| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
On the Beach (1959) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77218 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Tema: On the Beach (1959)Objavljeno: 26.Lipanj/Jun.2022 u 11:18 |
|
U svom vremenu prilično dobro izveden film o posledicama nuklearnog rata, ovde bez trunke osvrta na kakva razaranja ili razmetanja ikakvim specijalnim efektima, već sa naglaskom na ono što današnjim filmovima fali, psihološku dramu ljudi koji su svesni gorke sudbine čovečanstva, i koji, čini se polako, iščekuju svoj kraj, sa kojim se svako nosi na svoj način.
Dakle, posle nuklearnih udara širom planete, ljudi koji nisu razoreni bojevim nuklearnim glavama, poumirali su ili umiru od radijacije koja besni severnom hemisferom, dok je Australija, za sada, pošteđena svih tih užasa, no čiji narod je itekako svestan da će radijacija, koja svakako sada vlada planetom, kad-tad neizbežno doći do južne hemisfere. Imamo nekoliko centralnih likova, Gregory Peck je kapetan američke podmornice koja je uplovila u australijske vode, Avu Gardner kao milicu koja se zaljubljuje u zgodnog američkog kapetana, Fred Aster (u opako dobroj epizodi!) je naučnik koga grize krivica za košmar koji je nauka priredila čovečanstvu, Anthony Perkins je mornar i porodični čovek u čijem odnosu sa suprugom vidimo i porodičnu tragediju novonastalog doba iščekivanja neizbežnog. Uvek sam imao podeljeno mišljenje oko ovog filma, tako je bilo i jutros. Prijala mi je depresija koja je upadljiva tokom čitavog filma, dopala mi se i zamišljena postavka različitih likova, no mnoge njihove interacije su mi naivne i razvučene, voleo bih da je to ujednačenije, no dobro de, ovo je ipak 1959. godina, pravi primeri ovog, apokaliptičnog subžanra doći će tek kroz nekih 25 godina, u osamdesetim, so, za svoje vreme On the Beach zapravo vrlo dobro prikazuje ne samo paranoju tog doba, već i prilazi temi u najvećoj meri ozbiljno, dok su pojedine scene gotovo antologijske (meni je najvise prijao monolog Fred Astera, u svega par rečenica je dao ton čitavog filma, savršeno), glumci, svi do jednog odlični, neka i likovi zaškripe tu i tamo. Dobar je Stanley Kramer...evo, 1958 se pozabavio rasnim pitanjima u Defiant Ones, potom je ladno snimio ovaj depresivni apokaliptični filmić 1959, te je 1960 snimio sjajnu sudsku dramu Inherit the Wind na temu sukoba religije i nauke (okvirno, pisah već da je taj film mnogo više od toga)...sjajno, hvatao se u koštac sa finim temama u godini za godinu, u mainstream, hollywoodskim filmovima sa uvek sjajnim glumcima, ne mož' da omanete sa Kramerovim filmovima.
|
|
![]() |
|
payutti
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Lipanj/Jun.2022 u 16:23 |
|
Da, Stanley Kramer je odličan reditelj. Odlični su i "Judgment at Nuremberg"
pa sjajna komedija "It's a Mad Mad Mad Mad World" pa zadnji film Spencera Tracy-a "Guess Who's Coming to Dinner" itd. Čovek je imao 9 nominacija za Oskara i nikada ga nije dobio, kao što nije ni drugi legendarni Stanley (Kubrick). To dovoljno govori o toj nagradi. |
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Lipanj/Jun.2022 u 17:35 |
|
Da dobar je, tada su pobedili West Side Story i In the heat of the Night ,Kubrick je čak nominovan za Zlatnu Malinu, međutim koliko me sećanje služi npr. nije ni Fellini pa mogao je bar za 8½ ili npr. Amarcord. Dobio je posle počasno kao i Kurosawa. Bergman je osvojio mislim 2-3 puta za najbolji strani film ali za reditelja ne. Nije ni npr. Alfred Hitchcock , takodje Sergio Leone, itd. Pisem iz secanja mislim da ne gresim.
|
|
![]() |
|
payutti
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Lipanj/Jun.2022 u 18:36 |
|
Da, puno dobrih reditelja nikada nije dobilo Oskara.
Feliniju je verovatno bila neka uteha što su 8½ i Amarcord dobili Oskara za najbolji strani film. |
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |