Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Kinds of Kindness (2024)

Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=105634
Datum ispisa: 24.Lipanj/Jun.2026 u 19:59
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: Kinds of Kindness (2024)
Objavio: beogradski
Tema: Kinds of Kindness (2024)
Datum objave: 05.Srpanj/Jul.2024 u 14:39
Necu gledati ovaj film a ni Poor Things. inace, Willem Dafoe je odlican glumac ali zna i on da nekad igra u nekim bash bzw projektima

Odgovori:
Objavio: aleksandar-kojic
Datum objave: 05.Srpanj/Jul.2024 u 16:31
Malo sam ljut na Yorgosa.

Objavio: payutti
Datum objave: 05.Srpanj/Jul.2024 u 18:39
Zašto?

Datum objave: 05.Srpanj/Jul.2024 u 21:44
payutti, Yorgos je u punom naponu snage, ima 50 godina i još se dokazuje. Razumem da neki umetnik ima bujicu ideja, ali lepo je mogao snimiti tri filma. Willem Dafoe je rekao da se Yorgos igra kao dete. Ako je već snimio omnibus, trebao je povezati delove kao što je to uradio Jarmusch u "Night on Earth". Yorgos to objašnjava rečima: "Everybody's looking for something". Da li je baš tako?

Suviše je brzoplet i ponaša se kao Fassbinder i Godard koji su se utrkivali ko će snimiti više filmova godišnje. Treba malo da spusti loptu na zemlju i razmisli. Jeste, bacio je svet pod noge sa "Poor Things", i mislim da nikad više neće snimiti bolji film, ili su mu uvozni američki kavijar i francuski šampanjac udarili u glavu. Sunovrat je na pomolu ako sebi dopustiš da se ponaš kao Pančićeva omorika.

Datum objave: 05.Srpanj/Jul.2024 u 22:37
Da, malo je pretenciozno što nije snimio tri odvojena filma, ili da je makar povezao delove u jednu celinu.
Da nisi možda već gledao film?

Datum objave: 06.Srpanj/Jul.2024 u 01:16
Nisam payutti, ali sam gledao neke delove i dosta čitao o njemu. Čekam WebRip.

Objavio: ar8c
Datum objave: 06.Srpanj/Jul.2024 u 15:09
Originalno postovano od strane payutti payutti piše:

Zašto?

Mene u celoj priči ovde jedino zanima da li ćeš upravo ti da se latiš prevoda?

Datum objave: 06.Srpanj/Jul.2024 u 15:39
Verovatno, nažalost. Ima taj jedan prijatelj sa kojim se kladim (uglavnom na sportske rezultate) i onaj ko izgubi, najebao je. Ja sam dobio opkladu poslednjih nekoliko puta, i morao je da radi ono što najviše mrzi. Sad sam izgubio, i bilo je ili da prevedem film, ili da idem sa njim na koncert nekog narodnjaka (što je najluđe, ni on ne sluša narodnjake), ali je hteo da mi napakosti, jer zna koliko ih ja ne podnosim.
Tako da sam izabrao manje zlo

Objavio: puppet_master
Datum objave: 06.Srpanj/Jul.2024 u 15:40
Obično sačekam par, pa, malo više zapravo, godina oko takvih (Poor Things i ovoga iz teme) filmova, neka se slegne prašina, doduše svideli su mi se komentari pa možda ipak ubrzam malo proces, ma pored Yorgosa baš volim Emmu Stone a to su joj, verujem, specifičnije uloge ionako, pa je teško odoleti. Neće biti tako skoro ali se radujem i jednom i drugom filmu unapred. Kako sam blesav, samo da ih ne zaboravim do tada LOLLOL

Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 06.Srpanj/Jul.2024 u 23:54

Verovatno, nažalost.

Pa što nažalost, biće nam drago druže, ja sam znao da opkladu gubiš Wink. A Wes Anderson-a ćemo ti oprostiti, šalim se naravno, bio mi je simpatičan onomad komentar  za data dva režisera, sigurno sam dosadan, ne zameri. 

Datum objave: 07.Srpanj/Jul.2024 u 00:09
Ne zameram. Pre bih otišao na koncert nekog narodnjaka, nego prevodio bilo koji film Wes-a Anderson-a.

Datum objave: 07.Srpanj/Jul.2024 u 10:32
Ha, ha, pa ti baš moraš da poradiš na većem procentu dobijenih opklada Mnogo su zeznute te opcije ako izgubiš. Mislim, kod mene nema nikakve dileme, ne postoji gora opcija od koncerta narodnjaka i prevodio bih bilo šta i bilo koliko, pristao na bilo šta, samo da se to izbegne. Čak šta više, ako postoji i promil šansi da izgubim, ne bih se igrao sa opcijom narodnjaka jer znam da u tom slučaju ne bih mogao ni da ispoštujem izgubljenu opkladu, ma kakve posledice bile

Elem, ovde imaš i dodatni motiv jer Lanthimos ima vernu publiku, a Kojić bi ti svakako prvi zahvaljivao! Ja ću taj naslov ipak da preskočim. Uz dužno poštovanje fanovima, meni ne leži i zašto da se mučim bezveze. Ali možda ipak prevod skinem i iščitam, čisto da i tebe ispoštujem

Datum objave: 07.Srpanj/Jul.2024 u 10:42
@payutti

Vala baš, ja pa nisam bio ni na kakvom koncertu još od vremena pre negoli sam krenuo u školu, narodnjake valjda svi slušamo (ako ih slušamo) u kafanama (ne volim ono....slave, svadbe, ispraćaje LOL ne posećujem takve zgode, radije bih i na koncert išao LOLLOL), samo ti još gužva i buka fale u kakvoj zagušljivoj sali. Dead Taj koncept oko opklada mi je potpuno nepoznat bio LOL, većina prevoditelja koje ja znam, svakako ne prevode ono što vole najviše na svetu od filmova/serija, a znam da ima onih koji bi svojim prevodom da skrenu pažnju na neki zapostavljeni film koji im se sviđa. Mahom kažu da je iz ljubavi prema jeziku. (bome ja pa prevodim da bih preživeo, ne mešam ljubav prema filmu sa onom prema prevođenju, meni to napravi problem) Eto sada znam da ima dakle i opklada čak LOLLOLLOL

Datum objave: 07.Srpanj/Jul.2024 u 15:50
payutti, imam bolji predlog koji se ne odbija! Ti prevedeš "Kinds of Kindness", a ja vodim tebe i prijatelja koji je dobio opkladu na koncert mog rođaka Kebe, strogo VIP loža, piće besplatno a dobiješ i autogram. Ako preživimo, idemo na after-party kod moje snajke Severine da gledamo director's cut njenih "filmova" uz Severininu domaću hladnu platu sa pršutom iz Splita, dalmatinski kozji sir i unikatni roze iz 1823.

Datum objave: 07.Srpanj/Jul.2024 u 15:57
Pa, ja bih prošao i gore golgote makar samo zbog tog dalmatinskog kozijeg sira LOLLOL tu ne bi trebalo da bude dileme payutti. Approve

Kebu doduše ne doživlljavam kao kakvog narodnjaka, ono je nedefinisano LOL nisam siguran ni da znam šta uopšte znači "koncert narodnjaka" 2024. god, ko'ko ja znam, većina ih je mrtvo već neko vreme, sada bi to verovatno bile pre neke balade i kakva brža mjuza za ples, gadljivi nešto ljudi na kafansku mjuzu već koju deceniju, pa sve mislim da bi ionako zalutali. LOL Kud ti nije rođak onda i Koja iz Kičme LOL Ruku na srce, ne znam je li se zdravstveno oporavio, nije bilo zgodno baš beše ali ne pratim medije pa veze nemam šta se dešava. 

Datum objave: 07.Srpanj/Jul.2024 u 17:38
Hvala svima na divnim predlozima

@ar8c To da bar iščitaš moj prevod je najmanje što možeš da uradiš za mene

@koja Prihvatam pršutu, sir i roze. Verovao ili ne, Kebu sam upoznao kad sam radio u viznom odeljenju jedne strane zemlje, pa sam na taj način upoznao mnoge poznate ličnosti, a najdraže mi je bilo što sam upoznao Mićka iz Indeksovog radio pozorišta. Što se tiče Kebe, tip je blago retardiran
Severinu sam apsolvirao čim se pojavio "film"
U svakom slučaju, hvala na ponudi.

@puppet "Koncert narodnjaka 2024" je za mene sve od muzike što postoji kod nas u poslednjih 20 godina. To je za mene paralelni svet, dno dna. Znam da sam u velikoj manjini, ali sam ponosan što jesam.
Poslednji koncert na kom sam bio, a koji je ujedno bio i fantastičan, je koncert Leonarda Koena u "Areni" u septembru 2009.
Da, bilo bi mnogo bolje da je Kojiću rođak Koja iz Kičme (i ne zaboravimo, i iz Šarla). Koliko znam, trenutno je dobro posle moždanog udara od pre nekoliko godina.

Objavio: IgaBiva
Datum objave: 07.Srpanj/Jul.2024 u 18:01
E, kad smo već kod narodnjaka i onoga što klinci danas slušaju - imam pitanje za prevodioce (sumanuto 😀). Postoji lik koji se zove Desingerica i aktuelni hit "Vrludam i ćarlijam, drogiran i pijan". Kako biste na engleski preveli prvi deo tog umnog stiha?

Datum objave: 07.Srpanj/Jul.2024 u 18:12
Ma to većinom ionako nisu narodnjaci, sve i da nose tu etiketu, šta da im radiš, ljudi ovde vole etikete, klasika, no to objektivno nema dodirnih tačaka sa narodnom mjuzom zapravo, ovi su mrtvi mahom a ne u nekakvim halama/salama 2024. godine, na to sam ja mislio. A ne znam tačno ni ko uopšte pravi koncerte od ovih sada "narodnjaka" tj u poslednjih 20 godina, zašto bi gubili vreme na tako šta, hajde kompleksa, promocije, glupiranja radi možda, no znaš da oni pale preko, šta će im "Dom sindikata" LOL sve to je gladno novca a ne čega drugog, opet klasika. 

Pa da, ja pa poštujem jedninu, to sve sa manjinama i većinama je cirkus ionako. No makar smo se odmakli od podela, kao kada smo bili klinci, pa ovi kao slušaju "ovo", oni drugi "ono", pa se po tome sudi ne tek sa kime će se tobože družiti, patetika osamdesetih, nego bukvalno i samim ljudima, jezivo. Dok je to šta forsiraju mediji, meh, pazi da me ne navuku na kakve naopake pravce, nisam im izložen gotovo 30 godina pa mi je potpuno svejedno LOLLOL

Datum objave: 07.Srpanj/Jul.2024 u 18:14
Originalno postovano od strane IgaBiva IgaBiva piše:

E, kad smo već kod narodnjaka i onoga što klinci danas slušaju - imam pitanje za prevodioce (sumanuto 😀). Postoji lik koji se zove Desingerica i aktuelni hit "Vrludam i ćarlijam, drogiran i pijan". Kako biste na engleski preveli prvi deo tog umnog stiha?

Vickasto

Datum objave: 07.Srpanj/Jul.2024 u 23:04

"Vrludam i ćarlijam, drogiran i pijan"

Evo ga sumanut prevod, a još se i rimuje!!!!

"Goofing stumbling like wind blow smoother, 
stoned high, and drunk like Mother!"

Objavio: IgaBiva
Datum objave: 07.Srpanj/Jul.2024 u 23:33
E, bravo. Moja greška - nije "Vrludam" nego "bauljam" - ali razumeli smo se...

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 11:09
Ne znam ko je dotični gospodin, pretpostavljam da je u trendu, da je napravio biznis i da nastupa puno.

Elem, Lantimosa volim, šta da radim, pa ću gledati i dati film sa payuttievim prevodom ;)

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 17:41

@ar8c To da bar iščitaš moj prevod je najmanje što možeš da uradiš za mene

Kupljeno Već si me dovoljno do sada zadužio (naravno, nisi i jedini!) da je to najmanje čime mogu da ti se odužim. Ko zna, možda ipak pustim i film u pozadini, čisto da mi sve to deluje smislenije

"Koncert narodnjaka 2024" je za mene sve od muzike što postoji kod nas u poslednjih 20 godina. To je za mene paralelni svet, dno dna. Znam da sam u velikoj manjini, ali sam ponosan što jesam.

Bravo Jesi (jesmo) u ogromnoj manjini, ali ima nas još. Ja čak širim to ne samo na poslednjih 20 godina, nego nedefinisano/večno, uključujući i bilo kakve kafane, svadbe, slavlja, ispraćaje... Jednostavno neki drugi svet kome ne pripadam i u koji se ne mešam. Nikada nisam kapirao kada neko kaže da može i metal i narodnjak u istu glavu!? Jbg, ne može u isto vreme i dan i noć, Zvezda i Partizan... Barem ne ako je čovek iskren, dosledan i ima karakter.

Možda novijim generacijama to nije jasno, ali mnogo toga je drugačije i dok sam ja rastao i odrastao delilo se na metalce, punkere, šminkere, hipike,...., a muzika je bila lavovski deo nečijeg identiteta. Ne pamtim da je iko tada slušao narodnjake, možda tek poneka zalutala duša sa sela (uz puno poštovanje za ratare i seoske udarnike!) koja se nije ni izjašnjavala jer bi bila ismejana samo tako Danas je seoski melos pokorio sve ostatke urbanog. Novo doba...

Ovde ne želim mikoga da prozivam i jednostavno kažem - svakom svoje. Žao mi je ako ogromnoj većini smeta što se nađe i poneki korov koji štrči, ali tako je kako je i ne može baš totalno jednoumlje. Opozicije je bilo uvek i oduvek, a u demokratiji to treba da se ispoštuje. Većina ionako nije ni mrvicu ugrožena.

Za prevode imamo stručnije, a što se tiče dotične persone, to čak i nisu narodnjaci, barem koliko se ja razumem u te neke moderne muzičke podele. Znam samo da to klimci gutaju masovno, kao i da je spomenuti umetnik prilično često u medijima zbog stvari koje izlaze iz čisto muzičkih okvira. Na primer:

https://www.b92.net/zivot/aktuelno/37326/ljudi-u-soku-desingerica-na-nastupu-decku-iz-publike-stavio-stopalo-u-usta-foto/vest" rel="nofollow - https://www.b92.net/zivot/aktuelno/37326/ljudi-u-soku-desingerica-na-nastupu-decku-iz-publike-stavio-stopalo-u-usta-foto/vest

Znam da se poneko odmah naježi kada spomenem mlade, ali masovna popularnost ovakve muzike govori mnogo više nego što bih ja mogao da kažem. U svakom slučaju neka svako procenjuje i sudi za sebe.

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 18:01
Nije niko ikoga ismejavao zaboga, svašta. Moji roditelji su slušali i narodnu mjuzu, baka nije znala te dečije pesmice nego mi je pevala ono tipa "jedan bezobrazan, sakri se pod kazan" ili kako već LOL ovi klinci sa kojima sam radio, 20 i 24 god max, kada putujemo na posao prži Smak, kada se vraćamo narodnjaci (pravi, ne mislim ni ja na ovo u poslednjih par decenija). 

Jeste deo idetiteta što da ne, ali to nema dodirnih tačaka sa time Zvezda ili Partizan i nijedan jedini klub igde ikada više, pa i muzika nisu tek timovi za koje se navija. Ili te radi, ili ne radi, kakva sada doslednost, da vidim ko će to da me ismejava zbog muzike koju slušam, hehehe, zbilja bih to voleo da vidim, u bilo kojem mojem dobu, pa nisu svi kompleksaši pobogu. Ne kažem da nema takvih ljudi, ali come on. Kako bi se to objasnilo npr Džoniju Štuliću, nije li smatrao da su sevdalinke i makedonski melos (ne znam šta je od ta dva stila više vrišteće nerodnjačko, opet, manimo se ovih par dekada ionako) nešto najbolje što ovaj prostor ima a malo je progresivnijih muzičara od njega ovde, kako njemu prići iz tog Zvezda ili Partizan, doslednost, ismejavanje i šta već ugla. Prosto nije izvodljivo, nezrelo je, daleko uostalom od samog smisla muzike ili ma kog smisla umetnosti, ukoliko je najviše što se može izvući od nje to da se treba deliti, ismejavati, isključivati jedne druge samo zato što smo svestraniji, slušamo/gledamo ovo ili ono. 

To je kao na forumu tipa ili Godar ili horori, pa ako nema odgovarajuće bogougodne kateregorije, onda će neko da te ismejava, van pameti potpuno.  Ma nisam uopšte na to mislio, nego na detinjaste podele, osnovna škola, gde se moglo deliti oko notronih besmislica,  Ne mislim da bi mi iko na forumu zamerio (ili pokušao da mi se ruga) ako gledam, šta znam, horore, kung fu filmove, Bud Spencera, pa tobože ne dosežem nečije pseudo kriterijume. Ili ako na playlisti imam 100ak narodnjaka, pa kao šta, neće da se druži sa mnom zbog toga, ili bi i oko toga pokušao da mi se ruga? LOL

Nah, ne verujem da to pije vodu ikako. Pa ja bih se družio čak i sa takvim kompleksašima uostalom, šta ima veze, šta ću im se rugati ili biti tobože iznad, sve to sebi rade, meni ne mogu ništa ionako, baš me briga, pa svakako smo svi u nekom svom mikro svetu, međusobno različitom, valjda lepote i jeste u toj interakciji, pomešanosti svetova, koga briga šta ko gleda, sluša, voli li Zvezdu ili Partizan (ili Hajduk svejedno), dobro to oko jeftinog peckanja ko već voli takve stvari, ali to je neozbijno, nije stvarno ruganje niti izbegavanja druženja (da ne tonem sada oko huligana i njihovih vodilja, ne mislim na to naravno).  Zbilja bi to trebalo da je potpuno svejedno među ljudima.  

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 19:35
Ja nikoga nisam ismevao niti omalovažavao. Jednostavno, to je moje mišljenje.
Niti sam ikada slušao narodnjake, niti ću, niti je neko od mog šireg društva to slušao. Što kaže ar8c, delili smo se na metalce, pankere, šminkere (novo-romantičere), hipike itd.
Inače, kad sam ja odrastao, narodnjaci su bili Cune, Lepa, Tozovac, pa se posle pojavila i Lepa Brena. Nisam ih nikad slušao, ali poštujem. To je prava narodna muzika. A ne ono što se pojavilo posle njih, tj. Cece, Karleuše, Prijovićke i sl. Mislim, pod pojmom narodnjaci ja podrazumevam i Vladu Georgijeva, Željka Joksimovića, Desingericu, Vojaža itd.
I Bijelo dugme posle Bebeka, i Zdravka Čolića posle 70-ih i 80-ih kad je pevao zabavnjake, pa se posle prebacio na etno sranja. Sve su to za mene narodnjaci, i sve je to za mene dno dna. Znam da je moj stav ekstreman, ali tako mislim.
Nemam nikakv problem ni sa time da neko misli da je ono što ja slušam dno dna.
Poštujem svačije mišljenje.

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 19:36
Da dodam. Moji roditelji nisu slušali narodnjake, pa valjda ni ja nisam mogao da ispadnem drugačiji

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 19:56
Ma nisam ni rekao da ste se vi rugali, nego se nadovezao tek na to o ismejavanju u neka vremena (ja u prvom postu isključivo mislio na detinje podele u osnovnoj školi, pa i to ne u onim poznijim razredima, u srednjoj već to nikoga uveliko nije bilo briga)., sve što ja pisah niđe veze nema sa time ko šta voli ili ne voli da sluša, poenta bila oko deljenja, (ne)druženja, ismejavanja isključivo. 

Pa baš naglasih da je svejedno ko šta sluša/gleda, nego da je van pameti suditi (sa visine pogotovo, to su onda kompleksi, školski primer kompleksa više vrednosti, predrasude, trista čuda, pa upravo nezrelost dečijih godina) da neko od nas misli da je bolji i iznad onog drugog zbog, pazi, mjuze koju sluša, filmova koje gleda, knjiga koje čita. A to što ti kažeš, payutti, se valjda podrazumeva, pa težiš onome što voliš ionako LOL i zašto bi se akao sa nečim što ti je daleko i strano, no nisam o tome pisao naravno. Sve mislim da je kod svih to isto LOLLOL

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 20:15

Da dodam. Moji roditelji nisu slušali narodnjake, pa valjda ni ja nisam mogao da ispadnem drugačiji

Mene je odgajila tetka zapravo, delom i baka, mnogo manje roditelji, nisam ni znao šta slušaju dok nisam ušao u neke teen godine maltene, ABBA je jedini izuzetak. LOLLOL

Kada sam imao 4 godine, majka mi je doživela teži moždani udar, matori je bio na dužem službenom putu, više godina, pa su me odgajili baka i tetka.Madre se duže oporavljala jer je bila prvobitno nepokretna, slepa, trista čuda. Potom je i pokušavala suicid više puta od svih tih čudesa, stanja, sačuvajbože lekova. Tako da se potom, kada se konačno oporavila, iako sam ja i dalje bio ogajan od strane tetke, tresao stan, baš samo ABBA, gde smo plesali ko nenormalni, madre i ja. To mi je jedno od lepših sećanja na detinjstvo. Veze nisam imao šta su slušali zapravo do docnije, tako da njihova veza sa narodnjacima apsolutno nema ikakve veze sa mojom vezom sa njima. Mi, moje društvo dakle, smo krenuli da patimo uz npr Tomu i Džeja onda kada smo krenuli da se zaljubljujemo. LOLLOL 

Mada, nevezano za to, ja eto, glupav kakav jesam, nikada nisam birao društvo po tome ko šta voli ili ne voli, ne računam naravno tu one poremećene vrednosti koje vode u mržnju i neljudskost, kakve su rasle kao kvasac u mojoj sredini krajem osamdesetih i početkom devedesetih, sa njima sam po prirodi stvari vazda ratovao, ljudi mi prosto nisu želeli dobro, zašto bi ih štedeo, no uprkos tome se upravo sve vreme trudim gnušati mržnje i podela, sve su nametnute i veštačke. 

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 21:14
Ja sam malo stariji od tebe, pa kad sam bio baš dete najpopularniji su bili ABBA i Boney "M", pa sam i ja to slušao. Lep je ovaj tvoj osvrt na detinjstvo.

By the way, ja nisam birao društvo po tome ko šta voli ili ne voli, jednostavno u moje vreme niko nije slušao narodnjake, bar u Beogradu.

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 21:27
Isto, i ja i moji su iz Beograda, zapravo nažalost i nemam igde ikoga van BG-a (neki teča mi živi u Zemunu LOLLOLLOL)dobro to, druga smo generacija potpuno, razumem, moji su bili rođeni manje-više sredinom 1950ih, biće samo da se prosto nisi kretao u tom društvu, mada kažem da je to potpuno svejedno, da ne zalutamo pričom jer zbilja nije poenta bila u tome ko šta zapravo sluša. Sa svakim se može pričati i glupirati i družiti i deliti iskustva i milion i jedna stvar, potpuno nevezano za to ko čemu teži, nismo poslovni parneri, ne vodimo se nekakvim zajedničkim interesima kada se vežemo za nekoga. To sve sa mjuzom, filmovima, književnošću, ma čemu na toj strani zapravo i nema odveć veze. 
Tja, ubeđen sam da bih mogao biti (daleko bilo btw) na interpolovoj listi a da sam u ludoj, strastvenoj, divljoj, detinjoj ljubavi sa kakvom pandurkom. LOLLOLLOL Oprostili bi sve jedno drugome zbog šarma, osmeha, uma ili šta ja znam već čega ličnog. Dobro de, blesavim se, no suštinski među ljudima zapravo nije daleko od istine. LOLLOL

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 21:52
Puppet, ja samo otvoreno i iskreno pričam u kakvim okolnostima sam ja odrastao i kakva je bila situacija u mom mestu, mojim školama, rekao bih i urbanijim sredinama cele države. Kapiram da među ljudima postoje razlike i sa tim nemam problem, možda drugi imaju nešto drugačije uspomene, ali cenim da će ljudi godišta Payuttija i mene uglavnom navoditi slična iskustva. Tako je bilo, slušalo se šta se slušalo, a čak i ljubitelji domaćeg popularnijeg zvuka (iz cele stare velike države) pronalazili su neke Crvene Jabuke i slične stvari koje nisu bile folk! Ismevanje sam spomenuo ne zato što sam to ja radio, već je prosto bila takva atmosfera da bi to sigurno neko uradio i prosto nisam ni čuo da je neko mlad glasno izgovorio kako voli narodnjake!

Apropo moje metafore sa Zvezda-Partizan, nadovezujem se na nešto što je nekada bilo nezamislivo, a sada nailazim sve češće. Tipa, "ja mogu da slušam sve, pre podne padam u nesvest uz metal, a uveče odem u kafanu pa me pogodi u živac najžešći narodnjak"? Ma gde to može ljudi? To tako ne ide i samo govori da takva osoba zapravo ne voli nešto iz srca, već guta sve što se ponudi i što je u datom momentu popularno. Zapravo meni jednako kao kad bih rekao da pre podne navijam za Zvezdu, a onda uveče odem u kafanu, našljokam se i onda ću da navijam za Partizan!?? Ne znam, možda danas tako nešto i može, ali za mene je to nezamislivo ako ide iz srca.

Ne vidim problem ni što se ljudi dele po određenim ukusima i interesovanjima. Opet, u "naše vreme" nije bilo mržnje kao sada. Nisu se vadili noževi i boli ako si deo druge navijačke grupe, ako si iz drugog muzičkog tabora. Bilo je prozivki, ali se družio zvezdaš sa partizanovcem, metalac sa punkerom, rockerom, pa i šminkerom koji su kao bili na skroz drugom polu od prvonevedenih. Čovek sebi bira društvo, a valjda to čini tako da se okruži ljudima sa sličnim interesovanjima? Mislim na najbliže prijatelje. Upravo zato što imam prijatelje sa sličnim ukusom i interesovanjima i nisam u opasnosti da me neko pozove na narodnjački koncert ili tradicionalnu svadbu. Nema tu nepoštovanja, gledanja sa visine, kompleksa ili čega već. Valjda ljudi treba da su okruženi drugima sa kojima im je prijatno i sa kojima imaju o čemu da pričaju? Opet i ovo je samo moje mišljenje i način na koji funkcionišem već evo debelo u šestoj deceniji života. Nemam nikakav problem ako drugi ljudi imaju drugačije formule. Opet, svakom svoje i najvažnije da su svi srećni, kao i da ne ugrožavaju druge.

By the way, ja nisam birao društvo po tome ko šta voli ili ne voli, jednostavno u moje vreme niko nije slušao narodnjake, bar u Beogradu.

Živa istina. Tako i van Beograda. Ja možda i jesam bio više okružen ljudima sa kojima me je povezala muzika (jako, jako bitan segment mog života do dana današnjeg), ali to svakako nije bio jedini uslov i jedini krug prijatelja. Ma prosto, bila neka zdravija vremena iako sam tada mislio da su katastrofalna i da se treba protiv toga boriti svim silamana krilima revolucije. Kakav danak neiskustvu

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 22:06
Skontao sam ionako, nešto kasnije doduše, da svakako ne pričamo o istim vremenima i okruženjima, žao mi je što je bilo tako, nije bilo mnogo bolje osamdesetih kada sam ja bio u školi, ma ako ćemo pravo, umeđuvremenu je postalo nemerljivo gore, prosto je meni pa nezamislivo da neko pokuša da mi se ruga ako nešto volim da slušam, gledam, čitam. Deo jeste ljudske prirode svuda, te potrebe da se pripada grupi, plemenu, taboru (kako ko već to zove, vidi) ali dokle to ide je prilično naopako iz moje perspektive, ovde je vremenom ionako postalo sve još i grđe, ne u onom smislu "aaa, najgori smo, vidi kako je nekim tamo onima silno drugačije" nego se upadljivo preteruje sa tim glupostima a vrišti na ljude koliko je besmisleno, veštački, nametnuto, niđe veze sa ljudskim vrednostima, iz svega se uporno izvlači neka sačuvajbože pouka nepostojeća, ni na jednoj grešci se ne uči išta, gluposti se ne tek ponavljaju, nego rastu, jesus fucking christ LOLLOL A šta ja zaboga miloga mogu imati od toga šta neko sluša, gleda, čita, kako me to razdvaja, čini boljim, gorim, dostojnim, nedostojnim, sve nas ubija isti otrov, bole nas iste tuge, raduju životne stvari, koliko god varirale, sve su deo ljudskog iskustva, međusobno bi trebalo biti bez suštinske važnosti. U univerzumu u kojem sam ja pa živeo, vazda su mahom slabići birali okruženje identično sebi, lagodnu poziciju, klimanje glavom, što se ovde po forumu kaže "slaganje", potpuno iste interese, meni je to horor na kub, čini me slabim, nerealnim, lišenim toliko različitih iskustava, isključivim, nakucava nepotrebno predrasude, i tako veštačke. Ubeđen sam, pa neka se i varao, iskustva mi bome ne govore da grešim, no imam ja da se vozim još ihahaj do kraja, da je nemerljivo bolje okružiti se upravo različitostima, iskusiti koještarije, izaći iz lagodnih pozicija, prići, prošetati u svačijim cipelama malo, sa iskustvom dolazi empatija, razumevanje, mnogo više lepota negoli razočarenja, kojih je ionako svukuda dovoljno sa našom pasminom. LOL

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 23:00

Poslednji koncert na kom sam bio, a koji je ujedno bio i fantastičan, je koncert Leonarda Koena u "Areni" u septembru 2009.

Daaa, payutti, bio sam na tom koncertu. Vrh poezije, muzike i mudrosti! Impozantna, gotovo mitska figura. Nenadmašni pisac, ljubavnik, kantautor, šansonjer i muzičar, Leonard Cohen, pesnik ljubavi i smrti, davno je zaronio duboko u vlastitu dušu i postao uzvišeni, duhovni glas svoje, naše i generacije naše dece. SVI SU GA DUBOKO POŠTOVALI. Obožavam ga ceo život, od prvog stiha koji sam čuo!

Imam i DVD "Live in London" snimljen tokom nastupa u O2 Areni 2008. godine. Obavezno ga pogledajte, može se naći svuda na netu. E, sada me zanima - da li neko ima prevod ovog filma-koncerta na bilo kojem razumljivom "našem" jeziku. Možda gomila titlova postoji na originalnom DVD-ju? Hteo bih da moj polu-prevodilački prvenac bude baš taj koncert. Cohenovi stihovi su tako snažni da mislim da su zaslužili prevod. Imam frenda koji poseduje sve objavljene knjige knjige o Cohenu na srpsko-hrv-bosank jeziku. Od njega bih nabavio profesionalne prevode Cohenovih pesama raznih pisaca i pesnika, a imam Dragoslava Andrića - Stereo stihovi. To bi bilo prepisivanje a ne autorsko prevođenje, ali mislim da bi današnji klinci to možda pročitali samo ako je na filmu, jer oni knjige ne čitaju. Pošto sam prosvetni radnik, moja dužnost je da bar pokušam da izvedem decu na pravi put. Ako bi bar dva klinca razumela stihove, to bi bio gigantski uspeh. Često na svojim časovima likovne kulture izbacim po neki stih Balaševića: "A crnu nisi štedela, jer bez crne - bela ne bi vredela" ili "Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio, i shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad." Verujte mi da često u učionici zavlada muk. Nekoga puknu stihovi, pa tajno kod kuće presluša po neku Balaševićevu pesmu (Da se ne osramoti u školi, jer MORA da voli Breskvicu, Cobija i Baku prase!). Da bih napravio taj titl potreban mi je makar engleski prevod - Leonard Cohen - Live in London, da bih preveo Cohenove komentare između pesama. Dakle, ako neko ima bilo kakav sub, bio bih neizmerno zahvalan da mi ga pošalje. Hvala unapred! Izvinjavam se što sam odlutao od teme, ali nije bitno, jer ionako - samo ja volim Yorgosa.

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 23:17
Originalno postovano od strane aleksandar-kojic aleksandar-kojic piše:

Izvinjavam se što sam odlutao od teme, ali nije bitno, jer ionako - samo ja volim Yorgosa.

Temu vrlo namerno vozam (makar deo koji se tiče mojih postova) kojekuda, leto je, manje se inače piše u tom periodu, film nije još dostupan svima, zašto ne menjati i kakva druga iskustva (eto, o Cohenu, šta fali, kakvo crno lutanje), povede nas razgovor ovamo-onamo, ne mora se strogo u okvirima teme filma, niko ga još uvek nije gledao LOLLOL a makar smo proćaskali o svemu.  Nekome će možda smetati, no spam je, pa još u današnje doba izumiranja svih foruma, dovoljno dobrodošao dokle god ne napravimo baš 8 stranica o ko zna čemu petom LOL a i za to imamo moderatore koje bi to potom prebacili u neku drugu temu ako baš gori nešto.  Ne brini, najkraće Smile  Zamisli da imaš koješta reći a tobože moraš ćutati jer nije strogo vezano za film.

Kako sada najednom samo ti voliš Yorgosa, ja izgleda džabe pišem ovde. LOLLOL
Volim ga, to što rekoh da tek volim da prođe neko vreme, da se slegne prašina oko tih filmova, da izbacim iz glave sve komentare koje sam nekada pročitao je tu da bih ušao svež i "čist" u film. Ne moram se zaletati, moram vala biti i u posebnom raspoloženju, to ne znači da ga išta manje volim. Nešto sam strpljiviji tek ApproveLOL

Datum objave: 08.Srpanj/Jul.2024 u 23:54
Da i ja sam bio na tom koncertu , odličan je koncert bio, mada slušao sam ga i ranije u Švajcarskoj, nebitno slušam i danas, neizostavno su mi određene numere  na listi.

Da narodnjaci pošto sam se družio sa starijima, nisam doživeo , samo kroz priču , pa jeste tako bilo kao što je navedeno, a društvo je uticalo na muziku koju sam slušao, a meni ništa sporno i svidela mi se.

Nema veze,   nije definitivno dobro poređenje jer sam baš prošao tribinu, a i ko nije, ali ok u tom trenutku šta ti je bilo na umu, ali eto u mom slučaju je tako, mogu da slušam raznu muziku i da uživam, i slušam ,može ujutru da me pogodi fado, mogu posle da pustim strani rok, pa i metal, a uveče da slušam narodnu muziku i određene numere da me pogode, to se i dešavalo, pa eto samo EXIT koliko za jedno veče se promeni grupa pa sam uživao, dobro već deset  godina ne idem, ali sam i dobrih deset godina i išao, nije od Ere do Pantere, ne vidim što je nezamislivo, ja volim sve da pogledam, čujem , vidim, probam, meni je lepota u različitostima, iz srca je , ako neko smatra suprotno ja se sa tim ne slažem, i to je to.

Objavio: kjovo
Datum objave: 09.Srpanj/Jul.2024 u 11:20
evo ja malo da se umesam na istoj sam liniji kao i Payutti i ar8c ,od detinjstva sam slusao zabavnu da kazem rock,hardrock,nisam cak nesto ni pop ni disco a o narodnjacima da ne pricam. Jednostavno to se oko mene nije slusalo ,cale je slusao Dean Martin,Bing Krozbija ,Plattersa i slicno,stariji burazer Deep Purple,Stonsi,Bitlsi,Mike Oldfield,Jean Michael Jarr on me je uveo u tu instrumentalnu muziku koju i dan danas preferiram ,da Tangerine Dream eh, posle Akademija,Kst ,Skc ,koncerti . Ja jednostavno ne mogu to da slusam ali mogu da budem i moram na kraju krajeva zbog zene ona voli i prave narodnjake i Zeljka Joksimovica,Dina i ostalo.Mislim da je stvarno sve stvar razdoblja u kojima smo odrastali pa i moj cale se jezio kad pustim Stonesa ili Ac/Dc tek ,tako i ja sad kad cujem ove sto ste nabrajali,ali iskreno mislim da muzika kao takva odavno ide nizbrdo i da se nece zaustaviti dok jednostavno ne postane besmislena a vec je blizu tome.

Datum objave: 09.Srpanj/Jul.2024 u 12:00
Disco je ionako pre za ples, ako voliš tj, nije da sada npr pustim ne znam koliko sati preko dana pa da mi kao piči disco LOL Onih dana kada sam solo, da moraš biti nekim poslom uz ekran, pa kako se svakako mora ustati i razmrdati guzičica, noge, ma telo i cirkulacija uopšte, ja makar ne volim da sedim duže u kontinuitetu, ćudumrem kada god se putovalo igde preko sat vremena, pa ne znam kako da je udoban auto. Elem, onda taj disco u pozadini opet ne traje unedogled, prosto je zdravo i možda i bitnije, imam osmeh na licu.  

Pa kao i sa filmovima uostalom, prilično mu bitno, kanda, dođe da povremeno prosto imaš osmeh na licu, nevezano za komedije (tu mi iz nekog razloga bude najmanje do osmeha lately LOLLOL), nego svejedno do čega već kako kog koga, osmeh zbog ljubavi prema filmu, da te ovaj gađa prosto stvarima koje voliš videti, način na koji se prišlo priči, dobar lik, kadrovi, milion stvari. Važno mi je negde ne zaboraviti da valja voleti filmove koji ti eto tek izmame osmeh. 

Datum objave: 09.Srpanj/Jul.2024 u 17:39
Originalno postovano od strane aleksandar-kojic aleksandar-kojic piše:

Pošto sam prosvetni radnik, moja dužnost je da bar pokušam da izvedem decu na pravi put. Ako bi bar dva klinca razumela stihove, to bi bio gigantski uspeh.

Jedan od najvećih, najvažnijih i najplemenitijih zadataka ovog doba, bez sumnje. Ujedno i jedan od najtežih. Po mom skromnom uverenju, nažalost i izgubljena bitka. No, svakako od srca želim svu moguću sreću i uspeh!

Originalno postovano od strane AlexDeLarge AlexDeLarge piše:

nije od Ere do Pantere, ne vidim što je nezamislivo, ja volim sve da pogledam, čujem , vidim, probam, meni je lepota u različitostima, iz srca je , ako neko smatra suprotno ja se sa tim ne slažem, i to je to.

Ne slažemo se, ali opet imaš puno poštovanje od mene, tim pre što nema agresije i nepoštovanja u tvom obraćanju I da, ja i dalje smatram da je to nemoguće, ali opet to je samo moje mišljenje!

Ovde moram malo da se ogradim i kažem kako je meni muzika životna opsesija, delom života i profesija, verovatno najvažnija sporedna stvar na svetu. Kod mene muzika svira non-stop i to ne nešto neobavezno sa YT, već brižljivo i decenijama sakupljano u cirka 45.000+ pesama gde možda zaborav pojede poneki naslov, ali svaka melodija je duboko utisnuta u um i dušu. Govorim o tom stepenu zaljubljenosti u tu umetnost. I nije sve jednolično. Pomirio sam i metal i techno sa svom silom podpravaca i stilova, ne bežim od pop-rocka iz prošlog veka, mogu da svarim i nekakvu klasiku. Ali narodna... To nikako.

Prosto muzika nije samo zvuk, već i stil života, filozofija, način ponašanja, razmišljanja... Različite stvari koje volim imaju dosta poveznica, ali sa narodnom nemam jedan promil sličnosti i podudaranja. Ovde se ponovo ograđujem i kažem kako uopšte nije pitanje kompleksa, govora sa visine, merenja ko je u pravu, a ko ne ili šta već. Prosto za mene su to dva totalno suprotstavljena sveta, dijametralne suprotnosti, pa ako si u jednom svetu ne možeš biti u drugom i obrnuto. I opet, to je način na koji ja funkcionišem, a nikako opšte pravilo. Na moju sreću postoji sasvim dovoljno bliskih ljudi koji funkcionišu na isti način, pa u mom svetu i nije samotno. I da sam sam, opet bi bilo isto.

Cela priča je najinteresantnija u smislu poređenja u kojoj meri se zapravo promenio svet u poslednjih nekoliko decenija, koliko imamo priliku da o tome svedočimo...

Originalno postovano od strane kjovo kjovo piše:

Ja jednostavno ne mogu to da slusam ali mogu da budem i moram na kraju krajeva zbog zene ona voli i prave narodnjake i Zeljka Joksimovica,Dina i ostalo.

O tome lepo na vreme misliš i za ženu biraš osobu sa kojom luduješ po žurkama i koncertima iz mladosti, pa onda nemaš nikakve probleme Šalim se malo, ne zameri, ali ovo što napisah ima rezona i u mom slučaju bilo je jako važno da se poklopi. Da se nije poklopilo, ovakav kakav sam inače, jako teško bih gurao u braku sa nekompatibilnom osobom po važnim pitanjima. Još teže bi neko mene istrpeo. Epilog - skoro 30 godina skladnog suživota ispunjenih svakodnevnom glasnom odabranom muzikom

Originalno postovano od strane kjovo kjovo piše:

ali iskreno mislim da muzika kao takva odavno ide nizbrdo i da se nece zaustaviti dok jednostavno ne postane besmislena a vec je blizu tome.

Sa ovim mogu potpuno da se složim, ali hajde da ne budem taj koji stalno nekog i nešto kritikuje. Kome odgovara ovo što se sada svira i peva - samo napred. Ja sam se za sebe doživotno pobrinuo i neću biti ugrožen sve dok ima struje u žicama...

Datum objave: 09.Srpanj/Jul.2024 u 17:56
Originalno postovano od strane AlexDeLarge AlexDeLarge piše:

nije definitivno dobro poređenje jer sam baš prošao tribinu, a i ko nije

Nisam ja LOL nisam ikada bio na kakvoj utakmici, mada ne samo fudbal, nego uopšte, košarka, vaterpolo, rukomet, čega uopšte sve već ima, nisam ljubitelj sporta, ne pratim to (ako nije u ringu ili oktagonu a vala ni na to nisam imao razloga da idem da bih gledao uživo LOL). Bilo je vazda navijača oko mene ali stvarno nisam imao želju da gledam fudbal, meni je to dosadno preko granice moje izdržljivosti, bukvalno nisam u stanju da odgledam utakmicu na tv-u (niti imam kablovsku, samo net, a nemam ni tv, nego generalno ne bih mogao ni od kuće to da pratim kamoli uživo), prosto mi ne drži pažnju, ne dopire do mene ni kao igra, posebno kao takmičenje, a i ne vezujem se za neke kao klubove pa da ih pratim, ma šta mislio inače o fudbalu.  

Voleo sam NBA do sredine devedesetih (e tu sam navijao sa Houston LOL možda bih otišao da vidim tako nešto, mada to više zbog ambijenta, ali mi nije bio odveć blizu Teksas LOL)

Datum objave: 09.Srpanj/Jul.2024 u 18:57
Još jednom bih zamolio: Da li neko ima prevod ovog film/koncerta na bilo kom jeziku? Može i transkript.

Leonard Cohen Live in London
https://www.imdb.com/title/tt1424065/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_in_0_q_Leonard%2520Cohen%2520Live%2520in%2520London" rel="nofollow - https://www.imdb.com/title/tt1424065/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_in_0_q_Leonard%2520Cohen%2520Live%2520in%2520London

Datum objave: 09.Srpanj/Jul.2024 u 19:01
Teško će ti ovde u temi to neko videti tek tako, koliko god puta zamolio, jer ne otvaraju previše uploaderi a ni prevoditelji teme filmova po forumu. 

Moj predlog ti je da bi bilo daleko praktičnije da pitaš u 

https://forum.titlovi.com/potraznja-engleskih-titlova_t71385.html" rel="nofollow - Potražnja engleskih titlova

a što da ne i u:

https://forum.titlovi.com/potraznja-prevoda-za-filmove_t39170.html" rel="nofollow - Potražnja prevoda za filmove

Mnogo veće šanse su da će to neko videti tamo Thumbs Up

Datum objave: 09.Srpanj/Jul.2024 u 19:08
Ok, hvala

Objavio: Stressman
Datum objave: 27.Kolovoz/Aug.2024 u 10:46
Nisam još gledao,ali ''jedva čekam''...Jorgos,2 sata i 44 minuta ''uživanja'',plejada neomiljenih glumaca...

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk