Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na filmove
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - On the Beach (1959)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

On the Beach (1959)

On the Beach

On the Beach (1959)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Godina:

1959

Žanr:

drama, ljubavni, znanstvena fantastika

Trajanje:

134 min

Režija:

Stanley Kramer

Scenarij:

John Paxton
, Nevil Shute

Glavne uloge:

Fred Astaire
  >  Julian Osborne
Gregory Peck
  >  Cmdr. Dwight Lionel Towers, USS Sawfish
Anthony Perkins
  >  Lt. Peter Holmes - Royal Australian Navy
Ava Gardner
  >  Moira Davidson
Donna Anderson
  >  Mary Holmes
Kevin Brennan
  >  Dr. King (radiation diagnosis)
Lola Brooks
  >  Lt. Hosgood (Bridie's secretary)
Basil Buller-Murphy
  >  Sir Douglas Froude
Guy Doleman
  >  Lt. Cmdr. Farrel
Joe McCormick
  >  Ackerman (radiation sickness)
Harp McGuire
  >  Lt. Sunderstrom (ashore in San Diego)
Richard Meikle
  >  Davis
John Meillon
  >  Ralph Swain (ashore in San Francisco)
Paddy Moran
  >  Stevens
John Tate
  >  Adm. Bridie
Lou Vernon
  >  Bill Davidson (Moira's father)
Ken Wayne
  >  Lt. Benson
John Casson
  >  Salvation Army captain

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
puppet_master View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: On the Beach (1959)
    Objavljeno: 26.Lipanj/Jun.2022 u 11:18
U svom vremenu prilično dobro izveden film o posledicama nuklearnog rata, ovde bez trunke osvrta na kakva razaranja ili razmetanja ikakvim specijalnim efektima, već sa naglaskom na ono što današnjim filmovima fali, psihološku dramu ljudi koji su svesni gorke sudbine čovečanstva, i koji, čini se polako, iščekuju svoj kraj, sa kojim se svako nosi na svoj način. 

Dakle, posle nuklearnih udara širom planete, ljudi koji nisu razoreni bojevim nuklearnim glavama, poumirali su ili umiru od radijacije koja besni severnom hemisferom, dok je Australija, za sada, pošteđena svih tih užasa, no čiji narod je itekako svestan da će radijacija, koja svakako sada vlada planetom, kad-tad neizbežno doći do južne hemisfere. Imamo nekoliko centralnih likova, Gregory Peck je kapetan američke podmornice koja je uplovila u australijske vode, Avu Gardner kao milicu koja se zaljubljuje u zgodnog američkog kapetana, Fred Aster (u opako dobroj epizodi!) je naučnik koga grize krivica za košmar koji je nauka priredila čovečanstvu, Anthony Perkins je mornar i porodični čovek u čijem odnosu sa suprugom vidimo i porodičnu tragediju novonastalog doba iščekivanja neizbežnog.

Uvek sam imao podeljeno mišljenje oko ovog filma, tako je bilo i jutros. Prijala mi je depresija koja je upadljiva tokom čitavog filma, dopala mi se i zamišljena postavka različitih likova, no mnoge njihove interacije su mi naivne i razvučene, voleo bih da je to ujednačenije, no dobro de, ovo je ipak 1959. godina, pravi primeri ovog, apokaliptičnog subžanra doći će tek kroz nekih 25 godina, u osamdesetim, so, za svoje vreme On the Beach zapravo vrlo dobro prikazuje ne samo paranoju tog doba, već i prilazi temi u najvećoj meri ozbiljno, dok su pojedine scene gotovo antologijske (meni je najvise prijao monolog Fred Astera, u svega par rečenica je dao ton čitavog filma, savršeno), glumci, svi do jednog odlični, neka i likovi zaškripe tu i tamo. 

Dobar je Stanley Kramer...evo, 1958 se pozabavio rasnim pitanjima u Defiant Ones, potom je ladno snimio ovaj depresivni apokaliptični filmić 1959, te je 1960 snimio sjajnu sudsku dramu Inherit the Wind na temu sukoba religije i nauke (okvirno, pisah već da je taj film mnogo više od toga)...sjajno, hvatao se u koštac sa finim temama u godini za godinu, u mainstream, hollywoodskim filmovima sa uvek sjajnim glumcima, ne mož' da omanete sa Kramerovim filmovima.
Na vrh
payutti View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj payutti Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Lipanj/Jun.2022 u 16:23
Da, Stanley Kramer je odličan reditelj. Odlični su i "Judgment at Nuremberg"
pa sjajna komedija "It's a Mad Mad Mad Mad World" pa zadnji film Spencera Tracy-a
"Guess Who's Coming to Dinner" itd.
Čovek je imao 9 nominacija za Oskara i nikada ga nije dobio, kao što nije ni drugi legendarni Stanley (Kubrick).
To dovoljno govori o toj nagradi.

Na vrh
AlexDeLarge View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Lipanj/Jun.2022 u 17:35
Da dobar je, tada su pobedili West Side Story i In the heat of the Night ,Kubrick je čak nominovan za Zlatnu Malinu, međutim koliko me sećanje služi npr. nije ni  Fellini pa mogao je bar za 8½ ili npr. Amarcord. Dobio je posle počasno kao i Kurosawa. Bergman je osvojio mislim 2-3 puta za najbolji strani film ali za reditelja ne. Nije ni npr. Alfred Hitchcock , takodje Sergio Leone, itd. Pisem iz secanja mislim da ne gresim.
Na vrh
payutti View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj payutti Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Lipanj/Jun.2022 u 18:36
Da, puno dobrih reditelja nikada nije dobilo Oskara.
Feliniju je verovatno bila neka uteha što su 8½ i Amarcord dobili Oskara za
najbolji strani film.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,187 sekundi.