Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Shutter Island (2010)

Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=30931
Datum ispisa: 05.Lipanj/Jun.2026 u 12:57
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: Shutter Island (2010)
Objavio: Titivillus
Tema: Shutter Island (2010)
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2010 u 19:22
Shutter Island

http://titlovi.com/titlovi/titlovi.aspx?prijevod=Shutter%20Island&jezik= - TITLOVI

http://www.imdb.com/title/tt1130884/ - IMDb

http://www.shutterisland.com/ - Official site

Relaese Date: 19 February 2010
Genre: Drama/Horror/Thriller

Director: Martin Scorsese
Writers: Laeta Kalogridis (screenplay) & Dennis Lehane (novel)

Cast: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley

Priča filma Shutter Island odvija se 1954. godine u psihijatrijskoj bolnici 'Ashecliffe' na otoku Shutter u blizini Bostona. Agenti Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) i Chuck Aule (Mark Ruffalo) poslani su na otok da bi istražili nestanak pacijentkinje Rachel Solando, serijskog ubojice. Mladi i perspektivni agent Daniels zbog privatnih je razloga inzistirao da sudjeluje u istrazi, iako će se pokajati kada otkrije da doktori na tom mjestu koriste radikalne metode, od kojih su neke neetičke, a neke jednostavno zlokobne.

Teddyjeva pronicljivost omogućuje mu da otkrije korisne informacije, ali uprava bolnice odbija mu omogućiti uvid u bolničku dokumentaciju, za koju veruje da će mu pomoći da dođe do istine. Kada oluja, koja bijesni na otoku, prekine komunikacijske linije sa kopnom i novi, opasni pacijenti pobjegnu, bolnicom zavlada opći kaos. I dok se zbunjujuće, proturječne i malo vjerojatne informacije gomilaju, Teddy počinje sumnjati u sve: svoje sjećanje, partnera, pa čak i u vlastitu razboritost...

Odgovori:
Objavio: Buki
Datum objave: 14.Veljaca/Feb.2010 u 17:22
Koliko vidim, za par dana izlazi ovaj film, puno očekujem. Thumbs Up

Objavio: outside
Datum objave: 14.Veljaca/Feb.2010 u 17:28
također,trailer izgleda odlično..i jedva čekam..očekujem dobar horor-triler..

Objavio: darije
Datum objave: 14.Veljaca/Feb.2010 u 17:29
Originalno postovano od strane Buki Buki piše:

Možda bih i ja da nema ovog Leonardo DiCaprio-a.

-------------

Objavio: CSInvestigator
Datum objave: 14.Veljaca/Feb.2010 u 20:00
Originalno postovano od strane darije darije piše:

Sto, pa ume on da odglumi... ne znam jesi li gledao The departed?

-------------
Your soul could never grow old, it's evergreen

Objavio: AcaNDr
Datum objave: 14.Veljaca/Feb.2010 u 20:15
Koleginice ne vredi sa njim ulaziti u debatu oko filmova LOL.Ja već sto godina pokušavam naći nama dobra dva filma i jedva sam našao,ali sad da me neko pita,ne bi znao reći koja su toLOL

-------------
I don't try to be someone I'm not - I've always followed my heart and trance has always been my main sound.

- Armin van Buuren

Datum objave: 14.Veljaca/Feb.2010 u 21:40
Originalno postovano od strane CSInvestigator CSInvestigator piše:

Sto, pa ume on da odglumi... ne znam jesi li gledao The departed?

Uvešću pravilo za taj the departed. Ko ga spomene, dva dana BAN-a. LOL

-------------

Datum objave: 16.Ožujak/Mar.2010 u 16:57
Pojavio se već R5 release ovog filma, skidam i uskoro gledam, kao što rekoh, očekujem puno. Tongue

Datum objave: 16.Ožujak/Mar.2010 u 19:21
ja čekam dvd rip,,neću da mi zvuk ili tako nešto upropasti film..

Objavio: prepet
Datum objave: 17.Ožujak/Mar.2010 u 16:17
Ni meni nesto Leonardo nije omiljen glumac.

Objavio: Nameless One
Datum objave: 20.Ožujak/Mar.2010 u 11:18
Zaista ne znam zašto neki ljudi govore da je ovaj film horor? Čisti triler, ali eto nek im bude Smile Odlično odrađen posao čika Martina i Lea Clap Baš sam uživao u filmu 2 sata i kraj mi je odličan. U neku ruku ovo je ljubavna priča ispričana na veoma bizaran način Big smile

Datum objave: 20.Ožujak/Mar.2010 u 15:30
Iako skoro po defaultu osećam animozitet prema Leonardu a u poslednje vreme i prema Scorseseu, na prvu loptu bih za ovaj film rekao WOW. Bez mnogo razmišljanja bih rekao i da je ovo svakako jedan od najboljih Holivudskih filmova u poslednjoj, pa recimo, deceniji.
Iz prethodnih rečenica bih ipak izdvojio: "na prvu loptu" i "bez mnogo razmišljanja"...

Sledeći tekst zasigurno će sadržati spoilere, pa ne bih preporučio čitanje onima koji nisu, a planiraju da gledaju film.
   Ajmo sad malo dublje da uđemo u priču... 99% ljudi će reći, "originalno, nema šta; odlično snimljeno, čak je i mutavi Leonardo dobro odglumio". I sad, za početak, imamo tri "puta" o kojima možemo komentarisati i razmišljati.
   Originalno? Da li je baš, da li ste ovakve "sve se odvija u glavi (glavnog) lika i ništa nije tako kao što se čini" filmove gledali i ranije? Jeste li gledali Jacob's Ladder ili Haute tension ili recimo Identity ili ponajviše Fight Club? Da li i dalje mislite da je "... ostrvo" originalno po ovom pitanju?
   Drugo, opet ponavljam bez mnogo razmišljanja biste rekli sjajno snimljen film. Da li zasluge pripadaju scenografiji? U par navrata mi se u filmu učinilo da je Scorsese zaspao u svojoj stolici a niko od saradnika jednostavno nije smeo da ga probudi. Nekoliko "praznih hodova" i nepotrebnih scena... U nekoliko navrata sam se uz gledanje filma setio Soderberghovog "Kafke" - ja bih rekao: e tako se to radi.
   I kao treća stvar: "prikolica" koja u poslednje vreme ide uz "Nikolicu" ili da kažem Leonardo DiCaprio uz Martin Scorsese. Ja ne znam kako ovaj drugi ne shvati da "bejbifejs" Leonardno ne može da igra u svim živim žanrovima i situacijama. Pa pobogu čoveče, Leonardo igra "US Marshala", vojnog veterana iz II svetskog rata, mogu li reći heroja? Paralelno ili da kažem stvarno, on igra i bolesnika, psihički poremećenog lika koji je ubio ženu nakon što je ova ubila njegovu decu. Da li onako treba da izgleda ovakav jedan čovek?
   Ovde treba glumac (glumčina) koji će izneti sav taj unutrašnji bol, bez obzira koliko "u glavu bio boles'an". Treba neko na čijem se licu vide tragovi II svetskog rata, tragovi života koji je bio sve samo ne prijatan. "Bebeći" Leonardno to nije, a kao kulminacija svega on je lik koji je u 99% kadrova filma, pa vi sad sami zaključite.

Ima ovde još dosta stvari o kojima treba razmišljati. Jedna od njih je svakako ta paralela koncetracioni logor - ova psihijatrijska bolnica na ostrvu. Slučajnost, fikcija bolesnika ili realnost i istinitost? Samo pazite, ukoliko nekome javno kažete da vam ta dva objekta izgledaju isto, može vam se desiti da saznate da ste vi ustvari Kralj Artur.

Ono što mi je između ostalog zasmetalo, jeste neka vrsta poruke, koja bi, malo karikirano izgledala ovako: "Nismo mi amerikanci nacisti, oni su ludaci koji su svašta radili svojim pacijentima i svojim žrtvama; mi smo dobri i sve ovo radimo za vaše dobro. E sad, ako vam se učini da nije tako, zasigurno imate veliki problem u vašoj glavi koji će čika lobotomičar (ako se tako kaže) opet za vaše dobro, da sredi i sve će biti OK"

Da ne bih samo kudio, moram i da pohvalim scenografiju, koja je fantastična, kao i glumu Ben Kingsleyja i Max von Sydowa ili bolje da kažem odabir baš ovih glumaca za uloge. Čak bih pohvalio i (ne)originalnu priču sa fantastičnim krajem i poslednjom rečenicom koja "vadi stvar", ali vas molim da zamislite istu priču u režiji Lars von Triera i u glavnoj ulozi, recimo (iako možda previše starog i opterećenog ulogom u One Flew Over the Cuckoo's Nest ali opet...) Jack Nicholson.

Tada bi ocena zasigurno bila 10, ovako "samo" 7.

-------------

Objavio: CSInvestigator
Datum objave: 20.Ožujak/Mar.2010 u 16:37

Originalno? Da li je baš, da li ste ovakve "sve se odvija u glavi (glavnog) lika i ništa nije tako kao što se čini" filmove gledali i ranije? Jeste li gledali Jacob's Ladder ili Haute tension ili recimo Identity ili ponajviše Fight Club? Da li i dalje mislite da je "... ostrvo" originalno po ovom pitanju?
I kao treća stvar: "prikolica" koja u poslednje vreme ide uz "Nikolicu" ili da kažem Leonardo DiCaprio uz Martin Scorsese. Ja ne znam kako ovaj drugi ne shvati da "bejbifejs" Leonardno ne može da igra u svim živim žanrovima i situacijama. Pa pobogu čoveče, Leonardo igra "US Marshala", vojnog veterana iz II svetskog rata, mogu li reći heroja? Paralelno ili da kažem stvarno, on igra i bolesnika, psihički poremećenog lika koji je ubio ženu nakon što je ova ubila njegovu decu. Da li onako treba da izgleda ovakav jedan čovek?

SPILER-I:
Ja sam gledala sve te filmove i iako sam "naslutila" u toku filma o cemu je zapravo rec, nisam uspela bas sve da "prokljuvim" pre kraja, one anagrame, kao i to da mu je zena ubila decu, ali ipak sam odusevljena filmom... sam nacin na koji je prikazan i odradjen, kao konstantna odlicna psiho analiza... bez trunke dosadnih scena i konverzacija... mozda nije originalan, ali to je film baziran na knjizi, i ja smatram da je Skorseze odlicno odradio njenu ekranizaciju... one kljucne scene u kojima smo mi mozda imali manjak maste on je nadoknadio vizuelnim elementima... meni je ona scena u kojoj Leo grli zenu koja se pretvara u pepeo neverovatno jaka scena i prelepa je...
Sto se Leonarda tice ja smatram je posao odradio vrhunski, a ti, bez nekog negativnog konteksta, ocigledno imas dosta predrasuda prema njemu, pa ti on ne odgovara za ovu ulogu... Kako po tebi treba da izgleda lik iz ovog filma, kao Jack iz Shining-a?! Pre ce biti da Leo moze bolje da iznese ovu ulogu, bas zbog svog "innocent look-a", on i treba da izgleda kao "heroj', a ne psihicki bolesna osoba, to bi upropastilo film i onima koji nisu gledali gore navedene... A i ko smo mi da sudimo kako izgleda psihicki bolesnik? Mnogi od njih generalno i izgledaju "normalno"... I ko smo mi da sudimo kako izgledaju osobe koje su prezivele tezak zivot? Zasto to mora fizicki da se manifestuje? Zar su trabali da ga izgrebu, nasminkaju, naprave ruznijim da bi bilo uverljivije?! Ovde i jeste u centru filma psiha, a on je taj aspekt filma po meni izneo kako valja, fizicki izgled je nebitan... Bol je manifestovan kroz njegove snove i "halucinacije", U glavi, a ne NA njoj...

Od mene, kao sto rekoh vec, 10/10... za kompletan film, muziku, glumu, scenografiju, za sam osecaj uzasa, saosecanja i bola, koji ovaj jako tezak film izaziva...

-------------
Your soul could never grow old, it's evergreen

Objavio: nebojsa66
Datum objave: 20.Ožujak/Mar.2010 u 17:35
Ja bih se negdje složio između vas dvoje.
Po meni Leo mi nije skroz uklopljen u ulogu. Ima nekoliko scena gdje mi je ličio na mafijaške likove Italije što mi nije pasalo uz njegovu karakterizaciju lika, ali sama priča i zaplet mi se sviđaju. No, možemo mi sad raspravljati, ali sve je to manje-više subjektivno, zar ne??
Znam, sad se opet izvlačim na tu foru ali kad je jednostavno tako. Imao darije predrasude ili ne po njemu film zaslužuje 7, a svatko od nas je doživio film na drugačiji način. Ja sam ga pogledao ukupno tri puta (zbog prevođenja) pa sam tako samu priču mogao više proučiti, tj. bolje vidjeti neke detalje, greške i sl.
Film, kao i svaki drugi ima svojih mana, ali mislim da ima dovoljno dobroga u sebi da se te mane koliko-toliko zanemare.
I nakraju, da prekinem ovaj svoj monolog, moja ocjena bi sve u svemu bila 8,5/10.

-------------

Nisam lud, mater me testirala!

Objavio: taxidell
Datum objave: 20.Ožujak/Mar.2010 u 19:33

Originalno postovano od strane nebojsa66 nebojsa66 piše:

LOLClap

-------------
live long and prosper

Datum objave: 20.Ožujak/Mar.2010 u 19:36
Originalno postovano od strane taxidell taxidell piše:

LOLClap

hahahaha Big smileLOL nije ono što misliš, ako je to što mislim da misliš... Confused

-------------

Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 01:51
Originalno postovano od strane CSInvestigator CSInvestigator piše:

I ko smo mi da sudimo kako izgledaju osobe koje su prezivele tezak zivot? Zasto to mora fizicki da se manifestuje? Zar su trabali da ga izgrebu, nasminkaju, naprave ruznijim da bi bilo uverljivije?! Ovde i jeste u centru filma psiha, a on je taj aspekt filma po meni izneo kako valja, fizicki izgled je nebitan... Bol je manifestovan kroz njegove snove i "halucinacije", U glavi, a ne NA njoj...

Izvinjavam se ukoliko sam pogrešno shvaćen. Svakako sam reč vide trebao da stavim pod znake navoda, pa bi rečenica izgledala ovako:

Treba neko na čijem se licu "vide" tragovi II svetskog rata, tragovi života koji je bio sve samo ne prijatan. "Bebeći" Leonardno to nije,

Svakako nisam mislio na fizičke "povrede".

-------------

Objavio: prijatel-MKD
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 02:21
Sta to, sve se dogadja u njegovoj glavi? Scorsese? Pa sto Scorsese nije pozvao starog saradnika, Harvey Keitela, da mu to odradi kako treba biti u glavi, a da se poznaje sta govori i kad ne mice usnama.

-------------
0123456789 Само десет цифри, а толку многу главоболие!
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.

Objavio: Troglodit
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 07:59
Radnja filma nikako nije originalna ali pre ce biti da Skorseze nije ni radio film sa fokusom na prici, film ce pre biti originalan po nikad do sada tako realno docaranoj slici problema sizofrenicara.
U prvih 30 minuta sam provalio sta ce biti na kraju (cim iz perspektive glavnog glumca se svi  cudno ponasaju prost zakljucak, sa njim nesto nije ok) ali mi to ni za trunku nije zasmetalo da ga odgledam.  

Objavio: Coolrunner
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 12:04
Nekako uvek vise cenim misljenje sire publike o nekom filmu nego kriticara i poznavalaca filma.

Meni je film vrlo dobar, bio bi odlican da se nisam i sam, kao i jos ostatak pune sale u bioskopu u par navrata po par dugih minuta smorio tokom preterivanja i bespotrebnog oduzivanja radnje. Kada imas film sa ovako dobrom idejom, ne smes sebi dozvoliti ubijanje tempa i to u trenucima kada je paznja publike na vrhuncu... osim ako tako nesto ne radis namerno, sto uopste nije dobra fora vec davljenje.

A o kraju filma samo ovoliko - kako je ko ustao da izadje, na licu mu se videlo kako je zbunjen i u fazonu "zasta dadoh pare". LOL

Pritom, ja licno mrzim filmove sa "otvorenim" krajem, da moze biti sta god da ti upakujes dok god ne odudara od ponudjenih logicnih pravaca.

Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 14:07
Svidio mi se film, vrlo dobar triler, nikako horor. 
Leonardo je posao odradio sasvim ok po meni, makar se moglo naći i boljih rješenja za ovu ulogu.
Priča odlična, i sve zanimljivija kako se film bližio kraju.
Slažem se da je film malo previše razdužen, s nepotrebnim i dosadnijim scenama, ali ok.
Rasplet filma mi se svidio, ali ne i sam kraj filma, kao što kaže kolega "otvoreni kraj".
Svakako preporuka, iako nije film u potpunosti originalan, nije niti daleko od toga, po meni. Thumbs Up

Ocjena - 8(10).

Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 18:59
A zašto vi mislite da je kraj "otvoren"?
Poslednje rečenice:

-Znaš, ovo mjesto me tjera da se zapitam...

-Da, što to, šefe?

-Što bi bilo gore? Živjeti kao čudovište ili umrijeti kao dobar čovjek?

Mislim da je ovde itekako jasno šta je hteo i šta će biti i da je definitivno stavljena tačka.

-------------

Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 19:28
vi sa spojlerima, bi trebali te delove text-a, malo da potamnite. Hteo čiitati ili ne, kad ovako stoji, prilikom listanja, mora i nešto za oko da padne. Tako da nije fora!

-------------
I don't try to be someone I'm not - I've always followed my heart and trance has always been my main sound.

- Armin van Buuren

Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 19:34

Poslednje rečenice:

-Da, što to, šefe?

Mislim da je ovde itekako jasno šta je hteo i šta će biti i da je definitivno stavljena tačka.

Clap Upravo tako. Sve je rekao s time, samo treba znati dobro pročitati.

-------------

Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 19:37
Originalno postovano od strane AcaN AcaN piše:

vi sa spojlerima, bi trebali te delove text-a, malo da potamnite. Hteo čiitati ili ne, kad ovako stoji, prilikom listanja, mora i nešto za oko da padne. Tako da nije fora!

Cela tema u vezi sa ovim filmom je spoiler. Ni slovo se ne može reći a da ne bude SPOLER, tako da onaj ko nije gledao film ne treba ni reč odavde da pročita!!

Poslednje rečenice:

-Da, što to, šefe?

Pročitati ono što je napisanoLOLWink. Odličan prevod kolega!!!Clap

-------------

Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 19:42

Poslednje rečenice:

-Da, što to, šefe?

Pročitati ono što je napisanoLOLWink. Odličan prevod kolega!!!Clap
[/QUOTE]

Pa jeste, nije samo odgledati film, nego je bit da i probaš shvatiti što autor želi reći time. Nekad je jasno i očigledno, a nekad te malo natjera na razmišljanje...
HVALA

-------------

Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 19:42

slažem se,e više se bojim čitati,kad svugdje ti spoileri..,htjeo sam vidjeti jel se ljudima svidio film ili nije,a ovdje sve puno spoileraConfusedtako da više u ovu temu ne ulazim,dok ne pogledam film...a i dnevnik gledanja filmova više nije siguran,i tamo se spoileri pišu na veliko,Confused...

Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 19:46
Originalno postovano od strane outside outside piše:

slažem se,e više se bojim čitati,kad svugdje ti spoileri..,htjeo sam vidjeti jel se ljudima svidio film ili nije,a ovdje sve puno spoileraConfusedtako da više u ovu temu ne ulazim,dok ne pogledam film...a i dnevnik gledanja filmova više nije siguran,i tamo se spoileri pišu na veliko,Confused...

da, zeznuto je to... ni ja ne volim kad mi ispričaju film, a ovdje je još gore jer je takav koji nije zanimljiv ako znaš unaprijed...

-------------

Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 20:40
ja obozavam spojlere, zelim da znam koji film o cemu je, sta je, kako je, i to od ljudi koji su pogledali film a ne one marketing trikove od 3-15 sek.
Obavezno cu pogledati ovaj film u dani koji slede, bas da vidim kako je to L. Di K. odglumio namurtenu i bledu facu uz doze ocajnosti i umora od rata.
Ocekujem dobru komediju.

-------------
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.

Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 21:23
Ja i dalje vidim kraj kao otvoren, jbg. Embarrassed

Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 21:35
Originalno postovano od strane Coolrunner Coolrunner piše:

Ja i dalje vidim kraj kao otvoren, jbg. Embarrassed

Dobro, onda ga zatvori i nećeš više imat briga... LOL

Ili ćemo popričat sa Scorseseom da učini nešto po tom pitanju...

-------------

Objavio: ddavid14
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2010 u 21:51

Originalno postovano od strane outside outside piše:

da, zeznuto je to... ni ja ne volim kad mi ispričaju film, a ovdje je još gore jer je takav koji nije zanimljiv ako znaš unaprijed...
+1
barem da se zatamne rečenice,onda ok... 

-------------

Datum objave: 22.Ožujak/Mar.2010 u 02:17
A ljudi, ja sam napisao u svom postu:
Citiraj Sledeći tekst zasigurno će sadržati spoilere, pa ne bih preporučio čitanje onima koji nisu, a planiraju da gledaju film.

Kao i koleginica CSInvestigator.
Nakon toga slede replike i replike na replike. Pogađate šta ima u njima...

Žao mi je ako sam/smo nekom pokvario uživanje u gledanju filma.

-------------

Objavio: luka0037
Datum objave: 22.Ožujak/Mar.2010 u 03:35

dajte bre sta se tripujete sa tim spojlerima

meni ne smeta kad mi neko isprica film ,cak sta vise taman mi pomogne da na neke delove obratim vecu paznju

-------------

Datum objave: 22.Ožujak/Mar.2010 u 04:03

A ljudi, ja sam napisao u svom postu:
Citiraj Sledeći tekst zasigurno će sadržati spoilere, pa ne bih preporučio čitanje onima koji nisu, a planiraju da gledaju film.

Kao i koleginica CSInvestigator.
Nakon toga slede replike i replike na replike. Pogađate šta ima u njima...

Žao mi je ako sam/smo nekom pokvario uživanje u gledanju filma.

da ti si upozorio,i tvoj tekst nisam ni čitao jer si napisao da sadrži spoilere,,ovo sam pročitao,vezano za kraj filma,ali eto već sam zaboravio tako da nemam pojma o čemu se radiSmile..nema potrebe za isprike,nego samo ovaj film dugo čekam,a film je takav da je najbolje da ništa ne znaš prije gledanja,jer tako je zanimljivije...Wink

Objavio: asvalttina
Datum objave: 22.Ožujak/Mar.2010 u 09:05
pogledala sam ga i ja. od mene 8/10

ima spojlera

nisam se mogla uziviti previse u film zbog leonarda - ista stvar kao i s elijahom u oxford murders. slazem se s darijem, ova uloga nije za njega ni pod razno jer smatram da se psihicki problemi, od bolesti do trauma iz stvarnog zivota manifestiraju na fizickom izgledu osobe i da je to neizbjezno i kak onda da leonarda prihvatim kao takvog s tim njegovim lookom. A sto se tice kraja i cijelog filma, mozda sam ja to krivo shvatila ali po meni nije otvoren, recenica + na kraju scena kad onaj doktor nosi siljak + zadnja scena - svjetionik.

-------------
"I’m old enough to bleed, I’m old enough to breed, I’m old enough to crack a brick in your teeth while you sleep."

Datum objave: 22.Ožujak/Mar.2010 u 15:32
Nasao sam veoma zanimljivu kritiku na netu.

Spoiler:

Iako je načinjen svaki pokušaj da se ne otkriju činjenice u ovoj recenziji, teško je pružiti jasnu diskusiju o Shutter Island bez odavanja nečega, tako da se čitaoci upozoravaju. Međutim, ukoliko ste pročitali knjigu, nema razloga da se zaustavite ovde...

Šta nije u redu sa Shutter Island? Ovo je pitanje koje se nameće još otkako je studio Paramount Pictures odlučio da pomeri premijeru trilera iz ugodne pred-Oskarovske pozicije u februarsku "pustoš". Ispostavilo se da ništa nije u redu - osim što možda nije materijal vredan Oskara. Kao jedan atmosferičan triler, ovaj film voli da se poigrava sa percepcijama publike i snimljen je sa toliko kompetentnosti da se izdiže iz linearne priče koja je poslužila kao osnova za roman Dennisa Lehanea. Jačina filma, kao i same knjige, leži u tome što gledalac nikada nije opušten sa onim što gleda. A to je zato što je Shutter Island predstavljen iz perspektive nepouzdanog naratora i, kao u takvom, linija između fantazije i realnosti često je toliko zamućena da je lako izgubiti se u pokušaju razlučivanja šta je realno a šta ne. Može se čak reći da je film toliko opterećen pristupom da ne uspeva da se poveže na emotivnom nivou. Shutter Island ukazuje na neke veoma moćne i uznemiravajuće koncepte, ali, uprkos efektivnim performansama glavnih glumaca, psihološki uticaj filma je minimalan. 

Godina je 1954, Hladni rat je u jeku, prateća paranoja je u porastu, a crna magija nacističke Nemačke još uvek nije u potpunosti uklonjena. Mesto je ostrvo Shutter, zabit u blizini obale Nove Engleske. Na ostrvu se nalazi bolnica Ashecliffe, azil za mentalno obolele kriminalce. Obezbeđeniji od Alkatraza, ostrvo Shutter garantuje da je jedini način da se izađe ili zvanično puštanje na slobodu ili kao žrtva mora i stena koje ga okružuju. Federalni maršal Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) i njegov novi partner Chuck Aule (Mark Ruffalo), dolaze jednog jesenjeg dana da istraže slučaj zatvorenice Rachel Solando (Emily Mortimer) koja je nestala bez traga. Njeni lekari, Cawley (Ben Kingsley) i Naehring (Max von Sydow), nisu raspoloženi za saradnju, a njihova nezainteresovanost povećava sumnje kod Teddyja da nije sve tako kao što izgleda. Tragovi ga navode na zaključak da on ne istražuje samo nestanak jedne žene, već da je naišao na eksperiment iz Nemačke koji se koristi za razvoj savršenih "Hladnih ratnika".

Iz striktno narativne tačke gledišta, Shutter Island predstavlja odraz svog izvornog materijala. Film nije ni nalik skorijim Lehaneovim adaptacijama, Mystic River i Gone, Baby, Gone, jer je više gotski, atmosferičan i odvojen od realnosti moderne tragedije. Pozicija istorijskog filma omogućava Scorseseovoj stilizovanoj perspektivi da bude efektivna. On doslovno pozajmljuje elemente iz noir filma i uobičajenog horora, što nas podseća pristupu koji je imao Stanley Kubrick kada je snimao The Shining. Malo je verovatno da bi neki drugi reditelj snimio Shutter Island na isti način. Mesto je lik. Olujno vreme je lik. Čak je i glasna muzika lik.

Problem u filmu jeste taj što su centralne tragedije Teddyjevog lika emotivno neme. One počinju (u flešbekovima) sa njegovom reakcijom na koncentracioni kamp u Dahau gde stiže kao član oslobodilačkih snaga i nastavljaju se sa skorijim događajem: smrću njegove žene Dolores (Michelle Williams) u požaru. On je izmučen i progonjen čovek, i te stvari samo počinju da otkrivaju demone koji zaposedaju njegovu dušu. Ipak, možda zbog strukture koja zahteva to, Scorsese čuva gledaoca na distanci i mi posmatramo Teddyja bez saosećanja. Mi shvatamo njegov bol, ali ne doživljavamo ga kao on. I pored sve veštine kojom je Shutter Island snimljen u odnosu na Mystic River i Gone, Baby, Gone, njegov emotivni udar je minimalan.

DiCaprio, koji je postao Scorseseov omiljeni glumac u post-DeNiro eri, pruža još jednu jaku i zrelu ulogu. Odmah po Titanic-u, DiCaprio je dopustio sebi da zaradi malo na talasu uspeha, ali, tokom godina, gravitirao je ka prestižnim projektima i radu sa uvaženim rediteljima (Scorsese, Christopher Nolan, Sam Mendes, Edward Zwick). Da je Shutter Island zadržao svoju prvobitnu premijeru za kraj 2009, DiCaprio bi se sada nalazio u trci za Oskara. Tu je i snažna podrška u vidu filmskih legendi Bena Kingsleyja i Maxa von Sydowa, koji opravdavaju svoju dobru reputaciju. Mark Ruffalo je pomalo neprimetan, ali njegov lik ni nema puno šta da radi. Ostatak glumačke ekipe čine priznati glumci: Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Jackie Earle Haley, Ted Levine, John Carroll Lynch, Elias Koteas. (Uprkos dugotrajnim glasinama na Internetu, DeNiro se ne pojavljuje u filmu.)

Shutter Island je zadovoljavajuć za razliku od većine februarskih filmova. Poput svih čvrstih trilera, okupira pažnju i izaziva um. Ipak, lako je razumeti nevoljkost Paramount-a da održi premijeru filma u pik Oskarovske sezone jer nije u potpunosti film kalibra za nagradu. Shutter Island je zanimljiv zbog načina na koji je Scorsese pristupio materijalu, ali na kraju nije ništa više do dobro osmišljenog žanrovskog filma. Pošto je skinuo sa sebe teret očekivanja od Oskara, možda će Shutter Island naći odjek kod publike koja Scorsesea smatra previše "umetničkim". Na kraju svega, ova produkcija se može opisati sa mnogo imena, ali pretenciozno nije među njima.

Objavio: Autoportert
Datum objave: 23.Ožujak/Mar.2010 u 21:15

Pogledao sam Film Shutter Island. Martin Skorseze je ličnost koja je "napravila" djelo i film koji je po mom mišljenju i doživljaju meni najbolji i najbliži uradak u mediju filma! To je bilo prije 34 godine, daleke 1976.godine. Riječ je o Taksisti. 

Cijenim Vaša mišljenja vezana uz ovaj film, i pročitao sam šta ste napisali. Drago mi je što bar ovaj film nije uletio u histeriju kao neki nedavni naslovi, primjerice Avatar i sl. Sto se tiče analize i kritike, nevjerovatna je opčinjenost ljudi da se toliko duboko bacaju u analizu, teorije, vrednovanja, ali to je i razumljivo i normalno jer to su naše mogućnosti zašto to ne iskoristiti.

Sve je stvar ličnog doživljaja pojedinca na film, da li je Leonardo di Kaprio prava osoba za Skorsezeovu ulogu, ili neki drugi glumac, da li mora imati izmorenije tijelo i lice kao neko ko ima traumu pa mu se, to tako manifestira, ili ipak blago i nevino lice odaje u takvoj atmosferi bolji utisak shizofrenije, ludosti itd. Skorseze je taj koji je odabrao to što je odabrao i što smo vidjeli, i to je njegov pristup filmu. Postoje neke objektivne stvari koje se mogu iznjeti kao zaključci, kritike, tehnološko-tehničke prirode u filmu, kamere, snimanje, montaža,ono što ste rekli za trajanje i pojedine scene, ali sve ostalo se događa u našoj glavi, i kako ce mo doživiti film. Meni je lično di Kaprio bolji za ovu ulogu od recimo Nikolsona koji je imao izvrsne nastupe u nekim "psiho-likovima"(Meni iskreno Nikolson nikako ne leži kao pojava u filmu, u filmovima koji nisu vezani uz navedene "psiho-likove", a koje je odlično odigrao, no nije mi za ulogu koju je imao di Kaprio u Shutter Island-u). Ali to je moje viđenje,i to vrijedi samo za mene,i ne vrijedi ni za Asvaltinu, niti za Darije, koji imaju naravno svoje vidjenje koje vrijedi samo za njih.

Preporučujem da se pogleda film Shutter Island , uz želju da Martin Skorzeze do kraja svoje bogate karijere napravi još barem jedno antologijsko djelo sa Robert de Nirom u vodećoj ulozi,i da taj uradak prodrma malo filmski svijet!

Objavio: bojanadj
Datum objave: 24.Ožujak/Mar.2010 u 23:21
Prvo, moram da kažem svima kojima spojleri smetaju da sam ja bila pametna i čim je šef prvi put rekao da sledi spojler izašla sam iz teme i odlučila da ne ulazim u nju dok ne pogledam film, jer mi je bilo jasno u kom smeru će diskusija da teče.
Onima kojima spojleri ne smetaju moram reći da, kad su ovakvi filmovi u pitanju, ne treba da znate ništa o filmu da bi ste ga u potpunosti doživeliWink
Svima koji su spojlerisali moram reći "niste fer", jer bez obzira na sve, pravilo je da se spojleri pišu sivim slovima Wink

E sad o filmu:

Film mi je odličan. Konačo triler po mom ukusuWink
(onima koji nisu gledali ne preporučujem da dalje čitaju - što manje informacija, veće uživanjeWink)

Moram se složiti sa Darijem i Tinom da Kaprio (iako je fenomenalno izneo ulogu) ne bi bio ni moj prvi izbor. Ne bi ni Nikolson(trenutno nemam ni ideju ko bi bio bolji), ali definitivno bih odabrala nekoga sa tvrđom facom. No, već sam rekla, Leo se (po mom mišljenju) fenomenalno izborio sa ulogom i nije mi umanjio kvalitet ni lika ni filma.

Takođe, kao i ostali i ja navodim da ima malo praznih hodova, ali nekako smatram da su bili potrebni da nam daju vremena da posložimo kockice u glaviWink (nisam ih koristila, već sam zaustavljala kada sam išla po voduLOL)

Kao veliki obožavalac filma "Blistavi um" moram priznati da sam vrlo brzo uskočila u igru i sve vreme sam uživala u pretpostavljanju. Ono što je najbitnije, nisu me ni malo razočarali po pitanju komplikovanja priče. U jednom momentu bih ruku u vatru stavila za neku pretpostavku, a posle 10 min se baš i ne bih kladila u to, već bih je bar malo korigovala, pa još malo....a sve to je upravo razlog zašto volim ovakve filmove.Big smile

1000% spojler(ko nije gledao film molim da ne čita, jer pišem o najbitnijim začkoljicama)
(to da je on pacijent počela sam sumnjati od prvog aspirina LOL ali sam bila 100% sigurna tek kada su pokisli, pa im dali drugu odeću i jedine cigarete koje imaju na ostrvuWink - tad sam odmah i posumnjala da je njegov partner ustvari doktor koji je navodno otišao na GO.... no, ona devojčica na zgarištu me zbunjivala dok nije prvi put dobila boju i pogledala ga, a potom kad joj je on u snu govorio da "nije stigao na vreme" bila sam 1000% sigurna da je ona njegova kćerka. E sad,mozak mi je malo preskako kad mu se žena počela pojavljivati u halucinacijama sa mokrom kosom, a potom i u svakoj sledećoj; povezala sam da ipak nije umrla u požaru, već da njena smrt ima veze sa vodom. No, dok nisam povezala priču o devojčici nisam kontala ni zašto joj je mokra kosa. Kad sam rešila jedno, bilo je jasno i drugoWink Ipak, nisam povezala da je imao 3 dece, tj da je ona priča o troje udavljene dece "njegova priča" već sam mislila da su imali samo devojčicu i da se žena udavila sa njom...naravno, nisam uopšte mislila da je žena bila bolesna i da je ona udavila, već sam mislila da ih je neko udavio)

Što se tiče samog kraja, iako volim filmove i sa otvorenim krajem, moram se složiti sa šefom i nešicom da kraj jasno određen. I ne samo da je određen, smatram da je savršen Clap
Kao jagoda na šlagu na torti!

Sve u svemu, jako mi je drago što sam gledala ovaj film! Što više razmišljam o njemu i detaljima sve mi se više sviđa LOL

-------------
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Datum objave: 24.Ožujak/Mar.2010 u 23:38
Originalno postovano od strane bojanadj bojanadj piše:

Kao veliki obožavalac filma "Blistavi um" moram priznati da sam vrlo brzo uskočila u igru i sve vreme sam uživala u pretpostavljanju. Ono što je najbitnije, nisu me ni malo razočarali po pitanju komplikovanja priče. U jednom momentu bih ruku u vatru stavila za neku pretpostavku, a posle 10 min se baš i ne bih kladila u to, već bih je bar malo korigovala, pa još malo....a sve to je upravo razlog zašto volim ovakve filmove.Big smile

Slazem se u potpunosti.

Samo bih dodao da, sto se mene licno tice, u ovoj vrsti psiho-petljancije film Dezurni krivci definitivno zauzima prvo mesto.

Objavio: icemaher
Datum objave: 25.Ožujak/Mar.2010 u 00:24
Uuuuuuuuuuuuu al ste se raspisali ovde. Dajte recite mi zasto u prvom postu pise crime/drama/triler/horor, a na imdb-u nema horor? Sta je upravo ovaj film, triler/misterija/krimi ili neki krimi/triler/misterija horor???? Ima li neceg strasnog u ovog filma ili da komotno gledam nocas?
Bez spojlera pliiiiz, nista nisam do sad procitao i nemam nameru... Jednostavno, horor je ili nije?

-------------
https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME

Datum objave: 25.Ožujak/Mar.2010 u 00:25
nije horor ali ima par scenica koje bi se mogle nazvati zastrašujućima... slobodno gledaj večeras.. mislim da će te više priča ostaviti napetim nego scene...

-------------

Datum objave: 25.Ožujak/Mar.2010 u 15:57
Definitivno nije horor, titpična misterija/trirler.
A kraj filma definitivno ostaje otvoren, i ne samo kraj filma.

Mislim da ostaje puno pitanja nakon ovog filma, i da ima više odgovora na njih, jer ništa nije u potpunosti definirano, već kako si tko zamisli u glavi.
Definitivno i meni je ovaj film sve bolji što više razmišljam o njemu, ali baš tako je i napravljen ovaj film - da imaš o čemu razmišljati nakon njega i da puno toga ostaje otvoreno, rekao bih većina filma. Wink

Datum objave: 25.Ožujak/Mar.2010 u 16:23

Definitivno nije horor, titpična misterija/trirler.
A kraj filma definitivno ostaje otvoren, i ne samo kraj filma.

Mislim da ostaje puno pitanja nakon ovog filma, i da ima više odgovora na njih, jer ništa nije u potpunosti definirano, već kako si tko zamisli u glavi.

Da, nema veze sa hororom (ima par scena koje su tipične za neke horore- hodnici, svetla koja blinkaju i tišina, ali su izostavljeni sami horor momentiWink)

Nije mi jasno šta ti je tu ostavljeno otvoreno, kada je pri kraju sve rečeno (tj klupko je raspetljano), a i sama poslednja rečenica ne ostavlja mesta nikakvoj otvorenosti. Meni je sad misterija zašto ste vi zbunjeni? LOL

-------------
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Datum objave: 25.Ožujak/Mar.2010 u 17:01

Da, nema veze sa hororom (ima par scena koje su tipične za neke horore- hodnici, svetla koja blinkaju i tišina, ali su izostavljeni sami horor momentiWink)

Nije mi jasno šta ti je tu ostavljeno otvoreno, kada je pri kraju sve rečeno (tj klupko je raspetljano), a i sama poslednja rečenica ne ostavlja mesta nikakvoj otvorenosti. Meni je sad misterija zašto ste vi zbunjeni? LOL

Zašto ljudi?? Zašto????
LOLLOL

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 21:37
Evo npr. zasto (jedan od scenarija koji mi se mesa):

Svi nekako zaboravljaju varijantu da je mozda stvarno pozvan namerno na ostrvo ne bi li ga ucutkali. Zasto nije i to moguce? Pa da je scena na kraju filma ustvari njegovo suocavanje sa tim da su ga sjebali. Obraca se namestenom partneru recima koje mogu znaciti i "da li sada da prihvatim namestenu pricu i da cutim ne bih li ziveo ili da vam dozvolim da me lobotomirate?". I odluci da nece da igra njihovu igru ni po cenu loseg zavrsetka.

To je samo jedna moguca prica. Sada ce neko reci da je sve objasnjeno, ali opet mozemu uzeti u obzir da jeste kljukan lekovima, da je stavljan u sredinu u kojoj i normalan covek (koji nije nakljukan necim) moze poceti da paranoise a on je i napravljen kao lik podlozan tome.

Slobodno vi recite (makar u sebi) ovaj je corav kod ociju i glup kod mozga LOL Razumem ja sve sto vi kazete, ali meni i dalje deluje otvoren kraj. Tongue

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 21:42
Evo mog mišljenja na to:
Dobro, kako onda objašnjavaš njegovu ženu i djecu i kako to uklapaš u priču? I to da se on vratio, da je shvatio tko je (i to ne samo zato što su mu oni to rekli nego je stvarno shvatio) i da se i prije vraćao pa opet nestajao... tipičan shizofreničar, zar ne?
Dobro si ti to zamislio, samo u film je nemoguće uvrstiti to kao mogućnost jer je ovako napravljen, povezan i cjelovit i svako odstupanje remeti priču, tj. čini je nelogičnom (koliko god je to moguće da bude logična)

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 21:50
Ajde samo izbrisi citat moje poruke posto ovako spoiler nicemu ne sluzi. LOLLOLLOL

Da odgovorim - To da se vracao oni njemu kazu, isto kao i za porodicu. Moguce je da su lekovi takvi da je covek podlozniji sugestiji ili kako vec.

Znam npr. da postoji lek Artan koji se daje bolesnicima i koji ima takvo dejstvo da kada ga stavis u 4 zida moze da bude siguran da je na plazi ili negde na skijanju, i da mu je 100% uverljivo. Verovatno je tada lako i vrsiti sugestiju na svest (drugarica sa medicine me je u ovo uputila tokom jedne davne rasprave).

Mozda je prica da se i ranije vracao samo priprema na stanje kada ce se dozvati svesti, pa da onda bude istinski zbunjen.

Zakomplikovah skroz sada LOL

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 21:51
Ups, maleni zaj...

LOLLOLLOLLOL

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 22:06
nešicin post (umesto citata LOL)

Clap
Da ne kucam isto mojim rečima Wink

U momentu kada se svega setio oni su ti raspetljali klupko, a ti sad ako ne veruješ da je klupko raspetljano, sedi da ponovo gledaš film i povezuj sa krajem koji su ti oni dali i vidi da li ima ili nema rupa u priči

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 22:10
ladovino (LOL) ajde oladi malo LOLLOLLOLLOL Nemoj sad da stvaraš teorije zavere. Film sa ovakvim raspletom ima i glavu i sredinu i rep i fenomenalan kraj... mislim da tvojoj teoriji nema mnogo mesta u njoj Wink

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 22:14
bravo cool, sad si je naljutio i sad smo svi nagrabusili... :PP

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 22:17

i fenomenalan kraj... 

Koji je ostao otvoren LOLLOLLOL

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 22:18

i fenomenalan kraj... 

Dobro, otvoren je kraj... Imao je otvoren pogled na pučinu iza svjetionika!

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 22:26
Ma ljudi, dok god ja vas ne ubedjujem u to kakav je kraj vec ga sam tako dozivljavam, nema problema.

A ja samo kazem da meni tako deluje, a ne da neko od nas gresi i nije u pravu. Wink 

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 22:28

Ma ljudi, dok god ja vas ne ubedjujem u to kakav je kraj vec ga sam tako dozivljavam, nema problema.

A ja samo kazem da meni tako deluje, a ne da neko od nas gresi i nije u pravu. Wink 

Ma naravno...
Zezao sam se ja malo, tebi se tako čini i ok... respekt

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 22:44
Znam da si se zezao, nego da se ja ogradim da ne ispadne da ubedjujem. Dugo sam na forumima i znam kako pisana rec moze da dovede u zabunu.Wink

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 22:46
To istina... stvarno se nekad neke stvari mogu krivo protumačiti, a i skontao sam da misliš i da ti se čini da je tako kako si rekao, ali tu smo svi jednaki pa svi možemo iznosit svoje mišljenje o tvom mišljenju i vice versa...

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 23:01

i fenomenalan kraj... 

Ma, nemaš ti pojma

LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL

sorry, bilo je jače od mene LOLLOLLOLLOL

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 23:09

ovde samo jos ja nisam odgledao film 

jedno pitanjce kakav je ovaj R5 sto kruzi ? 

da li da cekam dvd ili hd za ovaj naslov ili i ovako moze da prodje?

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 23:10
Solidan je, ako si osjetljiv jako na kvalitetu zvuka onda možda da sačekaš, ali dobro je izdanje...

-------------

Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 23:22
Ja 98% filmova skidam sa neta, doduse tek kada se pojavi dvd rip ili hdtv rip (serije). Zaeo su ovih 2% rezervisani za bioskop i filmove koje ne zelim da cekam niti da ih gleda u tim R2D2 formatima LOL

Objavio: Troglodit
Datum objave: 26.Ožujak/Mar.2010 u 23:39
Za ovaj film moze i R5.

Datum objave: 27.Ožujak/Mar.2010 u 00:05
hvala ljudovi  videcu da ga odgledam ovih dana pa da se i ja ukljucim u raspravu

-------------

Datum objave: 27.Ožujak/Mar.2010 u 01:11
Evo moje mišljenje o svemu ovome LOL
On je užasno volio svoju ženu i djecu, ali je zbog svoje "patnje" kroz koju je prolazio (posao, slike užasa koje je vidio u ratu) malo zanemario ženu (što i sam kaže u jednom dijelu filma). Njegova žena je uvijek bila ta koja je bila malo luda, a ne on. Nakon što je ona ubila djecu, a on nju, svu krivicu za to što se desilo on je prebacio na sebe. U toj svojoj krivnji on je izmislio cijeli svijet oko sebe. Svoj stari identitet je odbacio i zamrzio (čak je isprebijao jednog od zatvorenika koji ga je nazvao pravim imenom), a izmislio je potpuno novi koji je trebao pronaći "spas" za njega. Izmislio je i novi identitet za ženu. Više je volio ženu što se vidi u njegovim vizijama: nema djece, potpuno ih je izbacio. Jedina slika njegove djece je ona koju vidi u logoru, a i tada je samo viđao curicu. Za njega, jedini spas od grižnje savjesti je bio izmišljanje svega onoga jer istinu nije mogao podnijeti. Za njega, njegovo pravo JA (Laeddis) je bio monstrum jer je zanemario svoju ženu koja je pobila njihovu djecu, dok je njegov alter ego (Teddy) bio dobar čovjek. Doktori su mu rekli da će ga morati lobotomizirati ukoliko se ne osvijesti. Njemu je to jasno i odlučuje se i dalje pretvarati da je lud (jutro kada dolaze po njega). Lobotomijom će postati biljka, koja neće misliti ni na šta. Neće se sjećati ničega. Njegovoj patnji će doći kraj. Posljednja rečenica kaže sve ono što je mislio.
Da li je gore da živi kao monstrum (što će biti ukoliko ostane "normalan", sjećanja će ga uvijek progoniti) ili umrijeti kao dobar čovjek (izmišljeni dobri čovjek, njegov alter ego, koji odbija priznati pravu istinu)

Valjda sam bio jasan sa ovim. Kad ovo pročitam ni sam ne znam šta je pisac htio da kaže LOL

Objavio: PsOaligator
Datum objave: 27.Ožujak/Mar.2010 u 01:19
Pa meni ste svi meni bas jasni, jos ne citam spojlere jer nijesam gledao film jos i mozete mislit kako mi je sve smisleno i jasno kad citam samo vidljive komentare...

ROFLROFL

-------------
Mene su poslali iz štaba...ja ću vam pomoći...

Datum objave: 27.Ožujak/Mar.2010 u 01:37
Citat:

Doktori su mu rekli da će ga morati lobotomizirati ukoliko se ne osvijesti. Njemu je to jasno i odlučuje se i dalje pretvarati da je lud (jutro kada dolaze po njega). Lobotomijom će postati biljka, koja neće misliti ni na šta. Neće se sjećati ničega. Njegovoj patnji će doći kraj. Posljednja rečenica kaže sve ono što je mislio.
Da li je gore da živi kao monstrum (što će biti ukoliko ostane "normalan", sjećanja će ga uvijek progoniti) ili umrijeti kao dobar čovjek (izmišljeni dobri čovjek, njegov alter ego, koji odbija priznati pravu istinu)

Vidis, nisam o tome razmisljao na ovaj nacin. U pravu je bila Bojana da treba ponovo da pogledam film. Pogledao sam ga posle 10h jurnjave po gradu, iz 4. reda u bioskopu (trebale su mi oci kao cekicari, sa strane) pa moze biti da i nisam toliko drzao paznu koliko sam "jurio" sliku LOL

Spoiler... Ja sam mislio samo o dve opcije, da su ga sjebali a da je stvarno dosao da istrazi desavanja i kao drugu opciju da je stvarno opet regresirao.

Ako si i ostali mislili da je ovo kraj... pa sto ne rekoste, majku mu Big smile

Datum objave: 27.Ožujak/Mar.2010 u 02:45
Originalno postovano od strane Nameless One Nameless One piše:

On je užasno volio svoju ženu i djecu, ali je zbog svoje "patnje" kroz koju je prolazio (posao, slike užasa koje je vidio u ratu) malo zanemario ženu (što i sam kaže u jednom dijelu filma). Njegova žena je uvijek bila ta koja je bila malo luda, a ne on. Nakon što je ona ubila djecu, a on nju, svu krivicu za to što se desilo on je prebacio na sebe. U toj svojoj krivnji on je izmislio cijeli svijet oko sebe. Svoj stari identitet je odbacio i zamrzio (čak je isprebijao jednog od zatvorenika koji ga je nazvao pravim imenom), a izmislio je potpuno novi koji je trebao pronaći "spas" za njega. Izmislio je i novi identitet za ženu. Više je volio ženu što se vidi u njegovim vizijama: nema djece, potpuno ih je izbacio. Jedina slika njegove djece je ona koju vidi u logoru, a i tada je samo viđao curicu. Za njega, jedini spas od grižnje savjesti je bio izmišljanje svega onoga jer istinu nije mogao podnijeti. Za njega, njegovo pravo JA (Laeddis) je bio monstrum jer je zanemario svoju ženu koja je pobila njihovu djecu, dok je njegov alter ego (Teddy) bio dobar čovjek. Doktori su mu rekli da će ga morati lobotomizirati ukoliko se ne osvijesti. Njemu je to jasno i odlučuje se i dalje pretvarati da je lud (jutro kada dolaze po njega). Lobotomijom će postati biljka, koja neće misliti ni na šta. Neće se sjećati ničega. Njegovoj patnji će doći kraj. Posljednja rečenica kaže sve ono što je mislio.

Valjda sam bio jasan sa ovim. Kad ovo pročitam ni sam ne znam šta je pisac htio da kaže LOL

Clap Clap Clap

S tim da sam neke stvari malo drugačije povezala:
- nije prebio zatvorenika, već bolničara, samo je u njegovom svetu to bio zatvorenik
- porodica je bila zanemarena zbog posla i pića (imao je problema sa alkoholom i u snovima, a vidi se i kad dolazi kući - u poslednjem delu- prvo sipa i naiskap ispija Wink), ali to nije razlog griže savesti koliko činjenica što je zatvarao oči pred ženinom bolešću(čak i kada je zapalila stan, umesto da je poslao na lečenje, on je preselio celu porodicu u neku zabit, u kolibu i ostavio decu sa njom dok on ide da rešava zamršene slučajeve kao maršal)
- ja mislim da su mu flešbekovi rata i logora kao njegova podsvest koja se trudi da ga na neki način probudi, a onaj glavni u logoru, koji je pucao sebi u glavu, je možda on sam - samog sebe je ostavio da se muči, tj da ne umre brzo- scena kada pomera pištolj. Zašto upravnik? Pa, on je glava porodice, on je trebalo da brine o svojoj ženi i deci, a ne da ih zatvara(zapostavlja i muči decu prisustvom lude majke Wink)
- ne mislim kao ti da je ženu voleo više od dece... stvar je u tome što je njenu bolest olako shvatao i što je ona počinila onaj zločin i zato je nju stalno vrtio u svojim halucinacijama i celoj izmišljenoj priči...nije mogao da se pomiri sa tim da je ona (a indirektno i on sam) kriva za taj strašni zločin- ubistvo dece... gubitak dece je bio previše bolan i izvor griže savesti, da bi ih uključivao u priču, ali zato su mu dolazili u snovima odnosno halucinacijama....a i ime izgubljene pacijentkinje, a potom i ona navodno prave doktorke je ime njegove kćerke- Rejčel . Seti se, obe mu govore da ih ne može spasiti, da je za njih kasno Wink

Što se tiče samog kraja to se slažemo 100% Wink

-------------

Datum objave: 27.Ožujak/Mar.2010 u 07:25
Originalno postovano od strane PsOaligator PsOaligator piše:

Pa meni ste svi meni bas jasni, jos ne citam spojlere jer nijesam gledao film jos i mozete mislit kako mi je sve smisleno i jasno kad citam samo vidljive komentare...

ROFLROFL

Pa ovo je strašno. Ja mislim da stvarno ovo nije u redu i da ti obavezno moraš pogledati film i pročitati spojlere...
Ja ne znam kako to već nisi napravio...
LOLLOLLOLLOLLOLLOL

-------------

Objavio: roNNa_taproot
Datum objave: 27.Ožujak/Mar.2010 u 07:29
Mjoj, ovaj film sam tako isčekivala... kad na kraju... još dan danas
ga nisam pogledala........ ma budem, ovih dana LOL

-------------
"Ona lepa, a ja mlad"

Objavio: PsOaligator
Datum objave: 27.Ožujak/Mar.2010 u 08:33
Nocas ga gledam, znam ja da moram da iscitam spojlere pod obavezno...

-------------
Mene su poslali iz štaba...ja ću vam pomoći...

Datum objave: 30.Ožujak/Mar.2010 u 03:18

Slazem se u potpunosti.

Samo bih dodao da, sto se mene licno tice, u ovoj vrsti psiho-petljancije film Dezurni krivci definitivno zauzima prvo mesto.

Kao sto rekoh

http://forum.titlovi.com/10-filmskih-uspjesnica-koje-morate-pogledati_t32413_p739108.html#739108 - http://forum.titlovi.com/10-filmskih-uspjesnica-koje-morate-pogledati_t32413_p739108.html#739108

LOLLOLLOL

Datum objave: 30.Ožujak/Mar.2010 u 14:16

Citat:

Doktori su mu rekli da će ga morati lobotomizirati ukoliko se ne osvijesti. Njemu je to jasno i odlučuje se i dalje pretvarati da je lud (jutro kada dolaze po njega). Lobotomijom će postati biljka, koja neće misliti ni na šta. Neće se sjećati ničega. Njegovoj patnji će doći kraj. Posljednja rečenica kaže sve ono što je mislio.

Vidis, nisam o tome razmisljao na ovaj nacin. U pravu je bila Bojana da treba ponovo da pogledam film. Pogledao sam ga posle 10h jurnjave po gradu, iz 4. reda u bioskopu (trebale su mi oci kao cekicari, sa strane) pa moze biti da i nisam toliko drzao paznu koliko sam "jurio" sliku LOL

Spoiler... Ja sam mislio samo o dve opcije, da su ga sjebali a da je stvarno dosao da istrazi desavanja i kao drugu opciju da je stvarno opet regresirao.

Ako si i ostali mislili da je ovo kraj... pa sto ne rekoste, majku mu Big smile

Ja sam mislio da je to očigledno. Confused

-------------

Objavio: asvalttina
Datum objave: 30.Ožujak/Mar.2010 u 14:41
pa rekli smo, ja sam jos napisala i 2 scene uz Darijevu recenicu koje ti to potvrdjuju

-------------
"I’m old enough to bleed, I’m old enough to breed, I’m old enough to crack a brick in your teeth while you sleep."

Datum objave: 30.Ožujak/Mar.2010 u 14:54
Čim ladovina pogleda film drugi put biće i njemu očigledno...ne budite tako nestrpljivi, čovek je ceo dan šetao po gradu, verovatno je i odspavao u toplom kinu, ali neće da prizna, pa mu zato malo nepovezana radnja LOL

-------------

Objavio: xyd
Datum objave: 07.Travanj/Apr.2010 u 16:09

u potpunosti se slazem sa ovim

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QMBZDwf9dok
http://www.erepublik.com/en/referrer/xyyd

Datum objave: 23.Svibanj/May.2010 u 23:17
ja prosto ne mogu da čitam 4 strane vaših komentara i da citiram ili komentarišem ko se sa kim složio, meni je film legao i tačka. Neću da iznosim neka dodatna mišljenja, jer ne vredi!
Smorio bi se najstrašnije, ako jednom prilikom pročitam sve to, možda i bacim neki komentar na vaše diskusije, ali sad ne.

-------------

- Armin van Buuren

Datum objave: 23.Svibanj/May.2010 u 23:19
Nemoj ni čitat. Ništa pametno nećeš naći! LOLLOLLOL

-------------

Datum objave: 23.Svibanj/May.2010 u 23:22
ja sam pogledao film prije nekoliko dana,ovdje skoro sve pročitao komentare i glava me zabolila,i zaboravio sam kakav mi je bio film,i šta sam htio napisati o filmuLOLLOLLOL

Datum objave: 23.Svibanj/May.2010 u 23:23
A ja sad prekjučer ili jučer.... Jučer prepravio titl... A fak... gledao si s onim lošim!!! LOLLOLLOL

-------------

Datum objave: 23.Svibanj/May.2010 u 23:24
onda je dobro što sam prvo napisao, a ne pročitao pa napisao LOL

-------------

- Armin van Buuren

Datum objave: 23.Svibanj/May.2010 u 23:26

A ja sad prekjučer ili jučer.... Jučer prepravio titl... A fak... gledao si s onim lošim!!! LOLLOLLOL

ma prijevod ti je bio super,,ali slika me zezala,skinuo bd rip i stalno nešto slika...ma uglavnom kužiš meLOLLOLLOLLOLLOLpa me to naživciralo....

Datum objave: 23.Svibanj/May.2010 u 23:27
Ti onda imaš jako niske standarde. Ali zna ta slika to što si mislio... LOLLOLLOL

-------------

Objavio: icemaher
Datum objave: 24.Svibanj/May.2010 u 00:34
ja sam ovo pogledao do pola i dosadno mi bilo pa sam prekinuo, ko zna nekad cu mozda pogledati i do krajaUnhappy

-------------
https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME

Datum objave: 24.Svibanj/May.2010 u 00:35
Pa na kraju je najzanimljivije... LOLLOLLOL

Ali drži se ti Mentalista i kompanije... LOLLOLLOL

-------------

Datum objave: 05.Srpanj/Jul.2010 u 15:13
Odlicno, mozda malo drugaciji raspored uloge na istu ekipu aktera bi ispalo bolje, al... Mali nedostatak je i rano vidljiva osnovna prica, koja kasnije "treba biti" boom iznenadjenje.
Kraj filma, bilo je razlicitih komentara, odlican i jasan kraj uz jasnu poruku koju nosi kao zakljucak.

-------------

Objavio: Vaske
Datum objave: 05.Rujan/Sep.2010 u 17:39
Kada oni koji kude film daju ocenu 7.5 to znaci da je film odlican!

-------------
VVVaske!!!

Objavio: HeadBurn3r.
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 00:32
Odličan film, kao i svaki Leonardov u poslednje vreme.

Objavio: vladimir.ds.dr.
Datum objave: 30.Travanj/Apr.2011 u 03:18
 veliki pozdrav i podrska za Vas . posto ne persiram(a ni ne dozvoljavam btw) , bicu zahvalan da iste prenesete kolegama.vladimir drago mi jeSmile.
prva procitana recenzija ovde je Tvoja - "shutter island". kvalitetno,nema sta.vidi se iskustvo i da kazem slobodno, znanje.ali i blaga antipatija prema di capriu,kao glumcu.kada moze Anthony oliver scott,jedan od jacih kriticara...Smile.nisi je generalizovao naravno i to je poenta.moje skromno misljenje je da je di caprio imao do sada 2-3 odlicne uloge,a sa ovom jos jednu u kojoj sazreva,polako,ali primetno.transformacija iz tedija u ledisa,lovca u zrtvu ,nije tipa krescendo,vec prati verno diktat sorsezea,cak i druge gumce,koji su datim sekvencama poneli vise nego di caprio.sa strucnog aspekta,stos kod leka je da se zaista koristio za migrenu..Smile . film 4\5.
pozdravcina.

-------------
In dubio pro reo.

Datum objave: 30.Travanj/Apr.2011 u 03:23
namenjano Dariju ...moja greska..

-------------
In dubio pro reo.

Datum objave: 30.Travanj/Apr.2011 u 03:41
Hvala kolega i dobrodošao. Bilo bi lepo kad bi većina imala ovakve prve postove...
Ima ovde još dobrih kritika, rezenzija, najava, pa baci pogled ali daj i svoj doprinos... A ako imaš vremena, imamo mi i posla za tebe

-------------

Datum objave: 30.Travanj/Apr.2011 u 03:58
Hvala tebi . prija dobrodoslica , nema sta . zadovoljstvo je moje . 

-------------
In dubio pro reo.

Datum objave: 17.Studeni/Nov.2011 u 18:52
Upravo pročitah knjigu i mogu reći da je ovaj film jedna od najboljih i najvjernijih adaptacija koje sam pogledao Clap I da, Bojo, ipak sam bio u pravu, a ne ti LOL

-------------
What can change the nature of a man?

Datum objave: 18.Studeni/Nov.2011 u 09:00

Upravo pročitah knjigu i mogu reći da je ovaj film jedna od najboljih i najvjernijih adaptacija koje sam pogledao Clap I da, Bojo, ipak sam bio u pravu, a ne ti LOL

Sad moram čitati temu iz početka da vidim o čemu se radi LOL

Edit: pročitah i ne znam na šta misliš Confused podržala sam tvoje mišljenje, a razilazimo se u nekim usputnim sitnicama - totalno nebitnim za naš odnos LOL

-------------

Objavio: contritum
Datum objave: 04.Prosinac/Dec.2023 u 00:37
Filmčina 👍

Objavio: Mizi
Datum objave: 06.Prosinac/Dec.2023 u 04:45
Što je istina na endu filma???
Da li je Kaprio stvarno detektiv ili ludak koji zamišlja da je detektiv?????
Fak of Skorseze, napravijo si mi kašu od mozga!

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk