| Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi |
Sandome no satsujin (2017) |
Odgovori
|
| Korisnik | |
titlovi.com
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi postove člana
Dodaj na listu prijatelja
Approval team
Pridružen: 27.Studeni/Nov.2009 Lokacija: internet Status: Offline Points: 239 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Tema: Sandome no satsujin (2017)Objavljeno: 16.Kolovoz/Aug.2018 u 22:59 |
|
Prijevod je najavio zorduki ⚡
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 03.Veljaca/Feb.2017 Status: Offline Points: 187781 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 25.Veljaca/Feb.2019 u 01:52 |
Preneto iz Dnevnika gledanja filmova.
|
|
![]() |
|
Vilin
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 24.Studeni/Nov.2017 Lokacija: Srbija, Niš Status: Offline Points: 1084 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 14.Srpanj/Jul.2019 u 23:18 |
|
Nema se šta puno dodati posle ovakvog detaljnog prikaza Stole Haringa. U svakom slučaju Koreeda ostaje dosledan svom stilu i socijalnim dramama. Ova rašomonska priča o jednom ubistvu i pokušaju ubistva istine, pokazuje razlike između zapadnjačkog i istočnjačkog shvatanja razloga bitisanja. Ne najbolji Koreedin film, ali nijedan film ovog autora ne treba propustiti.
|
|
![]() |
|
JoxerTM
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.Kolovoz/Aug.2019 u 00:36 |
|
Ima se što dodati, kako nema. Ponajprije jedina poveznica s Rašomonom je ta da je i u trećem ubojstvu jedina prava žrtva istina. Sve drugo nema veze s Rašomonom. Ako se želite uvjeriti da nema, uočit ćete da nijedan od svjedoka nije ubojičina žrtva, ni prva dvojica koju je ubio, a ni ovaj zadnji lik. :) Drugo što treba dodati je ključno pitanje koje film postavlja, a to je opravdanost smrtne kazne u civiliziranom društvu. Društvu kojega ne zanimaju mutni poslovi ili zlostavljanje. Ma ne da ne zanima nego se prosvjeduje kontra Istanbulske konvencije na primjer. I treće što film pita je bi li svijet bio bolji da se nije rodio - prvo mafijaši koji su platili glavom, potom sudac koji je bio (ispada njemu samome) blag, pa ovaj treći ubijeni, onda ubojica, a zatim i svi ostali uključujući i malu koja šepa. Kako god, drametina je teška za gledanje jer je razvučena do zla boga, a nije morala biti. Neću se složiti sa Stolinom preporukom. Ovaj film treba preskočiti i pričekati bolji koji je u stanju osim dokumentarističkog dosadnjikavog narativa koji "nit smrdi nit miriše" usput i zgaditi život gledatelju. Bez brige, zna se ko će to odraditi i razvaliti. Miike. Da se kladimo?
|
|
![]() |
|
Stole Haringa
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 03.Veljaca/Feb.2017 Status: Offline Points: 187781 |
Opcije posta
Thanks(1)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 23.Prosinac/Dec.2019 u 01:23 |
|
Mislim da sam svojom krivicom pogrešno protumačen. Da ne bude zabune, gore je definicija rašomonijade. Što se tiče same smrtne kazne, to je moralna dilema u kojoj se ipak najbolje pravnici najvolje snalaze. Većina njih je protiv iz, da budem maliciozan, čistog koristoljublja. Klijent dok je živ može da plaća usluge i zato ga treba što duže držati u životu. Navedoh gore ciljnu grupu kojoj sam preporučio film. Što se rimejka tiče, ništa ja tu ne bih dirao ni eksperimentisao. Bar ne sa Mikeom koji je uradio dva rimejka sa polovičnim uspehom. Uspeo je sa rimejkom13 Assassins (2010) dok je sa Harakirijem žerstoko podbacio. Harakiri (1962) je, bar za mene, jedan od filmova za sva vremena, film koji je na vrhu moje imaginarne filmske liste. Od savršebog spoja epike i lirike Mike je smućkao neku samurajsku sapunicu. Cenim i poštujem rad dotičnog, i ne samo njegov, sam sam još uvek mikofil...Uostalom, vreme će pokazati i možda nas nagraditi rimejkom.
|
|
![]() |
|
AlexDeLarge
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 01.Travanj/Apr.2022 u 11:24 |
|
U nekoj priči podseti me dati film od Hirokazu Kore-eda. U suštini meni je odličan film, čak mi je i tempo odgovarao, režija i gluma isto dobri. Nisam čitao komentare, možda nešto ponovim. E sada dosta je sadržajan, i otvara mnoga pitanja. Ne bih dužio, ukratko. Jedna od stvari koja se provlači je pravosudni sistem u Japanu ( koji je ipak kombinacija više pravosudnih sistema, Kore-eda je tokom snimanja konsultovao i radio sa pravim tužiteljima, advokatima pa odatle akcenat i na njihov rad, itd. ), tj. krivično pravo, krivične procedure i krivične sankcije na prvom mestu. Druga je porodica ( imaju i tu tri različite priče i dešavanja unutar svake). Zanimljivo su i dijalozi kroz zatvorsko staklo,a bilo je u nekoliko kultnih filmova, koje je ovde iskorišćeno u druge svrhe i po mom mišljenju na dobar način. Zanimljivi su i ti različiti pogledi, ima ih u književnosti, bili su i psihološki eksperimenti, a pre nekoliko godina, pre gledanja filma, čitah jednu knjigu rumunskog akademika baš vezano za to svako priča drugačiju priču, tj. ima različita vidjenja događaja, a svaka nova "činjenica" može da se tumači itd. I ovde tranzicija od ubice 'pokajnika', preko žrtve pravosudne istrage i sistema, do 'antijunaka' i pitanja šta je pravda, neke moralne dileme, kao i druge stvari ostavljene su gledaocima da promisle o njima. O filozofskoj priči da li je neko trebao da se rodi, živi, da li ljudi kod kojih je prisutna pshihopatologija su vredni življenja, i sve što prati te dileme, bolji svet, manje zla, itd. ne bih komentarisao. U suštini naglasak da je istina neuhvatljiva, da često izmiče, da se ponekad fabrikuje, često izvrću činjenice i tumače na različite načine u zavisnosti od interesa, istina je negde tamo, ne veruj nikom, ili pak se desi da se preko alegorije i personifikacije istina i ubije.
Ažurirao AlexDeLarge - 01.Travanj/Apr.2022 u 12:09 |
|
![]() |
|
aleksayu
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 10.Lipanj/Jun.2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Points: 1849 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.Prosinac/Dec.2022 u 22:52 |
|
Izvrstan nadprosecan film sa filozofskim nabojem i sadrzinom.
Odlicna gluma glavnog glumca.
Ocena 8/10
|
|
![]() |
|
aleksayu
Profil člana
Pronađi sve prevode
Pronađi postove člana
eXtreme member
Pridružen: 10.Lipanj/Jun.2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Points: 1849 |
Opcije posta
Thanks(0)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 15.Prosinac/Dec.2022 u 22:54 |
|
Nisam vise napisao jer sam ga davno gledao pa bih morao ponovo.
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
|
| Pređi na drugi Forum | Forumska ovlašćenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |