| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Mean Creek (2004) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
outside
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Translator
Joe Purdy - music legend Pridružen: 16.Travanj/Apr.2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Points: 6250 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: Mean Creek (2004)Objavljeno: 10.Listopad/Oct.2010 u 19:18 |
|
Iskupljenje na rijeci
Opis: Redatelj i scenarist Jacob Aaron Estes progovara u hvaljenoj mu drami o temi bullynga, između ostaloga i iz vlastitog iskustva. Radnja se počinje rolati kada u jednom malog gradiću u državi Oregon sremežljivi mlađi braco Sam (Rory Culkin) odluči priznati starijem burazu Rockyju (Trevor Morgan) da ga emocionalno nestabilni, problematični i debeli George (Josh Peck) konstantno batina u školi. Ne razmišljajući previše, buraz Rocky je sa svojim prijateljima, od kojih je jedan imao istih problema s George bully boyem, odlučio stati maltretiranju na kraj. Plan je pao. Pozvati će Georgea na izlet brodom po obližnjoj rijeci u tijeku kojeg će ga naučiti lekciju. Na brodu je bila i Samova djevojka, Milly, koja je pokušala spriječiti prijatelje u okrutnom naumu, pokušavajući ih uvjeriti da George nije tako tragična figura kako se na prvi pogled čini, čak joj se i Sam pridružio jer je uspio vidjeti gnjusnog Georgeu u sasvim novom svijetlu – kao usamljenog dječaka koji očajnički traži prijatelje i ljubav. No, nesreće su se ipak dešavale jedna za drugom i to u potpunoj suprotnosti s mirnoćom šume i rijeke koji su činili jedinu scenografiju. U posljednje vrijeme je tema tzv. bullynga tj. agresivnog ponašanja, uznemiravanja i prisiljavanja slabije osobe da učini nešto što ne želi, česta u američkoj javnosti (kod nas puno manje), pa nije čudno što se preslika stanja desila i na filmu. Zanimljiv je podatak da su bullyji, gotovo identično kao i osobe na kojima se iskaljuju, najčešće pojedinci koji se ne uklapaju u svoju okolinu, no oni svoju neprilagođenost pokušavaju maskirati agresijom. Puno je i drugih čimbenika koji utječu na to da je postotak bullyja tako visok (u Americi 15%): galopirajući konzumerizam, veliki pritisak okolina da se bude voljen u društvu, da se oblači, izgleda i razmišlja kako to ostali čine… Vratimo se na redatelja Estesa i njegove klince. Nisu njega statistički podaci inspirirali i natjerali na ovakvu priču, već je najveći 'krivac' tome bilo osobno iskustvo bullynga kada je još kao mladi pisac živio u San Franciscu i često igrao košarku s jednim agresivnim protivnikom koji je koristio svaku priliku ne bi li ga ozlijedio ili pijan verbalno išamarao. Kao ventil svom bijesu koji se kod njega skupljao, poslužile su maštarije u kojima se Estes na svakojake načine osvećivao svom bullyju. Mean Creek je prvi dugometražni film 29ogodišnjeg redatelja i scenariste, mogli ste ga kod nas pogledati i na 2. izdanju Zagreb film festivala gdje se prikazivao u konkuretskoj kategoriji. Priča o ubojstvu i posljedicama pobrala je odlične kritike i kod gledatelja i kod kritičara (nagrada na Sundaneu 2004.) s posebnim naglascima na odličan mladi cast (nitko nije imao poviše 18) i genijalnu kameru Sharona Meira koji je za posebnu atmosferu koristio filtere u boji i filmove koji su davali dojam starih, ispranih obiteljskih fotografija. Glazbenoj su podlozi pripomogli kultni Eelsi, Spoon i Mos Def.Žanr: drama Uloge: Rory Culkin, Ryan Kelley, Scott Mechlowicz, Trevor Morgan, Josh Peck, Carly Schroeder Trajanje: 89' Linkovi: Službena site Imdb Trailer: TITLOVI |
|
![]() |
|
outside
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Translator
Joe Purdy - music legend Pridružen: 16.Travanj/Apr.2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Points: 6250 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 10.Listopad/Oct.2010 u 19:21 |
|
Fenomenalan film..čista 10-ka...Nisam odavno gledao ovako dobar film..preporuka svima...i nemojte gledati trailer, jer previše otkriva, zato i ja nisam htio reći više riječi o ovom filmu...bolje je kad ne znate o čemu se radi film, tako sam i ja napravio...još jednom film je fenomenalan....
Ažurirao outside - 10.Listopad/Oct.2010 u 19:21 |
|
![]() |
|
nebojsa66
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Senior translator
Ludi Milojko Pridružen: 08.Rujan/Sep.2009 Lokacija: Avernum Status: Offline Points: 19362 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 11.Listopad/Oct.2010 u 19:11 |
|
Meni se isto jako svidio!
Odlične scene, emotivne, jake, baš dobro napravljen film! A prikazuje ono iz stavrnog života svakog teenagera, klinca ili kako god već želite. Svakako preporuka za gledanje!
|
|
|
Nisam lud, mater me testirala! |
|
![]() |
|
Gajtana
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Junior moderator
Pridružen: 03.Travanj/Apr.2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Points: 5466 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 16.Listopad/Oct.2010 u 21:34 |
|
Slažem se s gore napisanim. I ponavljam ono što sam napisala u Dnevniku gledanja filmova. Ovo bi trebali pogledati mnogi roditelji i svako dijete. Odličan film, zanimljiv i neizvjestan do samog kraja!!!
|
|
|
Kad pitaju kako ste, uvijek recite ODLIČNO! Razveseliti će te prijatelje i rastužiti neprijatelje!
|
|
![]() |
|
filips88
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 09.Kolovoz/Aug.2010 Lokacija: Srbija, jug Status: Offline Points: 1558 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.Sijecanj/Jan.2011 u 11:48 |
|
Odlican film sa fantasticnim scenama i radnjom,do samog kraja nisam znao kako ce se zavrsiti.
Bilo mi je krivo sto se zavrsava film,eh kad bi imalo jos takvih filmova bilo bi super,i na takvoj tematici. Jedini slican film koji sam gledao jeste Surviving Crooked Lake(nema prevoda),ako vam se ovaj dopao Mean Creek pretpostavljam i da ce ovaj,samo je kraj filma Mean Creek mnogo bolje odradjen i za nijansu bolji film! Preporuka
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |