Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Radovan III  (1983)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Radovan III (1983)

Radovan III

Radovan III (1983)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Radovan lll

Godina:

1983

Žanr:

komedija

Trajanje:

165 min

Režija:

Ljubomir Draskic

Scenarij:

Dusan Kovacevic

Glavne uloge:

Mira Banjac
  >  Katica
Tatjana Beljakova
  >  Georgina
Milutin Butkovic
  >  Stanislav
Maja Cuckovic
  >  Rumenka
Milan 'Caci' Mihailovic
  >  Jelence Vilotic
Tasko Nacic
  >  Osman Avramovic, ugostiteljski radnik VK (Kelner)
Zoran Radmilovic
  >  Radovan III

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
luka0037 View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Zakeralo

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj luka0037 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Radovan III (1983)
    Objavljeno: 24.Listopad/Oct.2009 u 03:03

Jedno od prvih djela (iz studentskih dana) jednog od najplodonosnijih, najizvođenijih i sigurno najboljih dramskih srpskih pisaca druge polovine dvadesetog vijekam Duška Kovačevića. Mnogo poznatije preko video snimka (očajan VHS) jubilarnog izvođenja Ateljea u maestralnom izvođenju Zorana Radmilovića.

Ovo izvođenje je ostalo upamćeno po tome što originalni tekst čini oko 30 do 40%, dok se ostatak sastoji od improvizacija genijalnog Zaječarca, na koje nisu bili imuni ni glumci koji su do tada 250 puta glumili sa Zoranom Radmilovićem tu istu predstavu.

Radovan Treći je priča o čovjeku koji se nije snašao, koji je došao iz Zavičaja u veliki grad (gdje pticu nije video dvadeset godina), i stalno lamentira za Zavičajem iako se ne smije vratiti tamo, jer je zeznuo lokalce.

Živi sa ženom (Rumenka, kćerka seljaka Stanislava, pokondirena modna kreatorka), kćeri Georginom (koja je u drugom stanju već pet godina, jer ne smije da rodi neudata od Radovana, dok je otac djeteta pripadnik Mrskog neprijatelja, komšija, porodice Vilotić, koji se sad šeta po Amerikama) i tastom Stanislavom (koji je imao neko imanje i ima neke nesređene račune sa Radovanom iz prošlih vremena, a spava u kupatilu a samo jede i sere iza kuće po Radovanu). Takođe, član porodice je i Katica, kćerka umjesto koje je Radovan htio da ima sina, pa je od Katice stvorio muškaraču koja vozi hladnjaču i zviždi za djevokama. Tu je i zarobljenik, jedan od Vilotića, Jelenče, neshvaćeni pjesnik (voleo sam sve nedelje, nedeljom umesto kravata stavljam zmije oko vrata), kao i Kelner, Osman Avramović, VK, prvobitno arogantni debeljko a zatim Georginin udvarač. Radovan je opsjednut serijom o Džordžu, zbog čijeg odlaganja radi prenosa slijetanja na mjesec bezuspješno pokušava samoubistvo.

Ova predstava je bila prepuna aluzija na život određene klase, dosta toga se nalazilo u tekstu, ali najoštrije kritike su dolazile upravo iz improvizacija Z. Radmilovića ("ostaviti mesto za čitulje ako neko od ovih gore..." ili "dokle će biti sranja u ovoj zemlji, mislim u ovoj kući").

Veliki broj ljudi na našim prostorima zna ovaj komad napamet, a jedan od razloga je taj što je u njemu mogla da uživa i inteligencija i široke narodne mase, za svakoga ponešto. Takođe, komad je sadržao i nešto proročansko u sebi.

Ovdje bi se mogao citirati cijeli transkript ovog komada, ali samo par legendarnih, za slučaj da je neko čuo za Radovana i odlučio da se upozna s njim prvo na Vukajliji pa tek onda da pogleda:

"Da li mi je utisak varljiv ili ne, on mene pita šta sam čit'o. Mene pita šta sam čit'o! Ja bio član biblioteke god'nu dana! Imo člansku kartu... Specijalne boje... Mog'o da uđem u biblioteku u sred bela dana! Uđem, naručim, pojedem, popijem..."

"Stanislave... Šta sereš? Lepo te pitam, čovečanski, šta sereš? Za hranu ga pitaj!"

"Pazi Džordž, dolaze ti paralelnom montažom!"

"Od svih serija koje serije najbolje obožavate, od svih serija najbolje obožavam seriju o Džordžu, on je fenomenalan ja se njemu divim do imbecilnosti!"

"Kako to da u Kelnu nema kelnera?"

Radovan III

"Radovan III: Ej, Radovane, Radovane, sam si sebi najveci neprijatelj.
Veceg neprijatelja od samog sebe nisi imao. Ceo zivot
si radio sebi o glavi. Niko te nije mogao bolje upro-
pastiti, nego sto si sam sebe... Sta ti je, Radovane,
falilo u Zavicaju? Sta te je i ko te je i kad te je
natero da dodjes ovamo i da godine ostavljas kao
poslednji bednik. A bio si covek... Sad si jadan, cemeran
i upadljivo glup.
Rumenka: Jesi.
Radovan III: I nikad vece budale svet nije video...
Rumenka: Da.
Radovan III: ... i nece videti.
Rumenka: Nece.
Radovan III: I najbolje bi bilo da si oduvek lajao, jer nisi i nema
izgleda da budes covek. Psi ulicari su vise postovani
nego ti.
Rumenka: Kudikamo!
Radovan III: I lepse je cuti za kugu, nego za tebe.
Rumenka: Vala jeste!
Radovan III: (Tresne zeni samar.) Samo te slusam kako me vredjas! Samo
te slusam i pitam se: "Dokle ce, sunce joj njeno?!" Ne
bi ti stala, da sam ja nastavio jos deset godina! "

Ažurirao luka0037 - 27.Listopad/Oct.2009 u 19:26

Na vrh
luka0037 View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Zakeralo

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj luka0037 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Listopad/Oct.2009 u 03:05
Lica:

Radovan Treci, covek iz Zavicaja, sticajem raznih sticaja penzionisan u
pedesetoj godini svoga zivota. Veoma malo radio, ali
izuzetno mnogo upropastio.
Rumenka, Radovanova zena. Radovanova zivotna kreatorka,
saputnik i izdajnik.
Georgina, Radovanova starija kci. Radovanov dugogodisnji bol.
Katica, Radovanova mladja kci. Radovan hteo musko, a ono -
zensko: vozac interkontinentalne hladnjace.
Kelner, Radovanov neprijatelj bio, pa zet bio, pa na kraju
nije nista - bio.
...

Radovan III: Ej, Radovane, Radovane, sam si sebi najveci neprijatelj.
Veceg neprijatelja od samog sebe nisi imao. Ceo zivot
si radio sebi o glavi. Niko te nije mogao bolje upro-
pastiti, nego sto si sam sebe... Sta ti je, Radovane,
falilo u Zavicaju? Sta te je i ko te je i kad te je
natero da dodjes ovamo i da godine ostavljas kao
poslednji bednik. A bio si covek... Sad si jadan, cemeran
i upadljivo glup.
Rumenka: Jesi.
Radovan III: I nikad vece budale svet nije video...
Rumenka: Da.
Radovan III: ... i nece videti.
Rumenka: Nece.
Radovan III: I najbolje bi bilo da si oduvek lajao, jer nisi i nema
izgleda da budes covek. Psi ulicari su vise postovani
nego ti.
Rumenka: Kudikamo!
Radovan III: I lepse je cuti za kugu, nego za tebe.
Rumenka: Vala jeste!
Radovan III: (Tresne zeni samar.) Samo te slusam kako me vredjas! Samo
te slusam i pitam se: "Dokle ce, sunce joj njeno?!" Ne
bi ti stala, da sam ja nastavio jos deset godina!

...
Radovan III: Spakovace stvari Radovan i vratice se u Zavicaj. Sad tamo
reka mirise, a ovde... nigde vazduha, samo cadj, dim, gar.
Tamo slavuj budi narod, a ovde budilnik... Pticu nisam
video dvadeset godina... Kad bi Bog pozeleo da skuci
kucicu na zemlji, on bi je podigao u mom Zavicaju.
Eh, tamo sad...
Rumenka: Tamo sad zaudaraju svinjci, blato je do kolena i
seljaci se bodu nozevima.
Radovan III: Slusaj Rumenka: mene vredjaj, ali - Zavicaj mi ne
diraj! Za Zavicaj sam u stanju da ubijem bez
razmisljanja... Da sam ja vlast, kao sto sam nekad
bio, ja bih ljudima koji zive u ovakvim gradovima,
priznavao duple godine zivota.
Rumenka: I opet bi te ljudi penzionisali. Nesposobnjakovicu. I
poslednja budala je napravila karijeru, samo si ti
ostao bednik...
Radovan III: Znas, kad ti ja udarim trideset samara po ocima i
ustima i usima i... Rumenka, nemoj da me teras na
dugogodisnju robiju. Nemoj da mi se ime vuce po
novinama.
Rumenka: Udari me ako smes. Probaj? Znas li sta mi je rekla
Katica pred put u Bec: "Mama, ako te pipne, neka
odmah emigrira!"

...
Radovan III: Kad sam govorio: Rumenka, nemoj im dozvoliti ni
minut slobodnog vremena, odmah ce pod nekog leci,
ti si se smejala. I umesto da su svirale klavir i
ucile priznate jezike, pa se udale za inostrance, da
i mi imamo neke vajde od belog sveta - jedna vozi
interkontinentalnu hladnjacu, a druga stomak. Eto ti!
Rumenka: A kad sam ja govorila: nemoj s ledja, bice zensko,
ti si se kikotao...

Na vrh
MarkoZmaj View Drop Down
Uploader
Uploader
Kafana Staff

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj MarkoZmaj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Listopad/Oct.2009 u 03:05
Sta reci, gledao 50 puta i opet se svaki put smejem ko da mi ej prvi LOL

dvd se izgrebao od gledanja ROFL
"Postoji izvesna sumnja da sam te umislio takvu,da zapravo nikad nisi bila ni nalik ženi po kojoj sam izvajao svoje ludosti."
Na vrh
cudak_31177 View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Seljačine U Splačine!!!

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj cudak_31177 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Listopad/Oct.2009 u 03:16
Kralj Radovan! inlove
Na vrh
luka0037 View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Zakeralo

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj luka0037 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Listopad/Oct.2009 u 03:18

ali svaki  bas svaki put se pokidam od smeha kad ga gledam 

Na vrh
darije View Drop Down
Administrator
Administrator
Infernal Affairs

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj darije Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24.Listopad/Oct.2009 u 09:33
Originalno postovano od strane luka0037 luka0037 piše:

Veliki broj ljudi na našim prostorima zna ovaj komad napamet, a jedan od razloga je taj što je u njemu mogla da uživa i inteligencija i široke narodne mase, za svakoga ponešto. Takođe, komad je sadržao i nešto proročansko u sebi.

Koliko sam puta gledao nije ni čudo što znam napamet "seriju o Džordžu"...
Na vrh
cudak_31177 View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Seljačine U Splačine!!!

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj cudak_31177 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Listopad/Oct.2009 u 01:44

Ne znam da li ste znali za ovu priču, ali ja sam se valjao danima kad sam pročitao:

Snimak predstave koju smo (verujem) svi gledali, je snimak 250 jubilarnog izvođenja Radovana III. Mnogo toga nije zabeleženo, a jedna od stvari koju i sam Zoran Radmilović izdvaja kao izuzetno smešnu je pojavljivanje "Prleta i Tihog" na sceni sa njim. Naime, Od početka izvođenja predstave, Zoran je stalno (umesto serije o Džordžu) pričao o "Otpisanima". "Ne na tu stranu Džordž" je prvobitno bilo "Ne na tu stranu Prle" i stalno je govorio "Joj što neće Prle da mi dođe u kuću. Pa ja bih njemu reko ovo, pa bih mu rekao ono...pa ja bih s' njim ovako, pa ja bih s' njim onako..." Jedne večeri, ekipa koja je radila na predstavi odluči da mu na scenu usred izvođenja uvede Prleta (Dragana Nikolića), i da vide šta će Radovan uraditi. Kada se Prle pojavio na sceni, prema Zoranovim rečima, kroz glavu mu je proletelo "Šta bi jedan običan čovek, zaluđen Otpisanima sad uradio", i pao je u nesvest. Svi su počeli da se smeju, glumci su popadali na sceni a Radmilović je bez grča na licu mirno ležao na bini. Potpuno zbunjen ovim, Nikolić nije izgovorio ni reč, i samo se sa smehom pokupio sa bine. Kad je izašao, Radovan je ustao i rekao "Šta ovo bi?" a njegova ćerka Katica mu kaže "E moj ćale, pa do sad ti Prle bio u kući". Radovan je začuđeno pogleda i kaže: "Prle? Jaooooo, pa što mi niste rekli? Pa ja bih njemu reko ovo i ono ... ja bih s' njim ovako, ja bih s njim onako..." i nastavi po starom, kao da se ništa nije desilo. LOL

Inače, priču sam pokupio iz neke knjižice koja je išla uz originalnu VHS kasetu, i prepričavam je po sećanju, davno je to bilo, ali mislim da sam je prilično dobro upamtio. 

Na vrh
luka0037 View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Zakeralo

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj luka0037 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25.Listopad/Oct.2009 u 02:01

Radovan je car careva sto bi rekli danasnji klinci 

Znas, kad ti ja udarim trideset samara po ocima i
ustima i usima i... Rumenka, nemoj da me teras na
dugogodisnju robiju. Nemoj da mi se ime vuce po
novinama.

Na vrh
darije View Drop Down
Administrator
Administrator
Infernal Affairs

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj darije Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2009 u 17:10
RADOVAN IV!

U avanturu oživljavanja legende u potpuno drugačijoj formi, u vidu crtanog serijala, upustila se ekipa agencije „Euromarketing" sa Pala i stvorila - Radovana IV

Šta je bilo dalje... Radovan u Vašingtonu, Georgina se porodila

Tri i po decenije pošto je iz dramskog pera Dušana Kovačevića stvoren Radovan III, vreme je za naslednika. U studiju agencije „Euromarketing" na Palama rađa se Radovan IV - unuk Radovana III.

U avanturu oživljavanja legende u potpuno drugačijoj formi, u vidu crtanog serijala, prvog takvog projekta u Republici Srpskoj, upustila se ekipa agencije „Euromarketing" sa Pala. Ekskluzivno za Press agencija je pristala da otvori vrata studija, otkrije delove scenarija koji se još čuva u tajnosti i prikaže delove prve od ukupno deset epizoda koje će trajati po 20 minuta. U agenciji kažu da Radovana IV od slavnog dede deli „veliki prasak" koji je rasturio nekadašnju Jugoslaviju i za koji su, naravno, okrivljeni Srbi. „Srbi su krivi za sve", podnaslov je crtanog serijala, čija bi prva, od ukupno deset epizoda, pod nazivom „Veliki prasak", trebalo da bude emitovana krajem oktobra ove godine.

- Reč je o omažu Zoranu Radmiloviću, koji je ulogom Radovana III definitivno obeležio jednu epohu i u velikoj meri uticao na odrastanje moje generacije, učinivši nas na taj način mentalno zdravijim. Došli smo na ideju da pokušamo da oživimo upravo Zorana, a ne Radovana III u toj predstavi. Tako je i nastala ideja o animiranom filmu kao jedinoj tehnici koja može da udahne novi život velikanu srpske pozorišne scene - kaže za Press Željko Ninkov, direktor agencije „Euromarketing" i idejni tvorac Radovana IV.

Prema scenariju, koji je rađen uz blagoslov i superviziju Dušana Kovačevića, osim Radovana III, oživeće i drugi poznati likovi iz čuvenog dramskog komada - Radovanova supruga Rumenka, ćerke Georgina i Katica, tast Stanislav, Jelenče Vilotić, kao i kafedžija Osman Avramović. Naravno, tu je i lik Radovana IV, Georgininog sina, rođenog u velikom prasku, izazvanom u Sloveniji 1991. godine. Prasak izaziva bure baruta iz arsenala Radovana III, koji je naoružan krenuo u Ameriku da spase svog prijatelja Džordža, čiji je serijal zbog finansijske krize prekinut na JRT-u. Eksplozija Radovana III katapultira u Vašington, a Georgini posle pet godina trudnoće konačno puca vodenjak i rađa se Radovan IV, brkati dečak koji zbog svoje neverovatne obdarenosti statira kao model na časovima anatomije. U planu je i dugometražni animirani film „Radovan IV". Muziku za serijal i film radiće Momčilo Bajagić Bajaga, dok će glasove likovima pozajmiti najbolji srpski glumci.

http://www.radovan4.com/
Na vrh
titlovi.com View Drop Down
Approval team
Approval team

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj titlovi.com Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20.Svibanj/May.2022 u 23:50
Titl je uradio kadetoni ⚡
Na vrh
puppet_master View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj puppet_master Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23.Lipanj/Jun.2022 u 22:43
Hvala kadetoni Approve
(u zavisnosti od kvaliteta tona, to ipak mora biti užitak, kucati sve one blesave replike danima) Clap
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,250 sekundi.