Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - The Exorcist (1973)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

The Exorcist (1973)

The Exorcist

The Exorcist (1973)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Istjerivač đavola

Godina:

1973

Žanr:

horor

Trajanje:

122 min

Režija:

William Friedkin

Scenarij:

William Peter Blatty

Glavne uloge:

Linda Blair
  >  Regan
Ellen Burstyn
  >  Chris MacNeil
Max von Sydow
  >  Father Merrin
Lee J. Cobb
  >  Lt. William Kinderman
Thomas Bermingham
  >  Tom - President of University (as Reverend Thomas Bermingham S.J.)
Barton Heyman
  >  Dr. Klein
Jack MacGowran
  >  Burke Dennings
John Mahon
  >  Language Lab Director
Vasiliki Maliaros
  >  Karras' Mother
Peter Masterson
  >  Dr. Barringer - Clinic Director
Jason Miller
  >  Father Karras
William O'Malley
  >  Father Dyer
Gina Petrushka
  >  Willi
Rudolf Schündler
  >  Karl
Arthur Storch
  >  Psychiatrist
Robert Symonds
  >  Dr. Taney
Titos Vandis
  >  Karras' Uncle
Kitty Winn
  >  Sharon

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
CSInvestigator View Drop Down
Translator
Translator
Lady Justice

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj CSInvestigator Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: The Exorcist (1973)
    Objavljeno: 14.Kolovoz/Aug.2011 u 20:50

The Exorcist (1973)

Žanr: Horor, Misterija, Triler

Režija: William Friedkin

Jezik: Engleski, Latinski, Grčki, Francuski, Nemački, Arapski

Uloge: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Lee J. Cobb, Linda Blair, Mercedes McCambridge

Trajanje
: 122 min

Regan, kći glumice Kris Meknil, odjednom postaje posednuta dok se nalazi na snimanju filma sa svojom majkom u Vašingtonu. Ova „demonska posednutost“ postaje zla, razorna i šokantna dok otac Merin i otac Karas izvode redak obred egzorcizma ne bi li je oslobodili „demona“.

Viljem Fridkin potpisao je režiju jednog od najstrašnijih horor-filmova ikad snimljenih. Kada simpatična 12-godišnja devojčica počne da preuzima karaktere i glasove drugih ljudi, lekari kažu da ne mogu ništa da urade. Ali kad ljudi počnu da umiru, njena majka shvata da joj je kćer zaposeo đavo i da njena jedina nada leži u rukama dvojice sveštenika i drevnog obreda egzorcizma. Film je zasnovan na romanu Viljema Pitera Blatija.

Izvor: http://www.hbo.rs

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0070047/

TITLOVI

Your soul could never grow old, it's evergreen
Na vrh
LEMONZOO View Drop Down
Active member
Active member
Uvijek u pravu.

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj LEMONZOO Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Kolovoz/Aug.2011 u 21:27
Dobar film, samo nažalost, jer je u pitanju Hollywood, djevojčica preživi.
Na vrh
ghostwheel View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ghostwheel Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Kolovoz/Aug.2011 u 21:41
...ali preživi i zlo. Wink
Come on, you apes. You want to live forever?
Na vrh
LEMONZOO View Drop Down
Active member
Active member
Uvijek u pravu.

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj LEMONZOO Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Kolovoz/Aug.2011 u 21:48
Originalno postovano od strane ghostwheel ghostwheel piše:

...ali preživi i zlo. Wink
he-he, u pravu si, ipak ima nadeSmile

Ažurirao LEMONZOO - 15.Kolovoz/Aug.2011 u 21:48
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2023 u 22:03
Nisam došao ovde da pljujem ovaj film, već samo da napišem svoje utiske.
A utisci su strašni.
Morao sam nakon gledanja da spavam sa upaljenim svetlom, a sutradan sam zvao sveštenika da okadi tamjanom sve prostorije.
To je bilo davno i ne ponovilo se.

I oduvek sam se pitao šta navodi ljude da gledaju ovakve filmove i da se plaše, šta to ''lepo'' budi u njima da vole da se prepuste strahotama koje nisam viđao ni u najcrnjim i najgorim noćnim morama.

Svaka čast za one što imaju stomak za ova paranormalna i nimalo prijatna ostvarenja, ne bih previše pisao, ali jedno traumatično i teško iskustvo za mene.

LM, pre neki dan sam hteo da pogledam dokumentarni film o Fridkinu i snimanju ovog filma, i nisam se usudio.

Svako dobro, a od Kojića očekujem detaljnu analizu ovog filma.
Na vrh
payutti View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj payutti Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2023 u 22:30
Ja sam takođe kao klinac gledao film, i nisam se ni malo uplašio.
Tada me je više uplašio malo poznati film "Dead and buried" (Mrtvi i sahranjeni).
I, naravno "Carrie" (Keri).
Na vrh
Mizi View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Mizi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2023 u 22:56
Mislim da je poslednji horor koji sam gledao bio Paranormal Activity I deo, i od tada izbegavam taj žanr.
Leptirica mi je bila takođe traumatično iskustvo, a Sveto Mesto nisam imao hrabrosti da gledam.
The Unborn, zatim The Amityville Horror, sve mi se to urezalo kao neprijatnost.
Noć Veštica mi dođe kao komedija naspram ovih navedenih.
Vrisak, Teksaški Masakr, kao i Fredi Kruger su male mace šta se sve snimalo pre i posle njih, kakve jezote i grozote su u stanju ljudi da snime, pa to nije normalno niti zdravo.

Čak i ono Crno dete u ekranizaciji Glave Šećera mi je delovalo sablasno.

Zombiji, vukodlaci, svemirci, mumije, nevidljivi likovi, su neka druga kategorija, nisu toliko kripi, po meni.

Ali, opet moje mišljenje, Isterivač Đavola kao da je sam Sotona snimio.
Kao da je Fridkin bio nadahnut i da je prodao dušu, tako mi deluje.
Samo da bi udario pečat, da bi se dokazao, ne znam. Mislim da je bio spreman na taj potez, sad nisam smeo da gledam dokumentarac, verovatno je objasnio zbog čega je snimio taj film i koji su mu bili motivi.

Pa čak mi je i Ring sa onom devojčicom iz bunara užasssssss!!!

Sva sreća, pa sam horore batalio i ne bi ih nikome preporučio.
Da mogu ukinuo bih snimanje Crne Svadbe i Kalkanskih krugova, bave se jako crnim temama i mislim da nisu dobre što se mentalnog (duhovnog) zdravlja tiče.
Na vrh
payutti View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj payutti Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.Listopad/Oct.2023 u 23:14
Da, "Ring" je prilično kripi, ali je u isto vreme i odličan.
Vrisak je u stvari više zajebancija, nego horor.
A "Stravu u ulici brestova" sam baš voleo kao klinac.
To je inače prvi film Džonija Depa.
Na vrh
kjovo View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kjovo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28.Listopad/Oct.2023 u 10:39
Meni isterivac djavola nije bio nesto strasan ,gledao ga u drustvu u bioskopu pa sam se vise smejao nego sto me plasio ,jbga klinci. Posle kad sam ga stariji pogledao bio je strasniji ali opet ne preterano. Legendarna Leptirica je jeziva,meni najstrasnij film je bio od Polanskog Bal vampira,tako je kod nas preveden. Posle toga Ring je jeziv i bilo je tu jos neki ali i ja kao Mizi vise ne gledam horore ,koj ce mi to u zivotu  ,cak ni ove zadnje Noc vestica nisam gledao. 
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28.Listopad/Oct.2023 u 18:30
Baš ste načeli dobru temu, a i Mizi mi je baš inspirisan i ozbiljan. Kako da se ne nadovežem?

Svako vuče neku svoju traumu iz mladosti i to apsolutno ima veze i sa dobom gledaoca, ali i drugim faktorima kao što je socijalno ustrojstvo, neka opšta klima i psihologija. Ono što je nekada nama bilo strašno, danas je klincima smešno (barem onima kojima je i film zanimacija, a ne samo društvene mreže), ili nekome ko lično prođe ratne strahote, odnosno neki privatni lom. Takve ne može imaginacija ni blizu dotaći koliko god bila strašna. Danas mogu samo da se nasmejem određenim ekranizacijama zbog kojih sam drhtao, ali neke su jako lepo omatorile i zadržale duh i kvalitet zbog koga se koža ponovo naježi, makar kao posledica nostalgije i uzburkane emocije.

U tom smislu prva istinska trauma u mom životu beše famozno biće iz Crne Lagune, odnosno Riba-Čovek koji iz dubine vreba i otima sirotu curu. Ali tada sam baš bio mali i podložan takvim uticajima. Kasnije sam mogao samo da se grohotom smejem naivnosti filma i nezgrapnosti kostima moje noćne more Vremenom mi je horor izrastao u omiljeni žanr, voleo sam da budem zaplašen i postajao sam gotovo navučen na taj osećaj. I originalni Stvor sam video i proživeo kao klinac, dok sam obožavao ekranizaciju sa Kurt Russelom. Halloween 1 je došao u pravo vreme, Psycho takođe, da ne pričamo o Alienu, a famozni Freddy Krueger me je toliko inspirisao da sam po njemu nazvao svoj video klub koji je i bio specijalizovan za horor žanr. Paralelno su išle knjige u vidu Barkera, Lovecrafta, Kinga,..., kao i njihove ekranizacije.

Vremenom me život uhvatio pod svoje, filmovi su postajali sve nemaštovitiji i izlizaniji, a danas sam toliko oguglao da nove horore praktično uopšte ni ne gledam. Sve se svodi na neke glupe štrecalice gde se nedostatak mašte kompenzuje naglim vizuelno zvučnim efektom kojim se želi nadomestiti ono čega nema, ili na vrlo grafički slash, ili besomučno repliciranje starih ideja i filmova koje po pravilu nisu ni do kolena. Jako je malo originalne ideje, atmosferičnosti koja izaziva jezu, horora koji se nenametljivo i inteligentno podvlači pod kožu gledaoca. Ništa od toga ne može da me dotakne ni koliko gumirani Riba-Čovek, ali to je opet do mene i moje pređene kilometraže.

Konačno, da se osvrnem na kontroverzni The Exorcist. Kultni i neponovljiv film u svakom smislu, verovatno izvodljiv samo u tom trenutku i samo iz uma neverovatnog Friedkina! Užas se gradi na svim nivoima, od mračne slike i atmosfere, preko više nego adekvatne zvučne kulise, pa do nadrealno dobre glume i realističnosti za to doba. Ne mogu reći da sam uz njega doživeo najveći strah, ali je bilo sasvim dovoljno nelagode i naknadnog proživljavanja u glavi. Takav film apsolutno ne može da se reprodukuje za ovo novo doba i svaki naknadni pokušaj osuđen je na propast.

E sad, ono što je jedini minus faktor u mom slučaju jeste odsustvo klasične religioznosti i vere u opšte prihvaćene bajke o bogu i đavolu, pa me kao takvog film ne pogađa u istu žicu kao istinske vernike. Meni je iz tih razloga vrednost ovog filma na nekom drugom, psihološkom, kulturološkom i umetničkom nivou. Ne moram ni spominjati da me kao takvog čitav podžanr religioznog horora ni najmanje ne dotiče i preskačem ga bez pardona, ali ovo ostvarenje ima neku specifičnu vrednost koja ne tamni protokom vremena, niti je umanjena ličnim poimanjem sveta i života.

Ipak, ovaj podžanr iznedrio je dosta kasnije još jedan naslov koji me je jedini dotakao i izazvao nelagodu gotovo kao što je to učinio The Exorcist. A to je, mora se priznati, izvanredan uspeh. Radi se o naslovu The Exorcism Of Emily Rose.

Ažurirao ar8c - 28.Listopad/Oct.2023 u 18:53
Na vrh
AlexDeLarge View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Status: Online
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj AlexDeLarge Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01.Studeni/Nov.2023 u 11:26
Ovaj film neću gledati, i ja sam prestao da gledam horore,  više sam voleo trilere i nf , sad prednost dajem animiranim i komedijama, trileri su ostali, naravno mogu i fine drame, naravno kad naleti neki pogledam, ali gde pisati, ipak je forum, a i ovome moze naširoko da se piše. 

Više pogledam ako se pojavi npr. senegalski, indonežanski, francuski,  japanski, tajlandski, eto i indijski.

Mada i horor žanr ima podsta podžanrova,  i baš puno filmova,  i često se prožima sa nf, ranije mnogo više.

Pa jeste dati film kultni, meni je izazvao neke  osnovne emocije i afektivni ton u to vreme, a bogme bilo je tu svakavih ostarenja gde mi je tokom i nakon gledanja bilo neprijatno, mučno,  Posebno kao klincu.

Film `Bal vampira` da tako je preveden , meni nije toliko `strašan` više mi je npr. `Rozmarina beba`, normalno i prirodno da se utisci razlikuju . Dok mi je `Strava u Ulici Brestova` bio bas... , uskoro će skoro 40 godina, pošto sam gledao sa starijima,  auh pa nije mi bilo svejedno kao klincu tada. Leptirica i Sveto mesto isto, Glišić i na neki način Gogolj. Nakon toga sam gledao u `Trezoru` i to je bilo tipa pre podne, dobri su ali sam ih tada na drugi način sagledao.

Ringu meni jeste dobar, eto  preveden je i roman, itd. za ostale ektanizacije poznatih dela.

Pogresih mislio sam da je tema ovog novog filma Smile

Ažurirao AlexDeLarge - 01.Studeni/Nov.2023 u 13:37
Na vrh
kjovo View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj kjovo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Studeni/Nov.2023 u 10:27
Eto ar8c pa maltene kao da si opisao moj razvoj gledanja horora i citanja knjiga istog zanra,razliciti naslovi ali to je to . 
Ma Bal vampira i nije toliko strasan ali sama atmosfera gledanja ,moji mi zabranili da gledam posto bio kasno uvece a i jelte vampiri a ionako sam sanjao neke gluposti stalno. Tako sam ja stolicu stavio u hodnik i u mraku iz pozadine gledao u dnevnoj sobi tv posto tad bilo samo jedan tv po kuci . A inace zaboravi Predskazanje i mali Demijan mi isto bio jeziv film.
Na vrh
ar8c View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ar8c Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02.Studeni/Nov.2023 u 16:54
Pa mislim da nije ni moglo biti puno drugačije u ono vreme bez interneta i sa par kanala na TV za sve generacijski srodne ljude sa sličnim interesovanjima. Razlike mogu biti samo u nijansama

Naravno da smo spomenuli samo neke naslove i površinski zagrebali priču, pa preskočili i jedan Omen. Već sam se negde dotakao i čitavog opusa starih naslova sa Vincent Priceom na primer. Jednostavno smo bili osuđeni da pratimo TV program i da otkažemo sve obaveze kada naleti nešto vredno gledanja Ali zato kad naleti prava stvar, sreća do neba. I dan danas pamtim kada ulovih Aliena na TV. Bioskopske premijere su bila neka druga dimenzija posvećenosti i užitka.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.