Netko je negdje spomenuo, a ja sam samo zapamtio da mi je film bio ekstra i sjetio se određenih scena, ali ne i cijele priče. Skoro 30 godina je prošlo, pa sam ga ponovio.
Ne znam, iskreno, kako i zašto je ovaj akcijski bombon zaboravljen. Mogu samo pretpostaviti.
Prvo, kemija između Davisove i Jacksona je neupitna, nosi film i u onim pretjeranim scenama koje nekoga neće uvjeriti. Drugo, ta je kemija buddy stil, oni dvoje neće završiti skupa u krevetu. Treće, čekaj, pa to je woke prije wokea. Četvrto, otac djevojčice nema prema njoj nikakve osjećaje, a amerikancima se ne smije pričati kako loše obitelji postoje. Peto, Davisova nije dala Weinsteinu nego samo svom tadašnjem mužu za dobiti glavnu ulogu, što je neoprostivo. Totalni minusi u holivudu jer gledatelje treba zaglupljivati i glumatati da prošlost ne postoji.
Film je krcat napetim scenama, nema odugovlačenja (iako bi u ponegdje vrijedilo da je malo duži), nema mlaćenja prazne slame ni bespotrebnog filera. Zapravo nema ničega iritantnog, čak ni ebenog repa nego odlične ideje sa Jacksonovim muziciranjem o svojim koracima. Ima pretjeranih situacija, ali film vas ne laže u oči da je po istinitim događajima ili stvarnim situacijama, te su stvari tu zato što su prokleto zabavne.
I ključna stvar koju sam bio zaboravio - ovo je božićni film! Stoga ide na listu meni najboljih božićnih filmova, a vi već znate koji su to (Rare Exports, Pere Noel, itd, nek neko otvori temu da ih ne nabrajam ovdje jer na njoj nisu sam u kući i slične gadarije).
Mastwoč i dodati u vašu kućnu kolekciju.
Malo o titlovima. Ovo je prvi film u kojem ženska kaže "Suck my dick". Odnosno: "Suck my dick, every one of you bastards.". Ženska nije rekla "you can blow me", ali zato titlovi jesu: - Možete da mi popušite, skotovi. - Možete mi popušiti, gadovi. Osim titlova koje je postavio G.W.T.W u kojem pored pušenja postoji riječ k*c, pa predlažem da koristite taj: - Pušite mi ku**c! Svi vi gadovi!
|