Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Kynodontas (2009) |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
luka0037 ![]() Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
The Legend Of ![]() Zakeralo Pridružen: 04.Ožujak/Mar.2008 Lokacija: Krusevac Status: Offline Points: 6630 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 04.Ožujak/Mar.2010 u 20:13 |
OČNJAK - Giorgos Lanthimos (FEST 2010)
Zlo za tvoje dobro Čekajte samo da vidite tu nadahnutu upotrebu baštenskih makaza, tegova, video kaseta i video rikordera, vrele vode, anestetika... Dejan Ognjanović Originalni naslov: Kynodontas Scenario: Giorgos Lanthimos, Efthymis Filippou Uloge: Christos Stergioglou, Michelle Valley, Aggeliki Papoulia, Hristos Passalis Žanr: drama Trajanje: 94 min. Proizvodnja: Grčka, 2009. Grčki Očnjak mogao bi se opisati kao "sirotinjski Haneke". Pritom se ovo o sirotinji odnosi isključivo na svedeni stil prilično banalne fotografije i statične režije (mirni kadrovi, malo kretanja kamere, frejming koji deluje nehajno, nesimetrično, često sa "odsečenim" glavama glumaca...). Što se tiče tematike i klinički hladnog pristupa njenoj obradi, tu nema dileme - Giorgos Lanthimos je Hanekeov davno izgubljeni polubrat. Hanekeovsko je to ledeno seciranje srednjeklasne porodice i razotkrivanje laži na kojima ona počiva, a naročito ogoljavanje sposobnosti običnih, prosečnih ljudi za Zlo. To Zlo se otkriva u naizgled malim stvarima. Ali, kako Lanthimos pokazuje, ne postoje male stvari. Zlo je u detaljima. Očnjak dimenzije Zla otkriva postepeno, isprva zbunjujućim detaljima: upoznajemo porodicu pomalo čudnu (nisu li ovi adolescenti – dve sestre i brat- malo matori za detinjaste igre?), čujemo dijaloge pomalo uvrnute ("reč telefon znači – slanik"?), ali tek vremenom otkrivamo duboku patologiju ispod. Kako bi decu zaštitili od Zla spoljašnjeg sveta, roditelji su napravili samodovoljni mikrokosmos gde važe pravila specijalno kreirana za njega. Deca su odrasla iza visokih zidova kuće van grada, bez TV-a, novina, knjiga, škole... Sve što "znaju" o svetu, znaju na osnovu onoga što su im roditelji rekli. Tiha jeza tinja iz kontrasta između "normalnosti" likova na platnu i vrednosti gledaoca. Mi znamo da je svet u kome oni žive lažan i otrovan, ali oni to ne znaju. Ova "deca" žive u zatvoru za koji veruju da je za njihovo dobro, radi zaštite od monstruma u haosu napolju. Ona prihvataju tiraniju jer je uopšte ne percipiraju kao takvu: ona i ne znaju za drugo. Očnjak je eksplicitna osuda mehanizama vaspitanja, odnosno potencijala za indoktrinaciju koji su inherentni svakom neupitnom nametanju vrednosti i gušenja slobode izbora. Totalitarizam ne kreće samo "odozgo", iz maglina Sistema, već i odozdo – iz porodice. Kako gore, tako dole, stara je ezoterijska formula koja u ovom filmu poprima neočekivano zlokobne, antiutopijske razmere. |
|
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Stole Haringa ![]() Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member ![]() Pridružen: 03.Veljaca/Feb.2017 Status: Offline Points: 93557 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Gledao sam ranije Kynodontas koji je, kao što je red, podelio ljude. Za mene je ovo jeftino i neoriginalno umetničarenje koje je klimaks imalo u slušanju ploče Dina Martina. Tu je kap prelila ćašu.
The Cement Garden (1993) Koga zanima neka odgleda Betonski vrt pa neka uporedi oba filma. Ili još bolje, neka pročita knjigu koja je bolja od filma. Očivadno je od koga je "pozajmio" ideju za film. |
|
![]() |
|
Danilo-Naissus ![]() Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior moderator ![]() ![]() Mολών Λαβέ Pridružen: 04.Sijecanj/Jan.2015 Lokacija: Niš, Srbija Status: Offline Points: 23755 |
Gledao sam pre nekoliko godina i ne znam kako bih ocenio ovaj film.
![]() Možda ga trebam opet pogledati. U svakom slučaju kraj filma je bio nepredvidljiv. ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member ![]() Pridružen: 03.Veljaca/Feb.2017 Status: Offline Points: 93557 |
Početak i kraj su jedno, sredina je nešto sasvim drugo.
Azijati, mahom Japanci, snimaju bar 50 godina unazad neobične i bizarne filmove koji nisu za svačiji ukus. Problem je što nisu dovoljno beli pa čak i kad dođu u Holivud dobijaju scenarija sa kojim bogotac ne može ništa da uradi. |
|
![]() |
|
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior moderator ![]() ![]() Mολών Λαβέ Pridružen: 04.Sijecanj/Jan.2015 Lokacija: Niš, Srbija Status: Offline Points: 23755 |
Film je čini mi se... ima dubinu. Nije površan, plus evropska kinematografija što je plus.
![]() ![]() Dragi Stole, ima par odličnih filmova iz Helade, prvi pik mi je Etniki Kuzina, Mikra Aglia,... (dopisaću ih još). Ako si odgledao neki iz Italije ili Grčke, močim te preporuči nam u temi "Preporuči film". Veliki pozdrav. ![]() ![]() EDIT: unazad: Hvala bata Stole na preporuci. ![]() ![]() ![]() ![]() Ako imaš još neki pošalji mi na PP, please. Gledam samo preporučene filmove. ![]() ![]() Ažurirao Danilo-Naissus - 18.Prosinac/Dec.2017 u 23:27 |
|
![]() |
|
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Jedan od najboljih i najdražih mojih filmadžija je iz Grčke. Ko nije gledao Gavrasa ne zna šta je propustio. Kosta je imao i ima kotiledone za dva Holivuda.
Nikos Nikolaidis takođe snima neobične filmove. Tetarti 04:45 (2015) Ovo je zadnji grčki film koji sam gledao. Dobar je, kombinacija krimi i art filma. Dobri su i ovi iz Beneluksa, Francuzi, Skandinavci a vidim da su i Rumuni ispekli zanat. Ne mogu da preporučim nekom film ako to ne traži. Još nisam došao dotleda pričam sam sa samim sobom. Da ne davim više na ovoj temi |
|
![]() |
|
ameo02 ![]() Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator ![]() ![]() Pridružen: 22.Srpanj/Jul.2013 Lokacija: HR Status: Offline Points: 657 |
Ovaj lik je teži slučaj.
Koje su ovo boleštine. Fascinira me naprosto. Upotreba jezika je vrh. Scena sa škarama - zašto , Bože, zašto? |
|
![]() |
|
![]() |
|
jeje cantiq ![]() Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Banned user ![]() jedan fašista manje Pridružen: 09.Sijecanj/Jan.2013 Status: Offline Points: 1907 |
Recimo, Oscar za strani film? Cijenim da je to dostatan motiv.
|
|
![]() |
|
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Ne kapiram baš poster filma...
![]() ![]() Klasična klinička psihopatologija ili nešto drugo, treće,... ? ![]() |
|
![]() |
|
jeje cantiq ![]() Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Banned user ![]() jedan fašista manje Pridružen: 09.Sijecanj/Jan.2013 Status: Offline Points: 1907 |
To prvo, rekla bih
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |