Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - The Tracker (2002)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

The Tracker (2002)

The Tracker

The Tracker (2002)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Godina:

2002

Žanr:

drama, povijesni, western

Trajanje:

90 min

Režija:

Rolf de Heer

Scenarij:

Rolf de Heer

Glavne uloge:

Damon Gameau
  >  The Follower
David Gulpilil
  >  The Tracker
Grant Page
  >  The Veteran
Gary Sweet
  >  The Fanatic
Noel Wilton
  >  Fugitive

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Gajtana View Drop Down
Junior moderator
Junior moderator

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (2) Thanks(2)   Citiraj Gajtana Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: The Tracker (2002)
    Objavljeno: 24.Sijecanj/Jan.2013 u 11:46

The Tracker

Žanr: Drama. Povjesni, Western
Godina: 2002
Država: Australija
Trajanje: 90 minuta
Uloge: David Gulpilil, Gary Sweet, Damon Gameau
IMDb

Radnja filma:
Godine 1922, negde u Australiji, aboridžin je optužen za ubistvo belkinje. Tri belca su dobili zadatak da ga uhvate, a vodič će im biti iskusni aboridžin. Oni poteru počinju u unutrašnjosti, ne znajući da će njihova mišljenja o rasizmu biti mnogo opasnija od same potere.

Trailer:

Prijevod najavio kolega:  Gaca62

Kad pitaju kako ste, uvijek recite ODLIČNO! Razveseliti će te prijatelje i rastužiti neprijatelje!
Na vrh
Gaca62 View Drop Down
Translator Legend
Translator Legend
The Legend of titlovi.com

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Gaca62 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Veljaca/Feb.2013 u 18:06

Ovde ko ne poludi, taj nije normalan
Na vrh
Kneginja View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Kneginja Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03.Veljaca/Feb.2013 u 18:25

Gaco, hvala za prevod Hug

Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
Na vrh
puppet_master View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (2) Thanks(2)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29.Srpanj/Jul.2017 u 12:12
Hrabar, stilom upečatljiv, sniman na velelepnim lokacijama australijske prirode, gorak, mučan, i bez eksplicitno prikazanog nasilja brutalan, film sa temom divlje rasistićke mržnje prema Aboridžinima, koji se ovde tretiraju poput stoke bezvrednih života (mada, ne znam ni ko bi stoku tako tretirao Ouch), film koji nam govori o zbilja mračnom vremenu skorašnje istorije Australije, tom bljutavom, svirepom odnosu belog čoveka prema crnom, osvajača-pokoritelja prema robovima.

Centralni lik je naslovni Tragač (glumacka ikona Australije, David Gulpilil, koji je kao momak glumio u fenomenalnom Walkabout, verovatno kao prvi Aboridžinski glumac), tip koji je priključen tročlanoj ekipi potere za crnim covekom optuženim za ubistvo bele žene, koji im beži kroz divlje australijske predele 1922. godine. Na čelu potere je Fanatik, sa njim je tu Veteran, a odmah do njega Sledbenik/Pratilac, dopada mi se takva, bezimena podela likova, sve se ionako svodi na odnose koji ti ljudi imaju jedni sa drugima. Kako priča odmiče, saznajemo sve više o njima, uz ponegde mučne, uznemiravajuće scene, istovremeno i sa zabavnim obrtima, u večitom tihom ratu Tragača sa svojim tlačiteljem, gde se ne zna ko koga vodi, ko koga kontroliše, ni ko će na kraju izvući deblji kraj.

Film koji daje glas, ili mozda pre krik Aboridžinima, bacajući nešto svetla na neopisivo svirepu rasisticku mržnju koja je dugo tamo bila na delu, istovremeno slaveći dobroćudnost, lukavost, kulturu ovog australijskog po strani gurnutog stanovništva. Film je ujedno nesvakidašnja, efektna saradnja različitih umetnika, samog režisera, slikara i muzičara, koji se svojim izrazom smenjuju tokom filma koj deluje na sva čula. U sred priče zaori se pesma Aboridžanskog muzičara, kao pesma u sklopu same priče, krcata emocijama...tugom, buntom, bolom i prkosom, uz povremene poglede na slikarska platna, savršeno uklopljenim u film.

Gulpilil, kao centralni glumac, savršen, predeli prelepi, pripovedanje pitko a sadržajno, tema bezvremena. Nije ovo samo užas kolonijalizama, rasizam, zatucana slepa mržnja, brutalnost, autoritet protiv bunta, sužnji protiv tlačitelja, ni samo sudar civilizacija i kultura, već i to večito prokletstvo ljudskog soja, slepilo za istinske vrednosti u fanatičnoj opsesiji (pseudo) razlikama, u svom skrivenom obliku sveprisutno i danas, svuda.

Preporuka.

Ažurirao puppet_master - 29.Srpanj/Jul.2017 u 12:36
Na vrh
puppet_master View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22.Lipanj/Jun.2022 u 15:26
Bump Approve

Na vrh
AlexDeLarge View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Rujan/Sep.2023 u 09:03
Realno nisam puno pogledao filmova od Rolf de Heer-a ali svaki koji sam pogledao mi je bio dobar, i nakon toga je sledila preporuka. Morah da napišem i o datom filmu, podseti me jedna knjiga.

Dato ostvarenje je vrhunsko, nekako moćno i univerzalno. Eto ako neko čita može i da preskoči, i da pogleda film, mislim da definitivno vredi.

Dakle odlična parabola rasizma i kolonizacije, i sve što isto nosi i povlači za sobom,  i `traganje` ka... pa videćete fino zamišljeno, znalački vodjeno od scenariste i režirera, kao i glumaca, dakle  i još nešto što ću napisati.

Ok oko prirode, lepo su predstavljeni pejzaži. Dinamika i tempo baš po mom ukusu, dugi kadrovi isto lepo potrefljeni, ima jedan odličan pri kraju.

Medjutim od početka zanimljivost, akteri bez imena i pritom razlike u životnim dobima, dovoljno ‚ kao arhetipovi.

Originalna muzika i odmicanje sa realnih scena na slike videćete u kojim trenucima filma (  podsećaju na stare slike Aboridžina , ekspresija a meni impresija), kao svedočanstvo užasa, i meni neshvatljivih stvari.

Gluma mi je kod svih glumaca kako  treba.

E sad Tragač, da  David Gulpilil  je  maestralno je izneo ulogu, a zanimljivi su njegovi dijalozi sa Fanatikom, crni humor u zaslepljenosti i koliko ironije,  a opet je toliko svestan života, stavrnosti, prirode i svog kulturnog nasledja.
 Da i moral, prikazana je i ta relativnost ,  i  na kraju ipak se daje  nada, ali znamo kako je sve to prošlo, ali da, treba dati nadu.

Eto ukratko, da ne dužim, u svakom slučaju preporuka.

Hvala za prevod! To zaboravih.

Ažurirao AlexDeLarge - 18.Rujan/Sep.2023 u 09:09
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,457 sekundi.