| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Zydeco |
Odgovori
|
| Korisnik | |
Johhny Q
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
The Legend Of
opasno aktivan spamer (u ostavci...) Pridružen: 30.Rujan/Sep.2006 Status: Offline Points: 1800 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: ZydecoObjavljeno: 20.Studeni/Nov.2007 u 11:43 |
|
Kao sto sam obecao, danas malo zydeco...
Zydeco (Zajdeko, franc. "les haricots", engl. "snap beans", kuvan pasulj...) je vrsta americke folk muzike, koja se razvila tokom druge polovine XIX veka kao vokalna muzika crnih kreola francuskog govornog podrucja iz juzne i jugozapadne Luizijane. Za vreme prve polovine XX veka ovu dusevnu, tesko sinkopiranu, izvornu urodjenicku muziku otkrili su etnomuzikolozi i pocelo je sa izdavanjem ploca. Uglavnom brzog ritma, uz dominaciju klavirske harmonike ili "dugmetare", i jedne vrste daske za pranje vesa, poznate pod nazivom "trenica" ili "frotoar", zajdeko muzika je originalno nastajala na kucnim igrankama na kojima su se sastajali i druzili crnci, i ljudi bez rasnih predrasuda na jugu Luizijane. Kako su se nadalje razvijale zajednice Kreola, zajdeko muzika se preselila u drustvene centre katolicke crkve, i kasnije u seoske plesne dvorane i nocne klubove. Kao rezultat, ova muzika je primala uticaje valcera, bluza, rokenrola, i ostlaih vaznijih muzickih pravaca naseg vremena. Danas, tradicija se menja, i kako se evolucija u muzici nastavlja, ovaj pravac zadrzava svoje relevantne karakteristike, jos uvek uvodeci nove zanrove poput regea, urban hip-hopa, ritma i bluza, soula, ska, roka, Afro-Karipskog i ostalih stilova koji nadogradjuju tradicionalne forme. Prvu zajdeko grudnu trenicu dizajnirao je Klifton Senije (Clifton Chenier), "Kralj zajdeka", 1946. godine dok je sa svojim bratom Klivlendom radio u rafineriji nafte u Port Arturu, u Teksasu. Prvu trenicu prema Senijeovom dizajnu napravio je, na njegov zahtev, njegov zemljak iz Luizijane, Vili Landri (Willie Landry), majstor varilac, koji je takodje radio u rafineriji. Ova trenica, posebno dizajnirana za ovu vrstu muzike kao perkusionisticki instrument, nalazi se u stalnoj postavci Smitsonijan instituta. Ostali instrumenti koji se koriste su harmonika, gitara, bas gitara, bubnjevi, violina, duvacki instrumenti i klavijature. Najistaknutiji predstavnici ovog pravca su, pored vec pomenutog Senijea, The Zyderythmics - British Zydeco band, The Zydepunks, Buckwheat Zydeco, Chubby Carrier And The Bayou Swamp Band, Mojo and the Bayou Gypsies, with Mojo and Zydeco T Carrier, Nathan Williams and the Zydeco Cha Chas, Zydeco Force, Loco Zydeco, Zydecopious, Boozoo Chavis, Queen Ida, Beau Jocque, Geno Delafose, Chris Ardoin, Step Rideau, JPaul Jr., Preston Frank, Keith Frank, Ton Ton Gris Gris, Fernest Arceneaux, Rosie Ledet. Vredi poslusati: Clifton Chenier Clifton's Blues, (Elko Records), 1954 I'm Here, (Alligator Records), 1982 Chubby Carrier And The Bayou Swamp Band Bottom of Form Bayou Road 2006, Swampadelic Records Bottom of Form Take Me to the Zydeco 2001, Swampadellic Records
Geno Delafose
1994 French Rockin' Boogie (Rounder) 1996 That's What I'm Talkin' About! (Rounder) 1998 La Chanson Perdue (Rounder) 2003 Everybody's Dancin' (Times Square) Inace, Rory Galagher je pesmu "King of Zydeco" posvetio Kliftonu Senijeu, a isti se pominje i u pesmi Paula Simona "That Was Your Mother"...
Toliko za sad... Ažurirao Johhny Q - 20.Studeni/Nov.2007 u 11:46 |
|
|
Pametan covek trazi resenje, budala izgovor...
|
|
![]() |
|
bubba ho-tep
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
brkovi gore, brkovi dole Pridružen: 03.Sijecanj/Jan.2005 Status: Offline Points: 12364 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 20.Studeni/Nov.2007 u 13:40 |
|
Bravo za topic, mnogi su neupućeni u ovu vrstu glazbe, bilo bi dobro da si nešto i uploadao.
Kad već pišeš o pjesmi King Of Zydeco, vrhunskog majstora Rory Gallaghera, uploadao sam ju da ljudi poslušaju, a svakako ću njegove albume stavit i pod blues rubriku: Rory Gallagher - King Of Zydeco (album Fresh Evidence)
|
|
![]() |
|
Johhny Q
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
opasno aktivan spamer (u ostavci...) Pridružen: 30.Rujan/Sep.2006 Status: Offline Points: 1800 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 20.Studeni/Nov.2007 u 22:44 |
|
E, super sto si to podigao, odoh i ja da skinem sebi...
Ja bih rado uploadovao nesto, medjutim, meni je to sve na kasetama i plocama, a ja, lenstina, nikako da nabavim kablove da sve te stvari prebacim u mp3...
Kad bude kablova, svakako ce se naci i na rapidshareu...
|
|
|
|
|
![]() |
|
darije
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
Infernal Affairs Pridružen: 16.Veljaca/Feb.2005 Status: Offline Points: 38972 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2007 u 00:53 |
Šaljem kablove po Dekijevom Rumunu, čim dođe do mene .... |
|
|
|
![]() |
|
Johhny Q
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2007 u 11:30 |
|
Moras onda obuciti Rumuna, jer nisam siguran da znam gde se sta tura... (od kablova, naravno...)
|
|
|
|
|
![]() |
|
darije
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
Administrator
Infernal Affairs Pridružen: 16.Veljaca/Feb.2005 Status: Offline Points: 38972 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2007 u 11:42 |
|
Znaće, objasnio mu Deki u snu
|
|
|
|
![]() |
|
dejan-sl
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
The Legend Of
deky Pridružen: 18.Kolovoz/Aug.2005 Lokacija: Slatina Status: Offline Points: 3821 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 21.Studeni/Nov.2007 u 11:44 |
|
haha,nisam njemu stigao da objasnim....ce da dodje na red...
|
|
|
HAJDUK zivi vjecno,Bog i nitko vise!!!!
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |