Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=43376 Datum ispisa: 05.Lipanj/Jun.2026 u 09:06 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: An Angel at My Table (1990)Objavio: Kneginja
Tema: An Angel at My Table (1990)
Datum objave: 17.Rujan/Sep.2011 u 18:12
Režija: Jane Campion Scenarij: Janet Frame, Laura Jones Žanr: Biografski, Drama Država: Novi Zeland Jezik: Engleski Trajanje: 158 min
Kerry Fox ... Janet Frame Alexia Keogh ... Janet Frame as adolescent Karen Fergusson ... Janet Frame as a teenager Iris Churn ... Mother Jessie Mune ... Baby Janet Kevin J. Wilson ... Father Francesca Collins ... Baby Jane Melina Bernecker ... Myrtle Mark Morrison ... Bruddie Frame as child Katherine Murray-Cowper ... Young Isabel Mark Thomson ... Billy Delaware Brenda Kendall ... Miss Botting Paul Moffat ... Dis McIvor Blair Hutchison ... Bully Boy David McAuslan ... Bully Boy
'Anđeo za mojim stolom' je biografija Janet Frame (1924-2004), novozelandske spisateljice kojoj je u djetinjstvu pogrešno dijagnosticirana šizofrenija.
Film započinje pričom o mladoj Janet, simpatičnoj riđokosoj djevojčici, stidljivoj i povučenoj, svjesnoj da je 'siromašna, smrdljiva i nepopularna'. Njeno djetinjstvo je obelježeno smrću dve mlađe sestre i konstantnim epileptičnim napadima brata. Posle jednog incidenta u školi gde je na praksi kao učiteljica, Janet odlazi na posmatranje na psihijatriju u kojoj joj postave pogrešnu dijagnozu da boluje od šizofrenije i dobije više od 200 tretmana elektro-šokovima. U instituciji za mentalno oboljele gdje je provela osam traumatičnih godina života, Janet se okrenula pisanju knjiga koje su joj doslovno spasile život.
Pisanje knjiga joj bukvalno spašava život: nagrada ko ju je 1951 g. dobila za priču 'The Lagoon and Other Stories, njen prvenac objavljen dok je još bila u bolnici, spasio ju je od zakazane lobotomije. Film je podeljen u tri epizode koje su adaptacije tri knjige memoara: 'To the Is-land' 1982, 'An Angel at My Table' i 'The Envoy from Mirror City' 1984. u kojima Frameova otvoreno piše o svojoj mladosti i lječenju od šizofrenije.
NAGRADE:
1990: Venice Film Festival; Jane Campion, dobitnica nagrada: Elvira Notari Prize, Filmcritica "Bastone Bianco", Grand Special Jury Prize, Little Golden Lion, OCIC Award.
1990: New Zealand Film and TV Awards (I); Jane Campion, dobitnica nagrade za najbolju režiju Bridget Ikin, Grant Major, dobitnici nagrade za najbolji film Laura Jones, dobitnica nagrade za najbolji scenarij Stuart Dryburgh, dobitnik nagrade za najbolju kameru Kerry Fox, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu Martyn Sanderson, dobitnik nagrade za najbolju sporednu ulogu
1990: Valladolid International Film Festival; Kerry Fox, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu
1990: Toronto International Film Festival; Jane Campion, dobitnica nagrade interncionalnih kritičara
1991: Italian National Syndicate of Film Journalists; Jane Campion, nominacija za najbolji strani film i režiju
1992: Chicago Film Critics Association Awards; Dobitnik nagrade za najbolji strani film
1992: Independent Spirit Awards; Dobitnik nagrade za najbolji strani film
------------- Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
Odgovori: Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 01.Listopad/Oct.2022 u 01:40
Film koji nije za svakoga (mozda i trenutak, raspolezenje, itd.) zbog teme, podesti me zivot jednog kolege, naravno nije shizofrenija, nego pogresna dijagnoza a imao elipilepticni napad i jedva preziveo, srecom, jbg. zivot pise drame ili romane. ali eto rekoh da ga pomenem, mene veze za tu pricu, sta znam jurim kao sto rekoh psiholoske trilere, fantaziju, specificne drame,komedije itd. Ali mozda neko pozeli da pogleda.Ostalo je par za koje sam obecao da cu dodati vise komentra, i dati spada u tu listu. Da gledao sam sa diska (Criterion), neko ne voli ovaj tip, ja pak mogu i ne bezim od istih.