Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Lincoln (2012)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Lincoln (2012)

Lincoln

Lincoln (2012)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Lincoln

Godina:

2012

Žanr:

biografski, drama, povijesni, ratni

Trajanje:

150 min

Režija:

Steven Spielberg

Scenarij:

Doris Kearns Goodwin
, Tony Kushner

Glavne uloge:

Tommy Lee Jones
  >  Thaddeus Stevens
Daniel Day-Lewis
  >  Abraham Lincoln
Sally Field
  >  Mary Todd Lincoln
James Spader
  >  W.N. Bilbo
David Strathairn
  >  William Seward
Hal Holbrook
  >  Preston Blair
Gloria Reuben
  >  Elizabeth Keckley
Joseph Cross
  >  John Hay
Joseph Gordon-Levitt
  >  Robert Lincoln
Jackie Earle Haley
  >  Alexander Stephens
Jared Harris
  >  Ulysses S. Grant
John Hawkes
  >  Robert Latham
Bruce McGill
  >  Edwin Stanton
Peter McRobbie
  >  George Pendleton
Tim Blake Nelson
  >  Richard Schell
Jeremy Strong
  >  John Nicolay
Lee Pace
  >  Fernando Wood
Gulliver McGrath
  >  Tad Lincoln

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Rea View Drop Down
Translator
Translator
Bobi with boobs

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Rea Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Lincoln (2012)
    Objavljeno: 14.Prosinac/Dec.2012 u 20:11

IMDb

Žanr: Drama

Scenario: Tony Kushner (Munich, 2005.), Doris Kearns Goodwin (knjiga)

Režija: Steven Spielberg (Schindler's List, 1993.)

Glavne uloge: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook

Godina proizvodnje: 2012

Zemlja porekla: SAD / Indija

Trajanje: 150 min

Sinopsis:
Steven Spielberg režirao je Lincoln, dramu koja se fokusira na poslednjih nekoliko meseci u životu 16. predsednika Amerike. U naciji koja je razdorena ratom i kroz koju prolazi snažan vetar promene, Lincoln daje sve od sebe da bi okončao rat, ujedinio zemlju i ukinuo ropstvo. Izbori koje je načinio u ovim kritičnim momentima promeniće sudbinu svih generacija koje dolaze.

Rezime: Daniel Day-Lewis standardno odličan u ovom dostojanstvenom portretu koji uvlači publiku u svoj svet i zabavlja dok istovremeno informiše.

IMDB ocena: 8.4/10
Rotten Tomatoes rating: 90%

Datum svetske premijere: 8. oktobar 2012. (SAD: New York Film Festival)

Trivija:
- Steven Spielberg je angažovao scenaristu Tonyja Kushnera jer je bio impresioniran njegovim radom na filmu Munich.
- Liam Neeson je bio angažovan za ulogu Abrahama Lincolna od samog početka, ali je na kraju odlučio da odustane jer je osećao da je previše star za ulogu posle toliko godina čekanja da počne sa snimanjem filma. Daniel Day-Lewis, koji je kasnije angažovan, samo je pet godina mlađi od Neesona, ali ipak bliži Lincolnu, koji je 1865. imao 56 godina.
- Spielberg je već radio na projektu kada je upoznao Doris Kearns Goodwin i poverio joj se da želi da snimi film o Lincolnu. Ona mu je rekla da je upravo završila sa pisanjem knjige "Team of Rivals", koju je Spielberg pročitao i odmah odlučio da je iskoristi kao osnovu za film.
- Hal Holbrook, koji glumi Francisa Prestona Blaira, osvojio je Emmy nagradu za tumačenje Abrahama Lincolna u TV mini seriji "Lincoln" iz 1974. godine. On je takođe glumio Lincolna u mini seriji North and South, kao i u "The Ed Sullivan Show".
- Daniel Day-Lewis je tumačio lik Billa "The Butcher" Cuttinga u filmu Gangs of New York reditelja Martina Scorsesea, lik koji se protivio Lincolnovim političkim planovima.
- Steven Spielberg je čitavih dvanaest godina vršio istraživanja za film. On je do detalja napravio repliku Lincolnove kancelarije, sa istim tapetama i knjigama koje je Lincoln imao. Otkucaj Lincolnovog sata u filmu je zapravo zvuk stvarnog Lincolnovog džepnog sata, koji se danas nalazi u Istorijskom društvu u Frenkfortu, u Kentakiju. Taj sat je Lincoln nosio na dan atentata.
- Opisujući iskustvo tumačenja Lincolna, Daniel Day-Lewis je rekao: "Nikada u životu nisam osetio takvu ljubav prema nekom ljudskom biću koje nikada nisam upoznao. I mislio da je to upravo taj uticaj koji je Lincoln imao na većinu ljudi ... Voleo bih da zauvek ostane sa mnom."
- Tokom tri i po meseca snimanja, Steven Spielberg je glumce nazivao prema njihovim likovima: Daniela Day-Lewisa je zvao "Gospodine predsedniče", a Sally Field "Gospođo Lincoln" ili "Molly". Osim toga, svakog dana je na set dolazio obučen u odelo: "Mislim da sam najviše od svega želeo da uđem u ulogu, da budem deo tog iskustva - jer mi smo rekreirali deo jednog dela istorije. Tako da nisam želeo da dolazim odrpan, sa bejzbol kapom na glavi; Želeo sam da budem poput glumačke ekipe."
- Sally Field je bila tako odlučna da tumači Mary Todd Lincoln, da je preklinjala Stevena Spielberga da joj da šansu za test snimanje sa Danielom Day-Lewisom. Spielberg je mislio da je ona previše stara za ulogu, ali Field je bila neumoljiva. "Ja sam deset godina starija od Daniela i 20 godina starija od žene Abrahama Lincolna i Steven je rekao da me ne vidi u toj ulozi. Ali, ja sam znala da sam prava za tu ulogu i preklinjala sam ga da mi da šansu na audiciji. On je bio ljubazan da mi učini uslugu, a Daniel je bio pravo srce i doleteo je iz Irske samo da bi uradio snimanje sa mnom. Zauvek ću ga voleti zbog toga."
- Steven Spielberg je objasnio da su u poslednjoj sceni kada se prozivaju imena iz Kuće predstavnika da glasaju za Trinaesti amandman (kojim se ukida ropstvo) mnoga imena onih koji su rekli "Ne" izmenjena da se ne bi osramotili njihovi današnji potomci.
- Ekscentrični izgled lobiste Williama N. Bilboa je osmišljen na osnovu više izvora, jer danas ne postoji nijedna njegova fotografija.

Nominacije:
Najbolji glumac (Daniel Day-Lewis), Najbolji sporedni glumac (Tommy Lee Jones), Najbolja scenografija i produkcijski dizajn, Najbolja kinematografija, Najbolja režija, Najbolji film, Najbolja originalna muzika, Najbolji adaptirani scenario, 2012 Satellite Awards

Nagrade:
Najbolji glumac (Daniel Day-Lewis), Najbolji scenario, Najbolja sporedna glumica (Sally Field), 2012 New York Film Critics Circle Awards

http://www.happynovisad.com/

Na vrh
Kneginja View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Kneginja Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28.Prosinac/Dec.2012 u 18:01

Prevod je najavio Butch Coolidge Clap

Na vrh
Beren View Drop Down
Active member
Active member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Beren Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30.Prosinac/Dec.2012 u 18:00
Zbog Dej Luisa ću ga pogledati. Jedan od najboljih, ako ne i najbolji glumac u zadnjih 20ak godina.
Na vrh
Rendgen Tehnicar View Drop Down
Translator
Translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Rendgen Tehnicar Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30.Prosinac/Dec.2012 u 18:11
Originalno postovano od strane Beren Beren piše:

Zbog Dej Luisa ću ga pogledati. Jedan od najboljih, ako ne i najbolji glumac u zadnjih 20ak godina.

DANIJEL DEJ LUIS JE GLUMČINA!!!!
Šta je najlepše na svetu? SLOBODA
Šta je najjače na svetu? LJUBAV
Šta je naoštrije na svetu? ISTINA
Na vrh
Kneginja View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Kneginja Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01.Sijecanj/Jan.2013 u 18:37

Butch Coolidge hvala za prevod Smile

Titl mozete preuzeti OVDJE

Na vrh
insideman View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj insideman Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Sijecanj/Jan.2013 u 02:31

hvala na prevodu 

Svima je jasno da je ovo film koji veliča lik i delo najvećeg amerikanca ikada, posle Homera Simpsona, Pravi film za američki narod i sigurno pažljivo odabran trenutak da se snimi.
Iako je politička propaganda najverovatnije u prvom planu dobra stvar za sve neameričke ljubitelje filmova je reditelj. Spilberg je ipak veoma vešt u svom poslu pa je kao i obično film učinio veoma gledljivim i zanimljivim. Film je vizuelno zaista očaravajuć. Scenografija, šminka i kostimi apsolutno služe svrsi i uz odličnu Spilbergovu režiju veoma verno dočaravaju ambijent tog vremena. Retko sam imao takav utisak gledajući Spilbergove filmove u kojima je često ono što bi trebalo biti u drugom planu bilo prenaglašeno. Ovde je uspeo sve da uskladi. Tako da mi je ovo posle Šindlerove liste njegov najbolji film. Trebao bi dosta češće da snima ove real life drame jer mu dosta bolje leže od sci fi/fantasy/advanture varijanti.
Retki su filmovi u kojima je kompletna, a u ovom slučaju mnogobrojna, glumačka postava na visokom nivou. A Daniela Dej Luisa sam smatrao najboljim glumcem današnjice ali posle ove uloge on je za mene najbolji glumac koji je ikada hodao planetom Zemljom. Svaka čast i ostalim malobrojnim veličinama ovog zanata koje mogu da iznesu najrazličitije uloge u vrhunskom stilu ali ovakvog glumca je teško nadmašiti. Sve svoje zahtevne uloge je odigrao maestralno. Ovde je prosto bio Abraham Linkoln. Tu nema ni traga ni glasa glumcu Danielu Dej Luisu.

Jasno je da je Spilberg ovim filmom hteo da reprizira uspeh koji je postigao Šindlerovom listom. Donekle jeste ali rekao bih da neće uspeti u potpunosti. Izuzev same priče prema kojoj će mnogi verovatno ostati ravnodušni, sve ostalo je za desetku. Veoma kvalitetan film.

Na vrh
A2D2 View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Lonesome Cowboy

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj A2D2 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Sijecanj/Jan.2013 u 18:50
Film je zadovoljio moje apetite mada sam se u prvih 10, 15 minuta malčice pogubio u fabuli, jer se je izmjenjivalo previše likova i imena Američke historije. Međutim kad se je slegao prvobitni šok polako sam vezao konce i hvatao ritam filma.

Originalno postovano od strane insideman insideman piše:

Retki su filmovi u kojima je kompletna, a u ovom slučaju mnogobrojna, glumačka postava na visokom nivou. A Daniela Dej Luisa sam smatrao najboljim glumcem današnjice ali posle ove uloge on je za mene najbolji glumac koji je ikada hodao planetom Zemljom.

Daniel Day Lewis jeste glumčina, ali brate Tommy Lee Jones je rasturio u sporednoj ulozi republikanskog kongresmena Thaddeus Stevensa i negdje čak i zasjenio Daniela.

Jasno je da je Spilberg ovim filmom hteo da reprizira uspeh koji je postigao Šindlerovom listom. Donekle jeste ali rekao bih da neće uspeti u potpunosti. Izuzev same priče prema kojoj će mnogi verovatno ostati ravnodušni, sve ostalo je za desetku. Veoma kvalitetan film.

Mislim da ovdje ima pomalo od svakog Spielbergovog filma. Prva scena je omaž Spašavanju vojnika Rajana, a meni je po tematici i stilu pripovjedanja najsličniji Amistadu. Da ne bi previše spojlerisao i kvario dojam onima koji još nisu pogledali film reći ću samo da mi je najveća i možda jedina mana zadnjih 15-estak minuta filma gdje se je trebalo završiti na potpisivanju kapitulacije vojske Konfederacije jer je to stvarno odlična scena i završiti uz neki lijep kadar Lincolnovog odlaska u historiju sa sinopisom ili Danijelovom naracijom šta se je poslije desilo...Spielberg je sklon grandioznim govorima i uzvišenošću koja se povremeno otme nadzoru, ali uz sreću u večini slučajeva je koristi pametno i efektno.

Ono što mi se je najviše dopalo u filmu su Linkolnove pomirljive pričice iz života ili možda izmišljene,iz kojih je isijavala duhovitost i mudrost jednog čovjeka sa vizijom i vjerom u čovječanstvo.

Ako ne prođe u Oskarovskim nominacijama za glavne i sporedne uloge odn. za režiju, može ih gotovo sigurno očekivati za dizajn kostima, kinematografiju, šminku ili montažu.

P.S. Živo me zanima je'l originalni dokument o 13. amandmanu Američkog ustava zaista prenoćio kod kongresmena Stevensa (Tommy Lee Jones) ili je to samo još filmska magija velikog Spieberga ?

Ažurirao A2D2 - 04.Sijecanj/Jan.2013 u 18:53
Nitko nije toliko bogat da može bez osmjeha i nitko toliko jadan da ga ne bi zaslužio.
Na vrh
insideman View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj insideman Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Sijecanj/Jan.2013 u 21:54

Originalno postovano od strane A2D2 A2D2 piše:

Ako ne prođe u Oskarovskim nominacijama za glavne i sporedne uloge odn. za režiju, može ih gotovo sigurno očekivati za dizajn kostima, kinematografiju, šminku ili montažu. 

Imaće sigurno najviše nominacija a imam osećaj da će oskar za sporednu ići Master-u. 

Na vrh
gothic_girl View Drop Down
member
member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj gothic_girl Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10.Sijecanj/Jan.2013 u 03:36

hvala na prevodu 

Svima je jasno da je ovo film koji veliča lik i delo najvećeg amerikanca ikada, posle Homera Simpsona, Pravi film za američki narod i sigurno pažljivo odabran trenutak da se snimi.
Iako je politička propaganda najverovatnije u prvom planu dobra stvar za sve neameričke ljubitelje filmova je reditelj. Spilberg je ipak veoma vešt u svom poslu pa je kao i obično film učinio veoma gledljivim i zanimljivim. Film je vizuelno zaista očaravajuć. Scenografija, šminka i kostimi apsolutno služe svrsi i uz odličnu Spilbergovu režiju veoma verno dočaravaju ambijent tog vremena. Retko sam imao takav utisak gledajući Spilbergove filmove u kojima je često ono što bi trebalo biti u drugom planu bilo prenaglašeno. Ovde je uspeo sve da uskladi. Tako da mi je ovo posle Šindlerove liste njegov najbolji film. Trebao bi dosta češće da snima ove real life drame jer mu dosta bolje leže od sci fi/fantasy/advanture varijanti.
Retki su filmovi u kojima je kompletna, a u ovom slučaju mnogobrojna, glumačka postava na visokom nivou. A Daniela Dej Luisa sam smatrao najboljim glumcem današnjice ali posle ove uloge on je za mene najbolji glumac koji je ikada hodao planetom Zemljom. Svaka čast i ostalim malobrojnim veličinama ovog zanata koje mogu da iznesu najrazličitije uloge u vrhunskom stilu ali ovakvog glumca je teško nadmašiti. Sve svoje zahtevne uloge je odigrao maestralno. Ovde je prosto bio Abraham Linkoln. Tu nema ni traga ni glasa glumcu Danielu Dej Luisu.

Složila bih se sa kompletnim tvojim postom. Pogotovo dijelom da Spilberg treba malo više da radi ovakve filmove. Film vrijedi pogledati. Uživala sam.

Ažurirao gothic_girl - 10.Sijecanj/Jan.2013 u 03:37
Na vrh
beogradski View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj beogradski Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28.Prosinac/Dec.2023 u 17:15
Prekinuo sam
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,297 sekundi.