Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na filmove
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - The Exorcist: Believer (2023)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

The Exorcist: Believer (2023)

The Exorcist: Believer

The Exorcist: Believer (2023)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Isterivač đavola: Vernik

Godina:

2023

Žanr:

horor

Trajanje:

111 min

Režija:

David Gordon Green

Scenarij:

William Peter Blatty
, David Gordon Green
, Peter Sattler
, Danny McBride
, Scott Teems

Glavne uloge:

Linda Blair
  >  Regan MacNeil
Ellen Burstyn
  >  Chris MacNeil
Norbert Leo Butz
  >  Tony
Antoni Corone
  >  Father Phillips
Raphael Sbarge
  >  Pastor
Danny McCarthy
  >  Stuart
Richard Carr III
  >  Doctor
Norah Murphy
  >  Hannah
Rory Gross
  >  Tyler
Eliseo Antonio Paredes
  >  Haitian Doctor
Chandu Kanuri
  >  Daniel
Dieunanne Hercule
  >  Fisherman #1
Lize Johnston
  >  Lamashtu
Chloe Traicos
  >  Jodea Maxwell
E.J. Bonilla
  >  Father Maddox
Linda Boston
  >  Principal
Gastner Legerme
  >  Fisherman #2
Tracey Graves
  >  Sorenne Fielding
Marie Michelle Bazile
  >  Craftsperson
Ben Bladon
  >  Cop
Dylan Probert
  >  Catholic Choir Member
Nick Benas
  >  Neighbor
Gardy Helve
  >  Haitian Doctor
Emily Rachel Gordon
  >  Catholic Choir Member

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
aleksandar-kojic View Drop Down
Active member
Active member

Status: Online
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj aleksandar-kojic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: The Exorcist: Believer (2023)
    Objavljeno: 13.Listopad/Oct.2023 u 20:05
David Gordon Green - The Exorcist: Believer (2023)
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member
aka balavurdija

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Listopad/Oct.2023 u 20:35
Kojiću, ne smem da gledam ovaj film.
Original sam gledao pre nekoliko godina, nagovorila me pačavra, i od tad izbegavam horore.
Pa ovi što snimaju taj žanr nemaju dušu.
Na vrh
aleksandar-kojic View Drop Down
Active member
Active member

Status: Online
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj aleksandar-kojic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.Listopad/Oct.2023 u 22:28
Ooo,kakvo razočarenje.Baš sam odgledao Sunscreen verziju koja se pojavila pre par dana i uopšte mi se nije dopao ovaj film koji sam uzaludno tako dugo čekao.David Gordon Green i Richard Linklater su mi omiljeni reditelji druge garde pametnih tinejdžerskih drama o odrastanju snimljenih na duboko emotivan i iskren način.Već sam na ovom sajtu napisao recenziju za njegov "Prince Avalanche" iz 2013, koji je moj lični favorit.Naravno,teško je zaboraviti fenomenalne,danas već legendarne scene iz njegovih ranih nezavisnih ostvarenja "All the Real Girls" (2003) i "Snow Angels" (2007).Tu je još sjajni triler "Undertow" iz 2004,kao i bolno teški "Stronger" iz 2017.

Nakon svega toga,Green je mogao lepo da se vrati svojoj ogromnoj kolekciji ploča i prestane da snima filmove,ali đavolak mu ne dade mira. 2018-te je nažalost započeo započeo svoju pretencioznu "slasher" trilogiju "Halloween" za decu novog veka. Halloween (2018), Halloween Kills (2021) i Halloween Ends (2022). Uz podršku svog mentora Terrence Malicka, bacio se na Carpentera pokušavajući što vernije dočarati atmosferu neponovljivog originala iz 1978.Gledaoci su se osećali iznevereno, Rob Zombie je likovao i snimio svoju trash verziju "Halloween II", a o matorom "Stolaru" da i ne govorimo. Dobro,ruku na srce, jeste Carpenter pomogao,ali kad je Green treći put pao u školi, "Stolar" je ćutao nije rekao ni reč.

Negde 2020, David Gordon Green počeo je da razmišlja o još jednom megalomanskom projektu - The Exorcist! Nisam mogao da verujem da će baš ON da se upusti u skrnavljenje nečeg toliko epohalnog i nedodirljivog kao što je William Friedkinov "The Exorcist" (1973).Niko,ali niko, nije uspeo da snimi najstrašniji film svih vremena,a da i dan danas izaziva šok i potpuno je relevantan za ovo vreme i za sva ostala vremena!

Vizija velikog maga onostranog hermetizma Williama Friedkina i pisca Williama Peter Blattyja iz Watergate ere bila je prilično jasna konfrontacija između Reganinih (Linda Blair) demona i dva katolička sveštenika.Svakako da je kritika politike Richarda Nixona i pohlepe Katoličke crkve vešto inkorporirana u scenario,kao i mnogi drugi dublji problemi u USA sredinom 70-tih.I još svašta je tu između redova.A tek Mike Oldfield i njegov demonski Tubular Bells podvukao je crtu.Gotovo! To je to! Vrh! Svetinja u koju ne treba dirati.

Zapanjujući vizuelni prikazi,vrhunski specijalni efekti i sveukupni genijalni kadrovi,sve uz zvuke klanja svinja,tinitusa,i visokih zvukova pištanja koji dovode do nelagodnosti pa čak i do anksioznosti gledaoca,ovde su namerno primenjeni po prvi put. Likovi su veoma snažno prikazani i osećaj beznađa je stalno prisutan tokom celog filma. Iako su neke scene potpuno šokantne i provokativne, postoji i snažan element jezovite sadašnjosti. Ovo je veoma opasan film koji i dalje šokira, zadivljuje i intrigira nakon svih ovih godina.Sve je ovde toliko brutalno strašno čak i po današnjim standardima;a u to vreme niko nikada ranije nije video nešto slično. Mnogi su izlazili iz bioskopa u suzama, ili sa mučninom i povraćali.Lično sam bio svedok toga kao klinac (pet dana sam spavao sa upaljenim svetlima i otvorenim vratima svoje sobe). Potražite na YouTube reakcije ljudi koji su upravo videli film nakon prikazivanja ako želite da razumete uticaj koji je ovaj film imao te davne 1973.godine.

Dok je završavao svoju nesrećnu trilogiju za "Noć veštica", David Gordon Green je bio spreman da napravi još jedan zaokret ulevo u svojoj karijeri punoj levih skretanja, ali onda ga je mudri legendarni horror producent Jason Blum iskušao idejom da originalnom Exorcistu da svoj doprinos i lični pečat. Green se "primio", srećan kako kuče u liftu. Za nastavak trilogije,Universal Pictures su navodno platili 400 miliona dolara za prava na legendarnu horror franšizu koju je pokojni velikan William Friedkin pokrenuo zajedno sa Ellen Burstyn, Lindom Blair, Jason Millerom i Max von Sydowom.

Greenov novi film nastoji da sruši i bezobrazno preskoči franšizu koja je imala niz bizarnih nastavaka sumljivog kvaliteta otkako je original objavljen: "Exorcist II: The Heretic" iz 1977,u režiji John Boormana sa Richard Burtonom, "The Exorcist III" iz 1990,u režiji pisca Williama Petera Blattya, "Exorcist: The Beginning" iz 2004,u režiji Renny Harlina, i "Dominion: Prequel to the Exorcist" iz 2005,u režiji Paul Schradera (E, samo taj nešto vredi).Čak je snimljena i TV serija "The Exorcist" sa vremešnom Geenom Davis, koja je totalno besmislena i ekstremno glupa.

Za razliku od svog prethodnog rada na "Noći veštica", Green je odlučio da izbriše postojeće nastavke i prednastavke iz kanona franšize - obezbeđujući da svi prošli filmovi budu zaboravljeni,a sa utvrđenom mitologijom njegovog najnovijeg projekta, čineći ovo jedinim pravim nastavkom originalnog "Exorcista" Williama Friedkina iz 1973, a ne ponovnim pokretanjem franšize ili rimejkom.Kakav napuhan megalomanski ego.Pitam se ja,otkud mu tolika drskost da ruši Boormana i Schradera i za to dobije 400 miliona dolara!!! Čudni su putevi Hollywoodski.

Što je još gore,David Gordon Green trenutno ima nacrte za naredna dva poglavlja svoje trilogije nastavka Exorcista, i planovira da bude koautor i režira sva tri poglavlja.Posle "The Exorcist: Believer",trebao bi da sledi "The Exorcist: Deceiver" planiran za 2025.godinu. Nakon lošeg prijema filma "The Exorcist: Believer",u magazinu The Hollywood Reporter je napisano: "Mnogi izvori kažu da će prijem "Believera" gotovo sigurno zahtevati određeni stepen kreativnog preispitivanja reditelja za naredna dva filma". Drugi nastavak bi trebao da se zove "Deceiver" (Varalica), i ima već završen scenario, ali kada su loše kritike, poljuljan ugled i lova u pitanju, Green je nedavno izrazio izvesnu sumnju u svoje učešće.Nije baš siguran da kaže da li je definitivno spreman da bude "Varalica" i ostane đubre do kraja.

Kad je shvatio potpuni fijasko "Believera" i postao svestan da nije dorastao projektu,počeo je da se izvlači: "Moja namera je samo da počnem da pravim stvari, i kako se ti planovi spajaju,trenutno se krećem iz perspektive priče i gledam na svoju stvarnost života (čitaj - novca)."
Producent Jason Blum opisao je projekat kao jedan od njegovih najrizičnijih poteza u smislu troškova i velikih očekivanja.

Rotten Tomatoes je na tomatometru,filmu dodelio jadnih 23%.Variety ga opisuje kao površno kompetentnim na otmeno montiran način, ali se gubi kao raspeće umočeno u flašu dizajnerske vode. David Rooney ga naziva paklenim razočarenjem.Ovde dolazimo do jedne bizarne zanimljivosti.Green je završio svoj nastavak Friedkinovog klasika samo dve i po nedelje pre nego što je Friedkin preminuo. Moja opaska - namerno je umro samo da ne bi pogledao Greenov film.
David Gordon Green je nameravao da pozove Friedkina na projekciju. Pokojni režiser, koji je dobio Oskara za najbolju režiju za svoju "Francusku vezu" (1971), nije se stideo nedostatka entuzijazma za franšiznu fiksaciju svog filma iz 1973,ali je odustao jer remek delo se pravi samo jednom u životu i to je kraj.Green kroz suze priznaje da bi to bilo neverovatno iskustvo i kaže: "Kao i mnogi ljudi, uključujući Ellen Burstyn, znam da je na početku ovog poduhvata bilo skepticizma, ali sam bio uzbuđen da sedim pored Friedkina na premijeri. Nažalost,njegova smrt me preduhitrila."

Ali, ali (avaj!),ali,dal se ovaj dečko šali ili nije znao za ovo.Neposredno pred smrt Williama Friedkina, pisac i filmski kritičar Ed Whitfield je objavio na Twitteru: "William Friedkin mi je skoro rekao: "Ed, momak koji je napravio te nove nastavke za "Noć veštica" upravo će snimiti jedan za moj film,The Exorcist.Ne želim da budem tu kada se to desi. Ali ako postoji svet duhova i mogu da se vratim, planiram da zaposednem dušu Davida Gordon Greena i pretvorim njegov život u pakao."

Ono što je definitivno plašilo gledaoce originalnog fima iz 1973, je lice devojčice Regan.Bio sam svedok da su ljudi oko mene u bioskopu baš u tim momentima pokrivali lice rukama.Čudno je da svi ti veliki reditelji gomile nastavaka to nisu ukapirali,kao ni Green.Sve maske sveta nisu mogle da izazovu takve psihosomatske nuspojave kod gledaoca kao Robert Ladenova (special makeup effects artist) maska.Sve su to kasnije bile su samo loše kopije.Ima još nešto.1989, mi je stari prijatelj vajar ekstremno morbidnih skulptura Zlatko Glamočak objasnio na svojoj izložbi u BG: "Vidiš li Kojiću ovog monstruma.Zabio sam mu zidarski klin u potiljak,ali nisam mu probio frontalni deo lobanje uz puno krvi.To ne bi uopšte bilo strašno.Ostavio sam klin koji je podigao kožu čela baš par sekundi pre probijanja.E,vidiš,to je istinski strašno." Friedkin je to dobro znao i maestralno primenio.Najstrašnije naglašena atmosfera u njegovom filmu je bila baš tih par stepenica pre otvaranja vrata Reganine sobe.Green to nije znao,kao ni mnogo toga o psihološkim aspektima horror žanra, što je vidljivo u njegovim ranijim nastavcima "Halloweena".

On je očajnički pokušao da se u "Believeru" što više približi originalu dodavajući patinu i koristeći glumicu Ellen Burstyn kao i Lindu Blair u kameo ulozi na kraju filma, koja je bleda i ostaje duboko u senci klasika.Možda niste znali da se naizgled benigni Friedkin,pretvarao u do bola zahtevnog teroristu tokom snimanja svog kultnog klasika. Zbog korišćenja kajševa i lanaca pri snimanju Reganinih konvulzija, tako da Linda Blair i danas ima bolove u leđima zbog povreda kičmenih pršljenova na setovima.Sve ima svoju cenu,ta uloga je pretvorila Lindu u zvezdu.
Green je igrao na kognitivnu kartu prisećanja gledaoca, a snimio je samo "Tribute to William Friedkin". Ellen Burstyn je dobila ograničeno vreme pred ekranom,za razliku od Jamie Lee Curtis u Halloweenu. Ipak njeno pojavljivanje dodaje potrebnu težinu narativu Believera.Pretenciozni David Gordon Green je ušao na novu teritoriju, predstavljajući ne samo jedan već dva slučaja opsednutosti demonima.Vidljivo je da nije razumeo introspektivnu suštinu karaktera originalnog scenarija,kao ni simboliku zlonamernog entiteta kojeg poznajemo kao Pazuzu.O skrivenim metaforama da i ne govorimo.

Uhvatiti se u koštac sa prestižnim projektom i Svetim Gralom svih horrora -  Friedkinovim Exorcistom, koji je prožet hrišćanskom ikonografijom i biblijskim aluzijama, uz sve današnje prednost moderne tehnologije, Green je snimio besmisleno nepotreban film.Ni izdaleka se ne približava atmosferi miazmičke hladnoće klasika Williama Friedkina iz 1973. "Believer" zarađuje poene jer pokušava da vrati franšizu njenim zastrašujućim korenima, ali nedostatak novih ideja i kopiranje pomalo plaši i čini ovo "delo" razočaravajućim početkom planirane nove trilogije.

Posle 50 godina, franšiza "The Exorcist“ se vraća u bioskope, hteli mi to ili ne.Činilo se neizbežnim da će Green vratiti neke od originalnih likova za svoju novu trilogiju.Pompezno je najavljeno kako će Ellen Burstyn, koja je glumila Reganinu majku u originalnom filmu ponoviti svoju ulogu u "Verniku“,što se pokazalo minornim kameom. Nažalost, tek na kraju otkrivamo da je Chris (Ellen Burstyn) postala stručnjak za egzorcizam u godinama nakon originalnog filma, ali je izgubila kontakt sa svojom kćerkom Regan i nije sigurna gde je njena kćerka i da li je još uopšte živa.Ona pomaže dvostrukom egzorcizmu,ali uz sve retro specijalne efekte i moderne FX iluzije ili vizuelne trikove u Greenovom pristupu filmskoj tehnici, raznovrsni nestandardni slikovni i zvučni učinci su toliko loša kopija originala,da su se ljudi u bioskopima širom sveta samo smejali,i niko se nije uplašio.Zajednička ceremonija isterivanja đavola u koju su uloženi milioni dolara je bleđa od najbleđe senke Friedkinovih lucidnih vizija.

Nažalost već postoji nastavak,“The Exorcist: Deceiver”, koji će biti prikazan 18. aprila 2025.godine. Već je procurelo u javnost da će Linda Blair igrati veću ulogu u predstojećem filmu, a možda čak i u trećem delu,za sad bez naslova. Pazuzu se vratio i bio pobeđen u “The Exorcist: Believer”, ali, kao u svakom horror filmu, nijedan zli duh nikada ne ostaje zaista mrtav. Uvrnuti ponovni susret između Regan i Pazuzua izgleda kao da bi mogao biti u planu.Bila bi to usluga Lindi,kao kad je Tarantino digao Travoltu iz mrtvih,kaže Green.Meni lično, sve to mi veoma smrdi na dolare i zaista ne očekujem ništa od sve te najavljene pompe i medijske prašine.

Isterivanje đavola po Davidu Gordon Greenu za razliku od Friedkinovog originala, gubi ravnotežu i dubinu naracije u korist blještavila cirkusa.Na taj način promovišući sinkretistički, humanistički pa čak i nejasno antikatolički pogled koji bi mogao biti mentalno opasan za svakoga ko je sklon da ga shvati ozbiljno. Ovaj film u celini, posle pola veka od originala najbolje je odbaciti kao haotičan pokušaj ponovnog izazivanja šoka,bez ikakve potrebe za tim.

Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member
aka balavurdija

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Listopad/Oct.2023 u 01:19
Jao Kojo bre, pa aj što si opširan, nego si pravi kritičar!
Jedwa čekam sledeću recenziju da pročitam, jer samo to i čitam, ne moram filmovi ni da gledam, štedim brejn.
Na vrh
JoxerTM View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj JoxerTM Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Listopad/Oct.2023 u 00:22
Citiraj On William Friedkin's passing, writer and film critic Ed Whitfield posted this on Twitter(X) and Facebook :

"William Friedkin once said to me, 'Ed, the guy who made those new Halloween sequels is about to make one to my movie, the Exorcist.
That's right, my signature film is about to be extended by the man who made Pineapple Express.
I don't want to be around when that happens.
But if there's a spirit world, and I can come back, I plan to possess David Gordon Green and make his life a living hell.'"
Meni dovoljna "preporuka".
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member
aka balavurdija

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Listopad/Oct.2023 u 02:26
Dok se spirit od Frikina ne javi i ne teluje nam svoje opinjne, neću da gledam.
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26.Listopad/Oct.2023 u 16:32
Ma na pamet mi ne pada, bilo kritika ovakvih ili onakvih ili ne. U neke stvari se jednostavno ne dira i tačka.
Na vrh
titlovi.com View Drop Down
Approval team
Approval team

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj titlovi.com Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05.Studeni/Nov.2023 u 23:34
Prevod je uradio August ✨
Na vrh
dzindzin16 View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj dzindzin16 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08.Studeni/Nov.2023 u 14:13
Kakva je ovo bljuzga i skrnavljenje originala, pa to je za anale.Odvratno.Do polovine sam se mucio a onda je otislo na ubrzavanje do kraja.Ne gledati.Hvala na prevodu
Na vrh
HiDe View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj HiDe Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Studeni/Nov.2023 u 00:41
"Nastavak kultnog horora iz 1973. godine"?????? Koje đuuuuuuuuuuubreeeeeeeee!!!!!!
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.