| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
2001: A Space Odyssey ponovo aktuelna! (21.05.2018.) | BA | HR | MK | RS | SI | |
Odgovori
|
| Korisnik | |
new1
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Banned user
Pridružen: 17.Listopad/Oct.2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Points: 160 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: 2001: A Space Odyssey ponovo aktuelna! (21.05.2018.)Objavljeno: 23.Svibanj/May.2018 u 09:58 |
|
Osobno, gledao sam ga dosta godina nakon prvog prikazivanja, i još nekoliko puta poslije s vremenskim otklonom od nekoliko godina. I? I, ništa. Film je bio velik za ono vrijeme, a ja sam bio mlad, jako mlad i to je to. Onovremenski trendovi o dubokoumnosti, te navođenju publike na "razmišljanje" i neprestano propitkivanje koja se poruka tu krije: "A što je pjesnik/pisac/režiser htio reći?" Gotovo uvijek bi odgovor bio apsolutno nebitan, jer se u konačnici uvijek radilo o osobnom interesu samog autora ma kakav on bio.
Ukratko, koliko se vi god ljutili, budući da se ne mogu prisiliti na ponovno gledanje tog filma, očito film - nije dobar, sad bih mogao potanko obrazlagati svaku sekvencu i pljucati po istoj, no zbog uspomena ostavit ću ga tamo na polici neka kupi prašinu, eto ga tamo, polica lijepih uspomena iz mladosti... eh mladost, tad je sve bilo lijepo i ok.
|
|
![]() |
|
yolix83
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Svibanj/May.2018 u 11:57 |
|
Nemamo se mi šta ljuti, imaš pravo da ti se sviđa/ne sviđa bilo koji film, ali ne slažem se sa rezonom - ne mogu se natjerati da ga ponovo odgledam stoga očito film ne valja.
To što ja ne bih odgledao nešto ponovo, i što mi se ne sviđaju određeni klasici ili remek djela ne umanjuje njihovu vrijednost, nego samo znači da mene ne dotiču. I bio bih najveća snobčina da mi se svako "remek-djelo" sviđa. Odiseju sam gledao davno i slabo se sjećam, ali znam da bi za razliku od mnogih starijih sci-fi filmova kojih pregazi vrijeme, Odiseja 'ladno može i danas proći kao futuristički. Volio bih nekad u budućnosti pročitati knigu, jer mi djeluje zanimljivo to što su Klark i Kjubrik uporedo radili na istim pa me interesuje da malo usporedim i ne znam što to nisam uradio nikako. |
|
|
There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
|
|
![]() |
|
mahoni
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
štap i šargarepa Pridružen: 07.Prosinac/Dec.2006 Lokacija: odmah iza ćoška Status: Offline Points: 6275 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Svibanj/May.2018 u 13:55 |
|
Što se tiče 2001 ja sam u mišljenju još gori od new jer ga smatram jedino popularnim. Bio je u modi. Ne zbog kjubrika već zbog futurizma koji je u to vreme bio noderan, čak i u industriji nameštaja. Strašno mi liči na slučaj sa piscem Heseom. I danas danju kada ga pomeneš svi počnu sa nabrajanjem njegovih "glavnih" dela i tu je uvek ubrojana i "Igra staklenim perlama". Što je najgore uspeli su da ga svrstaju u pisca "mističara" baziranog na budističkoj religiji, što je čista glupost. Kultura popularnog je čudo. Iznedrila je toliko loših stvari da potire ono malo dobrih čiji je uzrok bila. P.S. Da, čak su i "Stepskog vuka" stavili u kombinaciju sa budizmom. Glupost do gluposti, ali su imali uporište. Uveren sam da je isti slučaj bio sa odisejom. Ažurirao mahoni - 23.Svibanj/May.2018 u 14:11 |
|
|
Bolje živeti jedan dan kao lav, nego ceo život kao miš
|
|
![]() |
|
Danilo-Naissus
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior moderator
Mολών Λαβέ Pridružen: 04.Sijecanj/Jan.2015 Lokacija: Niš, Srbija Status: Offline Points: 23761 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Svibanj/May.2018 u 14:33 |
|
Jedno je sigurno, svi se sećamo odlično samog kraja filma, originala.
* retko kad je rimejk bolji od originala i slažem se sa New1, neke klasike ne treba dirati i rimejkovati. Imaju svoje mesto u istoriji filma. ** ali Holivudu je jeftinije da umesto nekih novih orginala reciklira filmove i pravi mnogo slabije rimejkove. Plus nedostatak inspiracije, kreativnosti i originalnosti. Ili to ili štancovanje komercijalnih franšiza u nedogled.
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 03.Veljaca/Feb.2017 Status: Offline Points: 187781 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 26.Svibanj/May.2018 u 09:51 |
|
Odiseju sam gledao kad sam bio jako mali deca i ništa nisam ukapirao. Onda sam nekoliko godina gledao scenu sa majmunima i monolitom i nju sam itekako zapamtio. Korišćena je kao špica neke emisije čije sam ime zaboravio. Posle toga sam došao do knjige Artura Klarka u kojoj je opisao uticaj vanzemljaka na razvoj čoveka. Da ne davim, to je bila koska koja je posle majmunisanja bačena na početku filma. Koska je u stvari bila prvi alat koji je koristila karika koja nedostaje. Inspiracija je stigla preko monolita oko kog se vrti priča. U knjizi je lepo objašnjen let, preciznije, lebdenje u vakuumu i još dosta toga pre susreta čoveka sa svojim tvorcem. Posle knjige nekako sam došao do filma koji sam gustirao neko vreme. Bilo je to u doba kad nije bilo ni diskova ni neta. Za mene je film genijalan i jedan je od onih koji nije pregazilo vreme. Knjigi kako je naptavljen film nisam pročitao, doći će i ona jednom na red. Što se Hesea tiče, pa on je svoje znanje o budizmu pokupio dok je kao klinac bio u Indiji. Postao je mega poznat u vreme bitlmanije i interesovanje za njega traje do dana današnjeg. Meni dragi Bitlsi su prvi pokrenuli dosta toga i u njihovoj zaostavštini ipak ima više dobrog nego rđavog. Pod rđavim mislim na njihovog gurua koji je poput većine iz njegovog faha bio običan šarlatan. Prozreli su ga i šutnuli svi osim Harisona. To je paradosks jer on je bio najozbiljniji i najracionalniji čova u grupi. Zavladala je moda i šarlatani su onda zadovoljno trljali ruke kao što trljaju i danas. To što veze nemaju ne sa budizmom već sa bilo čim njih ne dotiče jer ovaca ima dovoljno. Azijati, pretežno Indijci, ovakvim tipovima se smeju kao što se ja smejem kad čujem neku novokompovanu glupost. Izašao sam iz teme.
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |