga i podstiće.
No, nisu svi likovi u filmu apologete zla. Hedvigina majka na primer, nakon što joj dođe u posetu i oduševljeno primeti da joj je kći uspela u životu, jednoga dana neprimetno i bez najave nestaje iz kćerkinog doma. 
Majka junakinje nije jedina koja pokazuje ljudsku savest ili saosećajnost. Postoje u filmu i neobični snimci misteriozne devojčice koja logorašima dostavlja jabuke i hranu. Kao suprotnost živim slikama realnog života, režiser se odlućio za kontrastnu crno-belu fotografiju. 

Nekoliko crtica iz filma jako plastično pokazuju prirodu Rudolfa, glavnog junaka. 
Jedina osoba prema kojoj šef koncentracionog logora pokazuje stvarnu nežnost i čak izjavljuje da je voli je - njegova kobila. Ta scena u štali je sjajna. Svoju decu, sa druge straene, vaspitava hladno, spartanski i u duhu nacizma. Odnos sa suprugom oslobođen je nežnosti ili strasti, njihova porodica je mala fabirka čitava stavljena u pogon za Firera.

U drugom delu filma, u kojem je u fokusu ulazi sve više i opšti plan, slike nacističke Nemačke kojoj se bliži kraj, postoje dve epizode koje oslikavaju društvenu i privatnu stranu lika Rudolfa Hesa. 
Na velikoj konferenciji organizovanoj povodom očekivanog prispeća mađarskih Jevreja upućenih u sistem koncentracionih kampova, naš je "junak" veliki rukovodilac, samouvereni mastermajnd čitave operacije, onaj koji drži govor pred brojnim potčinjenim oficirima. Scena počinje dugim nabrajajem svh 45 koncentracionih logora pod Hesovom komandom. Ali, odmah zatim, na koktelu koji je upriličen nakon sastanka, uviđamo da je on zapravo autsajder u nacističkoj eliti, neko kome se neformalno niko ne obraća, neko ko nema s kim ni koktel da popije. 
Neposredno nakon toga, u telefonskom razogovoru supruzi se poverava rečima da je, tokom čitavog skupa u balskoj dvorani u kojoj je organizovan koktel, maštao da sve sve prisutne poguši plinom. Rudolf Hes prestao je da bude ljudsko biće i pretvorio se u bezumnu mašinu za ubijanje, u savršeni šraf makabrične nacističke ideje o uništenju čitavih naroda, spreman da se okrene i protiv svoje "vrste". 

Da ne bih ponavljao neke od teza i uvida koje su prethodni komentarori naveli, zaključiću da je u pitanju film koji ništa ne saopštava direktno, već sugeriše, implicira i poziva na razmišljanje o prirodi čoveka i prirodi zla i čovekovom odnosu prma tom fenomenu.

P.S. 

spisak manje poznatih filmova koji obrađuju temu holokausta:

[canada, greece] Jeremy Podeswa - (2007) - Fugitive Pieces [drama, adventure, war]
[france] Rose Bosch - (2010) - La rafle AKA The Round Up [drama, history, war]
[france] Tahir Rana, Éric Warin - (2021) - Charlotte [animation, bio, drama]
[germany] Frank Beyer - (1963) - Nackt unter Wölfen AKA Naked Among Wolves [drama, war]
[germany] Hardy Martins - (2001) - So weit die Füße tragen AKA As Far as My Feet Will Carry Me [action, adventure, drama]
[poland] Jan Komasa - (2014) - Miasto 44 AKA Warsaw 44 [drama, history, romance]
[poland] Pawel Chochlew - (2013) - Tajemnica Westerplatte AKA 1939 Battle of Westerplatte [drama, history, war]
[uk] Sean Mathias - (1997) - Bent [drama, history, romance]
[usa] Chris Weitz - (2018) - Operation Finale [bio, drama, history, thriller]
[usa] Donna Deitch - (1999) - The Devil's Arithmetic [drama, fantasy, war]
[usa] Edward Zwick - (2008) - Defiance [action, drama, history]
[usa] Jon Avnet - (2001) - Uprising [drama, war]
[usa] Robert Dornhelm - (2001) - Anne Frank The Whole Story [bio, drama, war]
[usa] Tim Blake Nelson - (2001) - The Grey Zone [drama, history, war]

-------------

Objavio: Oldeuboi
Datum objave: 04.Ožujak/Mar.2024 u 18:23
Recenzija kojom se prolazi drugi krug na FDU.
Detaljna analiza, svaka čast. Ne bih se složio jedino oko Hedvigine majke. Koliko se sećam ona prebacuje kćerki "Jevreji u kući?", misleći na sluškinje, kći joj odgovara da su to lokalne devojke. A to zašto je ona napustila kuću možemo da nagađamo, ne znači da je to "ljudska savest", možda ne podnosi zvuke užasa. Jer, recimo, neko ne podnosi zvuk svinje dok je kolju, ali nema problem da jede meso te iste životinje.

Datum objave: 05.Ožujak/Mar.2024 u 01:45
Odgledah konačno. Mnogo toga pametnog i sjajno kritički obrazloženog o samom filmu već je napisano. Bez želje da ponavljam prethodno izrečeno ostaviću u najkraćem neke lične impresije:

Ovaj film nije klasično, faktografsko i u neku ruku dokumentarno svedočanstvo o holokostu. Kao takav nije ni klasična građa za podučavanje jednih, podsećanje nekih drugih, ili prosto opominjanje i osvešćivanje svih. Ima u tom smislu bolje, odnosno preciznije rečeno sadržajnije i narativno upečatljivije građe. Cenjeni kolega @2b0rn0t0b je i taskativno naveo dosta toga relevantnog. Baš kao što sam i pre gledanja pretpostavio, film The Boy In The Striped Pyjamas ostavio je na mene snažniji utisak u tom smislu.

Ali ovde imamo jedan drugi pristup na delu. U neku ruku više artistički i sa drugačijom idejom vodiljom. Po mom skromnom mišljenju ovo i nije film o holokostu, već više i iznad svega jedna studija o ljudskoj psihi. Logor kao mesto dešavanja izabran je samo kao idealna pozornica za izučavanje užasavajuće degradacije ljudskog bića, obzirom da adekvatnije pozornice teško može biti. Rat kao globalni inicijator i savršeno tle za postavljanje teatra horora jeste mesto i stanje u kome caruju oni najgori među nama. Sadisti, bezosećajni manijaci, fanatici i teško iskompleksirane ličnosti tada dobijaju najviše slobode. Pušteni su sa lanca i oslobođeni mnogih stega koje ih sputavaju u doba mira i kakvog-takvog regularnog društvenog ustrojstva, sprečavajući ih da iskažu svoju pravu prirodu. Tada u čoveku najčešće ispliva ta bestijalna priroda, lišena bilo kakvih inhibitora i tada do moći najčešće dolaze oni koji je nikada ne bi smeli imati. Ljudi koji često ni fizički nisu upečatljivi, ponekad i bolešljivi, iskompleksirani, pod snažnim uticajem svojih životnih saputnica, ali opet izvanredni manipulatori i vešti u osvajanju proste narodne mase u korist svojih mračnih ciljeva, nastalih kao kompenzacija za odsustvo ljudskosti i mraka sopstvene obolele duše.

U cilju kreiranja adekvatne atmosfere i izazivanja posebne mučnine u umu (normalnog) gledaoca filma igralo se sa zvukom prilično i to je nešto što sam i ja odmah primetio. Pre dva dana sam ispratio spektakularan film u kome je apsolutno sve na najvišem nivou, ali upravo genijalno komponovanje muzike od strane najvećeg majstora u poslu podiglo je vrednost i ugođaj tog filma nemerljivo. Ovaj film zapravo najviše profitira i poentira upečatljivim odsustvom tradicionalne filmske muzike tokom najvećeg dela trajanja. A to odsustvo zapravo i pravi najveći efekat. Neprestana i mučna tišina praćena je konstantnim iritirajućim kricima, plačem beba i pravim dijapazonom sitnih tonaliteta koji iritiraju um gledaoca. Tu je i genijalna konfrontacija lepe prirode, cvrkuta ptica i žubora vode sa jedne strane, a sa druge opisanih krika i horor tonaliteta, plamenova i pepela spaljenih ljudi, odurnih zidina kazamata... Na jedan artistički način gledaoc se navodi i konstantno tera na preispitivanje i analizu samo jednog pitanja i nedoumice - kako je moguće da ljudsko biće postane u toj meri hladno, bezosećajno, neosetljivo, neljudsko i izmešteno iz same suštine i definicije normalnog?

Dalja priča je više za psihologe i time se neću baviti. Postoje silna istraživanja i stručnjacima nije strano pitanje dubine pada, moralnog i generalno ljudskog posrnuća osobe kojoj se pruži šansa i dovoljno moći za tako nešto. Mene lično jedino zanima gde je granica i koliko svako od nas može podneti neke stvari pre nego što na nešto ogugla, navikne se i okrene glavu!? Naravno da je pitanje vrlo individualno i ne postoji univerzalni merač, odnosno graničnik.

Neki su jednostavno psihopate po definiciji (rođenju!?) i oni prosto nemaju osećaja ili inhibitore. Jedino što ih sputava jeste viša sila, autoritet države, sistema, šta god. Drugi su pak veoma emotivni, kao da osećaju težinu celog sveta na svojim ramenima, ne osećaju se prijatno u svojoj koži usled negativnih uticaja koje primaju iz okruženja. Opet i takve osobe moraju imati odbrambeni mehanizam. Mogu čuti mučnu vest, saosećati u bolu sa drugima, čak i raditi stvari za opšte dobro, ali jednog momenta će i preseći pa se zapitati "šta sada da radim i da zaradim sutra za ručak, treba da odvedem dete u školu, hajde da se malo opustim i pogledam neki film, utakmicu...." Jednostavno čovek mora imati neki odušak i ne može konstantno učestvovati u bolu oko sebe jer bi u suprotnom brzo mentalno pukao i raspao se. Zato je pravo pitanje ono koje i film tangira - gde je naša granica do koje nešto možemo da istrpimo? Kada se tačno prekorači onaj prag kada oguglamo i kada se prosto naviknemo na nešto nenormalno do mere da ga jedva primećujemo? Konačno, postoji li momenat kada ćemo odlučiti da bismo se radije odrekli života nego da sa jedne strane pristanemo da budemo zveri prema nemoćnima i potlačenima, odnosno gde je granica poniženja koju više ne bismo mogli trpiti da smo na mestu logoraša nadomak krematorijuma? Za mene su to pitanja koja je ovaj film najviše isprovocirao i verujem da je tako nešto i primarna zamisao kreatora filma.

Konačno, ne verujem da će jedno ovakvo delo ostaviti neki poseban trag i globalni uticaj. Oni koji ne osećaju i ne kapiraju, neće to uspeti ni nakon gledanja, ako im takva materija uopšte okupira pažnju i vreme. Oni koji osećaju i kapiraju, to su svakako mogli i bez gledanja ovog filma. Dokumentarna građa već postoji i ništa novo nije rečeno. Postoje i silne psihološke procene i istraživanja čovekove psihe. Opet, mišljenja sam da takvih filmova nikad nije previše i da apsolutno treba da postoje, te da se prave konstantno. Podsećanja nikad dosta, a o tome svedoči i aktuelni trenutak sveta oko nas, generalno stanje ljudi koji svet čine, kao i lični osećaj da čovečanstvo apsolutno nije savladalo neke lekcije do mere da joj se istorijske greške ne ponavljaju iznova i iznova.

Datum objave: 05.Ožujak/Mar.2024 u 11:08

p.s. 

malo sam ispravio i dopunio prethodni tekst.

izvinjavam se ako sam bio preopširan ili nemaran prema budućim gledaocima filma. nadam se da nisam spojlovao.

-------------

Objavio: beogradski
Datum objave: 07.Ožujak/Mar.2024 u 16:26
Nicu kratak ali jasan ) Necu gledati ) Necu ni dati sansu )

Objavio: Shadow07.
Datum objave: 13.Ožujak/Mar.2024 u 20:42
Svaki prikaz naj veceg ljudskog genocida, proguran makar i kroz neku umetnicku pricu i prikaz kroz film je sramota, i bolno podsecanje na jednu veliku neljudskost i uzas....sta ima u tome dobro ......

Datum objave: 13.Ožujak/Mar.2024 u 21:14
Ovaj film je dobar onima koji su večito u nekoj zoni, da li interesa ili komfora, hukers...
LM, ne bih ga gledao ni da mi onaj rvač gologuz dodeli Oskara za neku kategoriju, bilo koju, hukers.

Objavio: Black Raven
Datum objave: 15.Ožujak/Mar.2024 u 10:51
Katastrofa od filma.

Objavio: Freak37
Datum objave: 24.Ožujak/Mar.2024 u 11:27
Jedva izdrzah do kraja 😠

Objavio: puppet_master
Datum objave: 23.Svibanj/May.2024 u 01:02
Ne pamtim dosadniji film a zbilja gledam najraznovrsnije koještarije. 
Nisam sasvim znao o čemu je uopšte pre negoli sam ga pustio, stoga sam za zlopaćenje u najvećoj meri sám kriv. 

Sve vezeano za konc logore, uopšte takvu vrstu ljudskog stradanja i patnje mi je jezivo a onda bi kao trebalo da me zanimaju životi i putešstvenija porodice Hes tik uz logor. Valjda se tu mogu postaviti pitanja na koje bih ja tobože želeo odgovore a nešto valjda i da me čudi glede vrha SS-a i tipa koji vodi čitavu tu pizdariju i žene koja je uz njega u svemu tome. I onda još ti dugi kadrovi, detalji svakodnevnice, hladnoće, ambicija takvih neljudi. Pa sam valjda bogatiji za filmsko iskustvo. Užas. Udavio me je kao retko šta a davi me iz dana u dan sve što stigne pa i ono što ne stigne da me davi LOLLOL To je dakle tek moja reakcija. 

Objavio: Poochee
Datum objave: 24.Svibanj/May.2024 u 00:24
Nisi prišao filmu otvorenog uma, šteta. Mislim, nije film neko ludilo, nego samo kažem. :D

Datum objave: 31.Svibanj/May.2024 u 03:11
Originalno postovano od strane Poochee Poochee piše:

Nisi prišao filmu otvorenog uma, šteta. Mislim, nije film neko ludilo, nego samo kažem. :D

M,da, najbolje je da je moj um taj koji je zatvoren LOL 
Jok, ne može dalje od toga, pa zašto ga odgledah do kraja onda, za razliku od ovdašnje mase ljudi sa predrasudama. Totalno nije moj broj a upravo mu dadoh priliku. Kod mene je ne mož' jednostavnije, za mene su filmovi priče, autori pripovedači, te kada se ispred mene nađe nenarativni film, dolazi do problema sa samom idejom oko toga šta je uopšte film za mene, šta za autora a vrlo je jasno ovde šta se želi predstaviti i koja pitanja postaviti. Sama tema mi ne može biti interesantna odveć, teško zbog toga jer mi je um nešto uži, čak ni za pristup eto koji ne volim, već sam navikao da živim među svakakvim ljudima, punim mržnje, rekosmo predrasuda, u ulici u kojoj sam živeo su se krila dva zločinca, gde god se okrenem vidim mržnju, nasilje, odsustvo empatije, otuđenost, samoživost, da tek ne počinjem o odsustvu mrve volje da se suoči sa sopstvenom prljavošću, zločinima, zašto bih zaboga miloga uživao (u nedostatku bolje reči) u nenarativnom filmu koji govori o prošlosti, to je pre filmić za neko drugo društvo, ja ne moram ići prostorom ni vremenom predaleko da bih odavno bio svestan svega toga. Ne zatvaram oči, nego se već nagledah koječega, preko glave mi je toga. Ne verujem da to iole znači da mi je um zatvoren za čitav taj cirkus, samo volim da posmatram na filmove drugačije, da od njih tražim bilo više, bilo drugačije, niti me istia pitanja moraju moriti, niti moram uživati u svačijem baš stilu i izboru, uglu iz kojeg se prilazi kojoj god već temi.  No hej, ako je lakše, neka je problem tobože u meni. Nisam ni ja lišen predrasuda i inaćenja npr, eto ruske i domaće filmove ne gledam, a mogao bih, samo eto neću. LOL

Datum objave: 31.Svibanj/May.2024 u 03:50
Šalim se, delom, naravno. Volim domaće filmove ako su snimljeni do tamo negde osamdesetih, dok se svakako spremam da gledam npr Moskva suzama ne veruje, samo čekam onu pravu. Ne mož' se sa svakim gledati svaki film baš. LOL

Datum objave: 31.Svibanj/May.2024 u 14:19
Hm. Ti govoriš o jednoj vrsti predrasuda, a prije toga govoriš o jednoj vrsti filmova - koja je za tebe prihvatljiva - za ovu temu, a i, dojma sam, generalno...

Originalno postovano od strane puppet_master puppet_master piše:

zašto bih zaboga miloga uživao (u nedostatku bolje reči) u nenarativnom filmu koji govori o prošlosti, to je pre filmić za neko drugo društvo, ja ne moram ići prostorom ni vremenom predaleko da bih odavno bio svestan svega toga.

Ovo nije taj film. Ovaj film ne ide putem da te osvijesti o bilo čemu, nego upravo suprotno, stavlja te u poziciju nekoga ko ne želi da bude svjestan. Znači po defaultu ovdje nema ni narativa, ni patosa, to je ideja.

Ali ako ti tražiš od ovog filma nešto što ovaj film nije, to je drugi par rukava.

Datum objave: 31.Svibanj/May.2024 u 14:29
Nema šta ja da tražim od ovog konkretnog filma, na autoru i samom filmu je da deluju na mene, pa ako im uspe, uspelo je, ako ne, šta da se radi, možda neki drugi put. LOL Nešto mu je slabo krenulo sa time da ne budem svestan. Nisam znao ni o čemu je uopšte pa da imam ikakvih očekivanja, već prosto ne volim takav pristup filmovima. Istina, volim narativne filmove, neka takvih ideja za nekog drugog, to sve zapravo već rekoh. 

Datum objave: 31.Svibanj/May.2024 u 19:38
Da djeluju na tebe, ali ne kroz tebe. Trebamo izaći iz svoje zone da bismo mogli da shvatimo bilo šta. Nisi shvatio film.

Datum objave: 31.Svibanj/May.2024 u 20:14
A što mora čoveku da se svidi, čak i ako je razumeo? LOL

-------------

Datum objave: 31.Svibanj/May.2024 u 20:31
Onda ne bih riječ rekao.

Datum objave: 31.Svibanj/May.2024 u 22:16
Ma šali se valjda, Ljubo, no meni je slatko da ja budem tema u svakom postu pa nastavljam pričicu, makar smo se lepo ispričali. Urnebesno mi je uvek to po forumu kada neko nešto šatro nije razumeo LOL Nije film ni tema, nego moj um koji je neotvoren, ja sam po sebi koji nisam nešto razumeo moš misliti, svaki put je naravno nešto do mene, film mora biti uvek bitniji, mana je isključivo u prijemniku. LOLLOL

Datum objave: 01.Lipanj/Jun.2024 u 00:56
Ne šalim se. 
Izvini, nisam znao da je uvijek do tebe, ja sam ovdje nov. Ali ni ne moram ja da ispratim cijeli tvoj forumski opus da bih zaključio da nisi otvoren prema ovakvim filmovima. To si uostalom i sam potvrdio u svojim narednim postovima. Sad si eto i sarkastičan i nastavljao si pričicu...

O filmu. Ovaj film ne govori o prošlosti, nego o sadašnjosti. To je film za ovo društvo, koje misli da je sve vidjelo, sve razumije i sve zna. Za nas koje ne zanima ni filmska ni RL porodica Hoss, o kojima isto sve znamo, koji su neljudi i o kojima nema šta da se razmišlja. Baš zato i zbog toga, za gledaoce, čitaoce, uživaoce narativnih fimova o prošlosti, evo nenarativni film koji govori o prošlosti, nema bolje riječi, to je upravo to. Baš zato što želimo da prošlost pripada prošlosti, sadašnjost sadašnjosti, baš zato što to prija ovo ne prija. Ko je rekao da treba da prija? Ko se pita? Šta se želi reći? Hoćeš samo da ti pričam ono što ti prija? Inače mi ne vjeruješ? Nisam ti pružio više?

Vidiš da je film baš za tebe, ali ti nisi htio da budeš prijemnik.

Datum objave: 01.Lipanj/Jun.2024 u 01:23
Sve već rekoh, na više različitih načina, ne može se unedogled isto. Ta uvek je do svakoga ponaosob, makar se to podrazumeva. 

Na stranu što mi je potpuno pogrešno uopšte poći nekakvim pričicama o razumevanju/nerazumevanju filmova, oni su tu kao i svako drugo delo da se interpetiraju, doživljavaju, na stranu i to što se tek sa ovim filmom pogotovo nema šta razumevati, niti ima konkretnu priču, niti veliku ideju iza sebe, niti kakvu pa tezu koju brani ili nudi, tek je tu da navede na razmišljanje, vala i to nije egzaktno, niti je ko u obavezi putovati umom kroz koještarije, naročito ako se sve to o konkretnoj temi radi u svakodnevnici već decenijama, već je pre svega van svake pameti uopšte soliti ikome pamet, tumačiti
tuđe umove, razumevanja, tumačenja, svako bi valjda i morao imati svoj pristup, doživljaj, utisak. Mogu ja recimo raditi intervju sa autorom, scenaristom, ma čitati zilion nekih pseudo kritičara, na silu potom izvlačiti koještarije iz svega toga, no to onda prestaje biti moj doživljaj, moj utisak, moja reakcija na film, a kakva god ona zapravo bila, moja je, vredi kao i svačija, nema se tu šta "razumeo si, nisi razumeo", svako bi, iskreno se nadam, valjalo imati svoje razumevanje/doživljaj/tumačenje, tu nema mesta za ubeđivanja i sud, ponajmanje lično upućen ma kome. Sve odreda mi je tu pogrešno do besvesti, no opet, ako je lakše suditi o nekoj tobože zatvorenosti mojeg uma, nerazumevanju,
šta god je potrebno da bi se oni koji su tobože razumeli film, šta god to uopšte značilo, uzdigli, a ja i moja rakcija, doživljaj, misao, utisak, šta god već, nekako obezvredili, zbilja nemam suštinski problem sa time, prosto su mi takve putanje besmislene, potpuno pogrešno razmišljanje o filmu, uopšte delima, pojmu ličnog utiska, svakoj poenti.

Na forumu, ma i generalno, vazda pre bude problem upravo u toj različitosti, neprihvatanju toga da svako ima svoje, nego se večito tu nešto mora ispravljati, otvarati oči, suditi, tumačiti ljude a ne dela.
Opet, svakom svoje, tek ne mislim da takav razgovor vodi ičemu praktičnom, produktivnom, definitivno ne smislenom, ovo je forum o filmu (za mene, neko vidi kao sajt sa titlovima jbg), tu je baš da bi svako rekao svoje na miru, bez da mu se dele dijagnoze, procenjuje um, stepen nekakvog razumevanja, šta god to, rekoh, značilo uopšte.

Čemu uostalom brige oko ovakvog jednog filma, ne dobi li on silne nagrade, malo li se drvi o njemu, nije li pao svet na dupe od njega, njegove teme, može valjda pogotovo onda neko biti i ravnodušan ili udavljen njime, zar ćemo se baviti tuđim doživljajima, je li im je veličanstven, posran, dosadan i šupalj, ta valjda je svakako sve do ličnog utiska, ne plašim se ja za status filma, šta god ko veličao ili pljuvao, ostao ovakav-onakav. 

Ogradih samo sebe iz toga, jer mi je to deo svakodnevnice predugo već, sadašnjosti, te to ne moram gledati u ovakvom jednom filmu. Mogu samo reći da to nije bio film za mene, ma koliko otvorenog uma bio sa njim, dadoh mu šansu, odgledah ga do kraja, prosto nije moj broj. 

Hej, makar smo se lepo ispričali, kažem Thumbs Up

Datum objave: 01.Lipanj/Jun.2024 u 01:44
Da bude sasvim jasno, to iznad nije nužno na račun tvojeg pristupa, ne poznajem te, ne ulazim u tvoje motive, razmišljanja, pričam prevashodno o mojim iskustvima sa pogrešnim pravcem razgovora na forumu, možda si ti pokušao nešto sasvim pedeseto, nevezano za mene potpuno, tek mi iskustva govore da to ide na tako kakvu stranu, to moje nije svakako lično ka tebi, well, u tome je i moja poenta. Nemam šta da tumačim tvoje tumačenje filma, tvoj um, otvorenost/zatvorenost za ove-one filmove. Najviše volim da podelim svoju reakciju, tek evenutalno kada mi nije mrsko da i predstavim neki film onako kako sam ga ja doživeo, i meni bude super, manje-više LOL Odlepio bih odavno (više nego što već jesam) kada bih se bavio drugim ljudima ili pa njihovim doživljajem filmova, naročito ovde na forumu, netu uopšte. LOL

Datum objave: 01.Lipanj/Jun.2024 u 01:59
Hej, razumijem ja tebe, ali malo i ne razumijem. Ovo je forum. Šta vrijedi raspravljati o filmu koji je dobio nagrade? Pa da se pročita nešto konstruktivno o njemu, a ne sve isto: posrao, pohvalio.

Ja eto baš volim reći da neko nije razumio film, djelo. Šta će meni nečiji utisak koji se referiše isključivo sam na sebe. Hoćemo svi da zurimo sebi u pupak i onda ovdje da iznosimo svoja prešs zapažanja. Ovo je forum, kako kažeš. To ne znači da treba da mlatimo praznu slamu. Ovdje ima super postova, mogao si se očitovati na nešto. Pročita se tema pa se uključi u disksusiju. Zamisli dođe neko posle 10 godina ovo da čita, bilo bi lijepo da ima šta da pročita. Bar ja tako vidim forum. I ne kritikujem TEBE.

I naravno da se ne slažem po pitanju tumačenja, interpretacija... Autorova  zamisao je ono što treba da nas zanima. Gledanjem, razumijevanjem onog što se gleda, tu i tamo pročitati intervju sa autorom, što da ne? Može se doći do originalne zamisli. Neko može, neko ne može, nekom je nešto jača strana, a nešto baš i nije. Hajde da ne bude stvar ubjeđivanja, ega... 

Datum objave: 01.Lipanj/Jun.2024 u 02:28
Ma kažem da vredi rasrpavljati o filmu, nego zvocam za tumačenje jedni drugih, mene prvog udave i oteraju takvi komentari od jedva prostih rečenica, pukih ocena, jedne reči suda i slično.

Autor može zamisliti šta god, pored toga što film gotovo nikada ne ispadne onako kako su ga zamislili, o čemu sami pričaju od kada je filma, meni je svakako na prvom mestu bitan moj utisak, ono kako ga ja vidim, šta god autor želeo, nemam ja mnogo od toga, imam samo svoje oči, on će uvek braniti svoje delo, imati svoje motive i misli, ja ću pa uvek imati samo sebe. Inače pa volim lične postove, lične misli, nemam šta pisati tuđe interpretacije, dok i kada pišem referišem isključivo svoj doživljaj, ne znam drugačije da razmišljam uostalom, nije da će neko imati ne znam ni ja šta od toga, šta pa ja imam od tuđih stavova i misli, razmenjujemo misli prosto, nekome gode, neko voli moj um, stil, drugi pa ne mogu da me podnesu (LOL), tako nam je to. Nema tu iznenađenja. 

Generalno volim taj "svakom svoje" pristup, najlakše mi bude da funkcinišem tako, naravno da se može ponešto naučiti ili sagledati i iz tuđeg ugla, nije to smak sveta, naprotiv, tek mi je najbliže da se prvo ipak zagledam u sebe, da negujem svoj stil, izbacim ono što je u meni, previše buke sa strane mene lično zbunjuje, svakako me gura od mene samog nekim delom, ne volim da ponavljam tuđe reči i misli, to je pogotovo do mene, iz nekog blesavog razloga nikada nisam bio u stanju da pamtim citate ili čak ni viceve, bukvalno jedva da znam jedan-dva (citat, vica) za sve ove godine, po nekom defaultu sam okrenutiji sebi, no time rizikujem da zazvučim kao tip zatvorenog uma nanovo, pa bolje da ne idem na tu stranu LOLLOL samo želim da kažem da je ipak i do prirode, urođenih stvari, karaktera, ne kakvog otpora prema tuđim mislima,daleko bilo. 

Objavio: papy
Datum objave: 10.Ožujak/Mar.2026 u 08:53
Čudno mi da sam propustio ovu recenziju. Film nisam gledao i neću ga gledati, ali me priča podsetila na onu Boreljovu izjavu o svetu kao džungli i EU tj. Zapadu kao cvetnoj bašti. Da li to znači da su se naci-vizije o srećnom porodičnom životu danas ostvarile u EU, makar u glavama njenih ministara iliti sekretara, šta li su već?

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk