Film čije je snimanje zabranjeno u Srbiji (23.09.2018.)
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na članke
Opis foruma: Komentari na objavljene članke i blogove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=90629 Datum ispisa: 26.Srpanj/Jul.2026 u 02:06 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Film čije je snimanje zabranjeno u Srbiji (23.09.2018.)Objavio: beogradski
Tema: Film čije je snimanje zabranjeno u Srbiji (23.09.2018.)
Datum objave: 23.Rujan/Sep.2018 u 20:37
Ma em je naša kinematografija otišla u k..c zbog pevaljki, starleta i rijalitija, ali isto tako izvinjavam se na izrazu ali ovaj Dimitrije Vojnov baš kenja. Skoro je kenjao u nekoj emisiji, lik kenja li kenja a ne kaže ništa. Nije on toliko pametan koliko su drugi glupi, on je zapravo filozof, voli da filozofira, a to je u prevodu kenja. Izvinjavam se ovo je prvi put i da ja napišem ružnu reč ali je tako. Mislim, ne bih da vređam, nije on možda hteo da bude onakav, ali da li je sebe pogledao na šta liči, na čudo prirode. A pritom je napao Lazara Ristovskog svog kolegu i režisera filma Optimisti Gorana Paskaljevića da su zbog nekakvog sukoba sa njim, namerno u filmu svinji dali ime Dimitrije. Pršte frustracije iz njega. A pritom sam ubeđen, on može da prosipa one priče nekom drugom, ali neko sa iole mozga zna da je on jedan isfrustrirani debeli filozof. On kao misli nekakva osveta vendeta pazback od pomenute dvojice jer im je on uskratio budžet za film. Kompleksi i isfrustriranost su čudo. Lik priča 2-3 sata a ne kaže ništa. Kaočovek je ne smrad nego smradina.
Odgovori: Objavio: Danilo-Naissus
Datum objave: 23.Rujan/Sep.2018 u 22:33
Ja koliko vidim po tabloidnim novinama (uz ogradu koliko je to sve to uopšte tačno - danas na medijskom nebu Srbije):
1.Upravni odbor Filmskog centra Srbije odlučio da se raskine ugovor o finansiranju ovog ostvarenja. (tj.da državne pare ne ulaže u film koji ruži ugled države koja ga finansira).
2.Ovo nije zabrana niti je zabranjeno snimanje. Filmski producenti samo trebaju da nađu novog sponzora za snimanje filma. A onda će publika dati svoj sud o kvalitetu filma.
3.Sam producent je (navodno) tražio od scenariste Dimitrija Vojnova da promeni scenario a sam Vojnov je (navodno) tražio od Filmskog centra da zaštiti svoj identitet i bude potpisan inicijalima. Ovo se dovodi u pitanje jer je Vojin sam napisao na Tw da se "povukao iz cele priče i da ne želi da menja svoj scenario".
Inače, scenario mi izgleda poprilično kilavo. Baskuz Ruskinja je prostitutka, kupuje je exDB Miloš i zaljubljuje se u nju (?), nju kidnapuje druga mafija trgovinom organima a Vitez kreće u misiju spašavanja. Uz to državni lekari i policija su deo mafije. A neko je još tu dodao Albance i neke stvari kojih nema u filmu.
Ukratko, pare su problem. Film nije zabranjen već se ne finansira od državnih para. A može da se snimi uz drugog sponzora.
Inače, kakve bljuvotine se snimaju na našim prostorima, nisam siguran da ijedna država/vlast ima mehanizam da zabrani snimanje bilo kog filma u regionu. Da li je film isplativ ili ne to je drugo pitanje. Da li bi neko išao ili da li će iči na projekciju ovog filma i u kom broju, kako bi bio prihvaćen ovde i u inostranstvu, ostaje da se vidi ako se realizuje. Prvo treba naći nekoga ko veruje u uspeh ovog filma.
Objavio: beogradski
Datum objave: 23.Rujan/Sep.2018 u 22:54
Danilo-Naissus, ja cu radije po ko zna koji put odgledati DOGODILO SE NA DANASNJI DAN ili SPECIJALNO VASPITAJE, po mom misljenju 2 kultna filma, nego sto cu neki nas projekat odgledati jednom. Pa evo i onaj Juzni vetar, trejler me podseca na film Rane. Odgledao sam prvu sezonu Ubice mog oca i u pocetku bo zadovoljan jer kakve sve krseve snimamo da ovo i nije lose ali ipak je i tu falila produkcijska inekija. HBO bre nece da ulaze u nase projekt a hoce u kosijske kao Rumunija,Madjarska,Ceska... I ono malo kinematografije nam unistise ljudi kao Ljuba Stankovic, koji je jos uvek dete a tretiraju ga kao pevaca, a logicno je da ce mu se glas promeniti kad bude u periodu mutacije i Kija Kockar rijaliti igrac ili pevacica ili starleta. Zbog takbih ljudi smo gde jesmo. Pa Gorcin Stojanovic reziser filma Strsljen je dozvolio da snima spot za tamo nekakvog Djoganija. Umesto d se cene ljudi kao Goran Paskaljevic i slicno, takve ljude mozemo naci u nekakvim emisijama koje se snimaju po podrumima. Titlovi hvala sto postojite pa da se moze skinuti prevod za i ruski film,seriju, isto tako poljski,madjarski,litvanski... Kakva smo zemlja cudi me da postoji ovako dobar sajt kao TITLOVI.COM
Objavio: Danilo-Naissus
Datum objave: 24.Rujan/Sep.2018 u 00:05
Nadam se da je ovo samo odlična i originalna reklama za ovaj film. Svako voli da vidi neki "zabranjeni" film. Pravi zabranjeni filmovi i ne stignu do tabloidnih medija. Još jednom, nije problem snimiti film već zaraditi na tom filmu. Naša publika je vrlo probirljiv i strog kritičar.
Objavio: Stole Haringa
Datum objave: 24.Rujan/Sep.2018 u 00:59
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwikw6jvl9LdAhWsKMAKHcXdBbsQFjAAegQIBBAB&url=https%3A%2F%2Fstandard.rs%2F2018%2F08%2F13%2Fdimitrije-vojnov-onaj-ko-ne-naplacuje-stavove-tesko-naplacuje-rad%2F&usg=AOvVaw1ss-jY0y91DyO3qAtEaC5M" rel="nofollow - Димитрије Војнов: Онај ко не наплаћује ставове, тешко наплаћује
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjTmMX_l9LdAhWJAsAKHaKTAM8QFjAAegQICRAB&url=https%3A%2F%2Fwww.vreme.com%2Fcms%2Fview.php%3Fid%3D1617231&usg=AOvVaw2K20_jbWh2WMFAhRLh3kpE" rel="nofollow - Vreme 1440 - Licni stav: Politicki ili pilicarski
Dimbo je zaratio sa famoznim filmskim centrom pre ovog što je Danilo objasnio. Nije zabranjeno snimanje filma ako filmska ekipa nađe pare. Film može biti zabranjen tek kad se snimi a to u oba slučaja nije tako.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjSxYzYmNLdAhUkCsAKHTtCDxUQFjAAegQICBAB&url=https%3A%2F%2Fwww.slobodnaevropa.org%2Fa%2F29502866.html&usg=AOvVaw3y8eyLwgTEHlPaRj7SenQt" rel="nofollow - Kome u Srbiji smeta finansiranje filma o zločinima na Kosovu?
Stanje u državi se reflektuje na kulturu i to nije od juče. Master dizaster se divi Muratu, prošle nedelje beše jubilej 100 leta od Kajmakčalana i pravi povod za paradu. Isto važi i za 110 godina od podzanja Prvog srpskog ustanka na kom niko od predstavnika vlasti nije bio, nije bio čak ni dični Karađorđev potomak koji živi na naš račun u Belom dvoru.
Sve ovo je maksimalno ispolitizovano a istina je negde između. Pre 7-8 godina naleteo sam na nekoliko skandala koje su napravile komisije koje su delile lovu za filmske projekte. Najpoznatiji je onaj vezan za Nacionalnu klasu 2. G.Marković nije imao scenario ali je zato dobio lovu i počeo da skuplja ekipu. Onaj drugi koji je još gori i nije poznat vezan je za komisiju u kojoj je bio mlad i neafirmisan reditelj koji je samom sebi dodelio lavovski deo iz budžeta namenjenog filmadžijama. O skandalu kad je mlađa u skupštini izboksovao preko budžeta finansiranje daragojevićeve pomije Sveti Georgije zbiva aždahu da ne govorim. Primera ima dosta i to ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi. Sve to mnogo bolje zna Dimbo koji je donekle u pravu, nije u pravu kad se sad pravi nevin poput francuske sobarice.
https://pastebin.com/m8WYmMDh
Ovo gore je njegov scenario pa ko želi neka se informiše. Okačio sam linkove, zainteresovani mogu da ih iskoriste skupa sa svojom glavom. Svoje mišljenje zadržaću za sebe.
Volim film, i ne samo film a na ovu "kulturnu elitu" primenio bih američli recept. Američka vlada nema ministarstvo za kulturu već pomaže na druge načine one za koje misle da to zaslužuju. Ne troše pare građana na (ne)podobne spodobe koje svoje frustracije prebacuju na film. Ako već preuzimaju i imitiraju kompletnu američku koncepciju neka primene i ovo. Neka izađu sami na tržište.
Objavio: mahoni
Datum objave: 24.Rujan/Sep.2018 u 01:47
Pošteno pričajući ne znam što se oko ovoga diže prašina. Zar neko očekuje da se vrednuje nečiji scenario zbog kvaliteta? Pa da nisam gledao zadnjih 10 god. sve promašene projekte pa da se zapitam da li je ovo ili ono razlog. Da li su finansirani od strane države, velmoža, kojekavih fiktivnih lopovskih društava meni je kompletno sve jedno. Kada se na zagađenu poljanju zaseje najbolje seme i ubace najbolji i najzdraviji preparati od žetve nema ništa, niti će biti.
I ja volim film, obožavam ga, ali to nije razlog za mazohizam. Zašto bih gledao nešto od čega će mi biti loše i fizički i psihički i svi su kao bogte vid'o iznenađeni stalnim glupostima koje se događaju. Ni malo me ne interesuju srpski filmovi novije produkcije, jer su kao i politička i duhovna elita svetlosnim godinama daleko od istog tog naroda. Nama je predodređeno da pročitamo na kajronu ili kojekakvim "nezavisnim" medijima da je zid pao, most nije završen, da se deponija slučajno po 5-ti put zapalila, da će nam biti bolje kad dođe "kraljevstvo nebesko", a dotle smo dužni da plaćamo. Boli nas samo ono što se desi samo nama, a ne obraćamo pažnju na tuđu muku, a da ne pričam da ćemo pre da pocrkamo nego nekome još i da pomognemo. I šta sad? Samo je kinematografija podbacila? Zamislite šta je sve moglo da se napravi i uradi u kulturi sa milijardu evra koji su proćerdani u ovim vremenima.
Pride, zar je neko očekivao neko remek delo klasične kulture, što u kinematografiji što u ostalim kulturnim delatnostima uz ovakvu kulturnu elitu? Stvarno?!
Opet, mogao bih da predložim temu koja će biti istorijski svetski jedinstvena našim probranim čovekoljupcima. Svima je izmakla priča o nestajanju jednog malog naroda koji je pre mnogo vekova obitavao na balkanu, pa eto još jedne mogućnosti našim vrlim romanopiscima da objasne našu krivicu u tom događaju. I naravno treba pažljivo odabrati vreme, jer je lakše kada tvoja pripadnost eliti ne može biti dovedena u pitanje.
------------- Bolje živeti jedan dan kao lav, nego ceo život kao miš
Datum objave: 24.Rujan/Sep.2018 u 02:10
Nisam ni ja toliki mazohista, uglavnom pošrujem onu narodnu koja kaže da nema tako loše pomije koju dobra svinja ne može da izjede.
Šalu na stranu, napisah da je ovo maksimalno isplitizovano i da se Dimbo ponaša kao da je pao sa Marsa pa ne zna šta se sve finansira našim parama. Nazovite ovo što sledi teorijom zavere, mislim da master dizaster i slični odnarođeni tipovi rade na tome da nas ubiju u pojam. Da budemo zombiji, tikve bez korena, kliker na asvaltu koje povetarac pokreće. Što bi sami rekli, sve je transparentno i vidljivo za prosečnog posmatrača. Zato sam posle onih linkova zadržao svoje mišljenje za sebe.
Film ne može da odtži ni Dimbo ni Goran Marković jer su, ma kako bili dobri ili loši, nesposobni da dođu sami do love. Oni su dva lica iste medalje (digao sam Dimba u nebesa) jer zavise od budžeta. Nisu važna imena, njih dvojica su mi se lepo namestili. Zato mi je fenomenalan film Ničije dete koje je potpisao Vuk Ršumović. Po sposlu sponzora da se videti koliko je obio pragova da bi došao do para. Spas je u gerili i talentovanim pojedincima kojih ipak ima.
Postojao je jedan narod koji je nestao i o njemu je pisao pokojni Pekić u Zlatnom runu. Bolje da finansiraju nešto takvo a ne kojekakve senke i slična remek dela čiji su autori nešto besni na Nemanjiće i Solunce.
Zaboravih da dodam, sve ih je lepo proučio i opisao pokojni Tirke u svom Crnom talasu. Ni tad nisu filmovi bili zabranjivani već su završavali u bunkeru.
Datum objave: 24.Rujan/Sep.2018 u 03:10
Ničije dete je ozbiljan projekat, koji ne maše dnevnom politikom niti se dodvorava nekome. Zato i vredi puno više od izvikanih srpskih remek dela i remek umetnika . Za pojedine "žderače" narodnih para i provikane filmčine ima više srca i duše, ma za sve njih zajedno. Priča o mladim ljudima koji nemaju sreću, samo se "pridržava" na nacionalnim i ostalim kvazi društvenim pitanjima. Sudbina ljudi kojima Bog nije podario, ili je Đavo pružio neophodno.
Znao sam da ćeš da provališ na koji sam narod mislio. E, sad, ako uzmemo u obzir današnju elitu čvrsto sam uveren da bi istorija bila drugojačija i da bi se opet pojavie hladnjače. Uvek sam za ozbiljno uzimao ljudsko samokažnavanje, ono sa onim bičevima u samostanima, ali verujem da bi ovi kažnjavali bičevanjem nas u ime njihovog iskupljenja. Ne mogu a da se ne zgrozim one scene kada sakati i ubogi spasoše srpsku vojsku i kraljevinu. Ozbiljno kažem da me te priče o državi i "umetnicima" ne interesuju, jer se loše osećam od njih, biva mi muka. A muka nije osećanje. Neću više da uskačem.
Datum objave: 24.Rujan/Sep.2018 u 03:51
Nešto slično ima i za druga Ristovskog koji ne pravi pitanje ko je na vlasti. Bataliću gospodu umetnike i slične, dovoljno su sami sebe pokazali.
Bežim sa teme u kojoj ipak nisam iskazao svoje mišljenje i stav. Ima dana za megdana. Ostavio sam dovoljno materijala za one koji misle dvojom glavom, neka vide da krljanje između Dimba i filmskog centra nije od juče. Na kraju, da se ne zaboravi, Dimbo se svesno zamerio gospodi koja drže kasu sa našim parama, treba to ceniti. Ne verujem da ne zna onu narodnu da koga ke moliti ne treba ga ljutiti. Za početak i to je nešto.
Datum objave: 25.Rujan/Sep.2018 u 16:01
Slažem se i sa Mahonijem i sa Stoletom.
Inače, po tabloidima... Filmski centar Srbije je odvojio 30 miliona dinara za snimanje ovog filma. Da li je to malo, realno ili mnogo znaju ljudi u struci.
Ostaje pitanje, zašto bi se scenarista jednog (kako kažu) odličnog scenarija krio iza pseudonima Kosta Marković.
Jedna komisija je odobrila novac za film, druga je poništila tu odluku. Postoje opcije: - da jednostavno nema novca, - da je novac preusmeren na neki drugi projekat. - da su uočene neke nove nepravilnosti, - da je odrađena revizija ugovora.
Da li je scenario razlog ili izgovor ostaje da se vidi. Producent filma S.M. je potpisao sporazumni raskid ugovora sa FCS. Različiti tabloidi i dnevne novine imaju skoro suprotne stavove po ovom pitanju. Generalno, onaj ko finansira neki projekat može i da utiče na taj projekat. Pronalaženje novog sponzora koji nema zamerki bi rešilo "dramu" a koliko film zaista vredi oceniće publika i filmska struka.
Datum objave: 25.Rujan/Sep.2018 u 16:48
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=2ahUKEwjH4NDoq9bdAhUdM8AKHeFYAiMQFjABegQIBxAB&url=https%3A%2F%2Fnoizz.rs%2Fintervju%2Fnikola-kojo-za-noizz-zabrana-filma-mezimica-je-odraz-paranoje-u-kojoj-zivimo%2F6bqg0s7&usg=AOvVaw1c2OT01KFMMv9JHIbpEiWd" rel="nofollow - Nikola Kojo za NOIZZ: Zabrana filma "Mezimica" je odraz paranoje
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjri8X3q9bdAhUsLsAKHRk6C9AQqOcBMAB6BAgAEAM&url=https%3A%2F%2Fwww.danas.rs%2Fkultura%2Fbjelogrlic-neprimereni-pritisci-na-slobodu-filmskog-izrazavanja%2F&usg=AOvVaw1cM5BNc8KDWS3paPk-IyoO" rel="nofollow - Bjelogrlić: Neprimereni pritisci na slobodu filmskog izražavanja
Dimbo sam kaže da su vršili pritisak na njega i da je zato izmenio scenarija. Odatle valjda pseudonim mada meni sve to izgleda drugačije. Sagnuo je glavu jer pokornu glavu sablja ne seče. Potpisao je i aneks ugovora sa filmskim centrom koji je pristao da ih finansira.
Okačio sam linkove pa ko voli neka izvoli.
Moje mišljenje je da je Dimbo pokušao da u scenariju eskivira sve veze države sa slučajem hladnjača i možda bi i uspeo u tome da je umesto nekog iz DB-a ubacio nekog kriminalca. Konkretno, bilo koga samoi ne onog ko skreće pažnju na mudinje. Kolega na poslu sluša razne ludake kad je njegov red i sa njim nevoljno isto to radim. Uglavnom ne registrujem šta sluša, aktiviram se kad se spomene neko ime itd. Slušao je suđenje na kom je bila šatana kandić koja je itekako povezana sa svim tim i tamo su joj dokazali da laže. Čuo sam ime pa sam se aktivirao, kasnije saM preslušao snimak a ono što sam čuo bilo je u rangu najboljeg scenarija za neki film koji za temu ima teoriju zavere, špijuniranje i slično. Snimak sa suđenjia postoji na netu a ovo nije ni mesto ni vreme ua njega. Da spomenem još našeg glavnog bezbednjaka jovicu stanišića koji je eskivirao Hag. Njegova izjava posle tribunala sve govori. Ni za nju nije ovde mesto i sa tim ovde prestajem. Koga zanima neka sam istražuje.
Sve ovo je maksimalno ispolitizovano i to je loše za film. Birokratija ima svoje metode da to spreči a ima i država koja može da utiče na sponzore. To je bar lako i legalno. Pošalje se finansijska policija, sanitarna inspekcija koja 3-4 puta dnevno posećuje žrtvu. To takođe nije tema.
Pisaće se o ovom neko vreme a onda će sve pasti u zaborav. Pamtiće samo zlopamtila
Šta se sve tu stvarno dešava znaju samo oni koji stoje iza ove čarlame. Mediji nisu pouzdani izvor informacija, najbolja bi bila neka emisija uživo. Okrugli sto ili nešto slično.
Datum objave: 28.Rujan/Sep.2018 u 02:16
Našli rešenje: Ipak se snima "Mezimica"?
Problemi zbog kojih je
ugovor sporazumno raskinut nisu nerešivi, pa će FCS i producenti filma
preispitati odluku i probati da omoguće da se film realizuje.
Članovi grupacije za kinematografiju Privrede komore Srbije pri
Udruženju za kreativnu industriju, održali su sastanak gde je jedina
tema oko snimanja filma "Mezimica".
Filmski centar Srbije (FCS) je pre desetak dana, pred sam početak
snimanja raskinuo ugovor sa producentom Svetozarom Cvetkovićem, ali
sada, kako pišu domaći mediji, ima nade da se ovaj film snimi.
Sastankom
je predsedavao Dragan Bjelogrlić, a prisustvovali su i reditelji Dušan
Milić, glumac i reditelj Nikola Đuričko, Boban Jeftić direktor FCS-a,
kao i Svetozar Cvetković producent i autor scenarija Dimitrije Vojnov.
"Krivicu
žele da svale na mene. Ipak ima razloga za optimizam i moguće je da
ćemo ipak snimati", napisao je Vojnov na društvenim mrežama za vreme
zasedanja.
Filmovi "Teret" i "Mezimica" se bez ikakve osnove ocenjuju kao antisrpski, što nanosi veliku štetu srpskoj kinematografiji i kulturi u celini.
Na
sastanku je konstatovano da problemi zbog kojih je ugovor sporazumno
raskinut nisu nerešivi, pa će FCS i producenti filma preispitati odluku i
omogućiti da se film realizuje, prenosi "Kurir".
Strukovna udruženja smatraju da je to njihova obaveza prema filmu i srpskoj kulturi.
"Apelujemo
na kolege da se uzdrže od neargumentovanih nastupa u medijima koji su
doprineli stvaranju nezdrave atmosfere i uzbunjivanju javnosti",
poručile su filmadžije.
Iz FCS-a navode da ne bi ni raskinuli ugovor sa Svetozarom Cvetkovićem da nisu dobili zahtev od Vojnova da se stopira snimanje.
"Upravni
odbor se nikada nije bavio sadržajem filma, već su njegov sadržaj u
dopisu, producenti sami ocenili kao sporan. Jedina istina je da ovaj
projekat pratilo stalno kršenje ugovora zbog samog scenariste, a ne
FCS-a. Scenario je menjan bez njegovog znanja i na kraju potpisan
pseudonimom", piše u saopštenju.
U filmu "Mezimica" glavne uloge poverene su Milošu Bikoviću, Nikoli Koju i Aglaji Tarasovoj.
Datum objave: 28.Rujan/Sep.2018 u 02:32
Posle pregledanja svega iole merodavnog lično mislim da je priča bezveze, da je ovo hiljaditi film na tu temu i da stvarno može da izazove konotacije na širem nivou.
Scenarista tvrdi da je izbegao sličnu tematiku iz rata, ali definitivno mi nije jasno zašto bi neko snimio film sa preprodajom organa i koji to segment nije prikazan u predhodnih sto filmova. Da li je to da se pokaže da se događa i kod nas? Da li se očekuje drugačije reagovanje publike zato što kradljivci organa pričaju srpski jezik? Da li kod nas postoji nekakav drugačiji cilj osim novca? Pa, što nije napisao scenario o krađi beba koja se kod nas dešava decenijama?
Ma, bre, bezveze tupim, a rekoh da neću. Smatram da je tematika uveliko sažvakana i da se bezveze troši novac, osim ako film ima još nekakav cilj. Oni će naravno da ga snime sa ili bez pseudonima.
časna piJonirska, više me nema o'đena.
P.S. Onaj lekar koji je pre par godina tražio 500e od oca klinca koji je imao tumor na mozgu je kažnjen sa gubitkom licence na kratak rok i opet radi. Čemu ova zajebancija, stvarno mi nije jasno.
Datum objave: 28.Rujan/Sep.2018 u 02:57
mahoni piše:
Posle pregledanja svega iole merodavnog lično mislim da je priča bezveze, da je ovo hiljaditi film na tu temu i da stvarno može da izazove konotacije na širem nivou.
Scenarista tvrdi da je izbegao sličnu tematiku iz rata, ali definitivno mi nije jasno zašto bi neko snimio film sa preprodajom organa i koji to segment nije prikazan u predhodnih sto filmova. Da li je to da se pokaže da se događa i kod nas? Da li se očekuje drugačije reagovanje publike zato što kradljivci organa pričaju srpski jezik? Da li kod nas postoji nekakav drugačiji cilj osim novca? Pa, što nije napisao scenario o krađi beba koja se kod nas dešava decenijama?
Ma, bre, bezveze tupim, a rekoh da neću. Smatram da je tematika uveliko sažvakana i da se bezveze troši novac, osim ako film ima još nekakav cilj. Oni će naravno da ga snime sa ili bez pseudonima.
časna piJonirska, više me nema o'đena.
P.S. Onaj lekar koji je pre par godina tražio 500e od oca klinca koji je imao tumor na mozgu je kažnjen sa gubitkom licence na kratak rok i opet radi. Čemu ova zajebancija, stvarno mi nije jasno.
Mislim da je sve to najmanje bitno jer svi smo mi dobrovoljni donori organa zahvaljujući ljudima koji govore srpski. Nismo ako odemo u policiju i potpišemo izjavu. Ne znam da li treba taksa da se plati, znam da će mi prijatelj veterinar popravljati zube, nameštati, ne daj Bože, ruku, nogu...
Šalu na stranu, u filmskim zanimljivostima sam okačio godtovanje u "Oku". Tamo se negira bilo šta što ima veze sa organima, to je izmišljotina koju su lansirali mediji.
Ovo je muljanje na nivou, pravo naše, pilićarsko koje neću da komentarišem. Nemam dovoljno podataka.
Datum objave: 28.Rujan/Sep.2018 u 20:24
Koje osnovno pitanje treba sebi da postavi:
Scenarista: - Da li će neko ovo da gleda? Producent: - Da li će ovo da zaradi neki dinar?
Dobra stvar, što se po ko zna koji put pokazalo kakvi su nam mediji danas u Srbistanu. Tabloidi, žuta štampa, dnovinari,.... odavno više to ne čitam jer im ne verujem ni reč. Dovoljno je da jedan list objavi pa da ga ostali prate bez provere, copy paste, mnogi imaju identične tekstove sa istim pravopisnim greškama i omaškama.
Npr. Pjerluiđi Kolina o golu CZ. Nema dalje.
Inače znak pitanja na gornjem naslovu jednog tabloida znači da je to samo obično nagađanje a ne vest.
Datum objave: 28.Rujan/Sep.2018 u 21:42
Svaka roba nađe kupca, pklopac lonac itd. Neko bi i ovo gledao, to je sigurno. Možda nekog zanima kako se dva puta vrši ekshumacija tela buldožerom a da ona budu neoštećena. Ili, zašto bi neko pravio masovnu grobnicu u Batajnici, maltene u dvorištu naših oružanih snaga. Ključno pitanje, kako su stradali svi ti ljudi, da nisu možda nato snage dejstvovake na kolone izbeglica ?
Pomoć države je poželjna i neophodna ne samo zbog para već i zbog logistike. Regulisanje saobraćaja dok se nešto snima, na primer. Država (čitaj mi) finansira filmove koji prolaze loše ili dobro na blagajnama. Ključno pitanje je da li su producenti, na primer Bjelogrlić, podelili zaradu ili bar vratlili uložena sredstva u državnu blagajnu ?
Stanje u medijima, i ne samo u medijima je takvo da ću pre poverovati Njuz netu nego novinama koje pisale, na primer, o fantastičnom koncertu Bili Ajdola koji nije održan jer je otkazan.
Datum objave: 28.Rujan/Sep.2018 u 23:34
Mi kao da imamo državu staru godinu dana. Država plaća, niko ne vraća. Evo samo primer netransparentnosti - novogodišnja rasveta u Bgd svake godine sve skuplja (ako je to tačno). Lično sam za lepše, ukrašene, čistije gradove. Nova rasveta - ok. A šta je sa starom? Da li se ustupa nekom gradu/gradovima ili prodaje, kolika je ušteda. Za niški aerodrom npr. danas vlast kaže da je otkazana linija za Malme jer je prazan avion, a suprotna strana kaže da je to najjača avio linija iz Niša popunjena 80%. Neko laže očigledno. Inače, ranije u vreme DS je gradska vlast uplaćivala prazne karte u avionu da bi popunila kvotu da avion ima zaradu da leti. Da li su plaćali prazna sedišta ili su poklanjali karte narodu - ne znam ali se niko nije pohvalio u to vreme da mu je grad platio avio kartu za bilo gde.
Nebitno ko je na vlasti, dok se gleda dobrobit sopstvenog džepa a ne dobrobit naroda nijednoj zemlji neće da svane pa ni Srbiji.
Za filmove domaće, ne znam da li uopšte postoji uvid kolko je neki bioskop zaradio u bioskopima. Verovatno, nadam se da postoji. Trebalo bi.
Ako imamo loše scenariste, neka se adaptira neko književno delo. Npr.Serija koju bih voleo da vidim snimljenu na RTS-u u narednih 5 godina - neki od naših klasika. Dobrica Ćosić npr. Koreni, Deobe, Vreme smrti....
Datum objave: 28.Rujan/Sep.2018 u 23:53
Uopšte nije u pitanju nečija dobtobit već samo "gde sam ja tu". Konkretno, koliko je moja provizija. Nabavna cena jelke, fontane, jarbola je tolika, dok dođe do nas ooovoolikaaa. Ako ste alavi uzmite proviziju na skener ili bilo šta drugo što treba bolnicama, školama...Pare se arče na gluposti.
Autorima kaplje para stalno. Nebitno da li je film davan u bioskopu ili na televiziji. To najbolje zna Siniša Pavić koji je jedan od najvećih deoničara RTS-a. Svaka reptiza njegove serije njemu donosi procenat.
Vratiću se na Dragojevića i njegovu aždahu. Njegov partijski drug, bivši ministar prosvete Obradović, da bi povećao gledanost naterao je čitave škole da odu u bioskop. Ristovski je otišao još dalje, gradonačelnici nekih opština su iz budžeta pokupovali karte za film koji još nije snimljen.
Slažem se, mogli bi da ekranizuju neko književno delo. Majedonci su, na primer, snimili istorijski spektakl sa manjim budžetom od Dragojevićeve ale. Nušić 1915, Ćosić...nije da nema.
Bežim sa teme.
Datum objave: 29.Rujan/Sep.2018 u 01:03
"Svaka reptiza njegove serije njemu donosi procenat." Čuo sam da i glumci i naslednici glumaca dobijaju neku kintu, ne znam koliku od tih repriza. Što je ok, takav ugovor, autorska prava i slično. Crno na belo.
Nušić 1915 - roman da se naježiš. Realno kako je bilo. Raspad jedne države, rasulo, povlačenje... Albanska golgota tokom koje je nestalo, umrlo, poginulo ili zarobljeno 243.877 ljudi.
A onda je 1918. srpski Kralj Aca učinio nešto nepojmljivo. Kraljevinu Crnu Goru je prisvojio i poništio njenu državnost i napravio jednu nesložnu i na propast osuđenu zajednicu naroda koji su do pre mesec dana ratovali jedni protiv drugih. Srbija je izgubila svoje ime a ideja da se svi izjašnjavaju kao Jugosloveni je doživela propast 1941. i još jedanput 1990. Danas se sve vratilo na početak. Svako ima svoje državno dvorište i svoju kapiju. Svoju kuću, okućnicu, voćnjak, izlazak na more ili reku. Šteta što nije bilo mirnog razgraničenja kad je trebalo, danas bi ExYu prostori sasvim drugačije izgledali. Ali i za mir i za rat su potrebne bar dve strane.
Datum objave: 29.Rujan/Sep.2018 u 01:14
Danilo, svaka ti ka' u njegoša, samo si jednu stvar preformulisao. Ono što si prvo naveo nije baš tačno. Prisvajanja crne gore možda i nije bilo. A možda je bilo izjašnjavanja, ali nije odgovaralo novijoj istoriji. Da se pitao narod sve bi bilo zvaničnije. Ono što se događalo između njih je međudinastička borba i ništa više. Da prosvetlim moje pisanije jednim pitanjem. Da je kojim slučajem u ratu stradala loza karađorđevića koja bi loza iliti dinastija došla na vlast u srbiji? Prvo je došlo do sukoba između bjelaša i zelenaša, pa onda i glava dinastija. To je bilo klasično unutrašnje politikantstvo. Da je konj bio pametan, što nije, ondašnji narod bi na plemenskom skupu, kao i do tad, glasao o svojoj budućnosti.
ma, nema veze, malo izađoh van teme, oprostite.
P.S. Da ne bih previše pričao o tim pipavim stvarima navešću jednu zanimljivost koju je izrekao moma kapor. "Svi smo mi hercegovci, samo to neki još uvek ne znaju."(ne citiram)
Datum objave: 29.Rujan/Sep.2018 u 01:48
Nemam na žalost tačnih informacija kako je to Kraljevina Srbija ugurala Kraljevinu Crnu Goru u zajednicu "složna jugoslovenska braća" a da jedna dinastija dobije sve a druga ništa. Mnogo što šta se nije učilo ni tada ni sada o toj temi*.
Čuo sam samo da su izbori bili pokradeni i namešteni i da su bile dve strane - za i protiv ujedinjenja. Stvarno ne znam kako su Crnogorci glasali protiv svog kralja. Verovatno se išlo sa pričom da su Srbi oslobodili CG. Naravno da jesu ali su oslobodili svog saveznika i svoju braću. Da su Crnogorci oslobodili Srbiju onda bi Srbijom vladali Petrovići?
Kao što se čini mi se i ne pominje glavni razlog izbijanja Drugog balkanskog rata. Srbija je izgubila deo svog kolača, izlaz na more preko Albanije pa je tražila da se kolač opet deli.
Jedno je sigurno, da je dinastija Karađorđević odlično finansijski prošla ujedinjenjem naroda koje niko nije ni pitao šta žele. O formiranju Jugoslavije 1945. da ne govorim. To je još veće čudo od čuda iz 1918. Čudo uz pomoć Crvene armije i kaćuša. Narode niko nije ni pitao. Ćuti i trpi dok ne padnu sa vlasti, kad god.
Izvinjavam se zbog pominjanja politike ovde. Nije ni vreme ni mesto.
* ako treba obrisaću ovaj post i prethodne sa sličnom tematikom.
Datum objave: 29.Rujan/Sep.2018 u 14:23
mahoni piše:
P.S. Da ne bih previše pričao o tim pipavim stvarima navešću jednu zanimljivost koju je izrekao moma kapor. "Svi smo mi hercegovci, samo to neki još uvek ne znaju."(ne citiram)
Ercovi bi rekli "Hercegovina pola svijeta naseli a sama se ne raseli"
Lepi Aca je radio šta uje hteo kad se rešio konkurencije. Poslao je vojvodu Vuka i njegove na Gruniški vis da jurišaju ispred bugarskog streljačkog stroja, Posle pogibije vojvode Vuka i njegovih dobrovoljaca, uglavnom crnorukaca, mogao je u montiranom procesu da se reši i Apisa kog se najviše bojao. Da su poživeli zaustavili bi ga u njegovim ludostima. To je neka druga priča.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwik8dqbleDdAhVJLMAKHcyuBW8QFjAAegQIBBAB&url=https%3A%2F%2Fwww.blic.rs%2Fzabava%2Fvesti%2Fgiga-moravac-o-ponovnoj-reprizi-boljeg-zivota-tuzicu-rts%2Fs5n6x3g&usg=AOvVaw1bd1m--N4pfmFaJH6ixaG2" rel="nofollow - Giga Moravac o ponovnoj reprizi "Boljeg života"
Pavić je vrlo uticajan deoničar koji dobro živi od repriza dok glumci svoje pare dobijaju preko suda. Giga nije jedini koji je tužio RTS zbog honorara.
Lečić je, dok je bi ministar kulture, finansirao samo one filmove u kojima on glumi.Uglavnom, ništa novo.
Datum objave: 05.Listopad/Oct.2018 u 22:08
Danilo-Naissus piše:
Ako imamo loše scenariste, neka se adaptira neko književno delo. Npr.Serija koju bih voleo da vidim snimljenu na RTS-u u narednih 5 godina - neki od naših klasika. Dobrica Ćosić npr. Koreni, Deobe, Vreme smrti....
Ili je telepatija ili mi neko ispunio želju. Koreni, odličan scenario, biće to jedna odlična serija za naredne generacije.
Datum objave: 05.Listopad/Oct.2018 u 22:31
Donrica je napisao šta je napisao. U seriji mogu da zataje samo oni iza kamere. Dobra je i glumačka ekipa, od potcenjenog "sina Dragana" do Jezdića i Lauševića. Slobodaje takođe majstor svog zanata. Zbog nje sam nekako izgurao Kustin Mlečni put. Bila je ubedljivo najbolja.
Biće ovo dobro ako ne zabrljaju reditelj i scenarista.
Datum objave: 05.Listopad/Oct.2018 u 22:44
Stole Haringa piše:
Biće ovo dobro ako ne zabrljaju reditelj i scenarista.
To sam isto pomislio. A i po izjavi glumca, biće promena, manjih ili većih. Reče - neće biti lektira. A sve što treba je da prevedu roman u scenario bez promena. Ili će biti "zasnovano na istoimenom romanu". Da vidimo...
Datum objave: 05.Listopad/Oct.2018 u 23:09
Dragoslav Mihailović je napisao Čizmaše koji ne liče na sebe u istoimenoj seriji. To ide na dušu ekipi iza kamere.
Datum objave: 05.Listopad/Oct.2018 u 23:18
Znači... Nadam se da će se držati romana i da će nastaviti u Deobe a posle i u Vreme smrti kao krunu serije.
Jedina mana serije je što se pominju radikali. A politika se nije mnogo menjala za ovih 100 i kusur godina. Tj. shvatanje političara šta mu je glavni zadatak.
Vuk Drašković je izdao roman u kome kaže: (parafraziram)
...da smo ustupili Bugarskoj istočni deo Makedonije bila bi na strani Saveznika. ...ali bi Apis ubio kralja Acu kao veleizdajnika koji prodaje zemlju koju je natopila srpska vojnička krv.
Čuveni Londonski ugovor, 1915.
http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/ekskluzivno-kako-je-pasic-1915-zauvek-odbio-veliku-srbiju-i-odlucio-se-za-jugoslaviju/" rel="nofollow - Ekskluzivno: Kako je Pašić 1915. zauvek odbio "Veliku Srbiju" i odlučio se za Jugoslaviju
Datum objave: 05.Listopad/Oct.2018 u 23:29
Odavno uzimam sa rezervom ono što drašković priča i piše. On je odavno izgubio kredibilitet. Isto važi i za Pašića koji je otac naše moderne politike. Imao je sreće da je pobeda ispeglala sve greške kaste kojoj je i sam pripadao.
Nadam se da će biti kao što je navedeno. Posle Korena, Deobe, posle Deoba Vreme smrti.
Izašao sam iz teme.
Datum objave: 06.Listopad/Oct.2018 u 01:16
Naravno, draškoviću verovati kao i njegovom kralju aci. Nikola pašić je koloteralna šteta njegove kuće i kraljevine. Njegov sin koji je žario i palio po beogradu i srbiji je dugovao otadžbini novca u visini (skoro) jednog budžeta, a nije imao da vrati, jer je bio loš liferant. Matori je bio ucenjen i delovao je kako je delovao. Sve vojvode su bile protiv acinog predloga da umesto, "Ja, aleksandar...kralj srbije" postane,"Mi, aleksandar, kralj svega što ščepa". Ovo "Mi" mi se baš sviđa. Očigledno je stvoreno za skromne i pametne osobe.
Evo, ja ću da izreknem nešto što odavno mislim. Nikada više u ovoj zemlji neće biti filmskog ostvarenja kojim ćemo moći da se dičimo, naravno dela inspirisanog istorijom i istinom i voljom da ostane nešto i istinito za naslednike. Može li neko od vas da mi napiše tri istinite rečenice o gradu-tvrđavi "Žrnov", ili o tome kojoj pukovniji je pripadao narednik josip broz i kad se prvi put obreo u beogradu?
Datum objave: 06.Listopad/Oct.2018 u 02:05
Kralj Aca Ujedinitelj - čega? Veštačke tvorevine različitih naroda. Hteo baja da sve to skupi i napravi jednu novu naciju - Jugosloven. Što je i uspelo kada su mešoviti brakovi u pitanju.
Pitam se koliko su u zadnjih... 30 godina ako ne i više... u zadnjih 70 godina bili ucenjeni ministri raznih vlada, kad im aktuelni vođa vikne "Tišina tamo (majkoviću)".
Mislim da je zamena identiteta Tita bila moguća, ko je u ono vreme smeo da mu prebrojava prste na rukama. Uostalom, jedan Tito je dobio rat u Jugoslaviji.
Kad neko kaže, živeli smo lepo... tada... kad god... beše informacija (tačna ili ne) da Srbija još vraća neke dugove iz Titovog vremena.
Doduše, šta se sve napravilo od opustošene Juge 1945. pa nadalje. Od ničega, jedna jaka i ozbiljna, konkurentna ekonomija, vojska, zdravstvo, školstvo,... Po koju cenu, to je već drugo pitanje.
Da li se Tito sam proglasio za generalnog sekretara SKJ - deluje mi nerealno da je bio toliki mangup. Možda je i bio, nisam mu držao sveću. A kad je prvi put bio u BGD ??... Verovatno u Aprilu 1941. Beše u onoj prosečnoj seriji "Senke nad Balkanom".
Mada se istorija stalno pegla po potrebi.
Članak: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:557018-Tito-je-koristio-85-automobila" rel="nofollow - Tito je koristio 85 automobila - Jok, koristio je bicikl. Kad počnu da napinju tako predsednike, prve dame, premijere, ministre, političke lidere šta nose i šta voze. Pa zamislite nekog predsednika/premijera/ministra/prvu damu bilo kog režima da ide iscepana ili sa zakrpama. Naročito prve dame u Svetu - oblače se po protokolu i ogromnu većinu tih stvari samo jedanput nose i vraćaju nazad. Dok je zaludnih novinara ima šta i da se piše i pljuje.
Datum objave: 06.Listopad/Oct.2018 u 11:00
Ovo "Mi, Aleksandar" mi je nešto poznato. Kanda sam to i danas čuo.
Šalu na stranu, Žrnovo je bilo na nezgodnom mestu. Stari Rimljani nisu pitali Acu za građevinsku dozvolu kad su sagradili utvrđenje. Aca je to ispravio, digao je Žrnovo u vazduh i na njegovom mestu se danas nalazi mauzolej posvećen Neznanom junaku. Mauzolej je napravio Meštrović i on je jedan od simbola Beograda. Zabačen je i njegov Pobednik koji je trebao da bude postavljen u centru. Pobunile su se ondašnje gospođe kojima nije bilo milo da gledaju gologuzog Pobednika u centru. Pobednik koji pušta goluba se od tada nalazi na Kalemegdanu. Logično je da se naturista nalazi što bliže naturi.
Čudo je jedno koliko je Aca u svojoj megalomaniji toliko štete naneo. Nije bio jedini iz svoje loze, bio je najduže na vlasti pa se najbolje pokazao. Propast je bila zagarantovana ako se tome dodaju političari poput Baje Pašića. Kakav je bio političar najbolje pokazuje primer da je bio predsednik vlade 9 ili 10 puta uzastopce. Ne postoji logično objašnjenje da neko bude 10 puta najgori i da zbog tog 10 puta bude izabran. Tamo gde prestaje logika počinje naša politika i muljatori poput Baje koji ne vide dalje od svog džepa. Ne treba da čudi što su prošli onako kako su prošli.
Datum objave: 06.Listopad/Oct.2018 u 12:00
Napuštena „Mezimica“
Spojeni sudovi
Kinematografija je do te mere degradirana da filmovi postaju
interesantni samo kada se nađu na liniji unutarpolitičkih obračuna i
ličnih interesa, koji se sprovode isključivo preko tabloida
Da se podsetimo: film je nastao kao naučni eksperiment. Onda je postao
cirkuska atrakcija; na sledećem koraku je zapisivao stvarne događaje a
kasnije se pretočio u umetnost i zabavu… Čini se, međutim, da srpski
film teško dobacuje do ovog poslednjeg stadijuma. Od formiranje srpske
kinematografije, odnosno od devedesetih naovamo, u tek retkim i
izuzetnim prilikama mogli smo da budemo ponosni na pokoji mali filmski
„incident“, koji je pravdao estetičnost i umetnost filma kao takvog.
Događaji od minule nedelje, međutim, nisu samo dokazali da se film ovde
nije makao od cirkuske atrakcije, već su i pokrenuli brojna pitanja o
uticaju i ulozi kako medija, tako i političke klime u određivanju onoga
šta i na koji način treba da bude snimljeno. Jer i kada se halabuka oko
filma Mezimica, po scenariju Dimitrija Vojnova i potencijalnoj režiji
Nemanje Ćipranića, bude stišala, ostaće ne baš potpuno jasno koji su
suštinski razlozi prekida ugovora između Filmskog centra Srbije i
producenta filma „Testament filma“, na čelu sa Svetozarom Cvetkovićem,
bili u pitanju. Dve stvari su, ipak, bezuslovno jasne.
Najpre,
čitava halabuka i počinje tek naizgled uzgrednim pisanjem tabloida da
je, nakon filma Teret Ognjena Glavonića, koji je već izazvao buru
reagovanja pre nego što ga je iko i pogledao, u pripremi još jedno
„antisrpsko“ ostvarenje naslovljeno Mezimica u kome će, navodno, Srbi da
vade vitalne organe Albancima, između ostalog. I pored demantija koji
su po hitnom postupku stigli iz FCS, internetom se progresivno širila
priča o radnji još nesnimljenog filma, što je stvorilo dodatni pritisak
na ekipu i njen dalji rad. Usledilo je obostrano sporazumno raskidanje
ugovora, ali ni na tome se drama ne završava, već u odvojenim sesijama
javljaju se brojni akteri događaja, nezadovoljni celokupnim ishodom. U
totalnoj konfuziji različitih izjava, konstantno je provejavala
činjenica da je Mezimica (trebalo da bude) film koji neće nimalo služiti
na čast zemlji i njenim interesima, a koji bi bio finansiran iz njenog
budžeta.
Kada je, međutim, isti scenario pre dve godine dobio
sredstva na konkursu FCS, u obrazloženju je bilo navedeno da je Mezimica
akcioni triler kakav je nedostajao na ovdašnjem repertoaru u proteklih
deset godina. „Žanrovske konvencije su u ovom scenariju sprovedene na
dosledan i moderan način, sa jasnim lokalnim pečatom i prepoznavanjem
naših socijalnih okolnosti i njihovom integracijom u filmsku priču.
Obrasci na koje se autori referišu danas se smatraju klasicističkim i
podjednako su predmet interesovanja i publike i kritike, sa uglednim
reprezentima kao što su Mel Gibson, Volter Hil ili Žak Odijar, pa ovaj
film ima određenu perspektivu i na festivalima…“, pisalo je tada u
saopštenju.
Ono se danas više nigde ne spominje. A ne spominje
se jer je sama kinematografija do te mere degradirana da filmovi postaju
interesantni samo kada se nađu na liniji unutarpolitičkih obračuna i
ličnih interesa, koji se sprovode isključivo preko tabloida. Sličan
scenario već je viđen u Hrvatskoj, kada je zbog filma 15 minuta – masakr
u Dvoru izvršen takav pritisak tamošnjih „patriota“ koji su tada
aktuelnog direktora Hrvatskog audio-vizuelnog centra Hrvoja Hribara
optuživali za „četništvo“, da je nakon agresivne kampanje morao da bude i
smenjen! Srbija je sa medijski politički agresivnom ideologijom postala
jednako osetljiv poligon za manipulisanje osetljivim temama
nerazgrađenog nacionalnog identiteta zarad sitnih ličnih interesa.
Jer da nije tako, isti „scenario“ bio bi na „preispitavanju“ još pre
nekoliko godina, kada je u bioskopima bio film Igra u tami koji je
sinoptički gotovo identičan nesnimljenom filmu Mezimica: kriminalac se
zaljubljuje u prostitutku, a tu su i Albanci i trgovina ljudima… Ali to
se tada nije dogodilo! Nije, jer tada to političkoj klimi nije bilo
interesantno, niti potrebno. O tom filmu nije se čak toliko ni pisalo.
Barem ne koliko se piše o Mezimici ovih dana.
Datum objave: 06.Listopad/Oct.2018 u 18:40
Stole Haringa piše:
Ovo "Mi, Aleksandar" mi je nešto poznato. Kanda sam to i danas čuo.
Šalu na stranu, Žrnovo je bilo na nezgodnom mestu. Stari Rimljani nisu pitali Acu za građevinsku dozvolu kad su sagradili utvrđenje. Aca je to ispravio, digao je Žrnovo u vazduh i na njegovom mestu se danas nalazi mauzolej posvećen Neznanom junaku. Mauzolej je napravio Meštrović i on je jedan od simbola Beograda. Zabačen je i njegov Pobednik koji je trebao da bude postavljen u centru. Pobunile su se ondašnje gospođe kojima nije bilo milo da gledaju gologuzog Pobednika u centru. Pobednik koji pušta goluba se od tada nalazi na Kalemegdanu. Logično je da se naturista nalazi što bliže naturi.
Ispravio naziv grada u predhodnom postu.
Gledajte, ne bih više o metodologiji bivših i sadašnjih vlasnika moje otadžbine, ne zato što ne želim da pljujem, već ne želim samo žuč da izlivam. Naveo sam one "sitne" stvari koje su tokom vremena izokrenute i oskrnavljene, tako da pričati o krupnim propustima meni lično je skroz bezveze. Opet ću da navedem stvari koje su uništene od strane sledećih gazda ili strpane negde u zapećak. Naravno, mogu samo da pričam o beogradu, jer ne želim da nešto pogrešno navodim, a nisam u prilici da saznam tačno. Evo samo malih sitnica koje su mogle da posluže za odlične scenarije nekih budućih srpskih istorijskih filmova, ili trilera ili čak i SF: 1. Grad žrnov na avali, niko tačno ne zna šta se događalo tamo. 2. Lagumi koji se prostiru pod beogradom. 3. Priča o najstarijoj kući u beogradu, za koju su vezane strašne priče. Čak je i graditelj ubijen. 4.Tašmajdan sa svojim strašnim pričama. 5. Naravno, tu je i kalemegdan.
Postali smo talog svega ružnog što se događa. Zamislite da sedite i gledate srpski moderni film gde po tamnim uličicama ljudi u fantomkama hvataju ljude i sekciraju. Ružno, zar ne? A, onda dodaš mirođiju, nekog šiptara ili možda još bolje jevrejina i eto novog zapleta koji će pokazati, šta?
Muka mi je od stručnosti i eltizma. Kako sam bio srećan kada sam gledao predstavljanje onih devojčica i dečaka koji su doneli pregršt medalja sa olimpijade u znanju. To nam je buduća elita, a ne kerovi sa dedinja.
Datum objave: 07.Listopad/Oct.2018 u 11:10
Mislim da bi bilo lepo i korisno kad bi cenjeni scenaristi i reditelji posetili neki domaći filmski forum. Da se informišu malo kad već ne izlaze iz kuće da se druže sa običnim ljudima. Doznali bi mnogo više o njima i gradu u kom žive i to bi se neminovno odrazilo na film. Isto to važi i za glumce koji kad dignu nos njime paraju nebo. Bolje da ne napišem šta rade kad ga spuste.
Beograd ima dosta dobrih filmskih lokacija. Od Rimskog bunara koji je fascinirao Hičkoka do onih koje su već nabrojane. Dodao bih Rospi ćupriju na spisak jer takve ćuprije nema u Evropi. Pobednika sam već naveo, svaka čast Meštroviću koji je ušao u srž naše pobede. Svaki pobednik monetizuje svoju pobedu, ima neku hasnu od toga, čak je i Pir doneo nešto sa sobom. Samo ovaj naš go i bos posle pobede može jedino da pušta goluba.
Ne bi se niko bavio elitom da ona nije kalifatskog tipa. Posedovali su bukvalno moj novčanik iz kog izvlače onoliko koliko misle da treba. Posai se proširio, sad poseduju moju jetru, oči, srce...Neće mi trebati film da bi video kako posle saobraćajke prvo dolaze kola hitne pomoći sa čikama koje u nesvestici povređenog vide komu. Deca koja sama, bez pomoći države, donose medalje, neće ostati kod nas. Vide bolje od nas šta se dešava.
Dragan Jovićević, čiji sam članak preneo, spomenuo je film sa sličnom temom. Nije naveo ime pa da to ispravim. Bojana Maljević je bila producent filma Sestre za koji je država dobro odrešila kesu. Tema nisu bili organi već trgovina belim robljem.
Datum objave: 07.Listopad/Oct.2018 u 15:49
Neka nam je prosto.
Sve lepo nam se slučajno dogodilo, a sve ružno smo većma sami sebi uradili.
I to je nešto.
Objavio: kadetoni
Datum objave: 07.Listopad/Oct.2018 u 16:14
Stole Haringa piše:
Beograd ima dosta dobrih filmskih lokacija.
To je već u razmatranju
Stole Haringa piše:
Samo ovaj naš go i bos posle pobede...
Koje?
-------------
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2018 u 01:27
Nikom ne tovarim našu krivicu i ne pada mi na pamet da apelujem na nečiju svest ili savest. Računica je jasna, neka svako budžet podeli sa brojem stanovnika. Sam neka se uveri koliko on i njegova porodica daju godišnje harača i šta za te pare dobija. Na duže staze ostaje bez penzija i bez dece koja će emigrirati. Ne osuđujem ih, nisu blesavi da plaćaju tuđe dugove. NIsmo mi jedini u regionu, slične ako ne i istovetne probleme ima i komšiluk.
Vojnov je ne jednom već dva puta udario u osinjak. Na prethodnoj strani su reakcije na njegova zadnja scenarija koja je ponudio filmskom centru. Prvim, koji je odbijen, skrenuo je pažnju na sebe, drugim je na izvesno vreme zapečatio svoju karijeru. Ne bih voleo da se to desi.
Datum objave: 09.Listopad/Oct.2018 u 00:19
Film jeste antidržavni. Policija, lekari, mafija, belo roblje,... svi su u jednoj kaljuzi. Ne znam da li je neka država u Svetu finansirala ovakav antidržavni film. Svi režimi se trude da stvarnost ulepšaju.
Drugo, važan je aktuelni politički trenutak i napor da se nađe kakvo-takvo rešenje sa Prištinom. Svako pominjanje Srba je autogol, a svako pominjanje Albanaca u negativnom kontekstu je opet autogol.
Trula država, truli sistem, mito, korupcija, kriminal... ne ide u ovim zlatnim godinama uspona Srbije gde standard raste, nezaposlenost se smanjuje, nova radna mesta,.... Naravno, zaboravlja se da je ova priča fikcija, fantazija,... Da možda i nema veze sa sadašnjošću.
Menja se scenario od srpske na albansku trgovinu organima inače vrlo osetljivu svetsku temu. Scenarista Mita se buni, poziva sa pravom na autorska prava, ali pošto je sufinansiranje države značajno a niko nije gadljiv na pare i na zaradu želi da koristi pseudonim.
Svi glavni akteri ćute, verovatno sa dobrim razlogom. Traži se da se snimanje filma prolongira za neka buduća vremena.
A da li postoji zabrana u Srbiji? Mislim da ipak ne postoji, već država (napokon) počinje stidljivo da bira šta će da finansira. Niko i nije kontrolisao iako je to u opisu radnog mesta (FCS) scenario filma "Teret". A onda je bar po ovom članku naš ambasador u Kini nakon navodne projekcije filma (ako se zaista desila) navodno upitao nadležnog ministra - "Zašto mi (koj moj) ovo finansiramo?".
Za državne pare treba proveriti scenario filma i da li će ulepšati ili poružneti sliku države iz koje dolazi. Privatni finansijer nema tu obavezu. Država može da zabrani prikazivanje nekog filma na svoojoj teritoriji, poput Rusa, film Staljinova smrt.
Sećam se filma https://www.imdb.com/title/tt0961073/" rel="nofollow - The Passage (2007) . Da li ima ili nema sličnosti sa ovim nesnimljenim filmom prosudite sami.
Datum objave: 10.Listopad/Oct.2018 u 00:29
Hteo sam da izbegnem politikarenje i nisam uspeo.
Briselski sporazum je motka kojom su polomljene noge svakom našem igraču. To što je protivustavan je neka druga priča.
Napisah da je Dimbo skrenuo pažnju na sebe scenarijem u kom je Srbija u bliskoj budućnosti okuparana od strane Nato pakta. Novi Otpisani formitaju pokret otpisanih itd. Dimbo je kao naša opozicija, ne zna ko nam uređuje vojsku i policiju. I to je neka druga priča.
Film Teret nisam gledao i gledaću ga kad bude za mene dostupan. Ne znam šta je u njemu, znam koga sam viideo da protestvuje. Na žalost, Simu sam upoznao kad sam mu pomogao na ulici. Prevoz ubijenih jeste bio državni posao. Prevoz su organizovali bezbednjaci kojima je Jovica Stanišić bio šef. Ne zna se koliko je Arbanasa stradalo od Nato pakta, ne zna se kako su dva puta otkopavani bagerom bez oštećenja, ne zna se ko je bio genije koji je naredio da se zakopaju u Batajnici, u dvorištu naše vojske. Pretpostavljam zašto je ispalo baš tako i to zadržavam za sebe.
Državni posao je i prodaja organa. Država je mene, moju porodicu, komšije i sve građane Srbije, zakonom koji su izglasali, proglasila dobrovoljnim davaocem organa. Podatke o nama imaju državni organi. Doktori nekoliko decenija unazad rade sa raznoraznim Topalovićima kojima javljaju da imaju novu mušteriju.
Za mene bi ovo bio odličan scenario za film, bezbednjak u sprezi sa lekarima ili državom koja nas je stavila na tržište. Svejedno je da li će biti đuture ili na kilo.
Dimbo je dva puta udario u osinjak i dva puta je odbijen. Ne mogu znati da li su ovo antidržavni filmovi kad ih nisam gledao.
Datum objave: 10.Listopad/Oct.2018 u 22:49
Svaka vama čast, ali ne pada mi na pamet da gledam film teret, a još manje neku novu bolidnu frikombinaciju koja se rađa iz nekakvog prerađenog scenarija. Autofašizam je nešto što sa sigurnošću možemo da kažemo da se pojavio ovde. Sva ta pomama za našim mesom samo je nastavak ostalih mongoloidnih zakona kojim smo izgubili sva ljudska prava koja su inače upisana u ustavu. Došao je trenutak da možemo slobodno da kažemo da smo samo sredstvo za naplatu i otimačinu. Stole, definitivno si u pravu što se tiče mogućeg scenarija, ali on ne valja, on oslikava istinu, a to nikada nije dobro. Njihovo prekrajanje naših prava jeste zločin, ali naše ćutanje je više od zločina. Mi trenutno i za ono malo naših prava koja još postoje smo dužni da plaćamo takse. Ne mogu sa sigurnošću da kažem ko je tačno veći zlikovac, ali znam definitivno ko su mentoli.
Ostajem pri mišljenju da nam takvi filmovi više ne trebaju, a ako neko želi da ih snima neka traži producente i finansijere.
Datum objave: 10.Listopad/Oct.2018 u 23:15
Teret je snimljen i Dimbo ga je opisao u kratkim crtama. Njega podseća na legendarni Spilbergov Duel. Ono što mene zanima je koliko su umešani bezbednjaci i za čiji račun rade to što rade. Znam da je retoričko pitanje sad kad se zna za čiju je agenciju radio ili još uvek radi Jovica.
Mezimica neće biti snimljena ni u kom obliku. Može lako da se desi da više nijedan Dimbov scenario ne dobije bilo kakvu pomoć od države. Za razliku od državnih ljubimaca njegovi filmovi se sami isplaćuju. To što pokušava da bude aktuelan je nešto sasvim drugo i to itekako smeta. Ne znam koji su mu motivi jer ima dovoljno godina da zna kako sve to kod nas funkciniše. Ne u filmskom svetu već u globalu, od MZ do najvišeg vrha vlasti. Pokazao je da ume da ide uz dlaku i da ne ume da ćuti a ja to cenim. Za kasnije će se tek videti.
Napisah već, najbolje je da nemamo ministarstvo kulture. Kad toliko kopiraju sjedinjene države neka iskopiraju i to. Niko ne zna gde nestaju pare niti kome se i zašto daju. Da budem malo neoliberalan i u trendu, filmski centar je trošak, Rtivanova kao osvedočeni branilac državnih interesa je trošak, Dragojević i ostali državni ljubimci su trošak, RRA koje je iznad bilo kakve državnr uprave je trošak itd. Para za državne institucije nikad dosta a samo dva bubrega.
Filmovi postoje da bi se gledali a ja bežim sa teme.
Datum objave: 10.Listopad/Oct.2018 u 23:30
Na žalost, od ovakvih tema u ovakvom okruženju jedini beg je na lešće.
Samo da znate i tamo se plaća domovinski PDV.
Jednom sam rekao pa porekao, a sad po drugi i zadnji put.
Ne pišem više ovde.