Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na filmove
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Avatar: The Way of Water (2022)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Avatar: The Way of Water (2022)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Godina:

2022

Žanr:

akcija, fantazija, znanstvena fantastika, triler, avantura

Trajanje:

192 min

Režija:

James Cameron

Scenarij:

James Cameron
, Shane Salerno
, Josh Friedman
, Rick Jaffa
, Amanda Silver

Glavne uloge:

Sigourney Weaver
  >  Dr. Grace Augustine
Giovanni Ribisi
  >  Parker Selfridge
David Thewlis
  >  Peylak
Kate Winslet
  >  Ronal
Michelle Yeoh
  >  Dr. Karina Mogue
CCH Pounder
  >  Moat
Stephen Lang
  >  Miles Quaritch
Vin Diesel
  >  (rumored)
Edie Falco
  >  General Ardmore
Brendan Cowell
  >  Mick Scoresby
Cliff Curtis
  >  Tonowari
Matt Gerald
  >  Corporal Lyle Wainfleet
Joel David Moore
  >  Norm Spellman
Zoe Saldaña
  >  Neytiri
Sam Worthington
  >  Jake Sully
Jemaine Clement
  >  Dr. Ian Garvin
Keston John
  >  Va'ru
Oona Chaplin
  >  Varang
Bailey Bass
  >  Tsireya
Duane Evans Jr.
  >  Rotxo
Jack Champion
  >  Miles 'Spider' Socorro
Chloe Coleman
  >  Young Lo'ak
Britain Dalton
  >  Lo'ak
Filip Geljo
  >  Aonung of the Metkayina Clan
Jamie Flatters
  >  Neteyam
Trinity Jo-Li Bliss
  >  Tuk

Odgovori Odgovori Stranica  <1234 7>
Korisnik
Poruka
titlovi.com View Drop Down
Approval team
Approval team

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj titlovi.com Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22.Prosinac/Dec.2022 u 23:53
Prevod (za CAM) je uradio Osgiliath ✨
Na vrh
kjovo View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kjovo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23.Prosinac/Dec.2022 u 10:21
Ako cemo na mene je veci efekat ostavio Abys sa efektima i onim sto ljudsko oko nikad nije videlo a ne prvi Avatar koji je za mene neozbiljan sf film,u stvari bajka ali mogao je da se gleda .Gledacu i ovaj sto da ne ,ako je kao crtac jos bolje sto se mene tice.
Na vrh
fedayk1n View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj fedayk1n Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23.Prosinac/Dec.2022 u 12:53
Avatar jedan od najboljih filmova "modernog doba". Meni ovo nikada neće biti jasno. Plavi kopljima oterali bele sa hi tech oružjem i to sa planete koju beli baš baš žele.
Na vrh
kjovo View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kjovo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23.Prosinac/Dec.2022 u 13:00
Pa kazem ja bajkaSmileSmile
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Prosinac/Dec.2022 u 19:38
Ne znam zašto ljudi od Avatara imaju neka skroz nerealna očekivanja!? To apsolutno nije neko dubokoumno filozofsko štivo, već visokobužetna komercijalna SF akcija sa porukom koja možda jeste naivna i izlizana, ali je i univerzalno važeća i korisna. Baš kao i prvi deo, ovo je materijal koji se gleda na velikom platnu i sa 3D naočarima na nosu. Tek tada sve dobija pun smisao i nakon projekcije čovek može izaći skroz fino zabavljen i relaksiran.

Tačno sam znao šta mogu očekivati od ovog nastavka i dobio sam tačno to što sam očekivao, možda čak i malo preko toga. Nemam ništa protiv toga da za koju godinu pogledam još neki nastavak akcije smeštene u imaginarni Cameronov svet. Čak naprotiv, radujem se tome. A ako je jedina zamerka ta što je u pitanju "crtani film", onda je film apsolutno uspeo i nije mi jasno zbog čega bi bio degradiran ukoliko nije u potpunosti odrađen sa živim glumcima? Zar i crtani film nije forma umetnosti?

Od mene onako velikodušno 7,5/10 za Avatar 2
Na vrh
Vladika View Drop Down
Senior translator
Senior translator
>> Virus Guru <<

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Vladika Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Prosinac/Dec.2022 u 20:58
Avatar 2 je nanovo ispricana prica Avatara 1. Morao je da pronadje nacin da prezvaka ponovo susret sa novim izazovom, novim, zescim, starim negativcem i sve jovo nanovo. Vizuelno izgleda fenomenalno (bez obzira sto je "crtani film"). Sve u svemu, nista specijalno, ali sasvim  dovoljno da tih tri sata ne budu baceni uzalud.
Vladika
Na vrh
Thanos21 View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Thanos21 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Prosinac/Dec.2022 u 21:39
Da krenemo od pretpostave da ste ponovo odgledali Avatar 1 i da ulazite sa svezim znanjem likova i price, ovaj film se jako lepo nadovezuje na prvi deo. Cameroon se, sto tice efekata, razvalio. CGI je u ovom filmu presao svaku granicu, podvodne scene su me kupile, nacin zivota plemena Metkayina i navikavanje Omatikaya na isti daje jednu lepu avanturu i dopustaju da se dodatno uzivis u maestralan cgi. Jake i Neytiri doduse su stavljeni sa strane, takav utisak sam dobio, ali to ne oduzima, vec dodaje na sustinu filma a to je znacaj porodice i granice do kojih roditelj ide kako bi zastitio svoju decu. Sada da se prebacimo na "ljude". Vracanje Quaritcha ce definitivno nekim ljudima zasmetati, ali licno mi se svidja vracanja negativca sada u formi Avatara kojem su ugradjena secanja generala. Opet se vrti ta kolonisticka ideja iz prvog dela, ali sada dobija tezinu. Naime Zemlja "izumire" i ljudima je neophodna naseljiva planeta na koju ce se kroz decenije i preseliti. Medjutim tu dolazimo do pitanja : "Kako covecanstvo planira da naseli i urbanizuje planetu na kojoj je zivot nemoguc bez maski za disanje, u neprijateljskoj teritoriji koju pruzaju kako plemena Navija tako i zivotinje" koje ce morati da se razjasni u narednim delovima ako planiraju da nastave u tom smeru. Da se vratimo na pricu, ona je jako jednostavno, povrsinski odradjena bez nekih velikih zapleta i dubine, ali takav je i bio i prvi deo. Likovi, sta reci, sve vec vidjeno, neytiri ostaje divlja i zastitnicki nastrojena, Jake se sada susrece sa ulogom kako vodje plemena tako i ocinske figure, klinci su većinski dobro odglumili svoj deo neki vise neki manje, definitivno najzanimljiviji lik je Kiri. Fanovi akcije definitivno nisu ostavljeni na cedilu, zadnjih sat vremena filma pruza sekvence koje su tesko nadmasive, pomesano sa efektima, sami zakljucite... Da li je vreme moglo biti skraceno za nekih 30-45 minuta, definitivno, ali bi uzitak bio slabiji. Cinjenica da je za pravljenje sledeca dva dela potrebno 2 milijarde dolara kako bi se troskovi izravnali je samo pokazatelj da Cameron daje sve karte na sto kako bi ovi filmovi ostavili veliki uticaj na mainstream medije i glavno na nas gledaoce. Nema sta, film je mogao da bude bolje odradjen sa aspekta likova i price, da li je ovih 13 godina bilo vredno cekanja, to je upitno cinjenicom da su mnogi i zaboravili na prvi deo i hype nije bio toliko prisutan, ista prica vazi i za Top Gun Maverick. Preporuka je gledati u 3D-u na najvecem mogucem platnu, jer je sto se tice efekata ovo jedno zivotno iskustvo zbog kog necete zazaliti 3 sata vaseg vremena. Treci i na kraju krajeva i svaki deo do kraja moraju da nadograde pricu i likove, mora da postoji neka dubina neka nadogradnja likova kroz iskusenja, teske odluke i tako dalje. To je to od mene, lep provod zelim svima koji ce za praznike pogledati ovaj film, pozdrav
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28.Prosinac/Dec.2022 u 16:10
@ Thanos21

Otprilike sve ono šta sam i kako doživeo, samo što nisam koristio puno reči niti davao i najmanji nagoveštaj spoilera koji bi nekome narušili ugođaj Naravno da sam pre premijere reprizirao i keca, jednostavno prošlo je previše vremena i kada se gleda neki direktan nastavak imam običaj da na projekciju idem sa sveže obnovljenim gradivom.

Pored svega navedenog u komentaru dodao bih i moje najjače utiske kada su u pitanju neke paralele ili manje/više skrivena značenja onoga što je Cameron ponudio. Ništa epohalno novo i originalno, ali večito aktuelno i univerzalno važeće:

- Čuvajmo prirodu i majku zemlju,
- Čuvajmo okeane,
- Čuvajmo našu floru i faunu,
- Stop komercijalnom pomoru kitova i ostalih inteligentnih bića naše planete,
- Čuvajmo porodicu kao primarni i najvažniji nukleus ljudskog zajedništva.

Sve je to Cameron upakovao onako suptilno i nenametljivo, ali opet snažno i nedvosmileno, što je sušta suprotnost u poređenju sa nametanjima zelenih birokrata, pomodaraca i eko fašista širom sveta. Tako sam ja doživeo film i zbog toga mi i jeste prirastao srcu i više nego što objektivno kvalitet same priče zaslužuje. O efektima i tehnici snimanja sve je već rečeno i suvišno je širiti priču.
Na vrh
kjovo View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kjovo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2022 u 11:52
ar8c

Ja protiv crtanih filmova nista nisam rekao,cak stavise sam rekao da cu ga pre gledati ako je kao crtani. 
Nemam nista protiv Avatara i slicnih filmova samo mi jednostavno to nije Sf ,vec vise neka fantazija ,da ne ponavljam da mi je najblize bajci. daj boze sto vise ovakvih i slicnih filmova ali to jednostavno nije po mom ukusu. Gledacu ga svakako a sto se tice svih tih poruka ili znacenja sto si napomenuo 99,9 % gledalaca to nece ni primetiti niti razmisljati u tom pravcu jednostavno to nije takav film. To je zabavan film i idu prevashodno da gledaju zaborave na realnost i probleme,i bas ih briga za sve sto si nabrojao.

Na vrh
puppet_master View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2022 u 13:24
Meni je bio lep prvi Avatar, šta znam, kao Pokahontas a ja pa volim Indijance, neka su i dugački i plavoguzi, šta ću im ja. Volim i prirodu, neka i šarenu. Ima film i tu sanjarsku notu u sebi, autsajder koji eto u nekom novom, lepšem svetu dobija krila. Našao sebi i hanumu, moš misliti. Još da ga priznaju kao kralja, da pobedi sile tame i mašala, taman što kaže kjovo - bajka. Ali, rekoh, lepa. 

Ovaj sam mislio da gledam, no kako ste ga svi lepo nahvalili, kao da sam ga gledao već, pa ću odložiti to za neka druga vremena, trenutno više nemam želju za time. (vala ni prostora na hdd-u LOL sve i da se pojavio već)

Ažurirao puppet_master - 29.Prosinac/Dec.2022 u 13:31
Na vrh
kjovo View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kjovo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2022 u 13:58
ma ja sam mislio u bioskopu da ga gledam,dobio karte da biram sta cu da gledam pa mislio ovo. Medjutim odustao nemam ja zivce da sedim dva,tri sata u sali pa dao karte. Ima ko voli a ja cu sacekam dobar snimak
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2022 u 14:39
Bome, ni ja nisam siguran da bih izdržao preko tri sata u sali, moja leđa, noge, trtica, kičma LOL
no hajde, neka toga nekako, ljude oko sebe ne bih mogao da podnesem najiskrenije. Šuškanja, krckanja, smeh na delovima kod kojih se ja hvatam za glavu, ćaskanje kada bih da slušam, sav taj ritual jela i pojila... Ouch
Na vrh
AlexDeLarge View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2022 u 15:00
Prvi sam izdrzao bez problema i kod prvog pocetak je bio bar dobrih 20-25 minuta odlozen zbog  reklama za 3D i najave , da sad pitanje 3 sata i 12 minuta, bar da protegnes noge, kao i kod letova, a ne spavasSmile.

Ažurirao AlexDeLarge - 29.Prosinac/Dec.2022 u 16:38
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2022 u 16:00
Da, zaboravih na to, još i reklame na svu već muku LOL

Ma koliko ja gunđao, ako neki film zaslužuje svu blagodet velikog platna, to je upravo ovako nešto. Mene je tek razmazila digitalizacija, filmovi preko kompa, intimniji, kućni ambijent pa i to samo zato što sam svakako već proveo tokom života previše vremena u bioskopskim salama, prosto mi to odavno već ne pruža isti užitak kao nekada, bez kakvih ozbilnijih zamerki, tek sada više nalazim sebe sa filmovima kod kuće. 
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2022 u 17:15
@ kjovo

Samo se osvrnuh na recenziju gde je to apostrofirano kao veliki minus, a ja se pitao zbog čega bi film bio manje vredan sve i da je skroz animiran!? Što se tiče komentara i ličnih ukusa i preferencija, tu nikada nisam ništa nametao i poštujem sva mišljenja i ukuse

@ Svi

Ih, bre, ljudi, sad vam je i bioskop tesan i neudoban Lepo kupio online karte za ranu popodnevnu vikend projekciju, birao VIP sedišta koja su samo 60 dinara skuplja, ali prostora za noge koliko hoćete, fino, udobno, toplo... Ma mogao sam 10 sati sedeti i ne bi mi bio problem, a inače u bioskopu maksimalno 10 ljudi, pojedoše to što su imali za 10 minuta i dalje je bilo uživanje bolje nego da sam kući gledao

Da, film svakako treba videti u 3D, jedinstven je ugođaj, a kući posle može repriza da se gradivo utvrdi jer svakako zbog lepote i dubine slike, te uživanja u njoj, dosta toga bude skrajnuto i to se kasnije lepo nadoveže opet uz dobru sliku, ali u 2D!

A što se tiče ovih više ili manje skrivenih poruka o kojima sam pisao i koje sam lično prepoznao, tu tek nema nekog nametanja i prevaspitavanja bilo koga. Jednostavno ili si tako odgojen i naštelovan da takve stvari primetiš i da te je istinski briga za neke stvari, ili jednostavno nisi. Napisah ono šta sam i kako ja video i doživeo, a nemam iluziju o tome da i drugi moraju sve to tako identično da osete i vrednuju
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2022 u 17:36
Originalno postovano od strane ar8c ar8c piše:

Ih, bre, ljudi, sad vam je i bioskop tesan i neudoban  

Nesporazum ar8c, otkud sada, meni je, rekoh, već duže vremena bioskop tesan i neudoban, mislim da sam poslednji put bio da bih gledao Matrix Reloaded ili tako nešto (i to na silu, sa ortakom, inače nisam voleo sa društvom da idem), pre 20ak godina a tada sam već uveliko bio nažuljan i iznerviran tamo. Nisam stvarno mislio da mi je sada kao najednom nešto pa loše po salama, pa nisam ni bio, rekoh, punih 20 godina. Tamo krajem devedesetih mi je već bila puna kapa poseta bioskopima Smile
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2022 u 17:59
Ma opet šala mala, no hard feelings što bi rekli i nema šansi da bih i po ovom pitanju nekoga u nešto ubeđivao Svako sebi bira ugođaj.

Ali, ako smem da primetim i krajnje ozbiljno sugerišem, nije današnji bioskopski ugođaj kao pre 20+ godina. Ipak postoji osetno veći komfor. Eto mene uveliko u šestoj deceniji života, sav iskrivljen i pogrbljen od sedenja za računarom po ceo dan, što na poslu što iz hobija, pa opet sam tih 3+ sati uz Avatar podneo krajnje dobro i bez ikakvih problema ili ukočenosti. Fotelje fino profilisane i udobne za sedeti, prostora za noge na pretek, jednostavno prijatnije nego nekada bez ikakve dileme.

Jedino sam se plašio reakcije preumornih očiju na 3D naočare i umelo se dešavati u prošlosti da mi se posle vrti u glavi, da jedno vreme ne mogu da fokusiram pogled, pa čak i da slika u 3D nije ni blizu dobra i čista kako bi trebala biti. Ovde je zaista sve bilo super i čim sam skinuo naočare funkcionisao sam kao da ih nikada na nosu nisam imao. Otud moje zadovoljstvo i preporuke. E sad, slušao sam i prijatelje koji su gledali navodno još veći IMAX kvalitet, ali tu baš nešto nije bilo kako treba i čovek mi reče, citiram, da je gledao dve ljubičaste fleke, te da uopšte nije zadovoljan. Valjda se meni ovde sve potrefilo, od klasične 3D projekcije, preko termina, pa sve do kvalitetne Cinemax sale...
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2022 u 18:10
Nisam ni pomislio da si sudio/bio negativan (šta je bre sa ljudima lately, samo moram da se pravdam a najnormalnije pišem kao i uvek LOL malo sam nakucan povišenom temperaturom bome preko sedmice već, ali um mi je još uvek kako-tako poluispravan, kao i do sada tj LOL) Pa baš zbog toga da se ne bi preozbiljno shvatilo moje zvocanje i pisah to iznad, jer zbilja ne sudim današnjim salama, hej 20 godina nisam ulazio u bioskope, šta ja znam o trenutnom ugođaju LOL

Zbilja nemam love da bih obilazio bioskope, hajde sadržaj mi mahom i ne odgovara, plovim često za srpske distributere krajnje nekomercijalnim filmskim vodama, no ako bih i hteo kao nekada da visim u Kinoteci npr (gledao često po dve projekcije dnevno tamo, godinama), svakako ne bih mogao to da priuštim trenutno, iza mene je 10ak nešto težih godina prosto, no biće bolje, a i nisam isključiv, ko zna gde ću sve biti u sledećih 10-20 godina. Approve 
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2022 u 19:08
Hajde onda neka u novoj godini sve bude bolje na svim frontovima, a pre svega da se zdravlje popravi

Ne visim ni ja po bioskopima, prvenstveno nemam vremena za to, ali kao pasionirani ljubitelj SF-a (i filma generalno) počastim sebe s vremena na vreme kakvom premijerom. Pogotovo ako je produkcija jača i ako sve to dodatno ima smisla videti na velikom platnu. Avatar je baš imao smisao, nisam davno bio do bioskopa, trebalo mi je nešto za opuštanje, a da je bajkovito i maštovito, uz sve to i tehnički izazovno.
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Prosinac/Dec.2022 u 19:15
Pa to i meni vredi velikog platna, kosmos sa svim svojim bojama, beskrajem i tajnama. Eto npr Interstellar mi je izgledao savršeno na mom štajaznamkolikoinča-nemalo tv-u, mogu tek misliti kakvo je to bioskopsko iskustvo Heart

Hvala ar8c, takođe bubba2Hug 

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1234 7>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.