Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Seppuku AKA Harakiri (1962)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Seppuku AKA Harakiri (1962)

Seppuku

Seppuku (1962)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Godina:

1962

Žanr:

drama, povijesni, misterij, akcija

Trajanje:

133 min

Režija:

Masaki Kobayashi

Scenarij:

Shinobu Hashimoto
, Yasuhiko Takiguchi

Glavne uloge:

Shichisaburô Amatsu
  >  Retainer
Yoshirô Aoki
  >  Umenosuke Kawabe
Jô Azumi
  >  Ichiro Shimmen
Ichirô Nakatani
  >  Hayato Yazaki
Hisashi Igawa
  >  Retainer
Yoshio Inaba
  >  Jinai Chijiiwa
Akira Ishihama
  >  Motome Chijiiwa
Shima Iwashita
  >  Miho Tsugumo
Masao Mishima
  >  Tango Inaba
Tatsuya Nakadai
  >  Hanshiro Tsugumo
Kei Satô
  >  Masakazu
Tetsurô Tanba
  >  Hikokuro Omodaka
Tôru Takeuchi
  >  Retainer

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Rea View Drop Down
Translator
Translator
Bobi with boobs

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Rea Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Seppuku AKA Harakiri (1962)
    Objavljeno: 04.Sijecanj/Jan.2012 u 22:42

Harakiri (1962)

drama Japan, 1962 
Režija: Masaki Kobayashi
Scenarij: Shinobu Hashimoto, Yasuhik Takiguchi
Uloge: Tatsuya Nakadai, Rentaro Mikuni, Shima Iwashita, Akira Ishihama, Yoshio Aoki

Bushido, samurajski kodeks časti navodi da "samuraj prije svega mora stalno imati na umu da mora umrijeti i da je smrt bit svega", iz čega proizlazi da je čin seppuku (na Zapadu poznatiji kao harakiri), ritualno samoubojstvo zbog gubitka časti, općeprihvaćen način završetka samurajskog života...

Japan, sredina 17. stoljeća. Mirno stanje u zemlji uzrok je raspada brojnih ratničkih klanova, zbog čega tisuće samuraja ostaje bez posla i pada u siromaštvo. Međutim, po kodeksu samurajskog ponašanja oni se u takvoj situaciji trebaju odlučiti za ritualno samoubojstvo zvano seppuku ili harakiri, koje se ritualno izvršava na posjedu bogatih vlastelina. Jedan od samuraja, Hanshiro Tsugumo (T. Nakadai), traži dopuštenje ohologa feudalca da se ubije. Ovdje on sazna za sudbinu svojega zeta Motomea Chijiwe (A. Ishihama), mladoga samuraja koji je tražio posao u kući no, umjesto da ga prihvate, bio je prisiljen izvršiti harakiri na mučki način. Tsugumo planira osvetu kući...

O besmislenosti ritualnog samoubojstva zbog gubitka časti, kao i uopće slijepog slijeđenja kodeksa časti, progovara izvrstan film japanskoga redatelja Masakija Kobayashija (najpoznatiji po trilogiji Ljudsko stanje - Ningen no joken, 1959. - 1961.). Impresivno je to kostimirano djelo koje kroz tmurnu životnu priču ukazuje na pobjedu ljudskih vrlina i zagovara štovanje života svakoga pojedinca, bez obzira na njegov položaj u društvu.

Prevodi

http://mojtv.hr

Na vrh
Stole Haringa View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09.Listopad/Oct.2017 u 00:18
Harakiri sam prvi put gledao kao klinas kad se davao u okviru filmskog ciklusa posvećenog Kobajašiju. NIje samo on tad imao svoju nedelju, gledao se Hercog, Fasbinder, Bergman...Ipak je za mene Kobajaši sa svojom triologijom The Human Condition i filmom Harakiri ostavio najveći utisak. Da ne zaboravim Kwaidan (1964) koji je specifičan je pored ingenioznog eksperimenta slike i zvuka u prvoj priči ponudio još nešto. Dao je karakterističan izgled zlom duhu koji se i danas eksploatiše u Japanu i šire. Duga crna kosa od koje se ne vidi lice koje viđamo po japanskim hororima njegovo su delo. Da ne zaboravim Samurai Rebellion (1967) koji takođe zaslužuje pažnju.
   Kobajaši je nekim svojim filmovima nadmašio druge autore pa i samog Kurosavu.

Da se vratim na film Harakiri koji je jedan od onih bezvremenskih okamenjenih filmova koje ne treba dirati. Uradio je to Takaši Mike pre neku godinu pa je neslavno propao. Nema ni spomena o filmu pre i posle Mikeove brljotine.

Radnja filma se odvija u 17-om veku u periodu koji je tako redak za Japan. To je vreme mira u kom neki klanovi propadaju a samuraji ostaju bez posla. Prinuđeni su za drugu vrstu borbe kojoj nisu vični, prinuđeni su da se bore i dovijaju za obrok da bi preživeli. Jedan od njih je glavni junak koji na početku dolazi i kuca na vrata klana koji bi mu dozvolio da kod njih izvrši harakiri. Nije prvi sa takvom molbom i od tog trenutka pa do samog kraja filma on se igrajući se sa njima razotkriva sistem kom Bušido služi samo za fasadu. Filmska struktura priča u priči i flešbek u flešbeku savršeno funkcioniše jer se kroz navedene radnje otkriva ko je i šta je Hanširo Tsugumo i šta je njegova namera. Tsugumo izgleda kao neko ko je čitao Marka MIljanova i njegov kodeks koji primenjuje umesto Bušida.

Harakiri je film koji sam gledao ni sam ne znam koliko puta, sam ili u društvu. Nezaboravan je ne samo zbog nekih scena poput one kad nesrećnika teraju da izvrši harakiri, nezaboravan je zbog lika glavnog glumca u filmu dok priča i dok dela sam protiv svih. Nije ovo samo još jedan samurajski film u nizu u kom osim katani nema ničega drugog, za mene je on nešto više.

Preporuka.
Na vrh
NikolaJe View Drop Down
Master translator
Master translator
Ćino

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj NikolaJe Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Listopad/Oct.2017 u 12:25
Dobar samurajski film, mada su mogli malo više da igraju na emociju. Tragični događaji me nisu pogodili koliko je moglo. A vizuelno mi je zasmetalo što su likovi previše udaljeni od kamere, na manjem ekranu ne vidi čovek ko otvara usta i priča dobar deo filma. Morao sam da nagađam. :D 7/10.
Na vrh
Freak37 View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Freak37 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Svibanj/May.2022 u 15:06
Prvi put gledam film , svidja mi se , bas dobar.
Na vrh
yolix83 View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj yolix83 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Svibanj/May.2022 u 16:16
Ovaj film sam pogledao kad smo igrali onu igru "Na reportoar ove nedelje" ovdje na forumu kad ga Je Stole Haringa predložio. Vidim nismo ostavljali ovdje komentare, uglavnom smo to radili tamo u temi. Za mene je ovaj film bio čista 10, a nije me baš tako lako oduševiti. Ali mi je legao, volim kad postoji nešto što je kao svetinja, i to se ne dovodi u pitanje, ne podliježe preispitivanju i ne smije se dirati i onda dođe ovako Kobajaši i onda to dira. LOL I cijeli način pričanja priče, retrospektivom i fotografija itd. sve mi se svijdelo. I bio je zanimljiv i napet, da sam pušač vjerovatno bih palio cigaru za cigarom dok sam ga gledao. Dok je nekima tada u toj temi bio dosadan. Šta su ukusi.

There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
Na vrh
brgljez View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj brgljez Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Travanj/Apr.2025 u 14:04
općenito jedan od boljih scenarija. započinje čudno, postaje prilično dosadno, a kad na kraju... 'đenje! vrhunski film zbog kojeg je vjerujem možda režiser imao i problema kod kuće (japan) s obzirom da se sasro po nekim njihovim "svetim stvarima".
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.