Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - They Were Expendable (1945)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

They Were Expendable (1945)

They Were Expendable

They Were Expendable (1945)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Godina:

1945

Žanr:

drama, ratni

Trajanje:

135 min

Režija:

John Ford
, Robert Montgomery

Scenarij:

Norman Corwin
, George Froeschel
, Jan Lustig
, Frank Wead
, William L. White

Glavne uloge:

John Wayne
  >  Lt. (J.G.) 'Rusty' Ryan
Leon Ames
  >  Major James Morton
Ward Bond
  >  'Boats' Mulcahey C.B.M.
Donna Reed
  >  Lt. Sandy Davyss
Murray Alper
  >  'Slug' Mahan T.M. 1c
Donald Curtis
  >  Lt. (J.G.) 'Shorty' Long
Donald Curtis
  >  Radio Announcer
Jack Holt
  >  General Martin
Paul Langton
  >  Ens. 'Andy' Andrews
Cameron Mitchell
  >  Ens. George Cross
Robert Montgomery
  >  Lt. John Brickley
Jack Pennick
  >  'Doc'
Harry Tenbrook
  >  'Squarehead' Larsen SC 2c
Marshall Thompson
  >  Ens. 'Snake' Gardner
Arthur Walsh
  >  Seaman Jones
Jeff York
  >  Ens. Tony Aiken

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Khevenhiler View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Khevenhiler Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: They Were Expendable (1945)
    Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2009 u 14:01
They Were Expendable

(Žrtvovani)

režija: Džon Ford
scenario: Frenk 'Spig' Vid

U vremenu nakon japanskog napada na Perl Harbor, američka armija i civili se povlače sa Filipina.
Film prati sudbine mornara iz jedinice torpednih čamaca koji, iako u početku zanemarivani od mornaričke komande, pružaju podršku u tim operacijama.
Komandira te jedinice igra Robert Montgomeri, a vođu jednog of čamaca Džon Vejn.

Na romantičnom aspektu filma poradila je Dona Rid (dobitnica Oskara za sporednu ulogu u filmu "Odavde do večnosti", 1954.) igrajući vojnu medicinsku sestru.

Dona Rid i Džon Vejn

Ovaj film je sniman na Pacifiku, neposredno po završetku rata. Džon Ford je pre toga snimio dokumentarni film "Bitka za Midvej" (The Battle of Midway, 1942.) pa je to iskustvo, potpomognut mornaričkom filmskom grupom i sa ogromnom količinom ratnog materijala na raspolaganju, preneo u ovaj izuzetan ratni film.

Scenario je pisao Frank 'Spig' Vid, mornarički oficir, borac za uvođenje avijacije u mornaricu, filmski scenarista i još mnogo toga. Kasnije je Ford snimio i biografski film o Vidu "Krila orlova" (The Wings of Eagles, 1957.).

Jedna od najneobičnijih stvari u ovom filmu je to što se u njemu ne pojavljuje nijedan neprijateljski vojnik. Fordu je bitnije bilo da prikaže ponašanje jedne, u ovom slučaju napadnute strane u ratu.

Dužnost, lojalnost, drugarstvo i konačno, žrtvovanje, najznačajnije su karakterne crte ove ljudske mornaričke zajednice. Crte na koje Ford obraća veliku pažnju u svim svojim filmovima. Od potpunog poverenja u njih kao ovde, do kasnijih filmova u kojima preovladavaju mračniji tonovi, razočarenje i gubitak vere u ranije životne poglede i opredeljenja.

Kao i uvek u Fordovim filmovima ima mnogo zapanjujućih scena. Ja ću da izdvojim emocionalno bremenitu scenu na mesečini sa Donom Rid i Džonom Vejnom (na fotografiji), scenu večere sa neočekivanom serenadom Vorda Bonda i scenu u kojoj Vejn nad poginulim mornarima izgovara posmrtne reči i Rekvijem Roberta Luisa Stivensona.

Requiem

Under the wide and starry sky,
Dig the grave and let me lie,
Glad did I live and gladly die,

And I laid me down with a will.

This be the verse you grave for me:
Here he lies where he longed to be,
Home is the sailor, home from sea,

And the hunter home from the hill.

Robert Louis Stevenson (1850-94.)

Ažurirao bojan969 - 12.Listopad/Oct.2017 u 20:20
Na vrh
darije View Drop Down
Administrator
Administrator
Infernal Affairs

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj darije Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2009 u 14:18
Sjajno kolega. Hvala za ovo... Clap
Na vrh
bubba ho-tep View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
brkovi gore, brkovi dole

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bubba ho-tep Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2009 u 14:37
odlican film, unaprijed hvala na prijevodu
Na vrh
Khevenhiler View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Khevenhiler Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2009 u 15:04
Hvala na pozitivnim reakcijama.
Očigledno zaslužujem jedno pozitivno brojanje.

Imam jednu dilemu. Prevodim sa engleskog izvornika ranije postavljenog na ovom sajtu. Engleski titlovi su urađeni za dva (2) CD-a, a ja sam, hm, nabavio film iz jednog dela.

Ja ću prvo da prevedem oba fajla iz verzije 2 CD.
Onda ću da ih spojim i prilagodim filmu koji imam (1 CD).

Ipak sam mislio da postavim obe verzije prevoda: posebno za 1 CD i posebno za 2 CD. Verziju
za 2 CD-a, dakle, ne bih mogao da isprobam (nemam film na 2 CD-a), ali ako su postavljeni engleski prevodi odgovarajući po vremenima titlovanja verziji od 2 CD-a koju imate - ne bi trebalo da bude problema!

Savetujte novog momka, molim. Confused
Na vrh
darije View Drop Down
Administrator
Administrator
Infernal Affairs

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj darije Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16.Rujan/Sep.2009 u 15:08
Naravno kolega. Postavi slobodno obe verzije.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.