Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > TITLOVI / PREVODI > Najave, ispravke, obavještenja...
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - BROJ LINIJA
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

BROJ LINIJA

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
senad1 View Drop Down
Translator
Translator

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj senad1 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: BROJ LINIJA
    Objavljeno: 12.Svibanj/May.2009 u 20:57
Vaš sajt pratim, i koristi, skoro 2 godine. Iz dana u dan ste sve bolji. Znam koliko je ponekad teško prevesti neki film, jer i sam to radim, zato ovim momcima koji to rade i objavljuju sve čestitke. Ipak me čudi jedna stvar. Zašto film koji ima preko 1000 linija, npr.Pride And Glory oko 1600, sabijaju u skoro dvostruko manji broj linija. Jer šta se dešava, rečenice su predugačke, tajminzi poremećeni itd. To sam primjetio naročito u prevodima koji potpisuje "CAT".Ne mora se uvijek biti najbrži.
Na vrh
icemaher View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
RIP 12.9.1982.-15.4.2024.

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj icemaher Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Svibanj/May.2009 u 21:12
Tih 1600 linija prevod ima kad izadje dvdrip verzija, a do tada dok je CAM, TS, DVDSCR skoro svaki prevod ima 500-900 linija pa ti zato sve izgleda sabijeno, i recenice predugacke, tajming poremecen... I shvati da uvek u pocetku kad su Cam, TS verzije izasle, svaki titl je radjen prema sluh, bez ispravnog engleskog titla, pa tako da taj titl je sasvim solidan i zadovoljava potrebu(kad nema drugi i bolji), i je dosta skidan(i cenjen) jer je ipak prvi izasao. A imas i takve titlove od 1600-2000 linija, ali oni izadju malo kasnije, kad se pojavi full engleski prevod, pa se prema njega uradi full srpski/hrvatski...

Ažurirao icemaher - 12.Svibanj/May.2009 u 21:15
Na vrh
senad1 View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj senad1 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Svibanj/May.2009 u 21:52
Sve mi je to jasno.Tim momcima, još jednom, svaka čast, samo sam htio da im to što rade zgleda bolje.
Na vrh
SuperSerb View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj SuperSerb Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12.Svibanj/May.2009 u 22:38
Aj sad razmisli malo o tome.
Jedan kolega odavde je rekao:

"Titl se treba praviti tako da svaku linije stigne da procita svaka osoba od 7 do 77 godina".

Pa ti sad vidi sta je bolje.
Da li vise volis da ti stoje tri linije jedna za drugom, svaka da traje manje od jedne sekunde, a da svaka ima po 25 karaktera, ili da to lepo bude jedna linija koja ce sadrzati 80 karaktera. (jer se dodaju dijaloske crtice i razmaci posle njih)
Na vrh
faithlessmary View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Neprikosnovena Mary

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj faithlessmary Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Svibanj/May.2009 u 00:17
Mislim da Senad nije mislio na te linije od 80 karaktera nego pre na one od 130.

Veži konja gde ti gazda kaže
Na vrh
prijatel-MKD View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj prijatel-MKD Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Svibanj/May.2009 u 00:39
Kod SW, Ctrl+d omogucuje da se jedan titl od 140 karaktera i 6000ms podjeli na dva koja ce imato po 60 karaktera i po 3000ms svaki. a Ctrl+k je za spajanje dva titla u jedan.
Postoi veci broj ludi koi naprave odlican prevod, ali ne upotrebe ove opcije, jer ih nema ni u uputstvom koje je napisano od samog kreatora tog software-a.
Hollywoodski filmovi imaju standarde i pravila oko toga koliko treba recenice biti izgovorene za jedan minut i njihova sinch. je jednostavna sa upotrebom na prvi progovoreni titl i zadnji progovoreni titl.
Postoje ostale produkcije, i TV produkcije koji proizvode filmove samo za svoju publiku i ne primenjuju te standarde jer njihova publika razume jezik kojim se govori u tom produktu i njih ne briga dal ce tebi da stane 300 slova za 3 sekunde i da to uspijes procitati.
Ponekad da se ne bi skratio dijalog i ono sto se realno i govori, DivX titli postaju duzi od 70 karaktera i jer su DivX prevodi namjenjeni za reprodukciju na softwareskim playerima u kome se moze namaliti golemina slova to ne pretstavlja bas i neki problem jer gledaces mala slova ali gledas ih sa 30-50cm udaljenosti od monitora.
Ako taj isti prevod hoces postaviti na cd i gledati na TV ekranu, jednostavno ne ljuti se prevodiocima nego produkcije koje su to tako napravili.

Dopuna:
Broj karaktera sadrzani u jednom titlu je pravilo u hollywood odavno, ali je standardizovan u 1980 godinu na (12 karaktera za sekundu vremetrajanja pri prikazivanje titlovanog prevoda).
Dopunjen i pretrpeo izmene nakon masovne upotrebe DVD izdanja "odnosno zbog pojave na kvalitetnije monitore i TV ekrana" na (17 karaktera za sekundu vremetrajanja pri prikazivanje titlovanog prevoda).

Ažurirao prijatel-MKD - 13.Svibanj/May.2009 u 13:16
0123456789 Само десет цифри, а толку многу главоболие!
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.
Na vrh
senad1 View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj senad1 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Svibanj/May.2009 u 18:32
Nisam želio da otvaram raspravu, ali možda nije loše popričati o tome.Ono što je najvažnije znanje jezika nisam komentarisao jer kod svih je na nivou.Znam šta je pisanje po sluhu i to je drugo, ali kada pored prevoda stoji "b. ray 1080, 720 hd...",očekujem da je onaj koji prevodi pogledao kako izgleda original.I nije mi jasno zašto je prevedeni tekst kraći za 400-500 linija, jer tada se postavlja pitanje tajminga.Nadam se da sam bio jasan.
Na vrh
SuperSerb View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj SuperSerb Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Svibanj/May.2009 u 19:07
Ja sam ti vec da odgovor.
Na primer, imas ovakve dve linije:

23
00:01:43,101 --> 00:01:45,105
Nisam želeo da te povredim, Džek.

24
00:01:45,106 --> 00:01:47,105
Rekao sam ti da ostaneš van ovoga.

Zar nije bolje da to stoji ovako:

24
00:01:43,101 --> 00:01:47,105
Nisam želeo da te povredim, Džek.
Rekao sam ti da ostaneš van ovoga.

Na vrh
senad1 View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj senad1 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Svibanj/May.2009 u 20:55
Ne razumijemo se.
Na vrh
kanda View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kanda Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Svibanj/May.2009 u 23:50
Mislim da ti ne razumiješ Ako spojiš 3 linije u 1, ukupan broj linija se smanji za 2. Ako to napraviš puno puta broj linija se smanji za par stotina. Tajming se ništa ne pokvari, nego se olakša čitanje.
Na vrh
SuperSerb View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj SuperSerb Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2009 u 00:02
Upravo to hocu da kazem.

-----------

SuperSerb
Na vrh
BELI View Drop Down
Uploader
Uploader
OZNA SVE DOZNA

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj BELI Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2009 u 09:30
Bez uvrede, ali se  nema kome reci.... No, naucice.
Ne bi bilo lose da procita uputstva za SW.

Ili da mozda pogleda neki titl pravljen sa kratkim tajmingom i vise linija i isti taj, sa manjim brojem linija, ali duzim trajanjem istih.

No, svejedno bi mogao da obrati paznju na sledece:

Alati > informacije i greske > razne informacije

Tu ce dobiti info o ukupnom  broju karaktera. Videce da nema neke razlike.

"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."

Schopenhauer
Na vrh
senad1 View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj senad1 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2009 u 13:58

U mom prvom javljanju rekao sam da se i sam bavim prevođenjem, tako da o spajanju linija, broju karaktera, SW-u i drugim stvarim vezanim za prevođenje nema potrebe da pričamo."B. Ray" snimke filmova The Wrestler, Pride And Glory, The Love Guru, 3.0 to Yuma...jednostavno ne mogu da uklopim kako bih želio sa ovim prevodima koji se ovdje nalaze.Mislim da bi bolje bilo da se titil prekuca onako kakav je, pa ko hoće da spaja linije neka ih sam spaja.I još nešto da vas zamolim, namoje me samo početi savjetovati kao da uradim sinhronizaciju titila.

Na vrh
kanda View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kanda Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2009 u 14:09
Ti stvarno ne kužiš. Ne možeš poremetiti tajming spajanjem linija. Nije u tome stvar.
Vjerojatno je stvar da ti titlovi nisu rađeni za tu verziju koju ti imaš. Ti ako nećeš spajati linije, nemoj, ali se spajanjem dobije puno bolji prijevod. 
Na vrh
senad1 View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj senad1 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2009 u 14:49
Mislim da ni ti ne kužiš!
Na vrh
bubba ho-tep View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
brkovi gore, brkovi dole

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bubba ho-tep Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2009 u 15:17
Senade, kužimo mi i predobro, nisi otkrio toplu vodu. Ako ti se ne sviđa duljina linija u tekstu, prepravi ih sam i uploadaj, a ne pozivaj na red nekog tko svoje slobono vrijeme provodi kako bi besplatno napravio titl...

Na vrh
prijatel-MKD View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj prijatel-MKD Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2009 u 15:28
Ja sam mu vec napisao kako da podjeli jedna linija prevoda u dve i stime da dobije vise linija u celokupnim prevodom koje ce sadrzati po manje slova. Valjda nece da mu ja ili neko grugi to podelim.
0123456789 Само десет цифри, а толку многу главоболие!
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.