|
Gajok aka A Family (2004)
Melodrama mahom nije “moj” žanr, no svako malo korejski autori me uvuku u svoje tmurne i kišovite priče, ponajpre zbog izuzetno veštog ukrštanja različitih žanrovskih pravaca sa vrlo efektnim glumcima i smislenim i nesvakidašnjim pričama, često lišenim svakog stereotipa na koje sam, nažalost, navikao da nailazim. A Family mozda nije previše originalan film,
no meni je ipak bio prava filmska poslastica.
Elem, ovoga puta priča nas upoznaje sa Jeong-eun, devojkom u svojim ranim dvadesetim koja upravo biva puštena iz zatvora u kojem je zbog svojih burnih pubertetskih dana boravila 3 godine…ona je primorana da se zaposli u lokalnom frizerskom salonu i da se vrati kući,
mlađem bratu i ocu sa kojim je u prilično lošim odnosima…on njoj nikada nije oprostio njeno
petljanje sa krimosima, dok ona njemu nije oprostila alkoholizam i gadnu narav za koju misli
da je prerano odvela njenu majku u smrt. Na “ulici” su okolnosti i gore, pre nego što je otišla
na robiju, Jeong-eun je ukrala novac lokalnog gangstera koji je u međuvremenu postao još
brutalniji i beskompomisniji, tako da Jeong-eun prve večeri na slobodi biva pretučena sa
zadatim rokom za povraćaj novca gangsteru. Ubrzo Jeong-eun saznaje da joj je otac teško
bolestan, u poodmakloj fazi leukemije i da mu je ostalo najviše par meseci života…ona pokušava
da prevaziđe ambis koji je između njih od njenog detinjstva, kao i da se nekako izvuše iz kandži
svirepog krimosa…no vremena je sve manje a problema sve više…
Ponovo sam prisustvovao sjajnim glumačkim bravurama glavnih glumaca, ne znam ko mi je bolji,
da li preslatka Su-ae ili Hyeon-ju kao njen otac, odlicni u svojoj uveriljivosti u svakom kadru, priču dovode do najvišeg nivoa, uživao sam.
|