Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Komentari na članke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Da li  je Star Wars: The Last Jedi promašaj? (17.12.2017.)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Da li je Star Wars: The Last Jedi promašaj? (17.12.2017.)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Odgovori Odgovori Stranica  12>
Korisnik
Poruka
marko-galetin View Drop Down
member
member

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj marko-galetin Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Da li je Star Wars: The Last Jedi promašaj? (17.12.2017.)
    Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 19:15
Najgori Star Wars film do sada. Svaku interesantnu pricu od ranije su zavrsili na neslavan nacin. A sto je najgore, od lika Luka Skywalkera, Master Jedi ratnika, prakticno glavnog lika u celoj prici, su napravili matoro gundjalo koji je uz to i kukavica.
Na vrh
silent_passenger View Drop Down
Senior translator
Senior translator
George R. R. Martin

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj silent_passenger Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 20:27
Nije.

Zašto? Zato jer to ne ovisi o meni, vama ili nekom trećem s ovog foruma ili naših prijatelja, poznanika...

Financijski je hit, visoko ocjenjen od gledatelja, kritike... Dakle, većina je svoje rekla. Manjina je samo to - manjina.
...Cheeks are hollow, skin is withering. Crone time comes, this life comes to an end. Life, life, death, life. The words of a crone. Cheeks are hollow, skin is withered...
Na vrh
Atrahasis View Drop Down
Junior translator
Junior translator
Onaj koji jeste

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Atrahasis Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 21:33
Svakako da je sa Epizodom VII počelo odaljavanje sage od prvobitnih korena. Lukas je stvarao jedan novi svet, maštovit, živopisan, nabojit,  a ovi samo igraju na kartu ugađanja glavnoj grupi gledalaca- klincima. Stvaraju i oni novi svet, ali kakav?
Ne kažem da su Lukasovi filmovi bili namenjeni nekoj drugoj publici, ali današnja publika i današnja omladina nije jednako pametna ili bolje reći nema isti duh kao publika iz 1970-ih. Pored toga, kapitalizam je danas prodreo duboko u sve vidove umetnosti. Privatizovanje filmskih studija desilo se pre originalne sage, ali umetnički duh je kako tako opstajao - danas je i tome došao kraj.  Sadržina iščezava dok je omot i više nego pompezan; tu si efekti, tu su bitke, ali priče i kvalitetnih likova ni za lek. Mnogi aspekti scenarija su doslovno glupi. Kad film nema šta drugo da ponudi, ta glupost postaje prilično uočljiva. Takvo je stanje i sa društvom - deluje da tehnološki napredujemo, ali duh nam je umrtvljeniji i zatupljeniji više nego ikada do sad. Govorim u globalu, naravno.

Prvih šest filmova, uz sve kritike filmova preteča (prequela), smatram solidnim ostvarenjima koje je
Lukas fino zaukružio u jednu celinu. To su filmovi koji su ideje crpeli iz antičke mitologije, drevnih priča i spevova, pripovedanja uz koja su generacije stasavale... Ovi nastavci su samo tu da se na njima namlate pare - kapitalizam. Ponuda i potražnja...ali mašta jok! Kriva je i publika, jer je dopustila da je konzumerizam i puko zadovoljavanje najnižij nagona zaslepe, zbog toga ne primećuju da je svaki film replika prethodnog; kako stilski tako i po sadržini.

Ažurirao Atrahasis - 17.Prosinac/Dec.2017 u 22:00
We shall not cease from exploration, and the end of all our exploring
will be to arrive where we started and know the place for the first time. ॐ⊙
Na vrh
Hogar Strašni View Drop Down
Administrator
Administrator
Sujo Veličanstveni

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Hogar Strašni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 21:58
Promašaj nije, jer da bi bio promašaj morao bi da prođe grozno u bioskopima i kod kritike, što očigledno nije slučaj. Mada loša reakcija publike može i te kako da se odrazi na konačni finansijski skor. Ovom serijalu nije publika samo mlađa populacija, već generacije koje su odrastale na sagi o Skajvokerima. To je ogroman potencijal. Zato je Buđenje sile i bio onoliki finansijski uspeh. Koliko vidim, Epizoda VIII je već prvog vikenda prikazivanja prebacila polovinu cifre potrebne da se ostane na nuli. Biće i ovo uspeh za producente. Eventualno nezadovoljstvo publike će se pre osetiti na narednom delu serijala.

Sad, što se tiče onog drugog aspekta promašaja tj. koliko je ovo dobar film u odnosu na ostatak serijala, to je već subjektivna stvar. Meni lično je ovo prvi SW film koji me nije ostavio ushićenim bar u nekoj meri. Prethodnih osam filmova jeste (računam i Rogue One), pa čak i nesrećni Napad klonova. Ipak, to je samo moje viđenje filma o kome ću detaljnije kasnije ili ovih dana u drugoj temi.

Ažurirao Hogar Strašni - 17.Prosinac/Dec.2017 u 22:05
As you journey through life take a minute every now and then to give a thought for the other fellow. He could be plotting something.
Na vrh
Atrahasis View Drop Down
Junior translator
Junior translator
Onaj koji jeste

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Atrahasis Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 22:12
Mogli bi da prodiskutujemo i o razlozima uspeha prvobitne trilogije... Niko nije pisao neke analize originala i nešto o Lukasovim inspiracijama. Ne bi ni to bilo loše. Empire of Dreams je odličan  dokumentarac koji obrađuje sve ovo što sam pomenuo, ali ne bi bilo loše da vidimo šta bi sami fanovi/ljubitelji rekli o filmovima i na šta ih podsećaju, zbog čega su im bili tako bliski u detinjstvu a i kasnije.

Možda nisam ekspert za Star Wars, ali sam tokom vremena postao
pravi ljubitelj ove sage. Filmovi uz koje sam ja odrastao su Hari Poter
i Gosporad Prstenova, to i dan danas jesu serijali kojima se vraćam, ali Ratovi
zvezda su protekom vremena takođe prirasli mom srcu. Gledao sam i verzije bez 
silnih "unapređenja" (kako na RTS-u tako i HAMMY'S DESPECIALIZED EDITION) koje je Lukas 
voljno ili nevoljno dodao ne bi li prodao razna bluray izdanja.

Evo mog foldera:

Skoro sam "nabavio" i x265 10bit verzije

Na vrh
Administrator
Administrator
Sujo Veličanstveni

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Hogar Strašni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 22:24
Dobar folder. Smile Ja sam odrastao na Ratovima zvezda i Gospodaru prstenova i oni će mi večito ostati dragi. Nikako da se nateram da pročitam i knjige iz proširenog SW univerzuma, barem trilogiju o Tronu. Dobro, filmovi i igre su doneli više nego dovoljno priča.
Epizoda VII mi je bila u duhu starih filmova (i originalne i druge trilogije) i mada je bila "Nova nada samo malo drugačije" bila je zadovoljavajuć film. Ovde to nije bio slučaj. Neka slična reakcija kao na trilogiju Hobit, mada ipak malo bolja.
Ko zna. Možda ću ja sada gledati klince kojima je ovo super kao što su mene gledali "matorci" kada sam govorio da su mi prikveli okej i da mi Džar Džar nije toliko iritantan. LOL
Daleko od toga da je ovo grozan film, ali nije ni ništa posebno. Definitivno ne zaslužuje poređenje sa Imperijom. Fali mi one čarolije iz daleke galaksije nekada davno.

A o Lukasovim inspiracijama bi se moglo otezati u nedogled.

Ažurirao Hogar Strašni - 17.Prosinac/Dec.2017 u 23:38
As you journey through life take a minute every now and then to give a thought for the other fellow. He could be plotting something.
Na vrh
Atrahasis View Drop Down
Junior translator
Junior translator
Onaj koji jeste

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Atrahasis Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 22:33
+1 Thumbs UpClap

Ni meni prequeli nisu loši, čak naprotiv. Džon Vilijams je bio dovljno inspirisan da nam podari neke od najupečatljivijih kompozicija pored Lukove teme, Imperijalnog marša..., a to je naravno Okršaj sudbina (Duel of Fates, reči su preuzete iz irskog speva a potom prevedene na sanskrit) kao i Bitka heroja. Uopšte mi se čini da je stari dobri Džoni bolji posao uradio na prequelima nego na ova dva... I to govori nešto. 

Kroz Abramsovu sedmicu se i provlači ta Star Wars nit i oseća se prisustvo prave sile! Osmica sa druge strane potpuno skreće sa istinske Star Wars staze, mada mi se dopala poslednja scena kad klinja gleda u nebo i drži metlu koju je prethodno privukao k sebi. Malo me podsetilo i na Mass Effect. Sve ostalo je...Unhappy
Lukasovi midihlorijani iz serijala preteča mi nisu smetali jer oni samo objašnjavaju zašto pojedinci tako dobro kanališu silu, ali mi je zato zasmetalo Rajanovo glupiranje sa Jodom i uopšte sa Lukom... To nema veze sa pravim Džedajima. Negaticac je Kajlo Ren, ali osmi rastrzanosti između dobra i zla, ne videsmo neku njegovu evoluciju, nešto što bi ga na kraju okarakterisalo kao tragičnog lika, što bi dovelo do katarze... Snouk običan plot device... Sve u svemu, nemaju ni kvalitetnog negativca. Lukas je znao kako od Vejdera da napravi pravog antiheroja, ovi ni to ne znaju.

Ažurirao Atrahasis - 17.Prosinac/Dec.2017 u 22:48
Na vrh
Administrator
Administrator
Sujo Veličanstveni

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Hogar Strašni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 22:48
Meni je muzika debeli minus nove trilogije. Ni blizu onoj iz prve dve. Najbolji muzički momenti su mi kada se pojavi muzika iz starih delova.
Meni je pored tih što si naveo dobra i ona kada Anakin, sada već kao Vejder, maršira na hram Džedaja. Mislim da ta ima i u Napadu klonova. Mrsko mi sad da tražim kako se zove.

Ejbrams je postavio osnove za neku novu mitologiju. Snouka, Prvi red, Rejino poreklo, propast Lukovih Džedaja, prelazak Bena Sola na mračnu stranu, Vitezove Rena, pa čak i famoznu Fazmu. Džonson kao da je rešio da je to sve smeće koje im ne treba. Ne uliva poverenje što sledeći scenario radi čovek odgovoran za Zoru pravednika i Ligu pravde. Dead
Ima tu momenata te Star Wars magije, ali ima i onog drugog, neželjenog. Lukas kada je brljao, bar je brljao u želji da sve poveže i doradi. Ovi su više u fazonu evo vam bitaka i efekata, objašnjenje vam ne treba.

Plus, ono što mi zapravo najviše smeta je što su se ovi novi filmovi, pored tolikog pominjanja dotičnog, manje-više, da prostite na izrazu, posrali na centralnog lika serijala do skora tj. Vejdera. Možda to uspeju da isprave u poslednjem delu.

Ažurirao Hogar Strašni - 17.Prosinac/Dec.2017 u 23:47
Na vrh
Atrahasis View Drop Down
Junior translator
Junior translator
Onaj koji jeste

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Atrahasis Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 22:49
Baš je slušao pre neki dan. Počinje negde oko 00:50

kao i ovu:

Na vrh
Administrator
Administrator
Sujo Veličanstveni

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Hogar Strašni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 22:49
E, to! Clap Baš ide uz Vejdera.
Na vrh
Atrahasis View Drop Down
Junior translator
Junior translator
Onaj koji jeste

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Atrahasis Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 22:56
I ova mi je ostala u sećanju!
Odlična. Nagoveštava neizbežnu sudbinu, a kraj kompozicije je tragičan.

Na vrh
Administrator
Administrator
Sujo Veličanstveni

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Hogar Strašni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 22:59
Sjajna muzika u tom filmu. Clap
Eh, da je Lukas pustio nekog iole ozbiljnijeg reditelja da preuzme palicu i ukaže mu na neke propuste i odbaci totalni CGI, Osveta je mogla biti legendaran film i nadmašiti Imperiju. To često pomislim kada vidim bilo šta vezano za Epizodu III.
Na vrh
Atrahasis View Drop Down
Junior translator
Junior translator
Onaj koji jeste

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Atrahasis Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 23:03
CGI je uništio filmove... Kako Lukas to nije uvideo i dalje mi nije jasno.
I pored toga, obožavam OsvetuSmileTongue Taj neki veštački, sterilan izgled je osakatio i Džeksonovu Hobit trilogiju, mada ona pati i od drugih boljki.

Na vrh
Administrator
Administrator
Sujo Veličanstveni

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Hogar Strašni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 23:07
Obožavam je i ja. Samo kažem da je mogla biti još obožavanija. LOL (Jedna od jačih scena u serijalu na gifu.Thumbs Up)

Lukas je baš preterao sa kompjuterskim pozadinama koje su i loše ostarile. Zato mu od svih prikvela prva epizoda deluje vizuelno najbolje jer je dobar deo filma sniman na lokaciji.

Na vrh
Atrahasis View Drop Down
Junior translator
Junior translator
Onaj koji jeste

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Atrahasis Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 23:14
Ijan Mekdermid kao Imperator je genijalan! Pravi engleski karakterni glumac. Lukas je odlično uradio i njegov uspon na vlast, koji je očigledno inspirisan Hićom i nacistima. Džordž je dosledan u izgradnji svojih likova i ideja, ovi danas uopšte to nisu.

Kad smo kod Mekdermida, njegova naracija Satane
iz Miltonovog Izgubljenog Raja je nenadmašena. Odmah
se prisetim Imperatora i ove scene iznad...LOL

Na vrh
Administrator
Administrator
Sujo Veličanstveni

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Hogar Strašni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 23:22
Vau. Nisam znao za ovo. Mekdermidovu naraciju, ne Izgubljeni raj. LOL

Palpatin je najmoćniji Sit i njegov uspon i snaga su prikazani. Ko je sad pa Snouk, odakle se stvorio i koliko je zapravo moćan? Koga briga, sudeći po Džonsonu.
Svidela mi se "ona" scena sa njim, ali je priprema za to slabo odrađena.

Ažurirao Hogar Strašni - 17.Prosinac/Dec.2017 u 23:29
Na vrh
Atrahasis View Drop Down
Junior translator
Junior translator
Onaj koji jeste

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Atrahasis Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Prosinac/Dec.2017 u 23:44
Slažem se 100% sa tobom.
Na vrh
e8-jelena-bozic View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (2) Thanks(2)   Citiraj e8-jelena-bozic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Prosinac/Dec.2017 u 00:58
Ja sam odrasla na ovim filmovima i pravo je razocarenje sta Dizni radi od nastavaka.Novi glumci su nula za ove ranije Star Wars franse.
Na vrh
Atrahasis View Drop Down
Junior translator
Junior translator
Onaj koji jeste

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Atrahasis Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Prosinac/Dec.2017 u 13:40
E ovo je dobar dokumentarac o prequelima:

Šteta je samo što ne mogu da nabavim celu verzijuCry

A ovo je pravi glumac:

Ažurirao Atrahasis - 18.Prosinac/Dec.2017 u 16:45
Na vrh
Administrator
Administrator
Sujo Veličanstveni

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Hogar Strašni Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Prosinac/Dec.2017 u 21:23
Matori britanski glumci uvek umeju da dignu atmosferu na konvencijama. Mekelen i Stjuart pogotovo. Vidim da i Mekdermid ne zaostaje. LOL
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  12>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.