Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Little Ashes (2008) |
Odgovori |
Korisnik | ||
darije
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Administrator Infernal Affairs Pridružen: 16.Veljaca/Feb.2005 Status: Offline Points: 38970 |
Opcije posta
Thanks(0)
Objavljeno: 20.Rujan/Sep.2009 u 16:02 |
|
Sledeći post sadrži spoiler-e, pa ga ne bih preporučio onima koji nisu pogledali film.
Režija: Paul Morrison Scenario: Philippa Goslett (writer) Uloge: Javier Beltrán ... Federico García Lorca Robert Pattinson ... Salvador Dalí Matthew McNulty ... Luis Buñuel Ono što najviše volim pre nego što pogledam neki film je da ne znam ama baš ništa o njemu; da nisam čuo utiske od komšinice Mice ili uvaženog profesora Petronijevića. Ok, možda da znam glumce, žanr, režisera ili eventualno "plot" sa IMDb-a... Baš to: Plot:
Treba li mi nešto više od imena ove trojice? Ajde da dodam malo prepričavanja (za one koji vole): U studentskom domu koji je "hranio" mlade ljude da realizuju svoje ideje, Dalí već po dolasku privlači pažnju pesnika Lorca-e i reditelja Buñuel-a. Međutim, osim što ova "čudna" trojka uobličava i menja mišljenje Madrida, između Dalí-ja i Lorca-e se stvara i privlačnost, koja Buñuel-a udaljava od ekipe. Razočaran ( ili izneveren) time, odlazi u Pariz da razvija svoju filmsku karijeru... Dok je Lorca sasvim spreman na ozbiljnu vezu, ekscentrični ali pre svega veoma emotivni Dalí – nije. Dalí-jev odlazak u Pariz i rad sa Buñuel-om menja sve... Delimično upoznat sa istorijskim činjenicama, tj, biografijama ovih umetnika, mogao sam predpostaviti šta me "očekuje" u filmu... Film kao film ne bih smatrao biografski potpuno tačnim, jer prati, pored sve trojice ponaosob, ponajviše, odnos, Dalí-ja i Lorca-e, koji su možda i imali ali možda i nisu ili bih pre to nazvao umetničkim viđenjem odnosa dva (tri) umetnika okom scenariste Philippa Goslett-a i reditelja Paul Morrison-a. Osovina celog filma svakako je mladi Dalí i njegov razvojni put na kojem sreće takođe mlade, buduće svetski poznate umetnike. Apsolutno kolski, seoski put koji svakim svojim kilometrom kako ga Dalí prelazi, postaje sve više ne zemaljski (prim.aut.namerno odvojeno). Sve na tom putu nekako biva zahvaćeno Dalí-jevom uticaju, on svojom vizijom potčinjava svoje prijatelje. (prim.aut 2 Film je dobio naziv po Dalí-jevoj slici "CENICITAS" (Little Ashes)) Iako su i Dalí i Lorca (a meni lično ostaje nedoumica da li i Buñuel) dobrim delom prikazani kao homoseksualci, mislim da se u slučaju prvog to uopšte ne može podvesti pod današnje shvatanje ove reči, već "opravdati" Dalí-jevskom egzebicionizmu, avangardi i čime god što je krasilo ovog ekstremnog ekscentrika. U slučaju poznatog pesnika bih pre rekao da je reč o zaljubljenosti u viziju u duh u ideju u energiju Salvador Dalí-ja, nego o prostoj fizičkoj privlačnosti, bez obzira na kasniju vezu Lorce sa drugim mladićem, koja je više, ja bih bar rekao, potez ostavljenog... ono što mi pomalo ostaje nejasno jeste lik Luis Buñuel-a. Da li je njegov odnos ka Lorca-i isti kao i Lorca-e ka Dalí-ju? Da li je on ljubomorni "ostavljenik" (od strane Lorca-e). Da li je zaista okoreli protivnik "pedera" , kako on kaže, i kojih se gnuša? Da li je on zaljubljenik u delo, duh, viziju Lorca-e? Kako je film smešten u period pred početak Španskog građanskog rata deo političkih problema se provlači kroz film, što je ipak manje bitan deo celog filma... Osim u (kao) žrtvovanju Lorke za porodicu i državu, iako sam siguran da je to "samoubistvo iz zasede", bekstvo od problema, od neuzvraćene ljubavi... Ne može se a ne primetiti fantastiča gluma (a ovo je slaba reč); neke scene zaista ostavljaju bez daha (da uzmem samo onu završnu sa Dalí-jem kad saznaje da je Lorca ubijen). Međutim, imam i par primedbi: veliku manu vidim u jeziku filma. Jednostavno ne volim taj engleski koji se svuda "uvlači". Originalni jezici umetnika NIJE engleski!!!! Takođe, komotno se moglo raditi na još većoj razradi likova i ne preskakati pojedine periode... |
||
|
||
asvalttina
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator Pridružen: 26.Veljaca/Feb.2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Points: 2743 |
Opcije posta
Thanks(0)
|
|
uuu zakon, obozavam dalija.
Ažurirao asvalttina - 20.Rujan/Sep.2009 u 16:07 |
||
|
||
darije
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator Infernal Affairs Pridružen: 16.Veljaca/Feb.2005 Status: Offline Points: 38970 |
Opcije posta
Thanks(0)
|
|
Ono što nisam napisao je ono što ide na samom kraju filma:
"Dalí je njihovu vezu držao u tajnosti još decenijama nakon Lorca-ine smrti. Tek pri kraju života je progovorio o svojim prijateljstvima iz studentskih dana - pogotovo o povezanosti s Lorca-om. Te su priče inspirirale ovaj film." |
||
|
||
bojanadj
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator Pridružen: 19.Srpanj/Jul.2009 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 31500 |
Opcije posta
Thanks(0)
|
|
Ja se odavno premišljam da li da gledam ovaj film...privlači me radnja, ali...ne mogu da podnesem ideju da Robert Patterson glumi hmmm scene sa muškarcem
|
||
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...
|
||
darije
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Opcije posta
Thanks(0)
|
|
Da ne ulazimo u te homo scene (jer ne bih da iznosim svoje mišljenje), ali je ovo i više nego umetnički. Recimo, ja "Brokeback Mountain" i "Milk" nisam gledao do kraja. Počeo i batalio...
Kao što sam već napisao, ovde je više reč o zaljubljenosti u duh, ideju, energiju nego o istopolnoj privlačnosti. |
||
|
||
futog
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
member Pridružen: 06.Rujan/Sep.2009 Status: Offline Points: 12 |
Opcije posta
Thanks(0)
|
|
Ako je mogao Leo di Caprio može vala i Patterson! |
||
bojanadj
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator Pridružen: 19.Srpanj/Jul.2009 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 31500 |
Opcije posta
Thanks(0)
|
|
Ma, Darije,već napisah da me film kao film interesuje. Ali još se ne pomirih sa tim scenama, zato je film još na čekanju ALi, evo, kad si ti navalio stisnuiću srce i pogledati
Ma može ko hoće, ali ne Robert |
||
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...
|
||
FictionSmith
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Active member Pridružen: 01.Srpanj/Jul.2009 Status: Offline Points: 32 |
Opcije posta
Thanks(0)
|
|
Robert je to odradio kao pravi gay
|
||
Odgovori | |
Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |