| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Goyôkin (1969) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
puppet_master
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
eXtreme member
Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 77216 |
Opcije posta
Thanks(2)
Citiraj Odgovor
Tema: Goyôkin (1969)Objavljeno: 27.Veljaca/Feb.2022 u 08:25 |
|
Goyokin (1969)
Provincijski klan u službi Tokugawa šogunata, zbog silnih dugova, vrši otimačinu
šogunovog zlata, nasukavši brod na greben, i potom vrši masakar nad lokalnim ribarima da se zločin
ne bi otkrio. Pošteni samuraj Mogobei (odlični i neizbežni Tatsuya Nakadai) , iako veran klanu i svom prijatelju koji ga vodi,
odlazi u samoizolaciju na više godina, gonjen krivicom i kajanjem zbog umešanosti u zlocin. Igrom slučaja saznaje da se zloglasni klan sprema
za još jednu pljačku po kojoj će uslediti klanica nevinih i Mogobei odlučuje da povratkom u svoj zavičaj
spreči zločine i stradanje, sa željom da povrati izgubljenu čast.
Mogobei će pred sobom imati brojne neprijatelje oličene u krvoločnim samurajima odanim svom zločinačkom
klanu, ali i nekoliko saveznika u vidu lutajuće kockarke i prevaranta Orihe, koja je jedina preživela prvobitni
masakr, kao i u misterioznom roninu koji skita tim krajevima, navodno sa ciljem da dođe do novca. Film je prelepo slikan i potpomognut sjajnim zvucnim efektima gradi sumornu i napetu atmosferu gotovo tokom
čitavog svog trajanja. Belina snega, graktanje vrana, huk vetra, kaljuga, oronule straćare, olujne ledene kiše
čine savrsen milje predstojećeg obračuna Mogobeia sa podmuklim klanom i svojim prijateljem. Pri svemu me je i Ruriko Asaoka
sve vreme i glasom pa i likom podsećala na Oliveru Katarinu, i sve sam čekao da u svom tom blatu i sivilu
začujem i “Đelem, đelem” ali to se, eto, ipak nije desilo, no soundtrack Goyokin-a je podjednako sjajan,
za njega je zaslužan Morricone japanskog filma, Masaru Sato. A i sam film uz sumorne lokacije i muziku ima
šmek spagetti westerna, sa grešnim i okrvavljenim likovima, bez mnogo pozitivaca, no ovde ipak sa temom časti unutar
tih melanholičnih kulisa. Hideo Gosha u svom (meni) najboljem izdanju. Preporuka.
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |