Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
The Year My Voice Broke (1987) |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
Kneginja ![]() Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Administrator ![]() ![]() Sto me ne ubije... ide u moje memoare. Pridružen: 21.Srpanj/Jul.2005 Status: Online Points: 16378 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 24.Studeni/Nov.2011 u 03:06 |
The Year My Voice Broke (1987)
http://www.imdb.com/title/tt0094347/ Režija: John Duigan
Priča je postavljena u 1962 godinu. Danny se zaljubi u svoju najbolju
|
|
![]() Sto me ne ubije... ide u moje memoare. |
|
![]() |
|
puppet_master ![]() Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
eXtreme member ![]() ![]() Pridružen: 21.Lipanj/Jun.2017 Lokacija: BG, Jugoslavija Status: Offline Points: 34334 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Prvi film u zamišljenoj trilogiji (nažalost snimljena su samo dva filma...za sada) o putovanju Danny Emblinga od svoje adolescencije do zrelih godina, smešten je dakle u početak šestdesetih godina minulog veka, negde u ruralne oblasti Australije, seosku varošicu u kojoj pratimo Dannyjevo odrastanje, prvu ljubav, snove i razočarenja. Noah Taylor, koga ne mogu dovoljno nahvaliti, se odlično snalazi i ovde, na početku svoje glumačke karijere, dok je film svakako otvorio vrata i drugim tada klincima, danas poznatim i hvaljenim australijskim glumcima (Ben Mendelsohn i Loene Carmen). Danny je zapravo osećajna duša, pesnički zaljubljen u svoju najbolju drugaricu Freyu, sa kojem je blizak od malena i koju nemo posmatra kako se zaljubljuje u drugog dečaka, lokalnog problematičnog priglupog sportistu, svakim danom sve dalja od Dannyjevih snova...što film naizgled drži bliže klišeu, no ovo je gotovo po svemu ipak originalno ostvarenje, film koji biva bolno iskrena oda detinjstvu, ranoj mladosti i prvoj ljubavi, bez lažnog romantizma, ovo nije još jedna priča u kojoj se kroz kojekakve blesave peripetije centralni lik na kraju kao ostvaruje sa svojom velikom dečačkom ljubavlju. Ton je pre svega melanholičan, ispunjen upravo čežnjom, neostvarenošću, neuzvraćenoj ljubavi, ujedno i iskrenim prijateljstvom koje vodi u tugu i odrastanje, sa verujem finim pogledom na život u maloj sredini u bespuću Australije tih godina. Priča je izvrsno vodjena od strane John Duigana (koji je pored režije odgovoran i za scenario), da se osetiti ta specifična mladalačka usamljenost, tiha patnja koja, verujem, menja ljude, čime ovaj film biva i realističan prikaz odrastanja, mimo tipičnijih "jurnjava za devojčicama" sa nekakvim komičnim prvim seksualnim iskustvima kakvim nas autori bombarduju već decenijama. Jok, The Year My Voice Broke i danas biva ne samo jedan od najboljih australijskih filmova o odrastanju, već može komotno izboriti sebi visoku poziciju uopšte među filmovima koji obrađuju ovu temu. Moje detinjstvo je, makar sa te strane, bilo neuporedivo lepše, no kako film i pogotovo ovi likovi itekako nalaze put do mog saosećanja sa njima, to biva razlog više da pohvalim sav taj emocionalni naboj koji ova priča isporučuje. Sledeći film o Dannyjevom sazrevanju, Flirting (1991) je nešto vedriji, no to je već neka druga priča, dok The Year My Voice Broke ostaje kao jedna iskrena, melanholična priča o dečačkim danima i prvoj ljubavi. Preporuka. ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |