| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
The King’s Speech (2010) |
Odgovori
|
Stranica <12 |
| Korisnik | |
bubba ho-tep
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
The Legend Of
brkovi gore, brkovi dole Pridružen: 03.Sijecanj/Jan.2005 Status: Offline Points: 12364 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Ožujak/Mar.2011 u 15:40 |
|
Ne razumiješ uopće šta sam napisao, čemu onda da se trudim dalje?
Naravno da su i dan danas njihovi plemići debili, nisam uopće napisao nešto suprotno tomu. Metafora jest takva kakvu sam spomenuo, i više je nego očita i naglašena, a ti očito previše emotivno doživljavaš išta vezano uz engleske imperijaliste da bi bio iole objektivan u ovom slučaju. Ja sam svoje mišljenje o njima ostavio po strani i odgledao film s čisto umjetničke perspektive.... |
|
![]() |
|
Kampfar
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Nadri-talentovan Pridružen: 07.Lipanj/Jun.2010 Lokacija: Kruševac Status: Offline Points: 4136 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Ožujak/Mar.2011 u 16:05 |
|
Pa ja sam ti to upravo i rekao.
Želiš da napraviš nešto uzvišeno i čisto, mislilačko ili dubokoumno na gomili đubreta. (govorim generalno)Jedno je kada čovek vidi vrednosti i pokušava čitavog života da ih sprovede, potpuno drugo je kada je neko potčinjen nekoj dupelizačkoj hijerarhiji, pa mu odjednom sine kako treba da bude dobar. Kao što se vidi u filmu, glavni baja se prema Džefri Rašu ponaša kao njegovo gospodstvo i nema cile mile da budu drugari. Bez obzira što je on šiban kao klinac, to je trebalo da ga nauči poniznosti, a umesto toga, čovek je ceo život bio picajzla, pa kad treba da dođe na presto ''on rešio da se izbori sa nedačama''. To ti ja pričam o tim ''metaforama'' što ljudi misle ovde da postoje. Ne pravi se dobro u životu od hrpe đubreta, i to ne dolazi samo. Ili imaš to, ili nemaš. |
|
![]() |
|
bubba ho-tep
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
brkovi gore, brkovi dole Pridružen: 03.Sijecanj/Jan.2005 Status: Offline Points: 12364 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Ožujak/Mar.2011 u 18:01 |
|
Ajme majko, još uvijek ti mene ne kužiš. Ne da mi se više ovako, jer se to može danima otegnut pa ću napisat još jednom, a ti me probaj skužit...
Nije on postao bolji čovjek, ali i da jest postao, nije to uopće bitno. Bitno je jedino, da je uspio održati govor, iako se to činilo kao nemoguća misija na početku. Zašto je to metafora? Zato što je u to vrijeme (barem u filmu tako ističu) kretalo ludilo 2. svjetskog rata i, iako se činilo kao nemoguća misija na početku, svijet se uspio othrvati nacističkom zlu. Sve ostalo je nebitno ili je manje bitno, to je glavna poruka filma, nije mi jasno kako to nisi skužio... |
|
![]() |
|
Kampfar
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Nadri-talentovan Pridružen: 07.Lipanj/Jun.2010 Lokacija: Kruševac Status: Offline Points: 4136 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Ožujak/Mar.2011 u 18:48 |
Za kralja i otadžbinu a... Kad treba da namaknem bajonet i da uletim među Nemce, da mi odzvanja kraljev govor u glavi... ili kad čučim u rovu, da ne napunim gaće već da me sokoli govor... ili da majke što šalju sinove, budu ohrabrene i osokoljene, pa da im bude malo lakše pri pomisli da im deca odoše... Zar stvarno veruješ da je to postignuto u filmu ![]() Za zdrav razum nije ništa manji nacizam ovo što danas rade te iste zemlje koje su pobedile ''naci zlo'' , pa samim tim treba biti realan Razumeo sam ja od početka šta hoćeš da kažeš, ali je to toliko usko shvatanje da je zabrinjavajuće da nekome u glavi odzvoni kao nešto ''pozitivno''. |
|
![]() |
|
bubba ho-tep
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Ožujak/Mar.2011 u 19:03 |
|
Kampfar ovo je filmska tema, a ne politička, te se nisam kod ovog filma zanimao tom dimenzijom, a ne bi trebao ni ti.
Jer čemu uopće smisao gledanja bilo kojeg engleskog, američkog, francuskog, japanskog, ruskog, turskog ili njemačkog filma kad iza svakog od njih stoji imperijalistički režim sa višestoljetnom zločinačkom tradicijom? Iskreno, jedini filmovi koje trenutno smatram ljigavom propagandom su novi američki ratni o Iraku itd, od kojih mi se bljuje... ![]() Uopće se ne želim u slučaju ovog odličnog filma opterećivat tom dimenzijom, nit ga želim svesti na nekakav banalni domoljubni kič jer on to jednostavno nije (barem ga ja takvim ne vidim) i to film ovakve kvalitete glume, kadriranja, snage, slojevitosti, itd. ne zaslužuje... To je realno Iz tog što pišeš ispada da je Most na rijeci Kwai patetična engleska patriotska propaganda. ![]() Naravno, može se i to reć, ako se ne gleda dramaturgija i dubina, sve se može banalizirat, al u čemu je onda smisao ičega... Ažurirao bubba ho-tep - 31.Ožujak/Mar.2011 u 19:09 |
|
![]() |
|
Kneginja
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
Sto me ne ubije... ide u moje memoare. Pridružen: 21.Srpanj/Jul.2005 Status: Offline Points: 16383 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Ožujak/Mar.2011 u 19:11 |
|
Malo i ja da banaliziram: Djevojke zanemarite ovaj gornji verbalni politicki duel i pogledajte film, Colin Firth aka Mr. Darcy usprkos godinama, "rastura" jos uvijek |
|
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
|
|
![]() |
|
Kampfar
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Ožujak/Mar.2011 u 21:57 |
Pa ja sam obrazložio i filmsku (užu) i generalno posledičnu (širu) temu ![]() Rekoh zašto nema ničeg dobrog na moralnoj, dubinskoj, plitkoj ili kakvoj god osnovi, a tek iz toga preneo na širu sliku. Kad gledam Boj na Kosovu, i kad Ljuba Tadić popije nož kao Murat, mene obuzme herojstvo Miloša Obilića, ali ne toliko pošto nakon bitke Turci jahali prostorima još 5 vekova. Isto tako i ovde. Nazovi ga lepim govorom iz kojeg je proisteklo sve ružno. Više drame, dubine i glume imaš u govoru Vilijam Valasa kao Mel Gibsona, nego u ovom filmu. Na to ja sve aludiram što se tiče kvaliteta filma, jer nema ni P od posebnog. Ma pusti Amere i Irak, sad će verovatno neki film, gde Gadafi juri sa nuklearkom opasanom za kamilu na Američke tenkove da bude hit. Uopšte nisi u toku ![]() Banalizacija? Pa sam film spada u kategoriju banalizacije. Evo ti prost razlog. Zašto nemaš popularizaciju filmova gde Nemci ubijaju Amere, Engleze, nas, Ruse itd.? Nemački junoša ide i tamani sve ostale, i hepi end kada se spali neki grad do temelja? Svi doživljavaju Kelijeve heroje, itd. filmove gde se kokaju Nemci i pale njihovi gradovi kao nešto ''uzvišeno''. Zašto nije obratno? Meni je to banalizacija. Kad imaš jednu stranu, a nemaš drugu. Zato ovo opet spada u kategoriju ''ništa posebno'', već viđeno, veličanje jedne strane po milijarditi put. Offtopic: Inače, koliko znam, reka Kvai ne protiče pored Londona... pa šta traže tamo? Ili možda mi je žao ''jadnih belaca'' kada ih potamane Zului samo zato što ih siroti belci odvodili, prodavali, i ko zna šta sve? Naravno da nije. Traže ljudi čempres gde mu nije mesto, i to je to. Ne brini Knegi, razgovor je konstruktivan i pod kontrolom ![]() |
|
![]() |
|
bojanadj
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Pridružen: 19.Srpanj/Jul.2009 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 31500 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 31.Ožujak/Mar.2011 u 23:00 |
Gde su slike?! Dokazi, šef'ce, dokazi nam trebaju ![]() ![]() ![]() |
|
|
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...
|
|
![]() |
|
bubba ho-tep
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Travanj/Apr.2011 u 11:01 |
|
ne da mi se više raspravljat
|
|
![]() |
|
SlepoCrevo
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 05.Prosinac/Dec.2010 Lokacija: Texas Status: Offline Points: 280 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Travanj/Apr.2011 u 11:19 |
Ali je ipak tvoja zadnja ![]() ![]() |
|
![]() |
|
bubba ho-tep
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Travanj/Apr.2011 u 11:39 |
|
tako je
|
|
![]() |
|
bojanadj
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Pridružen: 19.Srpanj/Jul.2009 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Points: 31500 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 12.Srpanj/Jul.2011 u 16:09 |
|
"Ranjenja" sam i teško kucam (blago vama
), ali uz svu bol moram da napišem da sam odlgedala film i da je fantastičan. Totlano sam isključila sve ovo o čemu su momci pričali i posmatrala kao klasičnu dramu sa klasičnim problemom (u ovom slučaju govorna mana čoveka koji ne bi trebalo da je ima) i ne ulazeći u razmišljanje da je to princ, budući kralj, početak rata...bla bla...Film, gledajući glumu, dijaloge, režiju, fenomenalni suptilni britanski humor, kadrove (oduševila sa se kad su sa par kadrova dočaravali sa čim se on suočava), - rastura. Mene je o-d-u-š-e-v-i-o (sa naglaskom na svakom slovu )!!! Verovatno zbog humora! Dugo nisam gledala nešto da mi je ovako "leglo". Na prvu loptu, sa još svežim utiscima, dala bih 10/10! |
|
|
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
Stranica <12 |
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |