Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam predstavljaju - Ex-Yu filmove i serije
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Lepa Sela Lepo Gore (1996)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Lepa Sela Lepo Gore (1996)

Lepa sela lepo gore

Lepa sela lepo gore (1996)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Lepa sela lepo gore

Godina:

1996

Žanr:

drama, povijesni, komedija, ratni

Trajanje:

115 min

Režija:

Srdjan Dragojevic

Scenarij:

Vanja Bulic
, Srdjan Dragojevic
, Biljana Maksic
, Nikola Pejakovic

Glavne uloge:

Dragan Bjelogrlic
  >  Milan
Petar Bozovic
  >  Sloba
Zoran Cvijanovic
  >  Brzi
Vera Dedovic
  >  Uciteljica
Branka Katić
  >  Bolnicarka
Nikola Kojo
  >  Velja
Marko Kovijanic
  >  Marko
Dragan Maksimovic
  >  Petar
Milorad Mandic-Manda
  >  Viljuska (as Milorad Mandic)
Lisa Moncure
  >  Liza
Milena Pavlovic
  >  Bolnicarka
Nikola Pejakovic
  >  Halil
Dragan Petrovic-Pele
  >  Laza (as Dragan Petrovic)
Branko Vidakovic
  >  Profiter
Dragan Zaric
  >  Nazim
Velimir 'Bata' Zivojinovic
  >  Gvozden
Admir Sehovic
  >  Mali Milan
Milos Djuricic
  >  Mali Halil

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
NEX View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member
Teniser

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj NEX Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Lepa Sela Lepo Gore (1996)
    Objavljeno: 21.Srpanj/Jul.2015 u 12:35
Pretty Village, Pretty Flame (1996)

Lepa Sela Lepo Gore

Žanr: Komedija, Drama, Istorijski
Reditelj: Srđan Dragojević
Glavne uloge: Dragan Bjelogrlić, Nikola Kojo, Dragan Maksimović
Trajanje: 115 minuta
Zemlja: Jugoslavija

Radnja filma:

Domaci film "Lepa sela lepo gore" iz 1996 godine, jedan je od najpoznatijih domacih filmova koji je 1996 godine bio i kandidat za oskara za najbolji film van engleskog govornog podrucja. Film je baziran na istinitoj prici o sedmorici srpskih vojnika iz Drinskog korpusa, koji su u septembu 1992 devet dana bili okruzeni u  tunelu Brodar, pokraj Visegrada. Film se bavi zivotima 2 glavna junaka Halila i Milana, koji su kao deca zajedno odrastali u Bosni, nadomak tog tunela, od koga su kao mali zazirali u strahu da tamo zivi drekavac. 12 godina kasnije, Halil i Milan se ponovo srecu, Milan zarobljen u tunelu a Halil u opsadi tunela i tako obojica srljaju u neminovni sukob. Film pocinje nakon sukoba,  iz beogradskog VMA gde Milan lezi kao ranjenik i odakle se priseca svoje proslosti i rata.

Na vrh
NikolaJe View Drop Down
Master translator
Master translator
Ćino

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj NikolaJe Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Travanj/Apr.2017 u 00:32
Ocena 10+ Baš težak film. Dobro opisuje prošlost, sadašnjost i budućnost. Ne zna čovek da li da se smeje ili da plače, toliko su izmešane komedija i tragedija.
Na vrh
chupeaux View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj chupeaux Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01.Rujan/Sep.2019 u 03:35
Odvalio me film, nema šta, REMEK - DELO !!!!! Na žalost, u pravu si, Nikola, ludi Balkan, bure baruta, istovremeno, bure vanserijskih talenata u svakoj branši !!!
Na vrh
Danilo-Naissus View Drop Down
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Rujan/Sep.2019 u 14:57
Balkan a pre svega ExYu prostor nikada nije imao sreće sa političarima. Doduše, kako ko.
Da su političari bili na visini zadatka bilo bi lepih sela (koja ne gore) u kojima se živi složno i bratski (ili bar dobrosusetski).
A znalo se koliko je ovo trusno područje i kako su narodi prošli tokom Velikog i Drugog svetskog rata.
Insistirati na državi u kojoj neki narodi nisu želeli da žive je apsolutno besmisleno.
A u svakom ratu ima pobednika i pobeđenih. Trebalo se boriti da do rata ne dođe. A kada dođe i prođe naravno da ne mogu svi biti zadovoljni.
Mislim da je zajednička krivica svih političara što nisu znali i umeli ili nisu hteli da zaustave eskalaciju sukoba, već su to još više raspirivali. Čast izuzecima.

Šta treba običnom građaninu bilo koje nacionalnosti ili veroispovesti, i tada i sada? Dobro zdravlje, radno mesto solidno plaćeno i krov nad glavom za sebe i porodicu. Ekonomska i pravna sigurnost. Kada toga nema dolazi do iseljavanja ili do neizbežnog rata.

Lepa sela su izuzetak na ovim našim prostorima. Snimati i prikazivati ovaj film u ono vreme (verovatno ipak uz blagoslov državne aparature) je bilo smelo i pravi lakmus papir za srpsko društvo u to vreme. Ne znam da li je ikada snilmljen sličan film u okruženju. Ako jeste, voleo bih da ga pogledam.

Naravno da postoji državna i ratna propagandna mašinerija. Postoji ona uvek i u vreme mira plasiranjem "senzacionalnih" (lažnih ili poluistinitih) vesti toaletoida.

Ovaj film je zamišljen kao antiratni film. Ipak ga mnogi doživljavaju kao antisrpski film. Sastav glavnih junaka je interesantan. Srbin Milan i musliman/Bošnjak Halil je odličan izbor, zaplet. Trebalo je možda ubaciti i hrvatski faktor u priču. Trebalo je više razraditi tu celu priču. Dvojica aktera, prijatelja i komšija koji su se našli na suprotnim stranama. Bratstvo i jedinstvo nikako nije bila veštačka tvorevina već društvena realnost. Živelo se, radilo se i niko se nije ni bavio politikom. Pitam se da li su 80'ih ili pre ljudi znali ko im je gradonačelnik ili neki ministar? :) Možda su znali ko je predsednik MZ.

Sa jedne strane ideja je sasvim OK. Ali "slučajan uzorak" Srba mi se ne sviđa i predstavlja namernu i ciljanu pljuvačinu dobrovoljaca. Ne sumnjam da je bilo svakakvih, dobrih, loših i zlih... Sa ili bez uverenja. Patriota. Poštenih. Kriminalaca. Naivnih. Iskusnih....

- beogradski mangup, zavodnik, sitan kriminalac i vojni dezerter prisilno mobilisan u rat, (Velja)
- Seljak, predstavnik je armije priprostih, medijski izmanipulisanih ljudi. (Kum)
- Seljak, predstavlja drugi red izmanipulisanih ,onih koji nisu reagovali neposredno na propagandu, ali su, patrijarhalni i primitivni, krenuli za inercijom i sentimentom. (Viljuška)
- Pripadnik regularne vojske, čovek koji je, kako kaže, prepešačio celu zemlju idući Titu na sahranu, vojnički priglupa poštenjačina koja je mislila onako kako joj se diktiralo i diktirano prenosila dalje, neko ko ne samo da ne može da postoji van uređenog sistema, već on taj sistem jeste , funkcioniše mehanički, kao groteskni, preostali ispravni deo celine koja se razbila u paramparčad. (Kapetan)
- Narkoman na lečenju ratnom terapijom, sin potpukovnika Jugoslovenske armije, dobroćudan, slab i unapred izgubljen vedri duh urbane sredine. (Brzi)
- američka novinarka, koja tipično za američke filmove kaže kako ona “only doing her job”.
- (kvazi)ntelektualac zalutao na ratište. (Profesor)
- klinac kome se puca. (Maskota)

To su "likovi" koji su se borili za RS i branili RS.

Film kome se dive ili koji preziru. To su "Sela".
Trebalo je još više podvući humanističku crtu i moralnost ljudi u ratnom vihoru. A bilo je toga (pozitivnih proimera) na svim stranama.

Nadam se da smo svi naučili iz svojih i tuđih grešaka i da ih nećemo ponavljati u bliskoj i daljoj budućnosti.
Ipak smo svi upućeni jedni na druge.
Živeli.    

Bonus:
Šta reći... I posle nam je čudno kad nam spočitavaju da su Srbi ovakvi ili onakvi. A sami smo se "hvalili" time. Na velikom platnu. Da vidi ceo svet kakvi smo.   
Palikuće, ubice, ludaci, pljačkaši, ratni profiteri, deca koja se igraju rata, narkomani, izmanipulisani seljaci, propali oficiri...

Južnjačka zastava kao simbol unapred izgubljenog rata na srpskom transpotreru. SAD nas zato mrzi kao i celi svet - rekao bi neko.

Gledao sam pre neki dan dokumentarac o (besmislenoj) opsadi Dubrovnika. Čak i vojska sa svim trenutnim potencijalima nije znala šta uopšte tu traži.
Ali je sasvim druga stvar kada se brani "svoj rodni kraj i svoje ognjište".

Još jednom podvlačim da su političari podbacili u očuvanju mira. Sve je to moglo i trebalo da bude sprovedeno bez kapi krvi i patnji/gubitaka na svim stranama.
Danas bi smo bili svi na nivou ekonomski jakih država EZ/EU.   

Srbija je tada imala na čelu najgoreg političara posle kralja Aleksandra Karađorđevića, komunistu, socijalistu i kvazinacionalistu katastrofalnog u svakom smislu. Da je bilo pameti trebalo je suditi mu u Beogradu. Mada ni ovi od 2000. do danas nisu mnogo bolji.

Ažurirao Danilo-Naissus - 03.Rujan/Sep.2019 u 15:56

Na vrh
Gewehr98 View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Gewehr98 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Prosinac/Dec.2019 u 16:40
Originalno postovano od strane Danilo-Naissus Danilo-Naissus piše:

beogradski mangup, zavodnik, sitan kriminalac i vojni dezerter prisilno mobilisan u rat, (Velja)
Ovo za voljni dezerter nisam siguran, ali u dve stvari sam siguran:
1. Sitan kriminalac nije: Kad ide scena gde on peva, kad ga upucaju on kaže: "Šta je, klošari? Može to bolje! Ove noge su skakale sa drugog sprata Folc banke!" Što aludira da je išao preko grane i pljačkao.
2. Nasilno nije. U ovoj sceni:
Njegov brat, arheolog, trebao je ići. On se poneo šmekerski i otišao u rat umesto njega.
Na vrh
Stole Haringa View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28.Prosinac/Dec.2019 u 03:16

Filmovi Lepa Sela Lepo Gore i Rane su nešto najbolje što je snimio S.Dragojević. Svojski se potrudio i uspeo u tome da ne satanizuje protivničku stranu u sukobu. Mislim da je zbog toga dobio neku nagradu jer se od pomenutih praktično ne vidi niko. Samo siluete i senke u pokretu.

U svakom slučaju, film koji treba gledati.
Na vrh
Gewehr98 View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Gewehr98 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2019 u 11:33
Originalno postovano od strane Stole Haringa Stole Haringa piše:

Filmovi Lepa Sela Lepo Gore i Rane su nešto najbolje što je snimio S.Dragojević. Svojski se potrudio i uspeo u tome da ne satanizuje protivničku stranu u sukobu. Mislim da je zbog toga dobio neku nagradu jer se od pomenutih praktično ne vidi niko. Samo siluete i senke u pokretu.

U svakom slučaju, film koji treba gledati.
Sve ovo posle (sem 2 sata kvalitetnog tv programa i Sveti Georgije Ubiva Aždahu) ne zaslužuje ni pomen.
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28.Studeni/Nov.2022 u 23:15
Film sam znao napamet, jer sam ga gledao jedne zime svaki dan.
I sneg je padao, ja sam izašao da ga čistim i kad sam se vratijo u kuću bio sam kvasan. Sedeo sam tako da se sušum i pustio sam kasetu preko videa plejera.
Gledao sam tako i sušio se. Ali moje oče su bile kvasne jer sam pola filma plakao a pola sam bio smejao.
Mnogo volim ovaj film, i kad god bude zima ja ga se setim.
Na vrh
beogradski View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj beogradski Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Kolovoz/Aug.2025 u 14:56
Sinoc sam po ko zna koji put odgledao ovaj odlican film koji mi je na listi najomiljenijih kad su ex yu prostori u pitanju. I film ima poruku i proziva. I ovaj film moze vise puta da se gleda
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,281 sekundi.