Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Kynodontas (2009)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Kynodontas (2009)

Kynodontas

Kynodontas (2009)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Očnjak

Godina:

2009

Žanr:

drama, triler, horor

Trajanje:

97 min

Režija:

Yorgos Lanthimos

Scenarij:

Yorgos Lanthimos
, Efthymis Filippou

Glavne uloge:

Michele Valley
  >  Mother
Alexander Voulgaris
  >  Dog trainer
Christos Stergioglou
  >  Father
Donavon Marshall
  >  Older Daughter
Sissi Petropoulou
  >  Secretary (as Athanasia Petropoulou)
Mary Tsoni
  >  Younger Daughter
Anna Kalaitzidou
  >  Christina
Hristos Passalis
  >  Son
Steve Krikris
  >  Colleague

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
luka0037 View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of

Zakeralo

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj luka0037 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Kynodontas (2009)
    Objavljeno: 04.Ožujak/Mar.2010 u 20:13
OČNJAK - Giorgos Lanthimos (FEST 2010)
Zlo za tvoje dobro

Čekajte samo da vidite tu nadahnutu upotrebu baštenskih makaza, tegova, video kaseta i video rikordera, vrele vode, anestetika...

Dejan Ognjanović

Originalni naslov: Kynodontas
Scenario: Giorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
Uloge: Christos Stergioglou, Michelle Valley, Aggeliki Papoulia, Hristos Passalis
Žanr: drama
Trajanje: 94 min.
Proizvodnja: Grčka, 2009.

Grčki Očnjak mogao bi se opisati kao "sirotinjski Haneke". Pritom se ovo o sirotinji odnosi isključivo na svedeni stil prilično banalne fotografije i statične režije (mirni kadrovi, malo kretanja kamere, frejming koji deluje nehajno, nesimetrično, često sa "odsečenim" glavama glumaca...). Što se tiče tematike i klinički hladnog pristupa njenoj obradi, tu nema dileme - Giorgos Lanthimos je Hanekeov davno izgubljeni polubrat.

Hanekeovsko je to ledeno seciranje srednjeklasne porodice i razotkrivanje laži na kojima ona počiva, a naročito ogoljavanje sposobnosti običnih, prosečnih ljudi za Zlo. To Zlo se otkriva u naizgled malim stvarima. Ali, kako Lanthimos pokazuje, ne postoje male stvari. Zlo je u detaljima.

Očnjak dimenzije Zla otkriva postepeno, isprva zbunjujućim detaljima: upoznajemo porodicu pomalo čudnu (nisu li ovi adolescenti – dve sestre i brat- malo matori za detinjaste igre?), čujemo dijaloge pomalo uvrnute ("reč telefon znači – slanik"?), ali tek vremenom otkrivamo duboku patologiju ispod. Kako bi decu zaštitili od Zla spoljašnjeg sveta, roditelji su napravili samodovoljni mikrokosmos gde važe pravila specijalno kreirana za njega. Deca su odrasla iza visokih zidova kuće van grada, bez TV-a, novina, knjiga, škole... Sve što "znaju" o svetu, znaju na osnovu onoga što su im roditelji rekli.

Tiha jeza tinja iz kontrasta između "normalnosti" likova na platnu i vrednosti gledaoca. Mi znamo da je svet u kome oni žive lažan i otrovan, ali oni to ne znaju. Ova "deca" žive u zatvoru za koji veruju da je za njihovo dobro, radi zaštite od monstruma u haosu napolju. Ona prihvataju tiraniju jer je uopšte ne percipiraju kao takvu: ona i ne znaju za drugo.

Očnjak je eksplicitna osuda mehanizama vaspitanja, odnosno potencijala za indoktrinaciju koji su inherentni svakom neupitnom nametanju vrednosti i gušenja slobode izbora. Totalitarizam ne kreće samo "odozgo", iz maglina Sistema, već i odozdo – iz porodice. Kako gore, tako dole, stara je ezoterijska formula koja u ovom filmu poprima neočekivano zlokobne, antiutopijske razmere.

Kao i kod Hanekea, privid mira i nedešavanja samo je pozadina za brutalne scene koje će vam se urezati u sećanje. Jer, laži na kojima počiva ovaj mikro-svet ne mogu da traju večno: a kada zidovi zatvora počnu da se krune, potrebno je sve više nasilja da se pritajeni nemir drži pod kontrolom. Bar još neko vreme.

Na vrh
Stole Haringa View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Prosinac/Dec.2017 u 21:52
  Gledao sam ranije Kynodontas koji je, kao što je red, podelio ljude. Za mene je ovo jeftino i neoriginalno umetničarenje koje je klimaks imalo u slušanju ploče Dina Martina. Tu je kap prelila ćašu.

The Cement Garden (1993)

Koga zanima neka odgleda Betonski vrt pa neka uporedi oba filma. Ili još bolje, neka pročita knjigu koja je bolja od filma. Očivadno je od koga je "pozajmio" ideju za film.

Na vrh
Danilo-Naissus View Drop Down
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Prosinac/Dec.2017 u 22:14
Gledao sam pre nekoliko godina i ne znam kako bih ocenio ovaj film.   
Možda ga trebam opet pogledati.
U svakom slučaju kraj filma je bio nepredvidljiv.    
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Prosinac/Dec.2017 u 22:32
  Početak i kraj su jedno, sredina je nešto sasvim drugo.

Azijati, mahom Japanci, snimaju bar 50 godina unazad neobične i bizarne filmove koji nisu za svačiji ukus. Problem je što nisu dovoljno beli pa čak i kad dođu u Holivud dobijaju scenarija sa kojim bogotac ne može ništa da uradi.

Na vrh
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Prosinac/Dec.2017 u 22:45
Film je čini mi se... ima dubinu. Nije površan, plus evropska kinematografija što je plus.        Naravno, ako se upoređuje sa drugima... verovatno su uzeli mustru, ne znam da li je pisan po nekoj noveli.    

Dragi Stole, ima par odličnih filmova iz Helade, prvi pik mi je Etniki Kuzina, Mikra Aglia,... (dopisaću ih još). Ako si odgledao neki iz Italije ili Grčke, močim te preporuči nam u temi "Preporuči film". Veliki pozdrav.    

EDIT: unazad: Hvala bata Stole na preporuci.
Ako imaš još neki pošalji mi na PP, please. Gledam samo preporučene filmove.   

Ažurirao Danilo-Naissus - 18.Prosinac/Dec.2017 u 23:27
Na vrh
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (1) Thanks(1)   Citiraj Stole Haringa Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Prosinac/Dec.2017 u 22:59
  Jedan od najboljih i najdražih mojih filmadžija je iz Grčke. Ko nije gledao Gavrasa ne zna šta je propustio. Kosta je imao i ima kotiledone za dva Holivuda.

Nikos Nikolaidis takođe snima neobične filmove.

Tetarti 04:45 (2015)

Ovo je zadnji grčki film koji sam gledao. Dobar je, kombinacija krimi i art filma.

Dobri su i ovi iz Beneluksa, Francuzi, Skandinavci a vidim da su  i Rumuni ispekli zanat.

Ne mogu da preporučim nekom film ako to ne traži. Još nisam došao dotleda pričam sam sa samim sobom.

Da ne davim više na ovoj temiLOL

Na vrh
ameo02 View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ameo02 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Prosinac/Dec.2017 u 19:21
Ovaj lik je teži slučaj.
Koje su ovo boleštine.
Fascinira me naprosto.

Upotreba jezika je vrh.
Scena sa škarama - zašto , Bože,  zašto?

Na vrh
jeje cantiq View Drop Down
Banned user
Banned user

jedan fašista manje

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj jeje cantiq Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Prosinac/Dec.2017 u 20:15
Originalno postovano od strane ameo02 ameo02 piše:

Upotreba jezika je vrh.
Scena sa škarama - zašto , Bože,  zašto?

Recimo, Oscar za strani film? Cijenim da je to dostatan motiv.
Na vrh
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Prosinac/Dec.2017 u 21:22
Ne kapiram baš poster filma...    

Klasična klinička psihopatologija ili nešto drugo, treće,... ?     
Na vrh
jeje cantiq View Drop Down
Banned user
Banned user

jedan fašista manje

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj jeje cantiq Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Prosinac/Dec.2017 u 21:25
To prvo, rekla bih Ouch
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,389 sekundi.